ÚTIKRITIKA.HU / Sky Lagoon - fotók


hirdetes

útikritikák


Sky Lagoon - fotók

Sky Lagoonról bevezető|Fotóegyveleg

r. gy. fotója

Sky Lagoonról bevezető

A Sky Lagoon, Reykjavík legújabb termálfürdője. Az új luxus melegvizes fürdő már a nevében is a Blue Lagoont idézi, de árban és színvonalban is azonos kategóriába sorolható.

A fürdő Kópavogurban, a fővárosi övezetben található, a kiváló elhelyzkedés és könnyű megközelíthetőség komoly előnyt jelent a Reykjanes-félszigeten található Blue Lagoon-hoz képest. Ennek fényében a fürdő nemcsak a turisták, de a helyiek körében is nagy népszerűségnek örvend.

A Blue Lagoonról régóta köztudott, hogy elsősorban a turisták fürdője: az elmúlt évek során a helyi vendégek száma jelentősen lecsökkent.

Megközelítés

A Sky Lagoon autóval könnyen megközelíthető, a belvárostól mindössze 10-15 percre található. A környezet első látásra nem túl bizalomgerjesztő, a termálfürdőhöz vezető út egy fejlesztés alatt álló ipari területen, építkezések és raktárhelyiségek mellett halad. A fürdő azonban a Google térképére is felkerült, így a turistáknak sem okozhat gondot a hely megtalalása.

Gyalogosan, illetve busszal már körülményesebb az idejutás. A belvárosból busszal csak átszállással lehet a fürdőt megközelíteni, ami hétköznap 40-60 percet vesz igénybe. Hétvégén és este kifejezetten problémás lehet az ide jutás, mivel a buszok ilyenkor ritkán vagy egylátalán nem járnak. Gyalog csak annak érdemes próbálkozni, aki a közelben foglalt szállást, mert a belvárosból sétálva irányonként másfél órát jelentene a fürdőhöz vezető 7km-es út.

Belépés

Nagyon fontos a belépőket előre megvenni, mivel a helyszínen csak a drágább SPA csomagot lehet megvásárolni, az esetleges szabad helyek függvényében. A Blue Lagoonhoz hasonlóan ide is foglalni kell érkezési időt, és érdemes időben megérkezni, ugyanis a létszámkorlát miatt jelentősebb késés esetén nem garantálják, hogy fenntartják a helyet.

Kétféle jegytípus választható: „PURE” és „SKY”. A „PURE” csomag törölköző használatot, valamint a zuhanyzókban kihelyezett illatmentes tusfürdőt és hajbalzsamot tartalmaz. A „SKY”csomagot választók törölközőt, privát öltözőt, továbbá illatos sampont, tusfürdőt, hajbalzsamot és testápolót kapnak. A 7 lépéses rituálé azonban csak a SKY jegytípishoz jár.

A fürdőbe csak 12 éven felüliek léphetnek be. A helyszín akadálymentesített, és szükség esetén segítséget is biztosítanak mozgáskorlátozottak részére, sőt, gender semleges öltözési lehetőség is jár az azt igénylők számára.
izland sky lagoon bejarat

Öltözők

A hely atmoszférája rendkívül kellemes, a természetes anyagok, az öltözők sötét színei és a tompa megvilágítás megnyugtatóan hat arra is, aki esetleg szégyellős ezekben a helyzetekben. Fontos tudni, hogy Izlandon az öltözői meztelenkedés, meztelen zuhanyzás teljesen hétköznapi dolog és senki sem fogja magát takargatni törölközővel.

A turisták kényelméért azonban a közös zuhanyzókat kabinos rendszerben alakították ki. Természetesen azokra is gondoltak, akik teljesen privát öltözőt szeretnének, a „SKY” csomagot vásárlók számára ez a lehetőség is biztosított.

A medence

Az egyterű, de kifejezetten tágas medence úgy lett kialakítva, hogy hosszan lehet bolyongni, kanyarogni benne és helyenként a vízhőmérséklet is változik, 36-39 fok között. A medencébe belépve magas sziklafalak között találjuk magunkat, a sziklákon itt-ott mohapamacsok és fűcsomók lógnak, a sziklák teteje fűvel borított. A teljesen autentikus környezet tökéletesen adja vissza a természetközeli, izlandi életérzést.

A fürdővíz geotermikus eredetű, elenyésző mennyiségű klórtartalommal – éppen úgy, ahogyan az összes többi izlandi fürdőben.

A sziklafalak közül kiérve elénk táruló kilátás a Sky Lagoon fő attrakciója: a medencéből közvetlenül a nyílt tengerre nyílik a meglehetősen pazar kilátás. Rálátni többek között az elnöki rezidenciára, a távolban füstölgő vulkánra, valamint a város egy részére is. A látvány valóban prémium kategóriás.

A medence egyik szegletében egy melegvizű vízesés zuhog, a kiálló sziklák mentén pedig kényelmes vízi pihenők, illetve egy kis barlangban elhelyezett medencebüfé található, ahol alkoholos és alkoholmentes italok kaphatók. A vízi bárban a fizetés a belépéskor kapott karpereccel történik.

A medence mellett található egy füves tetejű kis épület, ahova belépve egy hét lépéses rituálét kezdhetünk meg. Ez az élmény kezdetben mindkét jegytípus számára elérhetp volt, de ma már csak a SKY jegyek jogosítanak a rituálé kipróbálására.

Az első lépés maga a medencében való fürdés. A második lépés megmártózni az épület előtt található hidegvizes merülőmedencében. Harmadik lépésként pedig a szauna következik.

A hatalmas szauna az egyik fő attrakciója a fürdőnek, a kilátás ugyanis közvetlenül a tengerre nyílik. A gigantikus ablak a legnagyobb, amit Izlandon valaha építettek. Egészen elképesztő élmény a szaunában ülve bámulni ki a hatalmas ablakon át – közvetlenül az alattunk hullámzó tengerre!

A szauna után következik a hideg párás hűsölés egy következő helyiségben, majd pedig a sós-olajos bőrradír. Miután ezt felvittük a bőrünkre, a gőzkabinban lehet újra felmelegedni, és hagyni, hogy az értékes olajok felszívódjanak a bőrbe. A rituálé utolsó lépése egy frissítő zuhany. forrás

R. Gy.

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon