ÚTIKRITIKA.HU / Ksamil


hirdetes

útikritikák


Ksamil

Ksamilról dióhéjban| Tetszett&nem tetszett Vélemények| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Közbiztonság|Strandok|Programlehetőségek| Fotóegyveleg

.

Ksamil - 2023. július vége - forrás

2023. július 17. Ksamil strandjai totálisan tele vannak. Konkrétan nincs férőhely. Szörnyű. Ez augusztus végéig így is marad. Elkerülni!


Ksamilról dióhéjban

albán kiejtés: kszámil, csaknem xámil 

Ksamil egy dél-albániai falu, ami az utóbbi években jelentős nyaralótelepüléssé (túl)fejlődött. 4-5 ezer állandó lakosa van.

Ksamil albániai viszonylatban drágának számít. Sok nyaraló szerint Ksamil túlértékelt, divatossága nem indokolható a főszezoni negaítív valósággal.

Júliusban és augusztusban túl nagy a hőség. Érdemesebb a júniust vagy a szeptembert választani.

Az albániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A strandjai sokkal szebbek mint Saranda strandjai.  Gyönyörű azúrkék a tengervíz. (Igaz a főszezonban a zsúfoltság miatt ez kevéssé élvezhető.).

p. r. fotója

2. A tenger gyümölcsei étkek valamivel olcsóbbak, mint a felkapottabb albán tengerparti helyeken.

3. A Korali nevű étterem volt a kedvencünk. A pizza (2023-ban: 2600 HUF) viszont a Momento-ban a legjobb.

4. Tény és való, hogy rengeteg minden épül, fejlődik. 

5. A naplementék szépek. Legalább azt nem zavarhatja meg semmi simlisség.

6. Júniusban, szeptemberben szuper a hely. 

7. A Ksamiltól 18 km-re lévő Butrint régészeti lelőhelyei érdekesek

8. Pár kilométerre Ksamiltól van néhány csodaszép, és kevésbé zsúfolt kis strand, bámulatos tengervíz színekkel.  Pl. Pasqyra Beach (3,5 km), Manastir Beach (Ksamiltól délnyugatra, 2 km), Krorëz Beach (4 km), Kakome Beach, 3-4 km, igaz elég kompilkált megközelíteni). 

9. A Syri i Kaltër-tó (Kék Szem-tó), Ksamiltól 16 kilométerre, gyönyörű.

Nem tetszett

1. Jellemzően nincsenek házszámok

2. Itt-ott szemetes utcák

3. A főszezonban túlzsúfoltak a strandjai. Van, hogy tolakodni kell ahhoz, hogy bejussál a vízbe. Nem vicc.

a.s. fotója

4. Elég sok a félbehagyott építkezés.

5. A szolgáltatások területén dolgozók tekintetében ,,az egy főre jutó bunkók száma kettő" (Hofit idézve). Arrogánsak, udvariatlanok, nem köszönnek. 

6. Ott verik át a külföldit, ahol csak lehet, és még gúnyosan vigyorognak hozzá. A leggyakoribb lehúzás a napozóágyak kapcsán  megy. Na meg, gyakran nem tudnak előkeríteni visszajáró pénzt. 

7. Szinte minden étteremben ugyanaz a választék. A minőség silány, jobb esetben közepes. Ráadásul a főszezonban nehézkes szabad helyet találni.

8. Ha boltban, étteremben pénzt kell visszadniuk, akkor mindig valami akadályt találnak ki. Simlisek.

9. A bárok fülsüketítő zajsziinten nyomják a zenét. Napközben is totál ricsaj túltengés van. 

10. A strandokon nincs hely, ha csak a homokon, törölközőre akarunk letelepedni. A napozóágyakat kölcsönző gazemberek érdekeltek abban, hogy ez így legyen. Van hogy a napozágyat nem kölcsönző, csak a törölközőre letelepedő strandolót elzavarják.

11. Az összes étteremben lényegében ugyanaz a kínálat. O.K., hogy nem drága, de a minőség többnyire közepes.

12. Ne tévesszen meg Téged, hogy milyen szuper fotókat látsz Ksamil strandjairól. Valóban szépek lennének ha nem lenne akkora tömeg, nem lennének lehúzások, silány szolgáltatási kultúra. Megoldás: június, szeptember.

13. A strandoktól és az éttermek választékától eltekintve Saranda tartalmasabb város, mint Ksamil.

Vélemények

Ksamil hasonló árban van már elvileg mint Korfu ill. a görög oldala a szárazföldi határnak. Ill. Ksamilban azért vannak lehúzós helyek is - amivel máshol amúgy nem igazán találkoztam korábban Albániában.
De kis odafigyeléssel, és ha nyitott vagy az albán ételekre-termékekre, akkor még mindig olcsóbb. (De ha csak egy “olcsó Görögország” a cél, akkor esélyes, hogy csalódni fogsz) (2022)


Levezetésként a fárasztó turistáskodás után igazán jól esett a sörözés és megmártózni az Albán-Riviéra legszebb partján Ksamil türkizkék vizű strandján...

Bora Bora strand - p. v. fotója

Ksamil valójában csupán pár kilométerre van Korfutól. Három kis sziget van a görög partokig ahová kettőre akár át is lehet úszni a partról. Ksmailban valóban a buliról és a pihenésről szól minden...(Ata, 2022)


A tengerpart szemetes (pelenka és palackok a parton, és az összes parton (még a Google-on irt szabad strandokon is ) az van, hogy nem tudsz napágyat (venni se!!!!) mert elküldenék mondván, hogy ez a hotel tulajdona, avagy már 1 héttel ezelőtt lefoglalták az összeset! És még ki sem fizethettük! Még a cuccainkat sem tehettük le a partra! Nem lehet velük megegyezni! 4000 lek-et akartak elkérni a napágyakért ha volt rá lehetőségünk 1x!
A létező összes strand tele van!
Az árak minden nap emelkednek! Egyáltalán nem olcsóbb hely mint nálunk.
Az éttermek ( KSAMILBAN: PAPU GYROS, Fish shop restaurant (kék színű étterem), MY PIZZA) mind fantasztikusak és nagyon kedves kiszolgálást kaptunk!:) EZ AZ EGYETLEN POZITÍVUM AMIT LE TUDOK ÍRNI !
Viszont az hogy nem tudunk nyugodtan pihenni a strandon, mindig el küldenek minket ez nagyon el rontja a nyaralást. A strandon dolgozók nagyon pökhendiek és felháborító stílusban beszélnek az emberekkel!
A strandon egyébként nem homok van, hanem ilyen kavicsos /murvás talaj. (2023. augusztus)


.valóban szemetes és a strandok is tele vannak...de csak ha később érkezel...mi 9 körül mentünk le és bőven volt hely...a városi strandon minket is elküldtek mert h az a hotel vendégeinek van fenntartva viszont csak pár sor a többit használhattuk....a kaja egész finom csak nem túl nagy a választék és ami van az is inkább pizza és tengeri ételek(amit én személy szerint nem szeretek)de mindig tudtam választani....fél 9 körül bedugul a város és persze állat módjára közlekednek lenne még mit mesélni, de összességében tetszett viszont nem biztos h jövőre visszajövünk....vannak egyébként szép igenyes strandok pár km-re. (2023. augusztus)


,, Vagy 6-7 éve jártunk itt, ma ismét eljöttünk pár napra. Óriási csalódás. Kb. minden eltűnt, ami eddig szuper volt. A strandon, ahol eddig 1-2 sor napernyő volt, most minimum 10, és nagyjából a sorok között elmenni sem lehet, mert annyira sűrűn vannak. 5-6 emeletes szállodák gomba módra nőttek ki a part mentén végig, eltűntek a kis szuper éttermek. Nyilván igény volt/van ezekre a változásokra, de ez már nem az nekem, amiért régen többször is voltunk itt. (2022)


,, A tenger gyönyörű az idő csodás de a vendéglátás az még nagyon sok kivetnivalót hagy maga után! Az első probléma az iszonyú zsúfoltság már délelőtt is, a napágyak bérlése az meg valami őrület egyenesen. Nincs kirakva hogy foglalt akkor honnan tudjuk hogy oda nem lehet pakolni, aztán egyszer csak jön a fiú és mondja menjünk onnan. Ez számunkra borzasztó kellemetlen, idegölő! Ma három strandon voltunk mire 1500 lek/nap találtunk egy napernyőt!

A másik probléma, az éttermek, nagyon sok helyen rengeteget kell várni  Tudom hogy szezon van meg minden de akkor is, legalább az innivalót kihozhatnák rövid időn belül és lenne egy két kedves szavuk akkor szívesebben várna az ember! Nem tudom lehet az a baj Görögországhoz hasonlítjuk de ott teljesen más a mentalitás!!

A vezetési moráljuk na az meg aztán a mélypont. De nem akarok itt most csak negatív dolgokat írni. A  szállásunk nagyon jó és olcsó, a tenger gyönyörű hisz a Jón-tenger, az idő csodás! Ksamil nagyon szép hely de nagyon zsúfolt!" (v.a., 2021. augusztus)


,, Átmentünk Ksamilba csobbanni. Nekünk kicsit csalódás volt, nem csak a tömeg miatt. A víz koszos volt, szemét is úszkált benne. (2021)


Nem mindegy, hogy az Adriára mégy vagy a Jón-tengerhez. Ksamil, Saranda és környéke a legszebb szerintem az albán tengerparton.


,, Ksamil egy folyamatosan épülő üdülőtelep, ennek ellenére van egy sajátosan laza hangulata, és a tenger valóban gyönyörű. Bár megkerestük az ikonikus fotót a stéggel (Guvat étterem teraszáról lehet rálátni) és végignéztük a híres tengerpartokat nekünk legjobban a Puerto Rico és a Pema&Thate strandok jöttek be. Legtávolabb vannak a központtól, legnyugodtabbak, legszebbek... Pema&Thate partja kb. 3 km Ksamiltól de mindenképp megéri kisétálni/taxizni... Itt vannak a tenger fölé fekvő háló-ágyak (3000 lek/2 fő), itt lehet snorkelezni is és akár Korfut is nézegetni... A belső strandokon elérhető még vízibicikli (1000 lek / h) , kajak és kishajók. (g. e., 2022)


Ksamil: Napágy 2 főre ernyővel 1-1500 lek (3,4-gyel szorozd). Sokkal olcsóbb, mint Görögország , és hasonló árak vannak, mint otthon. Viszont az élmény, a tenger, az emberek kedvessége, szorgalma, alázata, a gasztronómia miatt nagyon megéri. (p.e. , 2022 június)


Július közepén töltöttünk két hetet Ksamilban. Nem a legfelkapottabb “kanyarban”, hanem annál sokkal szebb és élhetőbb részen. Egyáltalán nem találkoztunk ezeken a strandokon tömegnyomorral, az éttermekben a parton jó árakon eszméletlen ételeket ettünk, olyan kedves kiszolgálással, amilyennel ritkán találkozik az ember… pl egy tál kagyló 1500 forint… a napernyő két ággyal is csak 1000 lek, vagyis 3500 forint körül. Mi tízre jártunk ki a strandra, bőven válogattunk a helyek közül. És napközben is voltak üres ágyak.
Elmentünk a blue eye-hoz és a Butrintba is. Mindkettőt 9-10 óra között látogattuk. Egyáltalán nem volt tömeg, sőt alig voltak. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy kihalt volt főszezonban 😂 hanem, hogy aki nem vágyik ekkora tömegre az bőven megtalálja a magának való részt Ksamilban. Mi is kipróbáltunk vagy 6 strandot.
Ja, és hozzáteszem, hogy azt az összeget amibe az Albán nyaralás került, máshol egy hétre se elegendő… (2022)


Ksamilban sajnos kis csalódásként ért minket, amit ott tapasztaltunk. Maga a tengerpart hihetetlenül szép, de annyira telezsúfolták éttermekkel és privát standokkal, hogy gyakorlatilag egymás szájában vannak az emberek. Abszolút nem élvezhető… Jobb lett volna, ha valami határt szabnak a terjeszkedésnek és megmarad a parti rész természetesnek. Sokkal több bolt, étterem, hotel, kávézó van mint 3 éve de a hangulatból egyre kevesebb. (2022) forrás


Augusztusban voltunk. Ksamil egy túlárazott, állandó tömegnyomorba taszított, közlekedési dugókkal teli város. Az éttermek dugug tele vannak és emiatt sokat kell várni az ételre. A legtöbb szolgáltatóhelyen a személyzet bunkón viselkedik. A strandok annyira tele vannak, hogy nehéz bárhol letelepedni , még a vízben sem lehet békésen fürödni. A napozóágyak bérlésénél mindig valami kellemetlen incidens van, bunkók az ezzel foglalkó pasik. Ksamilnak nincs kellemes karaktere, stílusa. (2022)


Ksamil ☀️ - tényleg az európai Bora Bora?
Elég szkeptikusak voltunk Ksamillal kapcsolatban főleg azzal, hogy mennyire is hasonlít a trópusi szigetre. Tényleg égszínkék a víz és fehér homokos a part?🤔
Nos, ha nem is teljes az egyezés, számunkra pozitív csalódás volt, amikor megláttuk a partot (az igazat megvallva a városba még azért volt bennünk kétely 😃).
Nagyon szépen kialakítottàk az egész részt, főleg a napozó ágyakat és a bárt, teljesen megadják a partnak a trópusi vibe-ot.
A hangulatért/látványért cserébe itt már inkább a magasabb európai árak a gyakoriak, de szerintünk mindenképpen megéri eljönni ide, ha Albániában jársz. (2024)

Szállásválasztás

Egyelőre itt nincsenek giga resortok, hanem inkább családok által menedzselt, kisebb szállodák.

Érdemes olyan szállást keresni, amely közel van a városközponthoz, az éttermekhez és a strandokhoz. Ez kényelmesebbé teszi az utazást, és lehetővé teszi, hogy könnyen elérjük a városnézési látnivalókat.

Fontos, hogy a kiválasztott szállás megfelelő szolgáltatásokat kínáljon, mint például az ingyenes Wi-Fi, légkondicionáló, étkezési lehetőségek és parkolási lehetőségek

Saranda jóval nagyobb település mint Ksamil, nekünk tetszett, viszont nem bántuk meg, hogy inkább Ksamilba foglaltunk szállást. (2022)

Ajánlott hotelek (2023-ban):

4 csillagos: Hotel Luxury , Vasia Sea Reatreat , Hotel Mare Monte Beach , Delfina Tropic Beach

Helyi közlekedés

2024. májuss: Benzin kb. 742 HUF-nak megfelelő lek

Ha autóval érkezik, akkor a városban parkolók és parkolóhelyek találhatók, ahol lehetőség van az autó parkolására. Azonban a parkolóhelyek korlátozottak lehetnek, különösen az évszakban, amikor a turisták száma a legmagasabb.

Ksamilban a helyi buszok is közlekednek a környéken, amelyek lehetővé teszik a városban és a környező területeken történő közlekedést. A buszmegállók a városban és a környező területeken könnyen elérhetők és könnyen megtalálhatók.

Taxi

A turistáknak mindig érdemes figyelmesnek lenniük, és megfontolniuk a lehetőségeiket, hogy elkerüljék az átveréseket és a magas árakat.

A taxik általában könnyen elérhetők Ksamilban, és a városban és a környező területeken történő közlekedéshez is használhatók. Azonban a taxik ára nem általánosan meghatározott, és gyakran változik az időjárástól, az utazás távolságától, az időponttól és az egyéb tényezőktől függően. Ezért mindig érdemes előzetesen egyeztetni az árat a sofőrrel, mielőtt elindulna.

Azt is javasoljuk, hogy az utazás előtt beszélje meg az árat, hogy elkerülje a kellemetlenségeket és az esetleges vitákat a sofőrrel. Emellett fontos, hogy igényelje a nyomtatott vagy digitális blokkot, hogy biztos legyen abban, hogy a fizetés helyes és pontos.

A taxisofőrök általában nem beszélnek angolul, így ha nem beszél albánul, érdemes előre elkészíteni a címet vagy a célállomást, és megmutatni azt a sofőrnek.

Az utazás ára általában az albán lekben történik, de egyes taxik elfogadják az eurót is.

Étkezés

2023: Középkategóriás étterem, 2 fő, 3 fogásos étkezés kb. 9,300 HUF. Gyorsétteremben a sajtburger kb. 500 HUF. Cappuccino kávé 428 HUF (128 ALL), presszó kévé 300 HUF (90 ALL).

Ksamilban számos helyi étterem és kávézó található, ahol lehetőség van az ízletes és autentikus albán ételek, mint például a baklava, a burek, a byrek és a tavalyi halak, kóstolására. Emellett a városban lehetőség van a nemzetközi konyhák, mint például az olasz és a görög ételek, kipróbálására is.

Az éttermek és kávézók általában nyitva vannak a nap nagy részében, így lehetőség van a reggeli, ebéd, vacsora és késő esti falatozásra is. Az éttermek árai általában alacsonyabbak, mint a nyugat-európai országokban, de a nagy turista forgalom miatt árak változhatnak az év során.

A városban található számos strand és tengerparti bár, ahol frissítő italokat és könnyű ételeket lehet kapni. Ez a lehetőség különösen vonzó lehet a turisták számára, akik szeretnének egy kicsit pihenni a napozás és a strandolás közben.

Ksamilban számos cukrászda és fagylaltozó is található, ahol az édesszájú látogatók számos helyi édességet, süteményt és fagylaltot találnak.

Végül, a látogatók számos helyi piacot is találnak, ahol lehetőség van friss gyümölcsök, zöldségek, halak és húsok vásárlására, amelyekből saját maguk készíthetik el a saját ételeiket.

Éttermek: magyar árak 2/3-a 3/4-e... Ajánlom: Brothers Ksamil, Fast Food Ksamil, The Mussel House Ksamil. A Family éttermet viszont nem ajánlom, picit olcsóbb mint a többi de kevés... (2022)

Ez a 2 gombócos fagyi 300 forintnak megfelelő lekbe került (2021-ben)- zs. m. fotója

Vásárlás

2024: Egy csomag albán cigaretta kb. 1000 HUF  Nyugati cigik: kb. 1300 HUF

Az egyik legnépszerűbb hely a vásárlásra Ksamilban az élelmiszerpiac. Itt a látogatók számos helyi terméket vásárolhatnak, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek, halak és húsok. Emellett a helyi piacokon lehetőség van különféle kézműves termékek vásárlására is, mint például a szőnyegek, a kerámiák, a horgolt ágyneműk, az ékszerek, a helyi mézek és a hagyományos albán ételek.

Ksamilban találhatóak kis üzletek, ahol ruházati cikkeket, cipőket, szemüvegeket, napszemüveget és egyéb kiegészítőket lehet vásárolni. Az árak általában alacsonyabbak, mint nálunk, de érdemes alkudozni az árakon, hogy jobb ajánlatokat kapjon.

A városban számos ajándékbolt is található, ahol szuveníreket lehet vásárolni, mint például a helyi kézműves termékeket, az albán zászlót, a hagyományos albán ruházatot és a turisták számára készített ajándékokat.

A látogatók számára érdemes ellátogatni a városi piacokra is, ahol lehetőség van különféle termékek, például az édességek, a helyi sajtok és a helyi italok vásárlására is.

Végül, a látogatók számos élelmiszerboltot is találnak a városban, ahol különféle élelmiszereket, italokat, édességeket és más termékeket lehet vásárolni.

sz. sz. fotója

Szórakozás

Ksamilban a legmenőbb strand bár: Principotes & Tulum Resto Lounge - m. i. fotója

Közbiztonság

Ksamilban jó a közbztonság.

Ksamilban is vannak olyanok, akik kihasználják a turisták figyelmetlenségét, és lopásokat követnek el. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük az ilyen eseteket, az az, ha vigyázunk az értékeinkre, és figyelünk a környezetünkre.

Az albán hatóságok nagyon érzékenyek a turisták biztonságára, és sok rendőr van jelen Ksamilban, különösen az idény alatt. A turisták is bármilyen probléma esetén bátran fordulhatnak a rendőrséghez.

s. m. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Ksamilban sajnos nincs turista információs iroda, ahol információkat kaphatna a helyi látnivalókról és szolgáltatásokról. A legközelebbi turista információs iroda Sarandában található, ahová busszal vagy taxival juthat el1. A Saranda turista információs iroda nyitvatartása hétfőtől péntekig 8:00-tól 16:00-ig, szombaton 8:00-tól 14:00-ig, vasárnap pedig zárva2. Ha Ksamilban szeretnél információkat szerezni, akkor érdemes ellátogatnod a helyi éttermekbe, bárokba vagy szállodákba, ahol a személyzet segíthet Neked. Még inkább: Ksamilban több utazási iroda is működik, amelyek a környékre szerveznek turista programokat. Néhány példa az alábbiak:

A Ksamil Travel Agency különböző kirándulásokat kínál Ksamilban és a környező helyeken, mint például Butrint, Syri i Kalter, Lekursi Castle és a Ksamil-szigetek1. Emellett autóbérléssel s foglalkoznak.
A Mitos Travel egy szerb utazási iroda, amely Ksamilba és más albániai úti célokba szervez nyaralásokat.

2. Ksamilban van egy ATM, közvetlenül a központ közelében, egy benzinkútnál. Van egy postahivataluk is , kissé rejtett helyen.

2. Ksamilban nyaralunk, első nap a fürdőzés végén az egyik gyerek üvöltve jött ki a tengerből, megmarta valami a karját. Valószínűleg medúza volt, csúnyán bedagadt neki, a szállásadónk javaslatára orvoshoz vittük. Személyit kértek, de teljesen ingyenesen látták el. Nem tudták megmondani, hogy mi lehetett az, de kapott szurit az allergiás reakcióra.(2022. július)

Strandok

5-10 euró között mozog a napozóágy bérlése egy napra. Augusztusban 9 óra után már nem találni kölcsönözhető napozóágyat.

A középső strandot eltekintve, kell valamilyen fürdőszandál, mert nyáron a hőségben a kavicsok felforrósodnak és ha mezítláb jársz rajtuk, akkor égethetik a talpadat.

2021-ben Albániában nyaraltunk azon belül északon és délen is voltunk, mindenhol csak jó dolgokat tapasztaltunk, azonban Ksamilban 3 strandon se bérelhettünk ágyat mert reggel 7 órakor már az összes “foglalt” volt, holott sehol egy törölköző vagy foglalt felirat. Magyarokkal találkoztunk tőlük azt a tanácsot kaptuk, hogy mutassunk fel több pénzt. Így se kaptunk. Megkérdeztük, hogy a hét egyik napjára sincs? Nem volt a válasz. Próbáltuk a másik strandon, ott ránk se néztek, mintha a falnak beszélnénk. Ksamil melletti strandon nagy nehezen kaptunk helyet. A neten olvastam, hogy csak albánoknak adnak ágyat a Ksamili strandokon és más is beszámolt hasonló durva bánásmódról. (2022)


Szinte mindenhol magántulajdonú strandok vannak, tehát napernyőt és ágyat kell bérelni ha az ember ott akar strandolni, és hát őszintén elég borsos árat kérnék érte, 13-20 euró kb, attól függ hol és milyen a hely/bár. Mi olyan strandot választottunk ami ingyenes volt, és még csak nem is volt ott sok ember. Kétszer pedig szó szerint átgyalogoltunk (a legmélyebb ponton is a nyakamig ért a víz 😂) az egyik fizetős strandról a szembe lévő kis szigetre és ott strandoltunk😊 Persze ezt többen is megtették, de nem volt nagy tömeg. (2022)

Ata fotója

Főstrand (Ksamil Beach)

Nagyon szép, de ez is nagyon zsúfolt a főszezonban. A tenger színei káprázatosak. 10 euróért adnak két napozóágyat és egy napernyőt. Ez albán viszonylatban túlárazás. A csodás fehér homok látványát kell megfizetni.....

Ata fotói (2022. június vége)

Július közepén töltöttünk két hetet Ksamilban. Nem a legfelkapottabb “kanyarban”, hanem annál sokkal szebb és élhetőbb részen. Egyáltalán nem találkoztunk ezeken a strandokon tömegnyomorral, az éttermekben a parton jó árakon eszméletlen ételeket ettünk, olyan kedves kiszolgálással, amilyennel ritkán találkozik az ember… pl egy tál kagyló 1500 forint… a napernyő két ággyal is csak 1000 lek, vagyis 3500 forint körül. Mi tízre jártunk ki a strandra, bőven válogattunk a helyek közül. És napközben is voltak üres ágyak.

Elmentünk a Blue eye-hoz és a Butrintba is. Mindkettőt 9-10 óra között látogattuk. Egyáltalán nem volt tömeg, sőt alig voltak. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy kihalt volt főszezonban 😂 hanem, hogy aki nem vágyik ekkora tömegre az bőven megtalálja a magának való részt Ksamilban. Mi is kipróbáltunk vagy 6 strandot. (2022)

Neasden Lane Beach

k. e. fotója

Szép strand, ritkán zsúfolt. Két napozóágy és egy napernyő 700 lekbe (kb. 2300 HUF) kerül egy napra. Van egy parti étterem, ami elég jó. . Van  ingyenes parkolási lehetőeség az étterem/strand előtt.
Ennek a strandnak az egyetlen hátránya, hogy nagyok a kavicsok, és az ügyetlenebbek nehezen tudnak bemenni a tengerbe, illetve onnan kikászálódni.

Lori Beach

Türkizkék tenger, szép fehér homok. Nagyon népszerű, ergo a főszezonban zsúfolt. 

a. d. fotója

Last Bay

Las Bay strand Ksamilban egy gyönyörű homokos tengerpart, amely az Albán Riviéra egyik legismertebb és legnépszerűbb strandja. A tengerpart kristálytiszta vizével, színes vízivilágával, és a hegyekkel körülvett természeti környezetével az ideális helyszín a nyaralásra és a pihenésre.

A strand hossza körülbelül 200 méter, és meglehetősen széles, így akár a nyári szezonban is van elegendő hely az embereknek. A strand nagyon látványos és tiszta, és az Albán Riviéra egyik legjobb tengerpartja, amely a turisták körében is rendkívül népszerű.

Las Bay strand ideális a családi nyaralásra, de ugyanakkor remek lehetőséget kínál a szörfözésre, a vízisízésre és a búvárkodásra is. A helyszínen különféle sportolási lehetőségek állnak rendelkezésre, mint például a strandröplabda, a strandfoci, a vízilabda, és még sok más.

A strand környékén számos étterem és bár található, ahol a látogatók élvezhetik az albán konyha finomságait, és kipihenhetik a napsütéses időt. Az ételek általában frissek és ízletesek, és az árak is nagyon kedvezőek.

t. r. fotói

Bora Bora beach

Az emberek kedvesek, hely van, 2 db napágy 1000 lek, jéghideg víz a parton 100, árusok hada akik nem erőszakosak, friss pékáruk, gyümölcsök, tisztaság.(2022. június)


Az egyik legszebb tengerpart amit valaha láttam, Ksamilban van. Ingyenes a belépő. Napernyőért fizettünk kb. 700 lek-et egész napra. Vizibicikliket lehet bérelni vagy simán át is lehet úszni a közeli szigetekre. (2019)

sz. n. fotója

s. t. fotója

Augusztusi tömegnyomor - p. v.

Pema e Thatë strand

Viszonylag homokos strand.

Pema e Thatë strand Albánia egyik legismertebb és legkedveltebb strandja, amely a Jón-tenger partján található. A strand homokos és kristálytiszta vizekkel rendelkezik, és az Albán Riviéra egyik legszebb és legvonzóbb strandja.

A tengerpart nagyjából 300 méter hosszú és nagyon széles, így akár a nyári szezonban is van elég hely a látogatóknak. Azok számára, akik a pihenést keresik, a strand nyugodt és békés környezetet kínál, amely ideális a napozásra és az élvezetes olvasásra.

A strand ideális a családok számára is, mivel a sekély vizek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy biztonságosan pancsoljanak és ússzanak. Emellett különböző sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint például a strandröplabda, a strandfoci, a vízilabda és a búvárkodás.

A tengerparton található éttermek kínálják az albán konyha különféle ételeit és italait, így a látogatók élvezhetik az itt tartózkodásukat, miközben kényelmesen pihennek a napsütötte parton.

A strand a környező hegyekkel és természeti szépséggel körülvéve nagyon látványos, és az Albán Riviéra legjobb strandjai közé tartozik. Bár a strand népszerűsége miatt néha zsúfolt lehet, mégis egy kellemes és nyugodt helyszín a kikapcsolódásra és a feltöltődésre.

i. z. fotója

Programlehetőségek

Butrint

Ksamiltól alig 5 kilométerre.

,, Külön posztot érdemel Butrint velencei öröksége. A kereskedő városállam Korfu felől hódította meg Dél-Albániát és Butrint stratégiailag olyan fontos volt hogy nem csak dupla városfalakkal, őrtornyokkal és az Akropoliszon egy palotával erősítette meg a szigetet hanem még a tengeri kijárat másik oldalán is emeltek egy erődöt.


A tengerszoroson közlekedő majdnem hetvenéves komp eddigi utazásom technikai csodája. Nálunk az autóskompokat egy hajó vontatja itt egyedülálló módon fogaskerekű rendszerrel huzalokon át húzzák a révet az egyik oldalról a másikra.
A tengerszoros és a görög határ között alig tíz kilométeres Xarre kommuna Albánia egyik legeldugottabb vidéke. Öt földműves település van csak ezen a csodás vidéken.

xxx

Albániában sem maradhattam világörökségi helyszín nélkül. Szinte a görög határnál csodálatos környezetben egy tengerszoros által körbeölelt félszigeten fekszik az ókori kikötőváros Butrint.
Hihetetlen épségben maradt meg az építmények nagy része ami annak köszönhető hogy mélyen a föld alatt bújt meg minden 1928-ig és a mocsaras vidék földművelésre alkalmatlan volt így érintetlenül átvészelte az évszázadokat.
Bámulatosan a Római színház, az Akropolisz, a kora bizànci körtemplom, a Bazilika, a Nimfák kútja és nem láttam még ilyen épségben megmaradt városkapukat a hellenisztikus korból. A tóra nyíló és az Oroszlán kapu mutatja meg igazán a város egykori gazdagságát. (ata, 2022)

Ata fotói

Fotóegyveleg

r.e. fotója

k.i. fotói

m.a. fotója

Ata fotói

b. m. fotója

Ksamik - strand szeptember végén - tengervíz 24 fokos! - m. i. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon