ÚTIKRITIKA.HU / Kotor


hirdetes


útikritikák


Kotor

Kotorról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok|Óváros| Egyéb látnivalók|Kotor környéke l Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

k.r. fotója


Kotorról dióhéjban

A Kotor-régió természeti és kultúrtörténeti értékei az UNESCO kulturális világörökségének a részét képezik.
A Kotorhoz, azaz az öblébe történő behajózás óriási élmény, mert a mediterrán térségben nincs még egy ilyen, a norvég fjordvidékhez hasonlítható festői táj.
Kotor egy kis, szépséges városka, alig 6 ezer állandó lakossal. A kb. 4 és fél kilométer hosszú városfallal körülvett Kotorban kellemes sétálgatni a szűk, kanyargós utcákban. Kotor óvárosa lenyűgöző a régi házakkal.
Kotor egyik fő látványossága felmenni a meredek szerpentineken egy magaslatra és onnan lenézni az egész pazar öbölre.
Kotor kikötőjébe sok tengerjáró köt ki.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Kotor-i öböl fjord jellege a hegyek ölelésében (naplementekor is nézni!)

A kacskaringós Kotori-öbölt tartják Európa legdélebbi fjordjának pedig valójában egy Ria azaz tengerszintje alá süllyedt folyó völgye- Ata fotója ...

2. A hangulatos esték, amikor már nincsenek a kisvárosban az óceánjárós turisták

3. Eltévedni az óváros keskeny utcáinak labirintusában

4. Az hogy az erődítmény falain belüli a belváros autómentes

 

Nem tetszett

1. Az óceánjárókról a városra zúduló átmenó turista csordák 

2. A rengeteg lépcsőhöz (Kotorban összesen 1350 fok) nem volt mindig kellő szufla

3. A városon belül a kiköző jelleg miatt nincs strandolási lehetőség, és a víz amúgy sem hivogató színű

3. A várban végig volt sza. va a felfelé vezető út (nyilván így a lefelé vezető is). Még elhagyott alsógatyát is találtunk. Egészen biztos, hogy nem a helyiek végzik ott a dolgukat.

Vélemények

Montenegroban sem maradtam világörökségi helyszín nélkül, az Adria egyik legépebben megmaradt középkori erődvárosában Kotorban jártam.

Négy és fél kilométer hosszú magasra felkúszó várfalak szabnak határt az óvárosnak, csak a Lovcen szinte merőleges mészkősziklafala jelent természetes határt az Adria kis gyöngyszemében Kotorban. Nincs talán még egy volt velencei település ahol ennyi román-kori műemlék megmaradt ennyire jó állapotban átalakítások nélkül.

Kotor a macskák városa, mindenhonnan macskaszobrok, ereklyék köszönnek vissza. Minden zugban egy macskaalom, egy éppen pihenő kandúr vagy egy kis tál tele cicaeledellel.

A legenda szerint ugyanis a gazdag kereskedőváros hosszú időn át küzdött a pestisjárvánnyal. Míg nem a tengerészek macskákat hoztak Kotorba, akik megették igen hamar a betegséget terjesztő elszaporodott patkányokat. Azóta Kotorban nagy tisztelet övezi a macskákat, szinte minden megengedett nekik. (Ata, 2023)


Ebben az országban az egyetlen amit fel tudnak mutatni, az Kotor és az óvárosa, mert az valóban szép, de a morál itt is érződik, simán fellöknek..(2023)


,, Kotor öböl hajókirándulás kötelező, gyönyörű rész, viszont a partja gagyi ott ne tervezzetek strandolást csak városnézést. (Máté, 2021)


"A Kotori-öböl vitathatatlanul a montenegrói partvidék legcsodálatosabb része. Ha Kotorban járunk, az óváros bejárása alap, de ne hagyjuk ki a város felett 260 méteren magasodó Szent János-erődöt sem. Az oda vezető út igencsak embert próbáló (főleg kánikulában), de a fent fogadó látvány minden fáradságért kárpótol. Ha napos, meleg időben másszuk meg a hegyet, nem árt, ha van nálunk sapka vagy kalap és egy üveg ásványvíz. Ha már Kotorban járunk, feltétlenül látogassunk el a várostól 18 kilométerre fekvő Perastba. A festői fekvésű városkánál talán nincs is megkapóbb egész Montenegróban, a kikötőből pedig halászhajókkal tudunk átkelni az öböl két aprócska szigetének egyikére, a Szirti Madonnára."


"Két olyan hely volt Budva környékén, ahová autó híján nem tudtunk egyénileg eljutni, mert nagyon körülményes és drága lett volna, ezért befizettünk egy-egy csoportos túrára. Az egyik a Skadari-tó, mely a Balkán legnagyobb tava és egyben nemzeti park is. A tó területén Montenegró és a szomszédos Albánia osztozik. Az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező tó a legkülönfélébb madárfajok fészkelő helye, még pelikánok is élnek itt. A tó nagy részét tavirózsák borítják."

"Kotor kötelező látnivaló a Montenegróba látogatóknak, felejthetetlen élményt kínálva az ide utazóknak. A Kotori-öböl kétség kívül az adriai tengerpart egyik legszebb öble, mély vize lehetőséget ad az óceánjáró hajók kikötésére is, négy részre tagolt öblét pedig túrázásra kiválóan alkalmas magas hegyek ölelik körül (például a Lovcen-hegy).

Kotor kikötője és a velencei uralom alatt épült városfala az UNESCO világörökség része, a középkori óvárosának kellemes atmoszférájú sikátoraiban, apró terein sétálva egy pillanatra úgy érezzük, megáll velünk az idő. Kis üzletei és kávézói, narancsfái és virágos erkélyei idilli mediterrán hangulatot árasztanak magukból. Építészeti és történelmi szempontból is érdemes megtekintenünk az alábbi nevezetességeket: a román stílusú Szent Trifun-székesegyházat két jellegzetes harangtornyaival, a 12. századi Szent Anna-templomot a 15. századi freskóival, a 14. századi barokk oltárral rendelkező Szent Klára-templomot, az 1195-ben épült, bizánci-román stílusú Szent Lukács-templomot, a 13. századi Szűz Mária-templomot és a Tengerészeti Múzeumot. Ám az itteni látnivalók nem merülnek ki a hangulatos óváros felfedezésével: az igazi kihívás a meredek hegyoldalra épült korabeli erődítmény megmászása, ahonnan fenséges látvány tárul elénk az öbölre." (Gabi, 2015)

Szent Lukács-templom - o.i. fotója

,, Kotor a 4,5 km városfallal körülvett középkori városközpont kanyargós, szűk utcácskáival, tereivel, kis templomaival 1979 óta szerepel az UNESCO világörökség listáján is. Kotor óvárosa sokkal inkább hasonlítható Dubrovnikra, mint a budvai. A rómaiak által alapított városnak igen sok látványossága van, az egyik legkiemelkedőbb( szó szerint) a város felett a a hegyoldalba épített Szent Iván erőd, aminek a legmagasabb pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a városra és az öbölre. Az erődbe az óvárosból lehet feljutni 1350 lépcsőn keresztül, ami nagy melegben igen fárasztó menet, ajánlom hogy vigyen mindenki magával jó sok vizet. Valahol 260 m szintet írtak, annál talán picivel szerintem több az. Útközben a helyi bácsik retró hűtőládából árulnak azért egy kis vizet és sört is, ha valaki megfeledkezne az utánpótlásról. Felfelé menet csodálatos fotókat készíthetünk a városról és az öbölről is. Másnapra kemény izomlázam alakult ki a vádlimban, de a látványért megérte a szenvedés. A kotori öböl a norvég fjordvidékhez hasonlítható festői táj, már amennyire a én elképzelem azokat a fjordokat. (2017)" forrás


,, A kotori buszmegállótól körülbelül fél kilométerre helyezkedik el a vár bejárata, ahova 8 euró volt a belépő. A cél a Szent János-erőd (San Giovanni fort) megmászása volt, mely 260 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el és amelyhez nem kevesebb, mint 1350 lépcsőfok vezet. Az út során és a csúcsra felérve is csodálatos kilátás tárul elénk, így minden fáradtságot megér a feljutás! Kotor kihagyhatatlan látnivaló Montenegróban. (2018)" forrás


,, Kétszer látogattunk el Kotorba: első nap várost néztünk, bejártuk az óvárost, megnéztük a városfalat és ebédeltünk, másnap pedig befizettünk egy kétórás hajóútra. Ezt mindenképpen javaslom: 15 euró áron hirdetik fejenként, de 10-12€-ra is le lehet alkudni. Érdemes a kisebb hajókhoz odamenni, mert 4-6 fővel sokkal hangulatosabb mint egy huszon-harminc fős nagyobb hajón. A kétórás túra során Perastot és A Szikál Hölgyének szigetét lehet meglátogatni, közte hajókázással, de van egy négyórás privát túra, ahol egy barlangba is beviszik a jó turistát fürdeni, ez azonban fejenként 20-30 euró, alku függvényében.

Kotorban továbbá fel lehet menni a hegy tetején lévő erődbe is, ez valami hatszáz-akárhány lépcső, de mi különböző lábegészségügyi problémák miatt (illetve azért, mert úgy tudtuk, autóval is bevállalható valami halál-tekergős úton, de kiderült, hogy ez fake news), ha viszont bírja a lábad, érdemes felmenni, mert fotók alapján gyönyörű a látvány. A kikötőben két hatalmas óceánjáró hajót is láttunk, a Costa Luminosa kifejezetten tetszett, még kedvet is kaptam egy egyhetes körútra.

A partok többsége egyébként kavicsos-sziklás, vannak tengeri sünök és mindenfajta szúrós dolog, szóval a fürdőzéshez érdemes valamilyen úszópapucsot vinni, vagy venni egyet 10 eurós áron a bazársoron. (2018)" forrás


,, Kotor túlzás nélkül "a macskák városa", nagy becsben tartják a cicákat, így aztán nem csoda, hogy ha minden sarkon, padon, ablakban látunk egyet-kettőt. A legenda szerint a macskák a hajósokkal érkeztek ide távoli földekről, ennek köszönhetően nemcsak a macsekok száma, hanem fajgazdagsága is rendkívül magas. A higiénia problémakörétől próbáltunk eltekinteni, és így egészen örömteli volt látni a macskák és emberek kölcsönös szimbiózisát. A macskamúzeumot egy másik alkalommal mindenképpen megnézzük majd.

Az óvárost felülről védelmező Sveti Ivan romos várfalat és erődítményt másnap este másztuk meg, pont alkonyatkor. Előtte tusoltunk le a délutáni strandolás után (ld. később), de teljesen fölösleges volt, mert az esti hőségben öt perc kaptató után már ugyanolyan sósak voltunk, csak ezúttal az izzadságtól. Feszített tempóban kaptattunk fel egészen a zászlós várromig, hogy a teljes sötétedés előtt felérjünk. A nagyon csúszós egykori ösvény mellett egy frissebb lépcsősoron ruganyosan lehet haladni, de a sok-sok romos bástya, kúszónövény és denevér közt akaratlanul is elvéti néha az ember az ösvényt. Végül a botladozó elemlámpás turisták közt szlalomozva csak felértünk és szédületes kilátásban lett részünk." (2019) forrás


,,  Maga az óváros kicsi, gyalog simán bejárható az egész – már ha nem tévedsz el a labirintusban. De mit csinálhatunk a városfalon túl? Nézelődhetünk a piacon, ami pont a városfal lábánál van. Vagy sétáljunk a kikötőben, a pálmafás sétányon. A kisebb hajókon kívül valószínűleg 1-2 óceánjárót is láthatunk közelről. Nézzük meg a kikötőben ülve naplementében, ahogy a hajók útnak indulnak. Ha pedig vacsorázni szeretnénk egy modern helyen az óvároson túl, akkor a LAV Gastro Bar-t érdemes megnézni, mi többször is ott ettünk és nagyon szerettük. (2019)" forrás


Tudom a jobb strandok Budván, de nekem Kotor hangulata jobban tetszik. Kotorhoz Tivat nagyon közel van ki ne hagyjátok,gyönyörű a város,a kikötő egyedi történelmi rész!

A kotori öböl egy fjord (hivatalosan nem fjord az(nem a jég vájta), csak úgy néz ki, mint egy fjord, a lassan mélyülő, nem köves strand elég ritka.


Kotorban első nap főleg az óvárosban köröztünk. Nagyon hangulatos kis utcák, kávézók és boltok vannak. Aki szereti a macskákat, annak ez egy paradicsom lesz, szó szerint minden sarkon találni simogatásra vevő cicákat. 😺
Második nap felmentünk az erődbe, ami abszolút kihagyhatatlan. Sajnos pont az érkezésünk hetében duplázták meg a belépő árát (8 -> 15 €), de még ennyiért is bőven megéri, elképesztően szép látvány tárul elénk folyamatosan az öböl felett. Plusz tele van titkos kis helyekkel, amit egy gyors séta alatt nem is lehet észrevenni. Érdemes tényleg mindenhol megállni, körülnézni. A kedvencem a sziklaablak, ahonnan leereszkedve egy zöld ösvényen eljuthatunk egy gyönyörű, meghitt kis templomromhoz. Aminek a legjobban örültem, hogy semmi felügyelet nem volt, teljesen szabadon mászhattam a sziklákon, és sajátos módon fedezhettem fel a helyet. 😎 Sötétedés után egyébként ingyen látogatható, legkésőbb 10 óráig.
A Kék Barlangot kihagytuk. Bár voltak még szervezett utak, de ehhez túl hideg és szürke idő volt, nem láttuk értelmét. A listán rajta marad, legközelebb mindenképp útba ejtjük Perasttal és az egyetlen templomból álló kis szigettel (Our Lady of the Rocks) együtt. (2023)


Odajutás

,, A busz Budvából Kotorba 4 euróba került, a buszmegállóban kellett megvennünk a jegyet. Szerencsére nem kellett sokat várni, hiszen gyakran közlekednek buszok a két város között. A távolság csupán 22 km, mégis minimum 40-45 percbe telik eljutni egyik városból a másikra a kanyargós utak miatt – jó esetben. Nekünk másfél órába telt, mivel óriási volt a forgalom. (2018)" forrás


,, Podgoricából Kotor felé haladva mindenképp állj meg az ikonikus félszigetnél, Sveti Stefan-nál, hiszen ez az a hely, ami visszaköszön a képeslapokról. Miközben a látványt csodálod, reggelizz meg az Adrovic Hotel teraszán. Tökéletes indítás egy tökéletes naphoz. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2021):

3 csillagos: Apartments Simun , Hotel Marija

4 csillagos: Hostel Old Town Kotor , Palazzo Drusko Deluxe Rooms, Hotel Cattaro ,

Más kotori szálláshelyek árai itt - hotelscombined.com - foglalás magyarul

Közlekedés

,, Kotor környékén nagyon jó az autóbuszos utazás is. Körbe járják az öblöt. S nem drága: 1-2 euró/ fő. Ha jön a helyi busz, s nem vagy még a megállóban, le is intheted. Sokszor szálltunk így fel. A taxi sem olyan drága. Tivatból hívtuk Lepetaneba, s onnan Kotorig 5 eurót kért. Este drágább, Kotorból Risanig, a szállásunkig a kotori taxis 20 eurót kért éjfélkor, számítva azzal, hogy 1 órakor indlt az utolsó busz. Mi mèg sétáltunk egy órát, s a busszal visszalibegtünk... Az öbölben csak kavicsos, köves partot ismerek. Uszócipővel jó.

Étkezés

A piacon érdemes kipróbálni a helyi füstölt sonkát (njeguški pršut), sajtot. Ezeket egy szomszéd faluból hozzák.

Vásárlás

Az Óvárosban (Stari Grad) van sok butik. Közvetlenül az óvároson kívül van egy szabadtéri piac. Lehet venni friss zödségeket és még frissebb napszemüvegeket.

Az Óvárosban van több bankfiók, ATM. Minden étteremben és boltban elfogadják a bankkártyákat. 

Ata fotója

Szórakozás

Kotorban az éjszakai élet központja az óvárosban avn, ahol sok bár szabadtéri. A sörözők hajnali egyig nyitva tartanak.

A Maximus-t mondják a város legmenőbb klubjának. Az óvárosban van és hajnali 5-ig nyitva van.

Egyéb hasznos információk

1.

Strandok

Nincsenek homokos strandok. Van néhány kleskeny kavicsos strand, amúgy többnyire betonos napozó felületek. 

,, Kotorból Tivat felé vannak kisebb strandok. Lepetaneban, Opatovóban, Donja Lastván, egészen Tivatig lehet talalni, de busszal kicsit macerás, mert nem tudod hol kell leszállni a buszról. Meg azért 10-15 km az út Tivatig. Én nem tudok Tivatban fizetős strandról. Kotorból szintén van busz egészen Kostanjicáig. Vannak jó strandok Herceg Noviban is. Azt legegyszerűbben úgy lehet busszal megközelíteni, hogy Kotorból elindulsz Tivat felé, a kompnál leszállsz, átmész a kompon (gyalogosan ingyenes) ott jobbra fordulsz, ott a megálló és felülsz a Herceg Novi felé tartó buszra."

Óváros

4 és fél kilométer hosszú városfal veszi körül az óvárost.

Ata fotói

Szent Trifun-székesegyház

Ata fotója

Egyéb látnivalók

Sveti Ivan erődítmény

Érdemes fellépcsőzni, bár baromira magasan van. Onnan leereszkedve egy remek szerpentinen találjuk magunkat, egyenesen le a partra.nagyon érdekes kirándulás.

Macska múzeum

g.l. fotója

Kotor környéke

Pietra

Dobrota


Olvasmányos linkek

"Montenegró tengerpartja némiképp eltér a tőle északra húzódó dalmát vidékekétől. A part kevésbé tagolt, már nincsenek nagy, hosszan elnyúló szigetek. Itt található az Adriai part egyik legszebb tengeröble, a Kotori-öböl. A hegyek között helyenként kiszélesedő, másutt összeszűkülő, négy részre tagolódó öblöt hatalmas, meredek hegyek ölelik körül. Partján kis települések sorakoznak egymás mellett. Az öböl északi részén fekvő Risanban II. századi padlómozaikokat láthatunk. A belső öbölrész összeszűkülő bejáratával szemben helyezkedik el Perast, melyet a velenceiek önálló köztársaságként ismertek el a középkorban! A Perast körüli tengerrészen két kis sziget emelkedik ki a vízből: a Szent György sziget, amely állítólag Böcklin híres "Holtak szigete" c. festményének ihletadója, és a Škrpjelai Madonna szigete, ahol a perastiak a zsákmányolt ellenséges hajókat süllyesztették a vízbe… Az öböl névadó települése, Kotor. A várost a rómaiak alapították, az azóta eltelt évszázadok során számos nép váltotta egymást e helyen, sokszor békésnek egyáltalán nem nevezhető módon. Mára ezek a "csatározások" a történelemkönyvek lapjain sorakoznak; amit a jelenkor embere itt láthat, az a különböző kultúrák egymás mellett éléséből, egymásra épüléséből kialakuló egységes egész, megfűszerezve a semmivel sem összehasonlítható "tengeri hangulattal": középkori templomok, zegzugos sikátorok, termő narancsfákkal, reneszánsz és barokk paloták, virágos erkélyek.

A Kotori öblöt a legjobban a Njegus-ba vezető szerpentinről tekinthetjük meg, innen nem csak a Kotori, hanem a Tivati öblöt is jól láthatjuk. Mi Budva felől mentünk fel, de Kotorból is megközelíthető természetesen. Az út keskeny egysávos, bizonyos időközönként vannak beállók ahol elengedhetjük az ellenkező irányban közlekedőket, illetve több helyen szélesebb az út. Ha viszont busszal találkozunk akkor az lehet hogy tolatgatós történet. Érdemes korán menni mert kisebb a forgalom és jobb képeket lehet csinálni. Mi nem mentünk fel a Lovceni (a montenegróiak szent hegye 1749 m magas) NP-ban található mauzóleumig (itt alussza örök álmát a nemzet legnagyobb fiának tartott püspök-költő, II. Petar Petrovič Njegoš), mivel azt olvastam hogy onnan már hiányos a panoráma és az útról jobb. A mauzóleum amúgy Cetinje felől is megközelíthető állítólag.

Mi inkább több helyen megálltunk fényképezni felfelé és utána pedig le/elmentünk Njegusba, megkóstoltuk a helyi sonkát (prsut) és sajtot (sir, mint oroszul), illetve a Rakiji-t ami annyit tesz pálinka és többféle fajtája van (törköly - losa ?, kajszi - kajsi :), alma - jabloka, szilva a legjellemzőbb). Több árus és egy-két étterem van Njegusban. Akitól vettük a sonkát elég jó fej volt, kínálgatta kóstolásra a dolgait, a mama rögtön hozta feles poharat és nem sajnálta a pálinkát. A kedvesség inkább a hegyekben, vagy akkor volt tapasztalható ha pénzt kaptak, amúgy nem egy kedves népség.

Visszatértünk Kotorba ahol parkolás után (a strand melletti parkolóban, óránként fél euró szóval elég olcsó) a Kotori vár megmászására indultunk. Két helyen lehet felmenni a várba, az egyik feljárat a csatorna melletti bejárattól indul, a másik a városközpontból. 3 EUR-t kértek tőlünk, ha korán megyünk lehet még nincsenek ott a srácok. Érdemes az egyik feljáraton felmenni a másikon le. Nem tudom szintben mennyi volt, de kb. 1350 lépcsőfokot számoltunk, valahol 260 m szintet írtak, annál talán picit több. Nagy melegben vigyünk magunkkal sok vizet és mindenképpen cipőben induljunk Neki, kemény(ebb) túra, állítólag kígyók is vannak, de szerintem ez kamu. A kilátás viszont pazar és leírhatatlanul gyönyörű. " forrás,, A horvát tengerpart nagy előnye, hogy nem csak gyönyörű, de viszonylag gyorsan elérhető a számunkra. Aki mégis veszi az időt, pénzt, fáradságot, és délebbre merészkedik a szépséges Adria Magistralén, újabb és újabb csodákra lelhet. Ilyen a montenegrói Kotor, amely sokak szerint az Adria legszebb öblében fekszik.

Kotor kikötője és a velencei időkben épült városfala az UNESCO világörökség része. Az óvárosban igazi mediterrán idill vár ránk, zegzugos sikátorok, narancsfák, virágos erkélyek, középkori templomok, freskók, reneszánsz és barokk paloták.

A várba két helyen lehet feljutni, a csatorna melletti bejárattól, illetve a városközpontból. Érdemes odafelé az egyiket, lefelé a másikat választani. A belépő három euró (950 Ft). Az ezernél is több lépcsőfok kánikulában komoly kihívás, de a fenti látvány mindenért kárpótol.

És ha már erre járunk, ne hagyjuk ki a Kotortól csak 18 kilométerre fekvő Perastot. A lentebb zöldellő, fentebb már kopár hegy lábánál elterülő városka hihetetlen látvány, kikötőjéből pedig halászhajók indulnak az öböl két aprócska szigetének egyikére, a Szirti Madonnára.
Már csak azért is érdemes áthajózni, hogy ebből a szögből is ráláthassunk a mesés középkori kikőtővároskára.

Amúgy a szigeten egy 1630-ban épült barokk templomot találunk, amelyben a tengerészek több mint 2500 ezüstlapocskát helyeztek el hálából, amiért épségben hazatértek veszélyes útjaikról. A másik sziget (Szent György)nem látogatható, régen oda temetkeztek a perastiak, ma pedig egy bencés kolostor áll rajta. (2016)" forrás


,, Északi kapujából indul a középkori várfal felfelé, a 260 méter magasan lévő Szent János erődhöz, melynek megmászása nem kis feladat, de a pazar kilátás minden turistát csábít. Mi sem voltunk kivételek! Orsival ketten felmásztunk 1500 lépcsőfokon, fantasztikus kihívás volt. A hazautazás előtti napot választottuk, mondván, ha véletlenül megrokkanunk, akkor már úgyis mindegy, nem sokat veszítünk! Nyáron érdemes reggel indulni, mivel délelőtt 10-11 óráig még a hegy mögött van a nap.

Piros színnel jelölték a fokozottan veszélyes utakat, de már a sárga is kemény feladat volt! Első ránézésre lehetetlen vállalkozásnak tűnik, (és még ráadásul 3 Eurót is kérnek a kapunál) de a vállalkozó szellemű turisták nekivágnak… Minden tisztelet a nyugdíjas korosztálynak, (akik szinte többen voltak, mint a fiatalok) elképesztő kitartással meneteltek felfelé.

Velünk együtt indult el egy idősebb pár, akik hamarabb felértek, mint mi. Jött még egy fiatal pár is, a férj hátán hatalmas hátizsák, amibe beleültette 2 éves kisfiát és karján a 6 éves kislányával törtetett felfele! A kislány néha leugrott, szökdelt párat a lépcsőn, aztán visszakéredzkedett.

Kemény munka mindenkinek, mi 1 óra alatt értünk fel az erődhöz. De a látvány kárpótolt minden fáradtságért! Onnan nézni szerte szét, nem mindennapi látvány! Az öbölben horgonyzó hatalmas tengerjárók csupán makettek lettek. Szóval, így vagy úgy, mindenkinek felejthetetlen élmény volt!

Kotor városához szervesen hozzátartoznak a cicák, még macskamúzeum is van! Minden ház előtt, minden ablakban és minden hűtőmágnesen ott vannak.

Az óváros mellett ott van a piac, ahol meglelhető a híres njegus-i szélben szárított sonka, a finom sajtok, na és a mézédes szőlők és dinnyék.! (2015)" forrás

,, Az egyre több nyaralóhely és szálloda építése miatt lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról a montenegrói Kotor. Az ENSZ szervezete az év végéig adott időt arra, hogy a város visszafordítsa az elturistásodást, úgy látják ugyanis, hogy annyira sok szálláshely épült az utóbbi időben, hogy az már az óváros eredeti szépségét veszélyezteti. Le kell állítani a folyamatban lévő építkezéseket is, mert a turistáknak épített toronyházak mellett kezdenek eltörpülni a régi épületek.

Az UNESCO 2014-ben előbb határozottan megtiltotta a további építkezést a városban, később viszont ezt a határozatot enyhítette, és már csak javasolta, hogy az építkezések kontrollált körülmények között folyjanak a jövőben. Mivel ezeket a javaslatokat Montenegró nem tartotta be, a szervezet tavaly összeállított egy listát, amelyen a Kotor világörökségi listán tartásához szükséges lépések szerepelnek. A 12 pontos lista legfontosabb eleme, hogy az épületek felhúzása előtt egy bizottságnak kellene elbírálnia, az építkezés milyen hatással lenne a kulturális és természeti örökségre.

A város és környéke az 1400-as évek elejétől az 1700-as évek végéig a velencei köztársaság uralma alatt állt, a városképet így nagyban meghatározza a velencei barokk építészet, és a középkori városközpont máig őrzi a velencei hangulatot. Kotor később az osztrák császárság, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alá került. (2017)" forrás


,, Egy elég nagy nevű, idegenforgalommal foglalkozó nemzetközi vállalkozás Kotorral kapcsolatos mondata így hangzik: „romantikus, muzsikaszótól hangzatos, nyugodt sétát tehet Kotor belvárosában, ahol elfelejtkezhet a rohanó élet zajától”. Nagyon szépen hangzik, ahogy nagyon szépen megfogalmazza a legtöbb hasonszőrű honlap és blog is, hogy mi minden csodálatos dolog is vár itt az arra tévedőre. A probléma ezzel az, hogy – ahogy a fenti statisztikából is látszik – ez igaz lehetett még pár éve, de ma már nem így van. Ma sajnos Montenegrót is elérte a nyugati világ szele. Kotor óvárosában (és szinte végig a tengerparton) szelfibotokkal hadonászó, nyugati/kínai (és orosz) turisták tömegét kerülgetve kell a drágábbnál drágább boltok kirakatát kerülgetni, hogy aztán esetleg megnyugvást találjunk a város egy eldugott szegletében, ahol a panelok aljánál talán már szívesebben látott vendég egy arra tévedett turista. Sajnos odabent látszik az eladókon, valamint a néhány helyben maradott lakoson, hogy már nagyon unják, hogy perpillanat ők kerültek az állatkert ketrecen belüli részére. Tényleg ezt akarták? (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Ata fotói

g. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon