ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


hirdetes

útikritikák


Macedónia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Az agyagtálban egy népszerű babétel (Tavče gravče) és a mellette egy spenótos-sajtos lepényszerűség - d. s. fotója

.

Egészség

A macedón állami közegészségügyi rendszer minősége jóval alacsonyabb a magyarországi intézmények színvonalánál. Ennek megfelelően kiutazás előtt javasolt a teljes körű, egészségügyi szolgáltatásokra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Ráadásul a macedóniai határokon az utasbaleset-biztosítás meglétét is ellenőrizhetik. Az országba beutazók, illetve azon átutazók még elindulás előtt kössék meg és szerezzék be biztosításukat!

 • Allergiában, illetve cukorbetegségben érintett utazók esetében javasolt a speciális gyógyszeres készítmények utazás előtti beszerzése.
 • Macedóniában a higiénés helyzet a magyarországi szintnél jóval rosszabb. Elsősorban ez az oka annak, hogy Macedóniában, főként az iskolák és óvodák környékén, évről évre előfordulnak kisebb-nagyobb járványok.
 • A Hepatitis A és B, illetve meningitisz oltás felvétele ajánlott.
 • A csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban azonban kiváló minőségű ásványvíz kapható.

Macedóniában is jelen vannak olyan kullancsok, amelyek terjeszthetik a meningoencephalitis vírust.

Hamis az az állítás, hogy a magyarországi egészségügynél sokkal rosszabb a macedón. Nagyjából hasonló, számos új kórház épült az elmúlt években. Tény, hogy nem ide kell jönni, műttetni magad. (Tamás, 2022)

A Környezetvédelmi Minisztériumuk tájékoztatása szerint a helyi folyók nem alkalmasak fürdésre. A főváros melletti Treszka-tóban sem ajánlott a fürdőzés vízminőségi okokból.

Közlekedés

Érkezés repülővel

,, A repülőtér (Alexander the Great) viszonylag újnak tűnik, de látszólag nem nagy a forgalom. Busszal be lehetne menni a városba de mindössze napi kb.10 busz indul a reptérről a belvárosba. Egyszóval tehát kevés busz közlekedik, de legalább azok sincsenek a beérkező repülőjáratokhoz hangolva, ahogy azt mi is tapasztaltuk. Megérkezésünk után másfél óra múlva indult volna a busz, így maradt a taxi. Szóval van is taxi, meg nincs is mivel se befelé, se kifelé nem lehet használni. Hazafele a reggel 8.20-kor induló járathoz, hajnal 4-kor indult volna a busz. Szóval itt szerintem van valami megállapodás a buszok és a taxisok között az fix. (2018)" forrás

Ha autóval megyünk

A Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges az országot elkerülni a Görögországba közúton utazóknak. A turisztikai szezonban esetenként jelentős autópálya forgalomra tekintettel, a szükség esetén alternatív megoldást jelenthetnek más észak-macedón határátkelők.

A személy-és tehergépjárművek határon történő belépésénél és kilépésénél fokozottan ellenőrzik a macedón határ-ellenőrzési szervek a gépjárművek forgalmi engedélyét és a biztosítás meglétét /nemzetközi zöld kártyát/ is ellenőrizhetik. Amennyiben a forgalmi engedélyben feltüntetett személy nem tartózkodik a gépjárműben, úgy a gépjármű vezetője rendelkezni köteles a magyar jogszabályok által is megkövetelt, erre az esetre szóló közokiratba, vagy teljes hatályú magánokiratba foglalt átengedési nyilatkozattal az üzembentartótól.

Néhol az autópálya minősége rosszabb a megszokottnál.

Az országban csak a fizetőkapuknál lehet kifizetni az aktuális úthasználati díjat, matricás rendszer jelenleg nincs.

A fizetőkapuk fizetési módjai: bankkártya, illetve készpénz (ezen belül kizárólag dénár és euró) elfogadott. Az eurós fizetés estenként a kerekítés miatt drágább lehet. Egyes érmefajták, pl. kis összegű eurócent nem elfogadottak.

Macedónia városaiban különösen ügyeljenek a parkolási szabályok betartására, mert a szabálytalanul parkoló személygépjárműveket elszállítják, és a járművet jelentős bírság, valamint, a szállítási költségek megfizetése után szolgáltatják csak vissza.

Helyi szabályok szankcionálják az ittas vezetést: a nem hivatásos személygépjármű vezetők esetében 0,5 promille szint felett jár hatósági büntetés. A biztonsági öv becsatolása az első üléseken kötelező, ahogy a tompított (!) fényszóró napközbeni használata is előírás. Helyi szabályok tiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást.

Ha bekövetkezik a legrosszabb és közúti balesetet szenvedünk, a macedón rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint baleset esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a biztosítási ügyintézés szempontjából is fontos. A balesetekkel kapcsolatos rendőrségi ügyintézések tapasztalataink szerint igen körülményesek és akár hosszú órákig is elhúzódhatnak, így tanácsos nagyon körültekintően vezetni.

2023: A nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/.

Figyelem: Az autópályákat érintő pihenőhelyeken, benzinkutakon történő megállások idején fokozott figyelemmel legyünk értékeinkre.

A tervezett vagy szükséges megállásaik során – ha az elkerülhetetlen – elsősorban a nagyobb benzinkutakat illetve sötétedés után a jól kivilágított, kamerával felszerelt helyek igénybe vételét javasoljuk.

Az útkereszteződésekben, szórakozóhelyek, vendéglátóipari helyiségek környékén megjelenhetnek rámenősebb árusok, gépjármű ablakmosók, kéregetők.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési rendszer kezdetleges és kizárólag buszos szállításra szorítkozik, ugyanakkor a fővárosban egyre több modern busz kerül forgalomba. Javasolt városokban a taxi igénybevétele, amelynek árszabása persze a tömegközlekedésnél drágább, a magyarországi taxi tarifáknál azonban olcsóbb.

A távolsági buszközlekedés nagyon jól működik az országban.(l. v., 2023)

Szkopjéban is viszonylag jó a tömegközlekedés. A fő buszpályaudvaron lehet venni napi buszjegyet (ez 2 euro) vagy kártyát, amit fel lehet tölteni. A távolabb lévő látnivalókhoz ritkábban megy a busz, ezért érdemes letölteni a JSP- on the go alkalmazást, ami mutatja a járatok menetrendjét és élőben lehet követni az aktuális buszt is. (L.L., 2023)


A repülőtérről a busz 280 dinár és a belvárosba visz a Hotel Inn-hez,de most nagy építkezések vannak ezen a részen. A Matka kanyonhoz a 60-as busszal lehet menni(35 dinár),de a sofőrök nem mennek le az utolsó elágazásnál ami a kanyonhoz megy,megállnak,mondván nem tud lent megfordulni,így gyalogolni kell 4 megállót ami kb.:4km .A buszokra feltöltős kártyával(Skopje card)lehet felszállni.Amúgy a város busz közlekedése nagyon jó! (2023)

Kerékpározás

Különálló kerékpársáv Macedóniában csak nagyobb városokban létezik, így természetesen a hivatkozott országútnak sincs külön útsávja bicikliforgalom részére. Ezzel egyidejűleg nincs arról tudomásunk, hogy Macedóniában bárhol tilalom alá esne a kerékpárral való közlekedés az autópályákat leszámítva. Mindazonáltal az agresszív dél-európai vezetési stílusra, a vidéken jellemzően leromlott, korosodó gépkocsiparkra és a helyenként hiányos közlekedési táblákra tekintettel fokozott körültekintést és megfelelő biztonsági felszerelést (sisak, láthatósági mellény, lámpa, stb.) javasolunk térségbeli kerékpártúrákhoz.

Akik a görög tengerpartra tartanak majd a nyáron, vagy azoknak, akik Észak-Macedónia felé veszik az irányt más okból kifolyólag, egyetlen kilométer miatt sem kell már letérniük az autóútról, biztonságosabb és gyorsabb lesz az útjuk: Belgrádtól a macedón határig három és fél óra alatt el lehet jutni. (2019)

Étkezés

Egy főre egy átlagos étkezés kb. 1500 forint, itókával és menőbb helyen is max. 3-4 ezer.

Étteremben soha nem kerekítenek felfelé, ellenben borravalót (kb 10%) illik adni. (Tamás, 2022)

,, Macedónia összességében olcsóbb, mint Magyarország. A bolti árak csak egy kicsivel, viszont az éttermek sokkal. Étteremben egy főétel és egy sör borravalóval együtt angyjából 1500 forintra jött ki. Az ételek finomak és bőségesek. A két leghíresebb ételük a Pljeskavica és a Tavče gravče. Előbbi egy húspogácsa, aminek van sajttal töltött változata, amit egyaránt tálalnak szendvicsként, sok salátával, vagy egyszerűen sültkrumplival paradicsommal és hagymával. Utóbbi pedig a cseréptálban sült bab. Az elnevezés magyarulr tálacska, babocskát jelent. :) Ezzel méltán pályázhat a legcukibb étel címére. :P Ehetjük magában is, kenyérrel, vagy kérhetünk rá pár kebabot, ami a grillezett húsrudak helyi megfelelője. Én annyit és olyanokat ettem, hogy ti el sem tudjátok képzelni. Napi 30 deka húsnál kevesebbet szerintem egyszer sem fogyasztottam. A macedón látványkonyha sajátos élmény. Nem voltam benne biztos, hogy akarom én ezt látni, de a végeredmény magáért beszélt. (2016)" forrás


,, Ha valaki szereti a húst, akkor Macedóniában nem fog csalódni, nagyon finom egyedi fűszerezésű burgereket és fasírtokat kínálnak, kebab néven árulják a nálunk is ismert szerb scsevabcsicsát és a kolbászok, grillhúsok is kiválóak. A vegák kóstolják meg a sült paradicsomos babot, ami szintén igen ízletes. A kislányunk kedvence a sopszka volt, amit itt sós reszelt juhsajttal kínálnak friss uborkából ás paradicsomból készítve. A helyi kenyér valahol a török pita, a magyar kenyér és a lángos határán helyezkedik el és nagyon finom. Bátran válogathatunk a fogások között Szkopje bármely részén, hiszen az árak nagyon barátiak a magyar éttermekhez viszonyítva. (2018)" forrás

Vásárlás

Alkoholt lehet kapni este 7-9 között is, hiszen az ezzel kapcsolatos korlátozást ezt már kb 3 éve eltörölték. (Tamás, 2022)

Pénzváltás

Mindenhol kb ugyanaz az árfolyam (kivéve reptér), így bárhol nyugodtan lehet pénzt váltani. Ez nem Prága. (Tamás, 2022)

Szkopjében számos bankautomata található, vidéki városokban, ugyanakkor nem jellemzőek az automaták. A bankkártyás csalások gyakoriak, így fokozott óvatosságot javasolunk kártyás vásárláskor. Pénzváltásra bankokban, továbbá hivatalos pénzváltóhelyeken van lehetőség. Gyors pénzátutalási lehetőségre a Western Union hálózatán keresztül van lehetőség, amely számos fiókkal van jelen Macedóniában is a városközpontok, s nagyobb forgalmi csomópontok közelségében.

,, A szkopjei, nem nagy meglepetésünkre Nagy Sándor névre keresztelt reptér a kisebbek közé tartozik, megérkezéskor a szokásos határellenőrzésre lehet számítani, ami a tömegtől függően 5-30 percet vehet igénybe. A vámosok általában nem foglalkoznak az EU-ból érkezőkkel, így csomagfelvétel után már mehetünk is.

A csarnokban válthatunk eurót Makedón Dinárra (MKD), mivel az árfolyam államilag fixált, nem érhet minket olyan meglepetés, mint a hazánkba látogató turistákat a pénzváltásnál. Én azt javaslom már itt váltsunk eurót, de ha ez valami okból kifolyólag elmarad, akkor ezt bárhol megtehetjük sőt, bár nem legális, fizethetünk euróval is a legtöbb étteremben és a taxisoknál. (2017)" forrás


,, Macedóniában a dénár a hivatalos fizetőeszköz, de sok helyen lehet euróval is fizetni, ráadásul nem is sokkal rosszabb árfolyamon. A pénzváltóknál 61-61,5 dénárt adnak egy euróért, de egy étteremben például 60-as árfolyamon tudtunk fizetni, ami egyáltalán nem lehúzás. Sajnos Budapesten nem nagyon lehet dénárt venni, a szkopjei repülőtéren pedig nagyon rosszul váltják az eurót. (2018)" forrás


Bankkártyával nyugodtan lehet fizetni, de kisebb boltban, kisebb étteremben nem fogsz tudni, így készpénz fixen kelleni fog. Nincsenek csalások.  (K. Tamás, 2022)

Szórakozás

Szkopjében a bulizósoknak ajánljuk a következő laza, nem sznob klubokat:

 • Sektor 909
 • Kapan An

Vidéken Strumica város a legbulisabb hely.

Közbiztonság, kellemetlenségek

A macedónok tisztességes, illedelmes nép, erőszakra leginkább akar vetemedik, ha annak valami politikai vagy becsületbeli motívuma van. Külföldi (és nem környékbeli) turista így ritkán kerül bajba, legfeljebb véletlenül, tévedésből.

Szkopjében közbiztonsági szempontból kockázatos hely a többségében albánok által lakott részen, az ún. Čaršija negyedben találhatón Bit Pazar piac, amely a nap szinte valamennyi időszakában agyon zsúfolt, így jó terepet biztosít a zsebtolvajoknak.

Vagyon elleni bűncselekmények (zsebtolvajlás, autó feltörés) előfordulnak, ezért fokozott figyelmet kell szentelni az értéktárgyaink, okmányaink őrzésére. Javasolt, hogy vagy útlevelünket, vagy személyi igazolványunkat állandóan magunknál tartsuk. A magyar külképviselet tapasztalatai szerint magyar állampolgárokat is ér lopás, elsősorban a nagyobb városokban, különösen zsúfolt helyeken (bazársor, éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok), így az úti-okmányait tanácsos külön helyen tartani és személyes dokumentumairól javasolt fénymásolatokat is készíteni.

Cigányok jelenlétében, közelségében fokozottan ügyelni kell értékeink megőrzésére, mivel az ottani cigányok gyakran arra vannak ráutalva, hogy szerény életkörülményeiket mások tulajdonának elsajátításával próbálják megjavítani.

Az ATM-ek használata során kiemelt figyelemmel legyenek a környezetben esetlegesen előforduló gyanús jelekre, sötétedés után elsősorban a kivilágított helyeket részesítsék előnyben.

Szkopjében, illetve Macedónia nagyobb városaiban viszonylag sűrűn találkozni rendőrjárőrökkel, akik – gyakran idegen nyelveken is -, készségesen segítenek a turisták eligazításában az esetleges problémák megoldásában. Vidéken a közbiztonság alapvetően jó, de a fokozott elővigyázatosság mindig minden körülmények között tanácsos. Bűncselekmények esetén a macedón rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint bűncselekmény esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a konzuli, s biztosítási ügyintézés szempontjából is kiemelten fontos.

Ügyelni kell arra a Macedóniában jellemző gyakorlatra, hogy az éttermekben, boltokban a számlát, az árakat a vendég/vevő rovására kerekítsék fel. gyakran egyszerűen nem adják vissza a váltópénzt. Nem nagy összegekről van szó, de a külföldi turista nem örül, hogy ilyen pitiáner módon becsapják.

Magyar külképviselet

Szkopje-i magyar konzulátus:

 • Cím: 1000 Skopje, Ul. Mirka Ginova br. 27. - Telefon: (00-389-2) 309-2046 - Ügyelet: 00-389-71-386-096
 • Konzulok: dr. Loufouilou Apollinár László és Mogyorósi Merse Márk
  E-mail: consinfo.skp@mfa.gov.hu

Magyar Nagykövetség:

 • Cím: 1000 Skopje, Ul. Mirka Ginova br. 27. - Tel: (00-389-2) 389 2 309 2066 - Ügyelet: 00-389-71-386-096
 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Klein András

A magyar nagykövetség kéri a magyar állampolgárságú utazókat, hogy töltsék ki az „Adatlapot konzuli védelem elősegítéséhez”, amely dokumentumot a magyar nagykövetségi honlapjáról le lehet tölteni. Amennyiben tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük lépjen kapcsolatba a szkopjei magyar nagykövetséggel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti szám: +389-71-386-096.

Egyéb hasznos információk

1. Ohridban van egy tiszteletbeli magyar konzul: Dr. Marjan Bojadjiev, címe: „Damjan Gruev” No. 43 a, Ohrid

Tel: 00-389 46 611 123, Mobil: 00389-78-357 - 435 - E-mail: marjan@bojadjiev.info

2. A vízi sportok rajongóinak érdemes tudni, hogy a helyi környezetvédelmi hatóságok szerint a macedóniai folyók nem alkalmasak fürdésre. A tavak esetében pedig, a Skopje melletti Treszka-tóban sem ajánlott fürödni a rossz vízminőség miatt. A mesterséges tavak (pl. bányatavak) esetében is kellő körültekintés tanácsolt.

3. ,, Macedóniában mind a hívásindításért, mind a -fogadásért szép kis percdíjat kell fizetni, nem beszélve az internetezésről. Azért ez is áthidalható. Mi az ottani Telekomnál (amelynek amúgy a Magyar Telekom a tulajdonosa) vettünk egy SIM-kártyát, amelyen egy hónap alatt 5 GB-ot lehetett netezni. Az 500 dénáros (2700 forint) ár nem is volt drága, bosszúságot legfeljebb az okozott, hogy az ígért 4G-s sebesség sehol, de sehol nem volt elérhető, még Szkopjén belül sem. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 05. 06. 13:30
Kedves Tamás!

Köszönjük a kritikát, és a törzs tartalomba beemeltük az összes észrevételt.
Azzal azonban nem értünk egyet, hogy a szövegünkben pozitívum egyáltalán nem szerepel.


Kalcakosz Tamás, 2022. 04. 26. 19:23
Nagyon remélem, hogy az olvasók legalább egy része elér a kommentekig, ahol tisztázni tudok sok félreértést. A szöveg hemzseg a hamis információkkal, csúsztatásokkal és régi információkkal.

Félig macedón származású vagyok, 15-ször jártam Szkopjében, 4 éve viszek csoportokat az országba, így nyugodt szívvel állíthatom Macedónia egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a cikk alapján gondolná. Sokkal jobb!

A szövegben pozitívum egyáltalán nem szerepel. Mi a tény? Tény, hogy Macedónia nem Európa gazdag országai közé tartozik, de egyébként nem is a legszegényebb. Biztonságos, kedves emberekkel, megfizethető árakkal.

Hamis állítások kijavítása:
- Bankkártyával nyugodtan lehet fizetni, de kisebb boltban, kisebb étteremben nem fogsz tudni, így kp fixen kelleni fog. Nincsenek csalások, ez hülyeség.
- Étteremben soha nem kerekítenek felfelé, ellenben borravalót (kb 10%) illik adni.
- Egészségügy: A magyarországi egészségügynél sokkal rosszabb a macedón. Ez az állítás hamis, nagyjából hasonló, számos új kórház épült az elmúlt években. Tény, hogy nem ide kell jönni, műtetni magad, bár aligha gondolom, hogy ez lett volna az úti indok.
- Alkholt lehet kapni este 7-9 között is, ezt már kb 3 éve eltörölték.
- Pénzváltás: mindenhol kb ugyanaz az árfolyam (kivéve reptér), így bárhol nyugodtan lehet pénzt váltani. Ez nem Prága.

Nagyon érdemes elutazni Macedóniába, szerelem lesz első látásra!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon