ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


hirdetes

útikritikák


Macedónia

Odautazás | Szállás | Úti okmányok | Vám | Fotóegyveleg

Odautazás

A reptérről simán be lehet jutni a busszal,a taxi 25€. Lehetőleg ne szállj be a reptér előtti taxikba,mert lenyúlós lehet,vagy előre alkudj meg.Vannak taxi társaságok,akikkel lehet utazni pl:Global,in taxi,deluxe.(2023)

Szkopje személygépjárművel legkönnyebben az E-75-ös autópályán, Szerbián keresztül érhető el. A menetidő a két főváros között közlekedési viszonyoktól és várakozási időktől (határ, fizető kapuk) függően 8-10 óra.

Macedón hatóságok fokozottan ellenőrzik a kötelező biztosítási zöld kártya meglétét, s annak macedóniai érvényességét. Amennyiben a járművezető nem rendelkezik zöld kártyával, vagy az nem érvényes Macedónia területére, a határátlépéskor 40, - € (legfeljebb 14 napra érvényes) értékű biztosítást kötelező váltani.

A Magyarországról Görögországba tartó autósok, illetve a dél-görögországi/törökországi üdülőhelyekből visszafelé utazó járművezetők Macedóniába érve elfáradhatnak, reakcióidejük lassulhat, ami rossz útviszonyok esetén (pl. eső, köd, havazás) különösen veszélyes lehet. Kérjük, hogy ne vezessen fáradtan! Macedónia területén nemzetközi összehasonlításban kedvező árakon lehet az autópályákat szegélyező, biztonságosnak mondható szállodákban, panziókban megpihenni. Szállodai szobák egy éjszakás árai 40 - és 175, - € ársávban mozognak. Kiemeltebb szállókban bankkártyával, s utazási csekkel is lehet fizetni.

Szkopje nemzetközi reptere AIRPORT TAXI segítségével érhető el, telefonszáma: 00/389/70/813-037. Egy reptéri transzfer árfolyamtól függően, egy menetirányban kb. 20-30 Euró.

Belgrádi átszállással további alternatívát kínál a vasút, ami Szkopje – Belgrád útvonalon, a hét minden napján, alábbi időbeosztás szerint közlekedik: Indulás (SKP): 08:20 – Érkezés (BLG): 17:58. Indulás(SKP): 20:10 – Érkezés(BLG): 05:43. A szkopjei vasúti pályaudvar elérhetőségei: www.mz.com.mk. Tel: 3164-255. Szkopje-Budapest teljes vonatmenetjegy árfolyamtól függően: 80-90 Euró.

További közlekedési alternatívát jelent a nemzetközi autóbuszos közlekedés. Szkopje – Belgrád viszonylatban, minden nap közlekedik nemzetközi autóbusz a főváros nemzetközi buszpályaudvaráról, amelynek indulási időpontjai:

  • 07:45
  • 09:25
  • 13:00
  • 16:45
  • 20:30
  • 21:15
  • 21:30

Szkopje-Belgrád jegyár, árfolyamtól függően: 30-40 Euró.

A szkopjei nemzetközi buszpályaudvar elérhetőségei:

Kizárólag egy lengyel autóbusz társaság kínál közvetlen buszjáratot Szkopje – Budapest viszonylatban. Ennek szkopjei indulási időpontja minden hét csütörtökön 16:20. Foglalás minimum 2 nappal korábban, telefonon történik. A jegyár árfolyamtól függően, 50-60 euró. Bővebb információ: 00-389-(0)-75/452-945.

,, Pénteken este munka után összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amire szükség lehet: pár ruha, hűtőtáska, vontatókötél, kések, gyógyszerek, némi hordozható kaja az útra. Indulás! Első ugrással csak Szolnokig mentünk, itt egy nem elég hosszú éjszakai pihenő után vettük az irányt délnek. Mert akik élnek azok ugye délnek... A cél Ohrid elérése volt. Ez a macedón kisváros nagyjából 950 kilométeres utat jelentett csapatunknak. Induláskor a GPS este fél 9-es érkezést jósolt. Ez nem is rossz. Este majd kiülünk a partra vacsizni, utána iszunk valami finom macedón bort és kerek lesz a világ... Ehhez képest... Röszkénél bő 2 óra kellett, hogy a határon átjussunk. Konkrétan 1 kilométert tettünk meg 2 óra alatt. Sajnos rossz időben érkezhettünk oda, nagy tömeg volt. Később a szerb autópálya fizetőkapui is késlekedést okoztak, csak araszolva jutottunk előre. A dolgok megkoronázásaként a szerb-macedón határon is vártunk egy újabb órát. Ekkor már, hogy valamit csináljunk, inkább leállítottuk az autót és áttoltuk a dugón. Végül éjjel 1-re érkeztünk meg a szállásunkra. (2016)" forrás

Szállás

Macedóniában nemzetközi összehasonlításban kedvező árakon lehet az autópályákat szegélyező, biztonságosnak mondható szállodákban, panziókban megpihenni. Szállodai szobák egy éjszakás árai 40 - és 175, - € ársávban mozognak. Ifjúsági szállók ennél jóval olcsóbban, akár 20 € ársávban is kínálnak alvóhelyet. Kiemeltebb szállókban bankkártyával, s utazási csekkel is lehet fizetni.

A bejelentési kötelezettséget illetően fontos, hogy megérkezését követően 24 órán belül regisztráltassa magát a város/település szerinti helyi rendőrségen, abban az esetben, ha nem szállodában tartózkodik (a szállodák automatikusan nyilvántartásba veszik a külföldi vendégeket). A regisztráció elmulasztása extrém esetekben bírságot, őrizetbe vételt, illetve kiutasítást vonhat maga után.

Úti okmányok

Macedóniába - minden hiresztelés ellenére - igenis be lehet lépni magyar személyi igazolvánnyal. Nem kell feltétlenül útlevél. Azonban a személyi igazolványnak az Észak-macedón Köztársaság területéről történő távozás tervezett időpontjától számított 3 hónapig kell érvényesnek lennie.

A határátlépés feltétele az, hogy legyen érvényes úti okmányunk és az utazás költségeihez elegendő pénzösszegünk. Gépkocsival utazóknál plusz határátlépési feltétel: a forgalmi engedély, a gépkocsi papírjai és a nemzetközi zöldkártya. A turisztikai főszezonokban a nagyobb határátkelőhelyeken – különösen a szerb és görög határszakaszokon – hosszabb-rövidebb torlódásokra lehet számítani. Nem árt tudni, hogy Macedóniába a magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél mellett érvényes és sérülésmentes magyar személyi igazolvánnyal is beutazhatnak. Mindazonáltal célszerűbb inkább az útlevelet, illetve személyi igazolvánnyal történő utazás esetén az újfajta, korszerűbb „plasztikkártyás” személyi igazolványt vinni.

A macedón hatóságok szigorúan szabályozzák az országba bevihető készpénz mennyiségét: maximum 10 ezer euró. Aki ezt a vámszabályt megsérti, az súlyos szankcióknak teszi ki magát. Akár a bejelentés nélkül vitt összes készpénzt elkobozhatják. 2000 EUR értékű külföldi valuta (kb. 600 ezer HUF), illetve, 20.000 MKD értékű készpénz behozatalát már be kell jelenteni a vámosoknak a határon. Az euró árfolyama kötött, kb. 1 EUR = 61 macedón dinár (MKD).

A macedón hatóságok abban az esetben kérnek szülői hozzájáruló nyilatkozatot, ha az, aki a határon átviszi a kiskorú (14 év alatt) gyermeket, nem ugyanazzal a személyi okmányokban bejegyzett családi névvel rendelkezik, mint a gyermek. Ezért ilyen helyzetben tanácsos a szülők által írt, közjegyző által hitesített beleegyező nyilatkozatot vinni. Ráadásul macedón nyelvű, aláírt nyilatkozatra van szükség. Igaz, hivatalos angol fordítással kiegészített, magyar nyelvű hozzájáruló nyilatkozatot is elfogadnak a kiskorú macedóniai utazásához, illetve itteni tartózkodásához. E nyilatkozaton kötelező feltüntetni a két szülő adatait és írásbeli beleegyezését. Plusz: Fel kell még tüntetni annak a személynek az adatait is (név, születési dátum, útlevélszám), akire a kiskorú gyermeküket bízzák, valamint az utazási célországot is be kell írni. Kötelező formanyomtatványra nincs szükség, de biztosabb, ha az interneten fellelhető többnyelvű nyilatkozatsablont használjuk.

Macedóniára is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Vám

Miként a térség több országában is, úgy Macedóniában is szigorúan tilos a kábítószerek fogyasztása, birtoklása és forgalmazása. A macedón rendőrség és az igazságügyi hatóságok komoly óvintézkedésekkel próbálják megakadályozni a kábítószerek terjedését. A magyar utazók számíthatnak arra, hogy a macedón rendőrség a nap bármely szakában ellenőrizhetik a külföldi vagy helyi rendszámú járműveket, főleg a határokhoz (pl. albán, koszovói, görög) közeli útszakaszokon. Az intézkedő rendőröknek ilyen alkalmakkal a kötelező dokumentumok ellenőrzése mellett joga van átvizsgálni akár a jármű, a vezető, továbbá, az utasok ingóságait is.

A macedón hatóságokat foglalkoztatja a kulturális műkincsek, illetve macedón eredetű régészeti tárgyak csempészetének problémája is. Jóllehet régészeti emléktárgyak széles körben vásárolhatók Macedóniában, azok kivitele a legtöbb esetben tilos. Minden esetben tájékozódni kell a vámelőírásokról, ha antik tárgyakat akarunk Macedóniából kivinni. A vámelőírások súlyos megsértése és kábítószerrel való visszaélés esetén a magyar nagykövetség annyit tud segíteni, hogy megadja helyi ügyvédek, tolmácsok elérhetőségi adatait. Viszont a magyar külképviselet a nemzetközi egyezmények erre vonatkozó szabályai miatt nem tudja befolyásolni a hatóság eljárását, az előzetes letartóztatás elrendelését és a bírósági ítélkezést.

A macedón vámhatóságok behatóan foglalkoznak az üzemanyag-csalásokkal is. Sok esetben lebuktak külföldi állampolgárok külföldi bejegyzésű gépjárművekkel. Az átmenő forgalom által leginkább érintett macedón-szerb, macedón-görög határszakaszokon szigorú hatósági ellenőrzésekre lehet számítani. Ellenőrzik a Macedónián áthaladó nemzetközi autósforgalmat, főleg a kamionokat és az autóbuszokat.

Fotóegyveleg

Izgalmas szoborkompozíció Szkopjéban - Elter karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon