ÚTIKRITIKA.HU / Tirana


hirdetes


útikritikák


Tirana

Tirana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Vásárlás | Közbiztonság | Látnivalók |Bunker múzeumok| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az utólag kiszínesített lakóházak egyike - k.u. fotója

Tirana dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 528,000

 • Tirana nem egy különösebben szép város, de érdekes, nyüzsgős, élettel teli. Turista szempontjából biztonságos város.
 • Hotelfoglalásnál fontos tisztázni, hogy a szálláshely közvetlen közelében nincs-e túl zajos éjszakai szórakozóhely.
 • Nene Tereza nemzetközi repülőtér a városközponttól északnyugatra, 17 kilométer távolságban van.
 • Tirana híres a színes llakóépületeiről. A város központjában sok épületet élénk színekkel festettek, mint például narancssárgára, rózsaszínre, zöldre vagy kékre. Ez a kezdeményezés az 1990-es években indult, amikor Albánia kommunizmus utáni átalakulásának részeként a várost fel akarták élénkíteni és pozitív energiával feltölteni. A mai tiranai fiatalok egy része nevetségesnek, mesterkéltnek találja ezt a régebbi próbálkozást a város tarkábbá tételére.  Sokan azt pártolnák, hogy a komcsi éra épületeit inkább tüntessék el. 
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 230,000 HUF-nak megfelelő lek

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A színes házak és a meglepően sok zöld, parkos terület
 2. Sokan tudnak angolul és olaszul
 3. A Blloku negyed kávézói, éttermei
 4. A meglepően sok jól öltözött tiranai
 5. A Murat Toptani sétálóutca
 6. A nemzetközi repülőtér igazán jól néz ki
 7. Az albánok, így a tiranaiak is, roppant vendégszerető emberek

Nem tetszett

 1. A levegő szennyezettsége
 2. Előre alkudozni kell a taxisokkal
 3. A saját vagy bérelt autóval közlekedő külföldi turista nehezen igazodik el az úz útjelző táblák között, ha éppen vannak
 4. A pálinkájuk, a raki íze
 5. A közlekedési fegyelmezetlenség, még a gyalogosok is megszegnek minden szabályt, még az egyirányú utcában is mindkét irányba ki kell nézni az úttestre lépve
 6. Az utcák rossz, gyenge éjszakai kivilágítása
 7. A buszközlekedés menetrendjében, a számozások rendszerében nehéz feladat eligazodni a külföldi turistának

Vélemények

“Tiranának van egy nagyon érdekes hangulata. Egy nyugodt, de mégis pezsgő, mediterrán várost képzelj el olyan épületekkel, amikről nem tudod eldönteni, hogy ez most teljesen komoly-e vagy csak vicc, és melyik a város igazi arca…(2023)


,, Szkander bég forog a sírjában...hát réges-régen jártam Tiranában. A gyönyörű rózsákkal és fákkal teli főtér egy betonrengeteg lett. S hová lett a múlt amikor 1970-ig az Óratorony majd a Tirana International hotel volt az albán főváros legmagasabb épülete?
Egymás után nőnek ki a főtér körül a felhőkarcolók amelyek agyonnyomják e balkáni város egykori báját...
Megépült közben a Nagymecset is amely meg szinte eltapossa a közvetlenül mellette lévő piciny parlament épületét.
Kedves albán barátaim! Világváros így nem lesz Tirana." (ata, 2022)


"Nekem Tirana nagyon tetszett. Egyáltalán nem látható a belvárosában olyan nagy szegénység. Széles utak, magas, modern épületek jellemzik. Szerintem pár év múlva egy menő főváros lesz belőle. (2014)" forrás


"Nem állítom azt, hogy Tirana szép város. Egyáltalán nem szép. De színes és élhető!" forrás


Tirana egy igazán sokoldalú, lüktető, lélegző város. Egészen jó gasztro-élet van, az éttermek szinte tele vannak minden este a belvárosban. (2021),, Tirana néhol modern és (viszonylag) gazdag, néhol pedig igen elmaradott, és mindezek akár egymás mellett pár méterre is megfigyelhetőek.

Tiranának van egy nagyon érdekes hangulata. Egy nyugodt, de mégis pezsgő, mediterrán várost képzelj el olyan épületekkel, amikről nem tudod eldönteni, hogy ez most teljesen komoly-e vagy csak vicc, és melyik a város igazi arca. Mert ott vannak a magasházak (“felhőkarcolók”) és a lepukkant házak egymás közelében.
Másrészt ott vannak a parkok, ahol minden, de minden van és látható ami egy parkban elképzelhető.
Aztán ott vannak a tényleg jó és viccesen olcsó kávézók és a nagyon jó éttermek.
Mindebből azt akarom kihozni, hogy Tiranába nem a lenyűgöző látnivalói miatt érdemes menni, hanem egy máshol már letűnt (?) kor hangulatáért.

Annak, aki nem a kifejezetten turistás helyekre vágyik, aki valami kuriózumot szeretne látni és érezni, mindezt megfizethető áron és közel Magyarországhoz. Tirana látnivalói között egyetlen kihagyhatatlan dolog sincs, de mégis érdemes elmenni Tiranába. (2018)" forrás


,, A látnivalók zöme a főtéren, vagy a környékén van. Sajnos az Ethem Bey mecsetet felújítják, így csak kívülről tudtuk megnézni, de felmentünk a mellette lévő toronyba (200 lek), illetve megnéztük az ott lévő Bunkart2 kiállítást (500 lek). A nemzeti múzeum hétfő lévén zárva volt. Elsétáltunk az Enver Hodzsa mauzóleumhoz (pyramid), omladozik, zárva van. (Ferenc, 2018)


,, Óvárosa nincsen, és az egész város eklektikus, szépnek nem igazán nevezhető. De van egy sajátos hangulata, mely átmenetet képez a kelet és a nyugat között, egy nyüzsgő, dinamikus, élettel teli hely.

Nagyon sok a zöldterület. Tirana kis területen fekszik, viszont 800 ezren lakják, és rengeteg a jármű, ezért is fontos a sok zöld. Mediterrán a klímája. Sok a pálma, leander, citrusféle.

Ajánlom Tiranát mindenkinek, aki kíváncsi Európa valaha legelzártabb országának fővárosára, egy dinamikusan fejlődő, de mégis hagyományait megtartó vendégszerető várost szeretne látni, jókat enni olcsón, érezni a kelet és nyugat közötti átmenetet. (2018)" forrás


,, Tirana nem egy szép város. A közlekedés rémes, és sok ronda épület maradt meg a komcsi időkből. A fő látnivalók a Skaderbég-tér közelében koncentrálódnak. Ami pozitívum: a sok kellemes kávéző és cukrászda." (b.l, 2019)


Egyik kedvenc balkáni fővárosomban megmásztam az Óratornyot hogy felülről is megnézzem Szkanderbég terét, bekukkantottam az Operába is egy balett próbára de lementem a föld alá is hogy Enver Hoxha beteges félelmet is megnézzem. Hatalmas bunkert épített a belváros közepén ahová az egész pártvezetés le tudott volna települni egy támadas során.  (Ata, 2022)


Tirana kellemes meglepetés volt számomra. Kicsit olyan érzésem volt mintha a 80-as évek magyar, közepes méretű városait összekeverték volna a 2020-as Frankfurttal és Isztambullal. Komcsi épületek-felhőkarcolók-mecsetek-keresztény- templom. Van itt minden! Érdekes és egyedi !

A belváros szerintem kevésbé kaotikus, mint a kifelé haladva a városból. A piacokon olcsó jó minőségű gagyi ruhákat is vásárolhatunk nem tukmálnak és nem akarnak átverni!

Ha valaki euróval érkezik érdemes Western Union pénzváltót keresni mert 1,13 ba váltanak amúgy 1 eu 100 lek így pedig 1 euért 113 leket kapunk! (2022)


, Van Tiranában két félkész borzadály. A mecsethez Erdogan befagyasztotta a támogatást, egyébként is kellett, mint kaka a zsebbe. A másik, az a szörnyeteg torony...Sose lesz kész, gyűlöli mindenki. A járda le van zárva körülötte, rusnya is, meg nem is épül. Tirana szégyeneként aposztrofálják. Teszem hozzá, jogosan. (t.a., 2019)"

Szállásválasztás

Akik először látoganak Tiranába, azoknak érdemes a centrum Tregu Cam nevezetű övezetébe foglalni szállást. Közel van a Szkander bég tér, aol és amelytől nemmessze van lénygeében minden nevezetesség. Hátránya a zajosság. 

A Blloku negyedben lévő hotelek szobáiba eljuthatnak a közeli éjszakai lokálok ricsajai. Viszont egy nagyon kellemes, élettel teli negyede Tiranának, ahol mindenféle bolt könnyen megtaláható.

A 30-35 évnél régebbi lakóházakban lévő airbnb lakások bérlése esetén nem árt tudni, hogy jellemzők a vízellátási szünetek estétől reggelig.  

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Livia ,Hotel Nobel

4 csillagos: Hotel Hermes (bulis környék), Hotel Bermon

Tiranai hotelek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com !

Közlekedés

Repülőtérről a városközpontba

A nemzetközi repülőtér a fővárostól északnyugatra van, egy Rinas nevű falu mellett. A városközponttól a távolság 17 kilométer.

Taxival kb. 25 perc. A viteldíj 2500 lek körül mozog (kb. 5800 forint). Az AZEx a hivatalos taxi. Ez a név vörös színben látható a gépkocsi tetején (az oildalán repülő motívum látható). Az összes többi taxi illegálisnak számít a repülőtérről a centrumba való taxis szolgáltatásban. 

,, A taxik sárgák, más színű járműbe ne ülj (!) és a reptéren az érkezésnél téged leszólító taxisokkal se foglalkozz! A reptér épülete előtt állnak a hivatalos taxik. Egy út a belvárosba körülbelül 20 euróba kerül és forgalomtól függően kb. fél óráig tart a bejutás. Bármikor taxizol a városban vagy az országban, indulás előtt mindig tisztázd a viteldíjat! (2018)" forrás

A Rinas Express nevű cég közlekedik busszal a repülőtér és Tirana között. Ez a buszjárat reggel 7-től este 7-ig közlekedik. A buszmegálló közel van a reptéri terminál épületétől, a taxis drosztot mellett elhaladva jutunk el oda. A busz a Skanderbeg-tér (Sheshi Skënderbej) északi oldalára (Rruga e Durrësit utcánál) szállítja az utasokat. A jegy 250 lekbe (kb. 580 forint) kerül egy főre. Jegyet a sofőrtől vehetünk. A busz kb. 30 perc alatt visz a reptérről a centrumba.  

,, Óránként jár reggel 6 és este 6 között a Rinas Express busza. A jegy ára kb. 600 Forintnak megfelelő 250 albán Lek. Ezért az árért a főtérre visznek be, ahol rögtön láthatod a legfontosabb látnivalókat. 🙂 A jegyet a buszon tudod megvenni.

Visszafelé: Ha a reptérre mész a belvárosból, akkor innen indul a busz. Ne aggódj, az út mellett sok ember fog várakozni és a buszok is megérkeznek szép sorban. Míg várakozol, igyál egy utolsó albán kávét! (2018)" forrás


,, Autóvezetés szempontjából nem kell félni Tiranától sem, de a sok dugó és a sávok hiánya (annyi autó megy egymás mellett, amennyi épp elfér - három sávos úton akár 5 autó is) picit macerássá teszi a vezetést...

Egy szabály van: aki kevésbé félti az autóját, az megy elsőre :) Én nem féltettem a bérautót, féltse a Mercis a sajátját, ha már lecserélte rá a csacsit ;) " (bébé, 2019)


,, Bementünk egy körforgalomba... Na még olyat! 😁 Kínomban röhögőgörcsöt kaptam. Én még eddig ilyet nem láttam... 😀 (sz.g. 2019)


2023, update: A repülőtér érkezési terminálja előtt csak erre engedélyezett taxitársaságok működhetnek. Sárgák. MIelőtt beszáll az autóba, megkérdezheti a sofőrt, hogy mennyibe kerül a fuvar. Általában 20-25 euróba kerül bemenni Tiranába. Én személy szerint elsétálok a repülőtér indulási oldalához, és megvárom, míg az elektromos taxik kidobják az utasaikat. Megkérdezem a taxisofőrt, hogy elérhetőek-e, és visszamennek-e Tiranába, és mennyibe kerül. Általában azt kérdezik, hogy melyik környékre megyek, és a legtöbb, amit fizetnem kellett, 13 euró. Mindernek 3 perc alatt kell megtörténnie, vagyis ennyi idejük van ledobni utasaikat és kivezetni a terminálból, mielőtt a repülőtéri parkolási hatóság megbüntetné őket. Igen, tudom, hogy hülyeségnek hangzik, de ez van.

Taxi

Csak legális, sárga színű taxiba tanácsos beülni. Gyakran a taxiban nincs vagy nem működik taxióra és így a turista kénytelen előre alkudozni a viteldíjról.

Taxi egy szépen helyreállított fővárosi környéken - s.i. fotója

Sárga taxi és a fehér City Taxi - R. Gyuri fotója

Autózás&autóbérlés

Tiranában jelen vannak az ismert nemzetközi autókölcsönző társaságok.

A városban 40 kilométer/óra a maximális megengedett sebesség.

,, Az egész albániai vezetés elég hajmeresztő, de néhány tiranai körforgalomban éveket lehet öregedni, mire az ember kijut a megfelelő irányba anélkül, hogy hamuvá törné a bérautót. Nehezen, de bejutunk a belvárosba, és kis szerencsével lesz parkoló helyünk. (2016)" forrás


Busz

Tiranában olcsón lehet busszal közlekedni. Jegyet lehet venni a sofőrtől. A buszok elég rossz állapotban vannak.

Étkezés

Olcsó étteremben ebéd egy főre: kb. 670 lek (1500 HUF). Középkategóriás étteremben 2 főre, 3 fogásos vacsora: 2500 lek (5800 HUF). Helyi, fél liter sör: 150 lek (350 HUF), import sör (0,33 l): 200 lek (470 HUF). 

,, Az albánok nagyon jól főznek! Nem a legdiétásabb a konyhájuk, viszont jókat lehet enni, ráadásul nem drágán. Ha kávéznál vagy teáznál, akkor készülj fel arra, hogy meglepően olcsó helyek vannak.

Az albán konyha alapvetően mediterrán konyha, a “megszokottól” annyiban tér el, hogy -szerintem- jobban szeretik a húst. Oké az ábra inkább az, hogy hús, hússal, hozzá zöldségek. 🙂 általában marhából vannak az ételek, de szeretik a birka / kecskehúst is.

Éhen senki nem fog maradni, az biztos, mert a salátákat is igen jól készítik!

Ha édesszájú vagy, érdemes az utcai kirakattal és kiadóablakkal ellátott cukrászdák/pékségek kínálatát végigkóstolni. Nem fogod megbánni! Olcsók és jók az albán pékáruk, sütik.

Biztos ismered a burekot. Az albán neve byrek, kb. ugyanaz az étel, kicsit zsrosabban.
De a levesek közül nekem nagyon ízlett a bableves és a zöldségleves is, meg a többi leves is. Oké, én leveses vagyok 🙂" forrás


,, Tiranában  az Új Piacra (Pazari i Ri) érdemes menni, mert ott az elegáns halétteremtől kezdve az egyszerűbb, házias éttermeken át olyan kis sütödét is találunk, ahol akár az albán nemzeti csemegét, a sült bárányfejet is megkóstolhatjuk.

De a Blloku-ban is rengeteg éttermet találunk, az albán ételeket kínálóktól elkezdve az olasz, spanyol, mexikói, japán, stb. ételekre specializálódott helyeket is. És van olyan étterem is, amelyben egy kis állatkert is helyet kapott, a neve is az, hogy a Medve asztala. (2018)" forrás


Bazi nagy albán zabálás 🙂
Az Avni Rustemi körtér és a Gurakuqi sugárút találkozásánál mennyei illatok csalogatják a látogatót esténként. Messziről látszik ahol felszáll a füst ott sorakoznak egymás mellett Tirana híres grill éttermei a zgarek.
Itt készülnek az albán konyha különlegességei a korcai kernacek amelyet hagymával, fűszeres sóval tálalnak, hozzá grill buci és feta sajtos görög saláta dukál. Természetesen mivel ez a finomság is Korca városából ered ezért tipikusan Korca sör csúszik rá a leginkább:)
Én a Fatosi Zgaret választottam, itt remek volt a hangulat, a jóképű pincér fiúk igazi show műsorral szolgáltak fel 🙂 (Ata, 2024)

Szórakozás

A Blokku negyedben tömörülnek azok a szórakozóhelyek, ahol hajnalig mennek a bulik. A bárokban, lokálokban feltűnő, hogy a helyi fiatalok nem isznak alkoholt, vagy keveset. Ha részegeket látnuk, azok jellemzően külföldi turisták.

A Blokku negyedben van vagy 50-60 hely a romkocsmától a puccos nightclub-ig minden.Vannak éttermek is arrrafele, jó hely, nekünk tetszett.

R. Gyuri fotója

Vásárlás

Az üzletekben nem jellemző az alkudozás.

Tirana legnagyobb bevásárlóközpontja a TEG (Tirana East Gate). Délelőtt 10-től este 10-ig tart nyitva, a hét minden napján. 

Nagy bevásárlóközpont! A cenrumból az L2-es és L8-as buszokkal 40 lekért könnyen eljuthatsz oda. Az üzletek választéka egyértelműen jobb, mint Toptaniban. A bevásárlóközpontban olyan üzletek találhatók, mint a H&M, Bershka, Stradivarius, Zara stb.

R. Gyuri fotója

Közbiztonság

 • Tiranában éjszaka is biztonságos az utcákon járkálni, de kerülni kell a balhézós, mulatozós társaságokat.
 • A buszokon előfordulnak zsebtolvajok.
 • Óvatosnak kell lenni a csajozásnál, mert az albán fivérek, férfi családtagok nagyon védik a lánytestvéreiket, és a tettlegességtől sem tartózkodnak esetenként.
 • Az autólopások gyakoriak.
 • Tiranában aktív a szervezett bűnözés, de ez nagyon ritkán érinti a turistákat.

,, Ne törd ki a nyakad! Ez most nem vicc! Nem az éjszakai közvilágítás hívei arrafelé, ráadásul az autólehajtókat, boltok lejáratait simán úgy építik, hogy a járdából hasítanak ki egy darabot, ezért sötétedés után különösen figyelj, hova lépsz, de nappal is simán beleeshetsz egy ilyen gödörbe. És ez teljesen komoly! Nézz a lábad elé, mindig, Tiranában különösen! (2018)" forrás

Látnivalók

Tirana látnivalóiról külön aloldalon írunk (ma) a Katának és a Katinak dedikálva:  https://utikritika.hu/albania/tirana_latnivaloi


Olvasmányos linkek

"Hiába Enver Hodzsa minden igyekezete, az ország fővárosa nem lett a múlttal szakító, kommunista metropolis. Ahogy az egy mediterrán városhoz illik, éjfélkor még kisgyerekes családok vacsoráznak, és bár a helyiek közül nem mindenki engedheti meg magának, hogy élvezze az életet, a többiek mindent megtesznek az ügy érdekében. (2014)" forrás


,, Tirana, Albánia fővárosa modern város képét mutatja, legnagyobb nevezetessége a Nemzeti Múzeum. Meglátogattunk egy bevásárlóközpontot is, amely jellegében és kínálatában nem különbözik bármely európai plázától. Kellemes volt tapasztalni, hogy még egy ruházati üzlet alkalmazottai is folyékonyan beszéltek angolul. Érdekesség, hogy egy pár éve nyílt utazási iroda kirakatában büszkén szerepelt a Malév logója, amely Albániában még mindig igazi márkának számít, habár ők is tudják, hogy már nem létezik. (2016)" forrásp. cs. fotója,, Nagyon szép idő volt, ez fokozta a város mediterrán hangulatát. Az utcák tele voltak járókelőkkel, a parkokban idős bácsik ülték körül az asztalokat, dominóztak, sakkoztak, kártyáztak, a nénik az utcai árusoknál vásároltak. Mintha a város összes lakosa a házakon kívül tartózkodna. A főtérre érkeztünk, itt megkerestük a turista információs irodát, és beszereztük a szükséges térképeket és információkat.

Tiranában nem kell nagy távolságokat megtenni, hogy az ember bejárja a látnivalókat, így nagyon kényelmes volt a városnézés. A főtéren kezdtünk, ami Szkander bég nevét viseli. Ekörül található az Óratorony, a város legrégibb mecsete, az Et’hem Bey mecset, a Nemzeti Történeti Múzeum, az Opera épülete és itt található a tér közepén Szkander bég lovas szobra is. Épp dél lett, mire bejártuk a teret, meg is szólalt a müezzin imára szólító hangja a mecsetből, ugyanis Albánia, bár korábban a Föld egyetlen ateista államává vált, ma is többségében muzulmánok lakta ország. (2017)" forrás


Fotóegyveleg

A 2019-ben átadott Air Albania stadion (Egy másik stadionban kaptunk ki VB-selejtezőn) - s.i. fotója

R. Gyuri fotói

OTP Bank Tiranában - R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

paris, 2023. 08. 20. 17:23
Tirana egy nagyon jópofa város. Kedves, segítőkész helyiek, szuperfinom kenyér, olcsó közlekedés.
Látványosságból nincs sok, úgyhogy inkább az atmoszférát lehet értékelni, a hatalmas tereket, a megalomán felhőkarcolókat és mellettük megbúvó romos szocreál házikókat.
(2023. április)


Bálint, 2021. 11. 17. 20:01
"Az autólopások gyakoriak."
Ennek teljesen az ellentéte az igaz.
Albániában gyakorlatilag nincs autólopás!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon