ÚTIKRITIKA.HU / Stájerország / Kelet-Stájerország


hirdetes


útikritikák


Stájerország / Kelet-Stájerország

Kóstolókártya Kelet-Stájerországban | Ajánlatok | Fotóegyveleg

Kelet-Stájerország (Oststeiermark) Ausztria egyik leggyönyörűbb régiója, és számos kulturális és természeti látnivalóval rendelkezik. Az alábbiakban néhány ajánlott turisztikai nevezetességet és programlehetőséget sorolok fel Kelet-Stájerországban:

Herberstein kastély és állatkert: Ez a gyönyörű reneszánsz kastély és állatkert az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Kelet-Stájerországban. A kastélyban múzeum található, ahol a látogatók megismerhetik a kastély történetét és a Herberstein család életét.

p. i. fotója

Az állatkertben számos állatfaj található, többek között afrikai elefántok, zsiráfok és krokodilok.

Zotter csokoládégyár: Ez a csokoládégyár a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb csokoládégyára, és számos érdekes programot kínál a látogatóknak. A gyárban meg lehet tekinteni a csokoládégyártás folyamatát, és természetesen meg lehet kóstolni a különböző csokoládékat.

Ring Straße: Ez a festői autóút az egyik legjobb módja annak, hogy felfedezzük Kelet-Stájerország vidékét. Az autóút során elhaladunk a régió számos gyönyörű kisvárosán, és megcsodálhatjuk a hegyek és a zöld mezők látványát.

Raabklamm: Ez a gyönyörű hegyi szurdok Ausztria egyik legimpozánsabb természeti látnivalója. A Raab folyó a hegyek közötti szoroson keresztül folyik, és a látvány lenyűgöző.

Pannonia Ring: Ez egy versenypálya és autósport-központ, ahol lehetőség van a különböző járművek és motorok vezetésére, valamint az autósport és a versenyzés alapjainak elsajátítására.

Kóstolókártya Kelet-Stájerországban

Az osztrákok – szokásukhoz híven – egy nagyon jó dolgot találtak ki, mégpedig a kóstolókártyát. Stájerország keleti régiója híresen jó gasztronómiában és házi termékekben, amik felfedezéséhez segítséget szeretnének nyújtani az ide látogató vendégeknek.

A számos szállás mellé ingyenesen járó kártya lényege, hogy az ember Graz környékén járva szinte minden településen megkóstolhasson valami helyi terméket, meglátogathassa a környék látnivalóit, fürdőzhessen a környék strandfürdőin és termálfürdőiben, sportolhasson, vagy élvezhesse a természeti szépségeket. A rendszer nagyon egyszerű: a megjelölt szállásokon már az első éjszakától jár a kártya, mely a bejelentkezéstől a távozási nap estéjéig áll tulajdonosa rendelkezésére. Minden szolgáltatás (kivéve a strandfürdők, fürdőtavak és termálfürdők) egyszer vehető igénybe, viszont a több mint 120 féle szabadidős lehetőség így is kimeríthetetlennek tűnik. Szerencsére az osztrákok jól kitanulmányozták a nyaralási szokásokat, így a strandfürdőket és fürdőtavakat akár minden nap használhatjuk, a termálfürdőket viszont csak legalább 3 éjszakás tartózkodás esetén, és a negyedik éjszakától jár még egy lehetőség. Amire még figyelni kell, hogy bizonyos lehetőségeknél előre be kell jelentkezni (mint pl. az evezés), és lehetséges, hogy egy hosszabb tartózkodáshoz vannak kötve.

Érkezéskor a kártya mellé jár egy kisokos is, ami minden fontos információt tartalmaz: a részvevő létesítményeket, az igénybevehetőség feltételeit, a nyitva tartást, a pontos címet és egy pár soros ajánlót. A füzetke hátuljában lévő térkép pedig segít az eligazodásban.

Vannak egészen különleges látnivalók is, melyek a kártyával két kóstolás között meglátogathatók. Ilyen a Kräftereich St. Jakob im Waldéban, ami egy interaktív múzeum 1600 m2-en. Csak egy érdekességet emelnék ki: lehetőség van a világ vallásainak hangját hatalmas burákban meghallgatni. Érdekes élmény.

A kulturális kínálatban zenével kapcsolatos múzeumok és kiállítások, kastélyok és parkjaik, építészeti és bútormúzeumok, templomok, galériák, kolostor, malom, páncél- és fegyvertár is szerepel sok egyéb mellett.
Ezeket nagyon jól kiegészítik a természeti látnivalók: ökoparkok, barlangok, kertek, köztük bonszaikert, rózsakertek, gyógynövénykertek. Emellett felvonók, állatkertek (Tierwelt & Garten Schloss Herbenstein), kis vonatok (Dchungelexpress és Stainzer Flaschlerzug), témaparkok (Styrassic Park), kézműves műhelyek is látogathatók, kinek-kinek érdeklődése szerint.
Aki aktívabban töltené a vakációját, annak lehetősége nyílik e-bike-ozni, bobozni, lovagolni, minigolfozni vagy evezni is.

Fürdőkből is van egy rakás, és nem ritka köztük, hogy akár este 8-9-ig is nyitva vannak. Így az egész napos jövés-menés után is lehet még egyet csobbanni. A fürdők minden esetben rendelkeznek mögöttes infrastuktúrával, így át tudunk öltözni, vannak mosdók, étkezési lehetőségek, sőt egyes helyeken játszótér, csúszda és sportlehetőségek is adódnak. Ezzel szemben a termálfürdőkhöz egyszeri alkalomért 3 éjszakát kell maradni legalább, viszont cserébe 4 közül is válogathatunk: H2O Therme, Bad Waltersdorf, Bad Gleichenberg és Bad Radkersburg termálfürdője. Ezekre is érvényes a hosszú nyitva tartás, így egy esti fürdőzésre bármelyik tökéletes lehet, de gyerekekkel egyértelműen az első javasolt a csúszdák és élményelemek miatt.

És akkor most jöjjön pár szó a legjobb részéről, a kóstolásról. Az eredeti elképzelés az volt, hogy itt, az Ausztria gyümölcsöskertjének is nevezett régióban lévő sokféle minőségi terméket mindenki megismerhesse és megkóstolhassa, aki erre jár. Ezek között az őszi körte (amit régen a szántók elválasztása miatt ültettek, ma viszont saját jogon egész gyümölcsösöket találunk belőle), tökmag, ecet, snapsz, húskészítmények és tejtermékek vannak leginkább túlsúlyban, de találunk csokoládémanufaktúrát, szőlészetet, sörfőzőt és pezsgőpincészeteket is. A recept egyszerű: csak ki kell választani az érdeklődésnek megfelelő szolgáltatót/termelőt, és nyitvatartási időben felkeresni. A kártya felmutatásával részt vehetünk a bemutatókon és az azt kísérő/követő kóstolásokon. A megkóstolt termékekből természetesen vásárolhatunk a helyszínen, ha ízlettek, illetve a termelők további termékeit is meg tudjuk vásárolni. Például a Moarpeter sörfőzőjében egy világos és egy barna sör kóstolására, valamint kétféle whisky kóstolására vagyunk meghívva, mellé pedig 2,1 EUR-tól rendelhetünk helyi sonkafélékkel megrakott fatálakat. Az Ebner család mézeskalácsra szakosodott cukrászdájában díszíthetünk mézeskalács szíveket, amiket aztán haza is vihetünk, de kóstolhatunk a ház különleges mézeskalácsaiból is.

Ha jobban szeretjük, hogy több termelő termékéből egy helyen válogathatunk, akkor Pöllau központjában egy termelői bolt vár minket. Itt kétféle őszi körte gyümölcslé megkóstolása mellett nézhetjük végig a környékbeli termelők által kínált eceteket, olajokat, alkoholos italokat, felvágottakat, kenyereket, gyümölcsleveket, tejtermékeket, gyümölcsöket, sőt kisebb kézműves tételek közül is választhatunk. Jó referencia, hogy a helyiek közül sokan rendszeresen itt vásárolnak. Érdemes ide hazautazás előtt érkezi, mert garantáltan megpakolva fogunk távozni innen.

Az egyetlen, amit nem tudunk teljesen jó szívvel ajánlani, az a bor, de ne is csodálkozzunk rajta, ha Magyarországról érkezünk. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, hátha valaki talál az ízlésének megfelelőt a főleg könnyű fehérborokat felvonultató kínálatban. Egyre figyeljünk azonban az alkoholos italok kóstolásakor: ne lépjük túl a megengedett véralkoholszintet, ami jelenleg 0,8%. Sajnos egy esetleges baleset esetén már minden 0,0% feletti véralkoholszint terhelő ránk nézve.

Ajánlatok

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon