ÚTIKRITIKA.HU / Szamarkand


hirdetes

útikritikák


Szamarkand

Szamarkand

Szamarkand dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Shahi Zinda mauzóleum | Registan tér és a Timurida birodalom központja | Bibi Khanum mecset | Gúr Amir mauzóleum | Központi bazár | Egyéb látnivalók | Múzeumok | Látnivalók Szamarkand közelében | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Sherdor medresze - Kriszta fotója  

Szamarkand dióhéjban

Szamarkand neve két óperzsa szó összefonódásából ered: az asmara (kő vagy szikla) és a Sogdan qand (erőd avagy város). Imigyen a neve annyit jelent, hogy kőerődítmény vagy sziklaváros.

Az 591 ezres lakosságú Szamarkand kétségtelenül Üzbegisztán leghíresebb városa. Városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne.

Szamarkand világtörténelmi jelentőségű város, mivel a középkorban a Kína és Európa közötti Selyemút közepe táján központi elhelyezkedése volt. A 14. században Timur Lenk (törökből lefordítva:a Sánta Vas) mongo-türkomán fejedeleml az egész közép-ázsiai birodalmának a fővárosává tette Szamarkandot.

A városnak igen nagy a kiterjedése, azaz számolni kell hosszasabb gyaloglásokkal, vagy/és taxizással.

A város nyugati oldalán terül el a modern Szamarkand, ahol a helyiek többsége él.

Szamarkand lakói nagyon büszkék a kenyerükre, a non-ra. A turisták ajándékba is szoktak venni a díszesre sütött kenyerekből.

"Kultúrák kereszteződési pontjai" elnevezéssel az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek Szamarkand műemlékei.

Nettó havi átlagfizetés (2023-ban): kb. 104,000 HUF-nak megfelelő som

Szamarkand meglátogatására a legjobb időzítés az április, a május, a szeptember és az október.  November és március között lehet a legjobban elkerülni a turistatömegeket, de itt télen túl hideg van és havazik. A nyárral meg az a baj, hogy akkor túl nagy a hőség (közel 40 fok), ráadásul túl sok a turista.

A város lakói az ország hivatalos nyelvén, tehát üzbégül beszél, de a többség tud oroszul, ami a kereskedés nyelve. Van a perzsához közel álló tadzsik nyelven beszéló kisebbség is. Az üzbég nyelv a török nyelvcsoporthoz tartozik. A törökök és az üzbégek valamennyire megértik egymás nyelvét. A közép-iskolai orosz oktatásnak ugyan van presztízse, de egyre kisebb a hatékonysága, azaz amennyiben tudunk oroszul, akkor inkább az 50 év feletti helyiekhez forduljunk. Viszont a fiatalok esetében az angollal próbálkozhatunk. Amúgy a barátságosak, segítőkészek a külföfdi turistákkal, akikből jóval kevesebb van a városban, mint a belföldi turistákból.  

Az 1991-es rendszerváltást (kommunista rendszerből üzbég nemzeti diktatúrába) követően nagyon sok orosz, ukrán, krimi tatár és zsidó emigrált Szamarkandból élve az utazás szabadságával, nem igazán valami üldöztetés miatt. A városba viszont sokan költöztek a térség falvaiból.

Vallási viszonylatban a város lakosságának többsége szunnita mozlim. Vallásgyakorlásuk jóval lazább, mint az arab világban, vagy az erősen iszlám beágyazottságú más ázsiai országokban. Viszont a közép-ázsiai, volt szovjet térség viszonylatában a hitélet a legerőteljesebb, amúgy az egész orszégra jellemzően.

A turistáknak nem kell szigorú öltözködési kódhoz igazodni, de a városnézés során tanácsos a férfiaknak inkább hosszúnadrágot viselni, a nőknek pedig, erősen ajánlatos kerülni a pőre testből túlságosan sokat mutató ruházatot.  

"Nagyon kellemes város, sok nagy és jól gondozott parkos résszel a központban. Nagyon jól sétálható, a látnivalók nagy része gyalog megközelíthető. Szép az orosz negyed, sok habos-babos házzal, jó kis boltokkal. Klassz az egyetemi negyed, a University Boulevad, jó a hangulata. Ami viszont rázós: sok az öregasszony csapda az utakon. Nyitott csatornák, meredek 40-60 cm magas lépcsőfokok, hasonlók. Csak egyszer kell belelépni, tuti a szalag szakadás. Kr 2023 október"

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Este, éjszaka szépen kivilágítottak a műemlékek
 2. Lenyűgöző a Registan téren az esti fény show
 3. A műemléképületek egészen parádés, látványos díszítettsége, színpompája
 4. A Szamarkandnak nagy jelentőséget adó, mongol származású uralkodó, Timur Lenk, azaz Sánta Timur (1336-1405) izgalmas történetéről sokat megtudni
 5. A Gúr Amir mauzoleum belső kupolája egyszerűen meseszép
 6. Szamarkandtól délre, egy óra távolságban a Shakhrisabz városban a még nem restaurált középkori építmények nyers szépsége, csili-vili mentes igazisága, az Ak-Szaraj palota (vagy kastély?)
 7. A többször is megtörtént esetek helyiekkel: vodka kínálás, melyik híres focicsapatnak drukkolunk, honnan jöttünk, kínlódás az angolul kommunikálással, meghívás a család otthonába - szuper élmények
 8. A nevezetességek tájékán tsztaság van, gondozottság
 9. Az jó, hogy a főtéri három medresz kellően különböző
 10. A medreszek csempe díszitéseinek elképesztő szépsége, kifinomultsága
 11. Egy esküvőbe bekukkantottunk, de vendégként ismertelenül is beszippantottak minket. Nagy élmény volt (ünneplő ruhák, táncok, jelenségek).
 12. Este sétálni a nem turistás, rokonszenvesen szottyos óváros-szerűség utcáin nézve a hétköznapi életképeket
 13. Kisurranni a turista zónából és bemenni a régi zsidó negyedbe, ahol elvétve látni turistát, és egyedi a légkör, végre van hangulatos lepukkantság.
 14. Elképesztő, hogy mennyire alapos és szervezett munkával tartanak fel  tisztaságot, rendet a turisták által látogatott övezetekben. nyoma sincs utcán hagyott szemétnek.
 15. Minden árucikk elképesztően olcsó, még a turista átverését is beleszámítva

Nem tetszett

 1. A inflálódott vastag papírpénzhalmazzal vesződni
 2. A kebabon és a pizzán kívül nincs sok más a vendéglőkben
 3. Moszkvai mintára itt is van GUM áruház, ami egy pocsék limlom boltos halmaz, szovjetbe időutazás
 4. A műemlékek restaurálása elég mesterkéltté tette az épületeket (Az LP szerint "disney-landesítették")
 5. A Registan térből hiányzik a hétköznapi nyüzsgés, mert a turisták nyüzsgése nem ugyanaz
 6. A Registan térből csaknem egy bazárt csináltak és ez picit rontja az összképet.
 7. A belföldi turisták között kerestem a full aranyfogsoros nőket, de csak egyet láttam, igaz, az legalább rám is mosolygott.
 8. Bukhara vonzóbb hely, mert ott van valami hitelesebb, stílusát tekintve egységesebb történelmi központ
 9. A sok lehúzós lézengő, idegenvezetést, meg szuveníreket fárasztó modorban ajánlgató alak
 10. A kávézóban a pincér pitiáner mértékben becsapott. Nem mentem tönkre emiatt, de bosszantó, hogy hülyére veszik az embert. A Bibikhanum Teahouse-ban is csaltak a számlával.
 11. Sok turista szerint a városmagot a helyi vezetés egyfajta, csaknem elkerített turista attrakciós témaparkká, szabadtéri múzeumkomplexummá változtatta (,,Disneyland-esítette") , aminek nincs sok köze Szamarkand hétköznapi életéhez. Szinte falak mögé rejtik a turisták elől a lakónegyedeket (bár annak lakóit így megkímélik a tuistaáradatoktól) .
 12. Az átlagos húsétkeik zsírosak, gyakran mócsingosak
 13. Nemzetközi étkeket is kínáló éttermekben gyakran előfordul, hogy a bevett elnevezés nem egyezik a tálalt valósággal.
 14. Eleinte kicsit rosszaltam, hogy a belépődíjak a külföldieknek ötször-hatszo drágábbak, mint a helyieknek, aztán megemésztettem...

Vélemények

,, Nagyjából ugyanaz, mint Buhara, csak nagyobbak a távolságok a látnivalók között. Timur Lenk sírja volt az első, amit meglátogattunk. Nem okozok vele meglepetést, ha elárulom, hogy a mecsetszerű épület nem sokban különbözik az eddig látottaktól, talán csak a kupola csempekirakása volt más jellegű, de a színek szigorúan ugyanazok és az épület architektúrája is a szokásos. A komplexumot egy jó magas fallal vették körül, hogy a környező lakóházak ne csúfítsák el a látképet. Kevés sikerrel, mert a parabola erdő így is belógott a háttérképbe.

A nagy Timurnak elévülhetetlen érdemei vannak, hogy Szamarkand így néz ki, ahogy. Hatalmát demonstrálandó építtetett jó pár palotát, ami még ma is hirdeti nagyságát. Azt, hogy egyébként egy véreskezű hódító volt, most ne feszegessük.

Viszont nagyon jó sztori, hogy 1941-ben Mihail Geraszimov, orosz antrológus felnyitotta a kriptákat, hogy megnézze, valóban a nagy uralkodó földi maradványait rejti-e a temetkezési hely. A sír felnyitásakor egy feliratot talált a kripta belsejében, amely új despota érkezésével fenyegette meg a sírgyalázót. Másnap Hitler seregei megtámadták a Szovjetuniót… Nem tudom, hogy ez igaz-e, mindenesetre lehetne belőle írni egy filmet.

Van egy 600 éves csillagvizsgáló is, amit előszeretettel mutogatnak a helyiek, de valójában elég nagy csalódás volt, hogy a szépen felújított történelmi örökség helyén már csak a földalatti szextáns maradványai láthatóak. Röviden, egy gödörben néhány kő félkör alakzatban. Hogy legyen még valami látnivaló, emeltek egy szobrot Ulug bégnek, a csillagvizsgáló megalkotójának, aki nem mellesleg Timur unokája volt.

Hanem ami nagy durranás és az egyik leglátogatottabb helyszín, az Shahi Zinda vagyis „az élő király sírja”, ami szerintem képzavar, de ha ezen és a 36 db jó magas lépcsőn túllendülünk, akkor egy olyan kriptasoron találjuk magunkat, amiért már érdemes volt idáig elrepülni. A város fölé emelkedő „nekropolis” főutcáján egymásba érnek a középkori kripták és mecsetek, mintegy tömény egyvelege annak az építészetnek, amit már volt szerencsénk megismerni az elmúlt napokban.

Szintén kihagyhatatlan látnivaló Timur Lenk nőjének emelt, és róla elnevezett Bibi-Khanym mecset, már csak azért is, mert ez volt korának legnagyobb ilyen építménye.

Innen egy szépen kiépített sugárúton jutunk el a város központi teréhez, a Registanhoz, amit fénykorában a világ egyik legszebb terének neveztek és együtt emlegették a velencei Szent Márk térrel. Nem csúnya. Gyakorlatilag három marha nagy medresze, aminek bejárata szembe néz egymással és egy tágas, lekövezett placc van köztük.

Az egyik épület végében betértünk egy fickóhoz, akinek komoly pengetős hangszer gyűjteménye volt, természetesen mind régi és mind a környékről való. Sajnos elkezdett rajtuk játszani és nem is tágíthattunk onnan, amíg meg nem hallgattunk néhány „letisztult” dallamú üzbég népdalt.  (2017)" forrás

Timur Lenk (1336-1405), a nagy hódító szobra - Kriszta fotója

Szamarkand turista szempontból olcsónak mondható, bár minden helyi igyekszik lehúzni az ötödik bőrt is az emberről (főként idegenvezetési szolgáltatással, illetve privát taxiztatással).

A Registan téren az angolul beszélő idegenvezetők 300.000 SUM-os árajánlatot adtak, amiért körbevezetnek a nevezetességeken, ami egy 30 perces programért elég drága (jelen pillanatban 10.200 Ft). Persze, azonnal mérsékelte 200.000-re, de inkább nem erőltettem.

A toronyba is sikerült feljutni, ahonnan csodás városkép fogadott. Az egész várost be lehet onnan látni. Az utolsó lépcsőfok után 1 méter magas fal következik még, azaz az ember csak a melle magasságig látszik ki a toronyból, és olyan szűk a nyílás, hogy egy kövérebb ember ki se fér rajta. A felfelé vezető lépcsőfokok pedig kb. 30-35 cm magasak, rettentő nehéz rajtuk felmászni, maga a folyosó pedig kb. 70 cm széles, szóval egy szélesebb ember szintén nem fér el. Oldalt pedig korlát helyett egy jó néhány ponton rögzített kötél van, így a kapaszkodás is fura érzés. Lefelé jönni pedig még nehezebb. A “mászás” után kb 1 órával egy nem gyenge izomláz következik - még a sportosabb egyéneknek számra is. :D  (sz.z., 2022)

Sherdor medresze - Kriszta fotója

Üzbegisztánban Szamarkand a legjobb hely. Sokáig gondolkoztam, miért éreztem így. Talán azért, mert ez áll a legközelebb ahhoz, amit európai értelemben vett városnak gondolunk. Még villamosjárata is van! A szovjet időkben épített városmag pedig itt szervesen illeszkedik a világörökségi helyszínekhez, nem annyira nagy a kontraszt az iszlám örökség és annak tagadása között.

Szamarkand legfőbb látványossága, a Regisztán tér annyira monumentális, hogy azzal egy üzbég helyszín sem vetekedhet. A tér közepén álló mecset az azt közrefogó két medreszével olyan harmóniát alkot, hogy az ember nem tehet mást, órákig bámulja, alkonyatkor, napsütésben, és mindig megtalálja az alkalmat, hogy elmenjen előtte. Egyetlen szépséghibája, hogy eredeti funkcióját a szovjet időkben ez is elvesztette: a gazdagon dísztett roppant falak között ma már ajándékboltok működnek, és fiatal párok pózolnak esküvői fotókhoz.

Szamarkand másik két attrakciója is nehezen feledhető: a timuridák temetkezési helye, Sah-i-Zinda – amely lényegében egy majolika-mámor (lásd nyitóképünket) –, illetve a méreteivel a Regisztán épületeit is leköröző Bibi Hanim-mecset. A régmúltéba kortárs történelem vegyül, a szamarkandi születésű Iszlam Karimovnak ugyanis köztéri szobra és mauzóleuma is van. (2021) forrás

Odajutás

Bukharából Szamarkandba a vonatozás menetideje 1-3,5 óra, vonat típusától függően. A szamarkandi pályaudvar pedig meglepően nagyon szép. És nagyon tiszta. Nagyon lelkesen tájékoztatják az utazóközönséget mindenről üzbég és orosz nyelven. Ez okozhat némi diszkonfort érzetet, de ennyi belefér.

A szuper-expressz segítségével az ország két legnagyobb városa, Taskent és Szamarkand közötti jó 340 kilométeres távolság mintegy két óra alatt leküzdhető. Arról nem is szólva, hogy a kalauzunkul is szolgáló vonatból elénk táruló tájak, emberek, házak, épületek „villámgyorsan” tudtunkra adják, merre is járunk, hová jutott a volt szovjet köztársaság az önállóság huszonegynéhány éve alatt. S akár összehasonlítási alapul is szolgálhat a két település, amennyiben a területét tekintve öt magyarországnyi Üzbegisztán első fővárosa Szamarkand volt, s helyébe mint az ország új központja csak 1930-ban lépett Taskent. forrás

Taskentből ilyen szuper gyors vonat közlekedik Szamarkandba - Kriszta fotója

Repülővel:

Szamarkandban több helyről is jönnek nemzetközi járatok. Magyaroknak talán a Dubai Szamarkand a legegyszerűbb. A Szamarkand-i repülőtérről a városközpontba a taxi nem kerülhet többe 5 amerikai dollárnál.

Kriszta fotói

Szállás

Kétágyas szoba szerényebb hotelben 20-25 euróba kerül/éjszaka. A 3 csillagosak már inkább 32 euró fölötti árban vannak.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Bahodir B&B, B&B Jahongir
 • 3 csillagos: Malika Prime Guesthouse, Ideal Hotel
 • 4 csillagos: Samarkand Plaza Hotel, Hotel Grand Samarkand, Continental Hotel

A szállásadók minden esetben hihetetlenül barátságosak, segítőkészek és figyelmesek voltak, sokszor gyakorlatilag velük egy asztalnál ettünk és próbáltunk velük igy-úgy-amúgy mindenféle jellel, kézzel-lábbal mutogatva beszélgetni, ami, ha az ember tényleg igyekszik megérteni és megértetni, abszolút működőképes történet. (h.i., 2022)

Hotelszobánkban a plafonon megkaptuk a Mekka felé mutató irányt. Gyaur kutyákként nem éltünk e támponttal - Kriszta fotója

Közlekedés

Érkezés

Ha nincs időnk, kedvünk érkezéskor a reptéren helyi pénzt beszerezni, akkor fizethetjük a taxit dollárban vagy euróban, de rosszabbul járunk, mintha helyi pénzzel fizetnénk. Amúgy a reptéren várakozó taxik bizonyosan lehúzós árat mondanak be. mert taxiórát nem használnak és nincs semmiféle fix ár se. Meg lehet fontolni, hogy a hotellel egyezünk meg egy transzferben, ami tuti drága lesz, de legalább nincs stressz az alkudozással. Ha van Yandex-alkalmazásunk, akkor járunk a legjobban, kb. 20,000-25000 som a városközpontig, röhejesen kis összeg. 

A Szamarkand-i nemzetközi repülőtér és a modern városközpont (pl. University Boulevard) között a közúti távolság kb. 13 km, 30 perces út, és a nem pofátlanul túlárazott taxi viteldíj 20,000 som körül mozog, az alkudozási képességünktől függően. Ez USD-ben számolva kevesebb mint 2 USD! A 10 USD fölötti összeg már durva becsapásnak számít, pláne ha sok a várakozó taxi. A több bőröndért esetleg kérhetnek extra pénzt. A taxisok elfogadnak USD-t is, de ha visszajáró pénz van, azt már helyi pénzben adják. A reptéri parkolóban várakozó taxiknak plusz kiadásuk van, és ezt próbálják áthárítani az utasra. 

A Szamarkand-i reptéren van pénzváltás. Levonnak commission-ként egy dolláronként 100 som-ot. Ez például 100 USD váltása esetén 10 ezer som levonást jelent, ami kevesebb mint egy USD, szóval nem fáj (kevesebb mit egy százalék). 

Ha nagyon akarunk spórolni akkor a városközpontba közlekedő reptéri busz 1200 som-ba kerül: ez ,,kemény" 35 forintnak felel meg.

Kriszta fotói

A Szamarkand-i vasútállomás kb. 7 kilométerre van a városközponttól és a taxi reálisan 20-25 ezer somba (2 USD) kerülhet.

Méltóságteljes, tiszta, rendezett - Kriszta fotója

A pályudvar főterme - Kriszta fotói

Taxi

A taxik itt is sárga színűek. De persze lehetnek fehérek is, feketék is. A reális viteldíj kb. bárhonnan bárhova a városon belül 5 ezer som, ami kevesebb mint egy dollár. Persze a küföldi turistát levágják ennél sokkal nagyobb összegre, minimum a duplájára, lévén taxiórát nem használnak és előre alkudozni kell.

Szamarkandban soha ne üljél be egy taxiba anélkül, hogy egyértelműen, egyezség alapján tisztáztad volna a viteldíjat!

A helyi népek egy 3 kilométeres, városon belüli taxizásért 4 ezer som-ot fizetnek (0,30 USD-t, azaz 110 HUF-ot) fizetnek. Ha a külfölditől ugyanilyen távolságért 15,000 som-ot kérnek el, az még mindig csak 1,20 USD.

A pályaudvar és a városmag közötti taxizás is 5-6 ezer som körül lenne a reális.

A peremkerületekbe kb. 7 ezer som a normál ár. De - ugyebár - a turista soha nem fizet normál árat.

Yandex

Jobb mint taxizni, és nem kell kelemetlenül alkudozni.

A Yandex Taxi alkalmazás jól működik a városközpontban, és a választott kategóriától függően különféle árkategóriákat kínál, helyi SIM-kártya ajánlott, mivel a sofőrök megpróbálhatják telefonon felvenni veled a kapcsolatot, ha nem találnak.

Kriszta fotója

Busz


A városi buszok (fehér mikrobuszok) tragacsok, zajosak. Használatuk a turista számára frusztráló élmény lehet. A WikiRoutes alkalmazással megtervezheti utazását, de ez nem teljesen pontos. Előfordulhat, hogy nem tudsz leszállni a kívánt állomáson, mert annyira tömve van. A normál viteldíj 1400 som, amit leszálláskor kell fizetni.

Többnyire erősen tömöttnek láttuk a buszokat - Kriszta fotója

Turistákat szállító jármű - Kriszta fotója

Autóforgalom

A városban feltűnően sok a Chevrolet/Daewo autó. Mindenesetre több autó látható az utakon, mint teve.

2023-ban egy liter benzin 432 HUF-nak megfelelő somba kerül.

                                                  Kriszta fotója

Behajtani tilos - Kriszta fotója

Egyéb

Nincs biciklis az utakon, de van néhány rolleres. Hiába, egyetemi város.

Inkább csak a parkokban ajánlott - Kriszta fotója

Étkezés

Két főnek egy középkategóriás étteremben háromfogásos étkezés kb. 25-30 USD-nek megfelelő helyi pénzbe kerül. Olcsó vendéglőben egy főétel kb. 6-7 USD-be kerül.

Az ételek zseniálisan finomak, bár vegánoknak/vegetáriánusoknak nem ajánlom, mert nehéz dolguk lesz, a zöldség gyakorlatilag drágább, mint a hús, viszont a bárányból készült ételek kihagyhatatlanok.

Nagyon finom teáik vannak, de nem ám a filteres, hanem isteni szálas teák, amiket fillérekért lehet venni a piacon. (h.i., 2022)


Érdemes kísérletezni az üzbég gasztronómiával is, sok helyi finomságot lehet enni, nekem személy szerint a lagman leves jött be a legjobban. A leves gyakorlatilag mindent tartalmaz (tészta, marhahús, piros és zöld paprika, paradicsom, sárgarépa, hagyma, burgonya, fokhagyma, zeller, ánizs, kömény, koriander és fűszerek só meg bors). Laktató és 25.000 szumért kapsz egy adaggal, ami kb 700 forintnak megfelelő összeg. Egyéb ételek: plov (kb 400 forint), manti (kb 400 forint), samsa (hasonló árban), gyakorlatilag azt lehet elmondani, hogy egy adag ebéd ára 1-2 amerikai dollárnak megfelelő összeg. (2023)

Ajánlott éttermek: Magistr (menű angolul is); Art Cafe; az orosz negyedben lévő Oasis Gardenben (Abdurakhmon Zhomiy St. 59) van curry-s csirke is

Tán a legszínvonalasabb: a Platan!

" A legdrágább étterem, amiben Üzbegisztánban voltunk. Éhesek voltunk, dugig ettük magunkat és elég jó színvonalon. 62 dollár volt 6 étel és egy desszert, alkoholos italok nélkül. Nagyon dörzsöltek, a 15%-os szervízdíjat eleve felszámolták, dollárban terhelték a kártyát. A végső összege volt a fogyasztásnak a 62 usd.Kr"

Menő cukrászda - Kriszta fotója

Higiénikus, nem turistás, üzbég kajákat kínáló, jó éttermek: Qahvaxona Orom-o'tkir Aka, Raisky Ugolok, Gumma Tsentr, Platan

Jani!: Ha lencselevest látsz az étlapon, tisztázzad tutira, hogy nincs benne rizs. (A rizs oroszul risz, üzbégül: guruch)

"Először akkor éreztük, hogy jó helyen járunk, amikor a bazárban nem a Taskentben és Khívában megismert, végtelen ruhás standokba futottunk, tele kínai farmerokkal, tréningruhákkal, cipőkkel és öltönyökkel, hanem ennivalóktól roskadozó pultokba. Külön szekciója van a pékeknek, akik meg is érdemlik a díszhelyet, mert Szamarkandban nem csak üzbég, hanem világviszonylatban is kiemelkedően jó dolgok kerülnek ki a kemencékből. A szakma csúcsa a lepény és a kenyér közötti furcsa átmenetet képező, szezámmal, lenmaggal vagy valami egyébbel megszórt kerek akármi, ami minden étkezéshez jár és minden sarkon kapható.

Volt aztán ezernyi gyümölcs- és zöldségpult is, természetesen szigorúan elkülönített dinnye-részleggel, és végtelen sorokat betöltő kosarak csonthéjasokkal és szárított gyümölcsökkel. Ez utóbbiakat különösen ajánljuk, szamarkandi kirándulásunkat mindenképpen kezdjük egy kilónyi mazsolával, aszalt szilvával, szárított fügével, maggal együtt kiszárított sárgabarackkal (ez a legjobb), pisztáciával, barackmaggal és a furcsa helyi specialitással, ami mandulára hasonlít, csak finomabb és sokkal könnyebb feltörni. És azt is ajánljuk, hogy ne együnk meg egyszerre harminc dekánál többet a zsákmányból, mert annak rossz a vége. (2007)" forrás

Túl mócsingosak a húsok - s.n. fotója

Íme néhány helyi ételspecialitás, amit érdemes kipróbálni, ha Szamarkandban jársz:

Plov: Ez az üzbég nemzeti étel és egyben Szamarkand legismertebb és legkedveltebb étele. A plov rizses étel, amely általában marhahússal, sáfránnyal és zöldségekkel van körítve. Gyakran szolgálják fel nagyobb társaságoknak vagy ünnepeken hatalmas tálakból szétosztva.

r. t.

Saslik: hagyományos kebab, ami különféle húsokból készülhet, például bárány-, marhahúsból vagy akár csirkemellből. Általában faszénen, nyárson sütik, és fűszerekkel, hagymával ízesítik,

Variációk egy témára - Kriszta fotója

Lagman: Ez tésztával és zöldségekkel bőségesen megrakott, bárányhússal gazdagított, alaposan fűszerezett húsleves.

Manti: A manti egy gőzölt tésztabatyu, aminek sokféle lehet a tölteléke, pl. hús, burgonya, hagyma, zöldség sokféle vegyítéssel. Általában tejföllel és szójaszósszal tálalják.

j. r.

Samsa: Ez egy hagyományos üzbég sós sütemény, amely húsos, krumplis vagy káposztás töltelékkel készül.

Az utcán árulták - krumplisat vettünk és ízlett - Egy kisebb darab 6000 som, azaz kb. 180 HUF - Kriszta fotója

Non: A non hagyományos, ikonikussá vát üzbég kenyér, amit sokfée formában és méretben készítenek.

Szezámmagok és díszítések nélküli alapváltozat - Kriszta fotója

Chak-chak: Ez egy mézes tésztás édesség. A tésztát apró darabokra vágják, majd mézzel öntik le és összekeverik. Végül kis golyókat formáznak belőle és megszórják dióval vagy mogyoróval.

v. sz. 

Próbáljuk ki bátran a szamarkandi konyhaművészet remekműveit is. Az utcán, a már az ókorban is messze földön híres szamarkandi piacok bármelyikén könnyen elcsábulhat a megéhező vándor, ha például a szezámos, lenmagos lepénykenyérrel találja szemben magát, de ínycsiklandó falatokat kínálnak a saslikárusok, étterembe betérve pedig nehezen kihagyható a húsos batyuval teli leves, na és persze a nemzeti eledelnek számító, ősidőktől ismert plov, azaz a rizses hús. forrás

Vásárlás

Általánosságban elmondható, hogy valamivel jobban járunk ha helyi pénzzel, som-mal fizetünk, és nem dollárral vagy euróval.

Ha a turista beváltja dollárját a gyenge árfolyamú helyi pénzre, akkor rögtön megtapasztalja, hogy hiányzik a nagy címlet, az ezresnél nagyobb papírpénz, így majdhogynem külön táska kell a valutáért kapott, már egy százdolláros esetében is óriási mennyiségű szum tárolására…

2023: Szamarkandban meglepően sok helyen lehet már bankkártyával fizetni, még kis kioszkokban is.. A nevezetességek belépőjegyeit is lehet bankkártyával venni néha, de a legtöbb helyen készpénzzel tudunk csak fizetni. Bankautomata (bankomatnak hívják a helyiek) van sok helyen és így nem gond helyi pénzhez jutni. Van már 200000-es címlet is.

Bolhapiac - Kriszta fotója

Mini ABC a buszmegálló mellett (bankkártyával fizettünk) - Kriszta fotója

A szúfi kolostor mellett található bazárban bőrárut, kézműves termékeket, textíliákat és ékszereket árulnak. A textilpiac a helyi selymekről híres, és lehetőség van készletet vásárolni, vagy akár egyedi darabokat is rendelni. A kerámiapiac a helyi kerámiákra specializálódott, amelyek díszítése mintázataikban az iszlám geometrikus motívumait tükrözik.

Kriszta fotója

Ezenkívül, a városban több szupermarket, édesség- és pékségüzlet található, ahol lehet vásárolni szuveníreket, édességeket, süteményeket, pékárukat és kávét is.

Ajánlott: A város sétány útjának az elején található az Art Gallery Happy Bird nevű, színvonalas kézműves és ruházati bolt egy kisebb bevásárló udvaron belül. 

Beyonce szépségszalon - s.t. fotója

Pénzváltás

Lehet pénz váltani bankban, pénzváltónál. Régen érdemes volt feketén váltani a pénzt, de manapság már ennek nincs előnye, ráadásul illegális és kifejezetten rizikós. 

Nekünk a hotel recepciós váltotta át a dollárunkat, teljesen korrekt áron.

A som a világ egyik legkisebb értékű valutája. Az árfolyam naponta változik. Bár a feketén váltás illegális, de ez uralja a piacot, lévén a hiavatlos árfolyam kétszeresét adják pl. a dollárért. Bármelyik sarkon vannak emberek, akik felajánlják, hogy somot adnak a dollárért. Biztonságosabb, ha valami bazári boltban tesszük ezt.

Akár egy 10 dolláros bankjegy váltása is vicces, mert nagy köteg helyi pénzt kapunk érte. Aki somban akar kifizetni egy szállodai számlát, annak még súlyban is tetemes bankjegyköteggel kell küszködnie. A legnagyobb címlet a 10,000-es, ami 81 dollárcent-et ér hivatalosan. Tehá, ha például 100 amerkai dollárt beváltunk som-ra, akkor kb. 122 darab (!) 10 ezres som bankjegyet kellene magunknál raktározni.

A som nem konvertibilis az országon kívül, tehát csak annyit váltsunk, amit el is költünk az elutazásunkig.

Szórakozás

Szamarkand konzervatív város, s így a buli lehetőségek választéka nagyon szűk. (Bezzeg Taskentben.). Azért van néhány éjszakai lokál és bár, pl. mindkettő az Afroslab Hotel-ben. A Hotel Presidentben kellemes környezetben lehet sörözni. Az Incante Show Club-ban még rúdtáncos műsor is van. .

Kávézó az Ulug bég medresze emeletén - Kriszta fotója

Közbiztonság

Szamarkandban teljesen jó a közbiztonság. A városban nincsenek zsebtolvajok.

Járőrszolgálati autó - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

1.Ha működő mecsetet akarunk meglátogatni, akkor a férfiaknak hosszúnadrágot kell viselni, a nőknek fedett vállakat, térdet takaró ruhát és hajkendőt. 

Kr

2. Szamarkandból Buharába egy irányba az első osztályú jegy ára kb. 17 USD.

3. A helyiek az üzbégen kívül oroszul tudnak. Angolul csak a fiatalok egy része és a hotel recepciósok tudnak.

4. Ha férfi turista udvariasan akar köszönni helyinek, akkor helyezze a tenyerét a mellkasáraa tisztelet jeleként. Nő turista semmiképpen se fogjon kezet helyi férfival. Helyette biccsentsen. Köszöntésként a Hello nem udvariatlan. Azonban ha meg akarjuk magunkat kedveltetni, akkor köszönjünk üzbégül: Ászálomu alajkum. Ha nekünk köszönnek így, akkor a válaszunk: Válejkum ászálomi. MIndkettő annyit jelent, hogy Béke veled.

Shah-i-Zinda mauzóleum

Az óváros szélén található. Legalább egy órás program. A külföldi turisták számára a belépődíj kiírva 40,000, ténylegesen csak 30,000 som. Néhány dollár. Igazán olcsó. Reggel hétkor nyit. Sok lépcsőzésre tanácsos számítani. Több mauzóleum belsejébe is be lehet menni.

Kriszta fotója

Lenyűgöző, látványos hely, főleg ha este, naplementekor látogatjuk meg. Leginkább a nekropolisz elnevezés illik rá. A hatalmas temető, avagy gigantikus szabadtéri panteon nagy része mozlim, de van egy kisebb néhai zsidó temető része is.

Van a hely meglátogatásának egyfajta időutazás jellege. Teljesen más jellegű látnivaló, mint a Registan-tér a három medreszével. Nem érdemes kihagyni. Vetekszik a Registan-élménnyel!

Tele van téglaalapp alakú, zöld, arany, fehér és főleg kék színű csempékkel, majolikákkal diszített, hagyományos türkiz kupolás mauzóleumokkal. A bonyolult geometrikai díszítő mintákon a kék szinte minden elképzelhető árnyalatát megcsodálhajuk.

A legtöbb szamarkandi középkori mauzóleum megtekintése után-  úgy gondolom - , hogy a legszebb muqarnák, vagyis azok a cseppkőboltozatok, amelyeket az iszlám építészet elengedhetetlen stíluselemének tartanak, Shohi Zindában találhatók.

A mauzóleumok valóságos palotáknak néznek ki. A A Tmurid-dinasztia nemeseinek, méltóságainak és családtagjainak szenteltek ezeket.

A Shah-i-Zinda név jelentése 'Az élő király sírja', Kussam-bin-Abbas arab vezető legbelső és legszentebb szentélyére utal. Mauzóleumai vannak itt Amir Timur feleségeinek, nővéreinek, valamint a királyi család más fontos tagjainak. A legkorábbi sírépítmények a 11-12. századból származnak.

A komplexum egyik legszebb építménye a Shodi Mulk Oko mauzóleum. AEzt 1372-ben építették Timur nővére, Turkon Oko és lánya, Shodi Mulk Oko tiszteletére. Ezt a másodikat a bejárati lépcső után baloldalt találhatjuk meg.

Jobb a látogatást hétköznapra időzíteni, mert vasárnaponként nagy a zsúfoltság. Ha naplementekor megyünk oda, akkor az alacsony látószögű fények még szebben kiemelekik a homlokzatok és portálok mázas tégláinak és kerámiáinak pazar  díszítéseit. A fotók vissza sem tudják adni az itteni látványt.

A Buenos Aires-i Recoleta temetőben tett látogatásomhoz hasonló élmény, csak hát itt gyászvilág jóval távolabbi múltja idéződik meg.

Tán az egyetlen lényegesebb negatívum, hogy az egész komplexumot túlságosan is steril állapotra restaurálták. Állítólag az UNESCO méltatlankodott is, hogy a sok javítás szinte meggyengítette a hely autentikusságát. Amúgy sok hívő számára ez egy zarándokhely. 

(Aji)

Kriszta fotója

"A Shah-i-Zinda valójában nem egy nagymecset vagy egy mauzóleum, hanem sok mauzóleum együttese. A 9-14. századig és 19. században épült 20 rituális épülettel.

Shah-i-Zinda jelentése: ” Az élő király “, ami egy legendára utal. Mohamed próféta unokatestvére, Kusam ibn Abbasz a 7. században érkezett a városba, hogy hirdesse az iszlám hitet. A hittérítőt lefejezték, majd Ő kezében a fejével elindult a Paradicsomba, ahol most is él.

A Shah -i- Zinda legkorábbi épületeit a 11-12 században húzták fe, ezekből főleg alapok és sírkövek maradtak fenn. A ma látható épületek többségét a 14-15 században emelték. Felújításokat a 16-19. évszázadokban hajtottak végre. (2016)" forrás

Sok a belföldi, mozlim hitű látogató, akik itt a mauzóleumokban imádkoznak a Korán lapjait olvasva, és imigyen többnyire egy elhunyt (nem itt eltemetett) családtagra emlékeznek. - g.e. fotója

Kriszta fotói

Registan tér és a Timurida birodalom központja

Üzbegisztán ikonikus nevezetessége!

A Registan-t a világ egyik legszebb terének is szokták nevezni. A Registan üzbégül annyit jelent, hogy a ,, Homok hely". (Hajdan a teret homok borította.) (Voltak zsarnokoskodó idők itt, amikor a homok előnyös volt a itt a kivégzettek vérének gyorsabb felszívódásáhz. Pedig az ügyeletes zsarnok a félelemkeltés céljából hatalmas lándzsák tetejére tűzték ki a meggyilkoltak levágtt fejét. Jó étvágyat.)

A turizmus szempontjából főtérnek tekinthető Registan-t mindenképpen érdemes meglátogatni napközben és este is. Esténként pont kilenckor (néha nyolckor?) kezdődik a kb. egyórás fény-és hangjáték. Érdemes tér felé néző felső platformra (tribünre avagy teraszra) menni, mert onnan a legszebb az összkép. Ha a kilenc óra túl későn van nekünk, akkor legalább naplementekor érdemes a térre visszajönni.

Per fő, 50,000 som-ért (kb. 4,10 USD, avagy 1500HUF) vehető kombinált jegy, amivel be lehet lépni a téren lévő három medreszbe (iszlám iskola). 110,000 az autoguide-dal.

A medreszek bejáratájál lévő emberek közül néhány megpróbálja elérni, hogy a turista neki fizessen belépőjegyet, persze számlaadás nélkül. Valahogy meg kell találni a hviatalos pénztárt az Ulug bég medresz tájékán, tehát a tér baloldalán. Nyitás délelőtt kilenckor. 

Ha a téren a medreszekkel szemben állunk, akkor balra látható a 15. században épült Ulug bég medresze, jobbra a 17. században épült Sherdor medresz, és középen áll az ugyancsak 17. századi Tillyakori medresz&mecset. Hogy világos legyen, ezekben már nincs semmiféle iszlám oktatás.  Bent ajándékpultok és múzeumi jellegű látnivalók vannak. Az iszlám iskola tantermeiből tucatnyi ajándékboltot csináltak.

A medreszek nagyon jó állapotban vannak, ami nagy részben a szovjet időkben történt restaurálásoknak köszönhető. Az UNESCO világrörökségi helyszín e nevezetesség esetében egyértelműen indokolt cím. Sokak szerint van bőven olyan élményértéke mint - mondjuk - a Taj Mahal látványának.

Kriszta fotója

Kriszta fotója

Az időszámításunk előtti 130 tájékától a 15. század közepéig tartó kb. 1500 éven át létező, Európa és Kína között kialakult Selyemút idején Regisztán volt a világ legnagyobb kereskedelmi központja. Fűszerek, selymek, drágakövek és szőrmék biztosan áthaladtak ezen a homokos területen az évszázadok során. A 15. század óta három medresz épült itt. Az építészek igyekeztek egymást túlszárnyalni építészeti, diszítési  bravúrokban, merészségben és tervezésben. Bár Szamarkand a 16. század után elvesztette nemzetközi kereskedelmi központi jelentőségét, a műemlékek szépsége megmaradt, és a város varázsa még mindig érezhető.

Sok visszajelzésben rosszalják turisták, hogy a medreszeken belül rengeteg a szuveníres bolt.  A magam részéről ezt nem láttam annyira szemet bántónak. Végül is a beugrókba, belső terekbe nem tudnának helyette annyi múzeumi mondanivalót elhelyezni, üresn hagyva pedig, siváran nézne ki. Ráadásul a boltosok egyáltalán nem nyomulósak, és akár angolul  még útbaigazítást is adnak. 

Kriszta fotója

Más: a helyiek szerint ha a tér közepére állunk és valamit kívánunk, az teljesülni fog. E sorok írója ezt megtette, de nem teljesült az a kívánsága, hogy Szamarkandban olyan éttermet találjon, ahol fokhagymás libacombot lehet enni hagymáskrumplival. A bárányhúsos kiívánságnak sokkal jobbak az esélyei.

Na de!! Családunk egy tagja, Marci, a tér közepén állva, azt kívánta, hogy az aznap esti El Classico (Barcelona vs Real Madrid) meccsen (2023. október 28.) a Real Madrid Jude Bellingham góljával győzzön. Az esti mérközésen az esélyesebb Barcelona ellen a Real Madrid Bellingham góljával győzött. Ennyit azoknak, akik szerint ez a tér közepén megtett kívánság csak egy szokványos babona.... 

A három medresz közül a Tillyakori Medresz tetszett a legjobban, mert annak van látványos mecset része is. Viszont az egész főtérhez és a másik két itteni medreszhet hasonlóan itt is disszonáns a silány csecsebecséket, uncsi bizsukat kínáló pultok sokasága.   (aji, 2023)

Szünetel a digitális detox - Kriszta fotója

Imádkozás a pamlagon az egyik medreszben - Kriszta fotója

A Registan téren az angolul beszélő idegenvezetők 300.000 SUM-os árajánlatot adtak, amiért körbevezetnek a nevezetességeken, ami egy 30 perces programért elég drága (jelen pillanatban 8800 Ft). Persze, azonnal mérsékelte 200.000-re, de inkább nem erőltettem.

Szombaton a friss házasok fotózkodása dömping - Kriszta fotói

Ulug bég medresze

(angolul: Ulugbek Madrasah)

Ez volt az első a Regisztán téren épült három medresz közül.

Több turista azt javasolja, hogy ne menjünk fel a medresz minaretjének a tetejére, bármennyire is győzködnek erre a helyiek. Nincs sok értelme, ráaádásul sok pénzt (110,000 som, igaz nem fejenként) kérnek a ,,kizárólagosságra".  Nincs fentről semmi plusz élmény. Silány.   

Kívül s belül is látványos. Kívül a homlokzat és a kupola a fő csoda, de igazán szép a belső, kétszintes épületes udvar (patio) is a kávézókkal.

Az Ulug bég medresze Szamarkandban az egyik legismertebb turisztikai látványosság. Az épület az Ulug bég nevéhez köthető, aki a 15. században volt a Tímurida Birodalom uralkodója. A medresz építése 1417-ben kezdődött és mintegy két évig tartott. Jóllehet a medreszek elsősorban hitéleti tanulmányokra szolgáltak, de sok medreszben, és éppen ebben nagyon is, elsősorban a tudományok fejlesztésével voltak elfoglalva. Közép-Ázsiából idesereglettek nagy elmék, vagy olyanok, akik azokká akartak válni. A tér tájékán olyasmi alakult ki, amit a jelenkorban egyetemi campusnak neveznek.  

Évtizedeken át ez a medresz maradt Közép-Ázsia legnagyobb és leghíresebb egyeteme. Itt bizony nem a Koránt elemezgették, hanem csillagászatot, matematikát, nyelveket, orvostudományt, filozófiát (persze azért némi teológiát is) stb. oktattak!

Az épületet a korabeli építészeti stílusban, azaz a korai türkmén művészetnek megfelelően építették. A türkmén művészet hajdan erősen befolyásolta csaknem az egész közép-ázsiai térség építészetét. Az épület homlokzatán található belső ívek, díszes mozaikok és geometriai mintázatok ezt a művészeti áramlatot példázzák.

Az épület téglalap alakú. A kék csempés hatalmas kapujának (avagy portáljának) a tetején egy Korán idézet áll: „A tudásra való törekvés minden mozlim férfi és nő felelőssége” Ulug bég ezzel a mottóval építette fel a medreszt.

Próbáljuk meg a homlokzaton észrevenni azt a jelenetet, amely egy szarvast (gazellát?) kergető két oroszlánt (hópárducot?) ábrázol. A homlokzaton tigriseket is ábrázolnak mozaikokon. Ez azért érdekes, mert a hagyományos iszlám szabályok szigorúan tiltják élőlények (tehát állatok is) ábrázolását hitélettel bármennyire is kapcsolatos épületeken, akár kívül, akár belül. 

Az épület fő (keleti) homlokzatát, bejárati portálját 10-ágú csillagok díszitik, amelyek az eget és a csillagászatot szimbolizálják. A homlokzat végén két karcsú minaret található, gyönyörűen színezett geometrikus részletekkel. Belül kupolájának egyik helyisége az égboltot ábrázolja az állatöv jegyeivel.

A kék portált két karcsú, ugyancsak látványosan diszített, 33 méter magas minaret fogja körül.

Ulug bég Amir Timur unokája volt, tehát maga is szultán. A tudományok iránti nagy érdeklődésén belül kiváltképpen a csillagászat és a matematika érdekelte.

A medresz főudvarának közepén egy kis medence található, amely a vallási tisztaságot jelképezi. Az épület belsejében két oldalon oszlopsorokat állítottak fel, amelyek felosztják az épület belső terét. Az oszlopcsarnokokból lehetőség nyílik az emeleti termekbe jutni, ahol a diákok éltek. Láthatunk itt hálótermeket és osztálytermeket, sőt tanári szobákat is.

Kriszta fotója

Az udvaron van egy kis ajtó, szinte rejtve, s mögötte lépcső vezet fel a második emeletre, ahonnan szép képeket lehet készíteni a l fentről a medreszről. Érdemes megnézni az Ulug bégről, a csillagászról, Amir Temur unokájáról szóló kiállítást is. (Amúgy a város másik részén turista nevezetesség Ulug bég csillagvizsgálója.)

Ez a medresz kívülről tán nem annyira látványos, mint a téren lévő másik kettő, de a belső területe, a csodás patio miatt, érdekesebb. Van egy kiállítás, ahol régi fotókat lehet látni Szamarkandról és Üzbegisztán más helyeiről. 

Belül, a sok bolt közül nem szabad kihagyni Abdullah kalligráfia boltját, az arab írás igazi remekeivel. Ugyancsak ajánlott felmenni a második emeltre, ahonnan panorámás kilátás nyílik az udvarra.

                                                                                   Kriszta fotója

Nagyapjával ellentétben Ulugbek nem arra összpontosított, hogy ténylegesen elérje az Oikumene – a lakott világ – peremét, hanem arra, hogy megértse a világ működését. Legnagyobb eredménye a csillagvilág térképének elkészítése volt. Ez lehetetlen lett volna az iszlám világ minden tájáról a medreszekbe összegyűlt, nagyszámú csillagász és matematikus nélkül. Manapság az európai ember esetleg hitetlenkedhet azon, hogy Európa a 15-16. században a tudomány több területén (pl. a csillagászat) még le volt maradva Közép-Ázsiától. Mároedig Ulug bég méltó elődje volt Brahe-nak, Kopernikusz-nak, Keplernek, Galilei-nek és Newton-nak.  (aji)


A medresz sarkaiban egykor négy, 33 méter magas minaret állt, amelyek közül csak a keletiek maradtak meg teljesen. Az épület sarkaiban tágas előadók (darskhanok) helyezkednek el, melyeket egykor kettős kupolával borítottak. Négyzet alaprajzú, 30x30 méter alapterületű négyes udvar nagy kőlappal burkolt, kétszinten egy- és kétszobás szerzetes cellákkal.

A medresz díszítésében az akkoriban rendelkezésre álló teljes anyagkészletet felhasználták: mázas téglákat, faragott mozaikokat, majolikát, faragott márványt. A fehér, kék, kék és mangánfekete csempék terrakotta burkolótéglákkal kombinációja a geometrikus, virágos és epigrafikus minták gazdagságát hozta létre. A medresze portáljait és a boltívek timpanonjait tarka mozaik díszíti. A fő portál különösen fényűző. Timpanonján a mozaikcsillagok a csillagos eget jelképező mintát alkotnak, a pilonokat pedig geometrikus mintázatú mozaiklapok díszítik. (Tünde)

Kriszta fotói


Sherdor medresz

A Sherdor Medresz az iszlám kultúra és művészet egyik legszebb példája, és az UNESCO világörökségi helyszíneként is elismerték.

A Sherdor Medresz 17. századi épület, amelyet a Timuri-dinasztia uralkodója, Yalangtush Bakhodur építtetett. Az épületet a régió híres építészei tervezték és építették, és a középkori iszlám építészet egyik legszebb példája.

Kriszta fotói

Az épület központi része egy impozáns kapu, amely az iszlám művészet jellegzetes motívumait, mint például a díszített íveket és a geometrikus mintákat használja. Az épület belső udvara szintén rendkívül díszes, és számos mozaikot, geometrikus mintát és iszlám díszítéseket tartalmaz.

Az épület homlokzatán láthatunk egy jelenetet, amely egy gazellát kergető két oroszlánt (hópárducot?) ábrázol. Ez azért érdekes, mert a hagyományos iszlám szabályok szigorúan tiltják élőlények (tehát állatok is) ábrázolását hitélettel bármennyire is kapcsolatos épületeken, akár kívül, akár belül. Még talányosabb, hogy a fenti jeleneten emberi szemet is lehet látni, úgy ahogy a a keresztények magát az Istent szimbolizálják. Ez az iszlám kontextusában Allahra utalhat, ami aztán végképpen elképesztő blaszfémia, azaz istenkáromlás.


Kriszta fotója

Tillyakori medresz

A Tillyakori Medresz Szamarkandban található, és az egyik legismertebb épület a városban. Az épületet a 17. században építették a perzsa dinasztiából származó Nadir Shah uralkodása alatt.

Kriszta fotója

A medresze két oldalán oszlopsorok találhatók, amelyek az épület emeleti részéhez vezetnek, ahol korábban a diákok kis szobáiban laktak. Az oszlopcsarnokok díszítése is a hagyományos közép-ázsiai motívumokat tartalmazza.

Az épület belső részei szintén színes csempékkel vannak díszítve, és itt található az iskolai könyvtár, az imaszoba és az előadóterem is. Az épület különlegessége, hogy egyik oldalán egy kis mecset is található.


Kriszta fotója

Bibi Khanum mecset

angolul: Bibi Khanym Mosque (avagy Amir Temur)

Potom 30,000 som a belépőjegy (kb. 2,40 euró)

Bibi Khanum nem egy tulajdonnév, hanem annyit jelent, hogy a ,,legidősebb hercegnő".

A Registan tértől csupán 5 perc gyalogtávolságra van ez a hatalmas mecset, és a Nagy Bazár jobboldai szomszédja.

A Bibi Khanum mecset Szamarkand egyik legnagyobb és legismertebb épülete. Bibi-Khanym a híres uralkodó, Timur Lenk legidősebb, mongol felesége volt, és ő rendelte el a mecset építését. 1399 és 1404 között épült és ez volt évszázadokokon át az iszlám világ egyik legnagyobb mecsete, addig, amíig 1897-ben egy földrengés során súlyos károkat szenvedett. A mecset az aranykorszakában egyszerre közel 10 ezer imádkozót tudott befogadni. Ez a kapacitás ma is megvan, csak nincs elegendő hívő ehhez. 

A restaurált épület egy látványos építészeti remekmű, és hosszú történelme során számos rekonstrukción és renováláson ment keresztül. Az épület belső része impozáns méretű, és több folyosó és terem található benne, amelyek mindegyike nagyon díszes és részletesen kidolgozott. 50 méter magas a minaretje.

Az épület főhomlokzata hatalmas kapukból és oszlopokból áll, s ezek nagyon díszesek és bonyolult geometriai mintákkal vannak díszítve. Az épület belső része szintén rendkívül díszes a sok mozaikkal, geometrikus mintákal, hagyományosiszlám díszítésekkel.

Amint belépünk a főbejáraton, magával sodor minket a a bent tapasztalható pompa, illetve az óriási tér. A mecset ötven méter, illetve tizenöt emelet magas. forrás


A mecset bejárati falai valóban impozánsak, és egy nagyon csendes belső udvarra nyílnak, padokkal... a közepén egy kőből készült szónoki emelvény hatalmas Koránnal. A mecset külseje nagyobb látvány, mint a belseje. A mozaikok, frekók egy része nem az eredeti. Csak részben mecset, mert sok helyet foglal el a mauzóleum rész, ahová a középkorban temettek notabilitásokat. 

A szovjet időkben, 1974-től kezdve restaurálták, nem igazán profi és átfogó módon és ezt a belső terekben rögtön észre is lehet venni. Mondjuk úgy, a mecset belseje csalódást keltő.

(Az idegenvezető több legendát is elmesélt a mecset építésével kapcsolatban, de ezek inkább csak meseszerűek voltak.)

Nem egy kötelező program, de mi több napot voltunk Szamarkandban, és így belefért.  (aji)

A még nem teljesen felújított Bibi Khanum mauzóleum - Kriszta fotói

Gur Amir mauzóleum

Angolul: Gur Emir Mausoleum

A Registantól 10 percre van gyalog.

30,000 som a belépőjegy. Érdemesebb hétköznap meglátogatni, mert a hétvégéken nagy a tömeg. Késő délután bent szebbek a színek, fények.

A Gúr Emir perzsa nyelven annyit jelent, hogy ,,királyi sír".

Kriszta fotója

A kupola este - Kriszta fotója

Esti képek - Kriszta fotói

A Gur Amir mauzóleum a 14. században épült. Timur emír, mongol-türkomán fejedelem. (1336-1405) ezt a mauzóleumot magának szánta, azonban kedvenc unokája halálakor, akinek a hatalmat akarta átadni, felgyorsította az építkezést. Természetesen magát Timurt is ide temették, de Timur idehozatta tanítójának a maradványait is, illetve ide van eltemetve 2 fia is.

Timur maradványai a mauzóleum ragyogó kék kupolája alatti központi kamrában látható egy fekete jadeköves sírban.

Az épület homlokzata és az oszlopai impozánsak, főleg a díszes geometriai mintáknak és arabeszkeknek köszönhetően. Az épület belsejemég érdekesebb, mert tele van csodás majolikákkal és mozaikokkal. A bejáratot két keskeny minaret teszi még látványosabbá. 

Az épületet körülvevő kertek és parkok szintén rendkívül díszesek és gyönyörűek. A szemben lévő tér kellemes.

,, Szép, de ha  feszes a program, akkor kihagyható nevezetesség. Mi szántunk rá időt. Megérte a belsejének a látványossága miatt. De_ bosszantó, hogy itt is szuvenírárusokat engednek árusítani az épületen belül."


A félelmetes Timur Lenk itt alussza évszázadok óta zavartalan, de súlyos átkokkal is teli álmát. Személye ma is óhatatlan áhítatot kelthet a látogatóban. A sötétzöld nefrit és jáde borította síremléke előtt állva ma is szinte elhihetjük, amit a felirat állít: „Amikor felkelek a halottak közül, a világ is beleremeg.” 

Kriszta fotói

Központi bazár

Praktikus összekötni a közeli Shah-i-Zinda mauzóleum meglátogatásával.

angol neve: Siab Bazaar, üzbégül: Dehqon Siyob Bozori (azaz  a Slyob mezőgazdasági bazár)

A Bibi Khanum mecset közvetlen szomszédságában (mögötte) található. Reggel 5-től este hétig nyitva van.

Szamarkandban a központi bazár, vagyis a Siyob bazár, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb piac a városban. Évszázadok óta létezik. A bazár területe körülbelül 7 hektár, és számos kis bolt és árus kínál itt különféle termékeket.

A Siyob bazár fő attrakciói az élelmiszerboltok, ahol lehet vásárolni helyi ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, szárított gyümölcsöket, fűszereket és más kulináris különlegességeket.

Kriszta fotója

A bazárban továbbá megtalálhatók a hagyományos kelmék, szőnyegek, ékszerek, kézzel készített ruhák, bőr- és selyemáruk és az egyéb szuvenírek.

A bazár különösen látványos az éjszakai órákban, amikor az árusok kis lámpákkal és fáklyákkal világítják ki a boltjaikat. A bazár hangulata autentikus és élénk, és érdemes meglátogatni, ha Szamarkandban járunk.

Hatalmas a választék. Sokkal jobban tetszett mint a Taskenti Chorsu bazár. Tisztábbak a pultok, nem olyan lökdösödősek a helyi vevők, és nincs olyan káosz. A szárított gyümölcsök és a diók vásárlásában voltunk érdekeltek. Mindenhol alkudozni kell. Ez náluk valóságos művészet. Ha ügyesek vagyunk, akár 30-40 százalékot is le tudunk alkudni.

A frissen facsart gránátalma juice nagyon finom, és elég olcsó.

Kriszta fotója

Érdemes venni helyi jellegű, lepényes kenyeret, az ikonikus non-t. A fűszerkínálat színpompája roppant fotogén. Ettünk főtt kukoricát. 

Senki ne hagyja ki a városlátogatás során. A piac műfajában inkább a kellemesebbek közé sorolható. Leginkább a helyiek tanulmányozása a fő érdekesség. Ezért érdekesebb az élelmiszer rész, mint a túl turistás, kézműves cucokat kínáló rész. (aji)  

Egyéb látnivalók

Ulug bég csillagvizsgálója

angolul: Ulugh Beg Observatory

Legfeljebb 30-45 perces program.

Előljáróban: Akit különösebben nem érdekel a csillagászat avagy a tudománytörténelem, az hagyja ki ennek a nevezetességnek a meglátogatását, mert nagy valószínűséggel unalmasnak találhatja. Nem egy izgalmasan kialakított, tényleges csillagvizsgáló. A képzeletet megmozgathatja, a szemünket viszont nem kápráztatja el.

Ulug bég  szamarkandi csillagvizsgálója, a középkor egyik tudományos csodája teljesen elpusztult, és manapság a turista csupán egy régészeti ásatás eredményeit láthatja. A helyszínen van legalább egy kis múzeum, amely bemutatja, mit csinált az obszervatórium, néhány információt kaphatunk Ulug bég munkásságáról és arról, hogy az hogyan hatott más tudósokra világszerte. Láthatunk néhány csillagászai eszközt, és írásos dokumentumot.

E nevezetesség fókuszában lényegében az áll, hogy egy Európában nagyrészt ismeretlen személyiség nagyon is jelentős csillagászati létesítményének tragikus történetével ismerkedhetünk meg.

Történeti háttér:

Ulug bég, a csillagvizsgáló létrehozója, Muhammad Taragai Ulugbek, Timur (Tamerlane) unokája 1394-ben született, 11 évvel nagyapja halála előtt. A herceg tanárai Arif Azari író és filozófus, valamint a nagy matematikus, Kazy-zade Rumi voltak, akik később sokat tettek a csillagvizsgálóért. Ulug bég gyermekkora óta nagyszerű képességeket és érdeklődést mutatott a matematika iránt.

Miután 1409-ben Szamarkand uralkodója lett, Ulug bég megpróbálta fejleszteni a tudományt, és 10 évvel később elkezdte megvalósítani régi álmát - egy csillagvizsgáló létrehozását. Ulugbek Rumit nevezi fő tanácsadójának ebben a nagy üzletben. „Egy tanár segítségével és segítségével – írja –, a tudomány zászlaját hordozó, az igazság és a kutatás útját mutató nagy tudós Kazy-zade Rumi hozzálátott egy obszervatórium létrehozásához.

A csillagvizsgáló különleges épület, és itt nem az építészé volt a főszerep, hanem a tudósoké, akik meghatározták az épületbe épített eszközök elhelyezését és méretét, vagyis Ulug béget és Rumit. A döntéseik merészek és eredetiek voltak. Az építkezés körülbelül három évig tartott. 1428-1429-re elkészült a csillagvizsgáló épülete.

Az obszervatórium tudományos programját legalább 30 évre (a Szaturnusz keringési periódusára) tervezték. Az államügyek nem tették lehetővé Ulug bég számára, hogy folyamatosan belemenjen az obszervatórium munkájának minden finomságába. De azt a tényt, hogy a csillagászat nem volt a bég mulandó szeszélye, egész élete bizonyítja. Folyamatosan gondoskodott utódairól, inspirálója és felügyelője volt minden jelentősebb munkának. (Tünde)

Ak-Saray mauzóleum

Picike, 2023-ban még csak félig restaurált nevezetesség. Ha szoros a programunk, akkor nyugodtan kihagyható. A mennyezet itt is csodás. 

Kriszta fotója (a teremőr segítségével)

Meros kézműves szövetkezet

A Meros kézműves szövetkezet Uzbekisztán egyik legrégebbi és leghíresebb textilgyártó szövetkezete. A szövetkezet székhelye Szamarkandban található, és az elmúlt évtizedekben számos díjat és elismerést nyertek munkáikért.

A Meros kézműves szövetkezetben a helyi kézművesek és textilipari szakemberek dolgoznak, akik hagyományos módszerekkel készítik a textiltermékeket. A szövetkezet szakemberei különleges kézi szövőgépeket használnak, és az ősi technikákat használják a selyem, pamut és gyapjú különféle fajtáiból készült textiltermékek elkészítéséhez.

A Meros kézműves szövetkezet termékei között megtalálhatók a hagyományos üzbég textilminták, köztük a köztudatban lévő ikonikus "ikat" minta is. A szövetkezet kézzel készített sálakat, terítőket, takarókat, függönyöket és egyéb textilkiegészítőket is készít.

A Meros kézműves szövetkezet látogatható, és meg lehet tekinteni a kézművesek munkáját, valamint vásárolni lehet az általuk készített textiltermékekből. A szövetkezetnek továbbá van egy online boltja is, ahol meg lehet rendelni a termékeiket a világ számos pontjára szállítással.

Múzeumok

Afrosiab Múzeum - Ez az egyik legismertebb múzeum Szamarkandban, amely Szogdiana régészeti leleteit és az ókori Szamarkand történelmét mutatja be. A múzeum nagy gyűjteménye régi mozaikokat, kerámia- és bronzdarabokat, ékszereket, érméket és más régészeti leleteket tartalmaz.

Ulug bég Múzeum - Ez a múzeum Ulug bég, a 15. században élt tudós és csillagász emlékét őrzi, aki a szamarkandi csillagászat aranykorának vezető alakja volt. A múzeumban láthatók Ulugbek csillagászati műszerjai és égitestek megfigyelésére szolgáló eszközei, valamint néhány a történelem során a csillagászat terén elért legnagyobb eredményekről szóló kiállítások.

Amir Timur Múzeum - Ez a múzeum Amir Timur (Tamerlán) emlékének szentelt múzeum, aki a 14. században uralkodott Szamarkandban. A múzeum kiállításai között szerepelnek a Tamerlán birodalma alatt alkotott művészeti alkotások és tárgyak, valamint a birodalmi történelemre vonatkozó dokumentumok és térképek.

Szamarkandi Régi Múzeum - Ez a múzeum a városban található legrégebbi múzeum, amely Szamarkand történelmét mutatja be a bronzkortól a 19. századig. A múzeum nagy gyűjteménye régi ékszereket, ruhákat, fegyvereket és művészeti tárgyakat tartalmaz.

Zsidó negyed

A  2021-es népszámlálás szerint Szamarkandban 1500 zsidó él. Vannak besclések, amelyek szerint legalább kétezren vannak és többségében oroszul beszélnek. Jellemzően beszélnek angolul, héberül, és persze üzbégül is. 

Jóllehet Üzbegisztán lakosságának 88 százaléka mozlim, a kormányzat nem engedélyez semmiféle antiszemita, sőt Izrael ellenes megmozdulást. Üzbegisztán jó kapcsolatokat ápol Izraellel és nem engedi, hogy a helyi zsidókat bármi atrocitás érje.  Szamarkandban a zsidó kisebbség békében él az amúgy nem túlságosan hithű mozlimokkal. Bezzeg Sztálin idején a Szovjetinió részét képező Üzbég szovjet köztársaságban kellemetlenkedtek a zsidókkal.

A zsidó negyedben két zsinagóga van, amiből azonban csak az egyikben van hitélet.

A zsidó negyed a Bibi Khanym mecset közelében található, és az úgynevezett taskenti kocsasi kapunál egy fémajtón keresztül léptem be. Keleti irányban, a fő sávon, az Abu Laiz Samarkandi mentén azonnal elmerültem egy teljesen más világban: szűk utcákkal; domborművekkel ellátott házak; vályogfalak; és a helyiek, akik kíváncsisággal teli szemekkel néztek rám. Ottani sétám során sok történelmi épületet is láthattam. Van itt egy sikátorban egy csodás, bár eléggé megfakult mecset (Qoraboy Oqsoqol Mosque), ami végre nem volt tele turistákkal.

A negyedben a hátsó sikátorokban van elrejtve Szamarkand fő zsinagógája, amelyet Abraham Kolontarov milliomos kereskedő épített 1891-ben. Állítólag az 1500-2000 szamarkandi zsidó közül csupán negyvenen gyakorolnak tényleges hitéletet.

Orosz negyed

Az orosz Szamarkand valójában két negyed, ami egymástól pár kilométer távolságban van. A jellegzetesebb a kettő közül az, amelyik az óvárostól délnyugatra van, és műemléképületei a cári korszakban épültek, a 19. században. Ezt a negyedet nevezik ,,európai" vagy  ,,új" Szamarkandnak is. 1870 táján kezdett a negyed kialakulni és orosz értlemiségi családok laktak itt több generáción keresztül.

Látnivalók Szamarkand közelében

Shakhrisabz

(üzbég kiejtés: sáhrizatsz)

Shakhrisabz Uzbekisztán déli részén található város, amely híres gazdag történelméről és gyönyörű építészetéről. A várost több mint 2700 éve alapították, és azóta fontos kulturális és gazdasági központja a régióban. Shakhrisabz főbb látnivalói közé tartoznak az Ak-Saray-palota, a Kok Gumbaz-mecset és a Dorut Tilovat-komplexum. A város hagyományos kézműves termékeiről, különösen a bonyolult hímzésekről és selyemfonásokról ismert. Az utóbbi években Shakhrisabz egyre népszerűbbé vált az Uzbekisztánba látogató turisták körében, vonzereje a gyönyörű táj, a lenyűgöző történelem és az egyedi kultúra miatt.


Timur Lenk szobra  Sakrisabz-ban - Elter Karcsi fotója 

Érdekességek

Szamarkand a világ egyik legrégebbi városa, melyet már több mint 2500 éve ismertek és laknak benne.
A város neve azt jelenti "kőváros" és valóban sok kőépület található itt, köztük a híres Regisztán tér épületei.

Szamarkandban az iszlám nagy hatással van a mindennapi életre, de ugyanakkor erős az összefonódás a perzsa kultúrával is.

Az egyik legnagyobb téglalakású épület a világon, az Ak-Saray palota Szamarkandban található. Az épületet Tamerlán mongol hadvezér építtette a 14. században, hogy fogadóként szolgáljon.

Az egyik legnagyobb kék zafír a világon, a Timur zafír, Szamarkandban található és Tamerlán mongol uralkodó kardjában volt beépítve.

A szamarkandi piactéren kínált számos kézműves termék közül a legnépszerűbbek közé tartozik az ezüst, a fafaragások és a kézzel készített szőnyegek.

A szamarkandi emberek hagyományosan készítik a bonton bolyki nevű süteményt, amely mandulából, dióból, aszalt gyümölcsökből és mézből áll. A süteményt általában ünnepek alkalmával kínálják.

Meglepett minket, hogy a városközpontban tucatjával látni olyan irodákat, amelyek az USA-béli letelepedést megcélzó Green Card lottózásra való regisztrálásban segít. Eszerint sokan vágynak arra, hogy az USA-ban élhessenek. Az Oroszországba való letelepedés iránti tömeges vágynak nem találtuk nyomát.

Az USA helyi konzuli tevékenységéhez semmi köze - Kriszta fotója

A köztereken, parkokban a szovjet érában persze Lenin, Gagarin meg ilyesmi szobrok voltak, most mozlim tudósok, középkori üzbég hősök láthatók - Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

Manapság a város – amelynek közlekedését négysávos utak, ugyanakkor kevés autó jellemzi – egyfelől már a legújabb kor áldásait is fel tudja mutatni, itt-ott hipermodern épületek is fel-feltűnnek, másfelől az „igazi” azonban mégiscsak a közeli és távolabbi múlt megannyi emléke, a hamisítatlan történelem, amely jól nyomon követhető a hovatovább 2760 éves Szamarkandban.

Vámbéry Ármintól (1832-1913) való az idézet, amely szerint „a színes kupolák és tornyok első hatása, melyek a reggeli nap sugaraitól teljes fényben ragyogtak, sajátságos és igen vonzó volt”. A Szamarkandba is eljutott híres magyar orientalista élményét érdemes saját tapasztalattal is szembesíteni, s megjósolható: tudós honfitársunk költői ihletettségű mondatával csak egyetérteni lehet, a látvány – hozzáfűzném: és nem csupán reggel – valóban lenyűgöző. forrás

Fotóegyveleg

v.l. fotója

z.e. fotója

Helyiek - i. l. fotói

o. j. fotója

Poszt-szovjet esztétikai mimimalizmus - Kriszta fotója

Belföldi turista srácok - Kriszta fotója

Belföldi turisták örülnek, hogy fotózzuk őket - Kriszta fotója

Sok szökőkút, széles sugárutak, nagy parkok, tisztaság (a kevés pozitív szovjet örökség egyike) - Kriszta fotói

Imádkozó tömeg a Registan téren (19. századi fotó vitrinüveggel) - kr 

Kriszta fotója

Nem turistás óváros Volgával - Kriszta fotója

Ipotekabank néven OTP-jelenlét - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Tóth Gábor, 2021. 04. 09. 17:28
Tisztelt Útikritika Csapat!
Kérdésem, hogy tudnak-e egy 1917-ben avatott örmény síremlékről a Szamarkadi temetőben, amelyet Gách István Lipót magyar szobrászművész alkotott a hadfifogsága alatt. Várom megtisztelő válaszukat.
Üdvözlettel: Tóth Gábor


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon