ÚTIKRITIKA.HU / Grinzing


hirdetes

útikritikák


Grinzing

Grinzingről dióhéjban|Vélemények Odajutás|Étkezés| Fotóegyveleg

O. H. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Grinzingről dióhéjban

Grinzing egy festői kisváros Bécs külterületén, villamossal kb. 30 percre Bécs kellős közepétől.

Grinzing az osztrák borkultúra központja. A régióban sok-sok borozó található, ahol a vendégek megkóstolhatják a kiváló minőségű helyi borokat. A borozók gyakran hagyományos osztrák ételeket is kínálnak, mint például a sajtos tészta (Käsespätzle) vagy a sült csülök (Schweinshaxe).

Grinzing a Bécsi-erdő közelében helyezkedik el, így lenyűgöző természeti környezettel van megáldva. A városka utcáin, a szőlőültetvények közelében sétálva vidéki hangulatot élvezhetünk.

A heurigerek olyan hagyományos borozók, ahol a helyi termelők saját borukat árusítják. Ezek a helyek általában családi tulajdonban vannak és híresek az autentikus hangulatukról. Gyakran előfordul élő zene vagy néptánc.

O. H. fotója

A Grinzing-i borozókat az UNESCO kulturális örökségként tartják számon.

 Grinzing jelképe a Grinzinger templom. Ez a barokk stílusú épület a 18. századból származik és lenyűgöző építészeti részleteket kínál. Érdemes meglátogatni, hogy megcsodálhasd a belső díszítést és kilátást nyújtó toronyt.

Vélemények

Ausztria legkisebb borvidéke Bécs mellett – egészen pontosan Bécs felett – fekszik. 700 hektáron 630 termelő készít bort, így az osztrák fővárosban elég magas az egy lakosra jutó borosgazdák száma: háromezer főre jut egy.

A 19. kerülethez tartozó Grinzing városrész romantikus, kisvárosi hangulatú utcácskáin sétálgatott Beethoven, Pippal vagy éppen Freud. Itt számtalan egyedi hangulatú „heuriger” (borozó) várja a látogatókat, alig 20 percnyire a Városházától (Schottentor). forrás

Odajutás

Bécs központjából Grinzingbe többféle módon is el lehet jutni. Az egyik lehetőség a 38-as villamossal, amelynek végállomása a Grinzingben található. A másik lehetőség a U4-es metróval az Heiligenstadt állomásig, majd onnan a 38-as villamossal. A harmadik lehetőség pedig az U6-os metróval a Neubau állomásig, majd onnan a D11-es autóbusszal.

Étkezés

Kávézó és cukrászda - V. Jancsi fotója

Szórakozás

Zene 18 órától - o. h. fotója

Más hasznos információk

1. A legtöbb Grinzing-i Heurigen csak március és október között tart nyitva, néhány azért az egész évben. Ellenőrizze a nyitvatartási időt és napot, mert vannak amelyke csak hétvégén, mások szerától vasárnapig tartanak csak nyitva. 

Grinzinger templom

Grinzing jelképe a Grinzinger templom. Ez a barokk stílusú épület a 18. századból való. Érdemes meglátogatni, hogy megcsodálhasd a belső díszeit és kilátást nyújtó tornyot.

m. h. fotója

Más látnivalók

Régi polgármesteri ház - V. Jancsi fotója

Érdekességek

1. Mi az a Heuriger? A Heuriger azt jelenti, hogy „ebben az évben”. Az idei borra utal, és egy olyan kifejezés, amely kizárólag olyan borozókra vonatkozik, amelyek csak házi borukat és házias ételeket értékesítenek.

Sok borozót illetnek a Buschenschanke kifejezéssel. A név arra a régi hagyományra utal, hogy nyitvatartási időben egy „Buschen” nevű fenyőág lóg a bejárati ajtó felett.

Mindenegyes Heuriger és Buschenschanke egyedi karakterrel rendelkezik. Némelyikük élőzenével, némelyikük pedig szőlőültetvényekre néző panorámával tud szolgálni. Mindegyik berendezése rusztikus: pl. fából készült asztalok és padok. 

2.

A 38A busszal vagy a 38-as villamossal jutunk el Grinzingbe, ahol már a középkor óta aktív szőlőtermesztés és borkészítés folyik. A Szentendréhez hasonló romantikus, kisvárosi hangulatot árasztó Grinzing 1892-ig önálló település volt, majd Bécs 19. kerületének, Döblingnek lett része. Az első írásos források 1114-ben tesznek róla említést, a Grunzinger földesúri családhoz tartozó uradalomként. Rezidenciájuk, a „Trummelhof” máig megtekinthető a Cobenzlgasse 30 szám alatt. Grinzing templomát 1426-ben építették. A család a 14. században kihalt, a terület a 19. századig a Klosterneuburg apátság feudális adminisztratív fennhatósága alá tartozott.

A városkát számos csapás sújtotta a középkorban, Mátyás csapatainak fosztogatásaitól (1484) kezdve a török ostromokon át (1529, 1683) a tűzvészig (1604) és a pestisjárványig, mégis a környék vezető közlekedési és adminisztratív központjának szerepét töltötte be. 1784-ben II. József engedélyezte, hogy a borászok ételt is kínáljanak a boraik mellé. , így születtek meg az első „heuriger” névre keresztelt borozók . forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

O. H. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon