ÚTIKRITIKA.HU / Bahama-szigetek


hirdetes

útikritikák


Bahama-szigetek

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg


Egészség

Az orvosi ellátás színvonala egyedül Nassauban és Freeportban tekinthető kifogástalannak, a vidéki települések orvosi ellátottsága és az egészségügyi létesítmények felszereltsége változó. Ennek ellenére az orvosi szolgáltatások igénybevétele drága és sok helyen csak azonnali és készpénzes fizetés ellenében fogadnak külföldi beteget. Bevett gyakorlat, hogy súlyos, életveszélyes esetekben a betegeket valamelyik USA-beli kórházba szállítják át, ami még inkább megnöveli a gyógykezelés költségeit. Ezért utazás előtt mindenképpen ajánlott kifejezetten a Bahamákra is érvényes egészségügyi biztosítást kötni, illetőleg meglévő biztosításnál ellenőrizni, hogy érvényes-e a szigetekre.

Trópusi betegségekről, esetleges járványveszélyről, valamint az ellenük szükséges védőoltásokról javasoljuk még itthon tájékozódni.

Mit vigyünk?

 1. Szinte minden a nyaraló számára szóba jöhető árucikk megvásárolható a Bahamákon, de ezeket importálják, így drágák. Érdemes tehát inkább otthonról vinni mindent, amire szükség lehet.
 2. Vigyünk amerikai dollárt, amit helyben nem is igazán kell helyi pénzre átváltatni, mert a dolcsit szinte mindenhol elfogadják fizetésre.
 3. Egyes luxus hotelekben és menő éttermekben elvárják az elegánsabb öltözéket, azaz erre érdemes felkészülni a pakoláskor.
 4. Szúnyogirtó szerekből érdemes jól felfegyverkezni még itthonról.

Közlekedés

Baloldali a közlekedés náluk. Az úthálózat viszonylag jól kiépített. Az autót bérlőknek óvatosan kell azonban vezetni a sok kátyú, a kószáló jószágok, és a roppant fegyelmezetlenül közlekedő helyiek miatt. A városokban szinte kaotikus a közlekedés. Motorozásnál a trópusi klíma ellenére megfelelő védőöltözéket tanácsos felölteni. A taxi nem túl drága, de óvatosnak kell lenni, mert a taxisok csibészek ott is, és próbálják átverni a tájékozatlan turistát.

Étkezés

A Bahamákon az éttermi ételkínálat nagyon vegyes. lehet választani helyi specialitásokból, sok az olasz, az indiai ás kínai vendéglő, és persze a vendéglátás igazodik az amerikai turisták igényeihez. Az olcsóbb éttermekben egy főre kb. 14 dollár elköltését érdemes kalkulálni. Egy közép szintű étteremben két főnek egy 3 fogásos étkezés kb. 70 dollárba kerülhet. Egy fél liter üveg helyi sör 3 dollárba kerül (piacon 2,50), a 0,33 literes import sör kb. 4,50 dollár, egy cappuchino 4,47 dollár, egy 0,33 l Coca Cola 1,35 dollár. Egy csomag Marlboro 7 dollár.

Néhány ajánlott élelmiszer és ital a Bahama-szigeteken:

Conch Chowder - Ez egy krémes leves, amely a conch nevű tengeri csigával készül. Általában paradicsom, zöldségek és különféle fűszerek is hozzáadódnak az ízek fokozása érdekében.

Bahamian Peas and Rice - Ez egy rizses étel, amelyet vörösbab és különféle zöldségekkel készítenek. Ez az étel gyakran kíséri a helyi halételeket, mint például a grillezett halat.

Johnny Cake - Ez egy hagyományos Bahama-szigeti kenyér, amelyet kukoricalisztből és kenyérlisztből készítenek. Az íze enyhén édes, és általában a reggeli vagy a vacsora kísérőjeként szolgál.

Kalik - Ez a Bahama-szigetek híres sörének neve, amely egy könnyű, frissítő lager.

Goombay Smash - Ez egy híres Bahama-szigeti koktél, amelyet többféle rum, narancslé, ananászlé és grenadine szirup keverékével készítenek. Általában jég és egy szelet narancs is hozzáadódik az ízek fokozása érdekében.

Sky Juice - Ez egy hagyományos Bahama-szigeti ital, amelyet kókusztejből, kondenzált tejből és friss reszelt szerecsendióból készítenek.

E-O. Ágnes fotója

Vásárlás

Csigaházakat árulnak - l.c. fotója

Szuvenírbolt - l.c. fotója

Szórakozás

Közbiztonság

A közbiztonság nem nagyon rossz a Bahama-szigeteken, de nem is túl jó. Az értékeinkre vigyázni kell a hotelen kívül, főleg ha emberekkel teli, zsúfolt helyekre megyünk, például piacra, buszpályaudvarra, bárokba. Csak a reálisan esetenként szükséges pénzmennyiséget hordjuk magunkkal. Úti okmányokat, repülőjegyet jobb a szállodai széfben őrizni.

A szigeteken, a fővárost, Nassaut is beleértve magas a bűnözési ráta. A turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények jó része zsebtolvajlás és egyéb lopás, de előfordul fegyveres rablás és más erőszakos bűncselekmények elkövetése is. Az áldozatokat gyakran kábítószerekkel teszik cselekvőképtelenné. Mindazonáltal a bűnelkövetések legtöbbje nem a turisták által látogatott helyeken történik, de fokozott óvatosság szükségeltetik a kaszinók, játéktermek, éjszakai bárok szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.

 • Általános segélyhívó számok:
  • 919
  • 911

Egyéb hasznos információk

 1. Bahamai dollárnak mindig azonos az árfolyama az amerikai dollárral.

Magyar külképviselet

Nincs a Bahama-szigeteken magyar külképviselet. A legközelebbi magyar külképviselet Havannában és Washingtonban van, a legközelebbi tiszteletbeli konzul pdig Miamiban. Ha helyben sürgős segítségért kell fordulni európai diplomatához, meg lehet próbálni az ugyancsak Uniós tagország, Németország tiszteletbeli konzulját:

 • Honorarkonsul der Bundesrepublik Deutschland: Hermann-Josef Hermanns
 • Cím: Nassau c/o Banque SCS Alliance Nassau Ltd., Alliance House, East Bay Street, Nassau
 • Telefon: +1 242 394 61 61
 • Postai cím: Honorary Consul of the Federal Republic of Germany, P.O. Box N 1724, Nassau
 • Nem kötelessége segíteni, de lehet, hogy megteszi.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon