ÚTIKRITIKA.HU / Ausztria


hirdetes

útikritikák


Ausztria

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A sógorokról | A magyar kinti viselkedése és osztrákok rólunk |Turista etikett| Gasztronómia

.

Földrajz

 • Ausztria neve németül Österreich, azaz keleti birodalom, ami utalás arra, hogy Ausztria mai területét a római birodalom keleti részének tekintették.
 • Ausztria kisebb Magyarországnál: 83 858 négyzetkilométer a területe.
 • Ausztria teljes területének 62 százalékát teszi ki az osztrák Alpok.
 • Európa második legnagyobb hegycsúcsa Ausztriában fekszik: a Großglockner 3798 méter magas. Amúgy Ausztriában 13 olyan hegycsúcs található, amelynek magassága meghaladja a 3 ezer métert. 34 hegycsúcs magasabb, mint 2 ezer méter.
 • A Krimml-i vízesés Salzburg tartományban Európa legmagasabb vízesése a maga 380 méterével.
 • Ausztria legnagyobb természetes tava, a Neusiedlersee.
 • A Duna ausztriai szakasza 350 kilométeres.
 • Az osztrák lakosság egynegyede a fővárosban, Bécsben él.
 • A második legnépesebb osztrák város Graz, a harmadik Linz és utána jön Salzburg.
 • Az osztrákok 90 százaléka katolikus, 6 százalék protestáns (zömében lutheránusok).
 • Ausztria 8,8 millió lakosa közül kb. 700 ezren muszlimok, többségük török vagy török származású. Sok iráni és afgán bevándorló hagyja el Ausztriában a mozlim hitét.

Időjárás

Ausztria időjárása

Történelem

Az osztrák nemzeti lobogó a világ egyik legrégebbije, 1191-ben V. (Erkölcsös) Lipót herceg e zászló alatt harcolt a harmadik keresztesháborúban a gallileai Akko-i csatában. A 16. században az Osztrák Birodalomhoz tartozott Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Németalföld, Spanyolország, a latin-amerikai (addig) spanyol gyarmatok, olasz és délszláv területek.

Brunau-ban, Hitler szülőháza előtt áll ez a tábla, aminek a szövege magyarul ez: A békéért, a szabadságért, a demokráciáért. Soha többé fasizmust. Halottak millióifigyelmeztetnek.

Ausztria 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

Manapság

Európában - Luxemburg után - Ausztriában a legalacsonyabb a munkanélküliség rátája, 4,6 százalék körül.

Átlag heti 45 órával az osztrákok dolgoznak a legtöbbet az európaiak közül. Viszont a világon náluk van a legtöbb fizetett szabadnap.

Ausztria az egyetlen európai uniós ország, amely nem tagja a NATO-nak.

"A kutatásból például kiderül, hogy amíg a magyarok kevésbé elégedettek az életükkel, ha állami vagy önkormányzati bérlakásban élnek, Ausztriában ennek a fordítottja igaz. Ott ugyanis a kiterjedt önkormányzati és állami bérlakásrendszer a biztonság érzését adja: aki a munkahelye elvesztése miatt nem tudja törleszteni a lakáshitelét, kisebb eséllyel kerül bajba, mint Magyarországon. A munkanélküliséget sehol se szeretik, abban viszont vannak különbségek, hogy mennyire nem: az osztrákok sokkal nagyobb veszteségnek élik meg a munkahelyük elvesztését, mint a magyarok, aminek a kutatók szerint az lehet az oka, hogy a magyarok már amúgy is sokkal elégedetlenebbek, így arányaiban kevesebbet ront a helyzeten, ha kirúgják őket.

Ausztriában elégedettebbek a szakmunkások az általános iskolai végzettségűeknél, ami nálunk nincs így: ennek az lehet az oka, hogy Magyarországon kevésbé becsülik meg a szakmunkásokat, mint Ausztriában. Az érettségivel is hasonló a helyzet Ausztriában, viszont a diploma már nem jelent extra boldogságot a szomszédban, nálunk viszont igen. Az érettségizettek elégedettségét növeli, hogy gyakran egészségesebb életet élnek és több emberrel tartják a kapcsolatot, mint a kevésbé képzettek. Ausztriában nem olyan nagy az eltérés a hasonló jövedelmi helyzetű alkalmazottak és vállalkozók között. A magyarázat viszonylag egyszerű: Magyarországon az eltitkolt jövedelmek aránya nagyobb a vállalkozóknál, így elégedettségük is nagyobb a papíron azonos keresetű alkalmazottaknál. A tanulmányból az is kiderül, hogy az osztrákok jobban értékelik a magyaroknál a rokoni, a baráti és a párkapcsolatokat is.

Öregnek és gyereknek jó lenni

Ausztriában a nők elégedettebbek az életükkel, mint a férfiak, Magyarországon nincs számottevő különbség a nemek között. Az is érdekes, hogy bár mindkét országban boldogabbak azok, akik párkapcsolatban élnek, és együtt is laknak, az osztrákokat boldogabbá teszik a párkapcsolatok, mint a magyarokat. A párkapcsolatokhoz hasonlóan az osztrákok a barátságot is jobban értékelik, mint a magyarok: Magyarországon a megkérdezettek 8 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nincs barátja, míg Ausztriában ez az arány két százalék alatt van. Meglepő módon viszont az is kiderült, hogy az osztrákok sokkal inkább magáért a barátságért becsülik a barátaikat, míg a magyaroknál a barátok a megélhetés biztonságát szavatoló tényezőnek is számítanak. (2014)" forrás

A sógorokról

Az osztrák férfiak több mint fele túlsúlyos. Az 50,8 százalék a legmagasabb az Unióban. Érdekes kontraszt, hogy az osztrák nőknek csupán 20,3 százaléka túlsúlyos, ez pedig a legalacsonyabb arány az Unióban. Az osztrákok fele dohányzik, az ország keleti részén több a dohányos, mint a nyugati részen.

"A tapasztalataim szerint az osztrákok nagyon szeretnek mindent kritizálni, de többnyire negatív felhanggal. Szinte minden változással, újdonsággal szemben kekeckedők. Nem tartózkodnak attól, hogy kifejezésre juttassák rosszallásukat, és ebben legalább őszinték, bár emiatt sokszor kellemetlenek. Az osztrákok hozzánk hasonlóan nem csinálnak problémát abból, hogy beálljanak -üljenek egy bokor mögé és vizeljenek. Ugyancsak hasonlítanak a magyarokra abban, hogy szívesen meglapogatják egymás hátát, nem tartózkodnak a baráti jellegű testi érintésektől annyira, mint mondjuk az angolok. Osztrák barátaim szerint honfitársaik csak a külföldiek szemében tűnhetnek joviálisnak, udvariasnak, valójában egymás között nagyon önzőek, a szomszédok nincsenek egymásra tekintettel, a fiatalok annyit zajonganak, amennyit akarnak. Még valami: úgy vettem észre, hogy az osztrák férfiak kisebbsége mos kezet vécézés után, legalábbis a nyilvános illemhelyekben azt tapasztaltam, hogy a pisilés után nem mennek oda a mosdóhoz, vagy legalábbis kevesen." (R. P., 2013)


"Az osztrákok nyugatról nézve: aggodalmaskodók, hagyományőrzők, bőrgatyát hordanak, egész nap jódliznak, udvariasak, hatékonyan szolgáló nép, de bürokratikusak, szerények, nincs bennük felsőbbrendűségi érzés, ódivatúak, némileg azért már kozmopoliták is, becsületesek, szeretik az élet apró szépségeit, mint amilyen pl. a Sacher torta, a sör és a jó bor." (2013)"


"A magyarok az osztrákokat kedvelik a leginkább? A magyarok más országok közül elsősorban a nyugat-európaiakkal, ezen belül leginkább Ausztriával rokonszenveznek, és sokkal kevésbé kedvelik a kelet-közép-európai térség országait - derült ki a Psyma Hungary Kft. által készített, 2014-es felmérésből. Egy országosan végzett, reprezentatív közlemény-kutatás szerint a résztvevők a felmérésben szereplő 18 ország közül mindegyik nyugat-európairól pozitívan nyilatkoztak. A legtöbben (93 százalék) Ausztriáról, utána a külföldi munkavállalók körében egyre népszerűbb Nagy-Britannia (91 százalék), majd Németország és Svájc (90 százalék) következik." Forrás


Miben jók igazán az osztrákok?

"Síelésben, "Kaparj, kurtá..."-ban és főzésben! Meghalásban, morgolódásban, analizálásban és álcázásban. Az osztrák ember kifelé modern, sőt rokonszenves, talán kissé slampos, de ezzel együtt is elegáns, charme-os. De otthon!? Micsoda mély tárnákat és szakadékokat rejt ennek a grandiózus tájnak és történelemnek a homlokzata! Minden osztrák egy monolit; különc, aki a turistáknak szóló kulisszák mögött megteremti a maga külön világát.

Kifelé tehénlegelő és Schönbrunn, ám befelé szótlan és megbántott, cinikus, bizalmatlan, ugyanakkor össze van szövődve embertársaival. A kuriózus, a szövevényes elmélet errefelé normális. Ugyan hol lenne másutt temetkezési múzeum, s vajon nem itt van-e a világ legnagyobb patológiai gyűjteménye (a Bolondok Tornyában), akárcsak az Elektromosság Okozta Balesetek Múzeuma?

Ha egy osztrák lebukik valamilyen stiklivel - súlyosabb vétséget ugyanis, a maga szemszögéből legalábbis, osztrák ember nem követ el -, ha tehát rábizonyosodik valaminő turpisság, akkor lapít, s igyekszik bratyizással meg ripacskodással kibújni a hurokból; megrögzött pereskedő ritkán lesz belőle. Ám hogy belátna valamit, az soha nem fordul elő. Egy törpeállamnak nem futja belátásra - nincs hozzá elég hely. A nyolcmillió osztrák törpeállam mindazonáltal egyre azt ígérgeti, hogy megjavul. Feltehetőleg azért, mert abból indul ki: úgysem hisz neki senki." forrás


"Az osztrákok keményen güriznek és nincs jó humorérzékük. Az osztrákok abszolút elsőbbséget adnak a házi dolgaiknak. Szeretnek otthon építeni, bütykölni, javítgatni, korszerűsíteni a házukat. Szeretik a kertészkedést is, és rengeteg idő el tudnak tölteni a kertjük gondozásával. Az otthonuk, a kertjük fontos helyszín a szocializálódáshoz: vacsora partik, sütögetések. Ha nincs vendég, akkor csak el vannak otthon, bámulják a tévéműsorokat." (N.S., 2014)

,, Az osztrákokról ugye mindenkinek Rézi néni ugrik be a dirndl-ben meg Martin Gruber, a Bergdoktor. Aranyosak, kedvesek, mosolyognak. De. És itt jön a de: lusták, de kibaszottul.

Nem írom, hogy tisztelet a kivételnek, mert ez egy elcsépelt forma és itt most általánosságokról beszélünk. Szóval az osztrákok lusták, a munkához úgy állnak hozzá, hogy lehetőleg a magyarok is odaférjenek, csak nekik ne kelljen annyit.

Emellett a felelősségvállalással is vannak bajaik. Egy kezemen meg tudom számolni azon osztrák kollégák számát, akik valaha valamire is azt mondták, hogy ők okozták, ők a felelősek. Általában senki sem zuständig, senki sem ér rá és egyébként sem tudja...

Emellett egyfolytában szabadságon vannak. Egyvalamihez értenek, a buschenschankban ülni és inni, meg zabálni. Emellett gerinctelenek is. Semmit nem mondanak a szemedbe, inkább a hátad mögött, sutyiban elintézik... (2018)" forrás

A magyarok kinti viselkedése és az osztrákok véleménye rólunk

"Kellemetlen vonatkozása e témának az, hogy a hozzánk közel eső osztrák területeken valóban léteztek, tán most is léteznek olyan táblák, amiken az áll(t) magyarul: Ne lopj! vagy Magyarok! ne lopjatok! Szerintem az osztrákok nem utálják a magyarokat, de nem is különösebben kedvelik. Jobb volt nekik, amíg mi a vasfüggöny túlsó oldalán voltunk a barakkban (még ha a legvidámabban is). Aggódtak a rendszerváltás után, hogy nehogy komolyabb versenytársakká váljunk a térségben. Ma már nincs aggódni valójuk e tekintetben. Nem lettünk versenytársak. Manapság már nem tudnak minket annyira lesajnálni, mint régen. Már ez is valami. A burgenlandi bankok pedig örülnek, hogy a magyarok viszik oda a pénzüket." (Lala, 2013)


"Az osztrákok mintegy 80 százalékuk elismeri, hogy a magyar értelmes, ügyes, művelt, összetartó, de ravasz is. Nem tartanak bennünket becsvágyónak, anyagiasnak és törtetőnek. Önmagukat ugyanakkor ügyesség, értelmesség és műveltség terén honfitársaink fölé emelik." (Origo, 2013)

Ajánlott linkek a témához:

Turista etikett

1. Az osztrákok a magyarokhoz képest jobban betartják a közlekedési szabályokat. Eszükbe sem jut átmenni pirosnál a gyalogátkelőn, még ha a közelben sincs jármű. Illik követni őket ebben a szabálytiszteletben, már csak azért is, mert így elkerülhetjük a rosszalló pillantásokat.

2. Ausztriában a szaunákban nagyon rossz néven veszik, ha valaki textilesen ül be. Meztelenek, legfeljebb törölközővel takarják az intim részt. Illik alkalmazkodni ehhez, különben nemtetszésüket fejezik ki.

3. Ha Ausztriában ha koccintunk, akkor mélyen a másik szemébe kell nézni. Az osztrákok babonája szerint, ha kerüljük ilyenkor a másokkal a szemkontaktust, avagy rosszalóan nézünk a másik szemébe, akkor 7 éven keresztül sanyarú lesz a nemi életünk!

,, Ne mosolyogjunk idegenekre a metrón! A bécsiek egyrészt elbűvölőek, másrészt rendkívül zárkózottak. Ha netán rámosolygunk valakire a metrón, könnyen lehet, hogy barátságtalan grimaszt vagy dühös pillantást kapunk viszonzásul. Ha bemutatnak valakinek vagy távoli ismerőst üdvözlünk, eszünkbe ne jusson megölelni, mert az illető nagy valószínűséggel vissza fog hőkölni a gesztustól.
Az osztrákok jobbról-balról megpuszilják egymást, de nem érnek a másikhoz.
A puszi náluk nem Küsschen, hanem Bussi vagy Busserl, Hallo helyett Servusszal köszönnek, búcsúzáskor pedig nem Tschüsst, hanem Babát mondanak. (2016)" forrás

Gasztronómia

"Mindig mindenhol krumpli-káposzta-disznóhús. Igénytelen menük, kivéve a külföldi éttermeket, hipószagú ételek, drágaság. A desszertek elviselhetőek."

Ajánlott linkek a témához:

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon