ÚTIKRITIKA.HU / Korça


hirdetes

útikritikák


Korça

Korça-ról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás |Közbiztonság|Más praktikus információk |Régi bazár|Katedrális|Más látnivalók| Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Korça-ról bevezető

albánul: Korçë)çë (kiejtés: korcsa)

Korça  Albánia délkeleti részén található. Tiranától, az ország fővárosától közúton körülbelül 170 kilométerre délkeleti irányban helyezkedik el.

Lakosság (2024-ben): 58,259

Korça hosszú történelme során fontos kereskedelmi és kulturális központ volt. A város a bizánci, oszmán és később az albán nemzeti ébredési mozgalom fontos helyszíne volt.
Az oszmán uralom alatt a város jelentős fejlődésen ment keresztül, és sok építészeti emlék maradt fenn ebből az időszakból.

Korça híres a kőből épült házairól és szűk utcácskáiról, amelyek a város jellegzetes képét adják.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Szép a Mirahori-mecset

2. A közlékeny dominózó pasik a Vangjush Mio parkban

3. Az ortodox ikonok látványos sokasága a Középkori Művészet Nemzeti Múzeumában

Nem tetszett

1. Szomorú látvány a központban több utca is tele van bezárt boltokkal. Úgy hallottuk, hgyy a régi kézművesek képtelenek kifizetni az új bérleti díjakat.

Vélemények

Bár a sör nevét viselő városnak vannak kellemes oldalai, Korça nem tartozik a kedvenc állomásaink közé Albániában. Nem találtunk sem olyan vonzerőt, mint amit Beratban vagy Gjirokastër-ben élveztünk. Mindazonáltal Korça jókedvre derített minket, mert itt nyáron nem olyan kíméletlen a hőmérséklet.

A várost érdemes meglátogatni, ha amúgy is a közelben vagyunk, de nagy kiérőt tán nem érdemel meg. Kivéve ha augusztus van, és éppen akkor van a városban a sörfesztivál. (Aji, 2023)

Odajutás

Az utazás Tiranából Korçába autóval általában 3-4 órát vesz igénybe, az útvonal és a forgalmi viszonyok függvényében. Az út során az SH3-as és az SH79-es főutakat lehet követni, amelyek Tiranát és Korçát összekötik.

Szállás

Helyi közlekedés

Étkezés

Korça ismert a tradicionális albán konyhájáról, különösen a "lakror" nevű helyi specialitásról, amely egyfajta rétes.

R. Gyuri fotói

         Korçában található Albánia egyik legismertebb sörfőzdéje, a Korça sörfőzde, amit 1928-ban alapítottak. - R. Gyuri fotója

Vásárlás

Közbiztonság

R. Gyuri fotója

Más praktikus információk

Régi bazár

Katedrális

Albánul: Ngjallja e Krishtit Cathedral

A Korçë Krisztus feltámadásának székesegyháza az albániai Korçë fő ortodox temploma. A 20. század elején épült, és 1996-ban épíítették újjá. Ugyanis a kommunista diktatúra vallásellenes korszakában teljesen elhanyagolták. A rendszerváltásuk után hozták helyre, csaknem újra fel kellett épíeni. 

A belső tér lenyűgöző. Az óriási aranycsillárok alatt színes szentek százai figyelnek minket komoly tekintettel , ölcsességtől sugárzó szemekkel. Az ecsetvonások modernek, miközben visszaadják az ortodox mozaikok évezredes stílusát. (aji, 2024)

A katedrális előtt a Nemzeti Harcos Emlékműve - R. Gyuri fotója

Más látnivalók

A Középkori Művészet Nemzeti Múzeuma

Digitális művészeti galéria

Közeli látnivalók

A város közelében található a Prespa-tó, amely Albánia, Görögország és Észak-Macedónia határán fekszik, és gazdag a biodiverzitása.
Korça környéke hegyes-dombos, amely kiváló lehetőséget kínál túrázásra, természetjárásra.

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotóiKommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon