ÚTIKRITIKA.HU / Libanon


hirdetes

útikritikák


Libanon

Repülés | Szállás | Beutazás, vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

Az Air Serbia szerb légitársaság heti 4 járatot üzemeltet Belgrád és Beirut között. A repülési idő 2 óra 35 perc. A hajnali 3 óra 40-kor bejruti érkezés nem igazán komfortos, de legalább gyorsan el lehet jutni a szálláshelyre (igaz ez plusz egy éjszaka befizetését is kikényszeríti).

,, Budapestről nincsen közvetlen járat jelenleg, így mindenképpen egy átszállást be kell iktatni. Én esetemben a ciprusi Larnaca városa volt az átszállópont, ugyanis árban ez volt a legkézenfekvőbb. Larnaca-ba Wizzairrel lehet eljutni közvetlenül Budapestről, az ország keleti feléből Debrecenből is repüli a járatot a légitársaság, az ország nyugati felén élőknek pedig Bécs lehet érdekes. Odaút 9,99 € volt a jegy, visszaút pedig 12,49 € (amit Wizz pontokból vettem), repülési idő kb. 3 óra. Nem sokkal később pedig a Larnaca - Bejrút járaton ültem, itt a Cyprus Airways járatát választottam, neten foglalva lehet találni 28-32 € jegyeket, ha az ember okosan párosít és valószínűleg ez a legolcsóbb opció is. Itt a repülési idő alig negyed óra. A Cyprus Airways ugyanazt tudja mint a többi fapados, bár nagyon rövid a táv, minden plusz szolgáltatásért fizetni kell, ellenben a nagy gurulós 55x40x20cm bőröndöt tartalmazza a viteldíj." (aá, 2019)

Szállás

A magas infláció miatt a bankok korlátozzák a készpénzfelvételt, az utalásokat sem teljesítik, így sehol nem lehet kártyával fizetni. A booking elméletileg használható (leginkább Bejrútban, máshol alig van fent szállás), de beleszaladtunk olyan foglalásba, ahol kiderül, a szálloda zárva van, és a legtöbb városban tényleg egyetlen helyet sem dobott fel! Abból, hogy lemondták a szállást meg nem volt gond, mert írt a szállás és mivel sehol sem lehetett előre fizetni a bankos dolgok miatt, így a pénzünk után sem szaladtunk. Az airbnb jól működik. Mi ezt elég lazán kezeltük, mert volt, amikor napközben változtattunk a programon, így előre SOHA nem volt foglalva szállás, mindig aznap délután intéztük. Ha bármi gond lett volna, akkor visszamentünk volna Bejrútba, ami soha nem volt messzebb 80 km-nél. Egyszerűen megnéztük a google maps-en hol vannak a szállodák, ott kiszálltunk egy sétára és mindig találtunk szuper kis szállásokat. Ez alól csak Saida volt kivétel, oda mindenképpen airbnb-t javaslunk, mert az a két szálloda, ami nyitva van, eléggé lepukkant (szakadt lepedő-ágyipoloska szinten). Khalid mindig akkor indult haza, amikor bejelentkeztünk a szállásunkon és megbeszéltük a másnapi találkozó helyét és idejét. (2022) FORRÁS

"A reptérről rövid alku után Bejrút belvárosába hajtottunk egy iránytaxival, amely gyárilag nyolcszemélyes volt, tehát 10-12 embernél nem nagyon utazott benne több. Amikor megtelt, elindultunk. Libanon nekünk is új volt, még nem jártunk itt mi sem. Az idő nagyon kellemes volt. Anyámnak persze már a városközpontba vezető út is kultúrsokkot okozott. A belvárosban olcsó szállás nem létezik. Nagy sokára találtunk ugyan egy elfogadható árú háromágyas szobát, de ez még az általunk megszokottaknál is retkesebb volt. Később felmosták a padlót koszos, barna lével, ez valamennyire feldobta a helyet. Mindenesetre anyámon látszott, hogy egy picivel jobbra számított. (2014)" forrás

Beutazás, vízum és vám

,, A repülőgép fedélzetére lépve a légiutas-kísérők kiosztják a belépési kártyát, amit majd ki kell tölteni. Itt alap kérdések szerepelnek, név, foglalkozás, útlevélszám, apja neve, születési idő és hely, mi célból utazunk Libanonba, mennyi időre és hol fogunk megszállni.
Ezt a kártyát az útlevéllel együtt a határőrnek oda kell adni, aki ez alapján nyomja bele a pecsétet az útlevelünkbe.

Libanon vízummentes, így a belépéstől számított 30 napig lehet az országban tartózkodni turistaként. Fontos felhívni a figyelmet, hogy az útlevél nem tartalmazhat semmiképpen izraeli pecsétet, ez automatikus visszafordítást jelent, ha ilyen pecsétet talál a határőr." (aá, 2019)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes