ÚTIKRITIKA.HU / Argentína


hirdetes

útikritikák


Argentína

Repülőjegy | Szállás | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

Repülőjegy és repülés

Buenos Aires-be mindig is nehéz volt jó áron repülőjegyet vásárolni. Ez a probléma főként akkor küszöbölhető ki, ha lehetőségeinkhez képest tudunk jó előre gondolkodni. Érdemes hónapokkal (6-8) előbb megvásárolni, lekötni az utazásunkat.

  • A Turkish Airlines árban baráti, de nagyon nehéz helyet találni rá. Legalább fél évvel előbb foglaljuk, ha ezt szeretnénk! Az ár viszont magáért beszél, 247000 Ft egy főre a legideálisabb esetben a helyek függvényében.
  • Air France, KLM is repül egy európai átszállással 253 000 Ft-ért. Ezek kedvezőbbek lehetnek abban az esetben, ha szállást is foglalunk hozzá. Viszont ezt nagyon szigorúan veszik, így tényleg csak szállással együtt kapunk 246000 Ft per fő áron jegyet. Nagyon előrelátónak kell lennünk, mert ezek a helyek is gyorsan fogynak.
  • British Airways egy londoni átszállással 278000 Ft adókkal együtt.
  • Lufthansa egy frankfurti átszállás 324000 Ft illetékekkel együtt.

Argentínába nem nyerünk az áron, ha Bécsből repülünk. Természetesen, a nyugati országrészen élőknek ez barátibb lehet, de ne számítsunk olcsóbb jegyárakra. Turkish Airlines, Iberia, British Airways a legkedvezőbbek, a fentiekhez hasonló árakon (EUR mozgásnak kitéve). A legtöbb interkontinentális járat a Ministro Pistarini (EZE, azaz Ezeira) nemzetközi repülőtérre érkezik, amely kb. 45 percre van Buenos Aires-től. Más repülőtereket is neveznek nemzetközinek, de oda inkább dél-amerikai, illetve belföldi járatok érkeznek. A nemzeti légitársaságuk neve Aerolinas Argentinas, amely mellett azonban más légitársaságok is repülnek Argentínába. Ha az érkezés után belföldi  járattal más repülőtérről folytatjuk az utazást, az átszállásra minimum 4 órát kell hagyni. Megérkezéskor ugyanis át kell esni a bevándorláson, ki  kell venni a csomagokat, majd átszáguldani a város másik felében található domestic reülőtérre, ez nem megoldható rövidebb idő alatt. 

Szállás

Argentínában a január, a február és a július számít vakációs időszaknak és ilyenkor a szálláshelyeik árai az átlagosnál magasabbak. Az argentínai hotelek nagy részére jellemző, hogy a folyosók parkettásak. Ez higiénikusabb, hangulatosabb, mint a padlószőnyeg, de nyikorog. Buenos Aires - Nem könnyű eldönteni, hogy a nagyváros mely részén lévő hotelt érdemes választani. A legtöbben a Centro, a Palermo, a Recoleta negyedek között választanak. A Centro mellett szól az igazi megavárosi feeling, a tangó show-s és bevásárló helyek valamint a Casa Rosada (elnöki palota) közelsége. Igazán ajánljuk, hogy a 9 de Julio sugárút valamelyik szállodáját válassza.

,, Argentína tiszta Európa, rendezett, biztonságos és drága.. A hotelekkel nem voltunk elégedettek, az internet mindenhol kihívás volt, Látszik, hogy ezekre a hotelekre évek, évtizedek óta nem költöttek. Mindenhol 4-5 csillagosban laktunk, ennek ellenére rendszeresen be kellett vásárolni a reggelit kiegészítendő..."(k.t., 2019)

Úti okmányok és vám

Vízumkötelezettség a turizmus céljával beutazók esetében nincs, minden más esetben – munkavállalás, tanulmányok folytatása – vízumkötelezettség áll fenn. Turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhat magyar állampolgár Argentínában. Amennyiben látogatása ennél hosszabb időre szól, a helyi idegenrendészeti hatóságnál kell a tartózkodás meghosszabbítását kérvényezni.

Élelmiszer bevitel

A térség országaiba egyetemlegesen tilos a húskészítmények és nyers hús, valamint zöldségfélék behozatala. Az ilyen termékeket a határon elkobozzák.

Repülőtérről Buenos Aires-be

Buenos Aires nemzetközi repülőtere, az Ezeiza (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) 35 kilométerre van a főváros központjától. A bőrönd felvételét és a vámellenőrzés területéről kijőve nyomban mindenféle pasik rohamozzák meg az érkezőket felajánlva taxis szolgáltatásukat. Ne vegyük őket igénybe, mert nem biztonságos, illegális és nem is olcsó! A vámterületről kijőve jól láthatók a szállítási pultok, ahol biztonságosan, fix áron lehet találni közlekedési megoldásokat a városba történő bejutáshoz.

Kb. 70 peso a minibusz (Manuel Tienda León busztársaság). Az érkezési teremben jól látható a pultja, ahol lehet helyet foglalni és jegyet váltani. A minibuszok óránként indulnak, és sok helyen megállnak menet közben letéve utasokat. Tisztázni kell már a pultnál, hogy a szállodánk közel van-e valamelyik megállójukhoz. A legbiztonságosabb taxizási forma a remise, kb. 200 peso a viteldíj a városközpontba. Menetidő átlagban 45 perc. A taximéter által mutatott összeg felett a sofőr kérhet (és kér) extra pénzt bőröndökért, késő éjszakai vagy ünnepnapi fuvarért. A normál taxi viteldíja a városközpontba 180 peso körül mozog. Ezeknek a taxiknak is van foglalási pultja a repülőtéren belül. Fix árakkal dolgoznak.

Előfordulhat sajnos, hogy a külföldivel többet fizettetnek, mint az argentinnal. Ha nem akarunk semmiképpen pénzt váltani (hátrányos árfolyamon) a repülőtéren, akkor számíthatunk arra, hogy a sofőr elfogad dollárt is, kérdéses, hogy korrekt kurzussal hajlandó-e számolni. Ugyancsak tudni kell, hogy az autópályadíjat (kb. 5 peso) az utasnak kell állnia.

A legolcsóbb megoldás a tömegközlekedés, ezzel 1,35 peso-ért is megoldható a városközpontba való bejutás. Hátrány: legalább másfél órával kell számolni. A buszon érmével kell fizetni, ezért fontos, hogy legyen nálunk 2 peso-s érme. A 86-os busz megállóját kell keresni. Hátrány, hogy ennek a végállomása, a La Boca negyedben közbiztonsági szempontból nem igazán jó.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon