ÚTIKRITIKA.HU / Ausztria


hirdetes

útikritikák


Ausztria

Szállásválasztás | Schengen-határ | Úti okmányok

Hallstatt - m.a. fotója

Szállásválasztás

Ausztriában, főleg vidéken sok a családi vezetésű kisebb fogadó (Gasthof) vagy panzió. Ezek a szállodák jellemzően még megőrizték hagyományos karakterüket, de nem ajánlanak semmilyen szolgáltatást, pluszt. Ezzel szemben a modern szállodákban elvárás a medence , a fitness center és a különböző extra szolgáltatások megléte. Ezen a linken tud szállodákat keresgélni Ausztriában.

Schengen-határ

Magyarország schengeni csatlakozásával ugyan megszűnt a határellenőrzés a magyar-osztrák határon, szúrópróbaszerűen viszont előfordulnak ellenőrzések. A határ menti térségben fokozott a figyelem, a rendőrség a katonasággal együttműködve tart ellenőrzéseket, melyek mind a személyazonosság, mind a járművek vizsgálatára kiterjednek. Probléma esetén elsősorban helyszíni bírságra számíthatunk. Amennyiben a büntetett magyar állampolgár nem tartja jogszerűnek az eljárást, érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot a helyszínen a konzuli tisztviselővel.

Az osztrák kormány tekintettel a menekült helyzetre hajlamos időnként teljes ellenőrzést bevezetni egy-egy napra újra. Ez a kamionforgalom valóban teljes ellenőrzését jelenti, személyautóknál inkább szúrópróba szerű. De erőteljesen belassítja a közlekedést, növeli a menetidőt.

"Csak szerb, magyar és román autókat láttunk félreállítva ellenőrzésre. Nem kicsit volt nyomasztó, hiszen nem jó érzés másodosztályúként kezelve lenni. Kriszta 2019"

Úti okmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak Ausztriába.

Útlevél híján a következő dokumentumokat fogadják el:

  • 1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvány (kemény borítójú, népköztársasági címerrel),
  • az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvány (puha borítójú, köztársasági címerrel),
  • a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvány (kártya formájú, műanyag),
  • illetve 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvány.

Ausztriára is vonatkozik: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fontos információ, hogy az érvényes vezetői engedély külföldre utazáskor nem minősül úti okmánynak, így azzal nem utazhatunk be az Európai Unió területére, annak dacára, hogy Magyarországon elfogadják személyazonosítás céljából! Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy az engedmény ellenére, elsősorban útlevél, másodsorban új típusú, kártyaformátumú személyi igazolványt érdemes használni, mert így zökkenőmentesebb az ellenőrzés. A régi dokumentumokkal akadhatnak fennakadások egy ellenőrzés során.

A szabályok szerint előzetes bejelentési kötelezettség nélkül 3 hónapot tölthetünk Ausztriában érvényes dokumentumokkal.

Autóval közlekedők figyeljenek arra, hogy meglegyen minden útiokmányuk és a kocsinak is. Alap az érvényes jogosítvány, forgalmi. Télen ehhez járul a téli gumik  megléte és a hóláncok is.  

Az orvosi ellátás igénybevételéhez ne felejtsen el utasbiztosítást is kötni. Különösen ajánlott abban az esetben, ha téli sportprogramon vesz részt, pláne gyerekekkel. Egy síbaleset ellátási költsége igen magas lehet.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon