ÚTIKRITIKA.HU / Albánia


hirdetes


útikritikák


Albánia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Bazár Krujéban - t. r. fotója

.

Egészség

Albániában az állami egészségügyi ellátás az itthoni színvonalnál jellemzően rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban találhatóak. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit. A gyógyszertárak legtöbb helyen 16-kor zárnak.

Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott. A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel kell jól lemosni vagy hipermangános vízzel fertőtleníteni. A romlandó élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni. Albániában az élelmiszerek egészségesek, de a nyári hónapokban - lehetőség szerint - utána kell nézni, hogy a hőségben rendesen hűtve tartották-e azokat.

Ha nyári hónapokban utazunk oda, akkor érdemes vonni szúnyogriasztó szereket. A strandokon vigyázzunk, hogy ne lépjünk üvegszilánkba vagy tengeri sünre.

Albániában nagyon sokan cigiznek. Ez feltűnik a turistának. A hatóságok hiába tiktják a dohányzást az éttermekben, a tilalmat sok helyen nem tartják be.

Az albániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

A járványtan tanárom,aki az ÁNTSZ-nél volt főellenőr,tuti sikongatva menekült volna,de ez a Balkán.Fejben eldöntöd,hogy nem lesz semmi bajod,nem kapsz el semmit,nem fogsz.Erre is csak arra gondolsz már,mikor a szádban van a csapvíz fogmosáskor..már mindegy..max. gyorsabban távozik a tegnapi süti. (2022)

Közlekedés

A turisták egyik legjellemzőbb panasza Albániával kapcsolatban az, hogy a belső közlekedés túl nehézkes. Nem lehet Albániába utazni nemzetközi vasútvonalon! A belső vasúti közlekedés roppant elmaradott. Tirana főpályaudvara csaknem misztikus. Találgatni kell, hogy mire szolgál az épület. A közlekedési morál rossz, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni a városokban.

Albániát a nyári szezonban (július-augusztus hónapokban) évről évre egyre nagyobb számú turista keresi fel, elsősorban tengerparti nyaralás céljával. A megnövekedett személyforgalom gyakran több órás várakozást okoz a közúti határátkelőhelyeken. Különösen a pénteki és vasárnapi napokon jellemző, hogy dugók alakulnak ki a Montenegró és Koszovó felé vezető utakon, illetve hosszú várakozásra kell számítani e határátkelőkön. A nemzetközi hajóforgalomban is gyakoriak a késések nyáron. A légi utasforgalomban általában nincsenek fennakadások, a repülőtér megfelelően készen áll a menetrend szerinti és a charter járatok fogadására is.

A fővárosban biztonságosan lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). A közlekedést a mellékutakon gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken sárgával jelzett másodrendű utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak.

,, Nem nehéz Alábniában autót vezetni. A főutak többsége jó állapotban van, de gyakran csak lassan lehet haladni a sok kanyar és néhány helyen a sűrű forgalom miatt. A személygépkocsik legalább fele öreg Mercedes. Az albánok gyakran előznek beláthatatlan kanyarokban is, és az sem ritka, hogy az utca kellős közepén parkolnak le." (bédé, 2019)


,, Az úton a következő állatokkal találkoztunk: tehén, szamár, kecskék, albán paraszt, juhok, 3 kacsa, még kecske, egy foltos malac, hányós helyi és turista. Ez utóbbi elég gyakori, az út csak szerpentin a parton is, nincs két km egyenes. Kb 1,5 óra alatt lehet megtenni a 70 km-t. " forrás

,, Durrestől délre Skembi I Kavajes tengerpartján voltunk 1 hetet. Tiranába a Wizzair-rel mentünk, a reptérről taxival a hotelbe. A hotel 50 euróért ajánlott egy transzfert, de én az interneten megtaláltam a Merr Taxit, akik ugyanezt 27 euróért teljesítették. Teljesen korrektek voltak, s ezért vissza is velük jöttünk. (Ferenc, 2018)


,, A határon kiipakoltatták az egész kocsit, felemelték, átnézték a karosszéria réseit, a motorteret, drogkereső kutyával néztek át mindent. Félórás procedúra után vissza, a végén megkérdeztem, hogy legközelebb is ez lesz-e, erre valamit rámmordult, hogy "you are ok". Egyébként a táj annyira vad és lélegzetelállító, hogy így is tetszett. Nem tudom, van-e még ilyen érintetlen gyöngyszem európában. (vépé, 2019)


,, Az utak mostanra jók, de a szabályokra nem figyelnek. Viszont ha felveszitek a ritmust, akkor vezetni sem nehéz. Tehén/kecske/birka bármikor kerülhet az utatokba. A körforgalomban annak van elsőbbsége aki előbb odaér. A városban nem mennek gyorsan, nekünk nem volt vészhelyzetünk-de azért figyelni kell." (nnk, 2019)


,, Az utak jók, de délen azért baromi lassan lehet néha haladni, nincsenek autópályák, csak szerpentines utak -> így Ksamil felé azért nem 2 perc az út Tiranából...viszont olyan szép a kilátás, hogy megéri a sok-sok óra autóvezetés. Aztán Ksamiltól az Ohridi tóig...hát az sem volt 2 perc. 🙂 Délen alapvetően lassabban lehet haladni, Északon pl. Shkodra és Tirana között baromi gyorsan.
Autópálya díjak nincsenek.
Érdekes, hogy a benzin drágább, mint nálunk.
Árak tekintetében szintén észak olcsóbb, dél és főleg az üdülőrészek jóval drágábbak, de ez mindenhol így van a világon.(k.z., 2021)


nagyon-nagyon kalandos a vezetés Albániában. A körforgalomban biciklistől kezdve, szamarakon át, minden jöhet szemben, az "autópályákra" van, hogy nincs felhajtó, így ahogy csak bírja az autó, nyomni kell a gázt felhajtáskor😂 Az autópálya szélén dinnyét, zöldségeket, de még van, hogy kis nyuszikat is árulnak. Az ottani sofőrök nem igazán ismerik a Kresz szabályait, mennek amerre látnak, így mindenképpen csak tapasztalt és kellően laza sofőrnek ajánlanám.


Változó, de SOHA ne Albániában tankolj, összes környező ország olcsóbb már rég. Tudom hihetetlen de így van.. Mi vagy Macedoniában, vagy Szerbiában, vagy Boszniában szoktuk tele vágni, de még Horvátban is jobban jársz és ez a "háború" előtt is így volt. (2022)


Sok jópofa bejegyzés van arról, hogy közlekednek az albánok. Sokak számára ez ijesztőleg hat. Mi jó pár tank benzint itt hagytunk már, soha sem volt egyetlen balesetveszélyes helyzetünk sem. Számítani kell rá, hogy autópályán a leállósávban bicikli, tricikli, motor stb. jön velünk szemben, kárt nem okoz. Körforgalomban élő nyulat vagy CD-t árulnak. Záróvonal a szaggatott vonallal egyenértékű. Indexet nem használ, ha van egy autónyi hely, hadd tegye be (befogja "megkérdezésetek nélkül"). Dudál ha boldog, ha szomorú. Albániában a duda nem ugyanazt jelenti, mint idehaza, kint dudálással jelzik azt, hogy "vigyázz, jövök"! Vészvillogó arra való, hogy az út közepén megálljon, ha be akar menni boltba, haverhoz valamit elintézni.
Az "alkalmazkodáson" van a hangsúly! Magyar rendszámú autót csak kirívó közlekedési szabálysértés miatt büntet, de ezzel ne éljetek vissza!
Amire figyeljetek, ami az albán közlekedésben a legveszélyesebb: a kóbor állatok, többségében kutyák (sok van). Különösen sötétben.
Az oda-visszaút Koszovón át szinte végig pálya, aki közlekedett már kulturáltan autópályán annak nem kell mitől tartania! (m.g., 2022)

Távolsági buszközlekedés

A távolsági buszközlekedés - beleértve az iránytaxi jellegű kisbuszokat - az ország minden részében kiterjedt. A buszok és mikrobuszok menetrendjében eligazodni nagy kihívás egy külföldi turistának. Már az is nagy feladat, hogy az ember megtalálja a megfelelő megállót. Tiranának tulajdonképpen nincs is központi buszpályaudvara. Ha nem saját vagy bérelt autóval akarunk Albániában közlekedni, akkor nagy türelemre van szükség. Előfordul, hogy egy menetrend szerint közlekedő buszt egyszerűen nem indítanak el, mert nincs elég mennyiségű utas. Ha autózzunk, akkor az utak rossz állapota miatt sok helyen nem tudunk 40 km./óránál nagyobb sebességben haladni.

Buszok, kis transzferek is járnak, nem tudom pontosan meddig, de Tiranaba sokáig az biztos. Első nap Durresbe néztem szét, a part nem extrém látvány. Majd tovább álltam hamar Vlorába, kalandos kisbusszal. Ne lepődj meg , hogy a buszmegálló, mint olyan, Albániában alig létezik ! 😅 De segítőkészek az emberek és minden nagyobb város között 1-2 óránként megy valami vagy transzfer kisbusz vagy rendes busz.

Én a rendes buszokat nem használtam, mert mindig pont kisbusz jött. Hát érdekes élmény ezeken utazni, olyan érzésem volt mintha Afrikában játszódó film részese lennék. Lepukkantak, régiek, de valahogy még is hangulatosak. Főleg akkor éreztem annak, amikor én európai azt hittem mikor felszállt egy szegény család kezükben egy tortás dobozhoz hasonlító dobozzal...ami aztán kiderült hogy élő kis csirkék. Jah, és nem mellesleg az autópályán vett fel utasokat random ez a kisbusz, pl. engem is. (2024)

Vonatozás

A helyi vonatok lassúak és meglehetősen alacsony komfortfokozatúak. Személyforgalom jelenleg csak a Shkodra-Durres-Vlore szakaszon létezik.

Taxizás

A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint nálunk.

Ha taxit fognál, és az autón a TAKSI feliratot látod. Az albánok általában minden idegen szót, nevet átírnak fonetikusan, pl. Nju Jork, Bruklin, Xhenifer, olykor még a taxi is taksinak van írva. Sokszor hivatalos iratokon is a külföldiek nevét fonetikusan írják, pl. a Nagy vezetéknevet Nagjnak, a Kisst Kishnek, a Kovácsot pedig Kovaçnak. forrás

Autókölcsönzés

Az ismert nemzetközi gépkocsikölcsönzők Albániában is megtalálhatók.

2022-es infók: Az átlagos ár naponta 41 dollár, de jó üzletnek számít 31 dollár alatt1. A legnépszerűbb autótípus a mini, amely átlagosan 62%-kal olcsóbb, mint a többi autótípus1. A legnépszerűbb autókölcsönző cég a SICILY BY CAR.

Ha Tirana repülőterén szeretnél autót bérelni, akkor az Albania Airport Rent a Car egy lehetséges választás2. A cég telefonszáma: 068 408 80082. Ha más helyen szeretnél autót bérelni Albániában, akkor a Rent Point Albania széles választékot kínál különböző járművekből. A Hyundai i10-től a Ford Tranzitig sokféle modell közül választhatsz. Az árak naponta 26 eurótól kezdődnek.

Albániában autókölcsönzéshez a következő dokumentumokra van szükséged:

Érvényes jogosítvány
Útlevél
A nevedre szóló hitelkártya
Ezenkívül ha külföldről hozod be a saját vagy a bérelt autódat Albániába, akkor szükséged lesz egy zöldkártyára is2. Ez egy papírlap, amely igazolja, hogy az autód rendelkezik a törvény által előírt biztosítással Albániában való vezetés közben

"Még nem találkoztam néppel, amely olyan bensőséges, szeretetteljes viszonyt ápolna gépkocsijaival, mint az albánok. Lehet, hogy régen a juhaikat szerették, de hogy most a Mercedes Benzekhez vonzódnak kórosan, az egészen biztos. Az albán autópark a magyarnál jóval fényesebb. Néhány Smarton és új Minin kívül alig vannak kis autók, cserébe minden nap látni Hummert és Porschét, valamint a legkülönfélébb nyugati felső kategóriás járműveket, de a Mercedesek, Mercik, Merdzsók és Mergák trónját semmi nem veszélyezteti. Gyakran előfordult, hogy tíz szembejövő autóból hat volt Mercedes, és háromnál kevesebb szinte soha. Ennyi autóhoz sok benzin kell, Albániába pedig a nagy cégek még nem tették be a lábukat, így benzinkútból is annyi van, mint a világon sehol.

A rekord egy 10 kilométeres szakaszon 11 kút volt. Mivel pedig az albán utak nem tartanak lépést az járműparkkal, gyakori jelenség például a semmiben végződő szabályos autópálya, szervizből is annyi van, mint a szemét. Az albán ember nem azért vette azt a drága Mercedest, hogy szégyenkeznie kelljen a hiányos úthálózaton rárakodó porral, ezért az ország leggyakoribb kisvállalkozása a Lavazh, az autómosó. Meg sem merném becsülni, mennyi lehet belőle az országban, de nem lepne meg, ha mind a 3 000 000 lakosra jutna egy. És mindig, mindegyik nyitva van, és éppen mosnak is benne egy nyugat-európai rendszámú luxusautót. (2014)" forrás


"Ami nagyon nagyon durva Albániában az a közlekedési morál. Nápolyban ehhez képest úgy vezetnek, mint a kis angyalok. Itt hiába volt zöld a lámpa, szinte alig akartak megállni az autók. Félve mentem át a zebrákon, mert ezek úgy vezetnek, mint az őrültek. (2014)" forrás

"Albániában a KRESZ ismerete kimerül a „zöldnél lehet menni”-ben, szóval ha nekem feltűnik, akkor ott már gáz van. A duda azt jelenti, hogy „jövök!”, az index az egy teljesen felesleges, sokszor csak megtévesztésre használt eszköz, az utakra felfestett sávoknak sincs különösebb jelentőségük, a forgalmi rendőr sokszor csak ront a káoszon. Az, hogy balra kanyarnál a mögötted jövő simán beelőz totál megszokott. A háromsávos úton 5 sávnyi autó sem zavar senkit. A a legviccesebb előzés (4 sávos úton belső sávból balra, ahogy kell, csak épp volt szembe forgalom, így azokat is kikerülte úgy, hogy még kijjebb ment) is csak nekünk tűnt fel.

A skót lovagom az első fél óra után vett egy nagy levegőt és úgy döntött, hogy egy gigantikus dodzsem pályának tekinti innentől az egészet és nem csak bevallottan, de láthatóan élvezte is. A gyalogosok sem sokkal jobbak, ott és akkor mennek át ahol, és amikor akarnak, pl. szatyrokkal átmászni az autópályát elválasztó falon simán belefér. Egyetlen dolgot nem vett be a gyomrom, az pedig az, hogy érdekérvényesítésképpen rengetegszer tolják előre a forgalomban a babakocsit, na, ez milyen már! (2015)" forrás

"Albániában az utak itt minden figyelmeztetés nélkül válnak keskeny, sittel vagy rosszabb esetben hulladékkal felszórt földutakká. A táblák néha jobbra jelzik azt a várost, amely balra található. Az autópályának nevezett autóútról a le- és felhajtás legtöbbször egyszerűen úgy történik, hogy egy szakaszon hiányzik a szalagkorlát, és ha épp nem jön senki, fel lehet hajtani a földútról. A benzinkutakon hiába van részletesen felsorolva, milyen bankkártyákkal lehet fizetni, valójában nincs terminál, a kutas egyszerűen zsebre teszi a pénzt. (2015)" forrás


,, Az autópályákon (itteni viszonylatban annak nevezett utakon) ne csodálkozz, ha például menet közben találkozol a felezőkorláton ülő, nyulat áruló emberrel. Ő a nyulat eladási szándékkal a belső sáv felé, nyújtogatja, és néhányan meg is állnak ezért. De találkozhatsz a leállósávban a forgalommal szemben bicikliző bácsival is, vagy éppen a felezőkorláton átmászó idős nénivel, aki épp a biciklijét emeli át. Indulj ki abból, hogy Albániában minden lehetséges, de még annak az ellenkezője is! Ha egyedi megoldású járművekkel találkozol, amelyekről azt hitted, ilyet csak Ázsiában látni, azon se lepődj meg. Van, akinek csak ilyenre telik, de itt legalább nem fosztják meg ezeket az embereket az önálló közlekedés lehetőségétől. (2017)" forrás,, Az albán riviérának nevezett szakaszon a turizmus kiépítése ugyanis megállt azoknál a dolgoknál, amiből közvetlenül és azonnal pénz jön be: a hotelek, éttermek és teljesen egyforma szuvenírboltok kiépítésénél, és nem terjedt ki semmire, ami csak viszi a pénzt, de a hatása csak jóval közvetettebb: mint amilyen az úthálózat fejlesztése, a parkolóházak építése vagy legalább az utak szélesítése. (Ami pedig nem jellemző az egész országra: északon, a hegyekben például nemrég építették ki az utakat, azt a paradox helyzetet állítva elő, hogy a mindentől távoli, nehezen megközelíthető hegyvidéket elérve a legjobbak az utak most szinte az egész országban.) Így pedig a néhány tucat kilométernyi autópályán kívül Albánia nem más, mint egy hosszú, kétszer egy sávos út, amely a lakott településeken maximum egy sávosra, rosszabb esetben járhatatlanra szűkül, mert jobb híján az út szélén parkol mindenki, kanyarban, szerpentinen, lejtőn, meredélyen, akárhol. Járdák meg hol vannak, hol nincsenek, de inkább nincsenek.

Így az utakon hömpölygő tízezernyi turista miatt az egész napos zaj és folyamatos dudaszó komoly hangszigeteléssel ellátott szállás híján elviselhetetlen, és a legrövidebb autóút is felér egy stresszes balesetkerülő dugóval a forró vasárnapi M7-esen, miközben csak azért nem állandóak a balesetek, mert a helyiek vezetési stílusa, amelyet röviden totális, anarchikus káoszként lehet leírni, magában hordoz valamiféle őrült rendszert, amely révén bár mindenki megenged magának mindent, de fel is van készülve arra, hogy bármi megtörténhet. (És a mindent meg a bármit itt tényleg szó szerint kell érteni, amit az első dugóban, azaz rögtön megért az ember, amikor a kétsávos út hirtelen négy-ötsávossá válik, a jobbról a füvön és balról a két szemközti kocsisor között előző autók miatt.) (2017)" forrás


A repülőtér kijárati oldalán több vállalkozás is üzemel autóbérlést kínálva, de azzal számolni kell, hogy a nyári hónapokban nem mindenkinek van elég autója, akinek pedig több van, az drágább illetve nagyobb összegű kauciót vagy hitelkártyát kér. Nyáron a túlkereslet miatt drágább az autóbérlés, mint más időszakokban. Itt jegyzem meg, egy 30 EUR / éj áron lefoglalt, semmi szolgáltatást nem nyújtó "munkásszálló" vagy egy igényesebb, transzert is biztosító apartman üzemeltető között óriási a különbség! (m.g., 2022)

Étkezés

Meglepően sokan tudnak valamilyen szinten angolul. Csaknem minden étteremben van az étlapon angol fordítás is. Valójában könnyebb Albániában az éttermekben angolul kommunikálni (már ha mi is tudunk), mint Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Az albániai utazás fő élményei közé sorolhatók az éttermi látogatások. A legtöbb étterem kínál tartalmas levest (kb. 650 forint), salátát (kb. 650 forint), pizzát (kb. 1300 forint), tésztafélét (kb. 1300 forint), tenger gyümölcsei kaját (1900 forint) vagy grillezett húst (kb. 1900 forint. Az étkek többnyire finomak, a kiszolgálás jó az árak korrektek, nem drága vendéglőben étkezni. Jellemző, hogy egy szűkebb környéken több étterem is sorakozik csaknem hasonló kínálattal, árfekvéssel és szolgáltatási minőséggel. (2019)

Európában három ország van, ahol egyáltalán nincs McDonald's: Vatikán, Örményország és Albánia.

,, Az éttermi árakról: boltban egy pohár sör hazai 285 HUF, import sör 420 HUF. Pizza, spagetti 1200 HUF. Cola (étteremben) 380 HUF, görög saláta 600 HUF, egy gombóc fagyi 300 HUF" (2021) (1 lek=2,99 HUF)

Ebéd Gjirokastër-ben - Ata fotója

"Hogy az albánok jelentős része legalább egy ideig élt Nyugat-Európában, igazi áldás az országba érkező turistának. Egyrészt mert a lakosság többsége legalább alapszinten beszél valami idegen nyelvet, ami vendégként elég is arra, hogy angol-német-olasz keveréknyelven mindenhol lehessen vacsorát rendelni és megérdeklődni, hogy kinél van a templom kulcsa. De sokan ennél jóval magasabb szinten is bírják a világnyelveket, egészen eldugott vidéki benzinkút alkalmazottai között is akadt olyan, aki kifogástalan angolsággal magyarázta el, hogy mi, mennyi, merre.

A külföldi vendégmunkán összegyűjtött pénzecskéből hazai vállalkozásba fogó albánok pedig nagyon sokat emelnek az idegenforradalom színvonalán. Aki egy athéni étteremben vagy római kávézóban mosogatva kuporgatott össze egy kis tőkét, miközben látta, hogy hogy is kell egy ilyen helyet működtetni, az nem fogja elfelejteni otthon sem a fortélyokat, ha a saját lábára áll. Mind az albán szálláshelyeken, mind az albán éttermekben jóval magasabb a kiszolgálás színvonala, mint Magyarországon, és a minimális árszint feletti éttermekben az is jobb, ami a tányérra kerül.

Ráadásul a töredékéért annak, ami akár Magyarországon, akár az Adria-menti országok közül a többiben megszokott. Tirana-külsőn, a helyi felső tízezer által látogatott étteremben sem sikerült két főnek 7000 forintnál többet elverni, és a felkapott tengerparti üdülőhely legelitebb étterme is csak minimálisan volt ennél drágább. Albániában jól enni fele, de inkább harmada annyiba kerül, mint néhány országgal északabbra, és a szállások árai is hasonlóan alakulnak. Nyáron a tengerparton nem, de az ország belsejében királyi lakosztályokat lehet megszerezni esténként 13 000 forintért. (2014)" forrás

sz. sz. fotója


"Nagyon-nagyon finom ételeik vannak, a saláták mindig frissek, a paradicsom olyan tűzvörös, hogy az már bordó, és igen (el sem hiszem, hogy ezt leírom), van az az ország, ahol finomabb a tejföl. Csak a fiatal állatot használják főzéshez, és még most is átfut rajtam a kellemes borzongás, ha arra az isteni sült gidára gondolok, amit együtt ettünk, de szerintem a turistás helyeken annyira nem veszik ezt komolyan, ott igenis eléd tolják az öregebb állatból készült kaját. Persze az is finom, félreértés ne essék! A tengeri herkentyűk és halak is ott vannak a topon, de a kedvencem a tave dheu (ez ilyen pörköltszerű cucc túróval keverve cserépedényben).

Ezek után kicsit furcsa, de igaz: elég szűkös a választékuk. Mindenhol ugyanazt a kb. 15-ös listát kínálják, és ha az ember ott él és főz magának illetve néha elmegy étterembe, az ok, de turistaként ha más választás nincsen, kicsit egyhangúvá tud válni. Ami viszont világbajnok minden tekintetben azok a sütik, mert vannak cukrászdáik is és volt ahova még az egész nyaralás végén csak azért visszautaztunk, hogy még egyszer sütizhessünk náluk. Viszont, képzeljétek, nincs koktél. Sehol! Persze az életnek nem elengedhetetlen része, na de mégis csak egy bő hetet tengerpartokon töltöttünk! (2015)" forrás


"Mivel rengeteg albán ment dolgozni Olaszországba, gondoltuk, az itáliai konyha biztos kiváló lesz. Az árak alapján a helyi gazdagokat kiszolgáló étteremben az egyébként tényleg kiváló, friss tengeri halakból készült, kétfogásos vacsoránkat két óra alatt sikerült csak szervírozni. Azért ezt annyira nem bántuk a pazar naplemente miatt. Nagyon becsületesek, nem kell félni túlszámlázástól. Nagyon kellemes élmény volt, hogy amikor egy étteremben nem volt kávé, akkor csak annyit mondtak, semmi gond, megoldják. A pincér átlépett a szomszédos kávézóba, és már hozta is az italainkat. Erről a szomszédból hozta a számlát, és nem kért semmilyen felárat. A kávézók egyébként a helyi élet központi elemei, szinte mindenki beugrik egy feketére mindennap. Az olasz kapcsolatok miatt kiváló is minden kávé, de ha reggeliznénk, akkor magunknak kell hozni a pékségből az ételt, azt szinte sosem tartanak. (2015)" forrás

,, A modern éttermeken kívül vannak olyan helyek is, ahol a mát a régmúlttal (ókor vagy középkor) ötvözték. Sok helyen a középkori várak műemlékvédelmét úgy oldják meg, hogy azokat az állam étterem üzemeltetésre bérbe adja vendéglátósoknak, cserébe a vendéglátós rendben tartja a középkori várat és környezetét, mindezt a műemlékvédelmi hatóság felügyelete alatt.

Az ételeket általában az asztal közepére tálalja a pincér, onnan szed magának mindenki ízlése és kapacitása szerint. Turista helyeken természetesen kiporciózott adagok is vannak, hiszen nem várható el egy külföldi látogatótól, hogy ismerje az albán étkezési szokásokat.

Albániára is érvényes, mint bármely más országra, ahová turistaként látogatunk, hogy ha igazán helyi ízeket szeretnél kóstolni, térj be oda, ahol a helyiek étkeznek. Kis kifőzdékbe, sütödékbe, ahol a berendezés egyszerűbb, pincér sincsen, a tulajdonos vagy valamelyik családtag szolgál ki. Biztos, hogy azt kapod, amit az ottaniak, és az árak is mérsékeltebbek, mint a turista helyeken.

A bureket, az albán nemzeti gyorskaját, amelyet tölteléktől függően 30-100 Lekig (70-230 Ft) terjedő áron minden utcasarkon lehet kapni. Van húsos, káposztás, babos, spenótos, túrós, paradicsomos. A qofte (ejtsd: tyofte), amit szintén mindenhol árulnak, ugyancsak egy közkedvelt étel. A szerb csevapcsicsához, vagy a román micshez hasonlatos fasírtszerű hús, szintén olcsón. (2016)" forrás


,, Számos étteremben szabad tűzön sütik a húsokat és a zöldségeket. A csontos húsokat az albánok ízletesebbnek tartják, valamint azokat lehet „kézzel-villával” enni. Van egy találó mondásuk is: „A nőt és a húst kézzel fogjuk, a szénát pedig vasvillával.” Tehát a húst kézzel esszük, a zöldségeket, salátát villával. Mivel az éttermekben mindenhol papírabrosszal terítik le az asztalt, nem számít, ha „malackodunk”, mert az étekezés végén a pincér egyszerűen összefogja az abroszt, és azzal mehet a szemétbe. Szinte minden ételhez hoznak citromot is, ami például a halételek és levesek ízesítésén túl azért is jó, mert a nyári melegben frissít, valamint az étkezés végén a kinyomott citromba törölhetjük a kezünket, ami kiválóan oldja a zsírt, így az elengedhetetlen kávé megivásáig nem kell felállni az asztaltól." forrás kezet mosni." forrás


Tapasztalatom tavaly Albániában:
- beültüunk enni egy apartmanház aljában lévő étterembe családostul, a gyerekek éhesek voltak.
Kérdezem a pincér srácot, hogy lehet-e kártyával fizetni,mert nincs nálunk albán lek. Mondja, hogy sajnos nem!
Mondom akkor van-e a faluban ATM?
Mondja nincs.
Akkor hol van?
Mondja, hogy a városban, ami 20 km ide.
Puff.
Akkor mi legyen?
Mondja, egyetek nyugodtan, aztán majd behozzátok holnap!
Ilyet mikor láttál Magyarországon? (2022)


Albániában nincs borravaló. Természetesen ők sem ellenségei a pénznek, de nem várják el. Ha elégedett vagy és adsz, elfogadják, de vidéken többnyire ma még nem is értik, miért adsz többet, mint ami a blokkon van. (2023)


Örök és globális turisztikai szabály, ha jót akarsz enni, egyél ott, ahol a helyiek esznek. Ezért ha nincs különösebb igényed arra, hogy abroszos, három kanál, három villa, három kés, három pohár teríték mellett étkezz, keresd Albániában a papír abroszos kisvendéglőket és ne csak az árak miatt, hanem azért is, mert jobb eséllyel jutsz tradicionális albán ételekhez.
És ha már anyagiak jönnek szóba, ma már érdemes ügyelni arra, hogy itt is jó eséllyel érdemes előre tisztában lenni az árakkal, legjobb, ha van beárazott menü. Az albánok a szegénység miatt hajlamosak arra, hogy úgy véljék, a külföldi jóval tehetősebb náluk, ezért külföldinek többnyire drágább a cech, mint a helyeiknek. Árazott menü esetén ilyen hiba nem fordulhat elő. Természetesen ez nem tipikus, de könnyen bele lehet futni....(2023)


. Isteni finom minden(kivéve a gyorskaját, az felejtős), aki szereti a tengeri kütyüket annak ez egy Mennyország. A kedvenc kis éttermünk idén sem hagyott cserben, ugyanaz a minőség és mennyiség mint tavaly. Ők a Kosova Restaurant a parton. A pizzájuk első osztályú, bár ez általánosságban is elmondható, olasz ételekben nagyon jók. Itt a pizza 500-800lek. Láttam valamivel olcsóbban is máshol.

Egy 2 személyes haltál 2500lek, egy tál kagyló 500 lek, tintahal 800lek, tenger gyümölcsei spagetti 800lek, érdemes megkóstolni az agyagedényben még forrva tálalt finomságaikat ezek is 600-800lek körül vannak. A grillcsirke 600lek, a csevap darabja 50lek a grillcsirkésnél, az étteremben 450lek 8db. Görög saláta a grillcsirkésnél 200lek, étteremben 400lek. A sült krumpli 200 és 300lek. 5en vagyunk 2 kamasszal, mondhatom rengeteget eszünk🙈🙈, 4000- 6300ig fizettünk eddig mindig sörrel, rakival, üdítővel. Reggelire finomak a péksütik, a burek stb. Albániában jó enni. (2023(

Vásárlás és pénzváltás

Pénzváltás:
Megérkeztek a Rinas reptérre, "becsekkoltok" az országba, és szembejönnek a pénzváltók. Ilyenkor, aki még nem járt kint, hajlamos engedni a csábításnak és "itt a váltó, de jó, nem megyek én sehová, jó lesz ez".
De: lehetőség szerint reptéren vagy bankban a pénzváltást (EUR --> Lek) kerüljétek. Jelenleg a "reptéri árfolyam" 100 EUR = 9 200-9 300 lek, ugyanez (második kép) egy normál váltóban, ugyanazon napon 100 EUR = 10 100 lek.
Ha nem sikerül a váltás, vagy nem szeretnétek váltani, úgy egyre több helyen bankkártyával vagy lényegében már mindenhol EUR-ral ugyanúgy tudtok boldogulni. (2024)

2023: Mi azt tapasztaltuk, hogy a part közeli boltokban ilyen árak vannak, mint itthon. Viszont egy nem felkapott és nem tengerparti városban olcsóbbak a nagyobb boltok.

  • Albániában a banki szolgáltatások elfogadható színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen található pénzfelvevő automata, és számos üzletben már lehet bankkártyával is fizetni. Tanácsos azonban arra készülni, hogy a legtöbb helyen készpénzzel tudunk csak fizetni.
  • Sok helyen próbálnak minket rávenni arra, hogy a helyi pénz helyett inkább euróval fizessünk. Ragaszkodjunk a lekkel való fizetéshez, mert így járunk jobban. Az eurós árat úgy adják meg, hogy számunkra rossz árfolyamon kalkulálnak.
  • Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.
  • 1 albán lek (ALL) = 3,80 HUF (2024. MÁRCIUS)
  • Tirana központján kivül van néhány nagy bevásárlóközpont (pl. Tirana East gate, QTU, Citypark). A Skander bég tér közelében, a nagy mecset mellöl közlekednek ingyenes ingajárati buszok némelyekhez.
  • A cigi olcsóbb, mint Magyarországon: kb. 800 forintnak megfelelő lek egy csomag

K-T. Gy fotója

Otthon vásárolsz albán LEK-et!
Magyarországon is olykor lehet vásárolni albán fizetőeszközt, LEK-et, jellemzően Budapesten, de rettenetesen drága (rossz beidegződés pl. a korábbi horvát kuna váltás miatt, vagy a kádári valuta könyv miatt 😃 ).
Albániában a nemzetgazdaságban is számottevő tétel miatt hatalmas a vendégmunkások hazautalása, ezért megszámlálhatatlan helyen van pénzváltó, ahol korrekt és egységes árfolyamon váltanak főleg eurót, de bármi más "kemény" valutát, akár az utcai árusok is (nem az árfolyamon nyerészkednek, de ez egy másik történet).
Boltokban is fizethetsz itt euróval, és akár LEK-ben is adnak vissza, ha úgy kéred.
Persze 50 LEK tétel kávét nem lehet euróban kifizetni, fém eurót nem fogadják el szívesen.
Ezért hozz pl. eurót és válts olykor - olykor épp annyi LEK-et, amennyit 1-2 napi költésre előre gondolsz.

Ha van, hozz bankkártyát, viszonylag sok - sok helyen tudsz fizetni, én kb. 60-40 %-ban ezt használom évek óta. Pénzfelvételt azonban a bankok nem tolerálják kedvesen, erre ne építs.... (Nem Albán specifikus probléma!)

Volt már, aki mindenféle fizetőeszköz nélkül utazott ki, pusztán forinttal (van ilyen is 🙂 , pl. egy kiadós párkapcsolati veszekedés után felpattant a sértődött pasi az első gépre, ami itt tette le 😃 ), ha ilyen csapdába esel, akkor sincs gond, Tiranában váltanak forintot is LEK-re, természetesen horror árfolyamon....


,, Ha a piacon a termékeken tízszeres árat látsz kiírva: Albániában 1965-ben történt egy pénzügyi reform, aminek következtében az addig használatos pénzükből elhagytak egy nullát, így lett az új Lek. Ennek ellenére a lakosság túlnyomó része még mindig régi Lekben számol (még a fiatalok is). Ha valami 100 Lekbe kerül, ők azt 1.000 Leknek mondják, de mindenki tudja a valós értéket. Tehát ha a piacon azt látod, hogy a paradicsom 400 Lek, akkor annak a valós értéke 40 Lek/kg, azaz kb. 100 Ft. Egyébként tényleg ennyibe kerül szezonban. (2017)" forrás


,, Mit érdemes vásárolni?

Az albán élelmiszerek közül olívaolajat, olajbogyót, fügelekvárt, Szkander bég konyakot. És a szokásos ajándéktárgyakat, az albán nemzeti lobogót idéző piros alapon fekete sasos pólót, sapkát, labdát bármelyik ajándéküzletben, és Kruja-ban kézzel készített dolgokat, ezüst ékszert, olajfából faragott használati tárgyakat, szép terítőket, sálakat. Esetleg egy kis kecske- vagy birkasajt is elfér a bőröndben. (2018)" forrás


Bankkártya (Revolut kártya) használat (EUR vagy Lek?)
A bankkártya használat Albániában még nem mindenhol elterjedt, nagyobb boltokban elfogadják, kisebb tengerparti marketekben pedig inkább nem. Bankkártya legyen Nálatok, ahol tudjátok használjátok (nincs lenyúlás, nincsenek rejtett költségek, kb. mintha az EU bármelyik országában használnátok).
Az EUR-t helyben célszerű átváltani és lek-kel fizetni. Vannak kisboltok, egyes helyek ahol nem szeretik, vagy nem jól váltják, de pl. vannak benzinkutak, ahol 1 EUR = 119-120 lek és korrektül váltják. Összességében lek-kel, ahol tudtok ott kártyával fizessetek.
Ahol fogadnak bankkártyát, ott tudtok Revolut kártyát is használni!
Utazáskor kizárólag EUR-t hozzatok (vagy előző évről megmaradt Lek-et 😉 ) Pénzváltással Magyarországon nem kell foglalkozni, egyrészt rosszul váltják, másrészt kevés helyen, Albániában pedig "minden sarkon". Legrosszabbul a reptéren váltanak. (m.g., 2022)

Krujai bazár

"Évezredeken át fennmaradt, a 20. század elején majdnem eltűnt, de a kommunista rezsim alatt újra életre kelt a Pazari i Derexhikut, avagy a krujai öreg bazár. Az 1900-as évek elején még 150 bolt színesítette, tartalmazva mindazokat a dolgokat, melyre a városnak szüksége volt, ma 60 üzlet működik, tömve kizárólag turistáknak szánt tárgyakkal. Kruja városa Albánia egyik leglátogatottabb turista célpontja, a krujai várba a macskaköves bazársoron át vezet fel az út. A bazár igazi keleties hangulatú, fellelhetők új dolgok és régiségek, a különbség csupán annyi, hogy itt az eladók nagyon segítőkészek azonban diszkrétek, nem akarják minden áron ránk sózni a portékájukat, de szívesen elbeszélgetnek velünk, és nagyon örülnek, amikor megtudják, hogy MAGYAROK VAGYUNK!" forrás

f.m. fotója

Szórakozás

Közbiztonság

Albániában az utóbbi időben megszaporodtak a gépkocsik vagy ingatlanok illetve azok tulajdonosai elleni, célzott, távirányítással működésbe hozott bombákkal végrehajtott támadások. A merényleteknek a célszemélyeken kívül a támadás közelében levő járókelők személyében vétlen áldozatai is lehetnek. Szintén új jelenségként közúti közlekedési eszközökön utazók elleni, halálos áldozattal is járó rablásra is sor került az elmúlt hetekben, illetve gyakoribbá váltak az erőszakos, élet elleni bűncselekmények.

Bár lopások ritkán fordulnak elő, a zsúfolt strandokon nem javasoljuk értéktárgyak, okmányok szabadon hagyását. Útlevél, személyi igazolvány felhasználására ritkán van szükség, így célszerűbb azokat zárt helyen tartani.

Az ország legnagyobb részén – különösen a városokban és a tengerparti üdülőövezetben – a nappali órákban alapvetően megfelelő a közbiztonság. Turisták elleni szervezett, ismétlődő akciók nem jellemző gyakorisággal, de előfordulnak. Az észak-albániai Tropoja városában történt szándékosan provokált ütközés, melynek kapcsán azonnali, helyszíni kártérítést követeltek az elkövetők, Durresben a tengerparti övezetben útlevelet, értékeket loptak el, míg Tiranában ismétlődő gyakorisággal történt utcán viselt ékszerek leszakítása külföldiek, közöttünk honfitársunk sérelmére. A jelzett esetek a nyári idegenforgalmi szezonban történhetnek, ezért fokozott óvatosságra van szükség a közúti közlekedésben – különösen a kerékpárral és motorral érkezők esetében - és a városnézések során is.

Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul markánsan jelen van az országban. Továbbra is igen jelentős számú fegyver és lőszer van illegálisan a lakosság és a bűnözők kezében. Az egyes bűnszervezetek közti leszámolásoknak néha vétlen áldozatai is vannak. Emiatt változatlanul nem javasolt a késő esti órákban sem Tiranában, sem a vidéki városokban az utcán tartózkodni és célszerű elkerülni a kétes hírű szórakozóhelyeket.

Rendőrautó Ksamilban - k.v. fotója

A rendőrség az ország egyes hegyvidéki területeit nem tudja ellenőrzése alatt tartani. Ezek a területek egyben az ország legelmaradottabb, legnehezebben megközelíthető részei is, ahol ritkán fegyveres bandák rablásaira is sor kerülhet (Tropoja és Bajram Curri városok körzete, délen pedig a Gjirokaster város közelében lévő Lazarat település körzete). E területeken nappal is csak csoportosan, helyi kísérővel ajánlatos az áthaladás.

"Albánia veszélyes – szervezett bűnözés, korrupció? Bűnözés, korrupció minden országban van, de megnyugtathatlak, Te mint közember, turista, semmit nem látsz, érzékelsz az országnak ebből a szegmenséből. Egyébként küzdenek ellene, és nagyon jó eredményeik vannak. A közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint például Magyarországon, sőt, nagyon sok tekintetben jobb. Sok a rendőr az utakon, és a külföldiekkel itt is elnézőek. (2016)" forrás


Albániáról igen rossz véleménnyel vannak imádott kis hazánkban - is. Koszosak, kirabolnak, meglopnak, eladják a vesédet, ott még háború van, maffia hatalom van, Albánia a Balkán segglyuka ... (ezek a pejoratív téveszmék)...
Bátran állítom, hogy innen még alig - alig ment haza rossz élménnyel valaki, ami ezeket az előítéleteket illeti.
A közbiztonság zseniális, a háborút a Délszláv háború miatt vélik ..... Ami ugye itt nem volt soha... A maffia, a vérbosszú, bármennyire is albán gyökerű, az utca embere ebből semmit nem lát, érez, annyira látens....
Legjobb, ha személyesen megtapasztalod.  (2023)

Magyar külképviselet

Konzuli hivatal

  • Telefonja: (00)-(355)-(4) 355-4-223-2238 - Ügyelet: 00-355-4-2232-238
  • Konzul: dr. Kulcsár Antal - E-mail: mission.tia@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

1. A mobiltelefonos hálózatok az ország legnagyobb részében elérhetőek, a lefedettség a távoli hegyvidéki területeken azonban nem teljes.

A tiranai reptéren lehet venni telefonkártyát az Albtelecomnál. 8,50 euró és 15 gb internetet tartalmaz, és 1000 percet valamint 10 perc nemzetközi hívást is. A kártya 14 napig használható.

Tourist pack / Internet:
Vodafone lefedettsége jó, boltban, kártyafüggetlen telefonba SIM kártyát lehet venni mellyel úton is van Nálatok Internet (repülővel érkezve Vodafone bolt van a Rinas reptéren belül, autóval érkezve kártyát tudok vásárolni már Koszovóból betérve a határ után. Rinas Airport-on 2000 lek volt egy ilyen csomag, melyet 1 telefonba betéve a Net megosztható és az adatmennyiség magas (úgy emlékszem 32 Gb.). (m.g., 2022)

2. Albánia Bulgárián kívül az egyetlen európai ország, ahol az igen-nem kifejezése fordítva történik, a bólogatás nemet, az oldalra való fejingatás pedig igent jelent.

3. Albánul a jo szó azt jelenti, hogy nem, tehát amikor mi magyarok buzgón mondogatjuk, hogy Jó, jó, és még bólogatunk is hozzá, azt ők úgy értelmezik, hogy mi valamire nagyon nemet mondunk. forrás

4. A tengerparti szakaszon a nyári csúcsszezonban átmenetileg előfordulhatnak korlátozások a vezetékes vízhálózat és az elektromos hálózatban.

5. A legforróbb időszakban gyakoriak az erdő- és bozóttüzek, melyek miatt elterelések, útlezárások előfordulhatnak.

6. Vízi járművek használatakor körültekintően járjunk el a balesetek elkerülése érdekében, az ilyen eszközöket használó helyi személyek gyakran nincsenek tisztában a vonatkozó szabályokkal.

7. Regisztrálj konzuli védelemre!
A konzuli védelem jó. Pár perc és regisztráció után praktikusabban élvezed a konzuli szolgáltatásokat és védelmet, akárcsak ha elhagyod az úti okmányodat, de komolyabb bajok esetén is.
A Magyar külképviseleti misszióra bármikor korrektül számíthatsz!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Zánki Pil Zsuzsa, 2023. 06. 26. 11:32
Sziasztok!
Sátras túrakerékpárostól kérnék infót!
Bármi, de leginkább észak Albánia érdekelne! (SH21 fel-le, ivóvízlelőhelyek, jó vadkempinghelyek, olcsóbb büfék, stb.) Köszi!


BABICS, 2017. 08. 09. 08:38
Nagyon átfogó szėp muka. Lenne egy kérdésem? Nem e változót az Eus elátás a cikk elkėszülėse óta? Ėrdekesėg kėppen írom A Menyem be ment az OEP -hez El monddta hogy Albániába szeretnénk utazni semmi gond van egyezmény ės simán ki állították az Eus kártya mellé az Albán ki egėszitö papírt. Ezen fel burkolva el mentem a Teve utcába ott közölték hogy nincs csak Montenegró Szerbia ės Bosznia -Hercegovina próbáltam ėrvelni de hasztalan kértem abból ami kapható ės zaklatottan távoztam Hol lehetne meg tudni mi az igazság? Választ elöre is köszönöm Egy aggódó Nagymama


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon