ÚTIKRITIKA.HU / Alsó-Ausztria


hirdetes


útikritikák


Alsó-Ausztria

Alsó-Ausztriáról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Beszámolók|Melk-i apátság|Göttweig Apátság|Wachau|Weinviertler Museumsdorf Niedersulz|Hardegg vára|Aggstein vár|Dürnstein vár|Kreuzenstein vár|Laxenburg vár|Rosenburg vár|Graffenegg vár|Schönbühel palota|Semmering vasút|Ötschergraben kanyon|Steinwandklamm szurdok|Krems an der Donau|Krumbach|Gänserndorf|Zwettl|Bad Vöslau|Luberegg kastély|Lunzer See|Fotóegyveleg

Közösségi mulatás Gumpoldskirchen-ben - R. Gy. fotója 


Alsó-Ausztriáról dióhéjban

Alsó-Ausztria németül "Niederösterreich" és az osztrák tartományok között az egyik legnagyobb és legfontosabb. A tartomány az ország északi részén helyezkedik el, és osztozik határain Csehországgal, Szlovákiával és az alsó-ausztriai tartományokkal.

Alsó-Ausztria gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos jelentős látnivalóval büszkélkedhet, mint például a melk-i apátság, a dürnsteini vár és a Göttweig apátság. A tartomány területén található a Bécsi-erdő, amely az osztrák főváros közelében helyezkedik el, és rengeteg szabadidős tevékenységet kínál, beleértve a kirándulást, a kerékpározást és a síelést.

Alsó-Ausztria a borászatáról is híres, és több neves borvidék is található itt, például a Wachau és a Kamptal. A tartomány gasztronómiája is gazdag és változatos, és számos helyi specialitást kínál, mint például a Mohnzelten, amely egy hagyományos almás pite mákkal töltve.

Alsó-Ausztria legnagyobb városai közé tartozik Sankt Pölten, Wiener Neustadt, Krems an der Donau és Baden bei Wien. Ezen kívül számos más kisebb város és település található a tartomány területén.

Alsó-Ausztria tele van gyönyörű és festői falvakkal, amelyek érdemesek a látogatásra. A Wachau régióban található Dürnstein és Spitz két népszerű falu, amelyeket a szőlőültetvények, a barokk stílusú épületek és a lenyűgöző kilátások tesznek különlegessé. A Waldviertel régióban található a Gmünd és a Weitra, amelyek középkori váráról és hagyományos kovácsolásról híresek. A Mostviertel régióban található Lilienfeld és Pöggstall falvaiban pedig szép barokk templomokat és kolostorokat találunk.

Melk-i apátság

A Melk-i apátság Ausztria egyik legismertebb történelmi és kulturális látnivalója, amely az UNESCO Világörökség része. Az apátság a Duna jobb partján, Melk városában található, és a Wachau régió egyik kiemelkedő építészeti remeke.

Az apátság egy hatalmas, barokk épület, amely az 1700-as években épült, és az akkori idők gazdag bencés rendi életét tükrözi. Az épület főbb jellemzői közé tartoznak az impozáns, díszes homlokzat, az óriási kupolával rendelkező templom, a gyönyörű barokk kert és a gazdag freskókkal díszített mennyezetek.

A Melk-i apátságban számos érdekes kiállítás és látnivaló található, például a régi könyvtár, amely a bencés rendi hagyományokat követve készült, vagy a múzeum, amelyben az apátság történelmét és a régió kulturális értékeit mutatják be.

Az apátság könnyen elérhető az autópályáról és a vasútvonalról is, és a környező terület számos más látnivalóval és tevékenységgel is rendelkezik, például a Dürnstein várával és a Wachau régió borkultúrájával.

f. sz fotóji

Göttweig Apátság

A Göttweig Apátság Ausztria egyik legnagyobb és legimpozánsabb apátsága, amely a Wachau völgyében található. A barokk stílusú épület a XVIII. században épült és magában foglal egy nagyobb épületkomplexumot és egy impozáns templomot. Az apátság a Habsburg dinasztia egyik legfontosabb vallási központja volt, és továbbra is az osztrák katolikus egyház egyik legfontosabb bencés apátsága.

Az apátság építészeti stílusa a barokk, és a környező hegyek és dombok lenyűgöző látványt nyújtanak. Az épületegyüttes több száz éves történelmének nyomait hordozza, és számos értékes műalkotást tartalmaz, beleértve a freskókat, a szobrokat és a festményeket. Az apátság hatalmas könyvtára a XVIII. század óta az egyik legfontosabb történelmi könyvgyűjtemény az országban, amely több mint 200.000 kötetet tartalmaz.

Az apátság és a hozzá tartozó épületek között számos terasz és park található, ahol a látogatók élvezhetik a szép kilátást a környező tájra. Az apátsághoz tartozik egy kápolna és egy múzeum is, amelyek bemutatják az apátság történelmét és a bencés rend életét és működését.

Az apátság az UNESCO Világörökség része, és egy népszerű turisztikai látványosság az osztrák Wachau régióban. A látogatók élvezhetik a lenyűgöző építészeti stílust és a történelmi jelentőséget, és elmerülhetnek az osztrák kultúrában és vallási életben.

r. j. fotója

Wachau


Wachau, a világörökségi védettség alatt álló „osztrák Dunakanyar” az ősi várak és kolostorok szerelmesei mellett a könnyed kerékpártúrák és az osztrák borok kedvelői körében is lankadatlan népszerűségnek örvend. A Duna völgyének ezen szakaszán a festői szépségű természet és a tobzódó barokk művészet olyan páratlan összhangja jött létre, amely jó kedvre derít minden idelátogatót.
Osztrák középkor

A Wachau völgye Ausztria egyik legjelentősebb szőlőtermő vidéke, ahol különösen a fehér szőlő számára ideálisak a feltételek. Már a középkorban is nagy mennyiségben állítottak elő bort; jelentős részben maguk a kolostorok is ebből gazdagodtak meg, jó minőségű boraikat a Dunán juttatták el a távolabbi városokba. Kevésbé ismert, hogy a különleges mikroklímának köszönhetően a környék gyümölcsöseiben kiváló minőségű sárgabarackot is termelnek. A ma már eredetmegjelölési oltalom alatt álló „Wachauer Marille”-ből lekvárt, gyümölcslevet és likőrt készítenek, a vendéglőkben pedig fenséges barackos gombócot főznek belőle.

Nyugodt, békebeli világ

A Wachauba látogatók a vidéki Ausztria legszebb arcát ismerhetik meg, egy nyugodt, békebeli világot, ahol az utcán csak úgy kedvességből ráköszönnek az idegenekre. Ugyanakkor a nyugalom sokszor álmossággal párosul: a helyiek korán fekszenek, így az élet már kora este megáll, s az utcák hamar elnéptelenednek. A vendéglők, ha nyitva is tartanak, sokszor üresek maradnak, ráadásul a dohányfüstös, lambériás, szarvasagancsos éttermek láttán gyakran olyan érzése támad az embernek, mintha Ausztriában valamikor az 1970-es évek tájékán megállt volna az idő. forrás

r. gy. fotója

Weissenkirchen in der Wachau - r. gy. fotója

Weinviertler Museumsdorf Niedersulz

A Weinviertler Museumsdorf Niedersulz egy néprajzi múzeumfalu Ausztria északi részén, a Weinviertel régióban található. A falu egy hatalmas területen fekszik, és több mint 80 épületből áll, amelyek a Weinviertel régió hagyományos építési stílusát és életmódját mutatják be.

Az életmód múzeumfalu kiváló lehetőséget kínál arra, hogy bepillantást nyerjünk a múltbeli falusi életbe és az életkörülményekbe. Az épületek között találhatók például parasztházak, pajták, pékségek, malomok, sörfőzdék, és még sok más. Az épületek közötti kertekben és mezőkön hagyományos állatfajták is élnek, mint például a magyar racka juhok, mangalica sertések, valamint magyar tarka és szürke marhák.

A múzeumfalu megtekintése érdekességeket és új információkat kínál minden korosztály számára, így családok számára is nagyszerű hely, hogy együtt fedezzék fel az osztrák vidéki élet múltját és jelenét.

h. e. fotója

A múzeumfalu könnyen megközelíthető autóval, és az észak-keleti vasútvonalon is elérhető. A környező terület számos más látnivalóval és tevékenységgel is rendelkezik, mint például a Weinviertel régió borvidékei, a Schloss Hof kastély és a rajna-dunai Nemzeti Park.

Hardegg vára

Németül: Burg Hardegg

Hardegg vára Ausztria északi részén, a Waldviertel régióban található, és az ország legkeletibb vára. A várat a 12. században építették, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Ausztriában.

A vár uralja a környező tájat, és lenyűgöző kilátást nyújt a környező hegyekre és erdőkre. A vár több mint 700 éves történelmének részét képezi, és a látogatók számos érdekes látnivalót találhatnak az épületben.

b. g. fotója

A várban a látogatók megtekinthetik a középkori lovagok életének bemutatóit, fegyvereket, páncélokat és más harci felszereléseket. A vár belsejében múzeumok és kiállítások találhatók, ahol a látogatók megismerhetik a vár és környezete történetét.

A Hardegg várához való utazás autóval történik, és az autópálya és a főutak közötti kapcsolat miatt könnyen megközelíthető. A vár számos turistaattrakcióval együtt van a régióban, így a látogatók számára több látnivaló és érdekesség is várja őket a közelben.

Aggstein vár(rom)

Németül: Burgruine Aggstein

Aggstein vár Ausztria északi részén, a Wachau völgyében található. A vár a 12. században épült, és a középkori időkben fontos szerepet játszott a Wachau régió védelmében.

A vár a középkorban fontos kereskedelmi útvonalon állt, és ezért az idők folyamán gyakran cserélt gazdát. A vár épületei és falai azonban több mint 800 év után is állnak, és lenyűgöző látványt nyújtanak a látogatóknak.

h. a. fotója

A vár a 19. században pusztult el, majd a 20. században újra felépítették, és turisztikai célokra használják. A vár ma múzeumként üzemel, és a látogatók megtekinthetik a középkori életet bemutató kiállítást, valamint a vár életének és történelmének bemutatóit.

A vár magasban helyezkedik el, és gyönyörű kilátást nyújt a Wachau völgyére és a környező tájra. Az Aggstein vár könnyen megközelíthető autóval és hajóval is a Dunán, és egy népszerű turisztikai célpont azok számára, akik szeretnék felfedezni a Wachau régióban található látnivalókat.

Dürnstein vár(rom)

Németül: Burgruine Dürnstein

Dürnstein vár Ausztria északi részén, a Wachau völgyében található. A vár a 11. században épült, és a középkori időkben fontos szerepet játszott a Wachau régió védelmében.

A vár és a környéke ismert történelmi események helyszíne volt, ahol például II. András magyar királyt tartották fogva. A vár történelmi jelentősége miatt számos turista látogatja meg, hogy megcsodálja az épület lenyűgöző környezetét és a Dunára nyíló kilátást.

A vár belseje nagyrészt elpusztult, de a falak és a tornyok nagy része még áll. A vár tetején található kilátópontból gyönyörű panorámát nyújt a Dunára és a környező tájra.

b. p. fotója 

A vár könnyen megközelíthető autóval, és a Dürnstein településének része, amely számos turisztikai látnivalót kínál, így a látogatók számára számos lehetőség van a pihenésre és a felfedezésre. A Dürnstein vár egyik népszerű turisztikai célpont a Wachau völgyében, és ajánlott helyszín a történelem, a kultúra és a természet szerelmeseinek.

Kreuzenstein vár

Németül: Burg Kreuzenstein

A Kreuzenstein vár Ausztria északi részén, Bécs közelében található. A vár a 12. században épült, de az évszázadok során többször átépítették és átalakították. A vár jellegzetessége, hogy a 19. században újra felépítették, majd az eredeti történelmi stílusnak megfelelően berendezték, így a látogatók egy igazi középkori várélményben lehetnek részük.

A Kreuzenstein vár 1992 óta nyitva áll a látogatók előtt. Az épületben számos kiállítás található, amelyek bemutatják a vár történelmét és a középkori életet. A várban lehetőség van lovagi tornák megtekintésére, valamint látványos madártánc bemutatókra is, amelyek során sasok, sólymok és más ragadozó madarak szabadon repülnek a vár felett.

A Kreuzenstein vár egyedülálló helyszín, amely számos lehetőséget kínál a látogatók számára a történelem és a kultúra felfedezésére. A vár könnyen megközelíthető autóval vagy a közeli vasútállomásról induló buszokkal. Ajánlott helyszín a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődőknek, valamint a családok számára, akik szórakoztató és izgalmas programokat keresnek.

sz. s. fotója

Laxenburg vár(ak)

Németül: Schlösser von Laxenburg

A vár a 13. században épült, és eredetileg egy lovagvár volt, majd később a Habsburg család birtokába került, és az egyik legfontosabb nyári rezidenciájukká vált.

A Laxenburg vár jellegzetességei közé tartozik a lenyűgöző barokk stílusú épület, a nagy park, amelyben gyönyörű kertek, tók és szökőkutak találhatók, valamint a vár körüli hatalmas erdő, amely remek kirándulási lehetőséget kínál.

A Laxenburg vár és park mai formájában a 19. században alakult ki, amikor az udvarházat kibővítették, és a kerteket és parkokat újragondolták és átalakították. Az épület és a park ma is látogatható, és számos kulturális és szabadidős programot kínál a látogatóknak, például kertészeti kiállításokat, koncerteket, lovagi tornákat és sok más rendezvényt.

m. k. fotója

A Laxenburg vár könnyen megközelíthető autóval vagy a közeli vasútállomásról induló buszokkal.

Rosenburg vár

Németül: Schloss Rosenburg

Rosenburg vár Ausztria észak-keleti részén, Kremstal régiójában található, Rosenburg falu közelében. Ez egy gyönyörű barokk stílusú várkastély. A vár a 12. században épült, és az évszázadok során sok változáson ment keresztül, amíg végül a jelenlegi formájában állt fel.

a. m. fotója

A Rosenburg vár jellegzetességei közé tartozik a lenyűgözően szép épület, amelyet impozáns torony és bástyák vesznek körül. A várban számos kiállítás és program várja a látogatókat, beleértve a középkori életet bemutató kiállítást, valamint vadászati és szarvasbőrös kiállításokat is.

A vár parkja szintén érdemes megtekinteni, ahol egy kellemes sétát tehetünk a kastélyt körülvevő természetben. A vár közelében számos más látnivaló is található, így érdemes körülnézni a környéken is.

A Rosenburg vár könnyen megközelíthető autóval vagy a közeli vasútállomásról induló buszokkal.

Graffenegg vár

Németül: Schloss Grafenegg

Grafenegg vár Alsó-Ausztriában egy mesés kastély, amely 19. századi eklektikus stílusban épült. Az épület és környezete lenyűgöző látványt nyújt, hiszen a kastély mellett egy hatalmas park, szökőkutak, tó és domborzati változatosság található. A várban számos kulturális rendezvényt tartanak, beleértve koncerteket, kiállításokat és operaelőadásokat is. A kastélyban található kiállítások bemutatják a vár történelmét és az egykori uralkodó család életét. A kastélyt az osztrák kormány az ország egyik kulturális gyöngyszemeként tartja számon.

b. t. fotója

Schönbühel kastély

2022-es frissítés: A kastély magánkézben van és zárva a látogatók elől. Ez új állapot, mert korábban látogatható volt, és még látható a végleg beázártnak tűnő pénztár. Legalább kívülről megcsodálható, ahogy fenségesen ül a dombtetőn.  

Schönbühel kastély barokk stílusú és az 1700-as évek végén épült, és gyönyörű helyen, a Duna partján található, a Wachau régióban, Melk és Krems között.. A kastély épületét és belső díszeit számos híres művész tervezte és alkotta meg. A kastélyhoz tartozik egy nagy kert, ami szintén nagyon szép és gondozott. A kastélyban múzeum (volt?) található, ami bemutatja a régi idők életét. Gyönyörű a kilátás a környékre.

L. I. fotója

Semmering vasút

Németül: Semmeringbahn

UNESCO világörökségi helyszín!!! Ez inkább szól a hajdani mérnöki mestermunkának, mint a jelenkori közlekedésének.

A világ első olyan vasútvonala volt, amit speciálisan a hegyvidéki területeken való közlekedésre terveztek és építettek. A vonal híres a panorámás kilátásairól és a lenyűgöző mérnöki teljesítményéről. 1854-ben épült. A  vonatok ma is használatban vannak, hogy turistákat és helyieket szállítsanak a hegyekben. A vonal hossza mintegy 41 kilométer, és a területre jellemző meredek hegyoldalakon és alagutakon keresztül vezet.

m. m. fotói

A Semmering vasút egyik végállomása Gloggnitz, a másik pedig Mürzzuschlag.

Általában naponta több vonat is közlekedik a vonalon, különféle osztályokkal és árakkal. A menetjegy ára általában a 10 és 20 euró közötti tartományban mozog, de ez változhat az idénytől, a járatok számától és a foglaltsági aránytól függően. A hétvégéken csak jegyautomaták üzemelnek, még az  információs pont sincs sehol nyitval.

A vonatozás semmi különleges, amíg el nem éred a hegyeket. Az első rész Bécsből csak egy normál gyorsvonat-utazás. Amint eljut a dombok és hegyek közé, a kilátás jelentősen javul. Ha el akarsz jutni a Semmering-be, ez egy jó lehetőség.

Ötscher-szurdok

Nemcsak Alsó, hanem Ausztria egyik legszebb szurdokvölgyét az Ötscherbach-patak által kivájta ki évmilliók során. Szokás a helyet Ausztria Grand Canyonjának nevezni a szűk kanyonok és magas sziklák miatt, a név pedig tényleg találó. Az Ötscher-szurdok mentén pompás vízesések, hatalmas grántitömbök,és sebesen zúgó, kék-zöld patakok fogadják a kirándulókat egy érintetlen természeti környezetbe csomagolva. forrás

Ötschergraben kanyon

Német neve: Ötschergräben

Az Ötschergraben kanyon a Dürrenstein hegységben található, és a Lackenhof síközpont közelében fekszik (Mostviertel). Az Ötschergraben kanyon természeti értékeit a sok vízesés, a kristálytiszta folyó, valamint a hatalmas sziklafalak jelentik. A kanyonban a turisták többek között kirándulhatnak, horgászhatnak, illetve megtekinthetik a környékbeli erdőket és a vadon élő állatokat.

p. a. fotója

Steinwandklamm szurdok

A Steinwandklamm (vagy Steinwandklamm-Schutzhaus) egy természeti környezetben található szurdok Ausztriában, Stájerország területén, az Mürzstegi Alpokban. A szurdokot egy kis patak vájta ki a környező sziklafalakon, és az évszaktól függően változó vízállással rendelkezik.

A szurdokban egy meredek, sziklás ösvény vezet a látogatók által. Az útvonalon számos meredek szikla- és fafal, kis vízesések, alagutak és híd található, amelyek a látogatókat egy izgalmas és kalandos túrára viszik. Az ösvény több szinten keresztül vezet, és a legmagasabb pontján egy kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik a környező hegyekre és völgyekre.

A Steinwandklamm egyedülálló és izgalmas természeti környezetet kínál a látogatók számára, akik szeretnék megtapasztalni a természet erejét és szépségét. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szurdokban való túrázás meredek, sziklás és néha nedves talajon történik, így megfelelő lábbelit és felszerelést ajánlott használni, és a biztonságra ügyelni.

s. andrás fotója

Krems an der Donau

Krems an der Donau Ausztria egyik legismertebb turisztikai célpontja, amely a Duna és a Wachau régió között található. Krems egy gyönyörű, középkori város, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A város főbb látnivalói közé tartoznak:

Steiner Tor: Krems egyik legismertebb műemléke, egy hatalmas, középkori városkapu, amely az 1400-as években épült.

Göttweig Apátság: A várostól néhány kilométerre található apátság egy hatalmas, barokk épület, amely az UNESCO Világörökség része. Az apátság egy gyönyörű kerttel és több kápolnával rendelkezik.

Caricatura Múzeum Krems: Az első karikatúra-múzeum Ausztriában, amely a karikatúra és a humor műfajára fókuszál.

Kremsi Középkori Város: A város középkori belvárosa egy bájos, kis labirintus, tele szűk utcákkal, történelmi épületekkel és boltokkal.

Wein & Co Krems: Egy helyi borbolt és borkóstoló hely, amely kiváló minőségű, helyi borokat kínál a látogatóknak.

r. gy. fotói

Krumbach

Krumbach Alsó-Ausztriában található egy festői vidéken, a Wienerwald és a Wachau közötti területen. A városka híres a barokk építészeti stílusú főteréről, amely egyike a Ausztria legszebb tereinek. A főtér egyike a legnagyobb barokk téreknek a Duna-völgyében, amelyet 150 oszloppal és gazdag freskókkal díszítettek. A városban számos történelmi épület, például az 1770-ben épült barokk plébániatemplom és a középkori eredetű várrom is megtalálható. Krumbach környékén számos kirándulási lehetőség és kerékpártúra várja az érdeklődőket a festői tájakon.

h. m. fotója

Bad Vöslau

Lakosság (2022-ben): 12,100

Bad Vöslau Ausztria-szerte a Vöslauer ásványvízről ismert, amit itt nyernek ki és palackoznak. A városközpontban néhány kávéház és étterem, a külterületeken pedig, néhány borozó található.

A Városháza

Lunzer See

A smaragdzöld színű Lunzer See Alsó-Ausztria egyik legnagyobb fürdőtava, amely hegyek közé ékelt 600 méter tengerszint feletti magasságával igazán képeslapos látványt nyújt. A tó az utolsó jégkorszak idején, mintegy 15.000 évvel ezelőtt keletkezett, legmélyebb pontja 34 méter.

A Lunzer See ideális terepet biztosít az aktív és passzív kikapcsolódáshoz egyaránt. Kellemesen hűs vizében nyáron fürdeni lehet, de akár vízibiciklis vagy csónakos felfedezőutakat is tehetünk rajta. A tó körül egy 4,7 km hosszú sétány fut végig, amelyen nagy sétát tehetünk. forrás

Fotóegyveleg

Grafenegg - városháza - f. sz. fotója

A Wachauba látogatók a vidéki Ausztria legszebb arcát ismerhetik meg, egy nyugodt, békebeli világot, ahol az utcán csak úgy kedvességből ráköszönnek az idegenekre. Ugyanakkor a nyugalom sokszor álmossággal párosul: a helyiek korán fekszenek, így az élet már kora este megáll, s az utcák hamar elnéptelenednek. A vendéglők, ha nyitva is tartanak, sokszor üresek maradnak, ráadásul a dohányfüstös, lambériás, szarvasagancsos éttermek láttán gyakran olyan érzése támad az embernek, mintha Ausztriában valamikor az 1970-es évek tájékán megállt volna az idő.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon