ÚTIKRITIKA.HU / Izland


hirdetes


útikritikák


Izland

Repülőjegy | Szállás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Reptér - r. gyuri fotója

Repülőjegy és repülés

Wizzair


2023: Wizzair: kifelé sasolják a kézipoggyász méretét és számát, hazafelé nem ;)
Reptéri plusz csomag vétel: rejtély, hogy lett a feladandó poggyászból priority....de kollegina fel tudta adni a csomagot, nem is kérdeztek semmit.
Hazaútra a Wizz kifogy a szendvicsekből, érdemes hazaútra előre venni nasit.
KEF airport: az éttermek nagy része és a boltok egy része bezár este 7-kor. Egy étterem marad csak nyitva.

Reykjavuikba mindkét nap (szerdán és vasárnap) 13:55-kor indul a Wizz Air repülőgépe, majd helyi idő szerint 16:45-kor, közel négy óra repülési idő után érkezik meg. A visszafelé közlekedő járat 17:25-kor száll fel és magyar idő szerint 23:55-kor érkezik a Budapestre. Álatlában érdemes összehasonlítani a különböző légitársaságok árait, hátha egy kellemes meglepetés is előjöhet.

  • Flyniki Bécsből
  • Wizzair járat hetente kétszer a lengyelországi Gdanskból
  • Germanwings Münchenből
  • Járatok brit repülőterekről
  • Charterek

,, Érdemes az évente több alkalommal is induló charter gépes csomagot választani izlandi utazáshoz, mivel kedvező menetrendekkel a lehető legtöbbet lehet kihozni az 5 napos utazásból. A gépek kora reggel indulnak, illetve utolsó napon este indulnak haza, így az első és utolsó napon is tartalmas programokat adnak a szervezők. Ki kell hangsúlyozni, hogy a charter gépek a klasszikus menetrend szerinti gépekhez képest hátrébb sorolódik, ha bármilyen fennakadás áll elő, legyen az menetrendi vagy időjárásbeli. A nemzetközi gépek a modern, jól áttekinthető méretű Keflavik repülőtérre érkeznek, ahonnan 35-40 perc transzferidőre lehet számítani Reykjavikba. Nekem nagyon tetszett a repülőtér csupa üveg fala, így folyamatosan ráláthatunk a környezetre, és bent legalább meleg van. (Ádám  2017.)


"Szerencsére az utazási lehetőségekben kedvező változás indult, ez már lehetővé teszi azt, hogy ha nem is pár ezer forintért, de elfogadható áron jussunk el a szigetre. Budapestről tavasszal és ősszel van néhány közvetlen charterjárat Reykjavíkba, ám átszállással rengeteg variációból választhat az egyéni utas. Két éve még ritkaság volt, ha valamelyik európai nagyvárosból 100 euró alatt lehetett megvenni az egy útra szóló izlandi jegyet. Ez azt jelentette, hogy retúrban bőven 50 ezer forint felett indult a buli, és még el kellett jutni az átszállóhelyre is.

A változás akkor kezdődött, amikor két fapados légitársaság is járatokat indított Reykjavíkba: a Norwegian Oslóból, az easyJet London-Lutonból. A Norwegian általában drágább, a Budapest-Oslo jegy is az, az easyJet viszont időnként 50 euró alá megy, Lutonba ráadásul a Wizz Air és az easyJet naponta 3-4 járatot is közlekedtet. A legolcsóbb megoldás tehát általában lutoni átszállással tervezni, ott ráadásul a reptér környékén több olcsó szálloda is van, ami hasznos, ha az izlandi járat reggel indul, vagy este érkezik. Persze aki nem járt még Londonban, jól teszi, ha az egyik irányba beiktat egy kis sétát az angol fővárosban is.

Mivel az easyJetnél a minél korábbi foglalással lehet jó árakat kifogni, célszerű a Luton-Reykjavík jegy megvételével kezdeni, majd ehhez igazítani lakóhelytől függően a Budapest-Luton, a Debrecen-Luton, esetleg a Pozsony-Luton (Ryanair) járatokat. Ha az easyJet drága, a Wizz Airnél és a Ryanairnél későbbre lehet hagyni a foglalást, ezek gyakran a tervezett utazás előtt másfél-két hónappal a legolcsóbbak. Ha két különböző légitársasággal utazunk, célszerű odafigyelni az eltérő csomagszabályokra. Az easyJet például gáláns kézipoggyászügyben, de ha az általuk engedélyezett méretű gurulós bőröndünk van, arra a Wizz Airnél már fizetni kell 10 eurót. A feladott poggyásznál a Wizz Air a jobb fej, de hiába tudunk Lutonig 32 kilót pakolni, ha onnan Izlandra az easyJetnél 20 kiló a határ. " forrás


"Sok brit városból szinte naponta indulnak járatok, de Budapestről is könnyű kijutni. Emellett központi hub sok tengerentúli járatra, érdemes egy amerikai utazást kiegészíteni pár nap izlandolással. Nekünk Londonból (Heatrow 5-ös terminál) volt foglalásunk az Icelandic Air fapados járatával így már előző este odarepültünk. Lehet, öregszem, de szeretek időben ott lenni és nem függni a csatlakozás csatlakozásától. Ugyanis, ha baj van, a legtöbb, amit el tudunk érni egy együtt érző „bocsi”. A 2,5 órás út 210 font (~ 65.000 Ft) fejenként, s annak ellenére, hogy fapados légitársaság ingyen fel lehet adni 1-1 táskát. S ennyiben le is tudom az összes dicséretet.

Amint odaértünk a check-in pulthoz közölték velünk, hogy már elkéstünk, mert a gépet 1 órával korábban (!) indítják el. Nem is kellett más a reggel elrontásához: rohanás, izgalom, hogy elérjük-e a járatot vagy sem. Mire átverekedtük magunkat a biztonsági ellenőrzésen megnyugtattuk magunkat, hogy ez végül is jó nekünk, mert ennyivel hamarabb érünk Izlandra. Persze nem volt igaz! Sőt, mint kiderült, a gépünknek nyoma veszett. Se a kiíráson nem volt, se a cég weblapján, csak egy kósza komment bukkant fel a járatszámunkkal, hogy délben adnak valami információt. Elücsörögtünk pár órát, mire kiderült, hogy áttettek minket a délutáni járatra „technikai okok” miatt. Izlandon utólag azonban felvilágosítottak minket a helyiek: nem volt tele egyik gép sem és valami kamu indokkal nem engedték el az első gépet, hanem egybevonták a kettőt. (És még a Ryanair a sz…, mi?) (2011) forrás


"Megérkezés, vízum: Végül félnapos késéssel már repültünk is. Keflavík reptér nem túl bonyolult, hamar kijutottunk (útlevél-vizsgálat nem komoly, vízum nem kell), a Reykjavikba tartó buszt pedig kikerülni sem lehetett. Az autóbérlés a reptéren feláras, érdemesebb a hotelhez kérni, oda ingyen kijönnek.

Keflavík repülőtér környéke: A légikikötő a semmi közepén van a sziget dél-nyugati csücskében. A reptér környéke is már olyan, mintha tegnap tört volna ki a vulkán, és öntötte volna el a környéket lávával, amire ha rálép az ember, talán el is süllyed. Komolyan mondom, ehhez foghatót még nem láttam! Jó 30-35 perc a buszút a városba, mialatt végig a tájat bámultuk." forrás

Keflavik nemzetközi repülőtér - r. gyuri fotója


,, A Travel Service charterjárattal utaztunk. Ez a fapados Wizzairrel ellentétben kényelmesen, a terminálból induló buszokkal közelíthető meg. Korrekt melegételes ellátás, és charterekhez képest szélesebb körű italválaszték is van (Sauska bor, sör, víz, szénsavas és mentes üdítő). Az indulási idők tökéletesek voltak (odafelé reggel, visszafelé este), és csak visszafelé volt csúszás. A feladható poggyász 20kg, a kézipoggyász 5 kg.

Az idegenvezető nagyon korrektül tájékoztatta a csapatot, hogy a charternek nincs menetrendje, és így bármilyen változást el kell fogadnunk. (M. Sz, 2016)


"Aki olyan légitársasággal utazik Izlandra, amelynél nem lehet ingyen kiválasztani az ülőhelyet, jól teszi, ha rászán néhány eurót az ablakos ülés megszerzésére. Ha ugyanis nem borítja a tájat alacsony felhőzet, már az érkezés is felejthetetlen élményt ígér. Bárhonnan jövünk Izlandra, biztos, hogy amikor süllyedni kezd a gép, és a végeláthatatlannak tűnő tengerben feltűnik a sziget, minden szem az ablakhoz tapad. Nem szabad meglepődni, ha a szomszéd is az ölünkbe fekszik, hogy kinézzen: a lávamezők, a tavak, a vulkánok és az alig néhány házból álló települések látványa nyomán azonnal olyan érzés tölti el az érkezőt, hogy igen, ide mindenképp el kellett jönni. Amiből aztán a távozás napján az lesz, hogy ide még vissza kell jönni, sokkal hosszabb időre." forrás


,, A járatunk reggel 7 órakor indult Budapestről és az időeltolódásnak köszönhetően (2 óra) fél 10 körül érkezett meg Reykjavíkba. A reptéri transzfert előre megvettük az AirportTransfer.is oldalon, mivel náluk volt a legolcsóbb a retúr transzfer ára: körülbelül 12 500 HUF, azaz 4900 ISK. A busz nem csupán a központi pályaudvarra vitt el, hanem a szállásig, és a visszaút napján is értünk jött – még szerencse, mert a szállásunk nem volt túl közel a belvároshoz. 12 óra körül odaértünk a hostelhez, viszont csak 14 órától lehetett check-inelni. (2018)" forrás

Szállás

A nyári turista főszezonban nem ajánlatos szállodafoglalás nélkül érkezni az országba, ugyanis gyakran áll elő az, hogy lényegében minden hotel összes szobája foglalttá válik.

A Fosshotel Baronról itt olvashatók magyar vélemények

Úti okmányok

Nincs vízumkötelezettség magyar állampolgároknak, mindössze érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra van szükség a belépéshez. Az úti okmányoknak az Izlandról történő elutazást követő 3 hónapon belül számítva még érvényesnek kell lenni. 3 hónapot nem meghaladó tartózkodás engedélyezett helybeni bejelentkezés nélkül. A magyar állampolgárok tehát Izlandra utazhatnak az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes (barna színű, kártya formátumú) személyazonosító igazolvánnyal is, természetesen abban az esetben, ha az érvényesen használt itthon is. 2009 óta a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így az izlandi utazáshoz a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges kiváltani az útlevelet.

Fotóegyveleg

Egy szobor a fővárosban

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon