ÚTIKRITIKA.HU / Stájerország / Graz


hirdetes


útikritikák


Stájerország / Graz

Graz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Óváros | Főtér (Hauptplatz) | Óratorony (Uhrturm) | Murinsel | Eggenberg kastély | Basilika Mariatrost | Herz Jesu Kirche | Egyéb templomok | Landeszeughaus | Kunsthaus | Egyéb múzeumok | Egyéb látnivalók | Környékbeli látnivalók és programok | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Glockenspielplatz - m.j. fotója

Graz (Grác) dióhéjban

 • Graz lakossága (2023-as adat szerint) 305 ezer (ebben 29 ezer EU-állampolgárságú külföldi, 29 ezer egyéb külföldi). Graz Ausztria második legnépesebb városa. Egy ideje magyarul úgy is írják, hogy Grác.
 • A város a Mura-folyó (németül: Mur) két partján fekszik. A város több mint egyharmada zöldterület.
 • Grazban sok a diák.
 • Graz óvárosa és a Eggenberg-palotaaz UNESCO kulturális világörökségének a helyszínei.
 • Átlagos nettó havi fizetés (2023-ban): 2200 euró - (ausztriai átlag: 2400 euró) (Magyarország: 860 euró)
 • A város neve a középkori szláv "gradec" szóból ered, ami "város" vagy "vár" jelentést hordoz.

Varga Gábor fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A termelői piac a Kaiser-Josef-Platz-on
 2. A Kunstmuseum ultramodern épülete igazán látványos (olyan, mint egy UFO-állomás a klasszikus építészeti közegben
 3. Jóllakni a Kapuzinerhof egyik vendéglőjében
 4. Éjszaka a jó biztonságérzet
 5. A városkép mögötti hegyek
 6. Az óváros nagyon szépen karbantartott, csinos homlokzatok
 7. Az óratorony kilátójából körbenézni
 8. A Karmeliterplatzon a mesterséges tó és a gusztusos padok
 9. A városháza mögött kávézni a Buna Kaffeladen-ben
 10. A hangulatos átjáróházak

Nem tetszett

 1. Graz nekünk drágábbnak tűnt, mint Bécs (a kávé viszont olcsóbb)
 2. Vasárnap meglepően sok étterem zárva tart
 3. Vannak a központhoz közel egészen lepukkant utcarészek is
 4. Az óvároson kívüli, ötvenes, hatvanas években épített ronda, unalmas lakóépületek sokat rontanak a város panorámáján (ismerős probléma)
 5. Folyton vigyázni kell a vadul bicajozó diákokra
 6. Egyre kevesebb az osztrák konyhás étterem - bezzeg a kebabosból minden mennyiségben van (unalmas)
 7. Túl sok gépkocsi a város méretéhez képest

Vélemények

,, Graz kellemes kisváros, pont jó volt egy hosszú hétvégét ott tölteni. Karácsony előtt mentem, így több helyen is részt vehettem a karácsonyi vásárok forgatagában.

Csak a gyalogszerrel bejárható belvárosban néztem körül, megszakítva a városnézést vegán éttermekben (Greenhouse, Erde), kellemes kávézókban (Buna, Tribeka) és a vásári forralt boros standokon.


Az állomás előtt tett le a busz (Europaplatz) ahonnan 15-20 perc alatt be lehet sétálni a belvárosba. Az információs irodában térképet és magyar nyelvű úti kalauzokat lehet beszerezni – az úti kalauz 3 sétát ajánl, és rövid, de jó leírást ad az útközbeni látnivalókról.


A várost átszelő Mura folyó partján van a Schlossberg, “várhegy” - ide siklóval mentem fel, de van a szikla belsejébe vájt lift is. A kilátás nagyon szép fentről. Lefele a lépcsőn jöttem. A siklóra tömegközlekedési jegyet kell venni (2,2EUR ow, 1 órán keresztül jó bármilyen tömegközlekedési eszközre). Amúgy van 24 órás jegy is, de minek, ha úgyis sétálunk. A városban sok díszes épület van, a városháza, néhány palota, de még a sima lakóházak is szépen felújítva díszelegnek.
Sok volt a turista, mind a környékről, mind külföldről jönnek ilyenkor a sok kis karácsonyi vásár és a kivilágított város szépsége miatt. Sok magyart és olasz hallottam. A helyiek is örömmel néznek körül a vásárokban ahol koncertek is vannak hétvégén és este.


A Kaiser Josef Platzon levő piac kicsit csalódás volt, nem volt sok árus (állítólag pénteken és szombaton igazán népes a piac), viszont híres grazi tökmagolajat azért tudtam venni.

A villamos a főtér és a Kaiser Josef Platz között ingyenes (1 megálló). Ha nagyon hideg van, érdemes benézni a K&Ö áruházba, mely a belváros szívében van és jól fűtött.


A modern épület a Mura partján a “barátságos földönkívüli” egy múzeumnak ad otthont (Kunsthaus Graz). Bár nagyon elüt a környezetétől, valahogy mégis jól néz ki.


Azt hiszem Grazban nincs semmi “fantasztikus” látnivaló, viszont nagyon kellemes hely, barátságos, a világ sok országából ideköltözött helyivel és persze tősgyökeres grazival. Sok a diák is. Egy kis kóstoló a kultúrált nyugati demokráciába. A hideg miatt nem nagyon mentem a belvároson kívülre, de a város környéke is szép állítólag." (Kata, 2016)"Mind a belváros, mind a Mura-folyó, mind a várhegy, amin az óratorony jellegzetes tornya az egész város képét meghatározza. Jellegzetes még a modern művészetek múzeuma, ami leginkább egy emberi szívhez hasonlít, na meg a várhegy belsejébe épített lift, amivel pillanatok alatt fel lehet jutni a fellegvárba. :) Ami pedig a legklasszabb, az a Murára épített mesterséges kis sziget, amiben egy kis kávézó és színpad kapott helyet. Graz egyébként tipikus egyetemváros, Szegedhez hasonlítanám, ahol éjjel-nappal zajlik a diákélet. A város sokadik különlegessége a naponta kétszer előadott harangjáték is, aminek a megcsodálására mindig egész kis közönség gyűlik össze." forrás


"Graz szerintem szép város és a magyar városokhoz képest tiszta, rendezett is. Az pedig, hogy egy darab szemetet sem találni, badarság, mindenhol vannak trehány emberek. De az tény, hogy Grazban nyugodt szívvel szállok ki a kocsimból a városban vagy akármelyik bevásárló központban, mert nem lepnek meg azonnal a kéregető, koszos hajléktalanok. Szombathelyről ugyanezt nem mondhatom el, lassan már a várost is messze elkerülöm, mert leparkolni nem lehet úgy, hogy ne kéregessenek valamelyik parkolóban. Ez viszont nagy különbség, nagyobb, mint a szemét mennyisége. Összefirkált fal pedig tényleg sok van, de ez mindenhol. Az osztrák tinik meg aztán extra lázadóak és szabad szelleműek, így nem is csoda, hogy ha elszalad velük a ló. (2014)" forrás

Odajutás

Graz autóúton 347 kilométerre van Budapesttől. A kb. 4 óra 10 perces non-stop vezetés folyamán 193 kilométeres távon élvezhetjük az autópálya kényelmét.

Szállás

Ajánlott hotelek:

Más Graz-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Helyi közlekedés

Parkolás: a városmaghoz közel 1,80-2,60 euró/óra, kijjebb (igen így kell írni) 1,60 euró.

Villamos

Az óvárosban a Jakominiplatz és a főtér (Hauptplatz) között ingyen utazhatunk a villamoson, mindkét irányban.

Kerékpár

Sok a kijelölt kerékpárút.

Gyalogosan

Nem komplikált Graz szerkezete. A Mura-folyó és a Schlossberg (Várhegy) tobbnyire jó tájékozódási pontot jelent.

Étkezés

A városközpontban több utcában is találhatók étterem-sorok, ahol az árak és a minőség is változó lehet.

 Néhány olyan étel, amelyet érdemes kipróbálni Grazban:

    Schnitzel: Az osztrák konyha egyik legismertebb étele, amely sült szeletelt húsból készül. A klasszikus változat sertéshúsból készül, de kapható marhahúsból és csirkéből készült változat is.

    Tafelspitz: Főtt marhahús, amelyet gyökérzöldségekkel, tormával és szósszal tálalnak.

    Kaiserschmarrn: Egy édes palacsinta, amelyet apróra tépnek és porcukorral szolgálnak fel.

    Topfenstrudel: Sajttorta, amelyet gyakran málnaöntettel tálalnak.

    Steirisches Backhendl: Szeletelt és bundázott csirkemell, amelyet hagyományosan salátával, sült krumplival és tökkel tálalnak.

    Leberknödelsuppe: Az osztrák verziója a húsos gombóclevesnek, amelynek húsos gombócai a levesben úsznak.

    Kürbiscremesuppe: Sütőtökkrémleves, amelyet tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálalnak.

    Geselchtes: Füstölt hús, amelyet általában savanyúsággal és mustárral szolgálnak fel.

    Zotter csokoládé: Híres osztrák csokoládémárka, amelynek gyára és boltja is megtalálható Graz közelében.


L. Anikó fotója

Vásárlás

Kastner & Öhler, Paradeishof

A Kastner & Öhler egy híres, több emeletes áruház a Paradeishof épületében, közvetlenül a Hauptplatz (főtér) mellett. Az épület maga egy impozáns barokk palota, amely a város egyik legrégebbi és legfontosabb épületei közé tartozik. Az áruházban különféle ruházati cikkek, kozmetikumok, ékszerek és más kiegészítők találhatóak, valamint kávézók és éttermek is működnek az épületben. A Kastner & Öhler már több mint 100 éve működik Grazban, és azóta is a város egyik legkedveltebb bevásárlóhelye.

Lendviertel

Lendviertel ismert, mint Lend, egy városrész Grazban a Mur folyótól délre található. A terület gazdag történelemmel rendelkezik, és korábban önálló város volt, amíg a 19. században Grazhoz nem csatolták. Ma Lend egy élénk és változatos környék, ahol régi és új épületek, divatos üzletek, kávézók és éttermek keverednek. Alternatív és bohém hangulatáról ismert, és a diákok, művészek és fiatal szakemberek kedvelt helye. Lend számos kulturális intézménynek és rendezvénynek is otthont ad, mint például a Forum Stadtpark, az Elevate Fesztivál és a Scherbe, egy népszerű koncerthelyszín.


Kaiser Josef Markt (piac)

A Kaiser Josef Markt Graz belvárosában található piac, mely különböző élelmiszerboltokat, zöldség- és gyümölcsárusokat, henteseket és halárusokat kínál. A piac különösen népszerű a helyiek körében, akik friss és minőségi élelmiszereket vásárolnak itt. A piac a Kaiser Josef Platz közelében található.

Szórakozás

Az este 11-ig tartó grazi éjszakai élet szinte teljesen a Mariahilfeplatz, a Franziskanerplatz és az Oberstadt által alkotott képzeletbeli háromszögön belül zajlik. Persze van jócskán buliélet az egyetemi negyedben (Univiertel). A város peremén működik több diszkó is.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Graz alapvetően egy jó közbiztonságú város. Éjszaka is nyugodtan sétálhatunk az utcákon. Legfeljebb az nem tanácsos, hogy az éjszaka kellős közepén egyedül sétálgassunk parkokban, a Sclossberg gyengén megvilágított utcáin. A főtéren és a Jakominiplatzon gyakran csoportosulnak punkok, zajosabb fiatalok. De ők békések, nem bántanak senkit. A Jakominiplatz-on és a Griesplatz-on éjszaka válik kicsit meredekebbé a helyzet, nem nem rablók miatt, hanem , mert sok a részeg alak.

A pályaudvar térségében és a tömött buszokon kell picit tartani a zsebtolvajoktól. 

Egyéb hasznos információk

1. Grazban nyugodtan iható a csapvíz.

2. Grazban van egy tiszteletbeli magyar konzul Mag. Rudolf Roth személyében

Címe: Conrad von Hötzendorf Strasse 160., A-8010 Graz (Steiermark) Österreich
internet: www.roth.at
telefon: +43-316-472-212-613, +43-316-472-212-617
e-mail: office@roth.at

Óváros

cs. m. fotója

Nagy szerencse, hogy a 2 világháborús bombázások Graz ipari negyedeit rombolták le, míg az óváros épségben megmaradt.

"Az egyik legszebb óváros Ausztriában. Kifejezetten kellemesnek, kulturáltnak éreztük a helyi járókelő helyi népséget. Rengeteg itt tanuló diák. Szimpatikusak. Szuper volt benézegetni a belső udvarokba, bámulni a kis boltokat. Az óvárosban egy belső udvari kertvendéglőben ebédeltünk tipikus stájer kajákat. Hű, az a stájer szelet (juhsajtos, spenótos, sonkás)! Csodás volt az almás rétes vaníliaszósszal. Külön jó, hogy nincs az óvárosban elviselhetetlenül sok, lökdösős turistacsoport. (Róka, 2016)

Sporgasse

Sok turista szerint ez az utca inkább olaszos, mint közép-európai.

A Sporgasse Graz történelmi belvárosában található, számos étteremmel, kávézóval és üzlettel. A sétálóutca számos történelmi épületet is felvonultat, köztük a Schell Collectiont, amely egy csodálatos művészeti galéria, ahol a látogatók számos képzőművészeti alkotást és régiséget tekinthetnek meg. A Sporgasse a városközpont egyik legélénkebb és legkedveltebb sétálóutcája, így ideális helyszín az emberek számára, akik szeretnék felfedezni Graz történelmi és kulturális örökségét, miközben egy finom ebédet vagy kávét fogyasztanak.

k. p. fotója

Sackstrasse

A Sackstrasse Graz városának központi bevásárlóutcája, ahol számos üzlet, étterem és kávézó található. A térkövekkel kirakott járdák és a színes épületek adnak egyedi hangulatot az utcának. A Sackstrasse közelében található a városközpont főterei, valamint a turistalátványosságok, például a Graz-i dóm és a Landhaushof is.

b. i. fotója

Városháza

(Rathaus)

A Rathaus (városháza) Graz város központjában található, és az egyik legismertebb és legimpozánsabb épülete a városnak. A Rathaus 1893-ban épült a neo-gótikus stílusban, és kívülről impozáns tornyával és díszes homlokzatával rendelkezik. A belső terei is gyönyörűek, többek között egy nagyteremmel, melyet számos ünnepi eseményre használnak, illetve különféle díszes szobrokkal és freskókkal díszített falakkal. A Rathaus előtt egy szép kert található, mely kellemes pihenőhellyé teszi az épület környékét.


L. Anikó fotója

Főtér (Hauptplatz)

L. Anikó fotója

"Tipikus osztrák városi főtér, semmi átlagon felüli vonzerő. Csinos régi épületek, egy díszkút és a városháza (Rathaus). A főtéren van néhány vonzó kávézó és vendéglő. Nekünk jobban tetszett a főtérből nyíló Murgasse és a Sackstrasse. Ront a főtér hangulatán, hogy munkálkodik ott néhány gyanús alak, feltehetően drogkereskedők. Inkább egy közlekedési csomópont, mint egy olyan hely, ahol szívesen pihennénk egy padon (amit tán nem is láttunk.) " (Róka, 2016)

Óratorony (Uhrturm)

Többféleképpen lehet felmenni a toronyhoz. Mi lépcsőztünk. A kényelmesek lifteznek.

f. gy. fotója

"A Schlossbergbahn felső állomása melletti vásártól érdemes tovább sétálni a várhegyen, mert azért Graz jelképét, az óratornyot sem hagyhatjuk ki, és útközben még belebotlunk több látnivalóba is. Az óratorony mellől pedig a hegy gyomrába épített lifttel vagy a lépcsőkön visszaereszkedhetünk a városba. (Ha a lépcsőket választjátok készüljetek fel rá, hogy 260 db van belőle, és havazás esetén lezárják.) (2016)" forrás

Murinsel

A Murinsel egy híd-sziget a Mur folyón Grazban, Ausztriában. Az épület 2003-ban készült el, tervezője a new yorki építész, Vito Acconci. Az acél és üveg híd-sziget egy modern, futurisztikus megjelenésű épület, amely népszerű turisztikai látványosság a városban. A Murinsel több mint 2000 négyzetméter területet foglal el, és kulturális eseményeknek, kiállításoknak, koncerteknek és más rendezvényeknek ad otthont. A híd-sziget összeköti az északi és déli partokat, és számos üzletet, éttermet és kávézót is magában foglal.

sz. v. fotója

Eggenberg kastély

"A csodás allén egyre beljebb haladva fokozatosan bontakozik ki a látogató szeme előtt az UNESCO világörökségi helyszínei közé sorolt épülettömb. Igazi összművészeti remekmű, amelynek alkotója a Világegyetem szimbolikus megjelenítésére törekedett. A központi, ún. Bolygótermet – amelyet 24 kevésbé pompázatos (alig több mint félezer freskóval ékesített...) díszterem vesz körül – Közép-Európa leglenyűgözőbb kora barokk beltéri műalkotásai közt tartják számon. A kastély egyéb termeiben kényelmesen elfér a Régi Képtár kb. 300 műalkotása. A 12–16. századi európai és osztrák képzőművészetről metszetet nyújtó tárlat csúcspontját id. Lucas Cranach és id. Jan Brueghel festményei alkotják. A kastélypark kissé távolabbi szögletében kapott helyet a Régészeti Múzeum modern épülete, amelynek kétségkívül legkiemelkedőbb műtárgya a strettwegi „áldozati kocsi”. A szakembereket és a laikusokat egyaránt lázba hozó lelet egy Kr. e. 7. századi, igen gazdag hamvasztásos temetkezés egyik mellékleteként került elő 1851-ben. A 4 darab nyolcküllős kerék közti lapon 12 harcos-kinézetű figura, 4 ló és 2 szarvasbika, valamint középen egy 32 cm magas női alak látható." forrás

r. gy. fotója

,,  Ez Stájerország legjelentősebb barokk kastélya és igazából nem is nagyon lehet rá más kifejezéseket használni, mint,

hogy pazar, lenyűgöző csodaszép. Ami nekem leginkább megmaradt, az az épület szabályos, négyszögletes formája, a kastélyt körülvevő hatalmas park, illetve a mindenfelé szabadon mászkáló pávák. Itt egy teljes délutánt lazán el lehet tölteni, pláne ha megnézzük a kastélyon belül működő kiállításokat. (2017)" forrás

j.j. fotója

Basilika Mariatrost

m. m. fotója

"Ausztriában több helyen láttam már, hogy templomot ugyanúgy helyeznek el egy hegyormon, vagy valami kiálló helyen, mint egy várat. Egyik ilyen látványos hely a Gráchoz tartozó Mariatrostban található templom. A főút felől kétféle módon lehet megközelíteni, autóval egy eléggé meredek úton - Kirchbergstraße, 14 %-os lejtő (szerencsére van fent parkolóhely elég), vagy az ún. Angelus lépcsőn (216 lépcsőfok). A templom bazilika minor rangot viseli. Az egyik leghíresebb búcsújáró hely Stájerországban. Érdekessége még, hogy a templom mindkét oldalára egy-egy épületszárnyat építettek, ezek kolostori épületek (előbb pálosok, majd ferencesek tartózkodtak itt). Maga a templom a barokk teljes pompájában mutatkozik, látszik a tökéletes karbantartottság. A háta mögött, vele harmonizáló épület található, itt szálloda, étterem működik (Hotel Restaurant Pfeifer). A templom minden oldalról rendkívül látványos és a könnyű megközelíthetősége miatt szerintem mindenképpen megtekintésre méltó." forrás

Herz Jesu Kirche

A Jézus szíve templom nagy, csodálatos és érdekes az altemploma. Templomtornya a legmagasabb egész Stájérországban és a 3. legmagasabb Ausztriában. Fel lehet menni és a jutalom: a csodás kilátás. A neogótikus belső tér roppant fotogén. Este kivül csodálatosan megvilágított. Különleges és Ausztriában szokatlan, hogy vörös téglából épült (a 19. század végén). Kellemes a nyugalmas környéke Graz külső területén.

s.e. fotója

Egyéb templomok

Domkirche

A Domkirche, vagyis a székesegyház, Graz város központjában található, és az egyik legismertebb nevezetessége a városnak. Az épület stílusa főleg a barokk, de a belső terekben találhatóak reneszánsz és gótikus elemek is.

A székesegyház 1438-ban kezdte meg működését, de az épületet a 16. és 17. században építették újjá. Az épület hosszú történelme során többször átalakult, bővült és restaurálták.

A székesegyház belső terei lenyűgözőek, magas mennyezete és nagy kórusa van. Az oltár és a freskók nagyon részletesek és gazdagok, és a belső térben található különféle szobrok és díszítések is lenyűgözőek.

A székesegyház mellett található a Szent György-kápolna, amely szintén érdemes megnézni. A kápolna 1665-ben épült, és a belső térben található freskók és művészi díszítések szintén lenyűgözőek.


Franziskanerkirche

A Franziskanerkirche az egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivaló a városban. Az épületet a 17. században építették barokk stílusban, és azóta számos átalakításon esett át. A belső tér gazdag díszítéssel rendelkezik, melyek közé tartozik többek között a mennyezeten található freskó, valamint az oltár és a szobrok. A kápolna hangulatos és békés légkört áraszt, és ideális hely a csendes elmélkedésre és imádságra. A Franziskanerkirche egyike a Grazban található sok történelmi templomoknak, és azok számára is érdekes lehet, akik szeretnék felfedezni az osztrák barokk építészetét.

Mariahilferkirche

A Mariahilferkirche egy csodálatos barokk stílusú templom, melyet 1724-ben építettek. A belső térben a fehér és arany színek dominálnak, és lenyűgöző díszítések, faragások és festmények díszítik a mennyezetet és a falakat. A templom két oldalán elhelyezett kápolnák szintén gyönyörűek, és az oltárban található szobrok és festmények nagy művészi értékkel rendelkeznek. A Mariahilferkirche rendszeresen tart istentiszteleteket és koncerteket, így érdemes meglátogatni, ha Grazban járunk.


Landeszeughaus

Tartományi székház

A Landeszeughaus Grazban a világ egyik legnagyobb fegyvertári kiállítása. A múzeumot a 17. században építették, és több mint 32 000 darab fegyvert és katonai felszerelést tartalmaz. A látogatók megtekinthetik a páncélokat, sisakokat, kardokat, tőröket, pisztolyokat és puskákat, amelyeket az évszázadok során használtak. Az épületet eredetileg fegyverraktárnak építették, és az épület szépsége a látványos szimmetrikus elrendezésben rejlik. A múzeumot minden évben több százezer látogató keresi fel, akik érdeklődnek a katonai történelem iránt, vagy csak kíváncsiak a lenyűgöző tárgyakra.

Landhaushof

A Landhaushof Grazban egy csodálatos barokk stílusú udvar, amely a 16. században épült. Az épület ma a Steiermark tartomány törvényhozó testületének székhelye. A Landhaushof központi udvara egy nagy téglalap alakú, gyönyörűen díszített oszlopcsarnokkal körülvéve. Az oszlopokon kívül a udvaron két sorban állnak a barokk stílusú ablakok és ajtók. Az udvaron található szökőkút és egy szép óra is. A Landhaushof látványa lenyűgöző, és az épület gazdag történelmi háttere miatt fontos szerepet játszik Graz városának kulturális életében.

Kunsthaus

A Modern Művészetek Múzeumának felső kiállítási termeibe a belépőjegy 9 euró.

A Kunsthaus Graz egy modern művészeti múzeum, amely Graz városának kulturális életének egyik legfontosabb központja. Az épület modern külsővel rendelkezik, amely nagyon különbözik a környező barokk és reneszánsz épületektől. Az épület formája egy hatalmas, áttetsző buborékra emlékeztet, amelyet speciális plexiüveg panelből készítettek, amely általában világító színekkel van megvilágítva az éjszaka folyamán. A múzeum állandó és időszakos kiállításokat is bemutat, amelyek között számos kortárs művészeti alkotás található. Az épület a város egyik legismertebb látványossága, és mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Grazban vagyunk.

Egyéb múzeumok

FRida & freD - gyerekmúzeum

A FRida & freD egy modern és interaktív gyerekmúzeum Grazban, Ausztriában. A múzeum célja, hogy játékos formában tanítsa a gyerekeket különböző témákra, például tudományra, művészetre és kultúrára vonatkozóan. A múzeum gyerekeknek szóló interaktív kiállításokat kínál, amelyekkel a gyerekek élményeket szerezhetnek és új dolgokat fedezhetnek fel. A múzeum területén találhatók még játékterek, kreatív műhelyek és előadótermek is, amelyek különböző tevékenységekre adnak lehetőséget. A FRida & freD a gyermekek kreativitásának és képességeinek fejlesztését tűzte ki célul, így ideális helyszín családi kirándulásokhoz.

Közlekedési múzeum

A közlekedési múzeum Grazban (Verkehrsmuseum Graz) egy szép és érdekes múzeum, amely bemutatja a város közlekedésének történetét és fejlődését az idők során. A múzeum fő kiállítási tárgya a vasút és a villamos járművek, amelyek között megtalálhatók a régi időkből származó történelmi járművek is. A múzeumban bemutatnak továbbá autókat, buszokat, kerékpárokat, motorokat, valamint kiegészítőket és tartozékokat is, amelyek szintén a közlekedési történet részét képezik. A múzeum nagyon érdekes lehet mind azok számára, akik szeretik a közlekedéstörténetet, mind pedig azoknak, akik érdeklődnek a régi járművek iránt.

Egyéb látnivalók


Gottfried Maurer Haus a Glockenspielplatz-on - L. Anikó fotója


Környékbeli látnivalók és programlehetőségek

Graz közelében (11 kilométer), Thal községben van egy Schwarzenegger múzeum, mivel ott született.

Érdekességek

 1. Amikor Arnold Schwarzenegger még Ausztriában élt, Grazban szorgalmasan járt edzőterembe. Ha az edzőterem vasárnap zárva volt, ő valahogy megoldotta, hogy akkor is edzhessen. Ha valamiért egy nap kihagyta az edzést, akkor nem volt hajlandó a tükörbe nézni. Egyébként Arnold szülei aggódtak, hogy a fiuk meleg, mivel a szobája falára fényesre olajozott, kigyúrt testű férfiak fotóit rakta ki. A hatvanas évek elején, 15 éves korában kezdett el bejárni Grazba edzeni.

Olvasmányos linkek

"A Herrengassén tovább sétáltunk a főtéren át a várba induló sikló (Schlossbergbahn) alsó állomásáig. Megnéztük a Landhaus belső udvarát (igazi reneszánsz remekmű), a "Festett ház" homlokzatát, végül pedig a sportosabb megoldást választottuk, és nem felvonóztunk, hanem a szikla oldalába vájt, 260 fokos lépcsősoron kapaszkodtunk fel az Óratorony tövébe. A lépcsősor mellett található egyébként a hegy belsejében kanyargó, részben szabadon látogatható barlangrendszer egyik bejárata is. Innen lehet eljutni egy sziklaszínházba, de a hegy gyomrában az Óratorony felé száguldó liftek középső állomásához is. Ide mindenképpen érdemes volt elsétálnunk: a kihalt barlangban a csupasz vasszerkezetek derengő kék fénnyel voltak megvilágítva - egy sci-fi díszletében éreztük magunkat. (2012)" forrás


"Térkép nélkül is elég könnyen eltaláltam a város egyik tömegközlekedési csomópontjára, a Jakobiniplatz-ra, mely leginkább a budapesti Moszkva térre hasonlít – csak kissé modernebb és tisztább kivitelben. A tér mögött kezdődik tulajdonképpen Graz óvárosa (Altstadt), melyet az UNESCO már 1999-ben a Világörökség részévé nyilvánított. Innen indul az egészen a Hauptplatz-ig érő Herrengasse is, mely nemcsak az egyik leghangulatosabb sétálóutcája a városnak, de több fő látványosság is található rajta. Ilyen például a gyönyörűen felújított, szecessziós stílusú Generali-udvar (9. szám) és a 7. szám alatt lévő „Festett Ház”, melynek teljes homlokzatát görög-római isteneket ábrázoló freskók díszítik. Velünk szemben található a Landeszeughaus (Tartományi Fegyvertár) és a tartományi parlamentnek otthont adó Landhaus. Utóbbinak a reneszánsz stílusú, árkádos belső udvarát mindenképpen érdemes megtekinteni.

A Landhaus közvetlen szomszédságában áll a Főtérre néző, lenyűgözően szép, többkupolás Rathaus (Városháza), mely elé már fel is állították a tartományi karácsonyfát. Még alig volt délután 1 óra, de az óváros szívének számító Hauptplatz-on (Főtér) már javában nyüzsögtek az emberek, a tér közepén felállított bódék jelentős „Wurst-Kebab-Bier-Glühwein” forgalmat bonyolítottak, miközben az egymást sűrűn követő villamosok megállás nélkül csilingeltek rá a sínen bámészkodókra. A Főteret körülvevő pompás épületek közül talán a Sporgasse sarkán lévő Luegg-ház volt az egyik legszembetűnőbb, ugyanis a homlokzata zsúfolásig volt tömve gazdagon díszített stukkókkal – melyek között, ha figyelmesen nézte az ember – néhány arcot is fel lehetett ismerni." forrás

"A város leghíresebb látnivalója és egyben jelképe a Schlossbergen található óratorony. Ide a sportosabbak egy kis sétával, a kényelmesebbek pedig Európa legmeredekebb siklójával juthatnak fel. Akárhogy is, de érdemes leküzdeni a szintkülönbséget: a hegyről gyönyörű kilátás nyílik az UNESCO-védett óváros piros tetőire, barokk templomaira, vagy éppen a Mura folyó közepére épített mesterséges szigetre. A várhegyen belül egyébként egy alagútrendszer is található, amiben 2 kilométer hosszan barlangvasút közlekedik. Ez főként kisgyerekekkel érkezőknek lesz nagy élmény, mert a kisvasút a mesék birodalmába zakatol a látogatókkal. Miután madártávlatból megismertük a várost, folytassuk utunkat a belvárosba, kukkantsunk be a belső udvarokba, és ha máris megéheztünk volna, fedezzük fel a kulináris kínálatot!" forrás


"A napfényben kapaszkodtunk fel Graz legmagasabb pontjára és egyik fő látnivalójához. A Schlossberg elérhető siklóval, lifttel, gyalog (lépcsőn, alagúton, és a zegzugos utcákon is) és földalatti kisvonattal is. A sikló 60%-os meredeksége, a háború alatt légópincének használt alagút a történelme miatt különleges. Legszebb talán mégiscsak a lépcsősor, ami a belvárossal köti össze a hegytetőt - felfelé csak jó erőnlétűeknek ajánlott. Az erődöt javarészt lerombolták, csak néhány épület és falmaradvány jelzi,hogy valaha itt fontos vár állott. A városban összesen 28 múzeumot számoltam össze: modern és régi, gyermekmúzeum, villamosmúzeum, fegyvermúzeum, természettudományok múzeuma - bőségesen van választék, ha valaki esős napot fogna ki az itt-tartózkodás alatt. Hosszabb grazi hétvégék (vagy egészen hosszú nyaralások) alatt a város környékét is érdemes felkeresni: lipicai ménes, szoborpark, kalandpark, stájer borászatok, várak és gyönyörű táj; no meg persze Arnold Schwarzenegger szülőháza Thalban. (2016) " forrás


"Elindultunk a gyönyörű napsütésben, hogy egy kicsit ismét megcsodáljuk Graz belvárosát. Szinte minden utcácskában, minden sarkon felfedezünk valami újat. Szépen fel és újjáépítettek mindent. Egy megálló az ingyen villamossal és máris a főutcában vagyunk. Az egyik ház belső udvarán átsétálva az „éttermi negyed” utcáiba keveredtünk, szinte mindegyik házban étkezde van. A helyiek Grazi Bermuda háromszögnek hívják ezt a városrészt. Ha valaki itt kezdi az estét, nem valószínű, hogy könnyen előkerül a sok italozó helyről. Itt is szinte mindegyik ház műemlék, szebbnél szebb barokk és reneszánsz homlokzatok, udvarok váltogatják egymást. " forrás


,, Grazot elkerülték a nagyobb háborús pusztítások, a hangulatos óváros elég szép állapotban és eredetiben maradt fenn. Graz nevét egyébként a szlovén Gradec, azaz váracska szóból származtatják és van is egy mini vár a Schlossberg hegyen, úgyhogy alighanem ez a névadó. Az általánosságokhoz még annyit, hogy nagyon sok itt a park, a város 70%-a zöld felület, de ez mondjuk el is várható Ausztria zöld szívének fővárosától. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

L. Anikó fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 05. 29. 17:03
Dear Austrian girl, We thank you for the critical comments and have accordingly changed the contents you have considered incorrect. However, I have a bit felt that a Hungarian term fits the tone of your criticism: A kákán is csomót keres, that means in English more or less like: Making two bites at a cherry, or in German: quackeln order tadelsüchtig. Surely at some point, you may have misinterpreted a phenomenon in a foreign city.


austriangurl1, 2021. 05. 29. 14:51
Greetings from one of the vad bicycling students in Graz. I mean don't you have students in Hungary? Seems like you don't... Then you should definitely come and visit us here. It's better than going to a zoo, I promise!

And btw I have never paid for a bread at a restaurant, idk to which restaurant you went, but that seems pretty weird to me.

És nem olyan biztos, hogy ez egy "Nagy szerencse, hogy a 2 világháborús bombázások Graz ipari negyedeit rombolták le." I mean I really like dark humour but I'm not so sure, if people from the "ipari negyedeit" who survived would find it cool.


PS: just because Mozart was born in Austria doesn't mean that everyone goes to a "zenei föiskola". As far as I know there are 2 of these in Graz from idk 20-30 föiskolák Grazban...


Linzer, 2019. 04. 11. 20:54
A kedvenc városom. 2014-ben jártam ott először és utoljára is. Azóta is visszaakarok menni, csak sajnos teljesen máshová esik mint ahol többször menni szoktunk.
Nem az a város, ami a csapból is folyik és mindenki odaakarna menni, mégsem okoz csalódást, hangulatos utcák, látnivalók vannak bőven. Nincs az a hatalmas turista tömeg.
Mennék ide is meccsre, csak aki miatt szoktam menni, a Graz ellen mindig csak csere, nem tudom miért, pedig 99%-ban kezdő.
Kedvencem az óratorony.


Tibor, 2019. 01. 08. 11:57
Sok éve dolgozom és élem itt az eletem. Vas megyéből érkezve nagyon hamar beilleszkedik az ember és megtapasztalja nyugati jólét és hazai konyha hatásait. Precíz és szervezett,természetközeli, kiváló közlekedés. Ismerjék meg bátran!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon