ÚTIKRITIKA.HU / Karintia - síelés


hirdetes


útikritikák


Karintia - síelés

A síterepek címszavakban / mi alapján választunk? | Karintia síbérlete - Top Ski Kärnten síbérlet

Bár bővelkedik síterepekben a tartomány, azok annyira különbözőek, hogy érdemes alaposan megfontolni, hová foglaljunk szállást. Síelők számára a tartomány legnagyobb előnye, hogy a Top-Kärnten síbérlet Karintia szinte összes pályájára érvényes! Ez nagy előnyt jelent, többek között azt, hogy reggel, ébredés után, az időjárás alapján eldönthetjük, hogy melyik pályán síeljünk aznap. Ausztria legdélebbi tartománya lévén Karintia jellemzően napsütéses terület. Ez enyhe tél esetén akár hátrányt is jelenthetne, ha nem lenne itt gleccser is, ahová szintén érvényes a síbérlet.

Árkategóriában elég változatos a kínálat, vannak „elitebb” síterepek, melyeken egyrészt nehéz szállást találni, másrészt megfizetni azt. Éppen ezért jó a síbérlet: foglalhatunk olcsóbb helyen szállást, de kipróbálhatjuk a „drágább” síterepeket is. Ez a többi tartományban nem adatik meg, vagy csak részben, összevont síterepekkel.

Karintia tartomány Turisztikai Hivatala a Millstätter See régiót támogatja télen, mivel ez elsősorban nyári üdülőhely. Hogy télen is gyarapítsa a régió forgalmát, a Turisztikai Hivatal, illetve a síbérlet társaság olyan rendelkezést hozott, hogy aki itt foglal szállást, az olcsóbban kapja a síbérletet (kb. 20%-kal). Itt a szállások eleve olcsóbbak is a téli időszakban, összességében jóval olcsóbban foglalhatja le a téli programját az, aki hajlandó a kedvező ár ellenében naponta egy kicsit többet autózni a kiválasztott síterep felé.

Ne feledkezzen meg az utasbiztosítás megkötéséről, különösen akkor, ha családos vagy extrém síprogramokra indul. 

A síterepek címszavakban / mi alapján választunk?

Petzen

Olcsó a síbérlet és a szállások is, de inkább kezdőknek való síterep. A 29 km pályából, kb. 8 km egy behavazott alpesi út, ami keskeny is szinte vízszintes, épp csak leszivárogni lehet rajta. Kezdőknek hatalmas élmény lehet, jobb síelőknek kiábrándító. A többi pálya rendben lenne, ha lehetne ratrakolni, de valószínűleg némely pálya túl keskeny és nem fér be a ratrak, így nagyon buckás és kezeletlen általában.

Turracher Höhe

Kisebb, de nagyon népszerű síterep. Jellemzően drágák a szállodák, főleg a pályaszállások és a törzsutasok évekre előre lefoglalják a szobáikat, így elég nehéz foglalni új vendégeknek, főleg főszezonban. Apartmant könnyebb találni. A síterület különlegességét egyrészt a jó mikroklíma adja, (április végéig általában van hó), másrészt sajátos hangulatot ad a tó, amely a síterület közepén van, és amint befagy, motoros szán segítségével lehet átsíelni a tavon.

Millstätter See – körsí, síszafari a két kulcsszó. A Karintia közepén fekvő tó körüli üdülőhelynek két vonzereje van: az egyik, hogy köröskörül elérhető, 5-60 km-es távolságban találhatóak Karintia legjobb síterepei (10 síterep összesen 444 km pályával). A másik, hogy a pályák távolsága miatt nagy kedvezményekkel lehet foglalni mind a szállásokat, mind a síbérleteket.

Koralpe – kisebb, családiasabb síterep, a síbérlet és a szállás is olcsó.

Gerlitzen Alpe – nem túl nagy, de főleg a magyarok körében nagyon közkedvelt terület. Kabinos felvonóval lehet feljutni a síterephez, ha itt esetleg várni is kell, a tömeg jól eloszlik fönt a pályákon. Változatos pályarendszer és kellemesek az árak itt.

Bad Kleinkirchheim – „A pályákról a fürdőkbe”, ez a település mottója. Kellemes is a kikapcsolódás a két nagy központi termálfürdőben egy fárasztó sínap után. A völgyben elhúzódó településen több a pályaszállás. Az ára főszezonban magasabb, szezonon kívül nagyon jó áron lehet, mind bérletet, mind pedig szállást foglalni. Érdemes megnézni a márciusi „sí-termál hetek” akcióit, ahol a szállás ára már tartalmazza a síbérletet és 50% kedvezménnyel vehető fürdőbelépő.

Nassfeld – a legnépszerűbb terep mind az osztrákok, mind a külföldiek körében. Sok és jó pálya, kitűnő infrastruktúra és számos hütte várja a síelőket. Előnye, hogy könnyen megközelíthető és aránylag hóbiztos terep. Hátránya a drágább árfekvés mind bérletben, mind szállásban, és a kevés alacsonykategóriás pályaszállás.

Heiligenblut – Kicsi, de nagyszerű. Változatos a pályarendszer, kezdők és haladók is találnak megfelelő pályát.

Mölltal-gleccser és Ankogel – Hóbiztos pályarendszer, de az időjárás meghatározó. Előnye, hogy a két síterep valamelyikén nagy valószínűséggel mindig lehet síelni, hóvihar esetén inkább Ankogel, napos idő és meleg esetén pedig ott a hóbiztos gleccser. Jó kis hely, jók és sokfélék a pályák, felérve a gleccserre pedig már nincs akadály az ember előtt, még egy fa sem.

Karintia síbérlete - Top Ski Kärnten síbérlet

Érvényessége: Ankogel/Mallnitz, Bad Kleinkirchheim/St. Oswald, Baumgartnerhöhe, Bodental, Dreiländereck, Emberger Alm, Falkert, Gerlitzen, Goldeck, Heiligenblut/Grossglockner, Hochrindl, Innerkrems, Kals am Grossglockner, Kartitsch, Katschberg-Aineck, Klippitztörl, Koralpe, Kötschach-Mauten, Lienz, Matreier Goldried, Mölltaler Gletscher, Nassfeld-Hermagor, Obertilliach, Petzen, Schleppe Alm, Sillian-Hochpustertal, Simonhöhe, St. Jakob im Defreggertal, Turracherhöhe, Verditz, Weinebene, Weissbriach/Gitschtal, Weissensee síterületekre.

Key-card kaució: 5 €.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon