ÚTIKRITIKA.HU / Saranda


Saranda

Sarandáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás|Közlekedés| Étkezés| Szórakozás|Egyéb hasznos információk|Strandolás| Látnivalók| Közeli programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

Sarandáról dióhéjban

Albán írásban: Sarandë (albán kiejtés: száránde)

15 ezer lakos.

Sarandában nagy az éttermek választéka és sok kicsi bolt található. Nem egy igazán romantikus légkörű város, nagyon betonos, de modern és láthatóan fejlesztik a nyaralók számára az infrastruktúrát. 

Saranda térségében a strandok jól felszereltek, teljes mértékben kavicsosak. Magában a városközpontban nincs igazi strand.

Augusztusban rettenetesen nagy a tömeg, mert pluszban jön egy csomó olasz is. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A parton a Tetova étteremben jót ettünk, és a kikötő közeli Fredi nevezetűben is, vagy Taverna Rrapo

2. Baromi olcsó a közstrandokon a napozóágy és a napernyő bérlése

3. Borsh strandjára jártunk át az autónkkal - 36 kilométerre van, de megérte

4. Sarandából kiindulva még ezek a nyugisabb strandok tetszettek: Jale, Himare, Lukova, Porto Palermo

5. A parti sétány érdekes embernézésre

k.a. fotója

6. Van egy-két jó bár esti kiülésre

7. A pékségekben szuper a friss burek, és nevetségesen olcsó

8. Sarandából a kirándulások ezekre a helyekre: a Kék szem forrás Gjirokasterben, Butrint, Lekuresi vár, A 40 mártir kolostor, Finique (régészeti leletekkel) és Ksamil.

9. A legjobb helyi strand: Pulebardha Beach! - kristálytiszta a víz, kisgyermekeknek is jó

10. Viszonylag olcsó a taxizás.

Nem tetszett

1. Ha nincs autónk, akkor a környék bejárásához a tömegközlekedésre csak elég korlátozottan tudunk számítani, a buszok színvonala nem fényes

2. Az albániai átlagnál magasabbak az árak (pl. italok, sütemények, éttermek), sőt van ahol olyan drága, mint Nyugaton.

3. A sétányszerű parti részen este itt-ott a szeméttárolók bűze (nappal jobb a helyzet)

4. A strandjai túl keskenyek és nyáron emiatt túlzsúfoltak, főleg a városi strand vacak

5. Sarandában kétszer annyiba kerül autót bérelni, mint Tiranában

6. Sok helyen egyszerűen nincs járda

7. A tengervíz néha még augusztusban is hideg

8. Nagyon hullámos az öböl vize, és főleg kavicsos-sziklás

d.s. fotója

9. A központban lehetetlen autónak parkolóhelyet találni.

10. A nyári hőségben az elképzelthez képest nehézkes volt a város domjára felmenni, sőt lejönni is.

11. Óvatosan a strandon lévő éttermekkel, mert néhányuk higiéniai szempontból aggályos.

Vélemények

,, Saranda csodálatos, a szállás (Vila Mucho) minden szempontból tökéletes. 50 m-re a tiszta vizű strand (Plazhi Era) , bőséges reggeli, közel 3 bolt, 800 lek/napágy szett, délután is van hely. Remek éttermek a közelben. A Taverna Laberia a szállástól 100 m-re, a parton Bar Restaurant (életem legjobb tengergyümölcse pennével) valamint a Taverna Beni hal ételei felejthetetlen gasztronómiai ízvilággal tettek gazdagabbá. (b.h., 2021)


,,Családi nyaralásra Sarandánál jobb a közeli (14,5 kilométer) Ksamil. Ott a strand is jobb. Saranda előnye csak annyi, hogy szolgáltatásokban nagyobb a választék." (k.cs, 2018)


,, Sarandë egy kicsi, de sűrűn beépített tengerparti város. Nagy előnye, hogy onnan 40 perces kompozással át lehet menni Korfura. Viszont sajnos a strandok nagyon kicsik. A várostól délre, kb. félórás autózás távolságában van egy lenyűgöző régészeti hely, Butrint." (b.l., 2019)


"Mi Saranda városában voltunk többek között és nem voltak túlzsúfolva a strandok. Úgyhogy ettől szerintem ne féljetek. Nem mellesleg a várból sem semmi a kilátás. Onnan már Görögországba is át lehet ugrani, Butrint romvárosába pedig, mindenképpen érdemes elmenni. Gjirokaster tényleg mesés hely, amúgy. (2014)" forrás


,, Saranda modern városban a Paradise étterem előtt álltunk meg a sétáló utca elején ahova ebédelni jártunk. Az étterem fekvése nagyon jó, a tengerparton terasszal, szép a kilátás, és maga az étterem is. Az ételeik finomak - 5-6 féléből szoktunk választani, az áraik olcsóbbak, 8 euro volt a menü (főétel rizzsel és burgonyával, saláta és desszert). Helyi specialitás a kagyló, ugyanis a butrinti tóban tenyésztik őket.

Saranda az Albán riviéra egyik kedvelt üdülőhelye, nevét 40 mártírról kapta (a saranda ugyanis negyvenet jelent görögül - eredeti neve Agioi Saranta = Szent negyven). Nem vár az ember egy ilyen várost Albániában - olyan mint a Francia riviéra vagy Miami. Hosszú tengerparti sétány pálmafákkal és luxus épületekkel. De nem minden az aminek látszik... ha egy sorral hátrébb ment az ember már kisebb volt a luxus, két sorral hátrébb pedig már inkább Albániára hasonlított 😊 Szép város amúgy, de nekem kicsit túl modern.

Az első amit Sarandából láttam az az, hogy bár luxus szállók és éttermek szegélyezik a főutat, út az nem volt 😄 Akkor csinálták amikor ott voltunk... az egyik felén volt csak út, a másik fele pedig teljesen feltúrva...

A sofőrjeinknek tényleg jó képességekkel kell rendelkezniük, Görögországban se könnyű, de Albániában még rosszabb vezetni!

Van strand is a város közepén, kicsit tovább egy kis csónak kikötő, a végén pedig a nagy kompkikötő (Korfuval állandó összeköttetésben van). Van egy ortodox templom és egy mecset, régészeti maradványok és egy park is. Egyszer bazár is volt a parton. (2017)" forrás,, Saranda az a hely, ahol tényleg minden megvan, ami csak rossz lehet a turizmusban.
A legfontosabb, ami már érkezéskor arcon csap, az a túlzsúfoltság. Közel 200 hotel van egy Érdnél vagy Gödöllőnél valamivel kisebb városban. Ebben nincs benne az a rengeteg plusz kiadó szálláshely, amit minden sarkon, egész nap egy műanyagszéken vagy egy kocsi nyitott csomagtartóján üldögélő gyerekek vagy bácsik hirdetnek egy kartonapapír vagy csak egy folyamatosan rázott kulcscsomó segítségével. Ezeknek augusztusban több, mint a kétharmada teltházas is.

Nem nehéz elképzelni, mennyire nyújt festői látványt egy kisvárosban 10 év alatt felhúzott 188 hotel, pláne, ha hozzátesszük, hogy mindezeket semmiféle építészeti jellemző nem köti össze, hacsak a giccsre való hajlamot nem tekintjük ilyennek. De a riviérázó turista persze alapból úgyis arccal a víz felé néz, úgyhogy az, hogy mi van a háta mögött, nem is olyan lényeges. Ráadásul Sarandában nemcsak a háttér, a strandok is siralmasak, mivel ebben az országban láthatóan semmilyen szabály nem köti a vízparti építkezést: a tengertől mindenütt csak 5-20 méter távolságot hagynak érintetlenül, utána jön a beton, az aszfalt vagy a pénzkereseti lehetőségek, azaz az éttermek, bárok és kávézók. Ettől a sarandai part egyszerűen ronda, és az ember úgy érzi, mintha a Váci utca padkáinak döntve a hátát kéne strandolnia.

15-20 kilométerrel közelebb a görög határhoz viszont ott van Ksamil, ahol tényleg az egzotikus utazási irodák már-már kamunak tűnő szórólapjait idézi a homokos part és a szemfájdítóan kék, kristálytiszta víz, de a helyzet építészet tekintetében itt sem jobb semmivel. Minden étterem kihasította magának a maga kis 50 méteres partszakaszát, és kipakolt annyi nyugágyat, amennyi csak elfért az adott területen, hogy ezekkel a napi 2300 forintnak megfelelő összegért kötelezően bérelhető kedvességekkel is maximalizálja a bevételét. Pontosabban nem lenne kötelező a bérlés, elvileg bárki kiteríthetné a saját kis törölközőjét, de minden strand annyira telített, hogy ennyi hely sincs két napágy között. A szemléletre jellemző az a ksamili strand, ahol annyira fontos volt még ötven métert hozzácsapni a kifizettethető szakaszhoz, hogy a víz melletti síremléket a kőfejfával is körbestrandosították, a kellemetlen mementót meg inkább leválasztották egy paravánnal.

Mindezek mellett ott lenne a Balkán magyar turisták számára legvonzóbb tulajdonsága, a mesebeli olcsóság, de az élelmes helyiek ezt elkerülendő gyorsan a duplájára emelték az áraikat az ország többi részéhez képest:
Sarandában és környékén annyiba kerül egy egytálétel körettel, amennyiért mondjuk Shkoderben két ember jóllakik és még iszik, aztán kávézik is. De ugyanez a helyzet a boltokkal is: persze még így sincs nyugati szintű drágaság, így lényegében a budapesti árszintet közelítik az áruk és a szolgáltatások. (Szállást két ember éjszakánként 15 és 45 ezer forint között talál.)
A teljes elnyugatiasodásért cserébe eltűntek a helyi jellegzetességek is: a boltokban mintha kivagyiságból csak a legmárkásabb alkoholokat lehet megvenni, talán a behozási költségek miatt a szokottnál is drágábban, még borból sincs helyi, és az éttermekben sincs jelen a balkáni konyha, a tenger gyümölcsein kívül csak grillhúsok, tészták és legfőképp pizza kapható.

Saranda helyzetében az a szomorú, hogy valószínűleg helyrehozhatatlan. Ez a környék ráadásul sosem volt rajta a világörökségek listáján, úgyhogy itt még az UNESCO sem fog kellemetlenkedni, mint Montenegróban, ahol Kotor túlzott, de Albániához képest így is lepkefingnak tűnő elturistásodása miatt mindenféle szankciók belengetésével keménykednek. (2017)" forrás

Odajutás

A tiranai nemzetközi repülőtértől közúton 256 kilométerre van Saranda. Megállás nélküli vezetést modellezve személygépkocsival kb. 3 és fél órás ez a távolság. A transzfer buszok egy része azonban útközben egyszer megáll.

Budapestről közúton 1231 kilométerre van Saranda. Megállás nélküli vezetést modellezve szeméygépkocsival kb. 15 és fél órás az út. 826 kilométeres távolságon autópályán vezethetünk.

Szállás

Sarande nem egy sík területű város. A tengerparttól kezdve a szárazföld felé magasódik, és a szállás kiválasztásánál érdemes a gyalogos közlekedés körülményeiről tájékozódni (mennyit kell felfelé gyalogolni).

Ajánlott szálláshelyek (2021-ben):

4 csillagos: Bahamas ,

5 csillagos: Santa Quaranta Premium Resort ,

Közlekedés

Busz

Saranda és Ksamil között viszonylag sűrűn van autóbuszjárat.

Parkolás

Nagyon kevés a parkolási lehetőség. Sok autón látni sérülést, ami részben a szűkös parkolási térnek tudható be.

Autóbérlés

Viszonylag drága az autóbérlés (napi 25-40 euró), kb. a görög szinten. Valamennyi autóbérlő cég 200-500 eurós depozitot kér a bankkártyáról. Az autó átvételekor alaposan vizsgáljuk meg az autó állapotát.

A Sur Price nevű autókölcsönző eléggé megbízható.

Robogóbérlés

Napi 10-15 euróért lehet bérelni robogót (scooter). Az útviszonyok, a sok éles kanyar és a közlekedési morál miatt robogót csak rutinosak béreljenek! Még az éles kanyarokban is megy a vad előzés. Történtek turistákkal halálos balesetek emiatt, többnyire a helyiek vezetnek vadul.

Taxi

A távolsági buszok megállói táján kínálkoznak a nem hivatalos taxik.

Étkezés&Vásárlás

Az éttermekben elfogadják fizetésre az eurót is. Jellemzően nem vágják át a külföldit az éttermi számlázásnál.

2 főre egy 3 fogásos étkezés egy közepes árfekvásű helyi vendéglőben kb. 6200 forint (2019)

1 csomag Marlboro cigi kb. 820 forint

Szórakozás

Az éjszakai élet gyakorlatilag a partmenti részére (lungomare) korlátozódik. Bárokból, diszkókból van sok.

Egyéb hasznos információk

Strandolás

Saranda strandjai nem valami jók, kavicsosak. A jók inkább a városon kivül vannak, Saranda és Ksamil között. A közeli strandok közül jók ezek: Gjipe, Borsh, Jal, Dhermi.

Saranda közstrandjain 2 napozóágyat és egy napernyőt napi 300 lekért (csupán kb. 800 forint!) lehet bérelni. Hozzá kell tenni azonban, hogy a napozóágyak vacak álllapotban vannak.

városi közstrand októberben - d.s. fotója

Látnivalók

Lekuresi vár

Közeli programlehetőségek

Butrint

19 kilométerre van Sarandától, Buthróton romváros az UNESCO kulturális világörökségének a része!

Gjirokastra

54 kilométerre van Sarandától.

Ksamil

10 kilométerre van sarandától.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Saranda - öböl - j.p. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon