ÚTIKRITIKA.HU / Babilon


hirdetes

útikritikák


Babilon

Babilonról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Praktikus információk| Babilon romjai | Istár-kapu| Szaddam palotája| el-Hilla város| Történeti háttér| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Szaddám babiloni palotájának tetőteraszán. Balra az Eufrátesz, a hátam mögött és jobbra az ókori Babilon romjai, Szaddam-kori rekonstrukciókkal. - Perger István - insta @akeletibol  - facebook.com/akeletibolhongkongba

Tartalombővítés folyamatban

Babilonról dióhéjban

Babilon Bagdadtól, az iraki fővárostól délre, 85 kilométer távolságban fekszik.

Az ókori Babilon romjai az iraki el-Hilla városának közelében láthatók. A romok az UNESCO kulturális viilágörökségi helyszíneinek egyike.

Hammurabi, Nabukudurriuszur és Nagy Sándor városa. Itt állt az Istár-kapu, a Bábel tornya és a babiloni függőkert. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az eredeti mozaikot láttam Berlinben a Pergamon Múzeumban, de ezek a falak itt, az egész, óriási látvány!!!

Nem tetszett

1. Babilon. Sajnos eredeti rész nagyon kevés maradt . A felújítás nem mindenhol kifogástalan. (2023)

Vélemények

Ahogy megérkezünk azonnal a legemblematikusabb látványosság, az Ishtar-kapu tárul elénk. Hát itt vagyunk, ide is eljutottunk. Hát ez a kapu… hát ez egy replika. De nem azért, mert nincs meg az eredeti, de nem ám! Történt ugyanis, hogy Német Keleti Társaság hatalmas összeget fordított Babilon feltárására és az ottani régészek, a magas költségek igazolására, úgy érezték, hogy tégláira szedik a kaput és a téglákat szalma közé rejtve, szénhordókba téve szépen elhajózzák Berlinbe. De német alapossággal még a kapuhoz vezető út 120 oroszlánfrízéből 118-at még mellé csomagoltak. Nem aprózták el! Így aki az eredeti kaput akarja látni, annak csak Berlinbe kell utaznia.

De hagyjuk is ezeket az apróságokat. Itt van Babilon megmentője, Szaddám, aki nem kevés pénz ölt abba, hogy rekonstruálja a 6 ezer éves várost, persze sok-sok téglán jelezve, hogy ő maga, aki Isten és ember között van, építi újjá ezt a csodás történelmi helyet.

Szerencsére rögtön kerekedik egy helyi vezetőnk, aki maga is Babilon feltárásán dolgozott, sőt az apja is, a nagyapja és a dédapja is. Maga a város, ami a világ első megalopolisza volt, inkább egy erődítmény 18 méteres falakkal, vizesárkokkal körülvéve. A falakból is volt 3 gyűrű, egyre alacsonyabbak, hogy kívülről ne lehessen látni, milyen akadályok várnak még a betolakodókra. A várost már messziről lehetett látni Madruknak emelt, majd 100 méteres tornya miatt. Lakossága elérhette, sőt meghaladta az akkor hatalmasnak tekinthető 100 000 főt. A belső és legfontosabb központi részt labirintus vette körül, hogy könnyebben védhető legyen. Itt állhatott az ókori csoda, Szemiramisz függőkertje is, amit az épületek összetettsége és tervezettsége alapján nem nehéz elképzelni. Micsoda egy hely! El sem hisszük, itt vagyunk Babilonban! Legjobban a babiloni kőoroszlánt vártuk, amit már annyiszor láttunk képeken, a történelemkönyvben, egy kor szimbóluma. (2023) forrás

Odajutás

Babilon városa Irak középső részén, Bagdadtól mintegy 85 km-re délre található. A leggyakoribb módja a közlekedésnek Bagdadból Babilonba autóval vagy taxival történik, ami általában körülbelül 1-2 órát vesz igénybe, attól függően, hogy a forgalom mennyire sűrű.

Az autóbuszok és mikrobuszok szintén közlekednek Bagdad és Babilon között, és az utazás általában 1,5-2 óra hosszú. Ezenkívül szervezett kirándulások is vannak, amelyek az utazást kényelmesebbé teszik és tartalmazzák az idegenvezetést.

Fontos megjegyezni, hogy az utazás Irakban bizonyos kockázatokkal járhat, ezért javasolt a legfrissebb utazási tanácsok és figyelmeztetések ellenőrzése, valamint a helyi hatóságokkal való kapcsolatfelvétel.

Szállás lehetőségek

Az iraki Babilon városában nem található sok szálláshely lehetőség, de néhány vendéglátó egység azért rendelkezésre áll. A város egyik legismertebb szálláshelye a Babylon Hotel, amely a városközpont közelében található. Ezen kívül néhány kisebb vendégház és panzió is működik a városban. Fontos megjegyezni azonban, hogy az utazási tanácsok és a kormányzati ajánlások alapján az iraki utazásokra jelenleg erősen ajánlott biztonsági megfontolásokat és elővigyázatosságot alkalmazni.

Praktikus információk

1.

Az iraki Babilon városában turisztikai információs iroda található. Az iroda neve "Babil Information Center" és címe a következő: Babylon, Irak. A nyitvatartása nincs meghatározva, ezért javasolt előre utánanézni vagy felvenni velük a kapcsolatot az e-mailen vagy telefonon keresztül az információk megszerzése érdekében. Az elérhetőségeik a következők:

Email: info@babilic.com
Telefon: +964 (0) 782 555 0000
Honlap: http://www.babilic.com/

Babilon romjai

Van belépőjegy, de mégsem könnyű a látogatás. Némileg ügyeskedni kell. Itt is jól jön egy helyi segítő (fixer) közreműködése. Úgy tudni, hogy az amerikai turisták durván nagy összegeket fizetnek azért, hogy zavartalanul látogathassák meg a romokat. Vannak jó állaptban lévő részek, de sok az elhanyagolt terület is. (2021)

Babilon romjai Szaddam-kori ráépítéssel. Mivel Babilon - műemlékeket nem kímélő - újjáépítése a nyolcvanas években, a rendkívül véres irak-iráni háborúval párhuzamosan folyt, a fronton lévő hazai munkaerőt szudáni vendégmunkásokkal pótolták. - forrás: insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

A déli városrész. Az ókori romokra Szaddam idejében építettek rekonstruált falakat. - forrás: insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

V. Jancsi fotója

Istár-kapu

Istár: egy mezopotámiai istenség neve.

Bizony az itteni alapvetően egy másolat. Az eredeti a berlini Pergamon Múzeumban látható. Ott is csak egy kisebb, felújított része. A nagyobb része - döbbenetes módon - a múzeum egy raktárában árválkodik. 

A kapu egyes, fontos részei azért Babilonban vannak, de Szaddam uralkodása idején balga módon, restaurálás címén modern téglákkal fedték el az eredeti homlokzatot. Értékes részek meg azért nem láthatók, mert túl mélyen vannak a jelenlegi talajvíz szintje alatt. Azaz: a föld alá kerültek az eredeti falak.  

V. Jancsi fotója (2023)

Rekonstruált kapu. Balra látszik, meddig tartott az eredeti, megmaradt szint. Erre építették rá a nyolcvanas években a rekonstruált falat. insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

Szaddam palotája

Állítólag Szaddam Husszein ebbe a palotába csak egyszer időzött.

A lassacskán feléledő iraki turizmus egy fő turista nevezetességévé vált, dacára annak, hogy roppan lestrapált állapotban van, és restaurálását nem is tervezik. Az iraki hatóságok nagyon nem is óvják.

Helyi gyerekek görkoriznak a hajdan pompázatos palota nagyobb termeiben. insta @akeletibol -  facebook.com/akeletibolhongkongba

A bukott diktátor itteni palotáját (mert sok volt neki) 2003 és 2011 között az USA hadserege és különböző nemzetközi békefenntartó erők használták, illetve lehasználták.

Ez a kép még lentről készült. Elöl babiloni romok, a háttérben Szaddam palotája. Az 1980-as években építették a mezopotámiai zikkuratokra emlékeztető stílusban. Az előtte itt állt falut lerombolták. - insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

A palota fő homlokzata - Perger István fotója - insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

Vannak biztonságiak a helyszínen (2021). A falfirkák jórészt a korábbi, káoszos időszakból származnak. Forrás: insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

Balra az Eufráteszre néző terasz. Forrás: insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

2021-es állapot. Forrás: insta @akeletibol - facebook.com/akeletibolhongkongba

el-Hilla város

Lakosság (2022-ben): 290,000, a vonzáskörzettel együtt 631,000

El-Hilla város Irak középső részén található, a Babilóniai-síkságon, mintegy 100 kilométerre délre a fővárostól, Bagdadtól. Az egyik legnagyobb város Irakban, az Eufrátesz folyó közelében fekszik, és gazdag történelmi háttérrel rendelkezik.

El-Hilla az egyik legfontosabb kereskedelmi és mezőgazdasági központ Irakban, ahol a főbb termékek közé tartoznak a búza, a datolya, a datolyaszilva, a gyapot és a pamut. A városban számos ipari üzem is működik, ideértve az élelmiszer-feldolgozó és a textilgyártó üzemeket.

A város turisták számára is érdekes látnivalókkal rendelkezik, mint például az Al-Hilla Múzeum, amely gazdag gyűjteményt mutat be a régészeti leletekből, és a városközpontban található Al-Imam Al-Adham mecset. El-Hilla a Babilóniai-síkság szívében fekszik, és a környéken találhatók olyan nevezetességek, mint a híres Babilóniai királyi palota romjai, amelyeket az UNESCO világörökségi helyszíneként jegyeztek.

Történeti háttér

Babilon egy ókori város Mezopotámiában, az Eufrátesz és a Tigris folyók között, azon a területen, amely ma Irak területén található. A város a Kr. e. 3. évezredben kezdett virágozni, és az akkád, a babiloni és az aszsyriai birodalmak idején a régi világ egyik legfontosabb központjává vált.

Babilon híres volt a lenyűgöző építészeti csodáiról, például a híres Babiloni tornyáról, amely a Bibliában is említést kap. A város szintén gazdag volt kereskedelmi kapcsolataiban és a mezőgazdasági termelésében, valamint az ékírás, a matematika és az asztrológia fejlett tudományágainak központjává vált.

Babilont számos háború és invázió érte az évszázadok során, és a város virágzó korszaka Kr. e. 539-ben véget ért, amikor az akhaimenida uralkodó, I. Kurus elfoglalta a várost. A város ezután még többször átjárta a kezek között, egészen a 7. század közepéig, amikor a muzulmán hódítók végleg elfoglalták és lerombolták a várost.

A mai napig számos régészeti lelet maradt fenn Babilonból, beleértve a kapukat, falakat, templomokat, palotákat és más épületeket, amelyeket a kutatók és történészek vizsgálnak, hogy jobban megértsék a város történetét és kulturális örökségét.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói (2023)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes