ÚTIKRITIKA.HU / Miket kóstoljunk meg?







útikritikák


Miket kóstoljunk meg?


Az albán konyhában hagyományosan megjelennek a török, olasz, görög és általában a mediterrán ízek és elkészítési módok, de mondhatni, hogy az albán konyha egyedi és jellegzetes.
Sokan jönnek a téli hónapokban is Albániába csak azért, hogy kifejezetten élvezzék az itteni ételeket, még a gasztrokultúrájáról híres Olaszországból is!

Általánosságban az albánok nagyon kevés levest esznek, leginkább elterjedt reggeliző levesük a pace (pácse) a többnyire borjúfejből készített húsos leves, amihez pilaf-ot, főtt rizst esznek. Tipikusan ronda, de finom

Érdekessége még az albán konyhának, hogy főleg fiatal állatokat vágnak, azaz borjút, malacot, bárányt, kicsi kecskét… És természetesen sok a hal és egyéb tengeri „gyümölcs”…

Italban a raki, a szőlőpálinka tradicionális, ezt mindenhol lehet venni, nem törköly pálinka, tiszta szőlőbogyókból főzik és 50-80 LEK az ára.
Nagyon finomak az Albán sörök (birrë), főleg csapolva (kriko): Kaon, Gold, King, Korça (ebből készül barna is), Tirana, Kuqalashe, Elbar (ebből készül szűretlen búza), Stela, (nem Stella 🙂, lopikált név 🙂,ez készül szűretlen búzából is) és a koszovói Peja etc.... (ez a sorrend is minőségben)
Ennek ára 100 - 200 LEK a vendéglátásban.
Sajnos elterjedt a sok külföldi sör, kis üveges Heineken, Amstel stb., ezek már drágábbak, 150 LEK-től indulnak az árak. (Üveges sör: birrë shishe).
Ásványvizeik félliteres 50 – 100 LEK (szénsavas neve: „me gaz”, szénsavmentes neve: „pa gaz)
Üdítőitalok a szokásos márkák, 150 LEK (+/-)
Kávéban nagyon finomakat készítenek, 50 – 80 LEK
Készítenek sok helyen török kávét is (itt már a készítésnél belekerül a cukor, ezért rendeléskor szólni kell, hogy kevés - pak sheqer -, vagy több cukorral kéritek).
Mindenhol árusítanak teát (çaj: „csáj”) és cappuccinót is, 100 LEK.
A cappuccino esetén megkérdezik, kávéból, vagy porból kéred?

Ételek:

Igen kedveltek a saláták, ezek mennyiségtől és alapanyagtól függően 150 LEK-től indulnak akár 500 LEK is lehet. Albániában szokás étkezés előtt eszegetni, vagy beszélgetés, iszogatás közben „csipegetni”. A szokásos és nemzetközi nyelven ismert saláták mellett igen kedvelt a falusi vegyes saláta, "salat fshatar".
Zseniális a savanyúság, szinte mindenhol házi (olcsóbb elkészíteni, mint megvenni), a "turshi"
Rendkívül finomak és változatosak az albán sajtok és kemény sajtokat "djath kaçkavall" grillezik is.
Elterjedt a pizza, amit nagyon jól készítenek és 400 – 500, esetleg 800 LEK.
Olasz módira elterjedtek a spagettik – makarónik, ezek ára 200 LEK-től indul, attól függően, mi van rajta – hozzá. Érdekesség, hogy itt a tészta a "makarona", ami nem feltétlenül azonos a csőtésztával, hanem gyűjtő megnevezés a tésztára.
Érdemes kipróbálni a tenger gyümölcseivel, mert nagyon jól készítik.
Sült burgonyában érdemes keresni a helyben tisztítottat, mert az egyébként is finom albán „krumpli” frissen sütve zseniális, ára 200-300 LEK.

Húsételekben vezet a borjú és a malac hús, valamint a rengeteg különféle hal.
A bárány és kecske húsokat (birka nemigen van) csontosan készítik és árusítják, de többnyire a malacot is, mert nem szokás úgy bontani, mint Magyarországon szokás.
Nagyon elterjedt a qoftë („tyofte”) faparázson sütve. Ez darált hús rudacskák, mint a csevapcsicsa, miccs . etc... ennek ára már 25 LEK-től indul / db.
A húsok nevei, amit könnyen ki lehet ejteni:
Borjúhús: mishi viçi – „mis vicsi” 1.200 – 1.500 LE
Malachús: mishi gici – „mis gici” 1.000 – 1.300 LEK
Malachús: mishi derri – „mis derri” 1.000 – 1.300 LEK
Bárányhús: mishi qingji – „mis tyingyi” 1.500 – 1.800 LEK
Birkahús: mishi dele
Kecskehús: mishi kec – „mis kec” 1.500 – 1.800 LEK
Csirkehús: mishi pule – „mis pule” 800 – 1.000 LEK, de a házi drágább
Csirkemell: fileto pule
Az árak 1 kg-ra és sültre vonatkoznak.

És végezetül a tengeri „gyümölcsök” (a tenger a „deti”)
Kagyló már 500 LEK körül kapható
Rák – Albánul „karkalec” 700 – 1.200 LEK
Tintahal – „kallamar” kétfélével találkozni, fehér színű 600 LEK-től indul és van vöröses színű 1.200 LEK-től indul.
Szardínia nagyon finom és friss, „sardel” már 400 LEK-től kapható
Nagyobb halak pl. a „koc” (növényevő) és a „levrek” (húsevő), ami elterjedt és finom, 800 LEK-től.
Kedvelt hala a "merluc", ami tulajdonképpen az általunk ismert "hekk", magyarul "csacsihal", csak nem óceáni, hanem Földközi -tengerben halászható - fogható. Kevés benne a szálka.
Sok helyen, ahol boltban árusítanak, 100 LEK-ért meg is sütik ezeket.
Sajnos már Albániában is van tavi, tenyésztett hal, ami ugye már ne vadhal. Ezt ha lehet kerüld.

Nagyon tudom ajánlani a zöldségeket és a gyümölcsöket megvásárolni, lépten-nyomon zöldségesekbe lehet botlani.
Július eleji árak pl. sárgadinnye 80 LEK, görögdinnye 20 LEK, paradicsom (érdemes a csúnya, sárgásat választani, mert zamatos) 70 LEK, uborka 40 LEK, körte 40 LEK, barackok 40 LEK…
Vannak itt is import áruk, de bátran rá kell kérdezni, hogy Albán termék e!
Rengeteg a süteménybolt és nagyon nagyon változatos és finom sütiket készítetek, közöttük sok tradicionális albán sütit! Ne hagyjátok ki! Trilece kihagyhatatlan!!

Étkező helyek és kávézók szinte mindenütt vannak, egymás mellett sorakozva is. Aki nem idegenkedik az egyszerűbb helyektől, érdemes kipróbálni azokat az étkező helyeket, ahol Albánokat látni, ezek eléggé autentikusak, jellemzően itt az asztal papír terítővel van borítva, nem abrosszal.

Örök és globális turisztikai szabály, ha jót akarsz enni, egyél ott, ahol a helyiek esznek. Ezért ha nincs különösebb igényed arra, hogy abroszos, három kanál, három villa, három kés, három pohár teríték mellett étkezz, keresd Albániában a papír abroszos kisvendéglőket és ne csak az árak miatt, hanem azért is, mert jobb eséllyel jutsz tradicionális albán ételekhez.

És ha már anyagiak jönnek szóba, ma már érdemes ügyelni arra, hogy itt is jó eséllyel érdemes előre tisztában lenni az árakkal, legjobb, ha van beárazott menü. Az albánok a szegénység miatt hajlamosak arra, hogy úgy véljék, a külföldi jóval tehetősebb náluk, ezért külföldinek többnyire drágább a cech, mint a helyeiknek. Árazott menü esetén ilyen hiba nem fordulhat elő. Természetesen ez nem tipikus, de könnyen bele lehet futni....

Nyitvatartás kora reggeltől késő éjszakáig tart, nemcsak a vendéglátók, de zöldségesek és a boltok sem zárnak be és nincs délutáni „szieszta”, nem zárnak be ebéd után.

Alban Tregu, 2023


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon