ÚTIKRITIKA.HU / Durrës


Durrës

Durrës-ről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Strandok| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

.

Durrës-ről dióhéjban

Durrës kiejtése kb. így: düresz

A 129 ezres lakosságú Durrës kikötőváros, közlekedési kapcsolódási pont Olaszországgal. A város központja laza, vonzó. Amúgy Durrës is a szokásosan ellentmondásos albán társadalmi világ lerakata. Szegény ugyanakkor pöffeszkedik az új-gazdagság. Albánia Las Vegas-ának nevezik arrafelé.

Durres nem központi részei elég piszkosak. Másrészt viszont a tengeri szellők átjárják az utcák egy részét, de a levegő még így sem tisztul ki, annyira nagy a környezetszennyezés. Ne vegyük komolyan a boltok, vendéglátóhelyek nyitva tartási információit. Akkor tartanak nyitva, amikor a kedvük úgy tartja. Főszezonon kívül Durrës elég uncsi város, már legalább is egy külföldi turista számára. Nyáron aztán nagyon mozgalmas a hely. Sok a hotel, a strandok zsúfoltak, zajosak.

Olasz neve: Durazzo

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Érdekes nézni az esti korzózást

2. A Régészeti múzeum egész jó

3. A Kallmi Beach-en nincs olyan tömeg, mint a városi (Plaze) beach-en 

4. A kávézők, sörözők és vendéglők meglepően nagy száma

5. A római kori amfiteátrum nagy és lenyűgöző

6. A város legjobb strand bárjának leleményes a neve: The Beach Bar...

Nem tetszett

1. A strandon a jövendőmondó cigány asszonyok folytonos nyomulása (a tengervíz érdekelt s nem a jövőm...)

2. A strandok fövenyén a sok cigarettacsik

3. a csapvíz nem iható

4. A fő sétány márványkövezete csúszásveszélyes

5. Szebb strandok vannak az ország déli részén.

6. A főszezoni elképesztő, borzasztó tömegnyomor - Íme

Vélemények

Durres egy nagy kikötőváros. Klassz oda elmenni de nem feltétlenül a legjobb pihenni, nyaralni. Esténként jó ott sétálgatni. (2021)


Durres maga nem túl izgalmas, legfeljebb néhány római kori emlékét érdemes megnézni, és strandjai is nagyon zsúfoltak. Jobban tesszük, ha néhány kilométerrel arrébb keresünk szabad partszakaszt. (2015)" forrás


"Durres központja már simán felveszi a versenyt a szegényebb dél-olasz városokkal. Durrresben nem csak a tengerben pancsolhatunk, hanem találkozhatunk római romokkal, középkori várfallal mecsettel és templommal. A város ráadásul Olaszország közelsége miatt erősen olaszos hangulatot áraszt, így ha valaki szereti Olaszországot, akkor egy kicsit úgy érezheti magát, mintha ott lenne. Bár Magyarországról nyilván Szerbián és Montenegrón átautózva közelíthető meg a legkönnyebben, Durresből rengeteg komp megy Olaszországba, így egy dél-olaszországi nyaraláshoz is hozzá lehet kötni Albániát, ha sok időnk van. Durres egyébként az albán vasúthálózatnak is a központja, így egy kis albániai vonatozáshoz is remek kiinduló pont. (2016)" forrás


Albánia egyik legfőbb turisztikai vonzereje a 360 kilométer hosszú tengerpart, változatos partszakaszokkal – homokos, apró kavicsos és köves parttal – és eldugott kis öblökkel. Durres a legfrekventáltabb tengerparti üdülőközpont, ahol nyáron telt házzal üzemelnek a szállodák, a part pedig megtelik élettel. A strandolás mellett érdemes felfedezni az óvárost is, amelyet középkori városfal határol.

A tengerpari sétány mentén gombamód szaporodnak az új szállodák, ám nemzetközi láncok itt még nincsenek jelen, inkább családi, kis és közepes méretű szállodákat találhatunk mindenfelé. Ennek egyik oka – mint vendéglátóinktól megtudtuk –, hogy a 2000-es években adóamnesztia keretében korlátlan mennyiségű, addig be nem jelentett összeget lehetett hazahozni és legalizálni, ha azt olyan ágazatokba fektették be, mint a szállodaipar és a vendéglátás. Tény ugyanakkor, hogy egy-két nemzetközi márka (Rogner, Sheraton) már megjelent Tiranában. (2016)" forrás


,, Durrës nagyváros, a tiraai repülőtértől csupán 45 percre. Van egy történelmi központja egy római kori amfiteátrum romjaival. A városnak hosszú homokos strandja van rengeteg modern hotellel és apartmanházzal. Kitűnők a halas-tengeri gyümölcsös étternei. A Vila One Hotel személyzete példásan barátságos." (b.l., 2019)

Odajutás

Tiranából Durres busszal kb. 2 óra, autóval kb. 35 perc.

Szállás

Ajánlott szállodák (2021):

3 csillagos: Villa Belvedere ,

4 csillagos: Belconti , Hotel Tropikal Resort , Hotel Arvi ,

Étkezés

Egy közepes árfekvésű étteremben 2 főnek egy étkezés 1900 lek (4800 HUF) körüli összegbe kerül (2020). OLcsóbb étteremben egy főétel kb. 500 lek (1250 HUF).

Vásárlás

Tejtermékek vásárlásánál legyünk óvatosak a fogyaszthatóság határidejét illetően.

Szórakozás

Kellemes koktélozásra való hely: a Portofino Lounge (Rruga Taulantia | Lagja 1,)

Közbiztonság

A helyi lokálok közül vannak olyan kétes lebujok, amik maffiozók kezében vannak, és a vendégek közötti, vagy a vendég és a bár közötti esetleges konfliktusok kezelése nem finomkodó.

A közlekedési rendőrök között vannak bizony korruptak. Legyünk óvatosak a hatóság képviselőivel közlekedési ellenőrzések esetén.  

Strandok

Ha autóval vagyunk és kevésbé zsúfolt stratndra vágyunk, akkor Durrestől délre kevesebb mint 30 perc autós távolságra ajánljuk a Qerret és/vagy a Karpen nevű strandokat.

,, Nagyon kellemes volt a tenger, hiszen a nyár kellős közepén voltunk. Rengetegen voltak, a városból buszokkal hozták le a helyieket, sok szálloda is van rengeteg vendéggel, de elfértünk, nem volt gond.

A strand területe tiszta, nem csak szemeteskukák vannak kint, hanem többször láttuk, hogy a strand dolgozói is gyűjtik a hulladékot. Viszont olyat is láttunk, hogy anyuka a totyogó gyerekkel lesétált a tengerhez, a kicsi tapicskolt a parton, a mama a pelust lekapta a gyerekről, és egy laza mozdulattal behajította a vízbe. (2018)" forrás

O.K. fotója

O.K. fotója

S.F. fotója

 a promenád - S.F. fotója

Látnivalók

régi városfalak és egy bástya - S.F. fotója

Redon, egy illir tenger istenség - S.F. fotója

Ventus kikötő - B.G. fotója

 

Programlehetőségek

Krujë

Berat

Manapság

O.K. fotója

Olvasmányos linkek

,, Mindig, mindenhol udvariasak, kedvesek voltak az emberek, nem lehúzósak. Igaz, a kávézókban nemigen lehetett nőket látni, de azért volt ilyen hely is. Én tapasztalatlanként meglepődtem azon, hogy a férfiak előtt nem láttam sört, borospoharat, kupicát, csak kávét, és egy pohár vizet. (2018)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Ferenc, 2018. 07. 28. 19:12
Durrestől délre Skembi I Kavajes tengerpartján voltunk 1 hetet. Tiranába a Wizzair-rel mentünk, a reptérről taxival a hotelbe. A hotel 50 Euróért ajánlott egy transzfert, de én az interneten megtaláltam a Merr Taxit, akik ugyanezt 27 Euróért megcsinálták. Teljesen korrektek voltak, vissza is velük jöttünk. Mi egy kis hotelben laktunk, saját strand, közel volt a tenger. A part homokos, közvetlenül a parton kissé koszos, "füves", de beljebb már jóval tisztább volt. Egy fél napra bementünk Durres-be busszal (fél óránként jár, 60 Lek), de nem sok látnivaló van. Két nap múlva csináltunk egy tiranai városnézést. A látnivalók zöme a főtéren, vagy a környékén van. Sajnos az Ethem Bey mecsetet felújítják, így csak kívülről tudtuk megnézni, de felmentünk a mellette lévő toronyba (200 Lek), illetve megnéztük az ott lévő Bunkart2 kiállítást (500 Lek). A nemzeti múzeum hétfő lévén zárva volt. Elsétáltunk az Enver Hodzsa mauzóleumhoz (pyramid), omladozik, zárva van. Délutánra megérkezett az eső, így a tervezettnél hamarabb befejeztük a túrát. Úgy találtam, hogy még nincs a tengerpartnak ez a része a külföldiek által felfedezve, talán 10 % lehetett külföldi. Rengeteg volt ugyan a svájci és német rendszámú autó, de azok (a szállodánál tapasztaltak alapján) külföldön élő albánoké voltak, akik szabadságra jöttek haza. Az éttermi árakról: pohár import sör hazai 150 Lek, import 200 Lek. Pizza, spagetti 400-500 Lek. Cola 150 Lek. Görög saláta 200 Lek. Gombóc fagyi 100 Lek. Az egy hét alatt semmilyen biztonsági problémánk nem volt. Az emberek kedvesek és segítőkészek. Mikor megtudták, hogy magyarok vagyunk némelyek ismerték a magyar köszönöm szót is. Az angollal úgy ahogy el lehet boldogulni.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon