ÚTIKRITIKA.HU / Tirana


Tirana

Tirana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Vásárlás | Közbiztonság | Látnivalók |Bunker múzeumok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az utólag kiszínesített lakóházak egyike - k.u. fotója

Tirana dióhéjban

 • 2021-es becslés szerint Tirana lakossága kb. 503 ezres.
 • Tirana nem egy különösebben szép város, de érdekes, nyüzsgős, élettel teli.
 • Tirana a turista szempontjából biztonságos város.
 • Hotelfoglalásnál fontos tisztázni, hogy a szálláshely közvetlen közelében nincs-e túl zajos éjszakai szórakozóhely.
 • Nene Tereza nemzetközi repülőtér a városközponttól északnyugatra, 17 kilométer távolságban van.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A színes házak és a meglepően sok zöld, parkos terület
 2. Sokan tudnak angolul és olaszul
 3. A Blloku negyed kávézói, éttermei
 4. A meglepően sok jól öltözött tiranai
 5. A Murat Toptani sétálóutca
 6. A nemzetközi repülőtér igazán jól néz ki
 7. Az albánok, így a tiranaiak is, roppant vendégszerető emberek

Nem tetszett

 1. A levegő szennyezettsége
 2. Előre alkudozni kell a taxisokkal
 3. A saját vagy bérelt autóval közlekedő külföldi turista nehezen igazodik el az úz útjelző táblák között, ha éppen vannak
 4. A pálinkájuk, a raki íze
 5. A közlekedési fegyelmezetlenség, még a gyalogosok is megszegnek minden szabályt, még az egyirányú utcában is mindkét irányba ki kell nézni az úttestre lépve
 6. Az utcák rossz, gyenge éjszakai kivilágítása
 7. A buszközlekedés menetrendjében, a számozások rendszerében nehéz feladat eligazodni a külföldi turistának

, Van Tiranában két félkész szar. A mecsethez Erdogan befagyasztotta a támogatást, egyébként is kellett, mint kaka a zsebbe. A másik, az a szörnyeteg torony...Sose lesz kész, gyűlöli mindenki. A járda le van zárva körülötte, rusnya is, meg nem is épül. Tirana szégyeneként aposztrofálják. Teszem hozzá, jogosan. (t.a., 2019)"

Vélemények

"Nekem Tirana nagyon tetszett. Egyáltalán nem látható a belvárosában olyan nagy szegénység, mint az előző két városban. Széles utak, magas, modern épületek jellemzik. Szerintem pár év múlva egy menő főváros lesz belőle. (2014)" forrás

"Nem állítom azt, hogy Tirana szép város. Egyáltalán nem szép. De színes és élhető!" forrás,, Tirana néhol modern és (viszonylag) gazdag, néhol pedig igen elmaradott, és mindezek akár egymás mellett pár méterre is megfigyelhetőek.

Tirana látnivalói nem túl jelentősek, ráadásul mivel a többségük egymáshoz igen közel helyezkedik el, rengeteg időt sem kell a felkutatásukra szánni. De… Tiranának van egy nagyon érdekes hangulata. Egy nyugodt, de mégis pezsgő, mediterrán várost képzelj el olyan épületekkel, amikről nem tudod eldönteni, hogy ez most teljesen komoly-e vagy csak vicc, és melyik a város igazi arca. Mert ott vannak a magasházak (“felhőkarcolók”) és a lepukkant házak egymás közelében.
Másrészt ott vannak a parkok, ahol minden, de minden van és látható ami egy parkban elképzelhető.
Aztán ott vannak a tényleg jó és viccesen olcsó kávézók és a nagyon jó éttermek.
Mindebből azt akarom kihozni, hogy Tiranába nem a lenyűgöző látnivalói miatt érdemes menni, hanem egy máshol már letűnt (?) kor hangulatáért.
A legfontosabb látnivalók tényleg felkereshetők fél nap alatt, ha az idő jó, akkor a hegyre is érdemes felmenni, akár egy kisebb kirándulást is lehet tenni, vagy lovagolni a hegyen.
Ha nagyon rohansz, akkor egy-másfél nap, ha szeretnéd élvezni a hangulatot, elüldögélni egy jó kávézóban és a népet figyelni, jókat enni olcsón, akkor 2-3 nap simán elmegy ezzel a laza nézelődéssel.
Annak, aki nem a kifejezetten turistás helyekre vágyik, aki valami kuriózumot szeretne látni és érezni, mindezt megfizethető áron és közel Magyarországhoz. Tirana látnivalói között egyetlen kihagyhatatlan dolog sincs, de mégis érdemes elmenni Tiranába. (2018)" forrás


,, A látnivalók zöme a főtéren, vagy a környékén van. Sajnos az Ethem Bey mecsetet felújítják, így csak kívülről tudtuk megnézni, de felmentünk a mellette lévő toronyba (200 lek), illetve megnéztük az ott lévő Bunkart2 kiállítást (500 lek). A nemzeti múzeum hétfő lévén zárva volt. Elsétáltunk az Enver Hodzsa mauzóleumhoz (pyramid), omladozik, zárva van. (Ferenc, 2018)


,, Óvárosa nincsen, és az egész város eklektikus, szépnek nem igazán nevezhető. De van egy sajtos hangulata, mely átmenetet képez a kelet és a nyugat között, egy nyüzsgő, dinamikus, élettel teli hely.

Nagyon sok a zöldterület. Tirana kis területen fekszik, viszont 800 ezren lakják, és rengeteg a jármű, ezért is fontos a sok zöld. Mediterrán a klímája. Sok a pálma, leander, citrusféle.

Ajánlom Tiranát mindenkinek, aki kíváncsi Európa valaha legelzártabb országának fővárosára, egy dinamikusan fejlődő, de mégis hagyományait megtartó vendégszerető várost szeretne látni, jókat enni olcsón, érezni a kelet és nyugat közötti átmenetet. (2018)" forrás


,, Tirana nem egy szép város. A közlekedés rémes, és sok ronda épület maradt meg a komcsi időkből. A fő látnivalók a Skaderbég-tér közelében koncentrálódnak. Ami pozitívum: a sok kellmes kávéző és cukrászda." (b.l, 2019)

A Blloku negyedben lévő hotelek szobáiba eljuthatnak a közeli éjszakai lokálok ricsajai. Viszont egy nagyon kellemes, élettel teli negyede Tiranának, ahol mindenféle bolt könnyen megtaláható.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Livia ,Hotel Nobel

4 csillagos: Hotel Hermes (bulis környék), Hotel Bermon

Tiranai hotelek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com !

Közlekedés

Repülőtérről a városközpontba

A nemzetközi repülőtér a fővárostól északnyugatra van, egy Rinas nevű falu mellett. A városközponttól a távolság 17 kilométer.

Taxival kb. 25 perc. A viteldíj 2500 lek körül mozog (kb. 5800 forint). Az AZEx a hivatalos taxi. Ez a név vörös színben látható a gépkocsi tetején (az oildalán repülő motívum látható). Az összes többi taxi illegálisnak számít a repülőtérről a centrumba való taxis szolgáltatásban. 

,, A taxik sárgák, más színű járműbe ne ülj (!) és a reptéren az érkezésnél téged leszólító taxisokkal se foglalkozz! A reptér épülete előtt állnak a hivatalos taxik. Egy út a belvárosba körülbelül 20 euróba kerül és forgalomtól függően kb. fél óráig tart a bejutás. Bármikor taxizol a városban vagy az országban, indulás előtt mindig tisztázd a viteldíjat! (2018)" forrás

A Rinas Express nevű cég közlekedik busszal a repülőtér és Tirana között. Ez a buszjárat reggel 7-től este 7-ig közlekedik. A buszmegálló közel van a reptéri terminál épületétől, a taxis drosztot mellett elhaladva jutunk el oda. A busz a Skanderbeg-tér (Sheshi Skënderbej) északi oldalára (Rruga e Durrësit utcánál) szállítja az utasokat. A jegy 250 lekbe (kb. 580 forint) kerül egy főre. Jegyet a sofőrtől vehetünk. A busz kb. 30 perc alatt visz a reptérről a centrumba.  

,, Óránként jár reggel 6 és este 6 között a Rinas Express busza. A jegy ára kb. 600 Forintnak megfelelő 250 albán Lek. Ezért az árért a főtérre visznek be, ahol rögtön láthatod a legfontosabb látnivalókat. 🙂 A jegyet a buszon tudod megvenni.

Visszafelé: Ha a reptérre mész a belvárosból, akkor innen indul a busz. Ne aggódj, az út mellett sok ember fog várakozni és a buszok is megérkeznek szép sorban. Míg várakozol, igyál egy utolsó albán kávét! (2018)" forrás


,, Autóvezetés szempontjából nem kell félni Tiranától sem, de a sok dugó és a sávok hiánya (annyi autó megy egymás mellett, amennyi épp elfér - három sávos úton akár 5 autó is) picit macerássá teszi a vezetést...

Egy szabály van: aki kevésbé félti az autóját, az megy elsőre :) Én nem féltettem a bérautót, féltse a Mercis a sajátját, ha már lecserélte rá a csacsit ;) " (bébé, 2019)


,, Bementünk egy körforgalomba... Na még olyat! 😁 Kínomban röhögőgörcsöt kaptam. Én még eddig ilyet nem láttam... 😀 (sz.g. 2019)

Taxi

Csak legális, sárga színű taxiba tanácsos beülni. Gyakran a taxiban nincs vagy nem működik taxióra és így a turista kénytelen előre alkudozni a viteldíjról.

Taxi egy szépen helyreállított fővárosi környéken - s.i. fotója

Autózás&autóbérlés

Tiranában jelen vannak az ismert nemzetközi autókölcsönző társaságok.

A városban 40 kilométer/óra a maximális megengedett sebesség.

,, Az egész albániai vezetés elég hajmeresztő, de néhány tiranai körforgalomban éveket lehet öregedni, mire az ember kijut a megfelelő irányba anélkül, hogy hamuvá törné a bérautót. Nehezen, de bejutunk a belvárosba, és kis szerencsével lesz parkoló helyünk. (2016)" forrás

Busz

Tiranában olcsón lehet busszal közlekedni. Jegyet lehet venni a sofőrtől. A buszok elég rossz állapotban vannak.

Étkezés

Olcsó étteremben ebéd egy főre: kb. 670 lek (1500 HUF). Középkategóriás étteremben 2 főre, 3 fogásos vacsora: 2500 lek (5800 HUF). Helyi, fél liter sör: 150 lek (350 HUF), import sör (0,33 l): 200 lek (470 HUF). 

,, Az albánok nagyon jól főznek! Nem a legdiétásabb a konyhájuk, viszont jókat lehet enni, ráadásul nem drágán. Ha kávéznál vagy teáznál, akkor készülj fel arra, hogy meglepően olcsó helyek vannak.

Az albán konyha alapvetően mediterrán konyha, a “megszokottól” annyiban tér el, hogy -szerintem- jobban szeretik a húst. Oké az ábra inkább az, hogy hús, hússal, hozzá zöldségek. 🙂 általában marhából vannak az ételek, de szeretik a birka / kecskehúst is.

Éhen senki nem fog maradni, az biztos, mert a salátákat is igen jól készítik!

Ha édesszájú vagy, érdemes az utcai kirakattal és kiadóablakkal ellátott cukrászdák/pékségek kínálatát végigkóstolni. Nem fogod megbánni! Olcsók és jók az albán pékáruk, sütik.

Biztos ismered a burekot. Az albán neve byrek, kb. ugyanaz az étel, kicsit zsrosabban.
De a levesek közül nekem nagyon ízlett a bableves és a zöldségleves is, meg a többi leves is. Oké, én leveses vagyok 🙂" forrás


,, Tiranában  az Új Piacra (Pazari i Ri) érdemes menni, mert ott az elegáns halétteremtől kezdve az egyszerűbb, házias éttermeken át olyan kis sütödét is találunk, ahol akár az albán nemzeti csemegét, a sült bárányfejet is megkóstolhatjuk.

De a Blloku-ban is rengeteg éttermet találunk, az albán ételeket kínálóktól elkezdve az olasz, spanyol, mexikói, japán, stb. ételekre specializálódott helyeket is. És van olyan étterem is, amelyben egy kis állatkert is helyet kapott, a neve is az, hogy a Medve asztala. (2018)" forrás

Szórakozás

A Blokku negyedben tömörülnek azok a szórakozóhelyek, ahol hajnalig mennek a bulik. A bárokban, lokálokban feltűnő, hogy a helyi fiatalok nem isznak alkoholt, vagy keveset. Ha részegeket látnuk, azok jellemzően külföldi turisták.

Vásárlás

Az üzletekben nem jellemző az alkudozás.

Közbiztonság

 • Tiranában éjszaka is biztonságos az utcákon járkálni, de kerülni kell a balhézós, mulatozós társaságokat.
 • A buszokon előfordulnak zsebtolvajok.
 • Óvatosnak kell lenni a csajozásnál, mert az albán fivérek, férfi családtagok nagyon védik a lánytestvéreiket, és a tettlegességtől sem tartózkodnak esetenként.
 • Az autólopások gyakoriak.
 • Tiranában aktív a szervezett bűnözés, de ez nagyon ritkán érinti a turistákat.

,, Ne törd ki a nyakad! Ez most nem vicc! Nem az éjszakai közvilágítás hívei arrafelé, ráadásul az autólehajtókat, boltok lejáratait simán úgy építik, hogy a járdából hasítanak ki egy darabot, ezért sötétedés után különösen figyelj, hova lépsz, de nappal is simán beleeshetsz egy ilyen gödörbe. És ez teljesen komoly! Nézz a lábad elé, mindig, Tiranában különösen! (2018)" forrás

Látnivalók

Et`hem Bey mecset


Szkandebég tér&szobor

Nemzeti Történeti Múzeum

Kultúrpalota

Enver Hodzsa Mauzóleum


Bloku

Függővasuttal felmenni Tirana hegyére és onnan panorámát nézni.

"Az albán főváros egyik látványossága és a szabadidő eltöltésére remek lehetőség a Dajti Ekspres vagy ahogyan itt hívják a Teleferiku. A név nem elírás, albánul „ks”-szel írják, ahogyan a mai napig lehet még látni néhány TAKSI feliratú autót is a városokban, és a presszó kávét is úgy mondják: „kafe ekspres”. :) (Az „x” ugyanis itt a „dz” megfelelője.) DSC02892 Tirana főterétől kb. 10 perc autóútra található a felvonó épülete (ez még Tirana külvárosa), tehát aki nyáron egy kis felfrissülésre vágyik, és menekülne a forró városból, a felvonóval igen hamar, 15 perc alatt felér a Dajti-hegyre, ahol kellemesen hűvös, friss környezet fogadja." forrás


Más:

,, Érdemes felmenni a libegővel a Dajti-hegyre egy jó program lehet, nyáron azért, mert a hegyen hűvösebb van, télen pedig lehet fenn hó, ami a mediterrán részen nem jellemző. Ha már a libegőhöz megyünk, alatta van a nagy 106 szobás atombiztos bunker, azt is érdemes megnézni, ilyet máshol nemigen látni.

Ugyancsak érdemes átmenni is a Dajti-hegyen autóval, de akár motorral vagy az edzettebbeknek kerékpárral, gyönyörű a táj, tavak, vízesés és remek bárányos, kecskegidás, valamint pisztrángos éttermek vannak, az utóbbiak némelyikénél akár magunknak is kifoghatjuk az elfogyasztani kívánt halat.

Nem messze Tiranától Petrele várát is érdemes felkeresni, ez Albánia második legfontosabb történelmi zónája Kruja után, melyet Szkander bég nővére, Mamica védett." forrás

Bunker múzeumok

Bunk'Art 1

A lovak számára is tároltak gázvédő maszkot arra az esetre, ha a gaz Nyugat megtámadná a kommunista Albániát. - s.i. fotója

Így nézhetett ki egy vegyesbolt a hatvanas évek táján (Mondjuk, Kubában manapság a nép elfogadna ilyesmit is.) - s.i. fotója

Bunk'Art 2

s.i. fotója

Olvasmányos linkek

"Hiába Enver Hodzsa minden igyekezete, az ország fővárosa nem lett a múlttal szakító, kommunista metropolis. Ahogy az egy mediterrán városhoz illik, éjfélkor még kisgyerekes családok vacsoráznak, és bár a helyiek közül nem mindenki engedheti meg magának, hogy élvezze az életet, a többiek mindent megtesznek az ügy érdekében. (2014)" forrás


,, Tirana, Albánia fővárosa modern város képét mutatja, legnagyobb nevezetessége a Nemzeti Múzeum. Meglátogattunk egy bevásárlóközpontot is, amely jellegében és kínálatában nem különbözik bármely európai plázától. Kellemes volt tapasztalni, hogy még egy ruházati üzlet alkalmazottai is folyékonyan beszéltek angolul. Érdekesség, hogy egy pár éve nyílt utazási iroda kirakatában büszkén szerepelt a Malév logója, amely Albániában még mindig igazi márkának számít, habár ők is tudják, hogy már nem létezik. (2016)" forrás


,, Dajti Ekspres – ahonnan egész Tiranát belátni

Ha jó az idő, érdemes felmenni a hegy tetejére a kabinos felvonóval. Az út elég sokáig tart még felvonóval is, de megéri. Erdő, mező, házak, tó fölött fogsz “elrepülni” elég magasan, majd amikor felértél, föntről megcsodálhatod a várost és megláthatod, milyen meglepően nagy kiterjedésű.
A jegy 2017-ben 6 euró volt oda-vissza. Arra vigyázz, hogy kedden nem jár egyáltalán a felvonó.
A hegyen éttermek vannak (kipróbáltuk mindkettőt, egész jók, egyetek, ha megéheztek – meg különben is mert ilyen kilátással az ember nem eszik gyakran) a Dajti Tower-ben lévő kávézó még körbe is forog (fenti kép jobb oldalán az üveg részben van a kávézó) körülbelül egy óra alatt. Ha szerencséd van és elég tiszta az idő még a tengerig is elláthatsz!

Hogy jutsz a kabinos felvonó indulási részéhez?

Na, ez már egy keményebb dió és helyiekkel is kommunikálnod kell. A belvárosból 2 busz indul, az egyik a Porcelan, a másik a Kombinat feliratú. Ha a főtéren valakit leszólítasz és mondod neki, hogy “Dajti Ekspres” segíteni fog, de hogy teljesen irányban legyél, van a ….ban egy turista infó is, ott jól beszélnek angolul, megmondják merre indulj, hogy megtaláld a buszmegállót. Jegyet a buszon kell venni, 40 lek az ára. (2017)
Az egyik busz narancssárga, a másik kék színű, hátha így könnyebb lesz. Mindkettő elég gyakran jár, valószínűleg nem kell majd sokat várnod, de arra készülj, hogy a felvonó egy félreeső utca végéből indul és mindenképpen gyalogolnod kell hegynek felfelé 10- 15 percet. Túlélhető. Út közben, bal oldalon lesz egy bolt, amit olasznak szántak, de véletlenül fordítva festették fel a színeket, így magyarra sikeredett a zászló 😀 Itt van pontosan a Dajti Ekspres kiindulási állomása.
Lesz egy patak is amit keresztezned kell, mindenféle háziállatok vannak a partján és rengeteg szemét -a hűtőszekrénytől a sima háztartási szemétig. (2017)" forrás


,, Nagyon szép idő volt, ez fokozta a város mediterrán hangulatát. Az utcák tele voltak járókelőkkel, a parkokban idős bácsik ülték körül az asztalokat, dominóztak, sakkoztak, kártyáztak, a nénik az utcai árusoknál vásároltak. Mintha a város összes lakosa a házakon kívül tartózkodna. A főtérre érkeztünk, itt megkerestük a turista információs irodát, és beszereztük a szükséges térképeket és információkat.

Tiranában nem kell nagy távolságokat megtenni, hogy az ember bejárja a látnivalókat, így nagyon kényelmes volt a városnézés. A főtéren kezdtünk, ami Szkander bég nevét viseli. Ekörül található az Óratorony, a város legrégibb mecsete, az Et’hem Bey mecset, a Nemzeti Történeti Múzeum, az Opera épülete és itt található a tér közepén Szkander bég lovas szobra is. Épp dél lett, mire bejártuk a teret, meg is szólalt a müezzin imára szólító hangja a mecsetből, ugyanis Albánia, bár korábban a Föld egyetlen ateista államává vált, ma is többségében muzulmánok lakta ország. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

A 2019-ben átadott Air Albania stadion (Egy máski stadionban kaptunk ki VB-selejtezőn) - s.i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Bálint, 2021. 11. 17. 20:01
"Az autólopások gyakoriak."
Ennek teljesen az ellentéte az igaz.
Albániában gyakorlatilag nincs autólopás!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon