ÚTIKRITIKA.HU / Kismarton


hirdetes

útikritikák


Kismarton

Kismartonról dióhéjban|VendéglátásEsterházy-kastély|Főtér| Haydn-ház| Egyéb látnivalók| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Kismartonról dióhéjban

németül: Eisenstadt

Lakosság (2022-ben): 13,400

Kismarton Burgenland szövetségi tartomány székhelye.

Ata fotója

Vendéglátás

Egy helyi, középkategóriás étteremben két főnek a háromfogásos étkezés kb. 45 euróba kerül (2022-ben).

Fagyizó&kávézó - Ata fotója

Kávézó a sétálóutcában - Ata fotója

Vásárlás

Kismartonnak állandó piaca, amely az Eggenberger Strasse 1. szám alatt található.

Ezenkívül Kismartonban rendszeresen tartanak termelői piacokat is, amelyeken helyi termelők árulják portékáikat. Ezeket város különböző helyszínén tartják őket, például a városközpontban, a múzeum előtti téren vagy az osztrák-magyar határt keresztező kerékpárút mellett.

Ata fotója

Esterházy-kastély

Belépődíj: 9 euró

Az Esterházy család ősi birtokaként számos átalakításon esett át az évszázadok során, és a jelenlegi formáját az 1700-as években nyerte el.

Az épületet a barokk stílus jegyei uralják, és nagyon impozáns megjelenésű. A kastély homlokzatának középpontjában egy hatalmas, kerek torony található, amely az épület egyik fő jellemzője. A belső tér is nagyon impozáns, és számos termet tartalmaz, amelyeket a család valamikor használt. A kastély területén egy nagy park található, amely gyönyörűen gondozott és több száz éves fák árnyékában lehet sétálni.

Az Esterházy-kastély ma múzeumként működik, és a látogatók betekinthetnek a család életébe és történelmébe. A múzeumban láthatók a család birtokain talált régiségek, valamint a kastélyban található nagyszerű műalkotások, mint például freskók és festmények.

Ata fotói

Főtér

A főtér  közepén egy szökőkút áll, amely este gyönyörűen kivilágítva csodás látványt nyújt.

A főtér (Hauptplatz) környékén számos történelmi épület található, például a városháza, a székesegyház és a Piarista templom. Ezek az épületek a barokk és a reneszánsz stílus jegyeit viselik magukon, és azok, akik szeretik a történelmi és művészeti látnivalókat, biztosan élvezni fogják a főtér környékén való sétákat.

A főtéren számos kávézó, étterem és üzlet is található, így a turisták és a helyiek egyaránt élvezhetik az itt töltött időt. A főtéren rendszeresen tartanak rendezvényeket, koncerteket és egyéb kulturális eseményeket, így mindig van valami, amiért érdemes ide ellátogatni.

Hauptplatz - Ata fotója

Haydn-ház

Belépődíj: 4,50 euró

A kismartoni Haydn-ház (Haydnhaus) egy múzeum, amely Joseph Haydn, a híres zeneszerző egykori otthonát mutatja be. A múzeum azon az utcán található, ahol a zeneszerző 12 éven át élt és dolgozott.

Az épület egy nagyon kicsi, de hangulatos hely, amely megőrizte eredeti formáját az idők folyamán. A múzeum kiállítása Haydn életének és munkásságának egy részét mutatja be, beleértve a zeneszerző életének tárgyait, a hagyományos hangszereket és azokat a hangszerekkel kapcsolatos információkat, amelyeket Haydn használt.

Az épületben egy kis előadóterem is található, ahol időről időre kamarakoncerteket tartanak. A múzeum előtt egy kis zöld terület található, amely kellemes hely a pihenésre és a városnézésre.

A múzeum látogatása kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerjük Haydn életét és munkásságát, és a múzeum által bemutatott kiállítás segítségével még jobban megérthetjük, hogy milyen hatással volt Haydn zenéje a korára és a későbbi időkre.

Joseph Haydn, a híres osztrák zeneszerző 1732-ben született Rohrauban, Burgenlandban, és 1809-ben hunyt el Bécsben. Kismartonban azonban 1761 és 1790 között élt és dolgozott.

Haydn 1761-ben csatlakozott a kismartoni Esterházy herceg zenekarához, és az Esterházy család udvarában töltötte a következő 30 évet. Kismartonban Haydn dolgozott mint zeneszerző és karmester, és itt írta többek között a "Kismartoni szimfóniák" című híres művét.

Haydn nagyon tisztelte az Esterházy családot, akik nagyra értékelték munkáját és támogatták zenei tevékenységét. Az Esterházy-kastély területén található Haydn-ház ma múzeumként működik, és bemutatja Haydn életét és munkásságát az Esterházy udvarban eltöltött évek alatt.

Egyéb látnivalók

Szent Márton-dóm (Egyházkerületi főtemplom)

A Szent Márton-dóm (St. Martin's Cathedral vagy Dom St. Martin) Kismarton egyik legfontosabb történelmi és vallási helyszíne. Az épület az 1400-as években épült, és a város egyik legimpozánsabb temploma.

A dóm építészeti stílusa gótikus, és az épület homlokzatán és belsejében is sok gyönyörű díszítés található. Az épület belső részei magas mennyezettel, impozáns boltívekkel és oszlopokkal rendelkeznek, amelyek magukon viselik a középkori építészet jellegzetességeit. Az épület belsejében számos műalkotás és értékes tárgy található, például relikviák, ikonok és festmények.

Az egyik legérdekesebb dolog a dóm környékén található templomtorony, amelynek tetejéről nagyszerű kilátás nyílik a városra. A toronyhoz vezető lépcsőn felérve az emberek számos szinten megállhatnak, hogy élvezzék a panorámát és készítsenek fényképeket.

Ata fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon