Bar

Barról dióhéjban | Tetszett&Nem tetszett |Vélemények | Odajutás | Szállás |Közlekedes| Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok |Óváros| Egyéb látnivalók| Programlehetőségek |Közeli látnivalók&programok |Olvasmanyos linkek | Fotóegyveleg

.

A nagyon hangulatos Óvárosa - m.a. fotója

.

Barról dióhéjban

Montenegró egyik legfontosabb kikötőjének a városa, az ország déli részén, az Adria-partján. Nem nagy város. Szép. 

Kotorhoz és Budvához képest ez egy viszonylag nyugis nyaralóhely. Itt nincsenek olyan nagy számban bulihelyek. Nem egy tipikus tengerparti nyaralóhely, hanem szokványos város. Nem egy felkapott hely, ennek előnyeivel és hátrányaival.  Előny pl. hogy olcsóbb, hátrány, hogy nem olyan látványos.

Bar strandjai a városközponttól északra, Susanj településnél vannak, ami gyalog fél óra távolságra van a városközponttól. Érdemes taxizni inkább, főleg a nagy nyári hőségben. Susanj már Bar városhoz képest tipikusabb nyaraló terület.

A strandok kavicsosak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szép az óváros, szép a promenádja, és - meglepő módon - tiszta is (és nagyon finomak ott a fagyik)

2. Bar kikötőjéből a hajózs a Kotor.i öbölbe

3. A Gurman's nevű vendéglőben a halászlé

4. Egész olcsón lehet ebédelni, vacsorázni,ha az ember nem rakaszkodik a tengeri kilátáshoz, a látvánoys elhelyezkedéshez 

5. A városban kereskedelem és szolgáltatások terén lényegében minden megvan, amire a turistának is szüksége lehet

6. Hangulatos az óváros, a Stari Bar - sokkal szebb mint az újváros - dombon van, 3-4 kilométerre az újváros központjától   

7. A Rijeka Crnojevica  (48 kilométer Bartól, de megérte)

8. A Rumija hegyről elláttunk az olasz partokig

9. A Vörös strand (Crvena plaza) pici, aranyos, szép

Nem tetszett

1. A strandokon a sok szemét

2. A sok félbehagyott építkezés szomorú látványa

3. A turista rovására a kisebb vagy nagyobb simliskedések, ha nem autóval jöttél, akkor lehet dolgod egy-két pofátlan taxissal 

4. A Mercator Max nevű bevásárlóközpont csúnya külseje

5. Bar kicsi városi strandjának vize nem bizalomgerjesztő a kereskedelmi kikötő közelsége miatt

6. A vasúti pályaudvarról kilépve a város nem tűnik romantikusnak (mert nem is az), de nem is csúnya, csak átlagos

7. Az elhanyagoltság, rendetlenség

Vélemények

Bar Montenegró déli részén a tengerparton fekszik. Egy fontos kereskedelmi, kikötőváros volt egykoron és most is az. Ma innen indulnak az autós kompok az olaszországi Anconába és Bariba. Bar eredetileg nem a tengerparton, hanem a Rumija hegy dombjain kezdett el kialakulni. Érdekes mert ilyennel nem találkoztam még korábban, hogy az óváros ne a tengerparton lett volna. Az erőd formájú, mára lakatlan város maradványai ma is megtekinthető a hegyekben, ami teljesen elvarázsolt minket naplementében. (zárásig volt még 45 percünk, szóval igen gyorsan futottuk végig). Utólag bánjuk, hogy Ulcinj óvárosára annyi időt szántunk, mert Bar sokkal több és szebb volt számunkra. Bar óvárosára a bizánci, török hangulat a jellemző, de számos velencei stílusú épület is jól felismerhető, romantikus, szűk sikátorokkal. Igazán elidőztünk volna még itt, ebben a hangulatos óvárosban. (2017)" forrás


,, Nyári üdülésünk Bar kikötőben volt, ott volt a szállásunk, napozónk… Nem annyira zsúfolt mint Budva és jóval olcsóbb. Innen el lehet vonatozni Bielo Polje-ig, 10 euró oda-vissza. Rá tudsz csodálkozni a domborzatra… Moraca folyó kanyonja, szurdokok, hegyek, völgyek… Mint autovezető nagyon oda kell figyelni a forgalomra a keskeny út miatt.  (Ildikó, 2014)"


Bar főleg ipari és strand város nagy modern kikötővel, nem lett a kedvencünk. Barban nem sok látnivaló akad, ezért ide terveztük a búvárkodást. Kinéztünk a neten egy szimpatikus búvárközpontot és felkerestük az irodájukat a kikötőben. Másnap reggel 10-kor találkoztunk a búvarcsapattal a G6 dokknál, itt ált a Downunder hajó, amivel a merüléseket tettük. A szervezők profik voltak, rövid bemutatkozás után leellenőrizték kinek milyen igazolványa, mennyi tapasztalata van és mikor merült utoljára. Ezután megterveztük a merüléseket. Az első egy kukksötét víz alatti barlangüreg volt, aminek 6 méteren volt a bejárata, de egy hosszabb zárt folyosón kellett beúszni a barlangig. Ehhez nem voltunk elég szőrös tökűek, úgy ítéltük meg, hogy nem elég a tapasztalatunk ahhoz, hogy kis zárt helyen úszkáljunk, ezért ebből a körből kimaradtunk. A másik három búvár lement az oktatóval, de elég vegyes élményekkel tértek vissza. A második merülésre csak ketten mentünk, akik kint maradtunk, tettünk egy kört az öbölben és megnéztük a halacskákat, megpiszkáltuk a tengeri csillagokat és láttunk nagy csigában élő rákocskát. A harmadik merülésre mindannyian mentünk, ez volt a legizgalmasabb a három közül. Egészen közel settenkedtunk Bar kikötőjéhez a hajónkkal, majd lehorgonyoztunk egy hajóroncs fölött. A Dague nevű francia hajó volt az, ami 1915-ben három részre szakadt és elsüllyedt egy szerencsétlen kimenetelű találkozás következtében egy osztrák-magyar aknával. A hajó 16 méteren feküdt, először körbeúsztuk, megnéztük a géptermet, majd beúsztunk a középső darabba, ahol láttuk a kapitány fülkéjét és kék virágos csempével díszített budiját. Idén van a hajó elsüllyedésének 100. évfordulója, ez alkalomból a montenegrói francia nagykövetség megbízásából búvárok kiakasztották a roncsra a francia zászlót és megkoszorúzták azt. Délután négy körül érkeztünk vissza a kikötőbe. (2017)" forrás


,, Bar városnak csak a régi Bar része szép + a vár. (2021)


Bar óvárosa szép. Olyan természetesen eredeti, nem úgy mint Dubrovnik, Zadar, Pag, stb. És nincs tömeg. És az árak nem ugranak másfélszeresre. Egy fagyi 0,6-ról 0,7-re emelkedik csak.

Sutomore és Bar között van pár csodaszép kis sziklás öböl. Sajnos a többségében nudistak uralják (nincs semmi kiírás). De holnap reggel azért megyünk majd, korábban mint ők 😊.

Étkezés. Első nap egy étteremben a parton 28 valamennyi euróra adtam harmincat. Ma ugyan ott a pincér nem bírt a kedvünkben járni. Mintha egy Michelin csillagosban lettünk volna. A lányok alá tolta a széket, leste minden gondoltunk. Olyant is hozott ami nem volt az étlapon. Most 35re kapott 38at. Tavozaskor meghajolt és nem győzött hálálkodni.

Strand. Nagyon zavar hogy sok rész le van korlátozva a fizetős napágyakkal. Én szeretek a saját székemben ülni a saját ernyőm alatt. Nem a pénzt sajnálom, hanem a lehetőséget. Tudom, biznisz. (2022)


Kiknek ajánlott Bar és környéke? Azoknak, akik nem rettennek meg a horvátországinál sokkal láthatóbban jelenlévő, valódi balkáni állapotoktól, a hazai és szerb sofőröktől (vö. ne önts fel a garatra, ha utána nem tántoroghatsz a járdán), és a sok szeméttől. Ezeken túl ugyanis egy rendkívül érdekes ország és szimpatikus, vendégszerető nép rajzolódik ki a szemünk előtt, remek ételekkel, a horvátokat sokszor megközelítő színvonallal, de sok esetben jóval szerényebb árakkal.
Petrovac ellenben a kicsit jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező, de a horvátországi drágaságot még mindig nem elérő nyaralóhely. (2022)

Odajutás

A vasúti pályaudvar 300 méterre van a városközponttól, a buszpályaudvar 2 kilométerre.

Szállás

Ajánlott szállások (2022):

3 csillagos: Pharos ,

4 csillagos: Princess ,

Közlekedés

A buszozásnál a menetjegyet a buszon kell/lehet megvenni. Gyakran a sofőrön kívül van eggy kalauz is, és neki kell fizenti. Egy utazás általában 1 és 2 euró közötti összegbe kerül. 

Étkezés

Ajánlott vendéglők:

Sunce, nacionalna kuc'a

Konoba Spilja (óváros)

Konoba Bedem (talán a legjobb óvárosi vendéglő (a konoba a hagyományos helyi vendéglátóhelyek gyűjtőneve) 

Kaldrma (óvárosi)

,, Sokkal jobban megéri étterembe menni, mint az otthoni felkapott helyeken. Nyilván főleg a Balatonnal érdemes összehasonlítani e tengerparti étkezdéket, na már most, Montenegróban kettőnknek egyetlen éttermi látogatásunk se volt drágább mint 35 Euró (fejenként egy vagy két itallal, legtöbbször frissen facsart narancslével, nem a legolcsóbb főétellel, esetenként desszerttel is), nehezen hiszem, hogy a magyar tengernél kijöttünk volna ennyiből.

Első éttermi étkezésünk vasárnap este a stadion melletti Aria étteremben volt, ahol majdnem éjfélkor, meccs után is fogadták az embereket. Ekkor csak egy olcsó, 5.50 Eurós tenger gyümölcsei rizottót ertünk, amin persze érezhetőek voltak az olcsóbb mirelit alapanyagok és a surimi, de finom volt, ennyi pénzért teljesen jó volt ez. Az itt töltött idő alatt még kétszer visszamentünk az Ariaba, mindkétszer grillezett tintahalat rendeltem, ami elsőre remek volt, másodjára viszont rántottra sikerült... 😃 Sebaj, van ilyen, nem volt rossz ez se, bár kicsit sok volt az olaj a panírban. Párom viszont mindig elégedett volt az ételével.

Második vagy harmadik napon vacsorára a tengerparton lévő Chico Ricoba ültünk be, tőlünk 3-4 méterre már a hullámok, gyönyörű kilátás a naplementére... So romantic. De kedves olvasó, ha valaha is Barba vezet az utad, ezt a helyet nagy ívben kerüld el. Mindketten grillezett tintahalat rendeltünk rizzsel. A pincér végül főtt krumplival hozta a tintahalat, de az is már ki volt hűlve. A tintahal nem volt normálisan megtisztítva, homok ropogott a fogunk alatt. Én ugyan nem szoktam szólni kisebb malőrökért, de mikor még az 50-es bankjeggyel kifizetett 31 Eurós számla után visszahozott 14 Euró visszajárót, ott már kissé felbasztam magam. Mikor szóvá tettem, egy szó nélkül odaadta a maradék 5 Eurót. Az étteremről szóló Google Véleményekkel is óvatosan, mert ez a hely is hiába van 4.4-re értékelve, rengeteg az 1-2 csillagos értékelés is (ezeket érdemes elolvasni), gyanítom felhúzzák valahogy.

A Restoran BB volt a harmadik étterem amit kipróbáltunk, ez a szálláshoz vezető főút mentén található. Itt csevapot ettünk, a klasszikus délszláv ételt, amit csak nem lehet elrontani, gondoltuk. Szerencsére nem is kellett csalódnunk. Az egy nagy üveg vízért, két üdítőért és két adag ételért felszámolt 16.10 Euró pedig még egy nem túl felkapott helyen is ritkaságszámba menne, pláne, hogy finom is - talán nem is csoda, hogy többször is visszatértünk, mindig kiváló volt.

Összességében az éttermekről nincsenek rossz tapasztalataink (leszámítva azt a szar Chico Ricot), a személyzet majdnem mindenhol kedves, udvarias, mosolygós, s finomak az ételek (leszámítva a... tudjátok). Említést érdemel még, hogy nem csak hogy nincs hozzáadva 10-20, netán 30%-os szervizdíj a számlához ahogy az kis hazánkban divat, hanem a legtöbben még a jattot se hajlandók elfogadni. S mindezek ellenére mosolyognak az emberre!

A parton egyébként sok az étkezési lehetőség (a fizetős strandoknak általában saját büféjük vagy éttermük van) és az árus is. Kedvenceink azok az árusok lettek, akik fel-alá mászkálnak egész nap, s 2 Euróért 10 darab, valami Nutellához hasonló szósszal leöntött fánkszerűséget árulnak. E fánkok állaga és íze szerintem közelebb áll a lángoshoz mint a valódi fánkhoz, de azért elég finomak. Meg persze szénhidrátbombák - sebaj, nyaralunk... 😃

(2022)

Vásárlás

Egyéb árusokat is látni, van aki pénztárcát, van aki napszemüveget kínál (utóbbit az se zavarta, hogy napszemüvegben jeleztük neki, hogy nem kérünk napszemüveget, ő mégis vagy háromszor akarta ránk sózni a portékáját). Nagyon sok gyereket is láttunk, akik hol hűtőmágneseket és egyéb szuveníreket, hol pedig saját kis remekműveiket, pl. rajzaikat árulták - gondolom kis zsebpénzt gyűjtenek őszre.

7,90 euró (Voli Market)

Szórakozás

Ha szórakozni akarunk, akkor érdemes elmenni Sutomore-ba. ) kilométerre van bartól északi irányban.

Egyéb hasznos információk

1. A kikötőnél van egy turista információs iroda, ahol lehet tájékozódni a városról és környékének látnivalóiról. gyűjtsük be a brosúrákat.

Strandok

A strandok szempontjából Side a legváltozatosabb török tengerparti üdülőhely. Side az egyik legváltozatosabb török ​​üdülőhely. 2-5 kilométerenként teljesen eltérű adottságú strandok találhatók. Vannak durva homokszemcsés, kavicsos fövenyek, fa mólós strandok, meredek sziklás partok, buja bozótosak, zzsúfolt és vad helyek - itt minden van. Nyilván a legtöbb nyaraló marad a hotelje előtti partszakaszon, de azért a nyaralás elején érdemes felfedező útra menni. Persze nem árt már a hotel, avagy resort kiválasztásánál is tájékozódni arról, hogy milyen a legközelebbi strand.

Egyébként Side térségében minden strad közstrand, de azért a hotelek próbálják de facto kisajáítítani az előttük lévő partszakaszt. Ha a kiválaszott strad éppen nem a mi szállásunk előtt van, akkor a hotel bárgában rendelt ital ,,legalizál" minket, mármint a strandon.

A kövek, kavicsok miatt feltétlenül vigyünk valami fürdőszandált, vagy vásároljunk ilyet helyben. Bar térségében sincsenek homokos strandok.

A tengerpart szép. A környezetvédelem viszont olyan szinten van Montenegró tengerpartján, mint Magyarországon 20-30 évvel ezelőtt. Szelektív hulladékgyűjtés nincs (legalábbis Barban), a boltokban szó nélkül (!), ingyen műanyag szatyorba kezdik pakolni a vásárolt cuccaidat, és még téged néznek hülyének, ha szólsz, hogy nem kéred a szatyrot, "hiszen ingyen van". Mindez "természetesen" visszaköszön a parton is... Rengeteg az eldobált kajásdoboz, PET-palack, cigarettacsikk és nyilván a műanyag szatyor, utóbbiak néha a vízben is felbukkannak.

Egyik nap a partról felvezető lépcső mellett hatalmas szemétdombot láttunk, miközben 5 méterrel arrébb ott árválkodott a szemetes - szinte üresen. De a szeméthegy ott van, és csak növekszik, mivel a sok drága nyaraló konkrétan oda bassza le a szemetét - majd felmegy a lepcsőn és elsétál a kuka mellett. Szürreális. Ez viszont inkább a šušanji partszakasz ingyenes strandrészein jellemző, a fizetősöket takarítják, ahogy pedig haladunk Bar felé, úgy lesznek az ingyenes strandok is egyre tisztábbak, Barban pedig már hellyel-közzel rendben vannak, kevés a szemét. A fizetős partszakaszokon egyébként 6 és 10 Euró között mozog két napágy napernyővel, egy egész napra.

A part és a tenger egyébként kavicsos/köves. Tengeri cipő ezért erősen ajánlott, bár a horvát partokra jellemző tengeri sünöket nem láttunk a vízben. Maga a tenger amúgy tiszta, bár nagy hullámzáskor kijön a part közelébe az alga és a hínár (meg persze a bedobált szatyrok), de viszonylag mélyre le lehet látni. Gyorsan mélyül, 10-15 méterre a parttól már nem ért le a lábunk.(2022)

Bar városi strandja

Tiszta, rendezett, strand tiszta tengervízzel. Kavicsos strand, kell a szandál.

2 napozóágy és egy napenyő napi bérlése 5 euró.

 

Susanj


i. z. fotója

Crvena Plaza

A térségben itt a fövenyen a legkisebbek a kavicsok és látványos módon pirosak. Ezért is nevezik a strandot pirosnak.

l. z. fotója

Óváros

(Stari Bar)

,, A városka, ahogy a neve is utal rá, "Öreg Bar", azaz a mai tengerparti Bar település elődje, amit a kalózoktól és a természet erejétől védve még a szárazföld belsejébe építettek. Kalandos történelme során gyakorlatilag a fordulatos montenegrói történelem valamennyi szereplője végigvonult rajta: illírek, rómaiak, bizánciak, szlávok, velenceiek, törökök, majd montenegróiak tették hozzá, vagy épp vették el belőle a maguk részét. A mai romvárosból a bejáratok és várfalak, a felső erőd, egy mecsetté alakított templom, egy kolostorrom, egy óratorony és egy török gőzfürdő maradt fenn felismerhetően, illetve a hegyekbe vezető akvadukt, azaz vízvezeték. A többi épületből már csak düledező falak maradtak buja növényzettel benőtt mementónak. A romvárosba hangulatos bazár- és étteremsoron keresztül jutunk át, és a közelben lehet jó pénzért megtekinteni a város egyik jelképének számító 2000 éves olajfát is. A reggeli kánikulát nemcsak mi viseltük nehezen. :) (2019)" forrás

g. m. fotója

k. a. fotói

Egyéb látnivalók

A világ (állítólag) legrégebbi olajfája

2250 évesnek mondják. 1 vagy 2 euró a belépőjegy a területre. ha ennyit sem akarunk rá áldozni, akkor kívülről, az utca területéről is láthatjuk és le tudjuk fotózni. 

g. m. fotója

Kikötő


g. m. fotója

Régi vár

Programlehetőségek

Rumija-hegység

g. m. fotója

Közeli látnivalók&programok

Cetinje: Bartól 53 kilométerre

Budva: Bartól 39 kilométerre

Kotor: Bartól 61 kilométer

Lovcen: Bartól 77 kilométerre

,, A Lovćen Nemzeti Parkban a több mint 1600 méter magasra felkocsikázni nem egyszerű, sőt, kimondottan veszélyes helyenként. A szűk szerpentint többnyire jókora betontömbök szegélyezik, de azért akad hiányos szakasz. Egy autó és egy busz nem fér el egymás mellett, félreállni jó néhány kilométerenként lehet. Ebből adódóan mi volt, hogy beláthatatlan kanyarokban tolattunk visszafelé, mert szemben egyszer csak érkezett egy turistabusz. Jobb nem belegondolni, mi van, ha hátulról valaki nagy tempóval jön – márpedig helyi sajátosság, hogy a gázpedált igencsak keményen nyomják az útviszonyoktól függetlenül. Ha a sofőr kikerült minden tehenet, akkor felér a parkolóba. Onnan már csupán majd' 500 lépcsőfok választ el a céltól. De megéri. Állítólag szép időben még Olaszországba is átlátni, hogy ez igaz-e vagy sem, passz, elég nagy volt a páratartalom. (2015) " forrás

Rijeka Crnojevica

Bartól 48 kilométerre van.


d. i. fotója

Skadar-tó


d. i. fotója

Bielo polje

Olvasmányos linkek

,, Elindultunk Barba, de még előtte letértünk (egy kis szerpentines, meredek) az útról, hogy megnézzük a Valdanos strandot. A vad, kavicsos strandot olajfák ölelik körbe. és kristálytiszta mélyzöld a víz színe. Mivel a strand a turista központokon kívül fekszik, így tökéletes azok számára, akik a privát nyugalmat jobban kedvelik. Valdanos felett 80.000 darab olajbogyófa határozza meg a látképet és a hangulatot, melyek közül nem ritka a 300 éves fa. Egész a közelmúltig katonai bázis és valaha a kalózok által kedvelt öböl. Mi viszonylag későn (strandolási szempontból) érkeztünk ide de a bejáratnál itt is ott volt az őrbódé, szóval nagy valószínűséggel itt is fizetni kell a strandért és/vagy a parkolásért. A főút irányába ismét keresztülmentünk a csodás olajbogyófa ligeten, ahol volt egy-két helyi árus. Utólag nagyon sajnálom, hogy nem vettem ott nálunk friss olajat és bogyót. (2017)" forrás


A tengerparton fekvő stadionon túlhaladva aztán egy másik világba csöppenünk a sétányon. Ez már abszolút családbarát, mintha a néhány km-rel arrébb lévő járda- és köztisztasági problémák nem is léteznének. Rögtön a sétány elején ott van az a drága Chico Rico, tovább haladva pedig feltűnik a Hotel Princess nevezetű szálloda, amely háromszor-négyszer annyiba kerül mint az Antivari. Ezt a részt már szépen kialakított terek, magas színvonalú éttermek jellemzik, még játszóház is van a gyerekeknek, illetve itt található az ország legnagyobb kikötője, ahol egy luxus óceánjáró és a Bar-Bari kompjárat mellett rengeteg teherhajót és a montenegrói hadiflotta egy részét is szemügyre vehettük. (2022)

Fotóegyveleg

Crvena Plaza - l. z. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon