ÚTIKRITIKA.HU / Albánia


hirdetes


útikritikák


Albánia

  Odautazás | Szállás | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

.

Berat - Sz. Sz. fotója 

Odautazás

  • Repülő: Albániában egy nemzetközi repülőtér működik a főváros mellett (Mother Teresa Airport). a Wizzair hetente kétszer üzemeltet járatot Tiranába.

  • Hajó: Nemzetközi személyhajó- illetve kompkikötő Durres városában működik (elsősorban dél-olaszországi kikötőkkel összeköttetésben.
  • Vasút: Nemzetközi vasúti összeköttetés Albániával nem működik.
  • Busz: A nemzetközi buszközlekedés a szomszédos országokból Tiranába albán személyszállító cégek közreműködésével oldható meg.

Autó

"Amióta megszűnt a Malév, nincs közvetlen repülőjárat Tiranába. Aki túl akarja bonyolítani a dolgot, az elrepülhet az olasz csizma Achilles-ínében található Bariba, majd onnét átkompozhat az albániai Durresbe, aki viszont az egyszerűbb megoldásokat szereti, az összeszorítja a fogát, beül a kocsijába, és elindul a végtelenbe. (Nyáron a Wizzairnek van Budapest-Korfu járata is, onnan tényleg csak egy rövid kompút Dél-Albánia – a szerk.)

Budapestről Tiranába 15 óránál kevesebb idő alatt csak nagy szerencsével és váltott sofőrökkel lehet eljutni. Az útvonaltervezők sem kecsegtetnek 13 óránál jobb eredménnyel, de ezeket nyugati emberek fejlesztették, akik nem hallottak dél-balkáni útépítésekről és határőrökről. Az autós nyaralásnak cserébe megvan az előnye, hogy a saját járművel nagy szabadság jár, viszont az a hátránya is, hogy egyes látnivalókból az ember utólag nem feltétlenül magára a látnivalóra emlékszik, hanem például arra az izgalmas esetre, amikor Berat várába felfelé tartva kocsija lefulladt a szűk, csúszós márványkövekkel kirakott emelkedőn, majd milyen kálvária volt visszafordulni és parkolóhelyet találni.

Nekem végül 16 órámba tellett eljutni egyik fővárosból a másikba, és valahol Shkoder városa és Tirana közt egy kamion mögött lépésben zötykölődve meg is esküdtem arra, hogy az életben soha többé nem megyek ilyen távolságra autóval nyaralni. (2014)" forrás


"Egy kisebb Balkán-túra keretében, Koszovón keresztül érkeztünk meg Albániába. A két albán köztársaság között a határ jelképes, két perc alatt átjutottunk, és a 2500 méteres hegyek között haladó autópályán ereszkedtünk le a tengerparti síkságra. Már ez az utazás is sokat megmutatott az országból.

Kukës és a határ között ugyan van autópálya, de a nagyobb hidaknak még csak a fele készült el, ezért gyakran kétszer egy sávosra szűkül az út, komolyabb figyelmeztetés nélkül. A szalagkorlátokon kis létrák könnyítik meg a gyalogosoknak az átkelést. Az úton település alig, érintetlen természet, lenyűgöző hegyi folyó annál több van. Igencsak kontrasztos az osztrák színvonalat hozó több kilométeres autópálya-alagút és a félkész házak, több évtizedes Mercedesek kombinációja.

Tiranába az 1-es főúton utaztunk tovább, és több furcsaságra is felfigyeltünk. Először is, majd minden kilométerre jutott egy benzinkút. Másodszor az úttal párhuzamosan bevásárlóközpont futott, jó húsz kilométeren keresztül például csak bútoráruházak sorakoztak. (2015)" forrás


,, Tavaly kétszer is voltam Albániában autóval, simán ment a belépés, igaz kisebb határátlépőket választottunk. Az albán - macedón határról hallottam olyan sztorikat, hogy elkezdenek mindent kipakoltatni (Sveti Naum - Pogradec), de állítólag 10-15 euró megoldja rögtön a gondokat. Mi másodszor Vermosh-nál léptünk be, nem volt nemzetközi zöldkártyánk, ment is a kekeckedés, aztán mondták, hogy adjunk €15-t. Mi végül nem adtunk, ők meg elunták a játékot és beengedtek minket. (enté, 2019)

Komp

Minden bizonnyal a legszebb szocreál Enver Hoxha stílusú épület Albániában a vlorai nemzetközi kikötő utasterminálja...vetekszik Tiranában a főtéren az óriási mozaikos Nemzeti Múzeummal
Vloránál a legkeskenyebb az Adria Olaszország és Albánia között
Egymást érik a hajók 50 Euróért Brindisibe.. öt óra az út persze Bariba repülni Tiranából lehet 15-ért is 🙂

Szállás

Albánia turisztikai értéke évről ére nagyobb. Ha valaki  csak pár napra megy, érdemes előre szállást foglalni. Ezen a linken össze lehet hasonlítani a legjobb áron kínált tiranai szállodákat. Édemes arra is gondolni, hogy a legolcsóbb szállás könnyen lehet a központtól messze, a közlekedés legnépszerűbb eszköze pedig a taxi. Amitől az olcsó szállás hirtelen drágává válik.

A nagy forgalomra tekintettel ritkán előfordulhatnak túlkönyvelések a szállodákban és magánszállásokon, a foglalásokat érdemes a kiutazás előtt még egyszer e-mailen leellenőrizni.

,, Albániában a szálláshelyek nagy többsége elfogadható állapotban van, és príma az ár-érték arány. Pl. Sarandë-ban egy 100 négyzetméteres apartman 5 személy részére csupán 50 euróba került. Egy jobbtiranai 4 csillagos hotelben egy szoba egy éjszakéra 60 euróba kerül, Gjirokasterben egy régi házból kialakított 3 csillagos hotelben egy tágas szoba 30 euróba kerül. (b.l., 2019)


,, Ne foglaljatok Bookingon szállást Albániában.
Albániában mindenhol lehet foglalni szállást, akár telefonnal is lehet közvetlenül a szállást hívni, és emailen keresztül elküldik a foglalást.
előre kell valamennyit utalni nekik vagy éppen szerencséd van, és megvárnak (ingyen foglalnak).

A booking ott nem mükődik. Egy szobát szoktak velük kiadni, mert a sok lemondás miatt, meg attól hogy nem jönnek el a vendégek és nem is szólnak, sok volt a rossz tapasztalat a szállásadóknak.
Rengeteg szállást lehet interneten találni. Amit az egyik csoporttag is írt, google street view-n keresztül is lehet keresni.
A szállás képeken lehet látni a környéket is. Erről írásban lehet őket megkérdezni, hogy milyen távolságra van a part és milyen távolságra a medence. Albán mentalitásban nem mérünk 100-200 métereket, és lehet hogy csak azt írják: itt van közel.
Sok a szállás ahol nincsen ajtaja /függöny a tusolónak. Ezt előre ki lehet deríteni. Ha nem tetszik, akkor folgalj egy másikat, mert itt panaszkodni nem igazán fog tudni segíteni egy függöny/ajtó beszerelésében.
Az ételek mindenhol fantasztikusak. Nekem óriásiak az adagok, valakinek meg éppen kicsi. Albán mentalítás szerinte leülünk 4-en, akkor bíztosan 10 féle ételt fogunk rendelni, és eszünk picit innen és picit onnan. Nálunk nem szokás csak egy tál ételt rendelni. Ha már étterembe ülünk, akkor 2-3 saláta, 2-3 főétel...stb... (A.I., 2021)

z. m. fotója

Úti okmányok és vám

2023: Tévhit, hogy Albániai belépéshez útlevél kell. Útlevéllel is be lehet lépni természetesen, de elégséges a személyi igazolvány!
DE!

Az igazolványnak a belépéstől legalább 90 napig érvényesnek kell lenni! Ha ez nincs meg, a határrendészet elutasíthatja a belépésedet. Autóval max. visszafordulsz, de a reptéren ott ragadhatsz a terminálban, mint Tom Hanks a Terminál c. filmben, Karkhoziából.....
Nagyon fontos járművel utazás esetén az érvényes "nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolvány" (leánykori nevén a "zöld kártya")! Ezt nagyon komolyan veszik (tranzit országokban is, pl. Szerbia, Észak-Macedonia, Montenegró etc...).

Ha nincs nálad érvényes igazolvány kinyomtatva, a határrendészet megtagadhatja a belépést.

Jó hír, hogy minden határátkelőn van biztosítási ügynök (kis irodákban, bódékban, mert az Albán gjmű felelősségbiztosítás csak belföldön érvényes, külföldön nem, mint pl. az olaszoknál, ezért jó üzlet ezt árulni 24 órában a biztosítók részéről a határon), ezért ha ebbe a dugába estél, semmi gond, plusz pénzért megveheted.... Na de minek költs erre...

Célszerű eltenni a hazai TB kártyádat, mert a magyar és az albán állam között eü- baleset ellátási nemzetközi egyezmény van hatályban már elég régen, magyarokat magyar biztosítás alapján ellát itt is az eü. rendszer (cserében az albánt is a magyar rendszer).
Mentsd el a fontos albán telefonszámokat (Magyar konzulátus, segélyhívók, Albán Tregu ❤ etc... )

Vám: A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be- és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Mohay Ágnes, 2018. 05. 12. 22:19
Augusztus 4- től 11-íg tervezünk Albániába menni.
A hotel Eni Velipoja-bán szeretnénk szállást foglalni. Szeretnénk segítséget kérni, milyen ez a szálloda, valamint a környék? Érdemes-e itt foglalni,vagy keressünk inkább másikat?
Nincs tapasztalatunk,véleményt nem találtunk róla, megköszönjük a tanácsot.
Köszönettel:
Ágnes


úti kritikus, 2018. 03. 04. 15:15
Ferenc!

Javítottuk a hibát. Lehet személyivel utazni, de legyen érvényes a visszautazástól számított 3 hónapon belül.


Supak Ferenc, 2018. 03. 04. 13:24
Most olvastam, csak útlével lehet beutazni, egy másik oldalon irták, hogy személyigazolván is elég a beutazásnak. Mi
az igazság?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon