ÚTIKRITIKA.HU / Ljubljana


hirdetes

útikritikák


Ljubljana

Ljubljana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Közlekedés |Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Hasznos információk |Óváros|Hármas híd|Szent Miklós-székesegyházMetelkova| Más látnivalók|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

K. Kriszta fotója

Ljubljana dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 288,000

 • Ljubljana 460 kilométerre van Budapesttől közúton (438 km autópályán). Megállás nélkül 4 óra 45 perc alatt tehető meg az út, átlagos sebességgel. Kb. 88 euró az üzemanyagköltség, matricák, autópályadíjak (2023).
 • A szlovén főváros lakosságából legalább 54 ezer a diák. Jugoszlávia szétesése után sok szerb, horvát és bosnyák maradt itt, s így érződik valamiképpen a jugoszláv múlt a csúnya betonépületek révén is...).

Folyóparti korzó - Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Este a megvilágított várost kettéválasztó folyó partján ülni egy étteremben vagy egy bárban
 2. Panoráma a várból a városmagra és az Alpok vonalaira
 3. A folyó bal oldalán lévő óváros hangulatos utcái, a gyalogos zóna
 4. A barokk és klasszicista épületek jól karbantartott állapota
 5. A Tromostovje (tripla híd) és a közeli art deco (Jugendstil) épületek
 6. A közvécék tisztasága (kultúrnép)
 7. A Metelkova, egy régebbi kaszárnyából kialakított szórakoztató-kulturális ifjúsági központ rengeteg kreatív ötlettel
 8. Kölcsönzött bicajjal jól kiélvezni Ljubljana szuper kerékpáros útjait
 9. Nincsenek túl magas épületek
 10. A vasárnapi bolhapiac
 11. A Julija nevű étterem (Stari trg 9), ami annyira jó, hogy háromszor is ott ettünk!
 12. A katedrálisban egy Maximillian nevű, 15. századi térségbeli püspök szobra alatt meglepő módon szlovén, városi és  Európa Unió-s (!) zászló is díszeleg 

Kriszta fotója

13. A katedrális egyik kapujának egyedisége

Püspököket ábrázol - Kriszta fotója

14. A folyópart közelében a Pogačarjev Trg-en (téren) minden pénteken 10-től 21 óráig lacikonyhás piac, ami  teljesen lenyűgözött!!! Vannak egzotikus ételek is. Aki pénteken jár Ljubljanában, annak feltétlenül itt kell ebédelni vagy vacsorázni.

Aji fotója

Nem tetszett

 1. Sok étterem a turistákat középszerű idegen ételekkel (pl. burrito) csábítja a helyi specialitások helyett
 2. A jugoszláv idők építményei a szép régi épületek összehasonlításában
 3. Egy nap alatt felfedezhető, a második napra már nem annyira maradnak igazán érdekes helyek, a harmadik napra pedig kimerülnek a látnivalók
 4. Drágaság (igaz a burek olcsó és finom)
 5. A barokk-ot a Ljubljana-i katedrálisban se szerettem meg
 6. A Metelkova (én megfogalmazásom szerint) nonkomfortista negyed izgalmas lett volna (lásd a róla szóló rész sok fotóját), de amikor ott voltunk semmi élet nem volt benne. Néhány helyi mutatzkozott, meg két afrikai migráns, akiket itt feltehetően tolerálnak. 
 7. Ljubljana rokonszenves város, de ha Olaszország-i autós utazásól hazafelé ide be térünk, akkor harnadrendű élménynek bizonyulhat.
 8. Miként Zágrábban, itt is a graffitisek a fantáziátlan tag-jeikkel csaknem teljesen szétbarmolják a street art alkotásokat.

Vélemények

Tetszett:

 1. Viszonylag nagy a belvárosi sétálóutcás rész, nem csak egy Váci utca

 2. Nagyjából egy helyen vannak a látnivalók, így gyalog is könnyen bejárható

 3. Helyes kávézók, éttermek a folyóparton

 4. Nagyon sok ötletes, kreatív dologba lehet bukkanni az utcán, cipők lógnak a falról, az Art Nouveau híd tele van lakatokkal

 5. Kedvesek, segítőkészek a helyiek

 6. Kölcsönzött bicajjal élvezni Ljubljana jól kiépített kerékpáros úhálózatát

Nem tetszett:

 1. Elég drága város

 2. A sörük nem nagy szám

 3. Nagyon sok a graffiti, de nem csak a külvárosban, hanem a belvárosban az óvárosi részen is. Még Budapest graffitimennyisége után is meglepő volt hogy itt milyen sok van

 4. Ha felmegyünk a várba, az ember egy csodás panorámát képzel el háttérben az óriási hegyekkel - de sajnos mindent kitakarnak a panelházak, amik elég otrombák

(V. Gabi, 2014)


,, Ha csak egyetlen tanácsot adhatnék a város bejárásához, akkor azt mondanám, hogy egyszerűen csak sétálj, s nézegess! A vár mindig mutatja, hogy hol jársz. A folyó szintén! S miközben nyugodtan sétálgatsz, egyszer csak azt veszed észre, hogy már fel is fedezted az egészet.

Na jó, azért adok pár tippet! A Hármas-hídon biztosan átmész majd, de ne felejts el lenézni közéjük!  A hídról nézz el a piac felé, s ha mozgást látsz, akkor mindent eldobva irány a piac. A tér szélén húzódó oszlopos épületben a legjobb kolbászokat, sonkákat, gibanicát és strukljit falhatod fel.

A piac mögött ott nyújtózik az öreg katedrális, a Szent-Miklós dóm, amelynek freskójára vess egy pillantást! A Robba-kúttól jobbra és balra is sétálj el, mert a vár alatti óváros számos érdekes épülettel szolgál majd. Ha gyalog vágsz neki a vár dombjának, mondjuk a Gornji utcán, akkor egy pillanatra úgy hiszed Óbudán jársz.

A vár felé kaptatva rájössz, hogy sajnos a panel-erdők nem olyan szép zöldek, mint a város híres parkja, a Tivoli. A várból kis szerencsével,már inkább csak a havas hegycsúcsokat veszed észre!

S ha már elég kilométer van a lábadban, akkor térj vissza a folyópartra, ahol már minden étterem és bár nyitva lesz!Jóllakhatsz, szomjadat is olthatod, hallgathatod az utcazenészeket, s figyelheted, hogy szinte minden helyen a szlovénok dolgoznak.

Az a hír járja ugyanis, hogy innen kevesen vándorolnak el, jók a lehetőségek és a fizetések a fiatalok számára, akik úgy húzzák felfelé ezt az országot, mint igásló a szekeret a hegyre. Az árak majd nagyon nyugat-európaiak lesznek, de amit kapsz értük, azok is minőségiek. (2018)" forrás


,, Ne számítsatok nagyvárosi életre, vagy nyüzsgő belvárosra. Az egészet nagyjából 1-2 óra alatt be lehet járni, de ha erre utaztok, érdemes megállni. A pékségekből száll a frissen sült pékáru illata, amely engem is becsalogatott. A tripla hídnál találtok egy kör alakú helyet, amely a pusztító nyári hőségben mindenki nagy kedvence, ugyanis olyan, mintha folyton esne az eső ránk. :-) (2018)" forrás

Szállásválasztás

Jön!

Ajánlott szálláshelyek (2022)

 • 2 csillagos: Apartment Eve Rooms, Hotel Center Ljubljana ,

 • 3 csillagos: Apartments Kollmann , City Hotel , Meksiko, Nox ,

 • 4 csillagos: Best Western Premier Hotel Slon , Radisson Blu Plaza , Central , uHotel , Cubo ,

 • 5 csillagos: Hotel Lev , InterConntinental Ljubljana ,

 • Más ljubljanai szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

Cuki - Kriszta fotója

"Egész Ljubljanát behálózzák a kiépített bicikli utak. A külső lakótelepektől a városközpontig, végig el lehet jutni, nincs olyan, hogy egy forgalmas kereszteződésben egyszer csak megszűnik, és leterelik a főútra. Olyan sincs, hogy gyalogosok járnának a kerékpársávban, vagy viszont. Középen az autóforgalom, aztán a biciklisek, végül a járda. Esetenként, ahol az út szélessége megengedi kis zöldterülettel. Másik érdekesség a biciklikölcsönzés rendszere. Számos ponton találhatunk kerékpártárolókat, kölcsönözhető biciklikkel. Barátom elmondása szerint tavaly kezdték kiépíteni, tehát alig egy éves a rendszer. A belvárosban már teljesen kiépült, de a külső negyedekben is folyamatos a bővülés, ha ilyen ütemben folyik tovább, szerintem még egy év, és Ljubljana minden részében lesznek ilyen tárolók. Lehet venni két euróért egy kártyát (amire egyébként jegyet, vagy bérletet is vásárolhatunk), a kerékpártárolókból ezzel tudjuk kivenni a biciklit. Ha két órán belül visszavisszük, nem kell a használatáért fizetni. Nem muszáj ugyanoda visszavinni, bármely más tároló is megfelel. Így lényegében ingyenesen lehet őket bérelni. Mivel a távolságok nem túl nagyok, bárki megoldhatja velük a városnézést." forrás

Étkezés

,, Az Odprta kuhna, vagyis a nyitott konyha projekt egyike a legsikeresebb gasztronómiai attrakcióknak Ljubljanában. Egy különleges élelmiszerpiacról és streetfood lelőhelyről van szó, amely minden pénteken nyitva tart, március végétől egészen október végéig.
Megtalálható itt minden – főleg termelői, helybéli – zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsféle, fűszer, és minden olyan alapanyag, ami az olasz, osztrák és szláv elemeket tartalmazó szlovén konyhaművészetet és hétköznapi egyszerű étkeket jellemzi.

De nemcsak piac ez, hanem afféle streetfood paradicsom, kis étkezdékkel, pékségekkel, bisztrókkal és kávézókkal vegyítve. A tradicionális nemzeti ételeket és nemzetközi fogásokat ugyanúgy megkóstolják itt a helyi lakosok, mint a külföldi turisták.

A festői látványt nyújtó Pogačarjev piac mindegyik standja péntekenként ízes találkára hívja nemcsak az enni-inni, de a randevúzni vágyókat is. Újabban divat, hogy az ország szinte mindegyik neves étterme bemutatkozik itt.

Az Odrpta kuhna kifejezés lassan szinonimájává vált „a menjünk el valahová péntek este és érezzük jól magunkat” életérzésnek. A központi piac környékén már messziről illatoznak a hagyományos, rotyogó egytálételekkel teli fazekak és különféle helyben sütött finomságok, amelyek Szlovénia szinte valamennyi régiójának konyhaművészetét képviselik. (2016)" forrás

Pogačarjev Trg  - Kriszta fotója


,, A ljubljanai éttermek közül vitathatatlanul a legtrendibb az AS, amely a belvárosi központi találkozóhelytől, a három hídtól nem messze egy parkban kapott helyet. Az AS restaurant és az AS Aperitivo fine dining étterem, bisztró és drinkbár egyaránt, ide járnak a pénzes turisták, a helyi elit tagjai és a menő fiatalok.

Én ebédre voltam hivatalos egy hétköznap, s a terasz, valamint a belső terem is megtelt. Lazac- és marhatatárral kezdtem az étkezést, majd hihetetlenül finom tonhalat élvezhettem, épp annyira (értsd: félig) átsütve, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. Homáros, tarisznyarákos és kaviáros olasz tésztát ettem ezután, majd 60 napig érlelt marhasült következett picit véresen, a hatalmas szeleteket vajpuhára sütötték. Zárásként fenséges epertortát fogyaszthattam. Megéheztél te is?

Az érkezéskor szinte kérdezés nélkül Bjana rozé habzóbort öntöttek a poharamba, ez így szokás Ljubljanában. Az előételhez Batic rozét kaptam, Oskov Kogoj designer tervezte ennek az üvegét, amely oly kecses, mint egy díjnyertes modell. A tésztához 2009-es Malvazija fehérbor járt, a marhasülthöz pedig a leghíresebb szlovén borászatnak, a Moviának a nedűjét kaptam. Az italok épp úgy elkápráztattak, mint az ételek. Ide biztosan visszatérek.
Egy világváros s egy kisváros valamennyi előnyét egyesíti

Ljubljanában a másik csúcs-vendéglátóhely a JB, amely egy 1920-as szecessziós épület aljában nyitotta meg kapuit a belvárosban. Igazi kulináris kaland volt itt vacsorázni Janez Bratovz világszerte elismert séf irányításával. Nemcsak az alapanyagok, az ízek, hanem a tálalás is lenyűgöző volt, a mediterrán, a francia és a nosztalgikus szlovén konyha remekeinek prezentálásakor minden pillanatot élveztem.

A nagyszerű séf úgy kombinálja az ételsorait, hogy a négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő reprezentálva legyen, s az édes, a sós, a savanyú és a keserű ízek egyaránt élvezhetővé váljanak.(2017)" forrás

Sült szardiniák - sűrűn szálkás, de finom - g.t. fotója

,, A vár alatt, a katedrális mellett működő kolbászozót a hagyományos ízekre vágyók fogják értékelni. Kóstold meg a tradicionális szlovén krjanska klobasát, mustárral, tormával, friss kenyérrel. Nem tud többet egy jó alapanyagokból készült frissen főtt kolbásznál, de a maga műfajában hibátlan. A kis talponállót a bazinagy kolbászos cégér miatt tutira nem fogod eltéveszteni a belvárosban sétálgatva. (2017)" forrás


,, Számomra fontos, hogy ahol járok megismerjem a helyiek ételeit, azokat a fogásokat, melyek kifejezetten az adott helyre jellemzők. Nos a burito nem az, mégis azzal van tele szinte minden Fast Food névre keresztelt árus. Sajnos ezt nem csak Ljubljanában tapasztaltam, hanem Szlovénia más helyein is (pl, Koper). (2018)" forrás

Kolbász, káposzta, fekete kenyér és hajdina - V. Jancsi fotója

Vásárlás

Ljubljanában a termelői piac a Városháza tér (Mestni trg) és a Nyugati tér (Pogačarjev trg) környékén található, és általában hétfőtől szombatig tart nyitva. Itt lehet vásárolni friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat, húsokat, halakat, valamint kézműves termékeket és egyéb helyi élelmiszereket. A termelői piacokon általában az árak is alacsonyabbak, és a helyiek is szívesen vásárolnak itt.

A fedett piac, amelyet a városban "Central Market" -nek neveznek, a Vodnikov tér (Vodnikov trg) és a Plečnikovo tržnico között található, a Ljubljanica folyó mellett. Ez a piac az egyik legnagyobb és legfontosabb piac Ljubljanában, ahol a látogatók friss élelmiszereket, kézműves termékeket, édességeket, virágokat és sok más dolgot találnak. A fedett piac hétfőtől szombatig 7:00-től 16:00 óráig tart nyitva.

Állandó, szabadtéri zöldség- és gyümölcspiac a centrumban - Kriszta fotója

Szórakozás

,, Az egyik legjobb és legmegbízhatóbb diszkó Ljubljanában a Pr’Skelet (ami korábban Bakkus névre hallgatott). Az alagsorban kicsit hajmeresztő díszletek vannak, de normális zenét adnak, és minden csütörtökön és pénteken teltházas. Az emeleten van dohányzóterasz is székekkel.

Ha más helyeket is ellenőrizni akarsz, akkor a Metelkova környékének minden sarka kínál valami érdekes lokált. Az utcák tele vannak őrült művészalkotásokkal, fára épített házakkal és edzőtermekkel (!), valamint az egész bulinegyed összességében egy remek hely arra, hogy új embereket ismerj meg" forrás

,, Számomra a legérdekesebb helynek a vasút- és buszpályaudvarhoz közel eső Metelkova autonóm kulturális központ bizonyult. Ez az a hely, amit ha valaki Ljubljanában tartózkodik feltétlenül érdemes felkeresnie. Ez a fiatalok egyik
legnépszerűbb találkozóhelye több szórakozóhellyel, de ahol nem csak bulizni lehet, hanem művelődni is, például színházi darabokat is bemutatnak, múzeum is van. " forrás

Hasznos információk

1. ,, Ahhoz, hogy a várat teljes pompájában lássuk, ügyeskedni kell. Menjünk fel a Nama nevű bevásárlóközpont hatodik emeletére. A liftből kilépve egy vendéglátóipari egységbe jutunk. Kisétálva a teraszra élvezhetjük a panorámát. A kifeszített szúnyoghálótól pedig próbáljunk elvonatkoztatni.

Különösen szerettük a hajókázást a Ljubljanica „csatornán”. Van rövid és hosszú program, de választhatunk ebéddel, vacsorával összekötött bulihajót is.

Péntekenként reggel 10 és este 8 között Open Kitchen a piac területén. A sátrakkal benépesülő téren szlovén és nemzetközi ételek, hagyományos és modern éttermek kínálatából választhatunk.

Szombatonként a Breg rakparton művészeti és kézműves vásár, vasárnap délelőtt bolhapiac.

(2017)" forrás

2. Ljubljana városának központi turistai információs irodája a Krekov trg 10 címen található, a városközpontban. Az iroda könnyen megközelíthető gyalog vagy tömegközlekedéssel.

Az iroda nyitvatartási ideje a következő:

Hétfő - szombat: 9:00 - 19:00 óra
Vasárnap és ünnepnapokon: 9:00 - 15:00 óra

Az iroda munkatársai szívesen segítenek a turistáknak információkat nyújtani Ljubljana és Szlovénia más városai, látnivalói, szálláshelyei, éttermei, közlekedése és egyéb hasznos információk kapcsán. Az iroda továbbá térképeket, prospektusokat, jegyeket és egyéb turisztikai szolgáltatásokat is kínál, és segítenek szervezni kirándulásokat és programokat. Az iroda értékesíti a Ljubljana kártyát is, ami kedvezményeket és ingyenes belépést biztosít a város legfontosabb turisztikai látnivalóihoz és szolgáltatásaihoz.

Óváros

Ljubljana óvárosa gyönyörű történelmi városközpont, amit a középkorban építettek. Az óvárosban találhatók a város legfontosabb látnivalói, például a Ljubljana vár, a Szent Miklós-székesegyház, a Hármas híd, a Mestni trg (Városháza tér) és a Stari trg (Óvárosi tér).

Az óváros szűk utcái, színes épületei, történelmi emlékei és hangulatos terei miatt Ljubljana leglátogatottabb része.

Az óváros főterei, mint a Városháza tér és az Óvárosi tér, gyakran helyszínei a kulturális eseményeknek, koncerteknek és fesztiváloknak. A város központja nagyon gyalogosbarát, így ideális hely azok számára, akik szeretik a sétálást, a kerékpározást.

Csöpörgős április vége - Kriszta fotója

Hármas híd (Tromostovje)

A Hármas híd (Tromostovje) Ljubljana városának egyik jelképe és fő turisztikai látványossága. Az építmény a Ljubljanica folyó fölött ível át, és a városközpontban található. A híd hossza mintegy 30 méter, és a tervezője Jože Plečnik, aki nagyon sokat tett Ljubljana városképének kialakításáért.

A Hármas híd különlegessége, hogy három ívből áll. Az eredeti híd csak egy ívből állt, de Jože Plečnik tervező egyedi módon bővítette ki, és két új ívet épített hozzá. Az egyik ív fölött a Ljubljana városának védőszentje, Szent Flórián szobra áll, a másik két ív pedig az őt kísérő két angyalt ábrázoló szobrokkal díszített.

A Hármas híd gyönyörű látványt nyújt, különösen éjszaka, amikor a híd és a környező épületek szépen megvilágítják a Ljubljanica folyót és az egész területet. A híd sétálóutcához és a történelmi városközponthoz vezet, így az egyik legfontosabb turisztikai látványosság Ljubljanában.

Kriszta fotói

Szent Miklós-székesegyház

avagy katedrális (a helyiek Stolnicának nevezik)

Ljubljana óvárosában található, és a város egyik legfontosabb műemléke. Az épület barokk stílusban épült a 18. század elején. A székesegyház a város központjában, a Szent Miklós tér (Miklošičev trg) közelében található, és a Ljubljanica folyó partjáról gyönyörű kilátást nyújt a városra. Az épület hatalmas, kupolás homlokzata és a magas tornya a város egyik legismertebb és leglátványosabb jelképévé vált.

Belül a székesegyház csodálatos művészeti alkotásokkal van díszítve, például a főoltár, amelyet Francesco Robba mester alkotott, és a homlokzaton található nagy mozaik, amely Jezus Krisztust ábrázolja. A székesegyházban találhatók továbbá freskók, szobrok, oltárok és kápolnák, amelyek mind a barokk stílus jellegzetességeit tükrözik.

A székesegyház látogatása ingyenes, és az épület nyitvatartási ideje a következő:

Hétfő - szombat: 10:00 - 17:00 óra - Vasárnap és ünnepnapokon: 13:00 - 17:00 óra

Kriszta fotói

Metelkova

A Metelkova városnegyed Ljubljana központjától délre található, és kulturális központként ismert. Az egykori katonai laktanyából létrehozott autonóm kulturális központot az 1990-es évek elején hozták létre, amikor az épületeket és a területet a város elhagyta.

A Metelkova városnegyed az alternatív kultúra és a művészet fellegvára Ljubljanában. Az épületek és a területet a művészek, zenészek és alternatív csoportok foglalták el, és azóta a város kulturális központja lett. A Metelkova területén található művészeti galériák, klubok, koncerttermek, műhelyek és egyéb kulturális intézmények széles választéka, amelyek a látogatóknak különleges élményt nyújtanak.

Az épületek és a területen található műalkotások és graffiti a Metelkova városnegyed egyediségét jelentik. A területet a művészek színesítették és díszítették, így a Metelkova városnegyed egy nagyon különleges és izgalmas hely Ljubljanában.

A Metelkova városnegyed története különös és a Jugoszláv háborúkhoz kapcsolódik. Az épületek eredetileg a Jugoszláv Néphadsereg laktanyái voltak, majd az 1991-es szlovén függetlenségi háború után elhagyták őket. Ezt követően a város aktivistái és művészei elfoglalták az épületeket, és alternatív kulturális központot hoztak létre. A város hivatalosan elismerte a területet, és ma már a Metelkova városnegyed egyedülálló és nagyon fontos szerepet tölt be a város kulturális és művészeti életében.

Kriszta fotói

Segíteni akarod a közösségünket? Itt ne vegyél kábítószereket - Kriszta fotója

Más látnivalók


Középkori vár

Fent a dombtetőn - Kriszta fotója

f. v. fotója

A ,,szlovén Akropolisz".

,, Pompás innen a panoráma. Érdekes az itteni helytörténeti múzeum, és még a város egyik legkifinomultabb étterme, a Strelec is itt van. Feljutni gyalogosan, vagy siklóval lehet." forrás

Križanke

A Križanke egy különleges és gyönyörű épület Ljubljanában, amelyet a barokk stílusban építettek a 17. században. Az épület eredetileg a jezsuiták kolostora és temploma volt, majd a későbbiekben katonai laktanyaként is szolgált. Az épületet az 1950-es években kezdték el felújítani, és ma az egyik legfontosabb kulturális központ Ljubljanában.

A Križanke egy nagyobb területet foglal el a városközpontban, és egy kertes udvart is magában foglal. Az épület külső homlokzata impozáns, a barokk stílusú részletekkel és a szépen megmunkált kövekkel az épületet egy igazi mesterművé teszik.

k. j. fotója

Az épületen belül számos kulturális eseményt és előadást tartanak, mint például koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat és más kulturális programokat. Az épületben találhatók különböző termek, köztük egy nagyobb terem, amelyet az eredeti templom részeinek felhasználásával hoztak létre. A terem nagyon impozáns, hatalmas mennyezeti boltívei, festményei és díszítései miatt, amelyeket a művészek az eredeti templomból örökölték.

Az épületben található továbbá egy kávézó és egy étterem is, amelyek lehetőséget biztosítanak a látogatóknak az épület szépségeinek és a környék kulturális életének élvezésére.

Gornji Trg

Preseren tér


Az Angyali Üdvözlet Ferences Templom, Ljubjana egyik leglátogatottabb temploma a Preseren téren - Kriszta fotója

Szent Miklós katedrális (Stolnica Sv. Nikolaja)

Sárkány-híd (Zmajski Most)

Kriszta fotója

Nebotičnik

,, Érkezés után vedd az irányt Ljubljana mini felhőkarcolója, a Nebotičnik (szlovénül felhőkarcoló) felé! A város ennek a tetőteraszáról mutatja legszebb arcát: a kisvárosi hangulatot árasztó folyóparti utcácskák fölé magasodó várral, a távolban fehérlő alpesi hegycsúcsokkal. Még egy szlovén popslágerben is megénekelték: a Na vrhu Nebotičnika (= a felőkarcoló tetején) című nótában tökéletes romantikus helyként dalolnak róla. Jó hír, hogy bárki feljuthat ide, ugyanis egy bár-kávézó működik a tetején. Nyugodtan sétálj hát be az épületbe, és menj fel a lifttel a legfelső emeletre, jó lesz. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"Szlovénia szíve Ljubljana, a főváros. Velencét idéző építészete és tisztasága nagyvilági köntöst ad az amúgy kicsi, de nyüzsgő városnak. A kávézók teraszán télikabátban diskurálók még hétköznap sem hagyják, hogy kihaltnak tűnjön a gyönyörű főváros, hétvégén pedig a szombati művész- és a vasárnapi bolhapiac csalogatja a belvárosba a lakosságot. Ljubljana egyik meghatározó alakja Joze Plecnik építész, akinek a város négy hídját (a Hármas-hidat és a Cipész-hidat), valamint a Ljubljanica folyó menti velencei stílusú falat köszönhetik a szlovének. France Preserennek, a nemzet költőjének pedig egy a róla elnevezett téren emelt szoborral állítottak örök emléket a helyiek, akik még szerelmének domborművét is a közelébe helyezték, hogy ha életükben nem is, legalább holtuk után egymás mellett lehessenek. A szlovén himnusz szövegét a költő „Pohárköszöntő” című verséből kölcsönözték. Preseren művei egyébként magyarul is olvashatók. Szlovénia két köztiszteletben álló szülöttének emléke sokszor köszön vissza a főváros terein, látnivalóiban, sőt, üzleteiben is.

Ljubljana bebarangolása során számos legenda és igaz történet kíséri a kíváncsi utazók útját. Ha tehetjük, a fővárost tavasztól őszig látogassuk, hogy szemtanúi lehessünk annak hagyománynak is, amely egy középkori büntetést elevenít fel: a városban minden szombaton a folyóba mártanak egy embert, azon fukar pékek emlékére, akik nem tettek elég lisztet a kenyérbe, becsapva ezzel gyanútlan vásárlóikat. Ljubljana mendemondákkal átszőtt belvárosi élete csak egy szelet Szlovénia egészéből, ahol az apáról-fiúra szálló meséken túl valódi kincsekre lelhet az, aki nem rest bebarangolni a hegyeket, völgyeket, és megismerni a tavak és folyók kristálytiszta világát. Ha igaz a helyi legenda a világ teremtésekor kissé elfeledett Szlovéniáról, akkor helytálló a közmondás is: „Az a rózsa, mely viharban nyílik, a legritkább és legszebb valamennyi közül." forrás

Ljubljanica folyó - Kriszta fotója

"Ljubljana külvárosa egyébként nagyon emlékeztetett a 20 évvel ezelőtti magyar külvárosok hangulatára, de maga az aprócska belváros üdítően kellemes volt. Ahogy a város szlogenje szól: Ljubljana, “The friendly city”! Az volt, tényleg! Az emberek és a környezet, épületek is! Itt töltöttünk el jó 1,5-2 órát, megebédeltünk, körbesétáltunk, Danival meghallgattuk az éppen fellépő amerikai zenekart, aki az egyik gyaloghídon játszott éppen, s Dani, mint a zene szerelmese, aki ki nem hagyna egyetlen alkalmat sem, hogy közelebb kerülhessen a muzsika hangjaihoz, ha csak 20 percre is :-) Egész Szlovénia amúgy kellemes meglepetés volt a csupa élénk zöld, dimbes-dombos, hegyes-völgyes, gyönyörű tájképével. Visszafele újra megálltunk, akkor Bled és környékén, ami még inkább belopta magát a szívünkbe és további szép élményeket hagyott bennünk." forrás

"Jelentem, Ljubljana gyönyörű, nagyon hangulatos kisváros. Igen, bár főváros, de egyáltalán nem nagy, megtartotta a kisebb városokra jellemző barátságos hangulatot. Jó érzés volt a főtéren és úgy általában a belvárosban sétálni, az épületek gyönyörűen felújítottak, minden tiszta és hogy még folyó is keresztülszeli, az csak hab a tortán. Voltunk még Škofja Loka-ban , ami Ancsa szerint a helyi "Szentendre". Sajnos igen komoly zuhét kaptunk a nyakunkba, így csak a helyi várba tudtunk elmenni, a benne berendezett múzeumot néztük meg, amiben néprajzi, régészeti, képzőművészeti, valami állat - és növényvilágot bemutató anyagok találhatók. Érdekes, hogy szomszédos ország, mégis milyen keveset tudunk róla." forrás

Street art - Kriszta fotója

"Szlovénia fővárosa kb. 280.000 lakossal, gyönyörű, pezsgő, de mégis élhető városka. Nem egy felkapott turista központ, de ez szerintem az egyik előnye, ha egy 2-3 napra el akartok menni asszonnyal vagy gácsérral egy kellemes hétvégére kiemelten ajánlom, kb. 5 óra autóút. Engem / minket meggyőzött. Szóval a nyaralás 3. napján kb. ebédre érkeztünk, a szállásunk a belvárosban volt egy aranyos hotelben – Hotel Center Ljubljana (bár dekorációként minden szobába másként volt lehullajtva a vakolat). A belvároson belül amúgy nincsenek távolságok, minden elérhető max. 15-20 perc sétával. Egy délutánunk volt az egészre és volt olyan hely ahol többször is jártunk, szóval egy hosszú hétvége simán elég rá.

Ljubljanát a sárkányok fővárosának is hívják, tele van a város sárkány szimbólumokkal. Kezdtünk egy kiülős ebéddel egy hangulatos étteremben, aztán siklóval felmentünk a várba. A magasból is nyugtázható, hogy ez az egyik legkisebb főváros Európában. Ám gyakran mondják rá azt is: Európa kicsiben. Az osztrákos, németes szervezettség éppúgy jellemzi ugyanis, mint például az olaszos, mediterrán báj. A nevezetességei (ahogy már említettem) két nap alatt kényelmesen bejárhatók, akár gyalog, akár bérelt kerékpárral. Aztán korzózás a Ljubljanica folyó partján, aminek mindkét partja dugig van kávézókkal és éttermekkel.

Aztán folytattuk a sétát a Presernov téren, amit fentről sem lehet eltéveszteni a feltűnően rózsaszínes ferences temploma miatt. A híres Hármas hídon juthatunk át aztán innen a városháza óratornyos épületéhez, amelynek tetején kakas helyett természetesen vassárkány jelzi a szélirányt. Ami sajnos nem fért bele az a Tivoli kastély és park, ott van az állatkert is és a Legújabb Történelmi Múzeum. Este visszamentünk a folyópartra, de szombat este lévén akkor már szinte lehetetlen volt ülőhelyet találni, nyüzsgő és hangulatos, sötétben talán még szebb a város, mint világosban. Összegezve Ljubljana varázslatos város." forrás


,, Ljubljana remek kis városka, nyugodt ritmussal. Igaz, nem bővelkedik világhírű nevezetességekben, viszont belvárosa hangulatos, stílusos, könnyen bejárható, kevés turistával :)

A külvárosi szállásunkról 10 perc alatt a belvárosba értünk, rengeteg zöld, park övezte az utunkat és szerencsére az eső is elállt. A belvárosba érve rögtön szemünkbe ötlött a jópofa alkotás: zsinóron lógó cipők fogadtak bennünket városszerte.

Nem igazán sikerült kiderítenem, mi áll a jópofa hagyomány mögött, vajon a városban tevékenykedő cipészek tisztelete vagy az iskola bejezését ünneplő diákok csínytevése, nem lehet tudni.

A legenda szerint a Ljubljanica folyó két partján elterülő kis városkánál győzte le Iaszón, a görög királyfi a tóban lakó sárkányt, ezért vált a sárkány a város jelképévé:

Mivel csak egy napunk volt Ljubljanában, nem fogllakoztunk nagyon a város történetével, nevezetességeivel: mentünk, amerre a kedvünk tartotta. Egészen belejöttem már a ‘nem tervezgetésbe’, jólesik csak úgy kóvályogni. Szombat délelőttre a nap is kisütött, a D-vitamin a városnézéshez elengedhetetlen :)

A folyó két partján hangulatos kis éttermek, kávézók várják a vendégeket, sikerült talán a legstílusosabba betérnünk: Lolita cukrászda :)

2A sétánk végén megnéztük a ljubljanai várat, ami a 13. században épült és az 1511-es földrengésben teljesen megsemmisült. Az újjáépítés során az ötszögletű alapot és a Fütyülők Tornyát is megőrizték. A vár számunkra azért is jelentős, mert 1849-ben itt raboskodott Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke. A várba lépcsőn vagy felvonón lehet feljutni és az sem elhanyagolható dolog, hogy gyönyörűszép kilátás tárul elénk.

A látnivalók ellenére a legnagyobb élményt a városi piac adta: soha ilyen szép árut, mint itt nem láttam eddig, mind első osztályú volt és finom is. (2013)" forrás

Kriszta fotója

,, Ljubljana sokkal inkább osztrák vagy északolasz városkának tűnik, semmint egykori jugoszláv településnek. A sétálóutcákon egymást érik a kiülős kávézók, a helyiek ráérősen beszélgetnek, vagy kutyát sétáltatnak, senki nem babrálja az okostelefonját, és senki nem rohan egyik helyről a másikra faarccal, fülhallgatóval a fülében.

Minden tiszta és rendezett. A város hangulata rendkívül békés és megkapó. A belváros szinte teljes egészében sétálóutcákból áll, és a helyiek előszeretettel közlekednek két keréken. Ljubljanában is működik egy budapestihez hasonló közbringarendszer, azonban itt láthatóan sokkal nagyobb népszerűséggel. Míg nálunk a dokkolóállomások szinte mindig tele vannak, a szlovén fővárosban egy-két kerékpárt lehetett csak látni használaton kívül. (2016)" forrás


,, Ljubljana belvárosa olyan, mint egy középkori városka. Van vár a hegyen, szép terek, folyó hidakkal stb. De ha 5 percet sétálsz innen, máris a Metelkován vagy, mely egy laza hippivárosnak tűnik, ami úgy néz ki, mintha most rángatták volna ki egy cyberpunk-novellából.

Ha persze az a benyomásod, hogy az egész ország egy kicsit osztrák benyomást kelt, nem tévedsz nagyot: Szlovénia a Monarchia része volt, és ma is a legnyugatiasabb (és legnyugatibb) délszláv állam. A szlovének meg vannak róla győződve, hogy ők a nyugat része, és a csajok ennek megfelelően lazák, nyitottak és minden jóban (rosszban) benne vannak.

Ilyen a csajozás Szlovénia fővárosában, Ljubljanában

Noha a csajok nem zárkózottak, mégis nehéz lesz nagyobb számban rájuk akadnod. Szlovénia egy apró ország apró fővárosa, és Ljubljana inkább kelti egy diákváros benyomását, csinos csaj/négyzetkilométer arányban valahol Péccsel vagy Leuvennel egy vonalban. Nappal leginkább a BTC plázában vagy a főtér kávézói körül sétálnak, de ha nem töltesz huzamosabb időt a városban, akkor úgyis csak este érsz majd rá csajozni. Akkor pedig a Metelkovát akarod meglátogatni naplemente után.

Ilyen a csajozás Szlovénia fővárosában, Ljubljanában

Ezt is olvasd el (kattints)! Az amerikai csajozás ezekben különbözik a magyartól

Ilyen a csajozás Szlovénia fővárosában, LjubljanábanAz egyik legjobb és legmegbízhatóbb diszkó Ljubljanában a Pr’Skelet (ami korábban Bakkus névre hallgatott). Az alagsorban kicsit hajmeresztő díszletek vannak, de normális zenét adnak, és minden csütörtökön és pénteken teltházas. Az emeleten van dohányzóterasz is székekkel, úgyhogy minden adott egy unatkozó szépség leszólításához.

Ha más helyeket is ellenőrizni akarsz, akkor a Metelkova környékének minden sarka kínál valami érdekes lokált. Az utcák tele vannak őrült művészalkotásokkal, fára épített házakkal és edzőtermekkel (!), valamint az egész bulinegyed összességében egy remek hely arra, hogy új embereket ismerj meg vagy lányokat hajkurássz.

A lakhatás egy a Metelkován belül található hotelben általában 9-10 ezer forint/éjszaka, de utazós weblapokkal ingyen is megoldható. (2016)" forrás

Kriszta fotója

,, Ljubljana környékén tulajdonképpen semmi olyasmi látnivaló nincs, amit kényelmesen meg lehetne nézni egy nap alatt tömegközlekedéssel. Úgyhogy Google Maps-en keresgéltünk, és találunk egy közeli hegyet, ahonnan szép kilátás ígérkezett az Alpokra. Így a nap fele hegymászással telt el, a Smarna Gora csúcsot szemeltük ki és a rajta épült Romarska c. Matere Bozie templomot. Lefelé menet pedig Tacen településén megcsodáltuk a szigorúan szabályozott Szávát és a rajta kialakított kajakos szlalom-pályát." forrás


,, Ljubljana szerintem főváros létére inkább egy nagyon édes kisváros benyomását kelti. A belváros icipici, komótos tempóban is pár óra alatt bejárható, persze érdemes lazára fogni és nem sietni, szuper hangulatos kis éttermek és kávézók vannak mindenhol, a várba is fel lehet menni, keresztül-kasul bejárni az egészet, átsétálni az összes cuki hídon, megkóstolni az összes létező ízt a Cacao nevű fagyizóban – elmondanám, ÉLETEM egyik legfinomabb (mármint tényleg legfinomabb, nem csak cukormentes standardban) fagylaltját ettem itt -, de mindezzel együtt tényleg annyira pici részt ölel fel a belváros, hogy fél, vagy tényleg halállazára fogva is, egy nap alatt felfedezhető.  🙂 (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

A kutya közömbösen veszi tudomásul a szoborba öntött fajtárs fenyegetését - s.t. fotója

v. jancsi fotói

 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon