ÚTIKRITIKA.HU / Koper


hirdetes

útikritikák


Koper

Koper dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Parkolás|Étkezés| Vásárlás|Szórakozás| Hasznos információk | Óváros|Loggia-palota| Más látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

|

Az 54 méter magas koperi Harangtorony ahogy kimagasodik az óvárosból -  cs. l. fotója

Koper dióhéjban

Koper az Isztriai-félszigeten található, Trieszttől kb. 21 km-re délre (30 perc autóval). 

Lakosság (2024-ben): 25,000, a vonzáskörzetével együtt kb. 53,000

Koper jelentőségét az adja meg, hogy itt van Szlovénia egyetlen tengeri kereskedelmi kikötője. Koper olasz neve Capodistria. A városka fél nap alatt bejárható. Nyaralásra nem igazán való, hatalmas a kikötő, ez teszi nehézzé a napozást, strandolást.

A "koper" szó eredete a latin "caprea" szóból származik, ami "kecske" vagy "kecskeszem" jelentésű.

Koper főtere a Tito tér, amit Josip Broz Tito marsalról neveztek el. Tito a második világháború után, 1945-től egészen haláláig, 1980-ig vezette Jugoszlávia szocialista államát. Tito édesanyja szlovén volt. 

A 15. században Koperben nagy számban éltek magyarok, akik fontos szerepet játszottak a város fejlődésében és kulturális életében. Ma a városnak nincs magyar lakossága, de az egykori magyar jelenlét nyomait itt-ott még mindig megtalálhatjuk az óvárosban.

Koper 1947-ig olasz terület volt. Az olasz hatóságok 1947-ben a párizsi békeszerződés értelmében átadták Jugoszláviának az Isztriai-félszigetet, így Koper is Jugoszlávia területére került. Az átadás alapját a párizsi békeszerződés jelentette, amely a második világháborút lezáró nemzetközi megállapodás volt. A szerződés meghatározta, hogy (a vesztesnek tekintett) Olaszországnak mely területeit kell átadnia (a Tito partizánjai miatt a győztesek közé sorolt) Jugoszláviának a háború után, és az Isztriai-félsziget, így Koper is ezek közé tartozott.

Koper városában kisebbségként élnek olaszok, akiknek az anyanyelve az olasz nyelv. Az olasz kisebbség hivatalosan is elismerésre került Szlovéniában, így Koperben is vannak olasz nyelvű iskolák, médiumok és intézmények.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Koper élettel telibb, hitelesebb, mint Piran vagy Portoroz
  2. Az Óváros apró boltjai, a keskeny, ódon utcák, a főtéren (Titov trg) hangulatos időutazás évszázadokra visszafelé
  3. Mindenhol a hajdani velencei befolyás maradványai (pl. a házak homlokzatain az oroszlános díszítések)

Nem tetszett

  1. Az ipari kikötő közelsége miatt Kopernél nem annyira tiszta a tengervíz, mint Pirannál, a strandolás, fürdőzés körülményei nem csábítóak
  2. Nincs homokos strand
  3. Nem olcsó

Vélemények

Kopernek ugyan van egy szép óvárosa, a nagyobb része mégiscsak egy nagy ipari kikötő, így én itt biztosan nem nyaralnék. forrás


Kopert nagyon szerettük! Voltak jó kis beülős helyek is, koktélozás, zene. Éppen egy Gin weekend is volt, jó hangulat volt a tengerparton. A strand nem nagy, és valóban közel is van a teherkikötő, de amúgy nem zavaró (bár embere válogatja)


"A vendéglátóipari egységek a tenger közelségével egyre sűrűsödnek. Érdemes ellátogatni a forgalmas kikötőbe, ahol a halászok jókedvűen tisztogatják, foldozgatják hálóikat, és készülnek a nagy fogásra. Aki szeretné a kulturális értékeket szemügyre venni, tekintse meg a 15. században épült Prétori palotát és a 14. századi Szent Nazarius székesegyházat. A strand sajnos köves, ezért a fürdőzés nem jelent olyan hatalmas élményt, de úszni tudóknak semmiképp sem ajánlatos kihagyni a nyáron is viszonylag hűs víz nyújtotta lehetőségeket. A víz hirtelen mélyül, legmelegebb augusztusban szokott lenni, ilyenkor eléri a 24 fokot is. Koper éghajlata mediterrán, de hűvösebb, mint a dalmát és a görög tengerparté. Minden hónap 0 fok fölötti átlag-hőmérsékletű, viszont gyakran fúj a bóra (szárazföld felől érkező északi szél)." forrás


,, Nem kertelek, Koper nekünk csalódás volt. Lehet, hogy nekem voltak túl nagyok az elvárásaim, nem tudom, de közelebbről megismerve a várost, olyan sem-sem érzésem volt. Nyaralni, hosszabb idő eltöltésére biztos nem választanám. Van egy szűk, sikátorokkal teli óvárosa, amelyben én sötétedés után már-már féltem, néhány látnivaló, mint a Tito tér vagy a Nagyboldogasszony-temploma. Fontos kereskedelmi és kikötőváros, így egy hatalmas teherkikötőben „csodálkozhatunk“, amely mellett egy irtó pici kiépített strand foglal helyet, és a lekerített „medence“ részről valóban csak a nagy monstrumokat látni. Az egyetlen pozitív élményünk, de mondjuk az ötcsillagos, a naplemente a jachtkikötő felett. Egy belső megérzés, sugallat hatására kértem, hogy az első szlovén naplementénket mindenképp itt Koperben éljük át. Fantasztikus volt! Igazán, nekünk csak ezért érte meg Koper, különben nagyon nem. (2019)" forrás

b. n. fotója

,, Autóval mentünk, parkolni nehezebb volt, mint reméltem, sokan esküsznek a kikötő melletti ingyenes parkolóra, meg a kikötői beachnél, de ezekre nem találtunk rá. Végül a Koper Planetnél (bevásárlóközpont) tettük le az autót, onnan se volt messze gyalog a belváros. Rögtön zegzugos utcácskába jutottunk, jól van, mégse olyan ipari város ez, mint írni szokták róla, lám, lám, ez is csak egy tengerparti városka, annak szűk utcácskáival.

Hamar a fő téren (Titov trg, Tito tér) találtam magam, ami egy zárt tér, valójában rögvest a centrumban is volt. Ezen a téren van a Mária mennybevitele székesegyház tornyával, a tér oldalán a Prétori Palotával. Minden út – nem Rómába – hanem a Tito térhez vezet, vagyis ez itt mindennek az origója. Innen spriccel szét a két sétálóutca (Kidričeva ulica, Župančičeva ulica, Garibaldijeva ulica), egyik se különösebben hosszú. Mindegyikben van valami érdekes, egyik se rabolja nagyon az időnket. Mindegyikben van valami finomság, pék (én a tér sarkánál ettem egy igen finom bureket, még le is lehet ülni akár), cukrászda vagy étkezde vagy egy kis ajándékárus bolt. Körötte kacskaringós utcákba tévedhetünk be. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2024):

2 csillagos: Lisjak apartmanok

3 csillagos: Vodisek, Hotel Koper

4 csillagos: Guest House Istranova

Parkolás

Koper belvárosában a parkolás korlátozott, és a parkolóhelyek gyorsan megtelnek, különösen nyáron. Ha csak néhány órás városlátogatásra érkezel Koperbe, akkor érdemes az alábbi parkolóhelyeket megfontolnod:

Žusterna: A város egyik legnagyobb parkolóhelye, amely a városközponttól kb. 10 perc sétára található. A parkolás ára óránként 1,20 euró.

Svetilnik: Ez a parkolóhely a városközponttól kb. 5 perc sétára található. A parkolás ára óránként 1,20 euró.

Semedela: Ez a parkolóhely a városközponttól kb. 15 perc sétára található. Az óradíj 0,80 euró.

Fontos megjegyezni, hogy a parkolási díjak eltérőek lehetnek az év különböző időszakaiban, így érdemes ellenőrizni az aktuális díjakat a parkolóhelyen található táblákon vagy az interneten.

Étkezés

Ha Koperben keresel egy nem drága, házias hangulatú vendéglőt, akkor érdemes ellátogatnod a Gostilna Pri Marički étterembe. Ez az étterem egy családi vállalkozás, ahol a hagyományos koperi és szlovén ételek mellett kínálnak pizzát és tenger gyümölcseit is. Az ételek nagyon finomak, az adagok nagyok, a kiszolgálás pedig barátságos és segítőkész. Az étterem hangulata nagyon kellemes, az ételek pedig baráti áron kaphatóak. Az étterem a városközpontban található, így könnyen megközelíthető gyalogosan. Címe: Pristaniška ulica 3

Vásárlás

Kopernek a legnagyobb bevásárlóközpontja a Planet Tuš Koper, amelyben számos bolt, mozi, étterem és kávézó található. A bevásárlóközpont a városközponttól kb. 2 km-re található, és könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt.

A városban van egy fedett piac is, amely a Tito tér mellett található. A piac számos árusnak ad helyet, akik helyi termékeket kínálnak, mint például gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok és sajtok. A piac minden nap nyitva tart, és ideális hely a friss helyi élelmiszerek beszerzéséhez.

Koperben van egy további piac is, amely a városközpontban található, és különböző termékeket kínál, mint például ruházat, cipők, ékszerek, édességek és szuvenírek. Ez a piac a nyári időszakban minden nap nyitva tart, télen pedig csak hétvégén.

Szórakozás

Koper nem egy nagyváros, így az éjszakai szórakozóhelyek száma korlátozott. Azonban a városban található néhány hely, ahol lehet szórakozni és eltölteni az éjszakát.

Maximarket: Ez a bár és éjszakai klub a városközpontban található, és a helyiek körében is népszerű. A klubban számos ital és koktél közül lehet választani, valamint rendszeresen tartanak bulikat és koncerteket.

RVT Bar: Ez a bár és kávézó a városközpontban található, és a délutáni óráktól az éjszaka közepéig várja vendégeit. A helyen finom ételek és italok kaphatóak, és a teraszról gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre.

Bacchus Jazz Bar: Ez a bár és jazz klub a városközpontban található, és élő jazz zenével szórakoztatja a vendégeket. A helyen a legjobb helyi és nemzetközi borokat kínálják.

Tabu Club: Ez a bár és éjszakai klub a város egyik külvárosában található, és különféle zenéket játszanak, beleértve a popot, a rockot és a house-t. A helyen rendszeresen tartanak tematikus bulikat is.

cs. l. fotója

Hasznos információk

Koperben van egy tiszteletbeli magyar konzul: Dr. Iztok Seljak
Cím: KOPER Trg Brolo 4, SI-6000 Koper
E-mail cím: iztok.seljak@siol.net
Telefonszám: +38641673035

Óváros

Koper óvárosa egy varázslatos hely a tengerparton, amely a történelmi jelentőségű épületek, szűk kanyargós utcák és hangulatos terek miatt rendkívül népszerű turistacélpont. Az óváros középpontjában található a Tito tér, amelyet a Velencei Kapu és a kétoldalt barokk paloták szegélyeznek.

Az óváros kis utcáiban sétálva felfedezhető a város középkori történelme. Az óvárosi területen sok épületet a 15. és 16. században építettek, és a város fő gótikus stílusú székesegyháza, a Szent Miklós székesegyház is ebben az időszakban épült.

Az óvárosban található a városi múzeum is, amelynek gyűjteményei a régió történelmére és kultúrájára koncentrálnak. A múzeum bemutatja Koper városának történetét, az életmódot és az ipari fejlődést, valamint a környékbeli falvak életét és hagyományait.

Az óvárosban számos étterem, kávézó és bár is található, ahol lehetőség nyílik megpihenni és élvezni az adriai tengerparti hangulatot. Az óvárosi piac pedig lehetőséget ad arra, hogy friss helyi termékeket vásároljunk.

Az óvárosi hangulatos környezet és a történelmi jelentőségű épületek miatt Koper óvárosa ideális hely a romantikus sétákra, az építészeti érdeklődésűek számára, valamint azok számára, akik a helyi kultúrát és gasztronómiát szeretnék megismerni.

A Carpaccio-tér a Szent Jusztina-oszloppal - m. sz. fotója

Loggia-palota

A Koper-i Loggia Palota egy reneszánsz stílusú épület, amely a városközpontban található. Az épületet a 15. században építették, eredetileg egy magánház volt, majd később a város tanácsa birtokolta. A Loggia Palota az idők során számos átalakításon és restauráláson ment keresztül, így az eredeti épület formája már csak részben látható. A Loggia Palotát jellemzi a nagy, csodálatos oszlopcsarnokja, amely alatt boltíves folyosó húzódik. Az oszlopcsarnok alatt boltíves folyosó húzódik, amely alatt a városi piac található. A Loggia Palota mai formájában múzeumként működik, ahol a látogatók megtekinthetik a város történelmével kapcsolatos kiállításokat és egyéb kulturális programokat. Az épület külső megjelenése a városközpontban található további történelmi épületekkel és a tengerparttal együtt nagyon szép látványt nyújt a városba látogatóknak.

cs. z. fotója

Más látnivalók

Szent Miklós székesegyház ("Koprska stolnica sv. Nikolaja"): A székesegyház a város fő gótikus stílusú épülete, amelyet a 15. és 16. században építettek.

Pretori palota ("Pretorska palača").: A város régi bírósága és a városi kormány székhelye volt.

Koperi városi múzeum: A múzeum a régió történelmére és kultúrájára összpontosít, bemutatva Koper városának történetét, az életmódot és az ipari fejlődést, valamint a környékbeli falvak életét és hagyományait.

Tengerparti sétány (Koprska promenada): A sétány mentén gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, és lehetőség van a friss tengeri levegő élvezetére.

t. t. fotója

Koperi piac (tržnica Koper): A piac a városban található és kínál friss helyi termékeket, mint például halakat, zöldségeket és gyümölcsöket.

a.b.

Škocjan barlangjai (Škocjanske jame):

A Škocjan barlangok Szlovénia egyik legjelentősebb természeti csodája, és az UNESCO Világörökség része. A barlangrendszer a világ legnagyobb földalatti kanyonjával büszkélkedhet, ahol a Reka folyó több kilométeren keresztül áthalad. A látogatók különleges cseppkőképződményeket, hatalmas földalatti termeket és mély szakadékokat csodálhatnak meg. A barlangokban gazdag állatvilág is él, köztük számos endemikus faj. A Škocjan barlangok természeti és kulturális jelentősége miatt népszerű turisztikai célpont, amely évente sok látogatót vonz.

c. l. fotója

Koper történelme

A város az ókori római korban kezdte történetét, amikor egy kikötővárosként szolgált Aquileia római városával összeköttetésben.

A középkorban a város jelentősége növekedett, és fontos kereskedelmi központtá vált. A város az 1300-as években kereskedelmi kapcsolatokat alakított ki Velencével és más itáliai városokkal. Ebben az időszakban az építészet és a művészet virágzása volt Koperben.

A város történelmi vonatkozásai között fontos megemlíteni, hogy a középkorban Koper az egyik szabadalmi város volt, amely szabadon választhatta a maga urait. Emellett a város a Velencei Köztársaság része volt, amely hatást gyakorolt az építészetre, a művészetre és a kultúrára is.

Magyar vonatkozások tekintetében érdemes megemlíteni, hogy a 14. században a magyar királyok többször is ellenőrizték a várost. A város az Oszmán Birodalom elleni védekezés részeként az 1500-as években részt vett az olaszországi háborúban, amelyet a magyar és az osztrák hadsereg vívott az oszmánok ellen.

A modern kori történelem során Koper a Velencei Köztársaság része maradt egészen 1797-ig, amikor a várost az osztrák birodalomhoz csatolták. A város a 20. század elején fejlődött ki modern kikötőjével, amely ma is az egyik legfontosabb kikötő az Adrián.

Olvasmányos linkek

"Bár az útikönyvek szerint Koper turizmusa háttérbe szorult az ipari kikötői forgalom aktivitása miatt, óvárosa még mindig csodás látványt nyújt. A tengerparti fürdésre valóban nem a legideálisabb hely, viszont több száz éves épületei, utcái miatt érdemes felkeresni, 1-2 óra alatt kényelmesen bejárható az óváros azon része, amit érdemes megnézni. Koper óvárosától nyugatra, a Koperi-öböl mentén fut végig a város legszebb, leghangulatosabb parti sétánya. Különös szobrok, éttermek, fagyizók, bárok szegélyezik a pálmafákkal tarkított sétányt. Itt található a város strandja is, amiben a fürdést egyébként nem igazán ajánlják az útikönyvek a közeli ipari kikötő miatt." forrás

"Koperben a jacht kikötőnél álltunk meg először a Hotel Koper, egy business hotel előtt, ahol 120 euró egy szoba egy éjszakára. Túl drágának találtuk, de elmondták, hogy van még három szálló a közeli körforgalom környékén. Közben rendőrségi rohamkocsik érkeztek a szomszédos bárban kitört verekedéshez. Az első, amit megtaláltunk egy kamionos szálló volt, a másodikban, a Hotel Vodisekben aztán már ott maradtunk Kálmán még elment jobbat keresni, de megnéztük a szobát és visszahívtuk. Kártyára 99 euró, készpénzre 88 euró a 3 ágyas szoba ára reggelivel. A két ágyas szoba 80 euróba került. A szálloda éttermében tüc-tüc zenére vacsoráztunk. Vacsorára hallevest és roston sült halat rendeltem. A szlovén halleves olyan volt mint az ízesített melegvíz néhány haldarabbal és kagylóval. " forrás


,, Kerestünk egy alkalmatos helyet a parton, ahol tesztelhetjük az Adria vízminőségét. Sós, ne idd meg! Sziklás, "sziklacipő" nélkül ne hódítsd meg! Úszószemüveg és békatalp ajánlott. Szalmakalap és napszemüveg alapkövetelmény." forrás


,, Kopernek egyetlen szabadstrandja van, ez a kikötő mellett található, nagy területtel a napozáshoz, életmentőkkel, öltözőkkel, zuhanyzókkal, játszótérrel, étteremmel, kávézóval.
Kopernél szörfözni és búvárkodni is lehet. A kikötő melletti nagy bevásárlóközpontba a forróság elől is behúzódhatunk. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

m. n. fotója

r. a. fotója

t. a. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

JmiRewneergy, 2022. 10. 04. 12:22
lost weight on tamoxifen tamoxifen studies + 2011 tamoxifen cyp 3a4


[url=https://onion-rp.com/gidra-anonimnaya-ploshchadka/]гидр, 2019. 12. 18. 05:22
Hello. And Bye.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon