hirdetes


útikritikák


Bled

Bled dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Étkezés | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

Bled dióhéjban

 • A gleccserek által kialakított Bledi–tó, Bled városában található, mely Szlovénia legnépszerűbb nyaralóhelye. A tó közepén egy kis sziget helyezkedik el, ahol a Nagyboldogasszony-temploma tornyosul gazdag növényzettel körbeölelve.
 • Bled városa a Triglav Nemzeti Park szélén, a Júliai Alpokban található, az ország turisztikailag egyik legfelkapottabb helye.
 • Mindenképp érdemes meglátogatni a templomot, mert a legenda szerint ha meghúzzuk a harangot és kívánunk valamit, akkor az valóra válik.
 • A szigetet csónakkal, vagy a helyi, Pletna nevű bárkával lehet megközelíteni. Ha ezt a módot választjuk, szinte egy velencei gondolában érezhetjük magunkat a többi turistával együtt. Hajóbérlésre is van lehetőség, ha egyedül szeretnénk eljutni a szigetre.
 • A tó 2120 méter hosszú és 1380 méter széles, legnagyobb mélysége eléri a 30,6 métert. Hőmérséklete a nyári hónapokban 27ºC, ami kiválóan alkalmas a fürdőzésre. Rendkívül tiszta a vize. Az evezősök körében is jól ismert Bledi-tó többször adott már otthont az Evezős Világbajnokságnak. A tó a fővárostól és az ott található repülőtértől 55 km-re helyezkedik el.
 • Rengeteg lehetőség várja a kikapcsolódásra, nyugalomra vagy éppen az aktív nyaralásra vágyókat. A tó körüli biciklizés vagy romantikus séta kitűnő alkalom lehet a pihenésre. Ha körbe szeretnénk sétálni a tavat 6 km-t kell megtennünk, ez alig másfél órát jelent. Kora reggel vagy késő este érdemes megejteni a sétát a tó körül található ösvényen, mert ilyenkor mutatja a tó a legszebb arcát.
 • Nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a Bledi krémes süteményt. Sok évvel ezelőtt készítette először az itt található Park Hotel chefje az idelátogatók nagy örömére, és azóta is a kedvenc szlovén édességek közé tartozik.
 • A szigeten található templom meglátogatása, az alpesi ösvényeken való séta, golfozás, horgászás, úszás, lovaglás vagy a kaszinó csak pár lehetőség a rengeteg program közül, amelyet ez a csodás üdülőhely kínál az odalátogatóknak.

A Szűzanya templom - Elter Karcsi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kilátás a magasan trónoló várból (Blejski Grad) a tóra, a zöld környezetre és az Alpokra
 2. A szép Szent Martina templom
 3. Az étteremben a finom mandulás pisztráng
 4. Napozgatni, nézelődni a kis sziget partján
 5. Bled sétálóutcáin bandukolni
 6. Kirándulás a Ravnica hegyre
 7. A tó körül közlekedő motorizált kisvonat gyerekszemmel
 8. A túraboltok sokasága

Nem tetszett

 1. A vár, azaz a Blejski Grad csak kívülről érdekes, belül semmi különös
 2. Egy-két szocreál stílusú, némileg lehangoló hotelépület, s általában a tó körüli, az idilli látványt rontó túlépítettség
 3. A kis szigeten a kis templom harangjának szerencsét hozó kongatása pénzbe kerül
 4. Egy bledi pizzéria rettenetes pizzája, egy másik étteremben az őszintén mogorva pincérek
 5. A parkolási nehézségek a tó partján, több helyen
 6. Hogy az agyonreklámozott bledi krémes mennyire középszerű a Szamos cukrászda budai krémeséhez képest

fotó by Detti

Vélemények

"Tetszett

 1. A busszal előbukkanni az utolsó alagútból és gyönyörködni a körülölelő hegyekben

 2. A napsütés a tavon és a kristálytiszta víz, aminek lelátni az aljára

 3. A hihetetlen panoráma a bledi várból

 4. Pletnával átcsónakázni a templom-szigetre és jókat nevetni a beszállás közben, amikor testsúly alapján volt ültetés

 5. A finom sült pulyka, ami rejtélyes módon nem volt száraz – bár fűszeresebb lehetett volna

 6. A bledi krémes, aminek a sárgája leginkább a madártejre emlékeztet, és azt imádom

 7. A szlovén Union sör kellemes, abszolút nem keserű íze

Nem tetszett

 1. A meredek kaptatók a várba, a városban és a templom szigeten

 2. A bölény méretű lódarazsak az étterem mellett

 3. A vár nagyon magasan van és ijesztő lenézni

 4. A harang-fetisiszták megszállott madzag-huzigálhatnékja a templomban :)

 5. A bledi krémes tetejéről vagonszámra kellett lesöpörni a porcukrot

 6. A várban a kiállítótermek nagyon uncsik voltak

(N. K., 2015)

fotó by Detti

"A környéken sok programehetőség közül lehet választani, érdemes meglátogatni a várat, befizetni egy pletnázásra a tavon (csak „kézi hajtású” csónakokkal, nem lehet motorcsónakkal közlekedni, ezért is olyan gyönyörű tiszta a tó vize), illetve ellátogatni a kb. 1 órányi útra lévő postojnai cseppkőbarlangba." (Vista-utas, 2012)


"A kibérelt pletnánkban átcsónakáztunk a tó közepén található kis szigetre, hogy megcsodáljuk a Mária mennybemenetele templomot. A bledi tavon tilos motoros csónakkal közlekedni, így a pletna is kézi hajtású, a csónak végében álló csónakos hajtja két hosszú evezővel – nem irigyeltük a marcona ürgét, aki kitartóan húzta az evezőket oda-vissza egymás után a nagy melegben. Körülbelül 20-25 perc alatt ért át a pletna a szigetre, a be- és a kiszállás folyamata pedig külön élmény volt. Beszálláskor az emberek egymás után ülhetnek le, egyik és másik oldalra, különben felborul a csónak – kiszálláskor ugyanez csak fordított sorrendben. Figyelem, hölgyek-urak, nem árt felkészülni, hogy a pletnás nem lesz tekintettel a testsúlyunkra! Garantáltan át fog ültetni, ha a csónak egyensúlya a tét… :)

A szigeten felcaplattunk az emelkedőn a templomhoz, közben megnéztük a 99 fokú lépcsőt, amin a babona szerint az ott házasodó vőlegényeknek kell felcipelnie a menyasszonyt, ha boldog házasságot akarnak (újabb testsúly vonzatú probléma – Bledben ez biztos hagyomány...). A templomba a belépő 6 euró, ami csak akkor éri meg, ha mindenképpen harangot kongatnánk (1 kívánság teljesülhet – esély: 50/50), az épület belülről nem nagy szám, kicsit el is van hanyagolva – de akkor mire megy az a sokszor 6 euro? Én kihagytam a kongatást, nem szeretem ezeket a babonákat és hiedelmeket, de a csoport többi tagja nagyon élvezte a dolgot, fotózkodtak a madzaggal.

A kongatás végeztével visszasétáltunk a pletnákhoz és indultunk is vissza a partra. A csónakban megtudtam, hogy van a közelben több programlehetőség is, pl. a közeli hegyen lehet bobozni, vagy bérelhető bicikli a környék bejárásához. A tó körbesétálható kb. egy óra alatt, ezt talán érdemes is megtenni, mert nagyon szép a környezet." (N. K., 2015)


"Gyönyörű, nagyon szép, megfogott. Sajnos csak 3 napot töltöttem Bledben, de annyira tetszett, hogy bármikor visszamennék pár napra. A 3 nap alatt volt eső, napsütés, hideg, meleg, de a környék mindig gyönyörű. Nagy élmény volt a pletnázás. Kis, 20 fős fabárkával a tavon visznek bennünket a tó közepén lévő szigetre, melynek tetején egy templom. Mellette persze kávézó, terasszal és felejthetetlen kilátással. A templomban mindenki meg akarja húznia a harang zsinórt és kívánni egyet:)

A tó mellett 1-2 híresség villáját is megtekinthetjük és ha nyári időszakban megyünk, kiépített partszakaszt találunk a fürdőzéshez. Akár 27-28 C fokra is felmelegszik a tó. Esténként körbesétálhatjuk a tavat a kiépített sétányon. Egy óra szép lassan. Az árak mint itthon, egy-egy kiemeltebb üdülőhelyen. Nem vészes. Vásárolni igazán nincs mit, csak a szokásos ajándéktárgyakat. Képek, hűtőmágnes, nippek, 1-1 üveg borkülönlegesség, stb. Szállodát nem feltétlen a tó partjához közel kell keresnünk, mert ha kicsit feljebb megyünk, még gyönyörűbb a rálátás a tóra, lemenni pedig csak néhány lépcsőfok. És még az út zaja sem hallatszik fent. Több szállodának is van wellness része, ami hasonlítható a hazai wellness hotelekhez.

Én a Golf Hotelben voltam és oda is mennék vissza szívem szerint. A szobák modernek és kényelmesek. A kilátás pazar. Az ellátás nagyon bőséges és nagyon fonom, ízletes volt. Teljesen megfelelt az igényeinknek. A wellness rész óriási, jobbnál jobb medencékkel, nem beszélve a medenceszéli kilátásról a városkára, tóra. Egyszóval: visszavágyom." (Edit, 2015)


Itt a várat néztük meg, a parkolásért szintén nem kellett fizetnünk valamiért, a várba már utólag nem mennek be, számomra nem okozott akkora élményt, a panoráma viszont nagyon szép.
Csónakázni mindenképp szerettünk volna, sikerült is bérelnünk csónakot egy órára 25 euró (4 főre). Átmentünk a szigetre itt lehet picit sétálni, fagyizni. A parkolás itt a tó körül viszont nagyon nehézkes, és elég drága is óránként. A Bledi krémes méltán híres tényleg nagyon finom mi az egyik étteremmel 5 euróért vettünk. (2022)

fotó by Detti

"Szerintem Bohinj és Bled környéke nagyon jó kikapcsolódás lehet egész évben, sok kirándulási lehetőség is van, Bled pedig elég központi, nyüzsgős hely azon a területen. Amikor ősszel voltam kint, akkor kisebb túrát tettünk is ott Bohinjból indulva, többre sajnos nem volt időnk, lehetőségünk. De akár a bohinji tavat is körbe lehet gyalogolni, azt nem mondom, hogy biciklivel ajánlanám, mert csak az egyik oldalán van rendes aszfaltos út (főút), a tó másik oldalán pedig egy túraösvény van, ahol biciklivel csak a vállalkozó szelleműek menjenek szerintem. De gyalogosan teljesíthető. Tanulmányúton ott egyszer, tehát megnéztem elég sok apartmant, amik között van olyan, ami nagyon szép és árban is elfogadható Bohinj központjában, és természetesen van olyan is, amit nem szívesen ajánlanék. Bohinjban nagyobb hotel csak 1-2 van a központban, a többi apartman vagy panzió. Bledben természetesen már több hotel áll a rendelkezésünkre, viszont azokat mi nem láttuk belülről.

Ami szerintem rossz ebben a síterepben, hogy nincs pályaszállás igazából. Minden apartman, szálloda min. 6-8 km-re van a sípályától, vagy még többre, esetleg másik faluban. A pályarendszer elég kicsi (kb. 20 km), többnyire kék pályák vannak. összesen van 2-3 hosszabb pálya, a többi nagyon rövid. A felvonók se a legjobbak, van talán 3 db 4 üléses francia felvonó a többi pedig csákányos. Szerintem tapasztalt síelőknek nem a legjobb választás, mert kicsi a pályarendszer, könnyűek a pályák. Inkább a kezdőknek lehet jó választás. 1 nagy hütte van ott, ahova megérkezik a kabinos felvonó, ahol felmelegedni nem nagyon tudtunk, mert elég huzatos. A pályarendszeren van még egy kicsi hütte, de úgy emlékszem, hogy annak csak kinti része van. Egyébként a hüttében elég sokféle étel, ital lehetőség volt, árak nem olyan vészesek, de nyilván több mint ha itthon innánk a városban egy forró csokit, de azért olcsóbb, mint Ausztriában vagy Olaszban. Ami előnye lehet, hogy szintén végig autópályán el lehet érni ezt a területet, ill. hogy nincsenek annyian a pályákon, hiszen kicsi rendszer, és szerintem kevesebben ismerik.

A helyiek kedvesek voltak, nyugodtak, rendesek, segítettek, ha szükségünk volt rá. Viszont ami még hátrány, hogy Bohinjban van kb. 2 db élelmiszerbolt, ami mondjuk egy itthoni CBA-nak vagy kisebb SPAR-nak felel meg, így nagy választék és mennyiség nincs szinte semmiből. És persze nincs nyitva este 7-8-ig, ha jól emlékszem, akkor 5-6-ig voltak nyitva. Téli időszakon kívül a tavakon lehet csónakázni, ill. biciklizni, kirándulni - ezekről tájékoztatást lehet kapni akár Bohinjban is ( a központban van egy kis házikó, ami ilyen információs pultként szolgál). Van még néhány kocsma, de azokon kívül más nincs a városban (faluban). Szerintem, aki nem síelni megy, az inkább lakjon Bledben, mert nagyobb hely, több szórakozási lehetőséggel, és max. autóval átmegy Bohinjba (kb. 30 km)." (Zsófi, 2013)

Szállásválasztás

A tó északi részén, lényegében egy övezetre összpontosul valamennyi nagyobb szálloda. Ezek közül csak kevés áll közvetlenül a parton. A legtöbb hotel és apartman a domboldalba épült, így a vízpart és a szobánk között bizony sokat kell lépcsőzni.

Tóparton hétvégén élőzene, fellépések vannak. Mi nem messze voltunk a színpadtól egy szállodában. Sajnos nem tudtunk pihenni a hangos zenétől. Sok ember pihenni jön a tóhoz. Miért ide teszik a hangos, szar zenét!??

Sajnos nem csak a mi hotelünket érinti a zenebona.. az egész tó zeng a fellépésektől. Pihenni jöttünk úgy mint sokan mások is. Minden tökéletes Bledben, csak a nagyszínpadi műsorokat nem értékeltük pozitívan. Úgy gondolom ha rendezvényt vagy műsort szeretnének csinálni akkor a városközpontban kellene, nem a hotelek mellett ahol a turisták pihennének. (2023. május)

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Jadran , Apartments Bled , Guesthouse Kaps

4 csillagos: Kompas , Astoria , Hotel Savica Garni , Hotel Park (!!) ,

5 csillagos: Grad Hotel Toplice ,

-----------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Penzion Lukanc , Hotel Krim , Villa Preseren , Hotel Vila Bojana , Rikli Balance Hotel ,

Étkezés

"Az étteremben egy nagyon furcsa spenótlevest kaptunk (nem volt jó), aztán egy nagy adag grillezett pulykamellet, ami meglepően omlós volt (rossz tapasztalataim vannak a sült pulykával). A pulykamell egyébként nagyon enyhén volt fűszerezve, és ez igaz volt a többi ételre is, amit Bledben ettünk – úgy látszik, a szlovének nem főznek annyira fűszeresen, mint amit itthon megszoktunk. A desszert pedig természetesen a híres bledi krémes volt. Az ebédet csak két dolog árnyékolta be – az egyik éppen az árnyék hiánya volt :), a másik pedig a hatalmas lódarazsak zümmögése, amik egy közeli fáról jártak oda falatozni. Üdítő színfolt volt azonban a turista-tömegeken szocializálódott verebek jelenléte, amik nagyon bátran, majdhogynem a kezünkből ették a kenyeret – az ebéd végeztével pedig csapatostul betámadták az asztalon hagyott ételmaradékokat." (N. K. , 2015)

A bledi krémes

M. Zs. fotója

"Ebédünk lezárása a desszert volt, mégpedig egy isteni bledi krémes személyében. Az íze leginkább a madártejhez hasonlított, amit kifejezetten imádok, a krém éppen annyira volt kemény, hogy ne dőljön szét. A tetején viszont tényleg egy tonna porcukor volt, amit inkább lekotortunk, így is bőven édes volt az egész." (N.K., 2015)

,, A szintén erősen promotált bledi krémest még mi is megkóstoltuk. Egyedüli kis eltérés talán, hogy a miénkkel ellentétben, az ő krémesük a madártej ízére emlékeztet." forrás

Olvasmányos linkek

,, A szigethez közelebb eső kikötőnél nincs parkoló, ráadásul így több időt tölthettünk a tavon, gyönyörködve a tájban. A pletna mellett elektromos vízibusszal is mehetünk, vagy csónakot bérelhetünk és átevezhetünk. Ez pofátlanul drága, 30 euróba kerül egy óra, míg a pletnázás a távolabbi helyről is 24 euró volt/fő és hoztak-vittek minket. Egyesek jobban is járnának, ha inkább nem kísérleteznének a csónakázással, mert nem hittünk a szemünknek, több csónak gazdáinak sikerült valahogy jó irányba beülniük, de fordítva evezniük, így szerencsétlen csónakok a fenekükkel hátrafelé haladtak, nyilvánvalóan háromszor olyan lassan. Egyesek mintha direkt keresnék, hogy hogyan lehet minél bonyolultabbá tenni egyes szitukat. :D

Nekünk komoly fejfájást okozott otthon kideríteni, hogy egyáltalán mikor közlekednek a pletnák, mert a honlapjukon semmilyen üzemelési idő nincs feltüntetve. Helyben aztán találtunk tájékoztató táblát, amiről kiderül, hogy egész évben járnak akkor, amikor a sziget nyitva van (így márciusban 9-től 18-ig), csak az időjárás függvényében szüneteltetik néha a közlekedést. (2018)" forrás


A legendák földjén

"Ha a szlovén történelemre szomjazunk, Bledben a helyünk! A sziget születése a legenda szerint az egykor betelepült emberek hanyagságának köszönhető. Nem figyeltek ugyanis nyájukra, s az állatok legelészés közben be-betértek a templom szent falai közé. Isten ezért megharagudott a blediekre, s mérgében elsüllyesztette a szárazföldet a templom körül, hogy ne tudják többé meggyalázni a szent falakat. Váráról a legkorábbi írásos emlékek 1004-ből származnak. A 600 éves várpince a mai napig tárt kapukkal, 22 féle, mediterrán vidékről érkezett zamatos borral és kétféle pezsgővel várja a különleges italok kedvelőit. Helyi specialitás, hogy itt minden vásárló maga töltheti meg a butykosát, amelyet végül méhviasszal zárnak le, és írásos igazolást adnak a vásárlásról. A törökök elleni védelemként épült, 600 méter magasan álló Bledi vár ma már turista zarándokhely, kilátójából kiválóan látható a Bledi-tó közepére épített, ‘pletná’-val (helyi csónak) megközelíthető kis szigeten álló templom. A monda szerint, ha a szigeten álló harangot megkongatjuk, teljesül egy kívánságunk.

A Kívánságharang legendája

A helyiek szerint egy, a várban élő, hirtelen megözvegyült fiatalasszony öntette saját vagyonából, ám amikor átvitték volna a szigetre, egy vihar a vízbe sodorta az aranytömeget a csónakkal együtt. Az özvegy elzarándokolt Rómába, és apácának állt, így jutott a pápa fülébe a balul végződött jótett híre. A monda szerint az asszony halála után a pápa készíttetett egy harangot, s most az áll a szigeten. A valóságban azonban egy 1300-ban, Pádovában öntött harang váltja valóra az odalátogatók óhajait." forrás

Kilátás a bledi várból

Fotó by Elter


"Az utolsó napot a Bled tónál töltöttük. Kétségkívül ez Szlovénia legnagyobb nevezetessége, legszebb látnivalója. Kb. 1 órás autóútra van Ljubljanától az Alpok lábánál, egy jégkorszak utáni visszahúzódott gleccser medrében jött létre. Az egész környék gyönyörű, a levegő tiszta, kellemes az idő, a víz alkalmanként akár 26 fokra is fel tud melegedni és smaragd zöldes színű. Itt már kifejezetten sok a turista és egymást váltják a hotelek. Mikor mi ott voltunk akkor kiemelten sokan voltak, mert valami harmonikás rekordkísérlet akartak / döntöttek meg a szlovénok, több százan játszottak egyszerre a tóparton, utána pedig hatalmas majális hangulat volt. A tó már magába is gyönyörű lenne, de tovább növeli a hely varázsát egy pici sziget a tó közepén egy templommal és egy büszke égbetörő vár a tó melletti sziklaszirten. A várak szerelmeseként nekem az tetszett legjobban, de sajnos pont arra nem volt időnk. Bledre kellene legalább 3-4 nap, hogy az ember rendesen megtudja csodálni és ki tudja pihenni magát.

Kb. 10 órára érkeztünk meg, parkolót nem könnyű találni, amúgy napi 5 euróba kerül. Aztán elhatároztuk, hogy bemegyünk a szigetre. Lehet saját bérlésű csónakkal is menni, de mi inkább egy nagyobb tetős gondolaszerű csónakkal (Pletna) mentünk, amire kb. 14-16an fértek és egy csávó evezett állva. Ennek az ára 12 euró oda-vissza fejenként kb. fél óra az út és ugyanannyit lehet a szigeten tölteni, a templomba (Nagyboldogasszony-templom) 99 lépcsőfok vezet fel. A szigetről gyakran hallani harangzengést, mivel az a hiedelem, hogy aki háromszor megrántja a harang kötelét, annak nagy szerencséje lesz. Bled kiemelten ajánlott célpont főleg a természet szerelmeseinek, ide biztos, hogy vissza fogok térni , remélhetőleg hamarosan." forrás


,, Bledhez közeledve egy jól meghatározható szakasztól kezdődően megváltozott a táj, a dombokból kinőttek az Alpok felhőbe vesző csúcsai, a gyomromban pedig megjelent egy furcsa szorító érzés, ami a hegyek között fog el, hogy menten agyonnyom valami hatalmasság. Ám ahogy az esti szürkületben a súlyos hegyek közül kikanyarodtunk a tó körül vezető útra, és szemünk elé tárult a rezzenetlen víztükör, bennem szakadt a lélegzet, mintha varázslat igézett volna. Úgy lebegett a vízen a sziget és rajta a templom, mint itthagyott lakhelye egy régi istennőnek, aki merő jóságból egykori híveinek adományozta szépsége egy darabját a kegyhelybe zárva.

Nincs az a filmes díszlet, cirádásra épített kastély, ami a bledi tóvidéknél hűbben idézné azt az emberfeletti, tekintetet babonázó, meg nem érinthető szépséget, amit Tolkien a tünde népbe sűrített. El tudnám hinni, hogy tündék lépkednek a bledi tó körüli fákon, csak tartósan itt kéne élnem, elhinném, hogy itt ül Arwen és Galadriel, láthatatlanul, türelemmel figyelve az emberi ténykedést. Milyen szerencse, gondoltam parkolás után, mielőtt a kempingben nekifogtunk a sátorállításnak, hogy a sziget és egy kanyar eltakarják előlünk a tó szemközti partvonalát, ahol a sok grand hotel kapott helyet. (2014)" forrás


"Egy helyes kis tó, közepén egy szigettel, amelyen egyetlen templom áll. Az egyik sziklaszirten pedig vár áll, tökéletes az összhang és a nyugalom. Legalábbis a képeken. A valóságban azonban teljesen más látvány fogadott. Mindenhol autók, turisták, parkolóhelyet egyáltalán nem lehetett találni, csak csillagászati áron, végül kb. 1 órás körözés után úgy döntöttünk, eleget láttunk Bledből és továbbálltunk. Persze a látvány tényleg lenyűgöző és a templomot is szívesen megnéztem volna közelebbről, de ezúttal sajnos nem volt erre lehetőségünk." forrás,, Ahogy rákanyarodunk a bledi tó körül vezető útra, és szemünk elé tárul a rezzenetlen víztükör, bennünk szakad a lélegzet (biztosan bennetek is, kedves Olvasók), mintha varázslat igézne. Úgy lebeg a vízen a sziget és rajta a templom, mint elhagyott lakhelye egy régi istennőnek, aki merő jóságból egykori híveinek adományozta szépsége egy darabját a kegyhelybe zárva. Nincs az a filmes díszlet, cirádásra épített kastély, ami a bledi tóvidéknél hűbben idézné azt az emberfeletti, tekintetet babonázó, meg nem érinthető szépséget, amit Tolkien a tünde népbe sűrített. El tudnám hinni, hogy tündék lépkednek a bledi tó körüli fákon, csak tartósan itt kéne élnem, elhinném, hogy itt ül Arwen és Galadriel, láthatatlanul, türelemmel figyelve az emberi ténykedést." forrás


,, A város egészen elképesztő, és nemcsak a tó, és a közepén, egy apró szigeten álló Mária mennybemenetele templom miatt, vagy a tó fölé magasodó bledi vár miatt. Körben magas hegycsúcsok ölelik a rikító zöld mezőkkel teletűzdelt völgyet, amiben Bled is elterül. Az ősz beköszöntével pedig ezer színben ragyog a növényzet. Igazi alpesi levegőt lehet szívni, ráadásul minden tiszta és mindenki kedves.

Nagyjából sejtettem, hogy a tó környékén azért majd lehet egy kicsit természetfotóskodni is a sok kötelező turistafotó mellett, úgyhogy telepakoltam a fotóstáskám. Szerencsémre, mert több ezer képpel jöttem haza.

A Bledi-tó hihetetlen mennyiségű turistát vonz minden évben - épp ennek is köszönhető, hogy az élelmes vízi madarak szívesen köröznek a tavat körülölelő járda melletti partszakaszokon, hiszen nagyjából borítékolható, hogy valami csurran-cseppen majd az Instagram-sztorikra és Facebook-posztokra vadászó külföldiektől. (2018)" forrás


,, Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt. A tó  vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.


1994 és 2016 között 260 százalékkal (!) nőtt a vendégéjszakák száma Bledben, 2017-ben ez a szám pedig további 160 százalékkal emelkedett. A megfelelő infrastruktúra kiépítése nehezen tudja követni a gyorsan növekvő turizmus elvárásait.

Nőtt a tó és az oda vezető utak forgalma, egyre több a fürdőző és a horgász, leterhelt a kommunikációs hálózat és tó körüli építkezések is befolyásolták a jelenlegi állapotot. Ez ahhoz vezethet, hogy a Bledi-tó természetes ökológiai állapota és a vízminőség határértéke 2021-re nem éri el az Európai Unió vízügyi keretirányelvének környezetvédelmi előírásait. A tartós javulás csak a szennyezés okainak kiküszöbölésével érhető el, és a szennyvíztisztítás mellett csökkenteni kell a tó forgalmát, sőt a madárállományt is, be kell tiltani a szárnyasok és a halak etetését.

Az önkormányzat bár tisztában van azzal, hogy a haletetés az egyik legfőbb oka a vízminőség romlásának, úgy véli, a probléma megoldása hosszú folyamat. A város nemrég egy elektromos hajót is vásárolt a vízfelület tisztítására, amely eltávolítja az olyan szerves hulladékokat, mint a levél, vagy az ember által vízbe dobott szemét.  (2019)" forrás


Béke, természetközeliség, friss, ropogós levegő, a tó, az erdő és a hegyek színeinek szemet kényeztető, képeslapra kívánkozó kontrasztja – többek között ezek a benyomások maradtak meg a Bledi-tóról és környékéről. Egyszerre frissítő és relaxáló élmény körbesétálni a tavat, utunkat madárdal és az erdő buja zöldje kíséri – a lustábbaknak sem kell tartania a kb. 6 kilométeres távtól. Közben a pletnázást sem érdemes kihagyni: ezekkel a kézi erővel hajtott, hagyományos bledi hajókkal közelíthetjük meg a tó nyugati felén elhelyezkedő szigetet. Izzasztó és nem túlzottan méltóságteljes szakmának tűnhet, de ezeket a húszszemélyes csónakokat irányítani igazi kiváltság, mely nemzedékről-nemzedékre öröklődik. Ha a miniatűr sziget és a rajta nyugvó templom meghódítása (és a kívánságokat teljesítő harang megkongatása) után madártávlatból is rácsodálkoznánk a Disney-mesék tájképeit is lepipáló kilátásra, akkor irány a bledi vár! forrás

Fotóegyveleg

p. b. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Illés Ivett, 2023. 05. 07. 19:10
Tóparton hétvégén élő zene, fellépések vannak. Mi nem messze voltunk a szinpadtol egy szállodában . Sajnos nem tudtunk pihenni a hangos zenétől. Sok ember pihenni jön a tóhoz. Miért ide teszik a hangos szar zenét!??


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon