ÚTIKRITIKA.HU / Burgenland


hirdetes

útikritikák


Burgenland

Burgenland dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kismarton - Ata fotója (2022)

Burgenland dióhéjban

A szomszédos Ausztria keleti részén található Burgenland tartománya. Ausztria napfényes oldalának is hívják, mivel az összes ausztriai tartomány közül itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. Ennek, valamint a táj adottságainak köszönhetően igen kiemelkedő a Burgenlandi borkultúra. A tartomány székhelye Kismarton, német nevén Eisenstadt, ami Soprontól kb. 20 km-re található, így igen kedvelt turisztikai célpont.

A Fertő tó közvetlen közelében található Rust városa, mely középkori hangulatával és a híres Rust-i aszúval csalogatja az ide látogatókat. Rust-tól délre található Fertőmeggyes (németül Mörbisch am See). A város jellegzetessége a 6000 férőhelyes tóra épült vízi színpad, ahol minden évben megrendezik a Burgenlandi ünnepi heteket. A Fertő tó keleti partján fekszik Pátfalu (Podersdorf am See) amely hosszú, kb. 4 km hosszú strandjával, a kikötőben található jellegzetes világítótornyával a Fertő tó egyik legfőbb üdülőközpontja.

Főbb látnivalók:

 • Az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély, ahol Joseph Haydn sok évet dolgozott.
 • Rust, Purbach, Winden am See, St. Margarethen-ben található Familypark Neusidelersee a gyerekek kedvence
 • Víziszinpad Mörbisch am See-ben
 • Podersdorf am See város kikötőjében található világító torony
 • A város határában lévő régi szélmalom

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az Eszterházy kastély múzeuma, a kastély parkja lenyűgöző
 2. Rust városának hangulata, és a kikötői étterem
 3. Borkóstoló Purbachban
 4. Winden am Seeben található bormúzeum és interaktív kiállítás
 5. Kiépített kerékpárút található a tó körül
 6. A Podersdorf-i szörfverseny és a gyönyörűen kiépített strand
 7. Az eldugott kis fogadókban finomakat lehet enni, ráadásul nem kimagaslóan drágán

Nem tetszett

 1. Csillagászati árak a Rust-i kikötőben lévő étteremben
 2. Rossz idő esetén sokkal kevesebb a látnivaló
 3. Nyáron főszezonban nehézkes a parkolás a városokban, és a legtöbb helyen tele vannak a parkolók, ha rossz helyen állunk meg akkor pedig igencsak a zsebünkbe nyúlhatunk a büntetéskor
 4. Az Alpokból érkező szelek néha igencsak nagy meglepetést tudnak okozni
 5. Ha valaki az Őrség meglátogatását és Burgenlandot szeretné kombinálni, jobban jár, ha az Őrségbe megy először. Sajnos sokkal jobban kiépített, kellemesebb, több szolgáltatással bíró tájegység.

Vélemények

Jön!

Közlekedés

Ha autóval utazik Burgenlandban, az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

Parkolás: A parkolási szabályokat érdemes szem előtt tartani. A parkolóhelyek díjmentesek lehetnek a kisebb településeken, de a nagyobb városokban, mint például Eisenstadt, Sopron vagy Szombathely, fizetős parkolókat találhatunk.

Sebességkorlátozások: Az osztrák közúti törvények szigorúak a sebességkorlátozásokra vonatkozóan. Az autósoknak ügyelniük kell a sebességkorlátozásokra, mivel a szabályokat szigorúan betartják, és a szabálytalan vezetés súlyos büntetést vonhat maga után.

Közlekedési dugók: A nagyobb városokban és autópályákon időnként előfordulhatnak forgalmi dugók. Ajánlott előre tervezni az útvonalat, és a főbb csúcsforgalmi időkben kerülni a nagyobb városokat.

Téli időjárás: A téli időjárás néha megnehezítheti a közlekedést Burgenlandban. Ajánlott téli gumikat használni a havas és jeges utakon, és a hó eltávolítása érdekében kötelező lehet havat lapátolni az autóból.

Jogosítvány: Az autóvezetőknek érvényes jogosítvánnyal kell rendelkezniük. Az Európai Unió állampolgárai számára azonban az otthoni jogosítványukat általában elfogadják, és nem szükséges nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezniük.

Vásárlás

Pandorfi Designer Outlet

"Ok, nem szép dolog, de én nagyon szeretek ide járni vásárolni. Sokkal több márkának van itt boltja, mint a budaőrsiben, pedig az sem rossz. " (Évi 2017) Vigyázzunk, nagyobb ünnepek előtti hétvégéket óriási szokott lenni a tömeg.

Rust

Külön írunk róla itt: https://utikritika.hu/ausztria/burgenland/ruszt

Látnivalók

Esterhazy kastély Kismartonban

Az Esterházy-kastély Kismartonban (Eszterháza Schloss Esterházy) egy híres barokk épület Ausztriában, amely az Esterházy család egykori rezidenciája volt. A kastély ősi tulajdonosa, Pál Antal Esterházy herceg, aki a 18. században építtette fel az épületet, nagy hangsúlyt fektetett a művészetekre és a zenei előadásokra, és itt mutatták be először Joseph Haydn néhány művét is.

A kastély nagyjából 130 szobát tartalmaz, és rengeteg történelmi értékkel rendelkezik. A látogatók megtekinthetik a grandiózus báltermeket, az impozáns dísztermeket, a gyönyörű kerteket és a múzeumokat, amelyek az Esterházy család életének és művészi tevékenységének emlékeit őrzik.

Ata fotója

A kastély látogatható, és az ide látogatók megtekinthetik a helyszínen szervezett különféle kiállításokat és rendezvényeket is.

2023-ban:

Felnőtteknek: 16 euró
Csoportoknak (legalább 20 fő): 14,50 euró / fő
Diákoknak (6-19 éves kor között): 8 euró
Családoknak (2 felnőtt + 2 diák): 40 euró

Ata fotója

Barátudvari Falumúzeum (Dorfmuseum - Mönchhof)

A Barátudvari Falumúzeum (Dorfmuseum) Mönchhof településen található Ausztriában, a Burgenland tartományban. A múzeum egy régi parasztházban található, amelyet az 1800-as években építettek. Az épület és a környék megőrizte a hagyományos paraszti életmód számos elemeit, amelyeket a múzeum megmutat a látogatóknak.

A múzeum 12 szobából áll, és különböző életszakaszokat mutat be, például az életet a paraszti családoknál, az iskoláztatást és a vallási életet. A múzeum gyűjteménye magában foglalja a régi bútorokat, élelmiszereket, használati eszközöket, ruhákat és más tárgyakat, amelyek a paraszti életmódhoz kapcsolódnak.

A múzeum egyik érdekessége, hogy bemutatja a borászatot és a környék borászati hagyományait is. A múzeum udvarán található egy pincebemutató, ahol a látogatók megismerhetik a helyi borászat technikáit, és megkóstolhatják a környék híres borait.

A múzeum területén több épület is található, például egy kovácsoltvas műhely, egy régi kemence, és egyéb paraszti munkaeszközök. A múzeum udvarán rendeznek gyakran kulturális programokat és eseményeket, mint például hagyományos paraszti vásárokat és kézműves bemutatókat.

Felnőtt jegy: 5 euró
Diákjegy: 3 euró
Csoportos jegy (minimum 10 fő): 4,50 euró / fő

Fraknó vára (Burg Forchtenstein)

A Fraknó vára (Burg Forchtenstein) Ausztriában található, a Burgenland tartományban. A vár a Fraknói grófok birtokában volt a 14. századtól kezdve, majd az Esterházy család tulajdonába került a 17. században, és a család egyik fő kulturális központja lett. A vár különleges és impozáns megjelenése miatt népszerű turisztikai célpont lett.

A vár környezetében gyönyörű hegyvidéki táj található, és a látogatók meglátogathatják a kápolnát, a múzeumot, a fegyvertárat és a nagy termeket is. A múzeumban bemutatják a vár történetét, valamint az Esterházy család történetét és kulturális hagyományait. A vár nagyjából 50 szobából áll, és a látogatók megtekinthetik a különböző dísztermeket, az óriási kandallókat, a freskókat és az antik bútorokat.

Az egyik legfontosabb látnivaló a várban a Fekete Sereg (Schwarze Armee) múzeuma, amely bemutatja a törökellenes harcok során felállított zsoldos sereg életét és felszerelését.

A Fraknó vára látogatható. Felnőtt belépő: 12,50 euró
Diák (6-18 év): 8,50 euró
Családi jegy (2 felnőtt és 2 diák): 32 euró

Kismartoni hegyi templom - (Eisenstadt - Bergkirche)

A Kismartoni hegyi templom (Bergkirche) Kismartonvárosától nem messze található, Burgenland tartományban, Ausztriában. Az épület a 17. században épült, és a híres Eszterházy család tulajdonában volt. A hegyi templom a maga egyedi építészeti stílusával és környezetével különleges és szép látványt nyújt a látogatóknak.

A hegyi templom környezete csodálatos természeti környezetben található, és a látogatók gyönyörű kilátást élvezhetnek a környékre. A belső térben a látogatók megtekinthetik a freskókat, az antik bútorokat és az egyéb műalkotásokat, amelyeket a múlt századokban készítettek.

Az egyik legjelentősebb látnivaló a hegyi templomban a világhírű orgona, amelyet Joseph Haydn is használt. Az orgonán játszani és meghallgatni is lehet a koncerteket.

A hegyi templom látogatható, és az árak változóak lehetnek az év különböző időszakaiban és az egyes programok esetében. Az árak általában nagyon kedvezőek, és a látogatók számos lehetőséget találnak, hogy felfedezzék a hegyi templom és a környék látnivalóit.

A Kismartoni hegyi templom egy olyan látványosság, amelyet nem szabad kihagyni, ha a látogató Kismartonban vagy a Burgenland tartományban tartózkodik.

Programlehetőségek

Pomogy-i Állatpark (Steppentierpark - Pamhagen)

A Pomogy-i Állatpark (Steppentierpark) Ausztriában, a Pamhagen városában található. Az állatpark a környék élővilágát és táját mutatja be, különösen a steppék és a síkságok állatait. Az állatparkban különleges állatfajokat tekinthetünk meg, például az eredeti magyar Racka juhokat, a magyar tarpának nevezett vadlovakat és a bölényeket.

Az állatparkban található területeken sétálva a látogatók megismerkedhetnek az állatokkal és élőhelyükkel. A parkban élő állatok az eredeti élőhelyükhöz igazítottak, így a látogatók közelebbről megismerhetik a természetet és az állatvilágot. Az állatparkban számos program és tevékenység is várja a látogatókat, például a lovas show, az erdei séta, az élményfürdő és a madárkeltető.

Felnőtt belépő: 10 euró
Diák és nyugdíjas jegy: 8 euró
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 30 euró

Fertő-Fertőzug Nemzeti Park (Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel( - Illmic (Illmitz)

A Fertő-Fertőzug Nemzeti Park (Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel - Illmitz) Ausztriában, a Burgenland tartományban található. A nemzeti park egyedülálló és változatos élőhelyet kínál, amely magában foglalja a Fertő-tavat, a Seewinkelt és az Illmitzt.

A Fertő-tó és környéke a nemzeti park egyik legfontosabb látnivalója. A tó az UNESCO Világörökség része, és a világ egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő sekély tava. A tó környéke rengeteg madárfajnak ad otthont, és a látogatók a tavon hajózhatnak, vagy kirándulhatnak a környező erdős területeken. Az Illmitz településen található Nemzeti Park Látogatóközpontban a látogatók interaktív kiállításokon és információkon keresztül tanulhatnak a nemzeti parkról és a környező élővilágról.

A nemzeti parkban a látogatók számos lehetőséget találnak, hogy felfedezzék a természetet és az élővilágot, például kerékpározás, túrázás, madárles, hajózás és lovaglás.

Felnőtt belépő: 9 euró
Diák és nyugdíjas jegy: 7 euró
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 18 euró

Az árak általában tartalmazzák a látogatást, a vezetett túrákat és a különböző programokat. Azonban, ha a látogató a Nemzeti Park valamelyik speciális programján vagy rendezvényén vesz részt, az árak változóak lehetnek.

Sonnentherme Lutzmannsburg


,, A családi vizes programok első helyén Locsmánd (Lutzmannsburg) napfürdője, a burgenlandi turizmus egyik zászlóshajója áll, egyébként pedig negyedik a kedveltségi listánkon. Közvetlenül a határ mentén, nem messze Szombathelytől és Zsirától találjuk. A fürdő meleg termálvize 1997-ben kapott gyógyvíz minősítést. Az utóbbi években sokat áldoztak fejlesztésekre, az 1500 négyzetméternyi vízi világ tényleg elképzelhetetlenül gazdag tárháza élvezhető ki itt. Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája is itt van, számos ugrótorony, külső-belső medencék mellett. A fürdő körüli közel 50 ezer négyzetméteren pedig gyönyörű szállodákat, jó kerékpárutakat, sportoláshoz kialakított területeket találunk. (2017)" forrás

Családi park (Familypark) Szemntmargitbányán (St. Margarethen)


,, Ausztria legnagyobb szabadidőparkja. A Fertő-tó közelében, egy hagyományos kis burgenlandi faluban, Szentmargitbányán, Rust városkától néhány kilométerre épült fel ez az igencsak részletgazdagon kidolgozott fantáziavilág. Nem csak mi töltjük az időt itt, mindennél többet mond a Fertő-tavi mesepark kedveltségéről, hogy tavaly több, mint 630 ezer látogatójuk volt. A ma már 145 ezer négyzetméteren fekvő, 4 témára felépített szórakoztató családi parkot 1965-ben hozták létre, amikor Európában terjedni kezdtek a híres mesék figuráit, jeleneteit bemutató meseparkok. A Familyparknak számos vizi- és élmény játszótere, 26 pörgő-forgó játéka, kötélpályája, mászókája és saját kis állatkertje is van." forrás

6 TOP bringaút Burgenlandban

Érdekességek


1. 2022-es adatok szerint folyamatosan növekszik ai Burgenlandban munkát vállaló magyar állampolgárok száma. Kb. 21 ezren vannak és ez dupla annyi mint Kőszeg lakossága. Az osztrák tartományban 81 214 osztrák dolgozót tartanak nyilván, tehát  minden negyedikre jut egy magyar munkavállaló.

Olvasmányos linkek

"Hazafelé útba ejtjük a gerersdorfi skanzent. Alig pár hektárnyi területen lett összegyűjtve Kelet-Ausztria és a szomszédos Nyugat-Magyarország tájegységeinek két tucat háza. Az épületek egy része nem csak bemutatásra, de oktatásra is szolgál, használható korabeli szerszámokkal. Az asztalos, a kovács, a kerékkészítő, a cipész, és valamennyi kisiparos háza végigjárható, felelevenítve nemcsak a munka, de a lakókörnyezet hajdani hangulatát is. A szabadtéri múzeum területén rendszeresen tartanak fesztiválokat, kulturális programokat és képzőművészeti kiállításokat. A közösségi házába épp tollfosztásra érünk be, aztán asztalra kerül a már jól ismert Uhudlerből készült forralt bor és a liba uzsonna. Méltó befejezése a "szomszédolásnak". forrás


"Mint egy gyöngysoron, úgy fekszenek a várak és kastélyok a 2.500 kilométer hosszú kerékpárútvonal mentén. Azok a kerékpárosok akik nem riadnak vissza az emelkedőktől, Burgenland közepén és a déli részén találhatják meg számításaikat, így láthatják a Landsee-i (lánzséri) várromot – Európa legnagyobb vár-romát, továbbá a Lockenhaus-i (lékai), Schlaining-i (szalónaki) és Güssing-i (németújvári) várat is célba vehetik. A kirándulók éjszakázhatnak a hangulatos, autentikusan berendezett Bernstein-i (borostyánkői) várban, mely egykoron Almássy gróf Afrika-kutató otthonaként szolgált. A gróf neve a róla szóló "Az angol beteg" című filmmel vált világszerte ismertté." forrás


"Nyugat-Magyarországról már csupán egy lépés Ausztria, s bár egykori magyar területen járunk, mégis alapvető különbségek fedezhetők fel. Rendezett utak, kertek, szántóföldek mellett a helyi nevezetességek fenntartására is alapos gondot fordítanak. Nem véletlen, hogy a csodálatos kőszegi óvárosban található Jurisics-vár látványa után a határtól mindössze tíz kilométerre található Léka várkastélya elkápráztatja a Burgenlandba utazókat. A kastély minden helysége felújított, az első szinten korabeli konyha, étkező és ivó található, de van kultuszterem és lovagterem is (utóbbi már egy szinttel feljebb), ahol feltételezhetően a templomosok és/vagy a johanniták tartottak titkos gyűléseket. A felső várudvart az ötszögletű, ötszintes, sátortetős öregtorony, a karcsú kápolnatorony és az úgynevezett palota övezi. Az udvaron látható 2 méter széles és 114 méter mély kutat 1548-49-ben Nádasdy Tamás nádor készíttette, a monda szerint a kútból földalatti titkos folyosó nyílik a külvilágba." forrás


"A Fertő tó környékén profin kiépített bicajos körút van, no és rengeteg gyalogos túralehetőség. De ki lehet próbálni két különleges szerkentyűt is a Draisinentour szervezésében. Az egyik a kerékpár meghajtású hajtány (ún. drezina) működtetése, amely sajnos csak nyáron üzemel, így csak a téli álmukat alvó kis kocsikat tudtam megnézni. Egy 23 kilométeres, használaton kívüli vasúti sínen fut a 120 db 4-12 személyes kocsi, amely összesen 560 vendéget tud kiszolgálni. A legtöbb drezina négyszemélyes: két hajtómű és egy kétfős pad van rajta, meghajtásához két főre van szükség, úgyhogy ez nem egy magányos sport. (2014)" forrás


Három vár Burgenlandban: a legnagyobb, a legrégebbi és a legfélelmetesebb

Fotóegyveleg

Kismartonban - Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon