ÚTIKRITIKA.HU / Argentína


hirdetes

útikritikák


Argentína

Általánosan a látnivalókról | Salta és az északnyugat | Tigre | Iguassu argentín oldal | Bariloche|

.

Általánosan a látnivalókról és nevezetességekről

Az UNESCO kulturális világörökségeinek részei Argentínában:

 • Cueva de las Manos (barlangrajzok), Rio Pinturas
 • Córdoba, a jezsuita település és Estancias
 • Quebrada de Humahuaca (a Rio Grande völgyének építményei)
 • Los Glaciares Nemzeti Park
 • Iguazu Nemzeti Park
 • Valdés-félsziget
 • Ischigualasto és Talampaya Természeti parkok

Salta és az északnyugat

Salta egy meleg klímájú völgyben fekszik, jóllehet 1200 méter magasságban. Saltában júliusban és augusztusban van a turisztikai főszezon. A nyári vakáció idején, januárban és februárban is elég sok a turista a városban. Sok lokálban kínálnak folklór műsorokat. Saltában az esti, éjszakai élet központja a Balcarce negyed. Saltától mindössze 10 perc taxizással el lehet érni egy San Lorenzo nevű falut, amely lényegében egy esőerdő ölében rejtőzködik. Az erdőben lehet gyalogolni és kerékpározni is.

"Szerintem Salta nem különösebben szép, inkább azért érdekes, mert praktikus kiindulópont az északnyugat felfedezéséhez. A katedrális előtti Július 9. tér kellemes és a katedrális maga is szép, belül is és kívül is. Van még egy említésre méltó, megnyugtatóan zöld park (La Linda, azaz a szép). Saltának van egy kis hegye (CerroSan Bernardo), ami el lehet érni drótkötél vasúttal vagy gyalog is, az utóbbi 1070 lépcsőfokot jelent. Fentről szép a kilátás a városra, sőt az Andokra is." (Beus, 2013)


"Salta épületei régebbi koloniális stílusúak, őszintén szólva leginkább a Yucatán-félsziget mexikói kisvárosaira emlékeztettek. Sok a régi épület, egyik romos, másik színes és felújított. A hangulata jópofa de nincs semmilyen különleges építészeti remeke helynek. Van 1-2 jelentősebb templom a főtér közelében mint pl. az Iglesia San Francisco, mely élénk színeivel pompás színfolt a belvárosban és mellesleg Salta egyik legismertebb épülete. A város keleti végében fekszik a Cerro San Bernardo ami egy nagyobbacska dombocska, egyben remek kilátóhely a városra és a Lerma völgyre (aminek közepén Salta fekszik). Ide egy függőkabinos sodronykötél által mozgatott tovalöködönc (angolul ezt egyszerűen csak skyrail-nek hívják) visz fel és ezt 8 pesóért retúrjeggyel igénybe is vettük. A kilátás tényleg szép volt, főleg a távoli hegyek miatt. Salta elég sokat kapott földrengésből az elmúlt évszázadokban, így alacsonyra építkeznek errefelé (1-2-3 emeletes épületek max.) és ez ugye egy magasabb pontról sehogyan sem néz ki, mert olyan mintha egy kis makettet figyelnél. A Cerro tetején fél óráig sétáltunk majd vissza kötél-vasutaztunk a városba." forrás

A Salinas Grandes:

kr

Tigre

kr

Iguassu argentín oldal

"A legnagyobb zuhatagot Garganta del Diablo-nak, vagyis az Ördög Torkának hívták. Több kilométerről lehetett hallani, ahogy hörög ez a torok, és amikor közeledtem felé, még a levegő is lehűlt. Egy nagyon hosszú pallón lehetett megközelíteni, és amikor egyszer csak kiléptem a fák árnyékából, egyenesem az arcomba kiabált az ördög. Rögtön megcsapott a hely hatalmas energiája. Az elképesztően hangos zuhogó víztömeg és az izgatott emberek, akik rohangáltak fényképezőgépeikkel, mint a hangyák az otthagyott szendvics körül, egy hatalmas egyveleget alkottak, amihez azonnal én is csatlakoztam. Minden zsigerünkben éreztük a természet erejét. Ilyen is tud lenni, ha épp akar. Életemben először éreztem ilyen erősnek a természetet. Egy japán nő, a korlátba kapaszkodva magánkívül üvöltözött. Ettől úgy elkezdtem nevetni, hogy 10 percig nem is bírtam abba hagyni. Jó dolog úgy nevetni egyedül, hogy az senkit nem érdekel. (2014)" forrás


"Az Iguazú a világ legszebb vízesése. Grandiózus, festői, megint az a fajta látványosság, ami bárhonnan nézve jól mutat. Dél-Amerikában elég sok ilyen hely van. Közelről, távolról, belülről, kívülről, mindenhonnan. Pont ezért érdemes rászánni az időt és alaposan körbejárni, mindkét oldalról. Az iguazúi közhely szerint a brazil oldal olyan, mintha egy képeslapot nézne az ember (és valóban innen készül szinte az összes képeslapfotó), az argentin oldal pedig olyan, mintha ebben a képeslapban sétálna. Ki-ki döntse el, melyik a szimpatikusabb, képeslapot nézni, vagy a képeslapban sétálni.

Nekem az utóbbi jobban bejött, és nemcsak azért, mert itt egészen közel lehet menni a legnagyobb attrakcióhoz, a Garganta del Diablohoz (Ördög torka) is. Ami tényleg impresszív, de a kisebb vízesések ha lehet, még érdekesebbek tudnak lenni, és ezekből sokkal több van az argentin oldalon. Ettől függetlenül mindkét oldal normális bejárására illik egy-egy napot szánni. Turbotrekkerek valószínűleg egy nap alatt is abszolválni tudják az egészet, csak hát minek. A lényeg veszik el a rohanással. Az Iguazúban pont az a legszebb, hogy az ember áll előtte és bámulja, hosszú időn keresztül. Érthetetlen, de egyszerűen nem lehet megunni. (2011)" forrás

,, Érdekessége az argentin oldalnak, hogy sokkal ember közelebbiek a vízesések. Habár kisebbek, de gyakorlatilag karnyújtásnyira meg lehetett őket közelíteni.

A túrát külön feldobták az útszélén rágcsáló mosómedvék és hangyászok.

Még a recepciós javaslatára úgy döntöttünk, hogy a hajótúrát Argentínában csináljuk meg, mivel több helyre bevisznek, illetve árban is jóval olcsóbb. A hajótúra nagyon durva volt. A 20 perces vízesés nézés után csuron vizesen szálltunk ki a hajónkból. Volt olyan pillanat, amikor a becsapódó víztömegtől kb. semmit sem láttunk. Néha egy-egy nagyobb vízadag rendesen odébb lökött minket a székünkben. Egy élmény volt!
Szóval a vízesésben elázás pont jókor jött, hiszen meg további 20 percig nem éreztük a tűző napot. Miután úgy gondoltuk, hogy mindent láttunk, délután kettő körül hagytuk ott a nemzeti parkot.

Még korábban a fejünkbe vettük, hogy ha már átjövünk Argentínába, akkor nem megyünk úgy el, hogy nem próbálunk egy jó beefsteaket. Mindezt meg is tálaltuk a Kolor nevű étteremben. 2500 ft-nak megfelelő pesoért kaptunk közel fél kiló marha steaket, körettel és itallal. A hely érdekessége volt, hogy a készpénzes fizetést 10%os kedvezménnyel honoráltak. Ezt is az államcsődnek és a durva inflációnak tudtuk be.

Az ebéd után elhatároztuk, hogy elmegyünk a Paraná és az Iguassu torkolatához. A torkolat azért jellegzetes földrajzi pont, mert itt találkozik Brazília, Argentína és Paraguay határa. Ennek örömére, itt egy a torkolatra néző, jó kis étteremben kóstoltuk meg az argentinok büszkeségét, a 740 ml-es kiszerelésű Patagonia sört. Ezt kicsit be is néztük, mert félórára akartunk leülni és feleekkora mennyiségre számítottunk. Szóval kellemesen jó hangulatban értünk vissza a határhoz." forrás

Bariloche

BARILOCHE - TISZTELETBELI KONZULÁTUS, ARGENTINA

 • Cím: Los Pumas 6141, 8400 – San Carlos de Bariloche Argentina
 • Telefon: +54-2944-607958
 • Tiszteletbeli konzul: Sisa Helgamaría
 • E-mail: hm.sisa@hotmail.com
 • Konzuli kerület: Río Negro, Neuquén

Rosario

ARGENTIN KÖZTÁRSASÁG - ROSARIO (SANTA FÉ ENTRE RIOS) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS
cím: Santa Fé Entre Rios - Rosario Santiago 1266 2000 Argentina
telefon: +54-0341-421-4988, e-mail: rosadam@arnet.com.ar
tiszteletbeli konzul: Ádám Rózsa (konzuli kerület: Santa Fe, Entre Ríos)

Patagónia

Patagóniáról külön oldalon írunk részletesen, itt: https://utikritika.hu/argentina/patagonia

Fotóegyveleg

Perito Moreno gleccser a Los Glaciares nemzeti parkban - S.V. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon