ÚTIKRITIKA.HU / Petrovac


hirdetes


útikritikák


Petrovac

Petrovacról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Szállás| Hasznos információk|Strand| Fotóegyveleg

A nagyhét kápolnája - A legenda szerint egy hatalmas vihar csodás túlélője, egy tengerész építtette - g.l. fotója

Petrovacról dióhéjban

(így is nevezik: Petrovac na Moru)

Szépek a kavicsos strandok, átlátszó tengervízzel. A Lucice strand egyike Montenegró legszebb strandjainak.

Petrovac Budvától délre van 18 kilométer távolságban (kb. 27 perc).

Leginkább a gyermekes családoknak való ez a hely.

.

g.l. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Roppant hangulatos a a központi strand menti parti sétánya az esti kivilágításban.

Nem tetszett

1. A főszezonban kínszenvedés parkolóhelyet találni, akér fizetőset is.  A rossz helyen parkoló járművét könyörtelenül elszállítják és lehet fizetni 100 eurót a kiváltásért.

Vélemények

Most vagyunk itt először, de Petrovac csodálatos. Még most kezdjük csak felfedezni. Igaz, ami igaz... a központi strand nagyon zsúfolt és a napernyős személyzet igazán undok. Viszont a vendéglők ellensúlyozzák ezt. Nagyon-nagyon barátságosak, keresik a vendég kegyeit. (2023, július közepén)


Ha nyugira vágyunk, akkor a szintén a budvai riviérán elhelyezkedő Petrovac ideális választás. Kevésbé nyüzsgő, a kilátás viszont festői: a várossal szemben látható sziklás szigetecskékre el is hajózhatunk, visszanézve pedig rácsodálkozhatunk a filmbe illő látképre. forrás


Elkirándultunk Petrovacba. Ez szintén a tengerparton van, Bartól mintegy 20 km-re északra. Busszal terveztünk menni, amire a jegyeket online vettük meg a busticket4.me oldalon. Montenegróban több kis busztársaság is működik, így fordulhatott elő az, hogy odafelé a Dan Tours, visszafelé az MF Travel buszára kaptunk jegyet. Buszmegálló van, de akár le is intheted a buszt valami neked tetsző helyen - ha észrevesz a sofőr, megáll. Megérkezésünkkor egy helyi viszonyokhoz képest egész pöpec buszállomás fogadott minket, majd elindultunk a partra. Itt jóval több igazi szálloda található mint Barban (több all-inclusive), az öböl pedig valami gyönyörű. Egyik oldalán egy kis alagúton keresztül egy étterem strandjára lehet kijutni, a másik végen pedig egy 16. századi erőd és a városka jelképének számító tornyot lehet megcsodálni.

E két oldalt pedig az óvárost is magába foglaló parti sétány köti össze, ahol egy-két csenevész cigicsikken kívül semmi szemetet nem látni. A part is tiszta, szinte homokszerű aprókaviccsal feltöltve, ide a tengeri cipő is okafogyott, de papucs kell, mert felforrósodik a homok a tűző napon. Az öböllel szemben két kis sziget látható, egyiken egy templommal. A part hátránya: jóval kevesebb az ingyenes partszakasz, a fizetős pedig drágább mint Barban - 15 és 25 Euró között mozog két napágy és egy napernyő egész napra. Viszont megéri: tényleg nincs egy deka szemét se, még a vízben se, még halakat is láttam. A fánkárusok is jelen vannak, bár az ő áraik is magasabbak, 2.50 egy adag, igaz, 12 db.

A sétányon a boltokban a másfeles ásványvizek 1 Euró körül mozognak, a kis üdítők 1.30-1.50 környékén, a nagyok pedig 2.50-be is kerülhetnek. Nagyon sok étterem van az óvárosi sétányon, végül a Bonaca nevű hely mellett döntöttünk, ahol 28 Euróba került kettőnknek egy étkezés egy itallal. Összességében ezekben az éttermekben is ki lehet hozni az étkezést két főre 35 Euró alatt, de tény, kisebb volt így a választék, több a drágább étel mint Barban. Drágább hely tehát Petrovac Barnál, viszont szerintem némely horvát részt nem csak hogy utolér, hanem kenterbe is ver, így még akár meg is érheti ide elutazni. (2022)

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Hotel Oliva , Medin Apartments ,

4 csillagos: Hotel Palas , Hotel Riva ,

5 csillagos: Meliá Budva Petrovac , 

Hasznos információk

1.Turista információs iroda: Info punkt Petrovac
Cím: Stupovi bb, Petrovac 85300
Nyitvatartás: Nyitva 8:00 ⋅ Zárás: 21:00

Strand

h. m. fotója

Központi strand

Jellegzetessége a vörös homokos föveny. Augusztusban itt is mindig túl sok a strandoló. Ami jó, hogy a parkolás olcsó (1 euró). A napozóágyak 10 euróért bérelhetők egy napra. A pénzsóvár szolgáltatók elég bunkón viselkednek a strandolókkal. 

A strand előnye, hogy szép, hosszú, elég tiszta.

Lucice strand

E a városközponttól 800 méterre található. Augusztusban nagy a tömegnyomor. Alig van szabad hely leteríteni egy strandtörölközőt. Ráadásul a fegyelmezetlen strandolók miatt szemetes a föveny. Ráadásul a víz sem mindig kellőein tiszta. Amúgy a strand tuajdonképpen szép, egy kis öbölben terül el. Érdemes innivalót vinni, mert a boltok összejátszanak az étteremtulajdonosokkal, hogy a nyaralók a vendéglőben drágán legyenek kénytelenek megvenni az innivalókat. 

Irén fotója 

Buljarica strand

4 kilométer hosszú

Mi Buljaricára mentünk át mert a petrovaci elviselhetetlenül zsúfoltnak tűnt. Illetve Perazica Do-ra a gyönyörű sétaúton! (2023)

cs. k. fotója

Látnivalók

Vár

h. m. fotója

Fotóegyveleg

h. m. fotója


Kommentek

Szakál Hugó Róbert, 2018. 10. 09. 14:08
Tudnunk kell, hogy a montenegroi emberek rettenetesen távolságtartóak és ridegek, semmiféle segítséget nem várhatunk tőlük, sőt ha megtudják, hogy bajban vagyunk, még rátesznek egy lapáttal.
Nemrég Horvátországban jártam egy 1800 kilométeres biciklitúrán, hazafelé Montenegron keresztül jöttem, Petrovácon eltört a kerékpárom. sem a papok, sem az emberek, senki nem volt hajlandó segíteni, élvezték a helyzetet, hogy bajban vagyok, két napig bolyongtam a városban segítség után kutatva, mindhiába. Az autóbuszállomáson is csak nevettek rajtam az ott dolgozók, kijelentették, hogy esélyem sincs az autóbuszra feltenni a biciklimet még akkor sem, ha szétszedem darabokra. Ezt az autóbusz vezetője is megerősítette később. Miután kiélvezte magát a szomorú arcomat nézve hozzátette, hogy azért ha fizetek neki 30 eurót titokban, akkor megoldjuk a dolgot. Akkor már lesz hely a biciklinek... Így a 34 eurós jegy mellé ki kellett fizetnem a +30-at, végül mégis hazaértem. Nagyon kellemetlen tapasztalataim vannak az ottani emberekkel kapcsolatban.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon