ÚTIKRITIKA.HU / Saranda


hirdetes


útikritikák


Saranda

Sarandáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás|Közlekedés| Étkezés| Szórakozás|Egyéb hasznos információk|Strandolás| Látnivalók| Közeli programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

.

Sarandáról dióhéjban

Albán írásban: Sarandë (albán kiejtés: száránde)

15 ezer lakos.

Sarandában nagy az éttermek választéka és sok kicsi bolt található. Nem egy igazán romantikus légkörű város, nagyon betonos, de modern és láthatóan fejlesztik a nyaralók számára az infrastruktúrát. 

Saranda térségében a strandok jól felszereltek, teljes mértékben kavicsosak. Magában a városközpontban nincs igazi strand.

Augusztusban rettenetesen nagy a tömeg, mert pluszban jön egy csomó olasz is. 

Ahogy egy jelentéktelen halászfalu Albánia első számú üdülőparadicsomává válik.

Saranda fejlődése mindenképpen az elmúlt két évtized sikertörténete. A Ión-tenger partján, a korfui-szoros megvédettebb részén fekszik.

Népszerűségét annak köszönheti hogy mivel ez Albánia legdélebbi pontja itt a leghosszabb a nyári szezon viszont a szemben fekvő órási hegy Korfu szigetén lehúzza a nyílt tenger felől érkező frontokat így az esős napok száma is kevés. Sokszor fordul elő hogy Korfun egész nap esik az eső addig Sarandaban maximum erősen felhős.

A város pár ókori rom, kora keresztény mozaik és pár régi hagyományos Ottomán ház kivételével modern szállodaparadicsom. (Ata, 2023)

Ata fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A parton a Tetova étteremben jót ettünk, és a kikötő közeli Fredi nevezetűben is, vagy Taverna Rrapo

2. Baromi olcsó a közstrandokon a napozóágy és a napernyő bérlése

3. Borsh strandjára jártunk át az autónkkal - 36 kilométerre van, de megérte

4. Sarandából kiindulva még ezek a nyugisabb strandok tetszettek: Jale, Himare, Lukova, Porto Palermo

5. A parti sétány érdekes embernézésre

k.a. fotója

Ata fotója

6. Van egy-két jó bár esti kiülésre

7. A pékségekben szuper a friss burek, és nevetségesen olcsó

8. Sarandából a kirándulások ezekre a helyekre: a Kék szem forrás Gjirokasterben, Butrint, Lekuresi vár, A 40 mártir kolostor, Finique (régészeti leletekkel) és Ksamil.

9. A legjobb helyi strand: Pulebardha Beach! - kristálytiszta a víz, kisgyermekeknek is jó

10. Viszonylag olcsó a taxizás.

Nem tetszett

1. Ha nincs autónk, akkor a környék bejárásához a tömegközlekedésre csak elég korlátozottan tudunk számítani, a buszok színvonala nem fényes

2. Az albániai átlagnál magasabbak az árak (pl. italok, sütemények, éttermek), sőt van ahol olyan drága, mint Nyugaton.

3. A sétányszerű parti részen este itt-ott a szeméttárolók bűze (nappal jobb a helyzet)

4. A strandjai túl keskenyek és nyáron emiatt túlzsúfoltak, főleg a városi strand vacak

5. Sarandában kétszer annyiba kerül autót bérelni, mint Tiranában

6. Sok helyen egyszerűen nincs járda

7. A tengervíz néha még augusztusban is hideg

8. ,, Saranda júliusban nagyon teltházas. Az idő nagy részét Ksamilba töltöttük mert Sarandában nem lehetett parkolni. "

9. Nagyon hullámos az öböl vize, és főleg kavicsos-sziklás

d.s. fotója

9. A központban lehetetlen autónak parkolóhelyet találni.

10. A nyári hőségben az elképzelthez képest nehézkes volt a város domjára felmenni, sőt lejönni is.

11. Óvatosan a strandon lévő éttermekkel, mert néhányuk higiéniai szempontból aggályos.

Vélemények

A promenádon minden kávézó túl nyugati, két utcaval feljebb már csak idős albán férfiak ülnek a török kávézóban...a férfi élet körforgása hogy a Halk Evi mellett ott van rögtön a Striptease bár
A piacon rögtön beleszerettem az óriási fügékbe...lehet a kávé-füge kombó beindítja másképp is a napot 🙂 (Ata, 2022)


A szállásunk Sarandëban volt. Nagyon sok minden változott a 3 évvel ezelőtti állapotokhoz képest, de a tipikus balkáni hangulat maradt. A partól 2-3 utcányira felfelé még rendezettnek mondható a város, de sajnos a legnagyobb része igénytelen, szemetes. Ennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat és igazából nekünk az élményhez is hozzáad, amikor valami teljesen mást tapasztalunk, mint a megszokott.

Sok ajándékbolt és étterem nyílt. Sajnos kártyával még mindig nem lehet mindenhol fizetni, úgyhogy mindenképpen vigyünk magunkkal eurót vagy dollárt, hogy tudjuk albán lekre váltani.

A Vodafone-nál lehet turista netet venni. 2000 leket fizettünk egy kártyáért amin, ha jól emlékszem 35 giga net volt. Angolul kevesen beszélnek, így sokszor maradt az activity. (2022)

Ata fotója

,, Saranda csodálatos, a szállás (Vila Mucho) minden szempontból tökéletes. 50 m-re a tiszta vizű strand (Plazhi Era) , bőséges reggeli, közel 3 bolt, 800 lek/napágy szett, délután is van hely. Remek éttermek a közelben. A Taverna Laberia a szállástól 100 m-re, a parton Bar Restaurant (életem legjobb tengergyümölcse pennével) valamint a Taverna Beni hal ételei felejthetetlen gasztronómiai ízvilággal tettek gazdagabbá. (b.h., 2021)


,,Családi nyaralásra Sarandánál jobb a közeli (14,5 kilométer) Ksamil. Ott a strand is jobb. Saranda előnye csak annyi, hogy szolgáltatásokban nagyobb a választék." (k.cs, 2018)


,, Sarandë egy kicsi, de sűrűn beépített tengerparti város. Nagy előnye, hogy onnan 40 perces kompozással át lehet menni Korfura. Viszont sajnos a strandok nagyon kicsik. A várostól délre, kb. félórás autózás távolságában van egy lenyűgöző régészeti hely, Butrint." (b.l., 2019)

Ata fotója

"Mi Saranda városában voltunk többek között és nem voltak túlzsúfolva a strandok. Úgyhogy ettől szerintem ne féljetek. Nem mellesleg a várból sem semmi a kilátás. Onnan már Görögországba is át lehet ugrani, Butrint romvárosába pedig, mindenképpen érdemes elmenni. Gjirokaster tényleg mesés hely, amúgy. (2014)" forrás


,, Saranda modern városban a Paradise étterem előtt álltunk meg a sétáló utca elején ahova ebédelni jártunk. Az étterem fekvése nagyon jó, a tengerparton terasszal, szép a kilátás, és maga az étterem is. Az ételeik finomak - 5-6 féléből szoktunk választani, az áraik olcsóbbak, 8 euro volt a menü (főétel rizzsel és burgonyával, saláta és desszert). Helyi specialitás a kagyló, ugyanis a butrinti tóban tenyésztik őket.

Saranda az Albán riviéra egyik kedvelt üdülőhelye, nevét 40 mártírról kapta (a saranda ugyanis negyvenet jelent görögül - eredeti neve Agioi Saranta = Szent negyven). Nem vár az ember egy ilyen várost Albániában - olyan mint a Francia riviéra vagy Miami. Hosszú tengerparti sétány pálmafákkal és luxus épületekkel. De nem minden az aminek látszik... ha egy sorral hátrébb ment az ember már kisebb volt a luxus, két sorral hátrébb pedig már inkább Albániára hasonlított 😊 Szép város amúgy, de nekem kicsit túl modern.

Az első amit Sarandából láttam az az, hogy bár luxus szállók és éttermek szegélyezik a főutat, út az nem volt 😄 Akkor csinálták amikor ott voltunk... az egyik felén volt csak út, a másik fele pedig teljesen feltúrva...

A sofőrjeinknek tényleg jó képességekkel kell rendelkezniük, Görögországban se könnyű, de Albániában még rosszabb vezetni!

Van strand is a város közepén, kicsit tovább egy kis csónak kikötő, a végén pedig a nagy kompkikötő (Korfuval állandó összeköttetésben van). Van egy ortodox templom és egy mecset, régészeti maradványok és egy park is. Egyszer bazár is volt a parton. (2017)" forrás

R. Gyuri fotója

,, Saranda az a hely, ahol tényleg minden megvan, ami csak rossz lehet a turizmusban.
A legfontosabb, ami már érkezéskor arcon csap, az a túlzsúfoltság. Közel 200 hotel van egy Érdnél vagy Gödöllőnél valamivel kisebb városban. Ebben nincs benne az a rengeteg plusz kiadó szálláshely, amit minden sarkon, egész nap egy műanyagszéken vagy egy kocsi nyitott csomagtartóján üldögélő gyerekek vagy bácsik hirdetnek egy kartonapapír vagy csak egy folyamatosan rázott kulcscsomó segítségével. Ezeknek augusztusban több, mint a kétharmada teltházas is.

Nem nehéz elképzelni, mennyire nyújt festői látványt egy kisvárosban 10 év alatt felhúzott 188 hotel, pláne, ha hozzátesszük, hogy mindezeket semmiféle építészeti jellemző nem köti össze, hacsak a giccsre való hajlamot nem tekintjük ilyennek. De a riviérázó turista persze alapból úgyis arccal a víz felé néz, úgyhogy az, hogy mi van a háta mögött, nem is olyan lényeges. Ráadásul Sarandában nemcsak a háttér, a strandok is siralmasak, mivel ebben az országban láthatóan semmilyen szabály nem köti a vízparti építkezést: a tengertől mindenütt csak 5-20 méter távolságot hagynak érintetlenül, utána jön a beton, az aszfalt vagy a pénzkereseti lehetőségek, azaz az éttermek, bárok és kávézók. Ettől a sarandai part egyszerűen ronda, és az ember úgy érzi, mintha a Váci utca padkáinak döntve a hátát kéne strandolnia.

15-20 kilométerrel közelebb a görög határhoz viszont ott van Ksamil, ahol tényleg az egzotikus utazási irodák már-már kamunak tűnő szórólapjait idézi a homokos part és a szemfájdítóan kék, kristálytiszta víz, de a helyzet építészet tekintetében itt sem jobb semmivel. Minden étterem kihasította magának a maga kis 50 méteres partszakaszát, és kipakolt annyi nyugágyat, amennyi csak elfért az adott területen, hogy ezekkel a napi 2300 forintnak megfelelő összegért kötelezően bérelhető kedvességekkel is maximalizálja a bevételét. Pontosabban nem lenne kötelező a bérlés, elvileg bárki kiteríthetné a saját kis törölközőjét, de minden strand annyira telített, hogy ennyi hely sincs két napágy között. A szemléletre jellemző az a ksamili strand, ahol annyira fontos volt még ötven métert hozzácsapni a kifizettethető szakaszhoz, hogy a víz melletti síremléket a kőfejfával is körbestrandosították, a kellemetlen mementót meg inkább leválasztották egy paravánnal.

Mindezek mellett ott lenne a Balkán magyar turisták számára legvonzóbb tulajdonsága, a mesebeli olcsóság, de az élelmes helyiek ezt elkerülendő gyorsan a duplájára emelték az áraikat az ország többi részéhez képest:
Sarandában és környékén annyiba kerül egy egytálétel körettel, amennyiért mondjuk Shkoderben két ember jóllakik és még iszik, aztán kávézik is. De ugyanez a helyzet a boltokkal is: persze még így sincs nyugati szintű drágaság, így lényegében a budapesti árszintet közelítik az áruk és a szolgáltatások. (Szállást két ember éjszakánként 15 és 45 ezer forint között talál.)
A teljes elnyugatiasodásért cserébe eltűntek a helyi jellegzetességek is: a boltokban mintha kivagyiságból csak a legmárkásabb alkoholokat lehet megvenni, talán a behozási költségek miatt a szokottnál is drágábban, még borból sincs helyi, és az éttermekben sincs jelen a balkáni konyha, a tenger gyümölcsein kívül csak grillhúsok, tészták és legfőképp pizza kapható.

Saranda helyzetében az a szomorú, hogy valószínűleg helyrehozhatatlan. Ez a környék ráadásul sosem volt rajta a világörökségek listáján, úgyhogy itt még az UNESCO sem fog kellemetlenkedni, mint Montenegróban, ahol Kotor túlzott, de Albániához képest így is lepkefingnak tűnő elturistásodása miatt mindenféle szankciók belengetésével keménykednek. (2017)" forrás


Saranda-t nem bírtuk! Ám Ksamilt ès Közèp-Albániát nagyon!!!  Saranda túl kaotikus nekünk ( ès nem a vezetès miatt, azt bírjuk jól:-), 1 nap tavaly elég volt, túl "tömeghely" , nem való nyugodt nyaraláshoz. (2022)

Saranda valóban egy igazi üdülőhellyé vált az évtizedek során. Minden van itt amire szüksége van az embernek egy nyaraláshoz:) (Ata, 2022)


Sarandában a partszakasz mögött közvetlenül van a sétálóutca, mindenféle étteremmel és boltokkal. Az egyik legolcsóbb és legjobb hely a Fast Food Corener, 2 utcával a part felett.

Sarandában a legjobb hely szerintem, a Lëkurësi vár volt. Elképesztő kilátással a városra, a tengerre és Korfura. (Mindenképpen ajánlom a helyet, reggeli napfelkelte nézésre). Van egy étterem is a várban, ahol 10 euróért már elég jó kajákat lehet enni. (Ez volt a legdrágább hely ahol ettünk Albániában). (2019)

R. Gyuri fotója


Odajutás

A tiranai nemzetközi repülőtértől közúton 256 kilométerre van Saranda. Megállás nélküli vezetést modellezve személygépkocsival kb. 3 és fél órás ez a távolság. A transzfer buszok egy része azonban útközben egyszer megáll.

Budapestről közúton 1231 kilométerre van Saranda. Megállás nélküli vezetést modellezve szeméygépkocsival kb. 15 és fél órás az út. 826 kilométeres távolságon autópályán vezethetünk.

Mivel a Wizz és a Ryanair is naponta repüli Korfura, így sokaknak egyszerűbb a Sarandába való leljutás mint a Budapest-Tirana-Budapest repülőjárat igénybevétele, ami eleve csak heti kétszer jár.
Korfu-Saranda-Korfu hajó menetrendet és árakat a “www.finikas-lines.com” oldalon találtok!
Fontos tudni, hogy Korfu más időzónába esik, vagyis egy órával több az idő mint Albániában! Nyári szezonban elég sokan vannak a kikötőben, reptéren, ezért ezt is vegyètek figyelembe, hogy ne késsétek le az adott járatot.

Szállás

Sarande nem egy sík területű város. A tengerparttól kezdve a szárazföld felé magasódik, és a szállás kiválasztásánál érdemes a gyalogos közlekedés körülményeiről tájékozódni (mennyit kell felfelé gyalogolni).

Ajánlott szálláshelyek (2024-ben):

3 csillagos: Republika

4 csillagos: Hotel Jaroal ,

5 csillagos: Bougainville Bay Hotel

------------------------------

Ata fotója

Közlekedés

Busz

Saranda és Ksamil között viszonylag sűrűn van autóbuszjárat.

Parkolás

Nagyon kevés a parkolási lehetőség. Sok autón látni sérülést, ami részben a szűkös parkolási térnek tudható be. Ha hotelt választunk, akkor fontos megtudni, hogy van-e parkolója.

Autóbérlés

Viszonylag drága az autóbérlés (napi 25-40 euró), kb. a görög szinten. Valamennyi autóbérlő cég 200-500 eurós depozitot kér a bankkártyáról. Az autó átvételekor alaposan vizsgáljuk meg az autó állapotát.

A Sur Price nevű autókölcsönző eléggé megbízható.

Ata fotója

Robogóbérlés

Napi 10-15 euróért lehet bérelni robogót (scooter). Az útviszonyok, a sok éles kanyar és a közlekedési morál miatt robogót csak rutinosak béreljenek! Még az éles kanyarokban is megy a vad előzés. Történtek turistákkal halálos balesetek emiatt, többnyire a helyiek vezetnek vadul.

Taxi

A távolsági buszok megállói táján kínálkoznak a nem hivatalos taxik.

Étkezés

Nagyon jól éreztük magunkat és igazából nekünk az élményhez is hozzáad, amikor valami teljesen mást tapasztalunk, mint a megszokott. Sokkal több ajándék bolt és étterem nyílt. Sajnos kártyával még mindig nem lehet mindenhol fizetni, úgyhogy mindenképpen vigyünk magunkkal eurót vagy dollárt, hogy tudjuk albán lekre váltani. A Vodafone-nál lehet turista netet venni. 2000 leket fizettünk egy kártyáért amin, ha jól emlékszem 35 giga net volt. Angolul kevesen beszélnek, így sokszor maradt az activity.

Ezeket az éttermeket tudom ajánlani nekünk nagyon bejöttek: Meat House, Onhezmi Lounge Bar, The Nomad burgers&steaks, Proper pizza, Fast Food Danieli. (2022) forrás

t. r. fotója

Ata fotói

Az éttermekben elfogadják fizetésre az eurót is. Jellemzően nem vágják át a külföldit az éttermi számlázásnál.

2 főre egy 3 fogásos étkezés egy közepes árfekvásű helyi vendéglőben kb. 6200 forint (2019)

1 csomag Marlboro cigi kb. 820 forint

Az alábbiakban felsorolunk néhány ételspecialitást, amelyeket érdemes megkóstolni Sarandában:

Tavë kosi: Ez egy tradicionális, bárányhúsból készült sütőtál, amelyet fűszerekkel és joghurttal tálalnak. A tejtermékek jellemzik a helyi konyhát, és ez az étel tökéletes példa erre.

Fërgesë: Ez egy omlós, sajtos lepény, amely fűszerekkel és paprikával ízesített. Ez egy tipikus albán étel, amelynek nagy hagyománya van a dél-albániai régiókban.

Qofte: Ez a húsgolyó az albán ételek egyik jelképe, amely darált húsból, fűszerekből és zöldségekből készül. A qofte jellemzően grillezett, és általában a helyi zöldségekkel és szósszal tálalják.

Byrek: Ez a töltött pite többféle formában kapható, és általában darált hússal, sajttal vagy zöldségekkel töltik. A byreknek nagy hagyománya van Albániában, és az étkezések bármely szakaszában elfogyasztható.

R. Gyuri fotója

Vásárlás

Market "Big Market" - Ez a város egyik legnagyobb élelmiszerboltja, ahol megtalálhatóak az alapvető élelmiszerek, italok, háztartási cikkek és számos egyéb termék. A bolt a város központjában található.

Market "Lulishtja" - Ez egy kisebb élelmiszerbolt, de számos alapvető termék megtalálható itt is, mint például zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek stb.

Pazari i Ri - Ez a város piaca, ahol friss élelmiszereket lehet vásárolni, például zöldségeket, gyümölcsöket, húst, halat és egyéb élelmiszereket. Emellett itt számos ajándéktárgy, ruha és egyéb termék is kapható.

Souvenir boltok - A város több pontján is találhatóak ajándékboltok, ahol helyi kézműves termékeket, ajándéktárgyakat, textíliákat, édességeket és más helyi termékeket lehet vásárolni.

Piac - Ata fotói

Szórakozás

Az éjszakai élet gyakorlatilag a partmenti részére (lungomare) korlátozódik. Bárokból, diszkókból van sok.

Mango Beach Bar: Ez a strandbár a város központjában található, és népszerű a helyiek és a turisták körében is. Az italok széles választékát kínálja, valamint étkezési lehetőségeket is biztosít.

Havana Beach Bar: Ez a tengerparti bár a város déli részén található, és gyakran szerveznek itt élő zenei eseményeket. Az italok mellett a bár étteremként is működik, és a helyi és nemzetközi ételeket kínálják.

Bar Amsterdam: Ez a bár a város északi részén található, és többféle italt kínál, köztük a helyi rakija-t is. Az élő zenei előadások mellett a bárban gyakran szerveznek DJ-partykat is.

Mango Night Club: Ez a klub a város központjában található, és a helyi és nemzetközi zenék széles választékát kínálja. A klub hangulatos és modern, és népszerű a fiatalok körében.

Guvat Club: Ez a klub a város déli részén, a tengerparton található. Az italok és a zenei előadások mellett a klub kiváló kilátást kínál a tengerre és a városra.

-----------------

Experience Balkan, EGY LESZERELT ELVIS IMITÁTOR KOCSMÁJA SARANDÁBAN

"Sokak által kedvelt kocsma a sarandai tengerparti sétányon. A pultos (tulaj?) 2022-ig Elvis imitátorként dolgozott, népszerű énekes volt. Most már nem festi a haját, nem öltözködik Elvisnek, de sokan járnak hozzá."

Ata fotói

Közbiztonság

A városban jó a közbiztonság. Az utcák jól megvilágítottak és jelentős a járőrőző rendőrök száma.

A fő problémák, azaz a korrupció és a megvesztegetések, nem igazán érintik a turistákat. Komolyabb értékeket azért ne villantsunk magunkon a közterületeken.

Ata fotója

Egyéb hasznos információk

Jé, de ismerős - Ata fotója

Strandolás

Kb. 800 méter kavicsos strand van Saranda központjaban ami szabad(ingyenes)Ez mellett van több tucat maganstrand ahol lek elleneben lehet fürödni!Ez 1000 lek-1500 lek között mozok(2 napozóalgy és napernyő)De letezik olyan is hogy olyan szállodában béreltél ahol mint szállóvendég ingyenes! (2022)

A városi strand - Ata fotói

Saranda strandjai nem valami jók, kavicsosak. A jók inkább a városon kivül vannak, Saranda és Ksamil között. A közeli strandok közül jók ezek: Gjipe, Borsh, Jal, Dhermi.

Saranda közstrandjain 2 napozóágyat és egy napernyőt napi 300 lekért (csupán kb. 800 forint!) lehet bérelni. Hozzá kell tenni azonban, hogy a napozóágyak vacak álllapotban vannak.

Városi közstrand októberben - d.s. fotója

Látnivalók

Ata fotói

Marina

A kikötő helyszínei közé tartozik több étterem, bár és kávézó, ahol a turisták élvezhetik az italokat és az étkezéseket, valamint gyönyörködhetnek a tengeri kilátásban. A kikötő területén számos üzlet és bolt is található, ahol a turisták a helyi ajándékokat, édességeket és szuveníreket vásárolhatnak.

A Saranda-i Marina kikötője a város egyik leglátványosabb része is, amely egész nap nyitva tart, így a turisták bármikor ellátogathatnak ide. A kikötő területén számos parkolóhely található, így a turisták autóval is könnyen elérhetik.

A kikötői területen található sétány és a környékbeli parkok is kiváló helyek a sétára és a pihenésre. Az esti órákban a kikötő területe és a környékbeli bárok is élénk és forgalmas helyek, ahol a turisták szórakozhatnak és élvezhetik az éjszakai hangulatot.

Ata fotója

Lekuresi vár

A Lekuresi-kastély egy műemlék erődítmény, ami a Sarandára néző dombon található. A várat a 16. században az Oszmán Birodalom építette stratégiai védelmi pontként a velencei támadások ellen.
A várat egy kanyargós úton vagy gyalogosan lehet megközelíteni, és a csúcsra vezető útról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a Jón-tengerre. A várba érve a látogatók felfedezhetik az erőd különböző részeit, beleértve a falakat, tornyokat és szobákat.
Ma a Lekuresi-kastély népszerű turisztikai látványosságként szolgál, a kastély falain belül található étterem és bár pedig hagyományos albán ételeket és italokat kínál. Sok látogató azért érkezik a várba, hogy élvezze a panorámát, és fényképeket készítsen a festői környezetről.

Vár bunkerrel kiegészítve - s.l. fotója

Bunkerek

Albánia egyedülálló öröksége a bunkerek, amelyeket a kommunizmus idején építettek a potenciális nyugati invázió elleni védekezésként. Saranda, mint Albánia számos más része, jelentős számú bunkerrel rendelkezik, amelyek elszórtan találhatók a városban és környékén.

Ezek a bunkerek méretükben és alakjukban változnak, némelyik kicsi és könnyen észrevehetetlen, míg mások nagyobbak és feltűnőbbek. Míg egykor az elnyomás szimbólumának és Albánia nehéz múltjának emlékének tekintették őket, ma már sok albán kreatív módot talált a bunkerek újbóli felhasználására, művészeti installációkká, éttermekké, sőt szállodákká alakítva őket.

Sarandában néhány bunkert élénk színekre festettek vagy művészeti alkotásokkal díszítettek, míg másokat strandbárokká vagy kávézókká alakítottak át. A Saranda látogatói néhány olyan bunkert is találhatnak, amelyeket szálláshelyekké alakítottak át, így egyedülálló és kissé szokatlan szállást kínálnak.

A sztálinista komcsi múlt emléke - k.i. fotója

Közeli programlehetőségek

Sarandából indultunk egy Vitoria nevű kiránduló hajóval egész napos tengeri túrára. 15 euró, nagyon csekély összegnek tűnt, 4 partszakasz meglátogatásáért cserébe.

Az első látványosság egy sziklaképződmény a Kepi i Qefalit volt, 11 km re Sarandától. A sziklákat évszázadokon át a tenger hullámai formálták, alakították gyönyörű rajzolatot adva a köveknek.

Tovább hajózva több csalogató kis öblöt is láttunk, melyek partjai fehéren csillogtak a napsütésben.

Kroreza a „szűz part” volt a következő megállónk, ahol megismerhettük a tenger igazi színjátékát, a világoskéktől a fekete árnyalatig.
Elérhető célpont csak a tengeren át

Kroreza beachre nem vezet út, csak hajóval lehet eljutni, hegyóriások veszik körbe.

Nyaranta a partszakasz megtelik a kiránduló hajókkal. A három árbocos kalózhajók igazi élményt nyújtanak a kalandos regények kedvelőinek, de voltak itt a Missisip- folyó gőzös hajóira emlékeztető egyemeletes vízi nagyságok, majd végül a kisebb privát túrákat ajánló motorcsónakok.

Kroreza fehér, apró kavicsos partjáról látni a végtelen tengert. A turistaparadicsommá vált helyen néhány hangulatos étterem és bár gondoskodik az egész napos szolgáltatásról. Láttuk, hogy a mi hajónk is hozta az utánpótlást (jég, műanyag flakonokban a kagylók és olívabogyók).

Kétórás ottlétünk után a hullámok jócskán megnőttek és a szél is, ezért a következő csendesebb öbölbe indultunk a hajóval. forrás

Butrint

19 kilométerre van Sarandától, Buthróton romváros az UNESCO kulturális világörökségének a része!

Gjirokastra

54 kilométerre van Sarandától.

Alapvetően az erődbe szerettünk volna felmenni de sajnos arról lekéstünk. Viszont ez a hely mindenképpen megér egy pár mondatot. Az óváros részen abszolút egységes az építészet és nagy élmény volt a sétálóutcákat járni. Nem igazán illik bele a balkáni szedett-vedett képbe és ez pozitív jelző.

Ksamil

10 kilométerre van sarandától.

Blue Eye

Sarandë környékén a Blue Eye még egy híresebb természeti képződmény. A forrás maga egy parkban van, ahova hamar el lehet jutni kocsival viszont a parkolóban kötelező letenni az autót. Majd kb. 20-25 perces séta mire odaérünk. A parkba van egy jelképes belépő, ha jól emlékszem akkor olyan 200-250 forintnak megfelelő albán lek. A forrás környékén vannak éttermek és turista ösvények is. Érdemes inkább a késő délutáni-esti órákban menni, amikor nincs annyira meleg, hogy élvezni is tudjuk valamennyire. (2022)

Olvasmányos linkek

Ata fotója

Fotóegyveleg

Saranda - öböl - j.p. fotója

k.i. fotói

Ata fotói

Gyűjtemény - Ata fotója

R. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon