ÚTIKRITIKA.HU / Szamarkand


Szamarkand

Szamarkand dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Shahi Zinda mauzóleum | Registan tér és a Timurida birodalom központja | Bibi Khanum mecset | Gúr Amir mauzóleum | Központi bazár | Egyéb látnivalók | Múzeumok | Látnivalók Szamarkand közelében | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

i. l. fotója

Szamarkand dióhéjban

 • Az 591 ezres lakosságú Szamarkand kétségtelenül Üzbegisztán leghíresebb városa. Városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.
 • A városnak igen nagy a kiterjedése, azaz számolni kell hosszasabb gyaloglásokkal, vagy/és taxizással.
 • Szamarkand lakói nagyon büszkék a kenyerükre, a non-ra. A turisták ajándékba is szoktak venni a díszesre sütött kenyerekből.
 • "Kultúrák kereszteződési pontjai" elnevezéssel az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek Szamarkand műemlékei.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Este, éjszaka szépen kivilágítottak a műemlékek
 2. Lenyűgöző a Registan téren az esti fény show
 3. A műemléképületek egészen parádés, látványos díszítettsége, színpompája
 4. Szamarkand a műemlékes helyektől eltekintve egy meglepően modern város
 5. A Szamarkandnak nagy jelentőséget adó, mongol származású uralkodó, Timur Lenk, azaz Sánta Timur (1336-1405) izgalmas történetéről sokat megtudni
 6. A Gúr Amir mauzoleum belső kupolája egyszerűen meseszép
 7. Szamarkandtól délre, egy óra távolságban a Shakhrisabz városban a még nem restaurált középkori építmények nyers szépsége, csili-vili mentes igazisága, az Ak-Szaraj palota (vagy kastély?)
 8. A többször is megtörtént esetek helyiekkel: vodka kínálás, melyik híres focicsapatnak drukkolunk, honnan jöttünk, kínlódás az angolul kommunikálással, meghívás a család otthonába - szuper élmények

Nem tetszett

 1. A inflálódott vastag papírpénzhalmazzal vesződni
 2. A kebabon és a pizzán kívül nincs sok más a vendéglőkben
 3. Moszkvai mintára itt is van GUM áruház, ami egy pocsék limlom boltos halmaz, szovjetbe időutazás
 4. A műemlékek restaurálása elég mesterkéltté tette az épületeket (Az LP szerint "disney-landesítették")
 5. A Registan térből hiányzik a hétköznapi nyüzsgés, mert a turisták nyüzsgése nem ugyanaz
 6. Bukhara vonzóbb hely, mert ott van valami hitelesebb, stílusát tekintve egységesebb történelmi központja

Vélemények

,, Nagyjából ugyanaz, mint Buhara, csak nagyobbak a távolságok a látnivalók között. Timur Lenk sírja volt az első, amit meglátogattunk. Nem okozok vele meglepetést, ha elárulom, hogy a mecsetszerű épület nem sokban különbözik az eddig látottaktól, talán csak a kupola csempekirakása volt más jellegű, de a színek szigorúan ugyanazok és az épület architektúrája is a szokásos. A komplexumot egy jó magas fallal vették körül, hogy a környező lakóházak ne csúfítsák el a látképet. Kevés sikerrel, mert a parabola erdő így is belógott a háttérképbe.

A nagy Timurnak elévülhetetlen érdemei vannak, hogy Szamarkand így néz ki, ahogy. Hatalmát demonstrálandó építtetett jó pár palotát, ami még ma is hirdeti nagyságát. Azt, hogy egyébként egy véreskezű hódító volt, most ne feszegessük.

Viszont nagyon jó sztori, hogy 1941-ben Mihail Geraszimov, orosz antrológus felnyitotta a kriptákat, hogy megnézze, valóban a nagy uralkodó földi maradványait rejti-e a temetkezési hely. A sír felnyitásakor egy feliratot talált a kripta belsejében, amely új despota érkezésével fenyegette meg a sírgyalázót. Másnap Hitler seregei megtámadták a Szovjetuniót… Nem tudom, hogy ez igaz-e, mindenesetre lehetne belőle írni egy filmet.

Van egy 600 éves csillagvizsgáló is, amit előszeretettel mutogatnak a helyiek, de valójában elég nagy csalódás volt, hogy a szépen felújított történelmi örökség helyén már csak a földalatti szextáns maradványai láthatóak. Röviden, egy gödörben néhány kő félkör alakzatban. Hogy legyen még valami látnivaló, emeltek egy szobrot Ulug bégnek, a csillagvizsgáló megalkotójának, aki nem mellesleg Timur unokája volt.

Hanem ami nagy durranás és az egyik leglátogatottabb helyszín, az Shahi Zinda vagyis „az élő király sírja”, ami szerintem képzavar, de ha ezen és a 36 db jó magas lépcsőn túllendülünk, akkor egy olyan kriptasoron találjuk magunkat, amiért már érdemes volt idáig elrepülni. A város fölé emelkedő „nekropolis” főutcáján egymásba érnek a középkori kripták és mecsetek, mintegy tömény egyvelege annak az építészetnek, amit már volt szerencsénk megismerni az elmúlt napokban.
Szintén kihagyhatatlan látnivaló Timur Lenk nőjének emelt, és róla elnevezett Bibi-Khanym mecset, már csak azért is, mert ez volt korának legnagyobb ilyen építménye.

Innen egy szépen kiépített sugárúton jutunk el a város központi teréhez, a Registanhoz, amit fénykorában a világ egyik legszebb terének neveztek és együtt emlegették a velencei Szent Márk térrel. Nem csúnya. Gyakorlatilag három marha nagy medresze, aminek bejárata szembe néz egymással és egy tágas, lekövezett placc van köztük. Az egyik épület végében betértünk egy fickóhoz, akinek komoly pengetős hangszer gyűjteménye volt, természetesen mind régi és mind a környékről való. Sajnos elkezdett rajtuk játszani és nem is tágíthattunk onnan, amíg meg nem hallgattunk néhány „letisztult” dallamú üzbég népdalt.  (2017)" forrás


Városi “hogyan járások”...
Érdekes módon vidéken a Google Térkép egész jól megbízható, míg Taskentben picit pontatlan (a tömegközlekedési adatbázisa nem túl pontos, de a többi része jó!).
Szamarkandban megnéztem pár nevezetességet, mint pl.
a Registan teret,
a Shah-i-Zinda-t,
illetve bejártam a várost, cél nélkül mászkálva is.


Szamarkand turista szempontból olcsónak mondható, bár minden helyi igyekszik lehúzni az ötödik bőrt is az emberről (főként idegenvezetési szolgáltatással, illetve privát taxiztatással).
A Registan téren az angolul beszélő idegenvezetők 300.000 SUM-os árajánlatot adtak, amiért körbevezetnek a nevezetességeken, ami egy 30 perces programért elég drága (jelen pillanatban 10.200 Ft). Persze, azonnal mérsékelte 200.000-re, de inkább nem erőltettem.

A toronyba is sikerült feljutni, ahonnan csodás városkép fogadott. Az egész várost be lehet onnan látni. Az utolsó lépcsőfok után 1 méter magas fal következik még, azaz az ember csak a melle magasságig látszik ki a toronyból, és olyan szűk a nyílás, hogy egy kövérebb ember ki se fér rajta. A felfelé vezető lépcsőfokok pedig kb. 30-35 cm magasak, rettentő nehéz rajtuk felmászni, maga a folyosó pedig kb. 70 cm széles, szóval egy szélesebb ember szintén nem fér el. Oldalt pedig korlát helyett egy jó néhány ponton rögzített kötél van, így a kapaszkodás is fura érzés. Lefelé jönni pedig még nehezebb. A “mászás” után kb 1 órával egy nem gyenge izomláz következik - még a sportosabb egyéneknek számra is. :D  (sz.z., 2022)


Üzbegisztánban Szamarkand a legjobb hely. Sokáig gondolkoztam, miért éreztem így. Talán azért, mert ez áll a legközelebb ahhoz, amit európai értelemben vett városnak gondolunk. Még villamosjárata is van! A szovjet időkben épített városmag pedig itt szervesen illeszkedik a világörökségi helyszínekhez, nem annyira nagy a kontraszt az iszlám örökség és annak tagadása között.

Szamarkand legfőbb látványossága, a Regisztán tér annyira monumentális, hogy azzal egy üzbég helyszín sem vetekedhet. A tér közepén álló mecset az azt közrefogó két medreszével olyan harmóniát alkot, hogy az ember nem tehet mást, órákig bámulja, alkonyatkor, napsütésben, és mindig megtalálja az alkalmat, hogy elmenjen előtte. Egyetlen szépséghibája, hogy eredeti funkcióját a szovjet időkben ez is elvesztette: a gazdagon dísztett roppant falak között ma már ajándékboltok működnek, és fiatal párok pózolnak esküvői fotókhoz.

Szamarkand másik két attrakciója is nehezen feledhető: a timuridák temetkezési helye, Sah-i-Zinda – amely lényegében egy majolika-mámor (lásd nyitóképünket) –, illetve a méreteivel a Regisztán épületeit is leköröző Bibi Hanim-mecset. A régmúltéba kortárs történelem vegyül, a szamarkandi születésű Iszlam Karimovnak ugyanis köztéri szobra és mauzóleuma is van. (2021) forrás

Odajutás

Bukharából Szamarkandba a vonatozás menetideje 3 óra.

Taskentből ilyen szuper gyors vonat közlekedik Szamarkandba

A Szamarkand-i repülőtérről a városközpontba a taxi nem kerülhet többe 5 amerikai dollárnál. Érdemes a reptérinél álló taxi helyett elgyalogolni a közeli főúthoz és ott leinteni taxit.

Szállás

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Bahodir B&B, B&B Jahongir
 • 3 csillagos: Malika Prime Guesthouse, Ideal Hotel
 • 4 csillagos: Samarkand Plaza Hotel, Hotel Grand Samarkand

Közlekedés

A városban feltűnően sok a Mecedes autó. MIndenesetre több merci látható az utakon, mint teve.

Étkezés

Ajánlott éttermek: Magistr (menű angolul is); Art Cafe;

"Először akkor éreztük, hogy jó helyen járunk, amikor a bazárban nem a Taskentben és Khívában megismert, végtelen ruhás standokba futottunk, tele kínai farmerokkal, tréningruhákkal, cipőkkel és öltönyökkel, hanem ennivalóktól roskadozó pultokba. Külön szekciója van a pékeknek, akik meg is érdemlik a díszhelyet, mert Szamarkandban nem csak üzbég, hanem világviszonylatban is kiemelkedően jó dolgok kerülnek ki a kemencékből. A szakma csúcsa a lepény és a kenyér közötti furcsa átmenetet képező, szezámmal, lenmaggal vagy valami egyébbel megszórt kerek akármi, ami minden étkezéshez jár és minden sarkon kapható.

Volt aztán ezernyi gyümölcs- és zöldségpult is, természetesen szigorúan elkülönített dinnye-részleggel, és végtelen sorokat betöltő kosarak csonthéjasokkal és szárított gyümölcsökkel. Ez utóbbiakat különösen ajánljuk, szamarkandi kirándulásunkat mindenképpen kezdjük egy kilónyi mazsolával, aszalt szilvával, szárított fügével, maggal együtt kiszárított sárgabarackkal (ez a legjobb), pisztáciával, barackmaggal és a furcsa helyi specialitással, ami mandulára hasonlít, csak finomabb és sokkal könnyebb feltörni. És azt is ajánljuk, hogy ne együnk meg egyszerre harminc dekánál többet a zsákmányból, mert annak rossz a vége. (2007)" forrás

Túl mócsingosak a húsok - s.n. fotója

Vásárlás

Beyonce szépségszalon - s.t. fotója

Valami túrós dolognak tűnt - z.e. fotója

Pénzváltás

Lehet pénz váltani bankban, pénzváltónál, de akár az utcán is feketén (kiabálják, hogy dollár, euró). A feketepiaci ár persze előnyös. Ha erre szavazunk, akkor inkább taxisofőrrel.

Egyéb hasznos információk

1. Szamarkand konzervatív város, s így a buli lehetőségek választéka nagyon szűk.

Shah-i-Zinda mauzóleum

"A Shah-i-Zinda valójában nem egy nagymecset vagy egy mauzóleum, hanem egy komplexum a 9-14. századig és 19. században épült 20 rituális épülettel. Shah-i-Zinda jelentése: ” Az élő király “, ami egy legendára utal. Mohemed próféta unokatestvére, Kusam ibn Abbasz a 7. században érkezett a városba, hogy hirdesse az iszlám hitet. A hittérítőt lefejeztek, majd Ő kezében a fejével elindult a Paradicsomba, ahol most is él. A Shah -i- Zinda legkorábbi épületeit a 11-12 században húzták fe, ezekből főleg alapok és sírkövek maradtak fenn. A ma látható épületek többségét a 14-15 században emelték. Felújításokat a 16-19. évszázadokban hajtottak végre. (2016)" forrás

Sok a belföldi, mozlim hitű látogató, akik itt a mauzóleumban imádkoznak a Korán lapjait olvasva, és imigyen többnyire egy elhunyt családtagra emlékeznek. - g.e. fotója

Registan tér és a Timurida birodalom központja

Ulug bég medresze

a. g. fotója

Sherdor medresz


Tillyakori medresz

e.k. fotója

Bibi Khanum mecset

Gur Amir mauzóleum

Központi bazár

Egyéb látnivalók

Bokhari imám mauzóleuma


Ulug bég csillagvizsgálója

Meros kézműves szövetkezet

Gumbaz zsinagóga


Múzeumok

Jön!

Látnivalók Szamarkand közelében

Shakhrisabz

(üzbég kiejtés: sáhrizatsz)

m.v. fotója

Érdekességek

 1. Szamarkand annyit jelent, hogy "kő város".

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

v.l. fotója

z.e. fotója

Helyiek - i. l. fotói

o. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Tóth Gábor, 2021. 04. 09. 17:28
Tisztelt Útikritika Csapat!
Kérdésem, hogy tudnak-e egy 1917-ben avatott örmény síremlékről a Szamarkadi temetőben, amelyet Gách István Lipót magyar szobrászművész alkotott a hadfifogsága alatt. Várom megtisztelő válaszukat.
Üdvözlettel: Tóth Gábor


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon