ÚTIKRITIKA.HU / Stájerország / Graz


Stájerország / Graz

Graz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Főtér (Hauptplatz) | Óratorony (Uhrturm) | Murinsel | Eggenberg kastély | Basilika Mariatrost | Herz Jesu Kirche | Egyéb templomok | Landeszeughaus | Kunsthaus | Egyéb múzeumok | Egyéb látnivalók | Környékbeli látnivalók és programok | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Glockenspielplatz - m.j. fotója

Graz (Grác) dióhéjban

 • Graz lakossága (2022-es adat szerint) 270 ezer (ebben 29 ezer EU-állampolgárságú külföldi, 29 ezer egyéb külföldi). Graz Ausztria második legnépesebb városa. Egy ideje magyarul úgy is írják, hogy Grác.
 • A város a Mura-folyó (németül: Mur) két partján fekszik. A város több mint egyharmada zöldterület.
 • Grazban sok a diák.
 • Graz óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.
 • Átlagos nettó havi fizetés (2022-ben): 2060 euró - (ausztriai átlag: 2200 euró) (Magyarország: 800 euró)

Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A termelői piac a Kaiser-Josef-Platz-on
 2. A Kunstmuseum ultramodern épülete igazán látványos (olyan, mint egy UFO-állomás a klasszikus építészeti közegben
 3. Jóllakni a Kapuzinerhof egyik vendéglőjében
 4. Éjszaka a jó biztonságérzet
 5. A városkép mögötti hegyek
 6. Az óváros nagyon szépen karbantartott, csinos homlokzatok
 7. Az óratorony kilátójából körbenézni
 8. A Karmeliterplatzon a mesterséges tó és a gusztusos padok
 9. A városháza mögött kávézni a Buna Kaffeladen-ben
 10. A hangulatos átjáróházak

Nem tetszett

 1. Graz nekünk drágábbnak tűnt, mint Bécs (a kávé viszont olcsóbb)
 2. Vasárnap meglepően sok étterem zárva tart
 3. Vannak a központhoz közel egészen lepukkant utcarészek is
 4. Az óvároson kívüli, ötvenes, hatvanas években épített ronda, unalmas lakóépületek sokat rontanak a város panorámáján (ismerős probléma)
 5. Folyton vigyázni kell a vadul bicajozó diákokra
 6. Egyre kevesebb az osztrák konyhás étterem - bezzeg a kebabosból minden mennyiségben van (unalmas)

Vélemények

,, Graz kellemes kisváros, pont jó volt egy hosszú hétvégét ott tölteni. Karácsony előtt mentem, így több helyen is részt vehettem a karácsonyi vásárok forgatagában.

Csak a gyalogszerrel bejárható belvárosban néztem körül, megszakítva a városnézést vegán éttermekben (Greenhouse, Erde), kellemes kávézókban (Buna, Tribeka) és a vásári forralt boros standokon.


Az állomás előtt tett le a busz (Europaplatz) ahonnan 15-20 perc alatt be lehet sétálni a belvárosba. Az információs irodában térképet és magyar nyelvű úti kalauzokat lehet beszerezni – az úti kalauz 3 sétát ajánl, és rövid, de jó leírást ad az útközbeni látnivalókról.


A várost átszelő Mura folyó partján van a Schlossberg, “várhegy” - ide siklóval mentem fel, de van a szikla belsejébe vájt lift is. A kilátás nagyon szép fentről. Lefele a lépcsőn jöttem. A siklóra tömegközlekedési jegyet kell venni (2,2EUR ow, 1 órán keresztül jó bármilyen tömegközlekedési eszközre). Amúgy van 24 órás jegy is, de minek, ha úgyis sétálunk. A városban sok díszes épület van, a városháza, néhány palota, de még a sima lakóházak is szépen felújítva díszelegnek.
Sok volt a turista, mind a környékről, mind külföldről jönnek ilyenkor a sok kis karácsonyi vásár és a kivilágított város szépsége miatt. Sok magyart és olasz hallottam. A helyiek is örömmel néznek körül a vásárokban ahol koncertek is vannak hétvégén és este.


A Kaiser Josef Platzon levő piac kicsit csalódás volt, nem volt sok árus (állítólag pénteken és szombaton igazán népes a piac), viszont híres grazi tökmagolajat azért tudtam venni.

A villamos a főtér és a Kaiser Josef Platz között ingyenes (1 megálló). Ha nagyon hideg van, érdemes benézni a K&Ö áruházba, mely a belváros szívében van és jól fűtött.


A modern épület a Mura partján a “barátságos földönkívüli” egy múzeumnak ad otthont (Kunsthaus Graz). Bár nagyon elüt a környezetétől, valahogy mégis jól néz ki.


Azt hiszem Grazban nincs semmi “fantasztikus” látnivaló, viszont nagyon kellemes hely, barátságos, a világ sok országából ideköltözött helyivel és persze tősgyökeres grazival. Sok a diák is. Egy kis kóstoló a kultúrált nyugati demokráciába. A hideg miatt nem nagyon mentem a belvároson kívülre, de a város környéke is szép állítólag." (Kata, 2016)"Mind a belváros, mind a Mura-folyó, mind a várhegy, amin az óratorony jellegzetes tornya az egész város képét meghatározza. Jellegzetes még a modern művészetek múzeuma, ami leginkább egy emberi szívhez hasonlít, na meg a várhegy belsejébe épített lift, amivel pillanatok alatt fel lehet jutni a fellegvárba. :) Ami pedig a legklasszabb, az a Murára épített mesterséges kis sziget, amiben egy kis kávézó és színpad kapott helyet. Graz egyébként tipikus egyetemváros, Szegedhez hasonlítanám, ahol éjjel-nappal zajlik a diákélet. A város sokadik különlegessége a naponta kétszer előadott harangjáték is, aminek a megcsodálására mindig egész kis közönség gyűlik össze." forrás


"Graz szerintem szép város és a magyar városokhoz képest tiszta, rendezett is. Az pedig, hogy egy darab szemetet sem találni, badarság, mindenhol vannak trehány emberek. De az tény, hogy Grazban nyugodt szívvel szállok ki a kocsimból a városban vagy akármelyik bevásárló központban, mert nem lepnek meg azonnal a kéregető, koszos hajléktalanok. Szombathelyről ugyanezt nem mondhatom el, lassan már a várost is messze elkerülöm, mert leparkolni nem lehet úgy, hogy ne kéregessenek valamelyik parkolóban. Ez viszont nagy különbség, nagyobb, mint a szemét mennyisége. Összefirkált fal pedig tényleg sok van, de ez mindenhol. Az osztrák tinik meg aztán extra lázadóak és szabad szelleműek, így nem is csoda, hogy ha elszalad velük a ló. (2014)" forrás

Odajutás

Graz autóúton 347 kilométerre van Budapesttől. A kb. 4 óra 10 perces non-stop vezetés folyamán 193 kilométeres távon élvezhetjük az autópálya kényelmét.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más Graz-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Helyi közlekedés

Parkolás: a városmaghoz közel 1,80-2,60 euró/óra, kijjebb (igen így kell írni) 1,60 euró.

Villamos

Az óvárosban a Jakominiplatz és a főtér (Hauptplatz) között ingyen utazhatunk a villamoson, mindkét irányban.

Kerékpár

Sok a kijelölt kerékpárút.

Gyalogosan

Nem komplikált Graz szerkezete. A Mura-folyó és a Schlossberg (Várhegy) tobbnyire jó tájékozódási pontot jelent.

Étkezés

L. Anikó fotója

Vásárlás

Kastner & Öhler, Paradeishof


Lendviertel


Kaiser Josef Markt (piac)


Szórakozás

Az este 11-ig tartó grazi éjszakai élet szinte teljesen a Mariahilfeplatz, a Franziskanerplatz és az Oberstadt által alkotott képzeletbeli háromszögön belül zajlik. Persze van jócskán buliélet az egyetemi negyedben (Univiertel). A város peremén működik több diszkó is.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Graz alapvetően egy jó közbiztonságú város. Éjszaka is nyugodtan sétálhatunk az utcákon. Legfeljebb az nem tanácsos, hogy az éjszaka kellős közepén egyedül sétálgassunk parkokban, a Sclossberg gyengén megvilágított utcáin. A főtéren és a Jakominiplatzon gyakran csoportosulnak punkok, zajosabb fiatalok. De ők békések, nem bántanak senkit. A Jakominiplatz-on és a Griesplatz-on éjszaka válik kicsit meredekebbé a helyzet, nem nem rablók miatt, hanem , mert sok a részeg alak.

Egyéb hasznos információk

1. Grazban nyugodtan iható a csapvíz.

2. Grazban van egy tiszteletbeli magyar konzul Mag. Rudolf Roth személyében

Címe: Conrad von Hötzendorf Strasse 160., A-8010 Graz (Steiermark) Österreich
internet: www.roth.at
telefon: +43-316-472-212-613, +43-316-472-212-617
e-mail: office@roth.at

Óváros

Nagy szerencse, hogy a 2 világháborús bombázások Graz ipari negyedeit rombolták le, míg az óváros épségben megmaradt.

"Az egyik legszebb óváros Ausztriában. Kifejezetten kellemesnek, kulturáltnak éreztük a helyi járókelő helyi népséget. Rengeteg itt tanuló diák. Szimpatikusak. Szuper volt benézegetni a belső udvarokba, bámulni a kis boltokat. Az óvárosban egy belső udvari kertvendéglőben ebédeltünk tipikus stájer kajákat. Hű, az a stájer szelet (juhsajtos, spenótos, sonkás)! Csodás volt az almás rétes vaníliaszósszal. Külön jó, hogy nincs az óvárosban elviselhetetlenül sok, lökdösős turistacsoport. (Róka, 2016)

Sporgasse

Sok turista szerint ez az utca inkább olaszos, mint közép-európai.


Sackstrasse

Városháza

(Rathaus)


L. Anikó fotója

Főtér (Hauptplatz)

L. Anikó fotója

"Tipikus osztrák városi főtér, semmi átlagon felüli vonzerő. Csinos régi épületek, egy díszkút és a városháza (Rathaus). A főtéren van néhány vonzó kávézó és vendéglő. Nekünk jobban tetszett a főtérből nyíló Murgasse és a Sackstrasse. Ront a főtér hangulatán, hogy munkálkodik ott néhány gyanús alak, feltehetően drogkereskedők. Inkább egy közlekedési csomópont, mint egy olyan hely, ahol szívesen pihennénk egy padon (amit tán nem is láttunk.) " (Róka, 2016)

Óratorony (Uhrturm)

Többféleképpen lehet felmenni a toronyhoz. Mi lépcsőztünk. A kényelmesek lifteznek.

f. gy. fotója

"A Schlossbergbahn felső állomása melletti vásártól érdemes tovább sétálni a várhegyen, mert azért Graz jelképét, az óratornyot sem hagyhatjuk ki, és útközben még belebotlunk több látnivalóba is. Az óratorony mellől pedig a hegy gyomrába épített lifttel vagy a lépcsőkön visszaereszkedhetünk a városba. (Ha a lépcsőket választjátok készüljetek fel rá, hogy 260 db van belőle, és havazás esetén lezárják.) (2016)" forrás

Murinsel

Egy New York-i építész műve.

sz. v. fotója

Eggenberg kastély

"A csodás allén egyre beljebb haladva fokozatosan bontakozik ki a látogató szeme előtt az UNESCO világörökségi helyszínei közé sorolt épülettömb. Igazi összművészeti remekmű, amelynek alkotója a Világegyetem szimbolikus megjelenítésére törekedett. A központi, ún. Bolygótermet – amelyet 24 kevésbé pompázatos (alig több mint félezer freskóval ékesített...) díszterem vesz körül – Közép-Európa leglenyűgözőbb kora barokk beltéri műalkotásai közt tartják számon. A kastély egyéb termeiben kényelmesen elfér a Régi Képtár kb. 300 műalkotása. A 12–16. századi európai és osztrák képzőművészetről metszetet nyújtó tárlat csúcspontját id. Lucas Cranach és id. Jan Brueghel festményei alkotják. A kastélypark kissé távolabbi szögletében kapott helyet a Régészeti Múzeum modern épülete, amelynek kétségkívül legkiemelkedőbb műtárgya a strettwegi „áldozati kocsi”. A szakembereket és a laikusokat egyaránt lázba hozó lelet egy Kr. e. 7. századi, igen gazdag hamvasztásos temetkezés egyik mellékleteként került elő 1851-ben. A 4 darab nyolcküllős kerék közti lapon 12 harcos-kinézetű figura, 4 ló és 2 szarvasbika, valamint középen egy 32 cm magas női alak látható." forrás

r. gy. fotója

,,  Ez Stájerország legjelentősebb barokk kastélya és igazából nem is nagyon lehet rá más kifejezéseket használni, mint,

hogy pazar, lenyűgöző csodaszép. Ami nekem leginkább megmaradt, az az épület szabályos, négyszögletes formája, a kastélyt körülvevő hatalmas park, illetve a mindenfelé szabadon mászkáló pávák. Itt egy teljes délutánt lazán el lehet tölteni, pláne ha megnézzük a kastélyon belül működő kiállításokat. (2017)" forrás

j.j. fotója

Basilika Mariatrost

"Ausztriában több helyen láttam már, hogy templomot ugyanúgy helyeznek el egy hegyormon, vagy valami kiálló helyen, mint egy várat. Egyik ilyen látványos hely a Gráchoz tartozó Mariatrostban található templom. A főút felől kétféle módon lehet megközelíteni, autóval egy eléggé meredek úton - Kirchbergstraße, 14 %-os lejtő (szerencsére van fent parkolóhely elég), vagy az ún. Angelus lépcsőn (216 lépcsőfok). A templom bazilika minor rangot viseli. Az egyik leghíresebb búcsújáró hely Stájerországban. Érdekessége még, hogy a templom mindkét oldalára egy-egy épületszárnyat építettek, ezek kolostori épületek (előbb pálosok, majd ferencesek tartózkodtak itt). Maga a templom a barokk teljes pompájában mutatkozik, látszik a tökéletes karbantartottság. A háta mögött, vele harmonizáló épület található, itt szálloda, étterem működik (Hotel Restaurant Pfeifer). A templom minden oldalról rendkívül látványos és a könnyű megközelíthetősége miatt szerintem mindenképpen megtekintésre méltó." forrás

Herz Jesu Kirche

A Jézus szíve templom nagy, csodálatos és érdekes az altemploma. Templomtornya a legmagasabb egész Stájérországban és a 3. legmagasabb Ausztriában. Fel lehet menni és a jutalom: a csodás kilátás. A neogótikus belső tér roppant fotogén. Este kivül csodálatosan megvilágított. Különleges és Ausztriában szokatlan, hogy vörös téglából épült (a 19. század végén). Kellemes a nyugalmas környéke Graz külső területén.

s.e. fotója

Egyéb templomok

Domkirche


Franziskanerkirche


Mariahilferkirche


Landeszeughaus

Tartományi székház

Landhaushof

Kunsthaus

A Modern Művészetek Múzeumának felső kiállítási termeibe a belépőjegy 9 euró.

Egyéb múzeumok

FRida & freD - gyerekmúzeum

Villamosmúzeum

Jön!

Egyéb látnivalók


Gottfried Maurer Haus a Glockenspielplatz-on - L. Anikó fotója


Környékbeli látnivalók és programlehetőségek

Graz közelében (11 kilométer), Thal községben van egy Schwarzenegger múzeum, mivel ott született.

Érdekességek

 1. Amikor Arnold Schwarzenegger még Ausztriában élt, Grazban szorgalmasan járt edzőterembe. Ha az edzőterem vasárnap zárva volt, ő valahogy megoldotta, hogy akkor is edzhessen. Ha valamiért egy nap kihagyta az edzést, akkor nem volt hajlandó a tükörbe nézni. Egyébként Arnold szülei aggódtak, hogy a fiuk meleg, mivel a szobája falára fényesre olajozott, kigyúrt testű férfiak fotóit rakta ki. A hatvanas évek elején, 15 éves korában kezdett el bejárni Grazba edzeni.

Olvasmányos linkek

"A Herrengassén tovább sétáltunk a főtéren át a várba induló sikló (Schlossbergbahn) alsó állomásáig. Megnéztük a Landhaus belső udvarát (igazi reneszánsz remekmű), a "Festett ház" homlokzatát, végül pedig a sportosabb megoldást választottuk, és nem felvonóztunk, hanem a szikla oldalába vájt, 260 fokos lépcsősoron kapaszkodtunk fel az Óratorony tövébe. A lépcsősor mellett található egyébként a hegy belsejében kanyargó, részben szabadon látogatható barlangrendszer egyik bejárata is. Innen lehet eljutni egy sziklaszínházba, de a hegy gyomrában az Óratorony felé száguldó liftek középső állomásához is. Ide mindenképpen érdemes volt elsétálnunk: a kihalt barlangban a csupasz vasszerkezetek derengő kék fénnyel voltak megvilágítva - egy sci-fi díszletében éreztük magunkat. (2012)" forrás


"Térkép nélkül is elég könnyen eltaláltam a város egyik tömegközlekedési csomópontjára, a Jakobiniplatz-ra, mely leginkább a budapesti Moszkva térre hasonlít – csak kissé modernebb és tisztább kivitelben. A tér mögött kezdődik tulajdonképpen Graz óvárosa (Altstadt), melyet az UNESCO már 1999-ben a Világörökség részévé nyilvánított. Innen indul az egészen a Hauptplatz-ig érő Herrengasse is, mely nemcsak az egyik leghangulatosabb sétálóutcája a városnak, de több fő látványosság is található rajta. Ilyen például a gyönyörűen felújított, szecessziós stílusú Generali-udvar (9. szám) és a 7. szám alatt lévő „Festett Ház”, melynek teljes homlokzatát görög-római isteneket ábrázoló freskók díszítik. Velünk szemben található a Landeszeughaus (Tartományi Fegyvertár) és a tartományi parlamentnek otthont adó Landhaus. Utóbbinak a reneszánsz stílusú, árkádos belső udvarát mindenképpen érdemes megtekinteni.

A Landhaus közvetlen szomszédságában áll a Főtérre néző, lenyűgözően szép, többkupolás Rathaus (Városháza), mely elé már fel is állították a tartományi karácsonyfát. Még alig volt délután 1 óra, de az óváros szívének számító Hauptplatz-on (Főtér) már javában nyüzsögtek az emberek, a tér közepén felállított bódék jelentős „Wurst-Kebab-Bier-Glühwein” forgalmat bonyolítottak, miközben az egymást sűrűn követő villamosok megállás nélkül csilingeltek rá a sínen bámészkodókra. A Főteret körülvevő pompás épületek közül talán a Sporgasse sarkán lévő Luegg-ház volt az egyik legszembetűnőbb, ugyanis a homlokzata zsúfolásig volt tömve gazdagon díszített stukkókkal – melyek között, ha figyelmesen nézte az ember – néhány arcot is fel lehetett ismerni." forrás

"A város leghíresebb látnivalója és egyben jelképe a Schlossbergen található óratorony. Ide a sportosabbak egy kis sétával, a kényelmesebbek pedig Európa legmeredekebb siklójával juthatnak fel. Akárhogy is, de érdemes leküzdeni a szintkülönbséget: a hegyről gyönyörű kilátás nyílik az UNESCO-védett óváros piros tetőire, barokk templomaira, vagy éppen a Mura folyó közepére épített mesterséges szigetre. A várhegyen belül egyébként egy alagútrendszer is található, amiben 2 kilométer hosszan barlangvasút közlekedik. Ez főként kisgyerekekkel érkezőknek lesz nagy élmény, mert a kisvasút a mesék birodalmába zakatol a látogatókkal. Miután madártávlatból megismertük a várost, folytassuk utunkat a belvárosba, kukkantsunk be a belső udvarokba, és ha máris megéheztünk volna, fedezzük fel a kulináris kínálatot!" forrás


"A napfényben kapaszkodtunk fel Graz legmagasabb pontjára és egyik fő látnivalójához. A Schlossberg elérhető siklóval, lifttel, gyalog (lépcsőn, alagúton, és a zegzugos utcákon is) és földalatti kisvonattal is. A sikló 60%-os meredeksége, a háború alatt légópincének használt alagút a történelme miatt különleges. Legszebb talán mégiscsak a lépcsősor, ami a belvárossal köti össze a hegytetőt - felfelé csak jó erőnlétűeknek ajánlott. Az erődöt javarészt lerombolták, csak néhány épület és falmaradvány jelzi,hogy valaha itt fontos vár állott. A városban összesen 28 múzeumot számoltam össze: modern és régi, gyermekmúzeum, villamosmúzeum, fegyvermúzeum, természettudományok múzeuma - bőségesen van választék, ha valaki esős napot fogna ki az itt-tartózkodás alatt. Hosszabb grazi hétvégék (vagy egészen hosszú nyaralások) alatt a város környékét is érdemes felkeresni: lipicai ménes, szoborpark, kalandpark, stájer borászatok, várak és gyönyörű táj; no meg persze Arnold Schwarzenegger szülőháza Thalban. (2016) " forrás


"Elindultunk a gyönyörű napsütésben, hogy egy kicsit ismét megcsodáljuk Graz belvárosát. Szinte minden utcácskában, minden sarkon felfedezünk valami újat. Szépen fel és újjáépítettek mindent. Egy megálló az ingyen villamossal és máris a főutcában vagyunk. Az egyik ház belső udvarán átsétálva az „éttermi negyed” utcáiba keveredtünk, szinte mindegyik házban étkezde van. A helyiek Grazi Bermuda háromszögnek hívják ezt a városrészt. Ha valaki itt kezdi az estét, nem valószínű, hogy könnyen előkerül a sok italozó helyről. Itt is szinte mindegyik ház műemlék, szebbnél szebb barokk és reneszánsz homlokzatok, udvarok váltogatják egymást. " forrás


,, Grazot elkerülték a nagyobb háborús pusztítások, a hangulatos óváros elég szép állapotban és eredetiben maradt fenn. Graz nevét egyébként a szlovén Gradec, azaz váracska szóból származtatják és van is egy mini vár a Schlossberg hegyen, úgyhogy alighanem ez a névadó. Az általánosságokhoz még annyit, hogy nagyon sok itt a park, a város 70%-a zöld felület, de ez mondjuk el is várható Ausztria zöld szívének fővárosától. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

L. Anikó fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 05. 29. 17:03
Dear Austrian girl, We thank you for the critical comments and have accordingly changed the contents you have considered incorrect. However, I have a bit felt that a Hungarian term fits the tone of your criticism: A kákán is csomót keres, that means in English more or less like: Making two bites at a cherry, or in German: quackeln order tadelsüchtig. Surely at some point, you may have misinterpreted a phenomenon in a foreign city.


austriangurl1, 2021. 05. 29. 14:51
Greetings from one of the vad bicycling students in Graz. I mean don't you have students in Hungary? Seems like you don't... Then you should definitely come and visit us here. It's better than going to a zoo, I promise!

And btw I have never paid for a bread at a restaurant, idk to which restaurant you went, but that seems pretty weird to me.

És nem olyan biztos, hogy ez egy "Nagy szerencse, hogy a 2 világháborús bombázások Graz ipari negyedeit rombolták le." I mean I really like dark humour but I'm not so sure, if people from the "ipari negyedeit" who survived would find it cool.


PS: just because Mozart was born in Austria doesn't mean that everyone goes to a "zenei föiskola". As far as I know there are 2 of these in Graz from idk 20-30 föiskolák Grazban...


Linzer, 2019. 04. 11. 20:54
A kedvenc városom. 2014-ben jártam ott először és utoljára is. Azóta is visszaakarok menni, csak sajnos teljesen máshová esik mint ahol többször menni szoktunk.
Nem az a város, ami a csapból is folyik és mindenki odaakarna menni, mégsem okoz csalódást, hangulatos utcák, látnivalók vannak bőven. Nincs az a hatalmas turista tömeg.
Mennék ide is meccsre, csak aki miatt szoktam menni, a Graz ellen mindig csak csere, nem tudom miért, pedig 99%-ban kezdő.
Kedvencem az óratorony.


Tibor, 2019. 01. 08. 11:57
Sok éve dolgozom és élem itt az eletem. Vas megyéből érkezve nagyon hamar beilleszkedik az ember és megtapasztalja nyugati jólét és hazai konyha hatásait. Precíz és szervezett,természetközeli, kiváló közlekedés. Ismerjék meg bátran!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon