ÚTIKRITIKA.HU / Üzbegisztán


hirdetes
Üzbegisztán

útikritikák


Üzbegisztán

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

Érkezés Taskentbe


Leszállás után a géptől a reptér épületéig busszal vitték az utasokat. A Taskenti reptér épülete egy végletekig egyszerű épület, semmi extra funkcióval.

A határátlépés is csak annyiból áll, hogy az utasokat beterelik egy kb. 100-120 méter széles és kb. 25-30 méter hosszú épületrészbe, ahol az útlevélkezelő bódék is sorakoznak. Minden második “bodega” kifejezetten az üzbég állampolgárok beléptetésére van fenntartva, és ugyanígy minden második az idegen állampolgárok számára. Nagyon egyszerű a képlet: egy hazai, egy külföldi, egy hazai, egy külföldi útlevélkezelő bódé…
A bódéban ülő határőr nagyon barátságos, nem kell tőle félni. Beléptetéskor (és kiléptetéskor is!) egy kamerába kell belenézni abban az állapotban, ahogyan az útlevélben szerepelsz. Ha szemüveges kép van az útlevélben, akkor azzal, ha nincs rajtad szemüveg a képen, akkor anélkül. Lefotóznak, tárolják a képedet, de csak legális célból. Aztán pecsét, és már nyílik is a kapu. :)
A csarnokon továbbhaladva azonnal ott lesznek a csomagszállító szalagok, amin jönnek a feladott csomagok. (sz.z., 2022)

Szállás

A szállásadók minden esetben hihetetlenül barátságosak, segítőkészek és figyelmesek voltak, sokszor gyakorlatilag velük egy asztalnál ettünk és próbáltunk velük igy-úgy-amúgy mindenféle jellel, kézzel-lábbal mutogatva beszélgetni, ami, ha az ember tényleg igyekszik megérteni és megértetni, abszolút működőképes történet. (2022)

Vízum és vám

Magyarország és az Üzbegisztán között vízumkényszer van érvényben. A magán útlevéllel utazó magyar állampolgárok tehát kizárólag vízum előzetes beszerzésével léphetnek be Üzbegisztán területére. Vízummal- az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni.

Vízum az Üzbég Köztársaság Bécsi Nagykövetségének Konzuli osztályán igényelhető. Javasoljuk, hogy a vízum megszerzésének mindenkori feltételeiről érdeklődjenek a Vista vízum részlegénél: vizum@vista.hu. Online is igényelhető, szintén közvetítőn keresztül.

Fontos, hogy az utas tudja a meghívó fél (üzbég jogi-, vagy magánszemély, intézmény, szálloda, utazási iroda, stb.) címét, mert a belépéskor a repülőgépen, vonaton, vagy a határon kitöltendő migrációs űrlaphoz erre szükség van. A kártyát a repülővel érkezők a repülőgép fedélzetén kapják meg, a vonattal érkezők a vagon utaskísérőjétől kérhetik, a közúti határon belépők pedig a határállomáson juthatnak hozzá. A kártya hozzáférhető bármely határállomáson az útlevélkezelő pult előtt. A kártya ingyenes, cirill vagy latin betűkkel kell kitölteni.

Vám

Belépéskor a vámnyilatkozatot minden esetben ki kell tölteni. Egy példány az utazónál marad, és kifelé újra ellenőrzik.

A repülőtereken az általános gyakorlatnak megfelelően megszigorították a biztonsági előírásokat. Folyadék, hegyes tárgy stb. nem vihető fel a kézipoggyászban a repülőgép fedélzetére. Elindulás előtt tájékozódjanak a várható körülményekről, amelyek eltérhetnek az európai országokban megszokottaktól.

Legyünk körültekintőek, hogy milyen gyógysert viszünk be az országba. Tanácsos vinni orvosi receptet.

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon