ÚTIKRITIKA.HU / Burgenland / Ruszt

Burgenland / Ruszt

Ruszt dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg.

Ruszt dióhéjban

Közel 2 ezer lakója van. 8 kilométerre van a magyar határtól.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Jön!

Nem tetszett

  1. Jön!

Vélemények

,, Óvárosa a világörökség része, hangulatos kisváros Sopron közelében. Kéményein gólyák kelepelnek, kapualjaiban borozni invitáló táblák, borisszák turista paradicsoma.
Már vagy tíz perce Ausztriában vagyok és még nem ettem Wiener Snitzli-t, tűrhetetlen állapot, benézek az első szembejövő étterembe, guszta, és mielőtt elgondolkozhatnék a nyelvi nehézségeken, magyarul üdvözöl a pincér. Kétszer annyit és kétszer olyan finomat kapunk kevesebbért, mint a bécsi piacon, és közben megtudjuk, hogy egy osztráktól bérli az éttermet, az egész személyzete magyar. Ő Zalaegerszegről költözött ide családostól, a hegyoldalban vettek házat banki hitelre, de itt nem úgy megy, mint otthon, itt biztonságos.… A kisfia most nyert nyelvi versenyt az iskolában, de persze maguk közt magyarul beszélnek. Nem akarnak hazaköltözni, de magyarok.
Jeges kávéért, süteményért átsétálunk a városka főterére, ahonnan belátni a ragyogó napsütésben pompázó főutcát, és már nem is csodálkozunk, hogy egy csillogó szemű magyar kislány veszi fel a rendelést és persze magyarul továbbítja a pultosnak.
Világnyelv lettünk… (s.m., 2019)


,, A város hatalmas, háromszög alakú főtérrel rendelkezik, mely jellemző volt a kora középkorban. Az óváros házai mindenféle méretben és minőségben pompáznak. Belülről freskókkal és stukkókkal díszítettek, a kapukon a családi címereket figyelhetjük meg. Sok ház a 16-19. századból maradt fenn. Az utókor számára megőrizték a szépen gondozott barokk illetve reneszánsz homlokzatokat, gyönyörű ablakokat és kapuzatokat, a hangulatos belső udvarokat, árkádokat. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

  • 2 csillagos:
  • 3 csillagos: Gästehaus Alba
  • 4 csillagos:

Étkezés

,, Buschenschank Peter Schandl Ruszt központjában található hely pont olyan, amilyennek egy osztrák kerthelyiséget elképzel az ember magának. A tetőn gólyapár fészkel, a szőlővel befuttatott udvaron hosszú asztaloknál fröccsöznek, boroznak a vendégek.
Az étlapon csupa házias fogás, az adagok emberesek. A legkönnyebb étel a szalonnába tekert sült sajt zöldsalátával, és természetesen van bécsi szelet krumplisalátával. A desszertek akkorák, hogy főételnek is elmennének, és finomak is – a somlói galuska, és a lekvárral felszolgált nudli legalábbis biztosan. Mondanunk sem kell, hogy persze itt is van egy csomó magyar pincér.(2016)" forrás

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

Jön!

Látnivalók

Rathausplatz

,, Érdemes körsétát tenni a hangulatos óvárosban, amely az UNESCO Világörökségének része. Csodáljuk meg a Halásztemplom gyönyörű freskóit és üvegablakait, haladjunk el a példás rendben tartott polgárházak és a Városháza mellett, vessünk egy pillantást a történelmi lőportoronyra (Pulverturm), és gyönyörködjünk el a tavi udvarházban (Seehof), ahol akár borakadémián is részt vehetünk. (2016)" forrás

Programlehetőségek

Jön!

Olvasmányos linkek


,, Rusztot, ezt a sármos Fertő-tó melletti kis települést többször választották Burgenland legszebb városának. Amilyen picinyke, olyan gyönyörű és persze annyira híres is. Az osztrák borkultúra egyik fellegvára Ruszt, amiről az a közismert mondás járja, hogy minden házának kéményén gólyapár fészkel, s hogy messzi földön híres jóféle a bora. 

Ruszt nem csak szép és érdekes, gyönyörű óvárosa felbecsülhetetlenül értékes is. Az aprócska, 9 hektáron fekvő történelmi városmag műemlékvédelem alatt áll, világörökségi helyszín

A Sopronhoz és Kismartonhoz (Eisenstadt) közeli városkát alig kétezren lakják, a történelmi óvárost pedig nem sokkal többen, mint háromszázan.

Ruszt - ahogy a mondás is tartja - nem csak a bor, hanem gólyák városa is. Ha nem is minden ház kéményén, de majdnem minden óvárosi ház tetején fészkelnek gólyák, megkülönböztetett szeretettel gondozzák őket a helyiek. Nem véletlen, hogy Ruszt címerállata is a gólya, annyira jó itt a klíma, hogy az a bizonyos 15 gólyapár tényleg minden évben fészkel itt.

Ruszt azon szerencsés Fertő-parti település, mely közvetlen a tó partján fekszik, de kiváló kerékpárút is van, így jobbára ezzel vagy hajóval érkeznek ide az emberek. Menetrendszerű járattal, magyar oldalról Fertőrákosról lehet szépen áthajókázni ide, egy jó kis gasztronómiai élménytúrával egybekötött kultúrsétára.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon