ÚTIKRITIKA.HU / Ohrid-i tó


hirdetes

útikritikák


Ohrid-i tó

Az Ohrid-i tóról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandolás|Ohrid város| Látnivalók| Programlehetőségek|Az Ohrid-tó albán oldala| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

K. Hajni fotója

Az Ohrid-i tóról dióhéjban

Az Ohrid-tó a Balkán-félsziget délnyugati részén, (kétharmad részben) Észak-Macedónia és (egyharmad részben) Albánia területén található. Az Ohrid-tó az egyik legnagyobb és legmélyebb tó Európában, és egyedülálló természeti kincsnek számít a térségben.

Az Ohrid-tó észak-nyugati része Észak-Macedónia területén fekszik, míg délkeleti része Albánia területén található. A tó 30 kilométer hosszú és 15 kilométer széles, a területe pedig, mintegy 350 négyzetkilométer (összehasonlításképpen: a Balaton 592 km²).

Az Ohrid-tó vidéke régóta népszerű turistacélpont a régióban. Az átlátszó víz, a festői hegyek és a középkori városok kiváló lehetőségeket nyújtanak a kikapcsolódásra, a fürdőzésre, a horgászásra és a vitorlázásra.

Az Ohrid-tó a világörökség része, mivel egyedülálló a biológiai sokfélesége és a kulturális öröksége. A tó partján található kisvárosok és falvak környékein középkori kolostorok és erődök látogathatók.

Ohrid ,,a Balkán Jeruzsáleme" - hangoztatja arrafelé a turisztikai propaganda. A magyar turisták megelégednek a ,,macedón Balaton" vagy a ,,Balaton macedón kistestvére" kifejezéssel.

A környezet sajátossága, hogy sok olyan állat- és növényfaj él itt, ami kizárólag a föld ezen részén őshonos, tehát endemikus.

S. V. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Kimenni naplementét csodálni a Ljubaništa strandra, a tó délnyugati oldalán

2. A tó vizének türkiz színe lenyűgözően szép, átlátszósága elképesztő 

3. Legjobbat a tó délkeleti partjánál, Sveti Naum és Konjsko között fürödtünk.

4. A tó partján magasodó szirtre (a 13. században) épült Sveti Jovan Kaneo templom felől élvezhető a legfotogénebb kilátás a tóra (azért a Samui erődítményről is érdemes lenézni)

5. A környező hegyel élénk zöldje, ami még fokozni képes az egész tóvidék természeti szépségét.

6. Finomabbat és sokkal olcsóbban ettünk, mint Magyarországon.

Nem tetszett

1. Ohridban fel kell készülni a kaptatókra, sok nevezetesség csak úgy érhető el. Ez inkább csak a nyári hőségben lehet gond.

2. Sztruga városka csalódást okozott. Nincs semmi hangualat, karaktere.

3. A turistás éttermek ár-érték aránya itt is vacak.

4. Augusztusban hatalmas, bágyasztó a tömeg. Erre fel kell készülni!

5. Jóllehet mindenhol azt olvasni, hogy nagyon ritkán találkozik az ember a vízben (az amúgy teljesen ártalmatlan) siklóval, azért én tartottam ettől (miként a Balatonon is).

Vélemények

,, Gyönyörű maga a város is, és csodás a látképe a tónak is. Amellett, hogy rengeteg érdekességet, szép templomot, különleges állatokat láthatunk, strandolhattunk, hajózhatunk, még meglepően pénztárcabarát is az itt töltött nyaralás." forrás


Az Ohridi-tavat úgy kell elképzelni, mint egy alpesi tengerszem, magas hegyek között, de nem annyira hideg édesvízzel. Júniusban a 20 fokos víz még épp elviselhető volt. Néhányan még reggel is úsztak a tóban, de a többség azért nem merészkedett bele.

A víz nagyon tiszta, rengeteg hal úszkált benne, de néhol a hínár kicsit zavaró volt. Még inkább a csúszós, éles kövek, amelyeken keresztül lehetett csak bejutni a meredek parton.

Itt is bérelhetők napágyak egy-egy étteremnél, ahol akár nagyobb összeget is ott lehet hagyni, ha az ember belefeledkezik a balkáni életérzésbe. (2018)" forrás


Az Ohridi-tónak elképesztő hangulata van. Iszonyatosan öreg, 5 millió éves tó, 30 kmx14km-es szakaszon terpeszkedik, kristálytiszta vizű és a legmélyebb ponton 288 m mély, és 200 endemikus (azaz csak itt élő) faj található benne, az UNESCO világörökség része.

Az albán részen egészen vadregényes helyek vannak és még simán le lehet parkolni közvetlenül a part mellé. Szerencsére nincs tömeg és a víz hőmérséklete is nagyon kellemes. Nem tudunk betelni a tó tisztaságával. Jó lenne, ha parton sem dobálnák el a szemetet, de ugye a Balkánon vagyunk.

Timi egészen beúszik és amikor kiért, nevetve meséli, hogy amikor lenézett, hirtelen tériszonyos lett, annyira tiszta. A part kavicsos és ez Poldinak kimeríthetetlen játszóteret jelent.

Nagyon élveztük a lelassulást, de azért felkerekedtünk és biciklivel a 20 km-re fekvő Podgarec-be tekertünk, ahol megkóstoltuk a hely leghíresebb ételét, a grillezett koran halat (ohridi pisztráng a becsesebb magyar nevén). Annyira  finom, hogy Erzsébet királynőnek is rendszeresen szállítottak belőle. Hát jó ízlése volt, az biztos! (2022) forrás


Hatalmas pozitív csalódás volt Ohrid. Ami viszont még nagyobb meglepetés volt, az az, hogy mennyire simán el tudtunk tölteni hat egész napot a tóparton, anélkül hogy egy napot is strandolással töltöttünk volna.

Rettentő kedves emberek, jó ételek, kulturális diverzitás (albán és görög behatás), érdekes építészet, természetközeliség, gazdag édesvízi ökoszisztéma. Édesvízi búvárkodáshoz is totál ideális, tekintve, hogy a tó átlag mélysége egy csöppet meghaladja a Balatonét a maga 155 méteres átlagmélységével. forrás

Időjárás

Az Ohrid-tó időjárása mérsékelten kontinentális, azaz a nyarak melegek és a téli hónapok hidegek, azonban az  év nagy része során kellemes klímájú. Általában a nyári hónapokban a legmelegebb, amikor az átlagos hőmérséklet nappal 25-30 Celsius fok körül van, éjszaka pedig általában 15-20 Celsius fok körül alakul. A víz hőmérséklete 20-25 Celsius fok közötti.

Az őszi hónapok enyhébbek, és az átlagos nappali hőmérséklet 15-20 Celsius fok körül van, míg éjszaka 5-10 Celsius fokra lehet számítani. Télen a hőmérséklet általában 5 Celsius fok alá süllyed, és a hegyvidéki környezet miatt időnként havazás is előfordulhat.

Tavasszal az időjárás ismét melegebbé válik, és az átlagos nappali hőmérséklet 15-20 Celsius fok körül van. Az Ohrid-tónál azonban az időjárás előrejelzése meglehetősen bizonytalann lehet, különösen a téli hónapokban, amikor gyors váltakozásban eső, hó és szélsőséges hideg is előfordulhat

Odajutás

Budapestről az Ohridi-tóhoz autóval a leghatékonyabb útvonal a következő:

Az M1-es autópályán induljunk a belgrádi irányba. Belgrádban az E75-ös autópályán haladjunk tovább a dél-nyugati irányba, amelyen keresztül Szerbia déli részére jutunk.
Folytassuk az utazást Macedónia felé az E75-ös autópályán, majd a 19-es főúton keresztül, amely a tó északi partján halad.
A 19-es főúton haladjunk tovább az Ohrid-tó déli partjáig, majd kövessük az utat a kiválasztott célállomásunk felé.

Az utazás hossza körülbelül 1100 kilométer, legalább 14 órás autóútra kell számítani. Az útvonal folyamán  azonban sok érdekes látnivaló kínálkozik, így érdemes lehet több megállóval is tervezni az utat, például Belgrádban, Nišben vagy Szkopjéban. Az utazás során mindig érdemes figyelni az aktuális út- és határellenőrzési szabályokra, valamint a vízum- és az utazási dokumentumokra vonatkozó előírásokra is.

Szkopjétól még kb. 170 km az út az Ohridi-tóig: hegyek között, kacskaringós és kb. 3 óra.
Az autópályadíjakról annyi, hogy mindenhol lehet euróval is fizetni, de nem éri meg. A szerbiai részen összesen 2.130 szerb dinárt (kb. 2,8 Ft a szorzó), a macedón részen pedig 240 macedón dinárt (kb. 5,5 a szorzó) fizettünk, természetesen irányonként. Mindenhol fizetőkapuk vannak. (2019)

Busz

,, Ohridnak ugyan van repülőtere, de a Wizz Air ugyebár nem oda repül, hanem Szkopjéba. Onnan még bő háromórás az út busszal Ohrid, oda-vissza fejenként körülbelül 4000 forintért.

A szkopjei pályaudvaron megvásárolt oda-vissza jegy vissza részére csak Ohridban lehet lefoglalni a helyet, de ehhez nem kell kimenni a kb. két kilométerre lévő buszpályaudvarra, elég azt a belvárosi irodában megtenni. A lefoglalt jegyet viszont még induláskor is érvényesíteni kell 30 dinárért (160 forint) az ohridi pályaudvaron, meg egyébként is többen ellenőrzik még. forrás

, Hogy jutok el az Ohridi tóhoz Szkopjéből?

Az út körülbelül 3 és fél óra, a menetrendet pedig a szkopjei buszállomáson tudják megmondani neked. Nagy valószínűséggel nem fog beszélni az ott dolgozó angolul, de mivel ő el akarja adni a jegyet, te pedig meg akarod venni, nem lesz probléma.
Viszont, az ohridi buszállomás nem a város közepén van, hanem a várostól körülbelül 2-3 kilométernyire. De a taxi bevisz 500 Ft körüli összegért. forrás

Szállásválasztás

A szállás kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az elhelyezkedést is. Az Ohrid-tó partján számos település van, mint például Ohrid városa, az unalmas, de nagyon napos Struga, Pestani és St. Naum. Minden településnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért érdemes utánaolvasni az egyes helyeknek, mielőtt döntést hozunk.

A választásnál fontos szempont volt, hogy legyen tóra néző teraszunk és közel legyen a strand. Végül egy olyan szállásra esett a választás, ami az óvárosban van, 20m-re a tótól és pár lépésre a strandtól. Egy több száz éves, tipikus ohridi házban volt pár apartman, felújítva. Tiszta volt, a tulaj segítőkész és barátságos és gyönyörű kilátás volt a teraszról.
A hibája, hogy alattunk egy szórakozóhely üzemelt, egész éjszaka zenével. Csukott ablakkal, légkondival átugrottuk ezt a problémát és hajnaltól már a friss tavi levegőt élveztük.

Az óvárosi szálláshelyek másik „hibája” a közlekedés. Keskeny, kockaköves utakon kell lavírozni (miután a szállásfoglalás bemutatása után átengedtek minket a sorompón), parkoló alig van, de szerencsére a foglalásunkhoz tartozott és nem is mentünk ezután kocsival sehova. Hazafelé jövet a tulaj vezetett ki bennünket a városból és az ő kártyájával tudtunk kimenni a sorompó által zárt területről. A szállás viszonylag olcsó, a mienk 210 Euró volt 2 főre, 6 éjszakára.(2019)


Ohridban a hegyoldalban, két-három utcára a parttól béreltünk egy apartmant napi 24 euróért két főre. A berendezés kicsit retró volt, de ez nem zavart ezért az árért. Különösen, hogy a házinéni tündéri volt, kávét, sütit és strandtörölközőt is kaptunk tőle, a teraszról pedig, pazar kilátás nyílt a tóra. forrás


Az élet itt késő estig tart. Ahogy korábban már megállapítottam, a macedón emberek nagyon tudnak élni és mulatni. Erre a tényre akkor is érdemes odafigyelnünk, amikor szállást választunk magunknak. Ha valaki szeret pihenni, az messze a belvárostól keresgéljen inkább. forrás

Helyi közlekedés

Az Ohrid-tó partján a közlekedés lassabb lehet a szűk utak és a forgalom miatt, különösen a főszezonban és a turistalátványosságok közelében. Érdemes szem előtt tartani, hogy az útviszonyok és a közlekedési szokások eltérhetnek az otthoniaktól. Célszerű óvatosan vezetni.

Fontos tudni, hogy az Ohrid-tó déli oldalánál, Macedónia oldalán van forgalomkorlátozás. Az autóval csak a helyiek és a szállodák vendégei mehetnek be az óvárosba, a turistabuszok és autóbuszok pedig, a parkolóknál állhatnak meg.

Most elég kevés volt a turista, emiatt Ohridban nem járt a hajó, amivel nagyon jól meg lehet közelíteni a tó látnivalóit. Szerencsére interneten találtam egy illetőt (egy másik blogot olvasgatva), aki elvitt mindenhova, megvárt és még mesélt is a környékről.  (l .v. 2023)

Étkezés

Vicces, hogy a széles körben ismert Macedóniai zöldségsalátát itt több étteremben hazafiatlan módon ,,francia salátának" nevezik.

Javasolt éttermek: Brioni , Vkusno Salim Musta ,

Konyhájuk balkán, görög, török keverék: grillezett húsok, halak (ponty, pisztráng, angolna a helyi) és zöldségek, saláták, baklava. Az alkoholos italok viszont drágábbak. Kétfős vacsora kb. 1500 dinárba (kb. 9 ezer HUF) kerül. (2019)


"Ohridban pisztrángot illik vacsorázni egy halászcsárda tó fölé nyúló teraszán. Persze választhatunk mást is, például dolmát (hússal és rizzsel töltött szőlőlevél), selsko mesót (agyagedényben főtt pörköltféle, a tetején juhsajttal) vagy a népszerű tavche gravchét, ezt a nem éppen gyomorkímélő macedón specialitást, amely afféle babos-kolbászos-csülkös ragu." forrás


Bor: Ohridban abszolút élvezhető vörösöket találtam még a szupermarketek polcain is, bár a fehérek mindegyikén túlzott virágosságot éreztem – de ez nyilván helyi sajátosság. forrás


Visszatérve a partra, újra a forgatagban találtam magam, ahol a balatoni hangulathoz már hasonló árak is társulnak. Sikerült itt rászaladnom egy 0,25 literes kólára, ami többe került, mint egy-egy prilepi vagy bitolai vacsorám. Épp ezért táplálkozással a part közelében többet nem is próbálkoztam, két-háromszáz méterrel arrébb ugyanis már a jól megszokott árakon ehetjük degeszre magunkat.

Sajnos nem nagyon divat a kínálat mellett az árakat is feltüntetni az éttermek előtt kihelyezett táblákon, így legtöbbször csak akkor szembesülünk adott vendéglátóipari egység áraival, amikor a pincér a kezünkbe nyomja az étlapot. forrás


Ohrid lakói hagyományosan halászatból és fafaragásból tartották fenn magukat, így az ohridi régióban is leginkább a halételek a dominánsak, amelyek közül is a légnépszerűbb a pisztráng. Emellett még népszerű a gyümölcstermesztés, például ohridi cseresznye, továbbá itt is megtalálhatóak a balkáni konyha jellegzetességei, mint a csevapcsicsa vagy a tavče gravče. A nyüzsgő éttermek, tavernák teraszain gyakran élő zene teszi még hangulatosabbá a vacsorát és az esti pihenést. forrás

Vásárlás

A boltokban kb. ugyanannyiba kerül minden, mint itthon és ugyanazokat is lehet kapni. A zöldségek, gyümölcsök kicsit olcsóbbak és nagyon finomak. Nagyon sok pékség van, amik kb. az itthoni albán pékségek kínálatát nyújtják, de a burek isteni!

Robi figyelmébe: Az Ohrid-tó környékén a legjobb minőségű, friss helyi húsok és zöldségek általában a helyi piacokon vehetők meg, Az Ohrid városában található piacon széles választékban kaphatók helyi termékek, beleértve a friss húsokat, halakat, gyümölcsöket és zöldségeket is.

Az Ohrid-tó térségében több helyen is találni piacokat, ahol lehet vásárolni helyi termékeket és kézműves tárgyakat. Ezek a piacok általában a városokban és a kisebb falvakban találhatók. Az Ohrid-tó észak-macedóniai partján például a következő piacokat érdemes meglátogatni:

Ohrid piacon: Ohrid óvárosában található, és temérdek helyi terméket, élelmiszert, ruhákat és ajándéktárgyakat kínál.

Struga piacon: Struga városközpontjában található piac, amely különféle helyi termékeket kínál, köztük gyümölcsöket, zöldségeket, halakat és édességeket.

Debarca piac: A Debarca településen található piac kínál megannyi helyi terméket, például friss gyümölcsöt, zöldséget, sajtot és húsokat.

Lagadin piac: A Lagadin településen található piac is kínál friss zöldségeket, gyümölcsöket és helyi termékeket.

Szórakozás

Ohridra jellemző esténként a nyüzsgő éjszakai élet, amely nem csupán az ide látogató külföldi turistáknak, hanem a környékre látogató helyieknek is köszönhető, hiszen az Ohrid-régió rendkívül népszerű úti cél a macedónok körében is.

Ohridban nemcsak heverészni, jókat enni és templomokat becserkészni lehet, hanem esténként kiengedni a fáradt gőzt. Se szeri, se száma a jobbnál jobb tavernáknak, mulatóknak. Nyári estéken egyik lokálból a másikba hömpölyög a tömeg, többségében fiatalok, de azért minden korosztály képviselteti magát. Üdítő meglepetés volt, hogy milyen sok helyen van élő zene. Számtalan zenekar teremtett igazi stíluskavalkádot, a macedón folktól a nyolcvanas évek jugoszláv rockzenéjén át a brites beütésű szláv indie-popig szinte mindenben volt részünk. forrás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

1. A tó térségében a közbiztonság tejesen megnyugtató. A gépkoci ülésein azért ne hagyjunk jól láthatóan értékeket.

2. Az Ohrid-tó környékén nyáron sok a szúnyog, és ezek előfordulása az időjárástól és a tó vízszintjétől is függ. A szúnyogok általában a napnyugta utáni órákban és az éjszakai időszakban fordulnak elő e aktívabban, így ha a szabadban tartózkodunk ezekben az időszakokban, érdemes hosszú ujjú és hosszú lábú ruhákat viselni, valamint szúnyogriasztó szereket bevetni. Sok szálláshelyen és étteremben vannak szúnyoghálóval ellátott ajtók és ablakok, illetve különféle módszerekkel igyekeznek elriasztani  a szúnyogokat.

Egyéb hasznos információk

1. Az Ohridi-tónál a turista információs irodák több helyen is megtalálhatóak. Az Ohrid városában található turista információs iroda címe: Kej Marsal Tito 95, Ohrid . Ez az iroda az Ohridi-tó turisztikai látványosságairól, szálláslehetőségeiről, éttermekről, programokról és más információkról adhat tájékoztatást.

A Struga városában található turista információs iroda címe: Kej Marsal Tito. Struga . Ez az iroda szintén információt nyújt az Ohridi-tó környékén található látnivalókról, szállásokról, éttermekről és egyéb hasznos információkról.

2. Dr. Marjan BOJADJIEV személyében hazánknak van Ohridban egy tiszteletbeli konzulja.

Telefonszáma: +38946250031 - Mobilszáma: +389-78-357 - 435

Címe: Sirma Vojvoda 98., 6000 Ohrid - E-mail címe: marjan@bojadjiev.info

3. Magyar mobiltelefont használni horror! Mi kétféle kártyával próbálkoztunk: az egyik egy nemzetközi mobilnet kártya (15 Euróért ad 1,5 gb netet és fel lehet tölteni). A neve Surfroam, a neten kell megrendelni és pár nap alatt itt a kártya. Szerbiában és Macedóniában is tökéletesen működött.

Végül Ohridban vettünk a VIP szolgáltatótól prepaid net kártyát, ami 300 dinárba került és 10gb netet tartalmazott.

Strandolás

GYÖNYÖRŰ! Az átlagmélysége 155m, de nyilván a strandoknál nem ennyi. Tökéletesen tiszta, átlátszó, türkiz színű, selymes a vize és kb. 23-24 fokos lehet. Kisgyerekkel is bátran lehet menni, mert a strandoknál tényleg lassan mélyül. Kavicsos a partja és köves az alja (ezért átlátszó), érdemes vízi cipőt használni, de anélkül sem kibírhatatlan.

A strandok nagyon kicsik (bár messzebb biztos van nagyobb is). A hozzánk legközelebb lévő strand extra mini volt, de egy esti vacsi előtti csobbanásra tökéletes. A távolabbi strand kb. 5 percnyi sétára volt egy romantikus úton: a sziklák mellett, a cölöpökből és deszkákból eszkábált út vezetett a strandokig, ahol 400 dinárért egész napra 2 ágyat+napernyőt lehetett bérelni. Ezek is nagyon kicsi strandok, kb. 50 napozóággyal, étteremmel. És nagyon szorosan vannak egymás mellett az ágyak… Ennek viszont az volt az előnye, hogy az iszonyú forróságban mindig volt napernyő felettünk 🙂

Néhány ajánlott strand és fürdőhely az Ohrid-tó északi partján:

Gradishte strand: Ez a strand a város északi részén található, és homokos és kavicsos részekből áll. A víz tiszta és hűvös, és számos sportolási lehetőséget kínál, mint például a vízisízés, a kajakozás és a búvárkodás.

s. e. fotója

Labino strand: Ez a kicsi, kavicsos strand a város déli részén található. Kristálytiszta a víz. A főszezonban érdemes kora délelőtt jönni, mert később nagy lehet a tömeg.

A strand területén számos sportolási lehetőség áll rendelkezésre, például a strandröplabda és a vízisízés.

Kaneo strand: Ez a strand a város déli részén található, és sziklás a partja. Gyönyörű kilátás nyílik a tóra. A strand a Kaneo kolostor mellett található, és számos vízi sportolási lehetőséget kínál.

Lagadin strand: Ez a strand a várostól északra található, és az egyik legnagyobb strand a tó északi partján. A strand homokos részekből és kavicsos részekből is. Szolgáltatások: bár, étterem, mosdó és öltöző.


Először a strand felé vettünk az irányt. Meleg volt és még nem csobbantunk egy igazán jót a tó vizében. Ami azért is volt, mert kora júniusban jártunk és elég karcolósan hüsi volt a tó vize. A helyiek sem merészkedtek még be. De ha már itt jártunk szerettünk volna megmártózni. Frissítő, hűsítő élmény volt. forrás

Ohrid város

Ohrid óvárosa: Az UNESCO világörökség része, és gazdag történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedhetj. A városban több  templom és ókori rom látogatható.

Ohrid városának kis utcái és szűk sikátorai között sétálni szinte időutazásos, mármint a történelmi emlékek és a hanguulat okán. Az óvárosban több száz történelmi épület és templom található, amelyek közül a legismertebbek a Szent Panteleimon templom és a Szent Jánosból átalakított múzeum. A város a Bizánci Birodalom egykori központjaként ismert, és számos műemlék, köztük a Szent Kliment Egyetem, a Szent Sólyom Monostor és a Szent Sophia Katedrális is található itt.

A város számos kulturális eseménynek ad otthont, köztük az Ohrid Nyári Fesztiválnak, amely a régió legnagyobb kulturális eseménye. A fesztivál több száz művészeti programot kínál a klasszikus zenétől a kortárs táncig.

,, Ohrid zseniális hely. Imádtuk a várost. Ha a város északi részén vagytok, a kis promenádon be lehet battyognii a belvárosba. A várba ne menjetek, mert az egy fos. " (2021)


,, Ohrid belvárosa megőrizte csodás középkori atmoszféráját. A balkáni viszonyokhoz szokott szemnek egészen üdítő az a pedáns rend és tisztaság, ahogyan a girbegurba régi utcácskákat karbantartják.

A város és a tó legfőbb ékköve, szimbóluma a kaneói Szent Jovan-templom, amelynek sziluettje a víztükör fölé magasodik. Ez talán az egyik legtöbbet fotózott hely Macedóniában. forrás


A balkáni viszonyokhoz szokott szemnek egészen üdítő az a pedáns rend és tisztaság, ahogyan a girbegurba régi utcácskákat karbantartják. forrás


A vallási építészet iránt érdeklődök Mekkája a város, hiszen számtalan kora középkori bizánci templom és kolostor maradt itt fenn szépen restaurált állapotban. A város szívében találhatjuk a világ második leggazdagabb ikonmúzeumát is. A galéria kicsi, és nem kerül sokba, így még ha valaki nem is nagyon rajong az ikonfestészetért, akkor is érdemes lehet belenézni. forrás


Macskaköves utakon haladva szemlélhetjük végig a régi városrészt, melyekben történelmi épületek, kávézók és éttermek, valamint a hagyományos kézműves szakmákra szakosodott műhelyek sorakoznak, melyeket ingyenesen tekinthetünk meg.

Az első ilyen amibe bementem az a Nemzeti Múzeum épülete mellett található nyomda volt. A régi papírkészítési és könyvnyomtatási hagyományokat eleveníti fel a kicsiny műhely, mely egyben múzeumként is funkcionál. Aki szereti a papír és a könyv illatát, annak számára kötelező program. A kis helyiségben egy kedves ember mutatta meg és mesélte el az érdeklődőknek a munkafolyamatokat egészen a papírlap elkészítésétől a nyomtatásig. Sok érdekességet tartogat a pár négyzetméteres kis workshop, ahol támogatásképpen vásárolhatunk is a szemünk előtt elkészült alkotásokból. forrás

Sz. H. fotója

cs. t. fotója

f. v. fotója

Szent Naum kolostor

Ez a kolostor  az Ohrid-tó déli partján, a Crn Drim folyó torkolatánál található, és gyönyörű a környezete. A kolostorban sok művészeti kincslátható, ráadásul a tó látványos panorámájával is megajándékoz minket.

A kolostor ellenőrzése alatt álló terület 3 hektáros, és a Szent Naum székesegyházából, a Szent Archangyalok templomából, valamint a kolostor és a monostor épületeiből áll.

A kolostor 900 körül épült, és az Ohrid-tó egyik legfontosabb látnivalója. A kolostor területén egyébként egy természeti forrás is található, és érdemes inni e kristálytiszta vízből.

A kolostor jelentősége az Ohrid-tó környékén az ókori kereszténység időszakára vezethető vissza. A kolostorhoz kötődő legenda szerint Szent Naum, aki bizánci szerzetes volt, a 10. században az Ohrid-tóhoz érkezett, és egyházi központot alapított itt, amely a kolostor és a székesegyház építésével teljesedett ki.

A Szent Naum kolostor számos történelmi és kulturális kincset őriz, többek között a Szent Naum sírját, ami nagyon nagy tiszteletnek örvend a hívők és az érdeklődők körében. Az épületegyüttes a 18. században újulhatott meg, azonban az eredeti középkori építészeti jelleg megmaradt.

.

K. H. fotója

A hely inkább egy kolostor-komplexum. Nagy parkkal, belső udvarral stb. A kolostor maga egy nagy épület a tóparton, egy szikla tetején. Ha az Ohridról szóló cikket olvastátok, akkor itt már gyaníthatjátok, hogy minden egyházi vonatkozású látnivaló nagyon hosszú múltra tekint vissza. Itt is már 905-ben állt egy kolostor, amit a hely nevét adó Szent Naum építtetett.

A belső udvaron van egy szép ortodox templom és egy kialakított kis teraszos rész, ahonnan nagyon szuper panoráma nyílik a tóra. A sétánkat itt-ott páva látványszakította meg. Nem tudom pontosan miért –azt hiszem a páva egy fajta „szentálla"t – de rengeteg páva futkározott fel alá a kolostor kertjében, a templom tetején, tulajdonképpen mindenhol. A kedvencem az albínó páva pajti volt.

A kis ortodox templom arról is híres, hogy ma is hallani Szt.Naum szívdobogását, ha ráteszed a füled a sírlapjára. Valószínűleg inkább a víz és a szikla hangjátékáról van szó, de függetlenül egy érdekes mítosz. Ez a templom az egyik első szláv ortodox vallási épület ami a bizánci időkben és stílusban épült. forrás

Más látnivalók

Szent Panteleimon kolostor: A Ohrid-tó egyik legismertebb kolostora, amely az 1100-as években épült. A kolostor festett freskókkal és ikonokkal díszített belső terei különösen impozánsak.

Plaosnik: Az Ohrid-tó és az óváros felett található, és a helyi bizánci korszakot idézi. Plaosnik környéke számos régészeti lelőhelyet rejt, mint például ókori bazilikákat.

Az ókori Heraclea Lyncestis: Az Ohrid-tótól keletre, Bitolától északra található, és az egyik legjobban megőrzött ókori városok közé tartozik Macedóniában. Az itt található épületek, amelyek az 5. század óta állnak, a római korból és a bizánci korból is származnak.

Programlehetőségek

Az Ohridi-tó és környéke számos programlehetőséget kínál az utazók számára, íme néhány példa:

Strandolás és vízi sportok: Az Ohridi-tó kristálytiszta vize ideális a strandolásra és a vízi sportokra. A tóban lehetőség van úszásra, szörfözésre, kajakozásra, vizisízésre és még sok más vízi tevékenységre.

Többen javasolták a hajókirándulást, de ezt is kihagytuk. Figyeltük a hajókat, amik tömve turistákkal, szinte futószalagon hagyták el a kikötőt, ahol minden hajóállomáson sorok álltak.
Ehelyett én SUP túrákat tettem egy fiatal lánnyal, amit már itthonról leleveleztem vele. Egy 1,5 órás túráért 15 Eurót kellett fizetni. Lehet SUP-ot is bérelni és egyedül evezgetni, ez 5 Euró/óra. De jobb volt így, mert a vízről nézve a városról és a környékről is egy csomó mindent megtudtam és a nem tökéletes SUP tudásom is csiszolódott (merthogy oktat is).

Kerékpározás: A környék számos kerékpárúttal rendelkezik, amelyek az Ohridi-tó körül haladnak. A kerékpárosok számára kiváló lehetőség az aktív kikapcsolódásra, miközben élvezhetik a lenyűgöző kilátásokat.

Történelmi és kulturális látnivalók: Az Ohridi-tó környéke gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, köztük ókori romok, kolostorok, templomok és múzeumok.

Gasztronómiai élmények: Az Ohridi-tó környékén számos helyi étel és ital található, amelyeket érdemes megkóstolni, mint például a halak, a sajtok, a borok és a raki.

Vízesések: Az Ohridi-tó környékén található számos gyönyörű vízesés, köztük a Mavrovo Nemzeti Parkban található Vrelo vízesés.

Ezen kívül számos fesztivál és rendezvény is zajlik a tó környékén, mint például az Ohridi Nyári Fesztivál, amelynek során koncerteket, előadásokat és művészeti programokat szerveznek. Az utazóknak érdemes keresniük a helyi turisztikai irodákat, hogy megkapják az aktuális információkat a programokról és eseményekről.

Túrázás

A környék számos hegyi útvonallal rendelkezik, amelyek kiválóak a túrázásra és a hegymászásra. Az északi parton található Mavrovo Nemzeti Park különösen népszerű a természetjárók körében.

A Mavrovo Nemzeti Parkban számos látnivaló és tevékenység található, köztük a következők:

Hegymászás és túrázás: A parkban található hegyek, hegycsúcsok és hegyvidéki tájak tökéletesek a hegymászásra és a túrázásra. A parkban kijelölt turistaösvények és túraútvonalak állnak rendelkezésre, amelyek segítenek a látogatóknak, hogy biztonságosan felfedezzék a környéket.

Vízesések: A Mavrovo Nemzeti Parkban számos gyönyörű vízesés található, köztük a Vrelo vízesés, amely a park egyik legismertebb látnivalója.

Sámuel cár erődítménye

Macedóniában az egyik legrégebbi középkori erődítmény. 

b. m. fotója

Az Ohrid-tó albán oldala

Az Ohrid-tó albán oldala is számos érdekes látnivalót és tevékenységet kínál az utazóknak. Az Ohrid-tó keleti partja Albania területén található, és számos történelmi és kulturális látnivalót kínál, mint például a Sveti Naum kolostor, amely az Ohrid-tó egyik legfontosabb látnivalója.

A Sveti Naum kolostor gyönyörű helyen található, a tó partján, és számos régészeti leletet tartalmaz, mint például az ókori bazilika romjait. A kolostorban megtalálható egy 16. századi kápolna és a Szent Naum sírja is.

Az Ohrid-tó albán oldalán található Struga városa is érdekes látnivalókkal szolgál az utazóknak, mint például a Vevcani termálforrás, amely egy gyönyörű parkban található, és ahol a látogatók élvezhetik a meleg vizet és a gyógyulás előnyeit. A városban található a Szövetségi Ház, amelyben az albán kormány és az amerikai kormány történelmi szerződést írt alá a 20. században.

Az Ohrid-tó albán oldala további látnivalókat is kínál, például a Lin cseppkőbarlangot és a Drilon Nemzeti Parkot. Mindkét helyszín nagyszerű lehetőséget kínál a természet és a vadon élvezetére. A Drilon Nemzeti Parkban megtalálható egy gyönyörű kastély, amelyet az egykori albán kommunista vezető, Enver Hodzsa építtetett magának.

Megérkeztünk az Ohridi-tóhoz, ami az első pillanatban elvarázsolt. Megérkezés után, gyorsan beültünk egy sörre az étterembe a játszótér mellé. Hamisítatlan Albán hangulat! Feltűnt, hogy az étteremben akkor szedik le az asztalt, ha oda akarsz ülni, addig maradnak a használt tányérok, villák. A pincérek arcáról a munka fájdalma sugárzott. Csak albán étlap volt, hát nem szeretnek minket! - gondoltuk, vagy csak egyszerűen Albánia a Balkán balkánja. Ahogy tanulmányoztuk az étlapot, a mellettünk ülő asztaltól egy fickó elkezdett velünk beszélgetni, majd á ült segíteni az étel kiválasztásában… és mesélni kezdett. A szomszéd városban született, de elköltözött Olaszországba és ott kamionos. Amikor elment, akkor még az embereket nem engedték a tóhoz, mert a határ mellett van és féltek, hogy átszöknek. Utak sem voltak. Semmi, csak nyomor. Enni sem tudtak és mindenki félt. Vagy egy órán keresztül hallgattuk a történetét és rajta keresztül valahogy megnyílt előttünk Albánia.

A hely szelleme befogadott minket. Megértettük egy kicsit a néplelket. Az ételek pedig elkápráztattak minket és rendeltünk egy extra adag kukoricakenyeret, annyira finom volt. Amikor a pincér kihozta, akkor ő kezdte el mesélni, hogy gyerekkorában csak ezt ették, mert nem volt más és most nagyon büszke, hogy mennyit fejlődött az ország. A ksamili csalódottság után végre ismét ’hangulatba’ kerültünk, az albánok barátaink lettek. Másodszor már nagy mosollyal szedték le az asztalról az otthagyott tányérokat, amikor leültünk. forrás

Érdekességek

1. Az Ohridi-tó - melynek a tőle keletre fekvő Galičica Nemzeti Park magasba nyúló hegycsúcsai biztosítanak lenyűgöző hátteret -, méretét tekintve feleakkora, mint a Balaton, viszont legnagyobb mélysége 288 méter, s ezzel Európa legmélyebb tava. A hétszáz méteres magasságban fekvő tó hegyektől körbevett tektonikus medencében fekszik, s a világ legöregebbjei között tartják számon.

Az igazán különleges ökoszisztémával rendelkező állóvizet 1979-ben az Unesco felvette a világörökségek közé. Az itt élő endemikus állatfajok közül a leghíresebb talán az ohridi lazac. Érdekes tény, hogy 2010-ben a NASA úgy döntött, hogy az Ohridi-tó után nevezi el a Titán-tavak egyikét. Vize meglehetősen tiszta, némely részeken akár tíz méter mélyre is lelátni. forrás

(A helyiek már el is kezdték a turisták csábítását azzal a szlogennel, hogy az ő tavuk jóval melegebb mint a Titán tava.)

Olvasmányos linkek

"Valaha háromszázhatvanöt templom és kolostor működött a jugoszláv utódállam Macedóniában található Ohridban, és még ma is sok megtalálható közülük az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban.Innen kapta a nevét: a Balkán Jeruzsáleme. Ohrid az egyik legrégebbi európai település. Első lakói Lychnidos-nak, vagyis a Fények városának nevezték. Valaha fontos kereskedelmi központ volt az egyik leghíresebb ókori út mentén.

A Via Egnatia volt az egyik fő útvonal a római birodalomban, Rómát kötötte össze Konstantinápollyal. Ennek jelentős hatása volt a városra, hiszen rengeteg utazó, sokféle kultúra megfordult itt – tudtuk meg Milcso Georgijevszkij történésztől. Ohrid régészeti emlékeinek jelentős része még felfedezésre vár. A város kellős közepén történészek, mérnökök és régészek együtt dolgoznak azon, hogy a még rejtett kincsek napvilágra kerüljenek. Bojan Taneszki és csapata talált egy időszámításunk előtti első században épült római fürdőt. A szenzációs lelet valaha egy gazdag családhoz tartozott.

Egy római épületet fedeztünk fel, amelynek a fürdő csak egy része. Itt található ez a gyönyörű, fekete és fehér kövekből álló mozaik. A lelet azért okozott ekkora izgalmat, mert az országban ez az egyetlen megmaradt ókori mozaik – magyarázta Bojan Taneszki. Az évszázadok során a város a bizánci kultúra és kereszténység központja lett. Sok híres tudós élt itt, köztük a Cirill és Metód tanítványai közé tartozó Szent Naum és Szent Kelemen, az utóbbi három évtizedet töltött el Ohridban, ahol a kultusza ma is aktív. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Trpjeca falunál - a d. fotói

k. s. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon