ÚTIKRITIKA.HU / Alsó-Ausztria / Mödling


hirdetes


útikritikák


Alsó-Ausztria / Mödling

Mödlingről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállás| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

R. Andris fotója

Mödlingről dióhéjban

Mödling Ausztria alsó-ausztriai tartományában található, a bécsi agglomeráció része.

Mödlinget valójában Bécs külvárosának is tekinthetjük, nagyon könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is. 21 ezer lakosa van.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején volt a fénykora, de valójában manapság sokkal híresebb középkori épületeiről, utcáiról. 

Nagyon kellemes sétálgatni az utcácskákon, bámulni a házakat. Persze minden ház rendbe van hozva, mindenhol ki van írva, kié és mikor volt az adott ház, stb. Nagyon hangulatos és kellemes.

Mödling kb. 35 km-re délkeletre található Bécs belvárosától, és körülbelül 70 km-re északnyugatra a magyar-osztrák határtól, a Mosonmagyaróvár és Klingenbach közötti határátkelőtől.

--------------------

A város neve a középkori német "Mudilinch" szóból ered, ami "puhaföld" vagy "kavicsos terület" jelentést hordozott.

Mödlingnek több híres lakosa volt az évszázadok során, köztük a zeneszerző Franz Schubert, aki itt írta legismertebb műveit.

Az egyik legérdekesebb látványosság a városban a Mödlingi-torony, amely egy kilátó, és csodálatos kilátást nyújt a környező hegyekre és erdőkre.

Mödlingben található az egyik legnagyobb osztrák sportruházati cég, a Fischer Sports székhelye.

A városban található a világ egyik legkisebb McDonald's étterme, amely mindössze 46 négyzetméteres. (Ezt nem láttuk, de olvastunk róla. Tényleg?)

Mödlingben rendszeresen tartanak gasztronómiai fesztiválokat, például a Sacher torta fesztivált, ahol a látogatók különböző sacher tortákat kóstolhatnak meg.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Felmászni a dombra és lenézni a városra.

2. Sütit és fagylatot enni

Nem tetszett

1. A helyi  idegenforgalmi iroda nyitva tartása. H-P délelőtt és délután, egyórás ebédszünettel. Hét végén zárva. Logikus, hiszen senki sem jön szombaton és vasárnap, ugye?

2. A vendéglátóipai helységkben sehol sincs szinte wi-fi.

Vélemények

Odajutás

Kocsival vagy busszal. Gyalogos zóna az egész, ajánlatos a közelben parkolni és sétálni.

Szállás

Inkább egy nagyobb helyen, Bécsben például.

Étkezés

Mödlingben sok étterem és kávézó található. A város központjában, a Hauptplatz-on számos étterem és kávézó található, amelyek közül sok a tradicionális osztrák ételekre specializálódott. A városban található éttermek között vannak olasz, spanyol és ázsiai éttermek is, amelyek szintén kínálnak ízletes ételeket. Emellett a városban található piac, ahol friss helyi termékeket, péksüteményeket és egyéb finomságokat lehet vásárolni. Ha Mödlingben jár, érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat, például a Tafelspitzet (főtt marhahúst), a Wiener Schnitzelt (bécsi szeletet) vagy a Kaiserschmarrnt (osztrák süteményt).

néhány ajánlás:

Restaurant-Cafe-Bäckerei Buchsbaum - Ez egy családi vállalkozás, amely egy éttermet, egy cukrászdát és egy pékséget is magában foglal. A kínálatukban helyi ételek és sütemények találhatók, és az étteremben kellemes hangulatban tölthetjük el az időnket.

Gasthof zur Bruthenne - Ez az étterem egy hagyományos osztrák konyhát kínáló vendéglő, ahol a húsételek a fő attrakciók. Az étlapon többféle sertéshús, borjú és baromfi szerepel, és az ételek minősége kiváló.

Wirtshaus im Steirerhof - Ez a hagyományos stílusú vendéglő a tökéletes hely az osztrák konyha felfedezéséhez. Az étlapon többféle helyi specialitás található, mint például a bécsi szelet, a Tafelspitz és a gulyás, és az ételek minősége nagyon magas.

Gasthaus zum Guten Hirten - Ez az étterem egy hagyományos osztrák vendéglő, ahol számos helyi ételt és italt kínálnak. Az ételek frissek és háziasak, és az étterem hangulatos és barátságos környezetben várja a látogatókat.

Egyéb hasznos információk

1. Mödlingben van rendszeres termelői piac, amely a városközpontban, a Hauptplatz-on (főtér) található minden pénteken és szombaton. A piac körülbelül 30 árust vonultat fel, akik helyi termékeket kínálnak, mint például zöldségek, gyümölcsök, sajtok, pékáruk és szárított húsok.

A piacot általában reggel 7 órától délután 1 óráig tartják, és nagyszerű hely arra, hogy beszerezzen néhány helyi ízű finomságot, és megismerje a város termelőit és kézműveseit. A termelői piac kiváló lehetőség arra, hogy a látogatók megismerjék a helyi konyhát és kulturális örökséget, valamint támogassák a helyi gazdaságot és termelőket.

2. A legtöbb bolt az Elisabethstraße sétálóutcán sűrűsödik. Vannak kisebb boltok a főutcán, a Haupstraße-n.

Látnivalók

Néhány a legérdekesebb látnivalók közül:

Városháza: A városháza egy gyönyörű épület a város központjában, amely a 16. századból származik. Ma múzeumként üzemel, és bemutatja a város történetét.

Egykori kastély: Az egykori kastély Mödling központjában található, és az 1800-as évek elején épült. Ma a kastély a Bécsi Műszaki Egyetem tulajdonában van.

Haydn-Haus: A Haydn-Haus Joseph Haydn, az osztrák zeneszerző otthona, amelyet 1793-ban építettek. Ma múzeumként üzemel, és a zeneszerző életét és munkásságát bemutató kiállításokat kínál.

Szent Oszkár-templom: A Szent Oszkár-templom Mödling központjában található, és a 19. században épült. Az épület gyönyörű barokk stílusú, és érdemes meglátogatni, ha Mödlingban tartózkodik.

Lichtenstein-kastély: A Lichtenstein-kastély egy gyönyörű kastély a város közelében, amelyet az 1800-as évek elején építettek. Ma a kastély parkjában gyönyörű sétautak és kertek találhatók.

Burg Perchtoldsdorf: A Burg Perchtoldsdorf egy középkori kastély, amely az 1100-as években épült. Ma múzeumként üzemel, és a középkori életet és történelmet mutatja be.

Beethoven-Haus: A Beethoven-Haus egy kis múzeum Mödlingben, amely Ludwig van Beethoven egykori nyaralójában található. A múzeumban bemutatják a zeneszerző életét és munkásságát, és számos érdekes tárgy látható.

Olvasmányos linkek

,, Érdemes egy jót gyalogolni a középkori házak melletti sétálóutcában, amelyek között reneszánsz és szecessziós stílusú épületek is felfedezhetők. A kis város nevezetességei nincsenek egymástól távol. Így a városháza, a csontkápolna, a gótikus stílusú római katolikus plébániatemplom, a postapalota vagy a Beethoven-ház, ahol a zeneszerző a nyarait töltötte. Ma ennek a 16. században épített háznak az első emeletén három szoba korabeli berendezésekkel emlékeztet Ludwig van Beethovenre." forrás

Fotóegyveleg

R. Andris fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon