ÚTIKRITIKA.HU / Legoland - Billund


hirdetes

útikritikák


Legoland - Billund

Maga Billund nem egy nagy szám, van egy kis modern központi része, ahol a LegoHouse található, szupermarket, drogéria, bank, 1-2 étterem és kb. ennyi. A szállás nem LEGO design-os volt (azok borzalmasan drágák voltak erre az időszakra), hanem egy kisebb 3* szálloda (Refborg Hotel) Billund központjában, a LegoHouse-tól kb. 1,5 percre gyalog (Booking foglalás).

A következő napra volt előre váltott jegyünk Legoland-ba. A park télen alapvetően zárva van, de a karácsony előtti-utáni időszakban kinyitják, viszont az attrakciók egy része ilyenkor le van zárva (vizes mókák stb.). A jegyünk ezekre nem is volt jó, de nem volt különösebb hiányérzetem (nem szeretem a hullámvasutat és társait), mert a Miniland része önmagában is fantasztikus élmény – itt egyes országok vannak legóból felépítve, mint egy nagy terepasztal: mozognak a vonatok, hajók, autók. Természetesen csomó karácsonyi dekoráció is volt, legóból. Jó sok időt el lehet itt bámészkodni: még az attrakciók nélkül, zord időjárás mellett 4-5 órát simán el lehet sétálgatni a parkban. Ha pedig az attrakciókra is benevez az ember, akkor valószínűleg egy teljes nap sem lenne elég 😃 van egy Lego-safari, csónakázni lehet, sokfajta hullámvasútra lehet felülni, van Ninjago, vikinges és fáraós rész, középkori kastély, Duplo stílusban felépített játszótér és sokminden más.

Szerencsére nem volt tömeg ebben az időszakban. Rengeteg étkezési lehetőség van odabent egyébként, de saját kaját is be lehet vinni, nem nézi senki. A Legoland Hotelből közvetlenül is be lehet jutni egy zárt hídon keresztül (az eső elől bemenekültünk a hotelbe és onnan mentünk be a parkba). Maga a Legoland Billund központjától kb. 4 perc helyi busszal vagy 20 perces séta – utóbbi azért jobb, mert be lehet kukkantani a Lego központjába, nyilván ez is Lego stílusban épült egy nagy park közepére.

A következő napon a LegoHouse-ban voltunk: ez több szempontból jobb, mint maga Legoland, ugyanis egyrészt, nincs bent orkánerejű szél 😃 másrészt hihetetlenül interaktív az egész, ami felnőtteknek is szuper szórakozást jelent. Ide is előre vettem a jegyet, ezt a bejáratnál be kell váltani egy chip-es karkötőre, ezt érdemes megőrizni, mert otthon az ezen (és a jegyen) található kóddal tölthetőek le azok az emlékek, amelyeket a látogatás során gyűjtünk. Az épület alagsorában van egy kiállítás a Lego történetéről, ahol máris használható a karkötő: egy terminálon ki tudjuk választani, hogy milyen készletünk volt/van vagy szeretnénk 😃 Ezeket egy virtuális polcra helyezi a rendszer és utóbb letölthető.

A földszinten élesben működik egy fröccsöntőgép, ami folyamatosan gyártja a 2x4-es elemeket, majd hatosával becsomagolja és kiadja egy ablakon (elvihető). Ennek az a története, hogy egy ráérő tudós kiszámolta, hogy 6 db ilyen elemből 915 millió (!) féle kombinációt lehet kirakni. Egy terminál ki is sorsolja a karkötőnk alapján a nekünk jutó mintát és kinyomtat egy bankkártya méretű lapot, amin szerepel a név, látogatási időpont és a kombináció rajza 😃 (ez is letölthető utóbb).

Fentebb vannak az experience zone-ok, ahol különböző tematikák szerint lehet legózni – nem hittem a szememnek, de több 30-40-es felnőtt volt szinte, mint gyerek 😃 😃 Vannak itt is tematikus részek, pl. minifigurákat lehet összerakni az ömlesztett „alapanyagból”, majd egy terminál lefotózza és hozzászerkeszt egy magazin-címlapot. Egy másik helyen szívet kellett legóból kirakni, amiket összegyűjtenek és minden darab után pénzt juttat a Lego rászoruló gyerekeknek. De a (szerintem) legszórakoztatóbb részleg a Fish designer: itt az ömlesztett kockákból egy halat (vagy más vízi jószágot) kell összerakni, majd egy terminálon beszkennelni (ekkor lehet neki adni szemet, szájat), ezt a rendszer pedig egy fal méretű digitális akváriumba „juttatja” be, ahol a halacskánk úszkál a többi virtuális Lego-hal között 😃 Az egész komplexum végtelenül szórakoztató és jól kitalált, mindenképpen érdemes erre is rászánni legalább egy napot. Itt sem volt elviselhetetlelen tömeg, de néha egy-egy terminálnál kellett azért pár percet várni.

A végére néhány praktikus infó: a billundi reptérről több busszal is be lehet jutni a városba, illetve a környező településekre. Jegy a sofőrnél váltható kp-ben vagy appon vásárolható (Sydtrafik appot érdemes letölteni, angol felülete is van és mutatja az indulási időpontokat). Reptér-központ távolság busszal kb. 10-12 perc, megáll a Legoland-nál, a Legoland Hotelnél is; a jegy ára 26 DKK (kb. 1.300 Ft).
Kaja: szupermarketben (sajnos) már hasonló árak vannak, mint itthon (pl. 1 liter tej: 10 DKK – kb. 510 Ft), egyedül az édességek tűntek brutál drágának (Sn**ckers méretű csokik 11-13 DKK). Legoland-ban sok étterem zárva volt, de egy nagyobbacska all you can eat nem, ott egy felnőtt menü 245 DKK volt, a gyerek olcsóbb (pontosan nem emlékszem), 0-2 éves koring ingyenes. Billundban a LegoHouse-szal szemben van egy kis pizzéria, ott pl. 79 DKK-tól voltak a pizza árak. A Legoland Christmas Lite jegy 169 DKK, a LegoHouse 299 DKK volt (akkori árfolyamon 51 Ft volt 1 DKK). Összességében sokkal brutálisabb árakra számítottam egyébként (mégiscsak Skandinávia), de láthatólag kezdjük utolérni a hanyatló nyugatot 😃 (r. i., 2023)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon