ÚTIKRITIKA.HU / Piran


hirdetes

útikritikák


Piran

Piran

Piran dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Helyi közlekedés| Vásárlás| Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Piran dióhéjban

 • Piran (olaszul Pirano) szlovéniai tengerparti kisváros (közel 4 ezres a lakosság). Annyira kicsi, hogy Piran egyik végből a másikig csupán 30 perces a gyalogtávolság.
 • iran közúton 583 kilométerre van Budapesttől (547 km autópályán), non-stop menetidő kb. 6 óra 15 perc.

Az óváros autómentes. Nem érdemes megpróbálni bemenni a városba és ott parkolni, mert az utcák nagyon keskenyek, ingyenes parkolóhelyek nincsenek. Napi látogatóknak az egyetlen lehetőség a városon kívül parkolni. Fornace nevű helyen, a parton van egy nagy parkoló, ahol csak 24 euró/nap a költség. Óránként 2.40.-, 2023 áprilisában. Piran város ingyenes ingajárati buszokat közlekedtet ebből a parkolóból a főtérig (Tartinijev trg). 15 percenként közlekednek ezek az ingyenes buszok.

Kriszta fotója

Fő látnivalók:

 • Tartinijev trg
 • A szép, ovális alakú, fehér köves főtér, amelyen van egy gótikus régi velencei jellegű ház
 • Szent György templom

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A régi várfalról lenézni az óvárosra
 2. Az óváros keskeny, macskaköves utcácskái, a csodás központi tér (Tartinijev trg)
 3. Hogy lényegében ki vannak tiltva az autók a városból
 4. Egy étteremben a látványos vegyes haltál
 5. A tarka házak virágokkal dúsan díszített ablakai, az olaszos feeling
 6. A város és a kikötő látványa a Szent György templom (Cerkev sv. Jurija) harangtornyából
 7. egy parti bárban ülve nézni a naplementét
 8. irányonként egyórás séta a parti úton a Szent György templomtól Fiesa nevű öbölig
 9. Piran jobban tetszett, mint Portoroz, s Piran festőibb, mint Koper

Nem tetszett

 1. Nyáron kétszer annyi turista van, mint helybéli, és a nyári hétvégéken egyenesen tömegnyomor van az utcákon
 2. Az óvárosi éttermek választéka unalmasan azonos, még az árak is ugyanazok
 3. Kicsi a hotelkapacitás
 4. Magában Piranban nincs igazi strand

Vélemények

Tetszett:

 1. Piran velencei stílusú romantikus városka, nagyon helyes

 2. Nagyon tiszta a tengerpart és a víz is

 3. Pirant és Portorozt egy tengerparti sétány köti össze, amin hosszan lehet sétálni, este naplementét nézni

 4. A helyiek felváltva beszélik a szlovén és az olasz nyelvet

 5. Piran szűk kis sikátoraiban jó bolyongani, jó a közbiztonság

 6. Este a hatalmas főtér, amikor kicsik s nagyok élvezik a bicajozást, labdásárt, a játszadozást és a csevegést, mediterrán hangulat 

 7. A Pirat nevű vendéglőben tenger gyümölcseit enni, nem túl drágán 

Nem tetszett:

 1. Szlovéniában minden jóval drágább, mint Horvátországban

 2. A házak és szállodák elég kopottak, nem igazán foglalkoznak renoválással

 3. Nagyon húzós árban van az autópálya matrica is, viszont nem autópályán meg nagyon sokáig tart az utazás

(V. Gabi, 2016)

Kriszta fotója

,, Piran belvárosában pasztell árnyalatú, főleg kékre és zöldre vakolt, fehér zsalugáteres házak sorakoznak; talán ez az alapszín-összeállítás lehet az adriai stílus. Szűk utcák és éltes kőházak visznek vissza az eltűnt idő nyomába. Helyenként kopott, renoválásra szorul, ám belátható, közvetlen a város, minden saroknak van mondanivalója. Felmászhatunk a helyi várba, rácsodálkozhatunk, milyen nagy gombóc fagyit árulnak itt, megmártózhatunk a tengerben, közelebbi ismeretséget kötve a parti sziklán pihenő rákkal, esetleg kifoghatjuk egy adriai tengerészdalokat éneklő kórus koncertjét, vagy épp átvonulhat rajtunk egy mélykék színű felhőkből lezúduló vihar. Ilyesmi dolgok történhetnek velünk Piranban; apró villanások, kis semmiségek, mégis mintha mindent megkapnánk rajtuk keresztül." forrás


,, Piranról nagyon sok szépet olvastam már, mindenki egy kis ékkőnek tartja a Szlovén Isztria egyik félszigetének csücskén. Mi ezt csak megerősíteni tudjuk. Az utazásunk csúcspontja volt ide ellátogatni, kávézni a főterén, a Tartini téren, végigsétálni a félsziget peremén, majd felkapaszkodni az egykori várfalra. Ide már csak a kilátás miatt is nagyon megérte a kissé meredek, macskaköves úton szaharai hőségben felgyalogolni. A belépő 2 EUR (2019.), higgyétek el, megéri! (2019)" forrás

Kriszta fotója

Az óváros különleges a kis szűk utcákkal, a tenger nagyon tiszta viszont, ami nagy hiányosság, hogy szinte sehol nincs átöltözési lehetőség, tusoló is elég kevés, a part sziklás, kisebb gyerkőccel szerintem nem olyan biztonságos.
Parkolás itt is kissé nehézkes kevés a hely mi éppen, hogy ki tudtunk fogni egy parkolóházban egy helyet, óránként 1,5 euróért. (2022)


Piran koszos, mocskos az éttermek előtti nagy köveket hívják strandnak. Borzasztó csalódás volt nekünk. Szlovénia gyönyörű, de Piran nem az. (2018)

Szállás

A városközponti szállodáknak többnyire nincs helyben parkolója. Több kilométer távolságban kell letenni a kocsit egy mélygarázsban.

A Hotel Piranról

Kriszta fotója

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Barbara Piran Beach Hotel & Spa

4 csillagos: Casa Al Porto Antico ,

Helyi közlekedés&Parkolás

Az óvárosba tilos gépkocsival behajtani. Még ha lehetne, az se lenne gyerekjáték, mivel az utcék nagyon szűkek, és a parkolás napi 24 euróba kerül. Jobb a városközponton kívül parkolni.  A legnagyobb parkoló Fornačénél van, és egyben ez is a parkoló neve. Egy napra 17 euró a parkolás.  Van még egy Arze nevű parkolóház, ott a napi ár csak 12 euró. A város körülbelül 15 percenként ingyenes transzferbuszt biztosít a Fornače és Tartinijev trg parkolóba és vissza.

A parkolóházban tudsz parkolni 26€/24ora.. onnan a varosba ingyenes busszal juttok be a varosba (vagy gyalog 😊) a varosba a behajtás ( pl:a szállásig) 6€ es szigorúan ellenőrzi a “parkolási csoport”😬 (idokapus bejutas). (2024)

Kriszta fotói

Étkezés

Kriszta fotója

Néhány különösen népszerű tengeri étel Piranban:

Jadranski lignje (Adriai tintahal): A Piranban élő tintahalak híresek az ízletes húsról. Az éttermek és a bárok általában grillen vagy fokhagymás mártásban készítik el.

Škampi (homár): A Piran környéki vizek gazdagok homárokban, amelyeket általában főznek, grilleznek vagy tésztával tálalnak.

Brancin (tengeri süllő): A tengeri süllő az egyik legnépszerűbb hal a környéken, és általában sütve vagy grillezve szolgálják fel.

Istrian pršut (istrói sonka): Ez egy helyi különlegesség, amelyet a helyi disznóhúsokból készítenek. Általában előételként vagy vacsoraként tálalják.

Kapesante (kéregkagyló): A kéregkagylók a Piran közelében található tengeri területeken vannak, és általában grillezve vagy olajban sütve készítik el.

Restaurant Ivo - grillezett kalamári - f. g. fotója

Vásárlás

Ellentétben az Adriai-tenger sok más városával, Piranban kevés bolt található képeslapokkal, ajándéktárgyakkal, focimezekkel stb. A IX. Korposa ulica-ban van egy kis bolt, ahol kézzel készített szlovén kézműves termékeket lehet venni. A központi téren van egy bolt, ahol kiváló minőségű tengeri sót vásárolhatunk (a helyi tengeri só párologtató tavakból valók).

Hasznos információk

"Kihagyhatatlan a mediterrán hangulatú Piran városa is. Itt mindenképpen érdemes ellátogatni a Fonda család legendásan zöld halfarmjára, ahová hajóval viszik el a látogatókat. A tenger ezen részén egyébként nagyon tiszta és mély a víz, amit az áramlatok tesznek még ideálisabbá a halak nevelésére, amelyek speciálisan kialakított, hatalmas méretű nyílt vízi ketrecekben élnek. A halak egyébként legendásan finomak, így nem csoda, ha a helyi éttermek zöme Fondáéktól szerzi be az alapanyagokat." forrás

,, Az itt termő finom borok, a fehér szarvasgomba és a frissen fogott tengergyümölcsei egész évben ellátják az éttermeket és nem kis mértékben járulnak hozzá Piran turizmusának fellendüléséhez.

Piranban a helyiek számára is meghatározó a gasztronómia, olyannyira, hogy az egyik legnagyobb gyorsétterem lánc még egy évig sem tudott megélni a városban, hiszen az itt lakók inkább az autentikus ízeket kínáló helyi vendéglőket részesítették előnyben. (2019)" forrás

Nehéz elképzelni, hogy miként fürödhet itt nyáron a tengerben egy kisgyermek - Kriszta fotója

Óváros

Az óváros labirintusszerű utcái és sikátorai egymásba fonódnak, kis terekkel és emlékekkel tarkítva. A városközpontban található Tartinijev trg, Piran főtere, mely körül nagyon szép épületek, kávézók, bárok és éttermek sorakoznak.

Kriszta fotói

Főtér

Tartinijev Trg

Tartinijev Trg Piran város főtere, amely a város központjában található. Az elnevezése Tartiniről, az olasz zeneszerzőről származik, aki Piranban született.

Kriszta fotója

A tér hangulata rendkívül kellemes, tele van szép, történelmi épületekkel, hangulatos kávézókkal, éttermekkel és üzletekkel. A tér közepén található a Tartinijev szobor, amely egy emléket állít az itt született neves zenésznek.

A tér minden oldalán gyönyörű, 18. és 19. századi épületek találhatók, amelyek közül több a velencei stílus jegyeit viseli. A legismertebb épületek közé tartozik a Barokk stílusú Mestna hiša (városháza) és a Velencei stílusú Apolloniova palača.

Kriszta fotói

A Piranban született Giuseppe Tartini (1692-1770) zeneszerző - Kriszta fotója

Szent György templom

(Cerkev sv. Jurija)

A Szent György templom Piran óvárosának egyik legkiemelkedőbb épülete, melynek tornya a város egyik fő látványossága.

A templomot a 12. században építették a román stílus jegyeit viselve. A 16. században azonban a velencei kormányzat megparancsolta, hogy a templomot átalakítsák a kor divatjának megfelelően, és ezért a templom külseje ma már inkább a reneszánsz stílust idézi.

Az épület neogótikus stílusú díszítéseit a 19. század végén helyezték el. A templom szentélye és mennyezete festményekkel van díszítve. A kereszthajóban található freskók a 15. században készültek.

A Szent György templomot nemcsak a történelmi és kulturális értéke miatt érdemes felkeresni, hanem a gyönyörű kilátás miatt is, melyet a toronyból lehet élvezni. A torony kilátópontja a városra és az Adriai-tengerre nyújt lenyűgöző panorámát.

Minden évben augusztusban a templomot ünneplik, és ekkor a városi lakosok és turisták egyaránt részt vesznek az eseményeken.

H. Peti fotója

Más látnivalók

Óratorony

Kriszta fotói

Strandolás

Olvasmányos linkek

"Piran tulajdonképpen majdnem annyira olasz, mint szlovén, így nem csoda, hogy fantasztikus tésztaételeket lehet enni. Őszintén szólva pizzából kevés helyet tudnánk mondani, ahol jobbat ettünk volna, mint ott. Piran (olaszul Pirano) és környéke (például Portorož, avagy Portorose) az Adrián fekszik, körülbelül 10 kilométerre Kopertől és olyannyira olasz, hogy a közigazgatás is kétnyelvű, az utcatáblák is kétnyelvűek, úgyhogy nem túl nagy meglepetés, hogy a gasztronómiára is erősen hatott az olasz konyha. Bő száz évvel ezelőtt egyébként Piran volt az egyik legvirágzóbb város az Osztrák-Magyar Monarchiában, 12 ezer lakosával a régió egyik legjelentősebb települése volt. Inkább olasz város volt, mint szlovén, mást ne mondjunk, az 1900-as népszámlálás adatai szerint összesen 9 szlovén és egy (azaz 1) horvát lakosa volt, a többiek olasznak vallották magukat.

Amikor először beültünk Piranban egy étterembe, pizzát rendeltünk és olyan ízorgiában volt részünk, mintha csak Olaszországban lennénk. Aztán egy másik étteremben ugyanez történt, és akkor már tudtuk, hogy jó helyen járunk. A tészta tökéletes volt, feltétnek pedig a magunk részéről erősen ajánljuk az értelemszerűen helyben fogott tengeri herkentyűket. Egyébként, ha már itt tartunk, nehéz megállni, hogy ne halat, halat és halat (esetleg tintahalat) egyen az ember, de ha ezt kombinálni lehet a pizzával, akkor annak nálunk nyert ügye van. Egyetlen dologra érdemes vigyázni, ez pedig az árazás, ami tud kellemetlen lenni. Sajnos, az éttermek egy jelentős részében elég vastagon fog a ceruza (avagy a pénztárgép), de egy tengerparti vendéglátóhelyen ez sajnos a világ legtöbb pontján így van. Természetesen Piran környékén a tésztára is igazak a pizzával kapcsolatban fentebb leírtak, nagyon erős az olasz hatás és igazán pechesnek kell lennünk ahhoz, hogy rosszat fogjunk ki. (Azért a magunk részéről a nagyon nyilvánvalóan turistafogó éttermeket már csak az árak miatt is megpróbálnánk elkerülni, de még ott sem ettünk rosszat, amikor mégis betévedtünk. (2013)" forrás

"A városba nem lehet behajtani autóval csak a helyieknek, de több nagy parkoló is van, mi egy domboldalba épített 7 szintes garázsba raktuk be, pocsék egy parkoló, sok szűk helyen álltam már, de ez nagyon gáz volt. A Fornace és a Dantejave (?) utcában vannak a parkolók, de ki van jól táblázva. Piran partszakasza inkább köves, de a strandolásra vágyóknak ott van a szomszédos Fiesa is, mely tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével a partvidék legszebb része. A parkolóból lesétálva épp az öbölnél találjuk magunkat és jobbra látjuk a várost, a part menti sétányon / járdán egy pár perc alatt beérünk a belvárosba, ebből az irányból jó képeket lehet készíteni a városról. Az óváros amúgy elég kicsi, könnyen bejárható. Felmentünk a várba is, ami inkább csak várfal, de az egész várost láthatjuk egyben, ami nekem nagyon tetszett, Rovinjban nem találtunk ilyen helyet. A déli parton jó pár étterem található, az egyikbe beülve kb. 5 percig még felénk se néztek, így továbbálltunk következőbe ahol már hamar érkeztek. A tengeri kaják nagyon finomak, tintahal, scampi volt a menü. " forrás

Kriszta fotója

"A Piranban élő emberek szeretik a turistákat, sőt a magyar turistákat is, úgy láttuk, tapasztaltuk. Tudnak a pincérek magyar szavakat, sőt mondatokat is! Udvariasak mindenkivel, gyorsan hozzák a rendelt fagyit-kávét-tortát. Még el sem helyezkedtünk jóformán a kényelmes székeinken, már mosolyogva letették elénk a csábító enni és innivalókat. Wifi természetesen van, kód nincs! Felkaptattunk a Szent György templomhoz, ahonnan a kilátás felejthetetlen volt, csodás panoráma tárult elénk. Távolban a hegytetőn a várfal látható, oda viszont az időnk rövidsége miatt nem mentünk el. Jó volt a szűk sikátorokban sétálni, s a kis öbölben nézni a kristálytiszta vízen ringatózó csónakokat, halászhajókat. A következő utunkon betérünk remélhetőleg a tengerparton található Tengerészeti Múzeumba is. (2014)" forrás


"Ha autóval érkezünk, érdemes letenni a város szélén álló sokemeletes parkolóba, behajtani ugyanis csak külön engedéllyel lehet. A parkoló nincs túl közel a városközponthoz, néhány kilométeres gyalogtúrát kell megtenni, de mivel végig a tengerparton és a kikötő mellett kell sétálni, a látvány vigaszt nyújt a fárasztó sétáért. Mi legelőször is a várba sétáltunk fel, szintén jó kis gyalogtúra volt, de a kanyargós kis utcácskák, végül pedig a kilátás bőven kárpótolt újra és újra. A várból csodaszép látványt nyújt a városka, amely egy kis félszigetként nyúlik be a tengerbe. Mindenhol piros cseréptetős házak, a félsziget szélén egy magas templomtorony és körös-körül mindenhol csak a kék víz... Onnan lesétáltunk a partra, ahol ugyan nem mártóztunk meg a vízben, de nagyon sokan sütkéreztek a köveken, néhányan monokiniben, nem zavartatták magukat :)

A főtér a város lelke, mely csak úgy pezsgett a sok turistától és a helyiek forgatagától. A hegymászások után kifáradva huppantunk le egy kávézóban, a mai napig szívesen emlékszem vissza arra az életérzésre, amit a kis halászfalu piazzája nyújtott. Imádtam! Egyetlen negatívumként az ételeket tudnám megemlíteni, az olaszos beütés miatt arra számítottam, hogy egy-egy fogás után is itt mind a 10 ujjunkat megnyaljuk…Ez sajnos elmaradt. Viszont utólag tudtam meg, hogy van egy híres étterem, a Pavel & Pavel, amit vétek volt kihagyni. Legközelebb ezt is pótolom! Összességében mit is mondhatnék Piranról? Viszonylag közel van, autóval is könnyen megközelíthető, egyszer az életben érdemes ide is ellátogatni. Kicsit talán zavaró volt a sok magyar szó, viszont közel sem hallottunk annyit, mint Horvátországban. Ha választani lehet, nem csak emiatt, ezerszer inkább Szlovénia, mint Horvátország (2014)" forrás

Kriszta fotója

,, Piran velencei stílusú óvárosának hangulata ismerős lehet az Adriát kedvelőknek, én is sok hasonlót láttam már. De tagadhatatlan, hogy a szlovén tengerparti gyöngyszem a legszebbek közé tartozik.

Az óvárost védő várfalról madártávlatból csodálhatjuk meg a kis félszigetre épült Pirant és a szlovén Adriát. Aki pedig odáig van a balkáni konyháért, annak melegen ajánlom a városkában található kis bosnyák éttermet rögtön az óváros előtt. A Sarajevo ’84 névre hallgató vendéglőben isteni és hatalmas adag csevapot ettünk, mindössze öt és fél euróért (1730 forint). (2016)" forrás


,, A meleg-napos április végi kirándulóidőben sokan jártak erre rajtunk kívül, de nyoma sem volt a főszezon tumultusának. Pasztell árnyalatú, főleg kék és zöld házak fehér zsalugáterekkel, ez az alapmodell kristályosodott ki számomra adriai stílusként. Szűk utcák és éltes kőházak visznek vissza az eltűnt idő nyomában. Helyenként kopott, renoválásra szorul, ám belátható, közvetlen a város, minden saroknak van mondanivalója.


Bóklászás közben egy kis téren hangulatos bárba tévedtünk, ahol a terasz körül szőlővesszők futottak a gerendákon; elkortyolgattunk egy feketét. A felszolgáló lány ide-oda cikázott - csúcsidő lévén -, de annyi ideje maradt, hogy váltson pár bensőségesnek hangzó szót egy kártyázó asztaltársasággal, és letegyen egy tál levest az egyik öregúr elé, mintha a nagyapjának szolgálna fel. Felkaptuk a fejünk, mert étlapnak nyoma sem volt, az öregúr valaki bennfentes lehet, ha leves jár neki. Valami szívélyes családi miliő áradt a bárból, mintha a betévedő turisták mellett mindennap itt ülnének a visszajáró állandó kellékek, akik körül az élet pont e bárban, pont e sarkon, itt a szökőkút mellett szövi csip-csup bonyodalmait. (2014)" forrás

Kriszta fotója

,, Szlovénia szerencsés ország: kicsi, mégis jutott neki hegyvidék és tengerpart is. A kisszámú szlovén tengerparti város közül Piranban volt szerencsém járni. Egy Ankaran nevű kisvárosban kempingeztünk, onnan kocsiztunk át Piranba a tengerpart mentén. Gyönyörű út: dombra kaptat fel a kocsi, és közben egyre tágul, tágul a perspektíva; majd elénk tárul egy nyugodt öböl, alant Izola városa kokettál a tengerrel; ontja fényét a nap, apró vitorlák remegnek a távolban. Portoroz és Piran felé közeledve még szebb formát ölt a táj: a dombokon futó szőlőtőkék mellett ciprusfák és olajfák törnek a magasba, mandulafenyők nőnek szanaszét, sőt, az autóút fölött egy hosszú szakaszon mandulafenyők sora borul össze kétoldalt, egymásba fonják ágaikat a fák, óvón, árnyat adón. A dombokról odakacsintó házakkal együtt számomra a táj übereli Toscanát. Mintha e pár négyzetkilométeren felsorakozna a mediterrán vidék minden növénye, amit eddig láttam és megszerettem, mintha a mediterrán flóra esszenciája sarjadna itt a földből; mély húrokat penget meg bennem." forrás

Kriszta fotója

,, Szóval Piran teljesen olasz, csak épp fele annyiba kerül. Se szlovénul, se olaszul nem beszélek, de az olaszt legalább imádom, tehát amikor azt mondom ciao, akkor már tudom, hogy épp nyaralok. Továbbá azzal se lövök nagyon mellé ha véletlen grazie-t mondok hvala helyett. Az utcán is mindenki olaszul kvartyog, az étlapon is minden kétnyelvű. Csak éppen nem 8 EUR az Aperol Spritz, mint Milánóban, hanem 4. 

Piranban kellemesen el lehet tölteni pár napot. Lehetetlen megunni azt a naplementét... Néztük partról, várból, viharos tenger fölött, jó időben is. Imádnivaló. A kacskaringós utcácskáit az utolsó napig nem tudtuk mind megjegyezni.

A part menti sétány nappal strand, este pedig a bárok és éttermek fő terepe, de van ám Pirannak egy várfala, ami elrejt egy másik partszakaszt, amit tavaly kihagytam. Ide főleg a nudisták járnak. Na meg mi! Két oldalról is megközelíthető, mi a nehezebbet és gyorsabbat választottuk, lemásztunk egy falon. Ha körbe mész, akkor többet sétálsz, de legalább biztos, hogy nem esel le. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Hólik Peti fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Menyhárt Zoltán, 2018. 06. 08. 12:18
Piran gyönyörű kis "város":)..egy aprócska ékszerdoboz. Középkori hangulatú kis utcák,még kisebb sikátorok...de mindenhol érdekes szuvenírokat áruló kis üzletecskék:nagyon sok a kis szériás bizsu. A főtér gyönyörű,érdemes beülni bármelyik kávézóba,és onnan nézelődni egy kicsit. Meglátogattuk a "híres" Pavel & Pavel éttermet,ott ebédeltünk. Nem értem,hogy miért vannak oda érte(persze a kilátáson kívül):modortalan pincérek,lassú kiszolgálás (alig volt vendég,előszezon van). Az étel (fish soup,spaghetti bolognese) gyenge közepes. Amikor kértem a számlát,az egyik pincér (megfáradt,elhanyagolt külsővel)angolul kijelentette (azt hitte,nem értem):a kedvenc magyar szava a "számla". Hagyjuk... Portoroz is nagyon kedves város,sok vendéglátós hellyel,barátságos emberekkel,szép szállodákkal. A "Matos panzió"(Vilfanova ulica 14.),ahol megszálltunk,nagyon tiszta,gyönyörű kilátással a tengerre,udvarias,aranyos tulajdonosakkal:csak ajánlani tudom:)!
Pár napot mindenképpen érdemes eltölteni a környéken barangolva. A homokos strandot ugyan nem találtuk,de kárpótolt a gyönyörű látvány:a szép kék víz:)!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon