ÚTIKRITIKA.HU / Vlora/Vlorë


hirdetes

útikritikák


Vlora/Vlorë

Vloráról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Óváros| Más látnivalók| Strandok| Közeli látnivalók|Érdekességek| Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Vloráról bevezető

(albán kiejtés: vlorá)

(régi magyar nevén: Avlona vagy Valóna)

Lakosság (2024-ben): 89,600

Vlorë Albánia délnyugati partján található jelentős város. Albánia harmadik legnagyobb kikötője, így az ország fontos gazdasági és kereskedelmi központja. Vlorë körülbelül 145 kilométerre délnyugatra fekszik Tirana fővárostól, ami körülbelül 2 és fél órás autóútnak felel meg jó forgalmi körülmények esetén.

Vlorë sokak szerint Albánia egyik legfestőibb tengerparti városa. Híres az elbűvölő tengerpartjáról, ahol a kristálytiszta víz és a homokos partok gyönyörű látványt nyújtanak. A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, például itt található az Albán Függetlenség Kiáltvány helyszíne, ami az ország függetlenségét hirdette ki az Oszmán Birodalomtól 1912-ben. Emellett a közelben található az antik Apollonia régészeti terület is, amely az ókori görög és római város maradványait őrzi.

Vloránál a legkeskenyebb az Adria Olaszország és Albánia között: 70-80 km. Egymást érik a hajók, 50 euróért eljuthatsz Vloraból Brindisibe, öt óra az út

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Csodás térségének partvidéke, tájképei, a tengervíz tisztasága

2. A helyiek rokonszenves életstílusa

3. Az óváros jóval nyugisabb mint a nagyon turistás, nyaralós parti környékek

4. A Saranda és Vlora közötti útszakasz, a Llogara-hágónál káprázatosan szép

5. Minden bizonnyal a legszebb szocreál Enver Hoxha stílusú épület Albániában a vlorai nemzetközi kikötő utasterminálja...vetekszik Tiranában a főtéren az óriási mozaikos Nemzeti Múzeummal

6. A fejlődés, tisztább, gondozottabb város, mint Durres

R. Gyuri fotója

Nem tetszett

1. A városba vezető országút az utolsó 20 kilométeren eléggé vacak állapotban volt.

2. Bárnennyire sok a beruházás, mégis sok a munkanélküli

Vélemények

A 90 ezres lakosságú Vlorë egy jelentős kikötőváros Albánia középső részén, az Adria és az Ion-tenger közötti tranzitúton. Noná, hogy a város és környéke a csempészek kedvence. A csempészek nem csupán árukat, hanem embereket is csempésznek, pl. motorcsónakokon Olaszországba. Vlorë kontrasztos hely. A nagy parkolók miliője jelentősen eltér a strandok világától. Egyébként Vlorëban az arra vetődő turista nyugodtan fizethet euróban. Elvégre ez egy kozmopolita város.

R. Gyuri fotója

,, Vlorë legfőbb nevezetessége az első albániai kormányzói épület, ahol 1912-ben kikiáltották az ország függetlenségét. A város déli részén található a nyaralóövezet, és itt már a part inkább köves, mint homokos."


,, Vlora egy nagyon nyüzsgő és magával ragadó város rengeteg étteremmel. Az emberek velünk kedvesek voltak, mindig annyit fizettünk amennyit számoltunk (egy kivétellel). Hozzátartozik, hogy mi is kedvesek voltunk ,előre köszöntünk , ha várni kellett türelemmel vártunk. Az ételek finomak voltak, mi nem vagyunk nagyétkűek így az adag mindenhol elégséges volt, sok sokszor elcsomagoltattuk és az volt a vacsi is.

Kövezzetek meg, de nekem a kedvenc helyem az a büfékocsi volt ahol 3 otthonkás sapkás hölgy csinálta a Street food kajákat. ( jelezném ott van palacsinta is). Valahogy üdítő volt a sok nagyon jól fésült szépen vasalt ingű jól szituált pincér fiú után ilyen asszonyoktól kapni a kaját.Lehet, hogy az iskolai menzás dolgok miatt? Ki tudja.

A tengerpart. Hát az olyan mint ahova sok turista jár. Reggel még jó , de dél körül már tele van szeméttel a part meg a víz és fel van kavarva a tenger. Azt nem mondom, hogy sz@rt se látni mert azt majdnem mindennap láttunk.
Tusoló egy helyen van, szemetes, wc nincs egyáltalán . Én nem láttam, hogy fürdőgatyás emberek mennének át a szemközti éttermekbe szóval ja. Ebben remélem fejlődni fognak .
Ez sajnos a sok emberből adódik. Máshol is ilyenek a nagy ingyenes strandok főszezonban nem Albán sajátosság.
Maga a víz egyébként nagyon kellemes volt lassan mélyülő ,tehát gyerekkel ideális célpont.

Engem Vlora picit Bulgáriára emlékeztet. Van egy kedvenc sorozatom a Csengetett Mylord, abban van a mosogatónő Mable . Történt az egyik epizódban, hogy felsőbb osztály tartott egy bált a munkásosztálynak és ott Mable estélyiben jelent meg. Valahogy ezt az ellentmondást érzem a várossal kapcsolatban. Talán a legjobban azzal tudom szemlélteti, hogy egy nap láttam, hogy a KFC melleltt grillezte egy hölgy a kukoricát." (zs.v., 2021)

Ata fotója

Az albániai Vlorë különleges egyvelege a Balkán és a modernizáció keverékének. Ez a kettősség teszi olyan izgalmassá. Üdülőváros, ahol a tenger és a hegyek házasságra léptek. A domboldalban birkák, kecskék és tehenek legelésznek, a parton kóbor kutyák bandákba verődve játszanak és örülnek mindenkinek, aki foglalkozik velük.

Az épületek gomba módra nőnek ki a földből a Miami art deco stílusra hajazva. Pálmafa sor és kerékpárút, teraszos éttermek és kávézók sora. A helyiek barátságosak és segítőkészek, még nem fertőzte meg őket a turizmus. Mindenhol adnak ajándékot, előételt, hatalmas gyümölcstálat.

Amikor még nem váltottunk helyi Leket, és nem tudtunk mivel fizetni, mert az Eurót nem mindenhol fogadják el, akkor ingyen odaadta a zöldséges a banánt, kaptunk kávét. Nem beszélnek jól angolul, és a nyelvük semmihez sem hasonlít, de ha pár szót megtanulunk albánul, akkor még inkább a szívükbe zárnak. (2019)


Aki gyönyörű naplementét szeretne látni Vloraban annak Kuzum Papa síremlékéhez jó sok lépcsőt kell megmásznia.
A mecset fölé emelkedik az albán kisváros legmagasabb hegye amelynek sziklás ormán van Sejjid Ali Szultán türbéje. A Bektashi dervis rend szellemi atyja, az albán muszlimok között talán a legnagyobb tiszteletnek örvend.
A 80 méter magas hegyről nyílik a legszebb kilátás Vlorara minden irányban. (Ata, 2024)

Ata fotója

Odajutás

R. Gyuri fotója

Szállásválasztás

Ajánlott szálláshelyek:

4 csillagos: Hotel Gold, Hotel Regina City

------------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Bologna , Hotel New York ,

Helyi közlekedés

A városban rengeteg a luxusautó, ezek szinte mindig felparkolnak a járdára. A zebráknál nem mindig állnak meg az autók, érdemes résen lenni. (2019)

Étkezés

A borravalót nagyon hálásan köszönték meg mindenhol, pedig a mi viszonylatunkban nem volt sok, és a kaják és italok is olcsóbbak. Általában helyi sajtot, tojást és zöldségeket tálalnak. Egyszer láttam, ahogy a kertből hozta fel a salátát a hölgy, élmény volt ilyen frisset enni! Érdemes a kisebb helyeket kipróbálni, ott vannak a legjobb kaják, de a tengeri halak és herkentyűk is nagyon finomak az éttermekben. (2019)

Vásárlás

R. Gyuri fotója

Szórakozás

R. Gyuri fotói

A Machiato igazi olasz espresso volt 50 lekért (azaz 200 forintért) - Ata fotója (2023)

Egyéb hasznos információk

Óváros

Az óváros járművel kb. 15 percre van a tengerparti övezettől. Az óvárosban meglepően könnyű parkolóhelyet találni. Az óváros egy részében a házakat nagyon szépen rendbehozták. Kellemes ott sétálni, sok az étterem és kávézó.

Az óvárosban vannak jelentős emlékművek és múzeumok.

Más látnivalók

Függetlenségi Emlékmű

A Vlore-i Függetlenségi Emlékmű az ország függetlenségének fontos szimbóluma. Az emlékmű az albán nemzeti identitást és a függetlenségi törekvéseket ünnepli.

Az emlékmű az 1912. november 28-án történt eseményeket emlékezteti fel, amikor Albánia hivatalosan kikiáltotta függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. Az albán nemzeti vezetők ezen a napon megtartották az első összejövetelüket Vlorában, és a függetlenségi nyilatkozatot is aláírták.

Az emlékmű megjelenése és jelentősége az albán nép büszkeségét és hazafiságát jelképezi, és emlékeztet az ország függetlenségének és önrendelkezésének fontosságára. A Vlore-i Függetlenségi Emlékmű az albán identitás fontos részét képezi, és gyakran látogatott hely turisták és helyiek körében egyaránt, akik szeretnének tisztelegni az ország függetlenségének hősei előtt.

A Függetlenség Nemzeti Múzeuma

A Függetlenség Nemzeti Múzeuma Albánia egyik legfontosabb múzeuma, amely az ország történelmét és függetlenségi harcát dokumentálja.

A múzeum épülete az egykori Ebu Bekir Bey mecset, amelyet a török időszakban építettek. Az épület később a múzeum céljaira lett átalakítva, és 1961-ben nyitották meg a közönség előtt. A múzeum célja, hogy bemutassa Albánia történelmének különböző szakaszait, különös hangsúlyt fektetve az ország függetlenségi törekvéseire és azokra az eseményekre, amelyek az albán nép szabadságához vezettek.

A Függetlenség Nemzeti Múzeuma gazdag gyűjteményt kínál történelmi dokumentumokból, fotókból, tárgyakból és egyéb emlékekből, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk az albán nemzet múltjába és küzdelmeibe. A múzeum kiállításai bemutatják az albán nép harcát a külső elnyomás ellen, valamint az ország függetlenségének megszerzésére irányuló erőfeszítéseket.

A Függetlenség Nemzeti Múzeuma fontos hely a kulturális és történelmi turizmus szempontjából Albániában, és sok látogatót vonz, akik érdeklődnek az ország múltja és kulturális öröksége iránt.

Muradie mecset

A Muradie mecset egy történelmi mecset, amelyet a török időszakban építettek. A mecset az ország egyik legjelentősebb műemléke.

A Muradie mecsetet 1542-ben építették, és nevét az építését finanszírozó oszmán uralkodó, Szultán Murad II. után kapta. Ez a mecset a török uralom alatt épült, és az oszmán építészet stílusjegyeit viseli magán.

A Muradie mecset jelentős hely a vallási és történelmi szempontból Albániában. Bár a mecsetet a kommunista időszak alatt bezárták, és nem működött vallási célra, a rendszerváltás után újra megnyitották, és most ismét működik, mint muzulmán imahely.

A Muradie mecset egyik leglátványosabb jellemzője a magas minaret tornya, amely az oszmán mecsetekre jellemző. A mecset belső része is díszesen díszített, és számos hívőt vonz imádságokra és vallási ünnepségekre. A mecset környéke turisztikai látnivalóként is szolgál, és sok látogatót vonz, akik érdeklődnek az oszmán kori építészeti és kulturális örökség iránt.

Strandok

Plazhi i Ri

Vlora fő strandja a Plazhi i Ri, más néven Vlora Beach. A strand a Lungomare tengerparti sétányal párhuzamosan fut, és nagyon népszerű a helyiek körében.

A homokos strand viszonylag hosszú, és bár nagyon forgalmas a nyári hónapokban, ritkán lesz gond valahol a fövenyen letelepedni. Itt bérelhetsz nyugágyakat és napernyőket, de van hely a törölköző lerakására is. Sajnos ez már nem minden albán tengerparti üdülőhelyen van így. Néhány szállodának privát területe is van a Plazhi i Ri-ban.

Plazhi i Ri déli részén, közvetlenül a Vlorë alagút előtt a strand csendesebbé válik. Itt a kavics és a beton dominál, a víz pedig csodálatosan tiszta. Ha több nyugalomra, csendre és sznorkelezésre vágysz, akkor érdemes odamenni.

Radhimë Beach

Orikum Beach

Plazhi i Vjeter strand

Eléggé szemetes a föveny - Ata fotói (2023)

Narta Beach

Közeli látnivalók

Zvernec

Zvernec egy kis falu és üdülőhely Albániában, Vlora közelében. Itt található az egyik legismertebb látnivaló, a Zvernec-i kolostor, amely a 13. században épült. A környék különleges természeti szépségeivel és a tengerparti tájakkal vonzza a turistákat.

p. n. fotói

Távolságát tekintve, közúton Zvernec és Vlora között körülbelül 15-20 kilométert kell megtenni, attól függően, hogy melyik részéről indul el az ember. Az út kb. 20-30 perces autózással teljesíthető, és a tengerparti útvonal gyönyörű tájakon vezet át.

Narta laguna

Narta Laguna egy természetes lagúna, közel Vlorához. Ez a gyönyörű természeti környezet népszerű úti cél a turisták körében. A lagúna kristálytiszta vizével, homokos partjaival és gazdag növény- és állatvilágával vonzza az látogatókat, akik kikapcsolódni, fürdeni vagy madármegfigyelést végezni szeretnének.

A Narta Laguna környékén találhatók olyan látnivalók is, mint például a Narta-tó, amely fontos madármegfigyelő terület, és számos ritka madárfaj otthona. A környéken lehetőség van hajókirándulásokra is a lagúna körül, így a látogatók teljes mértékben élvezhetik ezt a festői környezetet.

Divjaka nemzeti park

A Divjaka Nemzeti Park az ország egyik legfontosabb vizes élőhelye, védett területként tartják számon. A park számos különböző ökológiai zónát foglal magában, beleértve a tengerparti mocsarakat, lagúnákat, homokdűnéket és erdős területeket.

A Divjaka Nemzeti Park különleges élőhely a madárfajok számára, különösen a vándormadarak számára, akik itt pihennek vagy telelnek. Ezért a park fontos madármegfigyelő terület, ahol számos ritka és veszélyeztetett faj él.

sz. k. fotója

A parkban kialakított ösvények lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környezetet, és megismerjék a helyi növény- és állatvilágot. A park látogatóközpontjában szakértők segítenek az érdeklődőknek a terület és annak élővilága megértésében. A Divjaka Nemzeti Park egyik fő célja a természeti környezet megóvása és a fenntartható turizmus előmozdítása.

Llogara-hágó

A Llogara-hágó egy festői hegyi átkelő, amely az Adriai-tenger partján található. Ez a hágó a Llogara Nemzeti Park része, és az ország egyik leglátványosabb útvonala. A hegyi út meredek kanyarokon keresztül kúszik fel a hegyoldalba, és lenyűgöző kilátást kínál az Adriai-tengerre és a környező tájra.

h. p. fotója

A Llogara-hágó általában a Dhermi és a Palasa közötti útvonal része, és népszerű úti cél a turisták körében. A hegyi átkelőn való haladás során gyakran megállnak az emberek, hogy élvezzék a lenyűgöző panorámát, és fotókat készítsenek a környező tájról.

A Llogara-hágó a hegységből tengerparti régióba való átjutást biztosítja, így gyakran használják a tengerparti üdülőhelyek elérésére vagy az észak- és déli partszakaszok közötti utazáshoz. A hágón áthaladva az emberek gyakran megállnak a környékén található éttermekben és vendéglátóhelyeken, hogy megkóstolják az albán konyha finomságait, miközben élvezik a lélegzetelállító kilátást.

Osumi kanyon

Az Osumi Kanyon az ország déli részén található, és a Berat közelében fekvő folyó, az Osum által formálódott. Ez a természeti csoda lenyűgöző mélységeivel, szikláival és kanyonjával vonzza a turistákat és az outdoor-sportok kedvelőit.

Az Osumi Kanyon különleges geológiai formációkat kínál, amelyeket évmilliók alatt az Osum folyó folyamatos ásványvizes hatása alakított ki. A kanyon falai helyenként akár 100 méteres magasságig is emelkednek, miközben a folyó mélyebbre vágja magát a sziklák között.

A kanyon áthaladása csodálatos túrázási és hegymászási lehetőségeket kínál az érdeklődők számára. Számos ösvény és útvonal vezet át a kanyonon keresztül, ahol a látogatók élvezhetik a lenyűgöző természeti környezetet és a panorámás kilátást.

Az Osumi Kanyon környéke népszerű kirándulóhely és természetvédelmi terület, amely ideális hely a természet közelségében való pihenésre és feltöltődésre.

Sokak szerint Európa Grand Kanyonjáról hozok képeket. 2018-ban voltunk arra. Az Osumi-folyó-szurdok Albánia egyik leglátványosabb természeti képződménye, hihetetlen tiszta és türkizzöld színű folyóval. A szurdok 26 km hosszú, 450 m tengerszint feletti magasságban. Úgy gondolják, hogy 2-3 millió évvel ezelőtt képződött a víz eróziója révén. A folyón ideális vízálláskor (tavasszal) rafting túrákat is szerveznek.

A kanyonhoz sok legenda is fűződik az egyik a "fiatalasszony hasadéka" története, mely egy dalból fakad. A történet szerint egyszer régen volt egy menyasszony akit akarata ellenére adtak férjhez. Amikor a násznép visszatért a fiatal feleséggel az elmondta, hogy nem szereti a férjét, nem akart hozzámenni. Mikor panasza válasz nélkül maradt gondolta elmegy és imádkozik Istenhez, aki meghallgatta és egy sziklához vezette őt. Itt a fiatal asszony kérte a sziklát, hogy nyíljon meg neki és mentse meg a bajtól ami érte. A szikla meghallgatta és megnyílt neki. A lány ezen a nyíláson keresztül elszökhetett szerelméhez. Ma a gyermektelen asszonyok járnak a hasadékhoz gyermekáldást remélve. (s.m., 2024)

Apollónia

Apollonia Albánia egyik legfontosabb régészeti lelőhelye és nevezetessége. Az ókori város az Adriai-tenger partján, Fier közelében található. Apollonia a görög és római időkben jelentős kulturális és kereskedelmi központ volt, és a régió egyik legjelentősebb városává vált.

R. Gyuri fotója

Apollonia fontos szerepet játszott a görög és római kultúra terjesztésében Albániában és az egész régióban. A városban többek között istentiszteletek, oktatás és kereskedelem zajlott.

A régészeti feltárások során számos jelentős épület és emlék került napvilágra, például templomok, színházak, fürdők, és egy nagy agorával rendelkező központi terület. Az Apolloniai Költeményt is itt találták meg, amely az ókori görög kultúra fontos irodalmi emléke.

Ma Apollonia régészeti területe látogatható, és lehetőség van felfedezni az ókori város maradványait és múzeumait, amelyek bemutatják az itt folyó életet és kultúrát. A hely számos turistát vonz, akik érdeklődnek az ókori történelem és a régészeti lelőhelyek iránt.

Érdekességek

1. Az antik korban a város az ókori görög város, Aulón nevén volt ismert. Később a rómaiak is jelentőségét növelték, de a középkorban az itt lévő Bizánci Birodalom uralma alatt állt.

Az Albán Nemzetgyűlés 1912-ben Vlorëban nyilvánította ki Albánia függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. Ez egy fontos esemény volt az albán nemzeti identitás kialakulásában és az ország modern történelmében.

Az 1990-es években Vlorë volt az egyik központja az albániai politikai és gazdasági változásoknak. Az országban ekkor tört ki egy súlyos gazdasági válság, és a város volt az egyik fő helyszín, ahol a tiltakozások és zavargások kezdődtek.

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói

Ata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon