ÚTIKRITIKA.HU / Libanon


hirdetes

útikritikák


Libanon

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Egészség

Libanonban a közegészségügyi állapotok európai szintűek. Jól szervezett az egészségügyi rendszer. Az orvosi ellátás azonban drága s ezért mindenképpen ajánlott az utazásra való felkészüléskor egészség- és baleset-biztosítást kötni. Leginkább a Vista irodában, mert ott alapos tájékoztatást adnak a biztosítási lehetőségek előnyeiről és hátrányairól. Európában és az Egyesült Államokban átlagosan 100 lakosra jut egy orvos: Libanonban (szinte hihetetlen) 10 lakosra jut egy!

Közlekedés

Libanonban a közlekedés biztonságosnak mondható, persze tekintetbe véve a katonai ellenőrzőpontokon történő igazoltatások kényelmetlenségeit, és az autólopások kockázatait. Télen a hegyes vidékeken tartósan, de az ötszáz méter alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolatra kell számolni. A közel-keleti országban a közlekedési állapotok erősen eltérnek az európaitól. Tömegközlekedés szinte nincs is. Az iránytaxiként közlekedő mikrobuszokat a külföldi turistáknak nem tanácsos használni kényelmi, higiéniai és főleg biztonsági okokból. Ráadásul menetrend, buszmegállók nincsenek, a járatok rettentőek és kiszámíthatatlanok. Viszont a taxik a városokon belül könnyen, elég olcsón használhatók.

A forgalmi viszonyok eléggé kaotikusak, a közlekedési szabályok betartásának egyszerűen nincs hagyománya. A legtöbb városi utcai nagyobb kereszteződésben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota - főleg Bejrúton kívül - sok helyen rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négy kerék meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon, 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok, és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkezők részére tanácsos Libanonban gépkocsit vezetni.

A tengerparti városok között egyszerű tomegközlekedni (Byblos,Batroun,Tripoli,Tyre,Sidon), de a hegyekbe, a kisvárosokba Kell autó, illetve mondjuk Baalbek felé ha időközben mást is meg akarsz nézni. Bármikor találsz az utcán is taxit, akivel megegyezel az ában. Nagyon örülnek a helyiek ha bevételhez jutnak. (2022)


Ha be akarjuk járni az országot, akkor a tömegközlekedés nem ajánlott. A tengerparti régióban talán lehet közlekedni, de csak kisebb iránybuszok mennek, amivel néhány helyre tudunk csak eljutni, de a használatát nem ajánlották. Sok elszegényedett és menekült van az országban, akik csak így tudnak közlekedni és a buszok vezetői autóversenyzőknek képzelik magukat. Vasút nincs (szétbombázták a polgárháború alatt), pedig nagyon tudna lendíteni az országon.

Autót lehet bérelni, de ezeknek szép nagy zöld rendszáma van és már messziről lehet látni és vannak olyan területek, ahova a helyiek sem mernek bemenni mert veszélyes, ide bérelt autóval bemenni... ez itt nem vicces. A Google Maps sem működik mindenhol megbízhatóan és nagyon fontos a napi információ, merre szabad és merre nem szabad elindulni. Magunktól bementünk volna olyan helyre, amire a helyiek csak legyintettek és nevettek: Oda normális ember nem megy!- mondták.

Azt a megoldást választottuk, hogy egy taxit/sofőrt béreltünk. Ennek a költsége napi 60-140 dollár körül van mindennel együtt, tehát nem kellet extra szállást fizetni a sofőrnek ő minden este hazament, másnap reggel az aktuális szállásunkon felvett. Lehet alkudozni, de nekünk a biztonság volt a fontos és olyan taxist akartunk, akiről volt némi információnk. Szerencsére voltak olyan ENSZ-es ismerőseink, akik tudtak kontaktot adni és WhatsApp-on lebeszéltünk mindent. Jól jött a helyi vezető, aki nagyon figyelt ránk és ez nem hátrány, ha az ember Hezbollah-os területen kocsikázik. Ha valaki neki akar vágni, mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk. Az autó nagy, kényelmes és tiszta, sofőrünk, Khalid pontos és kedves volt, sok helyi tippel segített, legjobb szívvel tudjuk ajánlani, ha valaki erre jár.

Egyébként az autóbérlés full biztosítással plusz tankolással sem maradt volna el nagyon sokkal ettől az összegtől, így egy olyan országban, ahol azért vannak tényleg olyan részek, ahova vakon nem nagyon kellene begurulni egy világító zöld rendszámos autóval, mi azt gondoljuk, hogy ez volt a legjobb döntés. Főleg, hogy ahogy az utánunk kiutazó Travellina is írja, a napi túrák is ilyen 100 dodó körül mozognak, ahol meg abszolút kötött az ember. (2022) FORRÁS

Étkezés

Pénzváltás

A legpraktikusabb amerikai dollárt vinni a libanoni utazásunkra.

Vásárlás

Libanonban van a világon a 3. legmagasabb infláció, ami 215%. Az árak már sok helyen ki sincsenek írva, de soha nem éreztük, hogy átvernek volna. Külön applikáció van a napi feketepiaci árfolyamról. Érdemes némi helyi pénzt is magunknál tartani, de alapvetően mindenhol elfogadják a dollárt is. Kártyás fizetést el lehet felejteni.

Érdekes volt, hogy az interneten elérhető hivatalos árfolyamok, amikkel készültünk, azok nem léteznek. Mi úgy készültünk, hogy néggyel kell szorozni (egy font 4 forint), aztán kiderült helyben, hogy igazából kb. 60-nal. A hivatalos dollár-árfolyam 1500, a valóságban 26.000 körül.

Az ATM-ekből dollárt és helyi pénzt is fel lehet venni, de 3,5 -5% extrát számolnak fel, vagyis nagy halom dollárral érdemes elindulni itthonról. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok helyen vagy nem működik az ATM, és mindenhol le van limitálva, mennyit lehet felvenni – nos, ez a legtöbb helyen 600.000, ami 10.000 forintnak felel meg. A legtöbb, amivel találkoztunk, az 2.000.000 helyi pénz volt, az kb. 32.000 forint, szóval sajnos ha pénzt kell felvenni, azt sokszor kell. Vagy persze a dollárt lehet átváltogatni – erre a déli részeken az utcán műanyag székeken ülő feketeváltóknál is van lehetőségünk, akik egymás mellett lóbálják a nagy köteg pénzeket és kiabálják az árfolyamokat. Amúgy normális árfolyamon váltottak (volna). (2022) FORRÁS

Szórakozás

Közbiztonság

Ha a közbiztonsági helyzetet próbáljuk lefesteni, akkor külön kell választani a politikai feszültségekből adódó kockázatokat és a "normál", köztörvényes bűncselekmények okozta veszélyeket. A köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában Libanon közbiztonsága nemzetközi összehasonlításban inkább jónak minősíthető. Ha nincs bérautónk és hotelben lakunk, akkor a betörések és az autólopások minket, turistákat nem igazán érinthetnek. Az utcákon ugyanis az értékeink miatt nem fognak kirabolni, és a lopások is ritkák.

A politikai feszültségekből adódó kockázatok vonatkozásában mindig változó a helyzet Libanon rizikós területeinek megnevezéséhez. Mindig tájékozódnunk kell, hogy az adott utazásunk idején hova nem ajánlott, veszélyes utazni. Bejrút és az ország középső részei alapvetően biztonságosnak mondhatók.
Ezek a rizikós libanoni területek (2017 nyara):

 • palesztin menekülttáborok;
 • Dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei;
 • szír-libanoni határtérség;
 • Bekaa völgy;
 • Észak-Libanon: Akkar regió
 • Dél-Bejrút, Dahiye negyed

Szóval: ezekre a helyekre ne!

A külügy szerint Libanon „Fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország”, egyes területei (pl Hezbollah-területes Baalbek, Türosz) „Nem javasolt utazási célország”. Ha csak ezt olvastuk volna, akkor biztosan itthon maradtunk volna, de több emberrel is tudtunk beszélni, akik helyiek/személyes tapasztalatai voltak és elindultunk - és milyen jól tettük!

Itt zajlik a történelem, éppen választások vannak. A szavazatok leadásának az egyik irányítója a vallási hovatartozás. Itt élnek keresztények, síiták, szunniták, drúzok. Kényes az egyensúly és a palesztin és szír menekültek sem javítanak a helyzeten. Az ország Izraellel határos területe le van zárva, külön engedéllyel lehet csak belépni. Ez nem véletlen, néha lövik egymást. A Hezbollah az ország egyes területein aktív, ami nem azt jelenti, hogy gond lenne, de oda vezető nélkül nem szívesen mentünk volna.

A szír határ közelében sok a nincstelen menekült és egyes területeket csempészbandák irányítanak. Ezeket kerülni kell. (2022) forrás


,, Személy szerint biztonságosnak ítélem meg az országot és a várost egyaránt. Sok gépfegyveres katona a városban, az utcasarkokon, aki esetleg járt már Izraelben is az nem érheti -e tekintetben meglepetés. Atrocitás nem ért és igazoltatni sem igazoltattak. Fotózni szabad, de azért vigyázni kell mit fotózunk, mert könnyen belefuthatunk olyanba, hogy egy ártatlannak tűnő díszes épület lefotózása után, ott terem mellettünk egy katona és megkérdezi, mutassuk meg azt amit lefotóztunk. Gond sose volt, nyugtázta és tovább engedett, nem kellett semmit kitörölni. (aá, 2019)"


,, Nem kell betojni, a legutóbbi merénylet óta eltelt már vagy 4 év. Na jó, az izraeli határ mellett volt egy kis átlövöldözés nem régiben, de oda meg nem megyünk. (Amúgy mégis, de erről majd később.) Ezekkel nyugtattam magam, mikor elhatároztam behúzzuk Libanont, annál is inkább, mert évek óta ostorozom magam, amiért nem látogattam meg Szíriát, amikor még biztonságos és szép volt.
A külügyminisztérium honlapja a Bekaa-völgyet említi meg, mint kerülendő területet, de hát ott van Baalbek, talán az ország legnagyobb durranása. Bár ez a szó kicsit félreérthető lehet itt. (2019)" forrás

Magyar külképviselet

A libanoni fővárosban van magyar nagykövetség és konzuli hivatal, melynek címe, e-mail címe és központi telefonszáma ugyanaz. Szidón városában pedig van tiszteletbeli magyar konzul.

Konzuli hivatal

 • Cím: Beirut, Sanayeh, Justinien street, BAC building, 9th floor
 • Előhívó: (00-961-1)
 • Telefon: 730-083, 741-260
 • Ügyelet: 00-961-3-660262
 • E-mail: mission.bej@mfa.gov.hu
 • Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/beirut
 • Konzulok: Tóth István Dávid, Leveli Katalin

Tiszteletbeli konzul, Adel Kassar elérhetőségei Szidón városban:

 • Cím: Sidon, Fransabank Building, Riad Solh Street 1st Floor P.O.Box 72
 • Előhívó: 961-7
 • Telefon: 722-180/1/2
 • Fax: 721-194
 • E-mail: akassar@dm.net.lb

Egyéb hasznos információk

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes