ÚTIKRITIKA.HU / Üzbegisztán


hirdetes

útikritikák


Üzbegisztán

Üzbegisztán praktikus információk

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Buharában igazán egyedi ajándékot lehet venni: tiszti egyenruha felsőt rengeteg szovjet kitüntetéssel - g.s. fotója

Egészség

  • Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő. Utasbiztosítás megléte javasolt.
  • Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának problémájára: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.
  • Az Üzbegisztánba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre jelennek meg azonban híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.
  • A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra tanácsos használni, inni inkább palackozott vizet ajánlatos.
  • Mindig legyen nálunk papírzsebkendő, vagy/és nedves törlőkendő. Vannak fizetős wc-k, 2-5000 som/főig, de ez sokszor csak a pottyantás lehetőségét jelenti két tappancson, a tisztaságot nem.
  • A járdák mellet sok-sok helyen öregasszony csapdák vannak, nyitott csatonák. Kéretik figyelni.

"Bukharában a taposós budival nem a taposás volt a probléma. Hanem a szaga. A pokol sokadik bugyráé. És az előtte üldögélő leányka ebben üldögélve mobilozott egész nap. Ő tudja. Kr"

,, Dél körül megálltunk egy útszéli csehóban, hogy magunkhoz vegyünk egy kis élelmet és jó étvággyal elfogyasztottuk a birkahúsból készült saslikot nyers hagymával. A WC-t keresgélve elkövettük azt a hibát, hogy benéztünk a konyhába. Hát mit mondjak, nem menne át egy HACCP ellenőrzésen. Viszont jobb, mint a ricinus, mert hiába az óvintézkedés (étkezés előtt és után fél deci 50%-os pálesz) itt utazó legyen a talpán, aki egyben tartja a nagydolgát. Most jut eszembe, hogy a WC megjelölés téves, mert az ugye water closet-et jelent, márpedig itt víz nem volt és csak a jó ízlés tart vissza, hogy ne ecseteljem, mit kellett kiállnom a taposós budin, míg megszabadultam a feleslegtől. (2017)" forrás


A vendéglátó nagyon kedves volt, még teát is készített nekem, én meg sajnos elkövettem azt a hibát, hogy meg is kóstoltam, és én mint rutinos 56 országot bejárt utazó, tudhattam volna, hogy idegen országban nem iszunk csapvizet, főleg nem távoli országban, aminek az lett a vége, hogy a következő 24 órában kiadó hasmenéssel kellett megküzdenem. Így a városlátogatás mellett, még egy gyógyszertárat is fel kellett keresnem, ahol pechemre egy 60 körüli asszonyság ült, aki persze csak oroszul beszélt, így fordító segítségével el kellett magyaráznom neki, milyen gyógyszerre lenne szükségem és milyen panaszom van. Szerencsére fél nappal később a panaszom elmúlt, miután kaptam valamilyen gyógyszert, amit nem ismerek. Szóval rutin ide vagy oda, figyeljünk oda, távoli országban ne teázgassunk, vagy ha igen az csak ásványvízből készült tea legyen. (2023)

.

Ebben a mozlim országban nem gond alkoholos italt venni, bár vodkát csak nagyon kevés helyen. A COVID-érában jó üzleti fogás lehet a vírusellenes hatással kecsegtetni . g.e. fotója  (2021)

Közlekedés

Az ország méreteiből adódóan jelentős a belföldi, illetve az Oroszországból, vagy Oroszországba tartó vasúti, valamint a légi-közlekedés. A gépjármű közlekedési morál és biztonság jelentősen eltér az otthon (Európában) megszokottól. Az Üzbegisztánba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési „szokásokra". Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett. A hideg idő beköszöntével számítani kell az utak jegesedésére.

Felületes benyomásaink alapján Üzbegisztán kedvenc autómárkája a Chevrolet, leánykori nevén Daewoo. Láthatnk néhány matuzsálemi korú Volgát a szovjet időkbő. Maradt elég sok Lada, de a Chevrolet mindent visz. Kevés az igazi luxusautó, párat, ha látni belőlük.

Vonatozás

Ajánlott a vonat használata, de előzetes foglalással működik csak.

Vidéken még mindig bicikliznek sokan, Bukharában ez jól látható. Este kicsit nyomasztó, ahogy a semmiből felbukkanak a bicajozó helyi idősebb pasik, ugyanis a bicikliken soha nincs lámpa. Betöltetlen piaci rés. Bérelhető bicikli nincs, roller már hamarabb.

Nagyon jó az üzbég vonatközlekedés. Vannak japán típusú szupergyors vonataik is, amik 300 km-t 2 óra alatt tesznek meg. Emellett létezik egy lassabb ülős vonat és egy még lassabb hálókocsis vonat is. Bukharából visszafele csak erre tudtam jegyet venni. Furcsállottam, hogy délután miért van hálókocsi, de kiderült, hogy ez a vonat átszeli keresztben az egész országot 1500 km megtételével! Egyébként a vonatok, a pályaudvarok, de összességében az egész ország nagyon tiszta. (l.l., 2023)

Kriszta fotója


Meglepő, de ez az üzbég vasútnál a vonatszemélyzet felszálláskor nézi csak meg a jegyet, menet közben nem végez klasszikus jegyvizsgálói feladatot, inkább csak felszolgálói/kiszolgáló munkakört látnak el, emelik az utasok komfortját, biztosítják, hogy jól érezzék az utasok magukat. Nem feszültek, nem rohangálnak, mégis minden rájuk szabott munka el van végezve, az utasok pedig elégedettek, a személyzet pedig mosolyog. Mindenkinek a jegyén ott szerepel a kocsi- és az ülésének a száma, máshová nem lehet ülni. Vagy ha mégis, akkor a később érkező tulajdonos jogosan felállíttathat. Amúgy meg jegyvásárlás alkalmával a helyet is ki lehet (ki kell) választani.

Az állomás területén lévő WC-k meglepően tiszták és kulturáltak. forrás


,, A Szamarkandba tartó vonat nem ám valami szutyok gőzös a múltból itt ragadt vagonokkal. Ellenkezőleg. A sinkanszenekre emlékeztető szerelvény ultramodern és a sebessége is megközelíti a japán rokonét. A spanyol gyártmányú vonat gyakran eléri a 240 km/h sebességet, de ebből szinte semmit sem érezni, csak egy kijelzőről olvassuk le folyamatosan a tempót. A száguldás persze nem ok arra, hogy ne keressük fel a büfé kocsit, mert a folyadék utánpótlásról itt sem feledkezhetünk meg. A vagonok közötti üvegajtó fotocellával nyit előttünk és hamarosan az „utasellátónál” találjuk magunkat, ahol visszahőköltem a sok márkás whiskysüveg láttán. Na mindegy, mondom, kerül amibe kerül, mi itt legurítunk egy sört, mert a hidratálás életszükséglet. A srác már nyitja is a pívót (a csehek jól bejátszották ide magukat) majd beközli az árat. Na most, azt fontos tudni, hogy Üzbegisztánban az infláció gyorsabban száguld, mint ez a vonat, ezért akkortájt egy euróért 4000 szomot adtak, de mire ezt leírom már lehet, hogy többet. Viszont nem nyomtatnak nagyobb címleteket, ezért aztán Tesco szatyorral kell járni, hogy magunkkal cipeljünk egy sörre való helyi pénzt. Akárhogy is számoltam, de ezen a vonaton írd és mond, 300 forintba került egy üveg jéghideg sör. Hogy megbizonyosodjam felőle nem számolta el magát a pultos, gyorsan rendeltem próbából még egy kört. (2017)" forrás


,, Az utak egész jó állapotban vannak, az autósok általában nagy ívben kerültek bennünket, egyszer-egyszer ránk dudáltak és kedvesen, mosolyogva integettek. Szépen, kényelmesen vezetnek itt a népek. Voltak olyanok, akik leállítottak egy „Otkuda?”-val és érdeklődtek, hogy honnan-merre megyünk, hogy tetszik nekünk Üzbegisztán? Voltak, akiktől dinnyét vagy épp kefirt kaptunk frissítőként.
A klasszikus, a szovjet érából itt ragadt Ladán és Volgán túl csak, és kizárólag Chevrolet és Daewoo márkájú autót lehetett látni. (2015)" forrás

Ultragyors vasútjuk - s.t. fotója

,, Éppen megjegyeztem, hogy az üzbég utak valamivel jobbak, mint déli szomszédjuknál, amikor elfogyott a pálya és valami förmedvény utolsó 30 kilométeres szakasz következett. Annyi volt a kátyú, hogy az autók inkább a padkán haladnak, mert ott gyorsabb. Ezen a tájon már nem látszik a sivatag, ugyanis az Amu-darja vizével elég nagy területeket tudnak fellocsolni. A növények nagy része gyapot, ami még szovjet örökség, mert az elvtársaknak szüksége volt saját gyapotra és ezt a tájékot gondolták legalkalmasabbnak. Igaz, hogy emiatt elfogyott az Aral-tó, de hát oda se neki, úgysem oda jártak nyaralni. (2017)" forrás


,, Fejlődik ez az ország szépen, csak hát kissé lassan. A városból kivezető autópálya hamar véget ér és kezdetét veszi a kátyú kerülgetés. Utunk a Kizil-Kum sivatagon át Buharáig vezet. Kezdetben még „csodálatos” gyapotültetvények, majd az Amu-darja folyásától távolodva végeláthatatlan kőtenger szegélyezi utunkat. Feltűnt, hogy a városból kivezető úton hosszú sorok kígyóznak a benzinkutaknál. Ez valószínűleg gyakori látvány lehet, mert a kutak bejáratánál több helyen láttam sorompót. Az autóparkot itt már nem annyira a Toyota jellemzi, mint déli szomszédjuknál, a legtöbb járgány lepukkadt Daewoo Matiz, vagy hasonló. Meglepő volt, milyen sokan járnak földgázzal. Ez buszoknál és teherautóknál más országokban is megszokott, de személyautó tetőrácsán látni a nagy nyomású földgáz tartályokat, elég bizarr. (2017)" forrás


,, Néhány nap alatt jártuk be Taskentet, Szamarkandot és Buharát. Nyilván ennél több időt kellene ott eltölteni, de a lényeget talán láttuk. A városok között taxival közlekedtünk, amit természetesen az idegenvezető intézett. Tervbe volt véve a Taskent és Szamarkand között közlekedő gyorsvonat, de végül is azt az utat is taxival tettük meg.

Ez alól kivétel volt a Buhara – Taskent útvonal, amit éjszakai vonattal tettünk meg. Valamennyire felújított régi orosz vonaton. Túlélhető volt, de nem lesz a kedvenc utazási formám.

Mire az ember bejut egyébként a vonathoz, megnézik az útlevelét, testmotozás, utána röntgenes csomagellenőrzés, még egy útlevél ellenőrzés, pecsét a jegyre, majd még egy utolsó jegyellenőrzés a minden kocsinál álló kalauznál. (2016)" forrás

Metró felügyelő Taskentben - s.t. fotója

Közlekedési ,,kultúra" - Kriszta fotója

Étkezés

Nagyobb városokban nagyobb a választék is. Ha megtaláltuk az ízlésünknek megfelelőt, csak bátran. De ne keressünk olasz éttermet, halas specialitásokat, stb. Nagyon-nagyon jó török éttermeket találhatunk, talán az itteni választék legjobbjai. Turistás helyen jellemzően sütnek csirkét is, népi, helyi étkezdékben kevésbé. Ahol turistás a hely, ott mindenhol kötelező szervízdíjat számolnak fel. 10-15% közötti összeg, általában az étlapon külön jelzik.

,, Bukhara: Rögtön mellette a piac, jóval nagyobb, mint a khivai és többnyire fedett. Külön csarnoka van a lepényeseknek, amitől már tele van a hócipőm, mert mindenhez ezt adják, a szállodában a reggelihez, az éttermekben a vacsorához. Egy közös van bennük, mindegyik egy kiszáradt másnapos pizzához hasonlít, persze feltétek nélkül. A hentes szekció nem annyira durva, mint Afrikában, de azért itt is látni érdekességeket. Aztán ott vannak a magárusok az ezernyi szárított és esetleg pirított magvaikkal, aminek többsége import. Én ennyi szotyizó embert utoljára a Fradi-Újpest meccsen láttam, mint ahányan itt rágcsálják a napraforgó magot. (2017)" forrás


,, Mit együnk? Plovot, ami egész Közép-Ázsia „nemzeti” étele. Én magam nem vagyok lenyűgözve tőle, bevallom, úgyhogy aki válogatósabb, mint én, annak javaslom, hogy mindig csirke kebabot kérjen (még a csirkét sem mindig sütik át rendesen, a többi kaja meg tocsog a zsírtól).

Aki szereti, ehet lóhúst is, az értelemszerűen nem zsíros, kivéve, amikor a plovban található, mert „nyakon öntik” egy vödör zsírral.

A kulináris művészet kimerül a rizs, lóhús és egyéb, zsíros húsok keverékében (disznóhúst természetesen nem esznek).

Az előételek és a kenyereik viszont nagyon jók. Valószínűleg egy kicsit higiénikusabb, mint India vagy egyéb más délkelet-ázsiai ország, de nem árt „fertőtleníteni” (pálinka, vodka vagy whisky javallott)." forrás


Az ételek zseniálisan finomak, bár vegánoknak/vegetáriánusoknak nem ajánlom, mert nehéz dolguk lesz, a zöldség gyakorlatilag drágább, mint a hús, viszont a bárányból készült ételek kihagyhatatlanok.
Nagyon finom teáik vannak, de nem ám a filteres, hanem isteni szálas teák, amiket fillérekért lehet venni a piacon. (2022)


Az ételek zseniálisan finomak, bár vegánoknak/vegetáriánusoknak nem ajánlom, mert nehéz dolguk lesz, a zöldség gyakorlatilag drágább, mint a hús, viszont a bárányból készült ételek kihagyhatatlanok.
Nagyon finom teáik vannak, de nem ám a filteres, hanem isteni szálas teák, amiket fillérekért lehet venni a piacon. (h. i., 2023)


az üzbég konyha egyszerű, de finom – legismertebb fogásai az illatos fűszerezésű és aszalt gyümölcsökkel kevert rizsre halmozott bárányhús, a plov, illetve a hússal töltött, vajas tésztájú sós sütemény, a szomsza –, az árak pedig nagyon barátiak, egy kiadós kétszemélyes vacsora nem nagyon tud 200 000 szomnál (5700 forintnál) többe kerülni. (2021) forrás

Vásárlás

,, Bukharában az ablakunkkal szemben volt egy ABC, amiből fény szűrődött ki, úgyhogy lementünk megnézni a felhozatalt. Nem mondanám, hogy nemzeti piabolt rendszer van, de a szeszes italok külön helyiségben vannak, külön pénztárossal és a kiskorú egyedek ki vannak tiltva. Na de nem ez a hír, hanem hogy a helyi pia annyira olcsó, hogy az már szinte hihetetlen. Vettünk egy fél literes vodkát 500 forintért. Ennyiből még akkor sem tudnám kihozni, ha beélesíteném a nagyfater kuktából barkácsolt lepárlóját.
Mindenkit megnyugtatok, mielőtt még szeszkazánnak könyvelnének el, ez már kitartott az út végéig. (2017)" forrás

Marhalábszár - p. a. fotója

Hagyományos üzbég satyek, a tubeteika - Kriszta fotója

Jól ellátott boltok - Kriszta fotója

Pénzváltás

Fizetőeszköz: az üzbég szom (UZS)

Az aktuális kurzus láthatjuk a fenntiekre rákattintva.

Eurót, vagy dollárt vigyünk. Furcsa módon nem kérik az útlevelet a váltáshoz. A másik furcsaság az volt, hogy a szamarkandi reptéren teljesen normális árfolyamon váltottak hajnali háromkor. 2023 októberében.

A váltási árfolyam az egyes váltóhelyeken különböző, ezért nagyobb összeg átváltása esetén célszerű több helyen is tájékozódni. A bankok, illetve a repülőtéri váltóhelyek lényegesen rosszabb árfolyamon számolnak, mint a kisebb pénzváltók. A nagyobb címletű pénzt jobban váltják, USD-t csak az újat (ún. „nagyfejű dollárt”) fogadják el. A kötött devizagazdálkodás miatt konvertálási problémák állnak fenn: a szom visszaváltása komoly problémákba ütközik.

2017 óta a hatóságok jobb hivatalos árfolyamokkal és az ellenőrzések szigorításával szisztematikusan töri le a fekete piaci pénzváltást. Közben jelentősen igazították az árfolyamot a feketepiaci árfolyamokhoz, hogy ne érje meg feketén váltani.

"Mi vittünk dollárt készpénzben, apró címletekben, jó döntés volt. Mindenhol lehet váltani, szinte mindig nyitva vannak. Taxi, belépők, víz, ilyenekre költöttünk belőle. Az éttermeket, szállodákat kártyával rendeztük. Wise visa volt a nyerő, mindig a dolláros egyenleget terhelte, hiába írtam alá somban. Kérte a pin kódot, de hibátlanul működött végig. Kr 2023"

Készpénzhez jutás ATM-ből…
Aztán jött a hajnal és azon gondolkoztam, hogy némi nemű helyi készpénzre lenne szükségem. Eurót vittem magammal (vész esetére), amiből valamennyit a reptéren szerettem volna átváltani SZUM-ra, de sajnos addigra a pénzváltó zárva volt, így másképp kellett megoldanom a pénz kérdést. Láttam, hogy a bejárati ajtó mellett van egy Kapitalbank-os ATM, és volt rajta VISA és MasterCard logó is, így úgy döntöttem, hogy kipróbálom, veszek fel belőle pénzt. Mivel az OTP-s kártyámat nem akartam, hogy benyelje (ha valami nem oké), illetve a Revolutot sem akartam benyeletni vele, így aztán a Curve Mastercardommal próbálkoztam, ami mögé bármit be lehet tenni, az már kártya elfogadás szempontjából már nem releváns. Ha elfogadja a Curve kártyát, akkor gyakorlatilag nyert ügyem van. Úgy is lett. Betettem a Mastercard-os Curve-öt az automatába, ami mögött a Revolut VISA kártyám volt és nagyon jól működött. Az automata felajánlotta, hogy a felveendő 560.000 SUM (kb. 19.000 Ft) felvételére 2.500 SUM (84 Ft) tranzakciós díjat számol fel és megkérdezte, hogy elfogadom-e. Igent nyomtam, jött a pénz, és még a kártyámat is visszakaptam. (sz.z., 2022)


Közbiztonság

A biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő. Turistaszezonban megnőnek a lopások. Javasoljuk, hogy a szállodát (tartózkodási helyet) elhagyva lehetőség szerint az okmányok/dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

Előfordul, hogy őrizetbe vett/letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, főkonzulátusokat sem értesítetik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a Moszkvai Magyar Nagykövetség konzuljaival. A konzuli ügyelet ott folyamatosan működik.

,, Mindenhol nagyon sok rendőr van, állítólag persze csak a helyiek és a turisták védelme érdekében. Persze az is igaz, hogy itt a rendőröktől kevésbé kell félni, mint Tádzsikisztánban. (2016)" forrás


Biztonsági mizériák, avagy így lehet csak belépni…
Ez egy olyan ország, ahol a vasútállomásra bemenni is csak a biztonsági szolgálat szkennerén keresztül és a csomag átvilágítása után lehet, és csakis érvényes menetjeggyel. Vagy a pénztáron keresztül, miután megvetted a menetjegyet. Ez Taskentben is és Szamarkandban is így működött. De ez nem baj, legalább vigyáznak az emberek épségére. Az egyik tiszt megnézte az útlevelemet, sosem látott ott magyart, a másik pedig a telefonomon lévő jegyet nézte meg. De aztán nem kötöttek bele semmibe sem, átengedtek, mosolyogtak, és jó utat kívántak. Aztán ellenőrző bódéból ki, állomásépületbe be, még volt bő 4 órám a Szamarkandi vonat indulásáig. Annyira hideg volt odakint, hogy az épület 2 ipari klímája se bírta az épületet felfűteni 2-3 foknál melegebbre,szóval pár óra didergés következett, de szerencsére nem fáztam meg. A reggel közeledtével egyre több lett az utas, gondolom ők is segítettek a testhőjükkel melegíteni a várót (plusz gondolom az éjszakjai extrém fagy is enyhült), a végére már egész jó meleg lett a váróterem. Persze a vonaton jó meleg volt. (sz.z., 2022)

Magyar külképviselet

Taskentben (a nagykövetségen kívül) van magyar konzuli hivatal:

Cím: Bogiravon str. 63 65, 100057 Tashkent
E-mail cím: mission.tas@mfa.gov.hu
Telefonszám: +998712307182

Konzul: Dr. Kianek Richárd

Egyéb hasznos információk

1. Nincs szükség konnektor adapterre.

2.. Mobilinternet kapcsolat, ami szükséges…

Nagyon szükséges, könnyen beszerezhető. Eddig jó.

A vásárláshoz ragaszkodnak az útlevélhez, fénymásolják a fényképes és a szemközti oldalt és a beléptető pecsétet is. Nagyon jópfa, hogy hatalmas divatja van a konténeres/kisbuszos árusoknak. Egy teljes iroda van a kisbusz hátuljában, fullos kiszolgálással.

Maga az internet nem a legerősebb, jön és megy, teljesen váratlanul. Ez már annyira nem kellemes. Ami viszont kifejezetten kellemetlen, hogy a helyi netes csomagok a hotspotot nem mindig engedik, azaz a saját netet nem lehet megosztani azokkal, akikkel együtt utazunk.

Sok turistás helyen random feltűnik egy-egy wifi tábla. Itt sokszor fürtökben lógnak a külföldiek és olvassák az otthoni híreket, stb, mert ezeken a wifis pontokon meglepően jó a net.

"A netes csevegő alkalmazásokat kevésbé akadályozzák, mint pl. Dubaiban. A face time remekül működött telefonként, a messenger csak üzenetet tudott küldeni. Tudom, hogy ez egyéni beállításoktól, vpntől is függ, így nem állítgattam semmit. Használtam azt, ami működött. Legyen többfajta lehetőség a telefonodon, egyik majd működik, nincs általános szabály. (vagy nem jöttem rá) Annak, aki dolgozni szeretne, teams és társaik, feltétlenül egyeztetnie kell utazás előtt a rendszergazdájával. Ilyenbe is belefutottam, sikerült megoldani, de plusz 15 perc volt és nem ment laptopról...Kr2023"

Rákérdeztem a hotspotra, az eladó bőszen bólogatott. Persze, van hotspot. Ucell volt, azt írta a telefon, hogy kontaktáljam a szolgáltatót. Hm. Kr

Csomagfelvétel után irány SIM-kártyát venni (az éjszaka kellős közepén), hogy legyen azonnal internet kapcsolat a telefonon - nem másért, mint a Google Térkép és a kommunikációs szoftverek használata miatt (Messenger, WhatsApp, Viber, internet telefon, satöbbi).
Néhányan azt mondanák, hogy "minek internet azonnal?!", de szükséged van rá útvonal tervezésre, vagy ha épp foglalni akarsz egy menetjegyet, esetleg hívni egy taxit, akkor ma már ott is nagyon fontos, elengedhetetlen a mobilinternet kapcsolat. Szerencsére a legtöbb reptéren, így itt is lehetett helyben venni, és sikerült helyben beaktiválni is. Sajnos picit drága volt, mert 9 USD-t fizettem, de szükségem volt rá és nem ismertem a helyi viszonyokat, nem tudtam, hogy minek mennyi az ára, és mivel feltétlenül szükségem volt az éjszaka kellős közepén az internet kapcsolatra (a Térkép miatt) és nem tűnt irreálisan drágának a SIM-kártya (a benne foglalt csomaggal együtt), így kifizettem. A csomag 8 GB internetet és korlátlan beszélgetést tartalmazott országon belül. Napokkal később láttam ugyanennél a szolgáltatónál (Beeline UZ) egy jóval olcsóbb csomagot, amiben ugyanennyi adatmennyiség (8 GB) volt + korlátlan beszélgetés országon belül (https://beeline.uz/ru/products/tariffs/hammasi-zor-3.html) amit viszont a reptéren nem értékesítettek, de hát… legalább volt reményem az útvonal tervezésre és bármire, ami internetet igényel.
Ez a csomag 40.000 SUM-ba került volna, ami 1355 Ft. (Tehát a reptéri csomag árának kb az ⅓ -ába). (sz.z., 2022)

3.. Hölgyeknek nagyon praktikus, ha visznek magukkal egy nagyobb sálat. Mecsetekben elvárás, hogy a hajuk/karjuk/lábuk el legyen takarva. Aki ezt elfelejti, venni fog. Nem gond, van választék bőven.

Fotóegyveleg


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon