ÚTIKRITIKA.HU / Alsó-Ausztria / Bécsújhely


hirdetes


útikritikák


Alsó-Ausztria / Bécsújhely

Bécsújhelyről dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Vegyes hasznos információk| Látnivalók |Látnivalók a közelben| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Bécsújhelyről dióhéjban

Németül Wiener Neustadt (víner najstádt). A Bécstől déli irányban 50 kilométerre fekvő Bécsújhely lakossága: kb. 45 ezer. Egy hagyományos ipari-kereskedelmi város.

Graz két órára van, a magyar határ 30 percre. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sétálóutca minden mennyiségben. adnak arra, hogy nyugalmas élmény legyen ott bóklászni.

2. Hangulatos teraszos éttermek és cukrászda a Főtéren

3. Lerombolt és nagyon szépen ujjáépített épületek, templomok

4. Békés, kicsi, emberi léptékű hely

5. Bad Erlach - az új fürdő nagyon jól néz ki

Nem tetszett

1. A 2. világháborúban szinte teljesen lerombolták a várost, és így alig van igazi műemléképület

2. Nincsenek angolul kiírva a dolgok (németül nem tudóknak gond)

Vélemények

" Mi csak néhány órát töltöttünk ott út közben. Sétáltunk, nézelődtünk és ebédeltünk. Nagyon kellemes volt." (Kriszta)

Odajutás

Bécsújhely Magyarország és Ausztria határán található, Budapesttől pedig mintegy 145 km-re fekszik. Autóval általában körülbelül 2 óra alatt lehet eljutni Budapesttől Bécsújhelyre, attól függően, hogy milyen forgalom van az úton.

Az utazás során általában az M1-es autópályán kell haladni Budapesttől a határ felé, majd az osztrák oldalon az A4-es autópályán kell folytatni az utat, majd az S6-os autópályán elérni Bécsújhelyet.

A pontos útdíj függ az autó típusától, és az út során áthaladó díjakon is. Az autópályadíjakat az út során lehet fizetni, vagy előre online megvásárolni. Az útdíjak általában 30-40 euró között vannak.

Fontos megjegyezni, hogy az utazás során az autópályákon sebességkorlátozások és más közlekedési szabályok is érvényesek, ezért javasoljuk, hogy tartsa be a sebességhatárokat és a többi közlekedési szabályt az utazás során.

Szállás

Foglalható ezen a linken is.

Parkolás

A parkolás Bécsújhelyen, mint sok más városban, néha kihívást jelenthet, de általában könnyen elérhető és megszervezhető. A város központjában található parkolóhelyek ingyenesek, de általában korlátozott időtartamra, általában 1-2 órára korlátozva, ami azt jelenti, hogy a látogatóknak folyamatosan ellenőrizniük kell az időt és az autóikat.

A fizetős parkolóhelyek is rendelkezésre állnak a város különböző részein, és általában a parkoló automatákban fizetnek, amelyek bankjegyeket és érméket is elfogadnak.

A legjobb megoldás az, ha a város szélén található parkolóházakat választják, mert ezek általában több parkolóhelyet kínálnak, és nincs korlátozás az időtartamra. A parkolóházak általában fizetősök, de a díjak általában elérhetőbbek, mint a belvárosi parkolók díjai.

Étkezés

Bécsújhely városa gazdag kulináris kínálattal rendelkezik, és a látogatók széles választékot találnak az éttermekben és kávézókban. Az osztrák konyha a városban természetesen a legdominánsabb, de számos más nemzet konyhája is képviselteti magát.

A városban található éttermek kínálják a hagyományos osztrák ételeket, mint például a Wiener Schnitzel, vagy a Tafelspitz, valamint a nemzetközi konyha más ízletes fogásait is. A városban megtalálhatóak a hagyományos kávéházak is, amelyek nem csak kávét, hanem süteményeket és más édességeket is kínálnak.

A belvárosban található éttermek általában drágábbak, de a szélesebb körben elhelyezkedő éttermek általában kedvezőbb árakat kínálnak. Az éttermek mellett számos kis szendvicsező és büfé is található, amelyek gyors és könnyű étkezési lehetőséget kínálnak.

A városban rendszeresen rendeznek élelmiszerpiacokat, ahol lehetőség van helyi termékek, például sajtok, sonkák, zöldségek és gyümölcsök vásárlására.

Vásárlás

Bécsújhelyben számos vásárlási lehetőség található, ahol a látogatók megtalálhatják a helyi termékeket és kézműves cikkeket, az általános élelmiszereket és az exkluzív ajándéktárgyakat is.

A városban található kis üzletekben lehetőség van vásárolni például helyi édességeket, borokat és sajtokat, vagy akár a város híres babérlevélét. A városi piacokon, például a híres Zöldpiac (Grüner Markt) és az Olasz piac (Italienischer Markt), a látogatók friss zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, húst és egyéb élelmiszereket találnak.

A városban találhatóak nagyobb bevásárlóközpontok is, mint például a Fischapark vagy a SCW, ahol a látogatók megtalálhatják a nagyobb boltokat és üzleteket, a ruhaboltoktól kezdve az élelmiszerboltokig. Az áruk széles választékát kínálják, beleértve a hazai és a nemzetközi márka termékeit is.

Az ékszereket és a bútorokat keresők számára a városban található antikváriumokban is érdekes kincsekre bukkanhatnak, míg a divatrajongók számos ruhaboltot és butikot találnak, amelyek a legújabb divatot kínálják.

Bécsújhelyben a boltok jellemzően hétfőtől péntekig 9:00-18:00 között tartanak nyitva, szombaton pedig általában 9:00-17:00 óráig. A nagyobb bevásárlóközpontok, például a Fischapark és a SCW általában hosszabb nyitvatartással rendelkeznek, és általában 20:00 óráig tartanak nyitva hétköznapokon, illetve szombatonként 18:00 óráig.

Vasárnapokon a boltok általában zárva tartanak, kivéve a turisztikai helyszíneken található boltokat, például a múzeumok, a turisztikai információs irodák és az ajándékboltok általában nyitva tartanak vasárnap is.

Azonban az ünnepi időszakban a boltok általában hosszabb nyitvatartással rendelkeznek, például a karácsonyi időszakban, amikor a boltok hosszabb ideig tartanak nyitva, hogy megfeleljenek az ajándékvásárlásra érkező látogatók igényeinek.

Fontos megjegyezni, hogy az üzletek nyitvatartása változhat az év folyamán és az egyes üzletek eltérő nyitvatartási renddel rendelkezhetnek, így javasoljuk, hogy előzetesen ellenőrizze az üzletek nyitvatartási rendjét a városban, ha pontosan tudni szeretné, mikor lehet boltokat látogatni.

Vegyes hasznos információk

1. Szombatonként 7 és 13 óra között bolhapiacot tartanak a Wiener Straße - Adlergasse térségében.

Látnivalók

Főtér a Szentháromság-szoborral

Bécsújhely főtere a város központjában található, és fontos szerepet játszik a város életében és történelmében. A főtéren áll a Szentháromság-szobor, amely a város egyik legismertebb látnivalója.

A Szentháromság-szobor a 18. században épült, és a város egyik legfontosabb szimbóluma. A szobor a Szentháromság keresztény fogalmát ábrázolja, amelyben az Atya, a Fiú és a Szentlélek egyetlen istenségként jelenik meg. A szobor maga egy tömör oszlopon áll, amelynek tetején a Szentháromság ábrázolása látható, amelyet angyalok vesznek körül.

A főtér a város egyik legélénkebb pontja, és számos kávézó, étterem és üzlet található itt. A téren található a városháza, amely a városi közigazgatás központja. Az épület impozáns barokk stílusban épült, és számos történelmi eseménynek adott otthont az évek során.

A főtéren található még a Szent György-dóm is, amely a város egyik legfontosabb műemléke, és nagyon impozáns barokk épület.

h. m. fotója

Dóm (prépostsági főplébánia-templom)

A Szent György-dóm (St. Georgs Dom), amely egy impozáns, barokk stílusú épület, és a város egyik legfontosabb műemléke.

A dóm építése a 18. században kezdődött, és 1751-ben fejeződött be. Az épületet eredetileg egy gótikus templom helyén építették, amelyet a törökök megsemmisítettek az 1680-as években. Az új épület a Habsburg-ház és a bécsújhelyi hercegek sírhelye lett.

Az épület belső tere különösen impozáns, és gazdag díszítéssel van ellátva. A dóm freskókkal, márvány- és aranydíszítésekkel van dekorálva, amelyek kiváló példái a 18. századi barokk stílusnak. A dóm két oldalán található kápolnákban különleges szarkofágok találhatók, amelyek a Habsburg-ház tagjait és a bécsújhelyi hercegeket rejtenek.

A Szent György-dóm nagyon fontos szerepet játszott a bécsújhelyi történelemben, és a város kulturális életében ma is jelentős szerepet tölt be. A dóm rendszeresen szolgál helyszínként különféle kulturális eseményeknek, mint például koncerteknek, színházi előadásoknak és kiállításoknak.

k. h. fotója

A templom melletti szobor - Elter Karcsi fotója

Babenberg hercegi kastély

A Babenberg hercegi kastély (Babenberger Schloss) a város egyik leglátványosabb épülete. Az eredeti kastély a 12. században épült, de később többször átépítették és bővítették. A kastély jelenlegi formája a 19. században épült át a romantikus stílus jegyeit viselve.

A kastélyban található kiállítás bemutatja Bécsújhely történetét és kulturális örökségét. A látogatók megnézhetik a város múltját bemutató érdekes tárgyakat, képeket, és a kastély berendezéseit is. A kastély parkja szintén nagyon szép, és a látogatók sétálhatnak az ösvényeken és megcsodálhatják a szökőkutakat és a dísznövényeket.

A Babenberg hercegi kastély Bécsújhely legfontosabb műemléke, és egy látogatás során a látogatók betekintést nyerhetnek az osztrák történelembe és kultúrába, valamint élvezhetik az épület szépségét és a park nyugalmát.

Városi levéltár

A városi levéltár Bécsújhelyben (Stadtarchiv Wiener Neustadt) egy fontos kulturális intézmény, amely a város történelmének és kulturális örökségének megőrzésére és dokumentálására szakosodott. A levéltár a városi tanács épületében található, és több mint 750 éves dokumentumokat, archív feljegyzéseket, fotókat és más fontos történelmi dokumentumokat tartalmaz.

A levéltár különleges gyűjteménye magában foglalja a város korai okleveleit, a városi tanács jegyzőkönyveit, a városi levéltárban található személyes dokumentumokat, mint például a város neves személyiségei levelezéseit, vagy a város közéletének dokumentumait. Az archív feljegyzések és a fotók segítenek a város múltjának dokumentálásában és az érdeklődők számára a város történelmének jobb megértését kínálják.

A városi levéltár Bécsújhelyben egy értékes forrás a város történelme és kultúrája iránt érdeklődőknek, akik szeretnék jobban megérteni a város múltját és kulturális örökségét. A levéltár szakemberei készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek az érdeklődőknek eligazodni a gyűjteményben és segítenek megtalálni az érdeklődési körnek megfelelő dokumentumokat és információkat.

Városháza (Rathaus)

A Bécsújhelyi városháza (Rathaus Wiener Neustadt) egy neoklasszikus stílusú épület, amely a város központjában található. Az épületet az 1800-as évek elején építették, és eredetileg Bécsújhely város tanácsának székhelye volt. Az épület hosszú történelme során számos átalakításon és bővítésen esett át, de mindig megőrizte eredeti stílusát és történelmi jelentőségét.

Az épület homlokzata nagyon szép, magas oszlopokkal és ívelt ablakokkal díszített. Az épület belső terei is nagyon elegánsak és impozánsak, például a tanácsterem, amelyet magas mennyezete, gazdagon faragott ajtói, festményei és antik bútorai tesznek kiemelkedővé. Az épületben találhatók továbbá szép szobrok, festmények, és érdekes történelmi dokumentumok, amelyek bemutatják Bécsújhely múltját és kultúráját.

u. v. fotója

Látnivalók a közelben

Hohe Wand Natúrpark

A Hohe Wand Natúrpark egy természeti park, amely a Bécs melletti Hohe Wand-hegységben található. Ez a gyönyörű terület egy nagyon népszerű hely a kirándulók és a természet szerelmesei körében. A parkban számos túraútvonal és sétaútvonal található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környék szépségeit és élvezhessék a friss hegyi levegőt.

A parkban található egy kilátópont, a Kaiserstein nevezetű kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Hohe Wand-hegységre és az alattuk elterülő vidékre. A kilátó közelében található a Fischerhütte nevű étterem és szálláshely, ahol a látogatók megpihenhetnek és élvezhetik a hagyományos osztrák ételeket és italokat.

A Hohe Wand Natúrparkban a látogatók megcsodálhatják a gazdag és változatos növény- és állatvilágot, köztük számos ritka és védett fajt. A park számos tevékenységet kínál, mint például a hegymászás, a kerékpározás és a téli sportok.

Olvasmányos linkek


,, Bécsújhely kicsi. A külső, ipari régió és az új főútvonal nem, de a belváros igen. Amiért mondjuk én jöttem, az kint volt az ipari régióban - úgy hívják, Flugmuzeum Aviaticum. Egyetlen hangár, tele mindenféle nyalánksággal - és igen, van egy Messzerük, és egy Gusztáv. Igazi, nem replika. Restaurálták.

Érdemes elsétálgatni a városka történelmi központjában. Van egyébként egy kicsi ipari múzeum is, vagy ötször mentem el mellette, mert nem hittem el a GPS-nek, hogy abban a piszlicsáré sikátorban tényleg ilyesmi tanyázik. A múzeum egyébként tényleg ott van, de sajnos hétvégén nincs nyitva.

Van egyébként még pár látnivaló, ami sajnos az őszi-téli időszakban nincs nyitva - vagyis az esetlegesen odabent rejtőző múzeumot nem lehet megnézni , de így is azt mondom, érdemes egy kis kiruccanást tervezni mondjuk egy bécsi látogatás alkalmával. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

z.a. fotója


Kommentek

Baranyai Iván, 2019. 04. 26. 11:11
Kérem szépen megírni, hogy a vasút állomás, mennyire van a belvárostól és a bevásárló központtól? Köszönöm 😄


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon