ÚTIKRITIKA.HU / New York


hirdetes


útikritikák


New York

Közlekedés | Vásárlás | Étkezés | Közbiztonság | Magyar főkonzulátus |Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

A világ közepe - Kriszta fotója

Közlekedés

,, Az otthonihoz képest előny itt a nagyon kiterjedt a hálózat, rengeteg metróvonal van, bárhova el lehet jutni tömegközlekedéssel. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt. A hálózat régi, több mint 100 éves, ennek megfelelően lepukkant, piszkos, nyáron nagyon meleg, néhány új metróvonalat leszámítva. Sokszor végeznek karbantartást, valaki a sínekre ugrik, vagy feltorlódnak a vonatok, tehát az utazás időtartama többnyire előre kiszámíthatatlan. A buszok lassúak, megállnak minden utcasarkon, az expressz buszok kivételével. (2019)" forrás

Metró (subway)

A New-York-i metrórendszer a világ leghatalmasabb városi közlekedési hálózata: 468 állomása van és a vonalak hossza összesen 1355 kilométert tesz ki. Ellentétben a világ nagyvárosainak metróival az itteni subway a nap 24 órájában közlekedik. Hétköznaponként egyetlen nap átlagban közel 5 millióan metróznak New York-ban. Meglepő tény, hogy a metró vonalainak 40 százaléka a föld felett közlekedik. Praktikus, ha van egy metró térképünk, a gond csak az, hogy nehézkes a beszerzése.

Jegyet általában az  automatákból lehet  szerezni. Használatuk nem bonyolultabb, mint a pesti  automatáké. Kétféle metrocardot árulnak: limited és unlimited. Az  unlimited egy bérlet, 1 dollár a kártya maga és 2015-ben az egyhetes 32, az  egyhavi  bérlet  ára 118 dollár. Nagyon megéri  az egyhetes a turistáknak, mert  az egyszeri út 2.75.- USD. Ezt egy  limited kártyával tehetjük meg. A kártya akárhányszor utántölthető, lehúzható, akár egy egész  család utazhat  egy kártyável. Nyugdíjas- és gyerekkedvezmények is léteznek, nehezen elérhetőek. 40 dollár feltöltése után jóváírnak 50 centet talán. Könnyen kiszámolható, mennyire  megéri a bérlet. Sajnos 24 órás jegy nincs.

Szinte mindenhová el lehet  jutni a metróval, strandra, színházba. Libegőzni és buszozni  is ezzel a jeggyel lehet. A busz általában nagyon jó  helyeken megy, az  egytlen hátránya az, hogy a nagy forgalomnak köszönhetően a haladás nagyon lassú.

A metrók nagyon szabályosan követik  egymás, egyetlen kivétel a hétvége. Minden felújítás hétvégeken  történik. Ezt  vagy a MTA honlapján lehet  megnézni vagy az  állomásokon egész  héten ki van platátolva a hétvégi  közlekedés mindig. Általában nyagyon alapos a tájékoztatás. Minimális angol tudással könnyű navigálni.

Az állomások színvonala változó, a régi  állomások  sokkal szebbek, rengeteg a különböző kerámia dísz, mozaik a falakon. De összességében a new yorki  mertó nem szép, viszont  végtelenül praktikus. És még  nyáron is felszáll a füst a metró szellőző  rácsaiból. Az egyetlen negatívum a hűtés, amit  időnként valóban túlzásba visznek  nyáron. A peronon forróság van és pára, a kocsiban hideg. Erre fel kell készülni. 

Nincsenek ellenőrök, viszont  vannak kamerák mindenhol.  

Érdekesség: A New York-i metró állomásain, transit folyosóin előadó zenészeknek versenyszerűen meghallgatási folyamaton kell átmenniük. Akárki nem állhat le zenélni a metró területén. A metró utcazenészei közül néhány már a Carnegie Hall-ban is fellépett.

Nagyon jellemző, hogy a metrókon utazók egy része békésen alszik, s csoda tudja, hogy ébrednek fel akkor, amikor kell.

"A subway tökéletes eszköz a közlekedésre, kötelező bérletet venni, mert a város legtávolabbi pontjai is pillanatok alatt elérhető relatív olcsón. Kell is használni, mert nagyok a távolságok és az időnk drága itt, ne pazaroljuk végtelen élménymentes sétákra." (Gyuri, 2012)


"A metró éjjel-nappal közlekedik, és mindig sokan vannak rajta, nem lehet lekésni a metrót mert mindig jön-megy. A legújabb, hogy második sugárúton készül új metróvonal. Szuper a közlekedés metróval és vonattal Newarkra, fél óra, 45 perc alatt elérhető. New Yorkban nem kell autót bérelni, Brooklyn, Queens New Jersey is könnyedén elérhető tömegközlekedéssel. 25 USD a heti korlátlan utazásra jogosító bérlet, megéri megvenni, mindenre jó. Felhívom a hajókra a figyelmet sokan nem tudják/ ismerik, de pl. Brooklyn hídtól 10 perc alatt Queensben voltunk és nem volt tömeg. Ugyanez metróval több átszállással kb. 40 perc lett volna. Ezért külön kell fizetni, nincs benne a heti bérletben de csak 3-5 dollárba kerül." (Kata, 2012)


"Hihetetlen jól használható a metróhálózat, bárhova el lehet jutni a városban, vannak gyűjtőjegyek és bérletek is, amire érdemes is beruházni, és csak a metrót használni. Számítsunk rá, hogy többször át kell szállni egy-egy úti cél eléréséért, de egy vonaljeggyel lehet akár több metróvonalat is váltani, az számít mikor mentünk le és jöttünk fel. A metróállomások elég huzatosak, nyáron baromi melegek, a szemétre és koszra nem volt panasz. Picit zavaró, hogy a metróvonalak egymás hegyén-hátán tekeregnek egy-egy megállóban, de a tájékozódás szempontjából szuperül ki van táblázva mindenhol. Érdemes magunknál tartani egy kis egyoldalas metróhálózatos térképet. A legtöbb turista a JFK-re érkezik, ahonnan vonatra szállva lehet eljutni az első olyan csomópontig, ahol a vonat és a metróvonal találkozik (Jamaica)." (Orsi, 2011)


"Amikor megérkeztem egy olyan buszra szálltam a reptéren, ami azt ígérte, hogy minden utast elvisz a saját szállodájához fix áron. Ám ez nem így történt. Mindenkit kiraktak a Central Station előtt, ahol már sorakoztak a taxik, amik tovább vittek bennünket a hotelig természetesen ez további költségekkel járt. Fizetéskor a taxis valamit varázsolt a pénzzel, majd váltig állította, hogy az egyik 10 dolláros helyett ő csak 1-et kapott. Így összességében sokkal jobban jártam volna, ha már a reptéren taxiba szállok vagy metróval megyek be Manhattanbe. Érdemes már az első nap Metro Cardot váltani, ami a buszokon is használható." (Gerda, 2012)


"A vonalakat alapvetően két típus szerint osztályozzák: Local és Expressz. A local szerelvényekre minden megállóhelyen fel lehet szállni, míg az expresszekre csak a nagyobb csomópontoknál. Természetesen itt is vannak kivételek: éjszaka, hétvégén, felújítások alkalmával, a rendszerint expresszként közlekedő szerelvények lehetnek localok is. Érdemes tájékozódni az MTA honlapján a változásokról, ugyanis a kisebb probléma, ha egy alapvetően gyorsvonat mindenhol megáll, de előfordulhat, hogy teljesen más útvonalon is közlekedik. Tavaly nyáron, egy éjjeli látogatás után a Williamsburg Bridgenél, csak hosszas kínlódás, jó néhány átszállás árán sikerült hazavergődnünk. Kötelező nyitott szemmel járni: hétvégén minden ki van írva!

Budapesttel ellentétben, New Yorkban nem fogunk "jól" szituált ellenőrökbe botlani, ugyanis nincsenek. Az utazáshoz metrókártyára lesz szükségünk, amit a metró területére történő belépéskor le kell húzni az arra kijelölt eszközön, ami így áthaladást biztosít. Erre a célra különböző forgó kapus megoldásokat alkalmaznak, tehát szó sem lehet lógásról (na jó, meg lehet oldani, de nem árt figyelni a kamerákra, amik a kapukat figyelik). A kapuk előtt van lehetőségünk metrókártyát vásárolni automatákból, vagy a már meglévő kártyánkat feltölteni. Egy menet ára jelenleg $2,75. Valamivel több mint itthon, de a kinti keresethez mérve nem drága. Ráadásul a New York-i buszokat is igénybe vehetjük vele.

Egyszeri jegy tölthető és többszőr is lehúzható. A kártya 1 USD+az utazás költsége.

Jó hír, hogy egy menet kifizetése után, ha akarunk reggeltől estig is metrózhatunk oda-vissza, átszállhatunk ahányszor csak akarunk, amíg el nem hagyjuk a metró területét, nem kerül plusz költség felszámolásra (viszont a vásárlástól számított két órán belül fel kell használnunk). Mivel a város metróhálózatával szinte bárhova el lehet jutni, és az esetek többségében úgyis a metrót fogjuk használni, érdemes bérletet vásárolnunk. Heti és havi bérletek közül választhatunk. Előző $31+1, utóbbi $118+1 dollárral fogja megterhelni pénztárcánkat. Ha ragaszkodnánk a minden alkalmas fizetéshez, érdemesebb kicsit nagyobb összeggel feltölteni a kártyánkat, ugyanis bizonyos összegenként jár ajándékba néhány dollár. További lehetőségekért látogassatok el az MTA honlapjára.

Ejtsünk pár szót a metró színvonaláról. Manhattanan belül nem sok rosszat tudok mondani, a tömegen, a kocsikon túlzásba vitt légkondin - ami az összes kerületre igaz -, és a peronokon lévő, nyáron szinte elviselhetetlen hőség mellett. A külsőbb kerületekben viszont egyáltalán nem rózsás a helyzet. Koszos állomások szemétben játszó patkányokkal, lepukkant kocsik, s még lepukkantabb megállók. Erre jön ismét a tömeg, és a hőség a peronokon. Azt kell mondjam a budapesti megállók sokkal rendezettebbek, tisztábbak, pedig nálunk is látni meredek dolgokat. Mondjuk a kigyulladó szerelvények csak nálunk divatosak." forrás


"Hogy milyenek a forgalmas állomások? Nem sokban különböznek a kisebbektől, csak a zűrzavar nagyobb. Labirintus a föld alatt, érthetetlen feliratok a világ minden nyelvén, rengeteg ember. Nyáron meleg, télen hideg. A szerelvények légkondicionálásából származó hőt azonnal beöntik az alagútba és az állomásokra, amelyek a felszínhez közel lévén nem tudnak lehűlni, kellemes szauna hatását biztosítva az utazóknak. Télen ugyanez hidegben. Lépcsők sokasága vezet a többi peronra, az utcára, megfejthetetlen kavalkádot jelentve az ide véletlenül betévedőnek. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a kiírásokon, megérti, hogy melyik kijárat pontosan hová vezet, mikor van nyitva. A peronok jelzései sem az egyszerű turistának készültek. A legegyszerűbb fölszállni az első vonatra, és nem gondolkozni, hogy éppen melyik vágányra melyik szerelvény érkezik, az merre és melyik vonalon megy tovább, milyen állomásokon fog megállni, hogy több lehetőséget ne említsek." forrás


"A peronok és folyosók a legtöbb helyen piszkosak, pisiszagtól bűzlenek, gyakran be- és feláznak, nyáron pedig áll a párás, forró levegő. A rágcsálókról szóló legendák pedig többé-kevésbé fedik a valóságot. Amennyiben a turista betegesen retteg a kosztól, rágcsálóktól, iszonyodik a tömegtől, akkor a New York-i metrót nem neki találták ki. Marad a busz, a taxi, esetleg a gyaloglás. Az átlag manhattani és a turisták többsége azonban nem tulajdonít ezeknek a negatívumoknak túl nagy jelentőséget, mivel tisztában van vele, hogy a gyors és hatékony közlekedés egyetlen formája a metró. Igen, koszos, rettentően hangos, nyáron különösen büdös és fülledt, viszont fejlődik és már régen nem az, ami a 70-es, 80-as években volt. Tessék lazábbnak lenni és kéznél tartani a kézfertőtlenítőt! A peronok valóban nagyon melegek, viszont a szerelvények egytől egyik légkondicionáltak, a legtöbb esetben túlságosan is.

Aki hajlamos a megfázásra, tartson magánál egy könnyű kardigánt vagy sálat, amit gyorsan a vállára teríthet. A taxi ugyan kényelmes, viszont drága és roppant lassú, különösen a reggeli és a kora esti órákban kialakuló közlekedési dugókban. Egy viszonylag rövid, pár háztömbnyi útért könnyen otthagyhatunk 20-25 dollárt is. Ugyanezért az árért fél Manhattant bemetrózhatjuk. Amennyiben a városközpont megtekintését, fényképezését tervezzük, fizessünk be valamelyik emeletes buszos társaságnál. A nevezetességek egyenkénti felfedezésére használjuk a metrót vagy gyalogoljunk." forrás


,, Nem mondom hogy a legegyszerűbben, de tömegközlekedéssel is be lehet jutni a városba. JFK-ről mi az AirTrain-nel mentünk be Jamaica station-ig. A végállomáson lehet kifizetni a vonatjegyet, ami 6 dollár (mivel a metrókártyát is ki kell fizetni és az 1$). Jamaica Station-ről aztán lehet választani további metró vonalakat is. Az egy hetes metrójegy 33 dollár volt, ami szintén tartalmazta a metrókártya árát), viszont ezzel vigyázni kell, mert tényleg 1 hétre szól, napokban számolnak és nem órákban. Mi úgy jártunk, hogy szombat este érkeztünk meg és egy hét múlva szombat hajnalban (tehát 00.01-kor) már nem volt érvényes, pedig még egy egész napunk volt ott tulajdonképpen. A single ticket viszont 3 usd, ami magyar viszonylatban kissé drága.
Nekünk a metróhálózat kicsit bonyolultnak tűnt, a végére kezdtünk belejönni. Vannak vonalak amik eltérően vagy egyáltalán nem járnak attól függően hogy hétköznapról vagy hétvégéről beszélünk.
A taxi nekünk JFK- Best Western Plaza (Long Island) 45 dollár volt haza fele + tip (amit nagyon kedvesen megjegyzett a spanyol ajkú sofőrünk :D). (D. Dóri, 2018)


,, Töltöttem le egy New York metró appot, sőt még ingyenes wi-fi is van a legtöbb megállóban, de végül úgy döntöttem, túl rövid az élet ahhoz, hogy én most egy telefonos alkalmazással bíbelődjek, amikor itt lapul a zsebemben az analóg megoldás. A hajtogatható metrótérképet még a reptéri járat állomásán szereztük be. Javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megtervezné az útját, tanulmányozza a térképet! Nem mindegyik szerelvény áll meg mindenhol, ráadásul olyan is van, hogy ugyanazon számú járatnak két különböző helyen van végállomása. Ezek legtöbbször fel vannak tüntetve a szerelvény oldalán lévő világító táblán, de van, hogy csak a sofőr mondja be minden állomáson. (Azért amikor egy bronxi feka belehadarja az összes infót a mikrofonba, nehéz kihámozni, hogy akkor ez most jó nekünk vagy inkább várjuk meg a következőt.) (2018)" forrás

Buszok

A metrók észak-dél irányban járnak  alapvetően, a buszok  kanyarognak és kelet-nyugat irányban mennek. Simán lehet  várost  is nézni egy jegy áráért a buszról.

"A buszok: Olyan lassúak, mint egy halottaskocsi. Két utcánként megállnak, és valójában csak a nyugdíjasok használják őket. Aki siet, soha ne szálljon buszra, mert ha a sofőr kiszúrja, hogy öt sarokkal odébb egy botorkáló nénike még igyekszik a busz után, biztos, hogy megvárja. Ha valaki a buszok tempója alapján akarná megítélni New Yorkot, azt hinné, egy álmos svájci kisvárosban jár. A teljesen véletlenszerű és órákig eltartó sofőrcserékről már nem is beszélve."

Taxi

Érdekesség: A New York-i taxik azért sárgák, mert a Yellow Cabs alapító atyja, John Hertz egy tanulmányban azt olvasta, hogy a sárga az a szín, amit a szem a legkönnyebben tud észrevenni. Igaza volt. A 8,8 milliós New York városában kb. 12.700 az engedélyezett taxisok száma.(Ehhez képest nonszensznek mondható, hogy a 2 milliós Budapesten közel 5500 taxi közlekedik.)

Nagyon jó  alternatívája a taxinak New Yorkban az Uber. Csak le kell tölteni az appot egy okostelefonra, hozzákötni egy akár forintos hitelkártyát és hajrá. Visa inkább javasolt, mert egyszeri  váltás árát kell megfizetni, mig a mastercard euró alapú, így kétszeri váltást kell kifizetnünk.

"New Yorkban az egyetlen jól működő közlekedési eszköz a metró. Aki azonban valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondolja, hogy napközben ülne mondjuk egy taxiba, számítson egy kiadós városnéző túrára. Hiába ugyanis a kétszer négysávos útrendszer, a forgalom gyakorlatilag hajnaltól estig „áll”, és a „város, amely sosem alszik” szállóige helyett New Yorkra inkább az igaz, hogy „a város, amely sosem mozdul”. Kocsival csak este tíz után lehet valamennyire normális tempóban haladni." forrás

Aki szeretné meglátogatni a közeli nagyvárosokat vagy elutazni a Niagara vízeséshez és még nincs 26 éves, az keresse fel az Amtrak manhattani irodáját, ahol igen kedvezményes áron vásárolhat több napra szóló vasúti bérletet.

Vagy bérljen autót. De csak az, aki nem Manhattanben szeretné használni, mert nagyon nem javasoljuk. A sofőrök, aki általában súlyosan szabálykövetők egész Amerikában, itt hirtelen mindent elfelejtenek. Nap közben a járda mellett parkoló autók mellé állnak egy, sokszor két sorban és kiteszik az elakadás jelzőt. Rakodnak. Sokat. Mindenhol. mindig.  Emiatt a pórnép kb. 3km/órávl halad, gyalog talán gyorsabban menne. Utána parkoló helyet kell keresni, ami önmagában lehetetlen. Ha viszont van, sokszor nagyon vicces, mert egy csupasz telek, rajta egy emeletes fémvázzal. nagyon jópofa, de minden mindig tele van.  Ha viszont valaki Jersey felé indul, autóval már remekül lehet haladni. Például Newarkról délre, Manhattan felé szinte soha.

Praktikus parkolási rendszer - Kriszta fotója

"Ha autózásról van szó, akkor egyszerűbb a taxit választani, de érdemes meggondolni. Gyakoriak a dugók, amikben akár egy óra is lehet a várakozási idő. Utóbbi oka, hogy New Yorkot ellepték a taxik. Nincs olyan út, utca ahol ne lenne belőlük egy csomó. Nem kell autó New Yorkba ahhoz, hogy bármit elérjünk. Bármilyen helyszínre maximum 30 perc alatt el lehet érni. Sokkal egyszerűbb a tömegközlekedést használni, mint autóval harcolni." forrás


"A buszon olyat láttam, amit itthon soha nem fogok. A megállóban várakozott egy kerekesszékes hölgy a kísérőjével. Busz beáll, egy gombnyomásra a rámpa kifordul az első ajtó elé, sofőr kiugrik, besegíti az utast. Egy hang nélkül, puszta szempillantással felállítja a mozgássérülteknek fenntartott helyen ülőket, felcsapja az ülést, betolja és rögzíti a kerekesszéket, visszaül, rámpa fel és már megyünk is tovább. Két megálló múlva ugyanez fordítva, mert leszáll egy másik székes. Újabb két megálló múlva leszáll a hölgy. És a sofőr végig mosolyog. A közlekedésben a gyalogosoknak szóló piros és zöld csak opció. Akkor lehet átmenni az úton, ha nem jön semmi. Az autósoknak szóló zöld általában telezöld. Gyorsan és lendületesen vezetnek, a duda alapfelszereltség, ugyanakkor gyalogos szemmel nézve nem agresszívek." forrás


,, Mikor válasszam a taxizást?

megengedhetem magamnak anyagilag
3+ fő utazik
a csoportnak kisgyermek és/vagy idős tagja is van
amennyiben nem viselem jól a tömeget
nehezen tájékozódok idegen helyen
nem beszélek angolul
rengeteg/nehéz a csomagom
nincs kicentizve az időm, nem gond, ha dugóba kerülök
éjjel érkezem/indulok és nem érzem magam biztonságban a sötétben" forrás


,, Ami nagyon meglepő volt számomra, hogy - ahogy az amerikaik mondják a cab-ben - a sofőrt plexi választja el az utastól. A hátsó ülésre szerelt érintőképernyőn lehet fizetni kártyával. Készpénzzel pedig egy kis nyíláson keresztül amit a sofőr hajt le, ha biztonságban érzi magát. :D Apropó biztonság, New Yorkban nagyon sok atrocitás történt/történik a taxisokkal, ezért egy felirat figyelmeztet a plexire ragasztva. Ha hozzá érsz a vezetőhöz, mehetsz a börtönbe! Nice enough. (2017)" forrás

Vásárlás

New York annyira vonzó hely bevásárlás szempontjából, hogy Nyugat-Európából és Oroszországból, valamint latin-amerikai országokból utazási irodák - gyakran Karácsony előtt - csoportos utakat szerveznek e célból. Persze a New York-i bevásárlási utak kelendőségét erőseb befolyásolja, hogy éppen milyen erős vagy gyenge az amerikai dollár. Aki turistaként amúgy is New Yorkban időzik, nyilván egyszerűbben adódik körülnézni, hogy mik azok a termékek, amiket jutányosabban megvehet itt, mint otthon. Lehet más szempont is: a divat-őrültek itt a trendek kiindulópontjait csíphetik el. Az Ötödik sugárúton több nagy divatmárkának van reprezentatív, fő bemutató üzlete (flagship store), ahol a legjobban lehet tájékozódni az újdonságokról.

New Yorkban nem csak szupermarketek tartanak nyitva 24 órán keresztül, hanem ruhaboltok, butikok is. Azért az üzletek többsége hétfőtől szombatig 10 és 20 óra között vannak nyitva. Azért vasárnap is sok üzletben lehet vásárolni, jellemzően 10 és 17 óra között. Az outlet jelölésű üzletekben nagy választékban vásárolhatók leértékelt termékek, akár 80 százalékos mértékkel is. A Manhattan-i nagyáruházakba azoknak célszerű menni, akik nagyobb esélyt akarnak adni maguknak ahhoz, hogy pont a megfelelő méretben, színben találjanak meg valami nagyon keresett dolgot.

Nincs igazán értelme tanácsot adni arra nézve, hogy a Manhattan központi részén konkrétan hol érdemes vásárolni. Ez nagyon függ attól, hogy mit keresünk. Azért a Times Square, az Union Square és a Broadway környékén van talán a legtöbb divatüzlet. Az Ötödik sugárúton a drágább márkák üzleteiből van nagyobb választék. Többek szerint elsősorban az amerikai márkák esetében mondható, hogy olcsóbbak, mint Európában (pl. Polo Ralph Lauren, Quicksilver, Converse). Vannak olyan márkák, amelyek Európában kevésbé elterjedtek és szuperek: pl. Abercrombie&Fitch vagy az Eddie Bauer.

New Yorkban az árukat 8,875 százalék értéktöbbletadó terheli. 110 USD ár alatti ruhák és cipők esetében ez az adó csak 4,375. New Yersey-ben, például a Jersey Garden Mall bevásárlóközpontban viszont nincs adó a ruhákon. (Mindenki tartsa szem előtt azt, hogy mivel EU-n kívülről szeretnénk hazahozni a vásárolt holmikat, úgy azt vámkezelni kell és meg kell utána fizetni a vámot és áfát. Persze mindenkire rá van bízva, hogy bevallja-e, de hivatalosan be kell.) Persze vannak New Yorkban olyan világhíres áruházak, üzletek, ahová akkor is érdemes betárni, ha az ember semmit nem akar vásárolni, hisz ez is egyfajta turistás program: Barney's New York (660 Madison Avenue), Bloomingdale's Department Store (1000 Third Avenue), Macy's (712 Fifth Avenue), Saks Fifth Avenue.

  • Figyelemre méltó üzletek: Adidas Originals Store, American Girl Place, Apple Store SoHo
  • Figyelemre méltó piacok: Grand Central Market, Fulton Stall Market (vasárnaponként)

Aki  élelmiszert szeretne vásárolni, csalódnia  kell. Már nem divat a nagy papírzacskó, ami  annyira jól mutatott  a filmekben. Viszont a választékra nem lehet  panasz. Minden divatban van, ami  európai és mindennek a csúcsa az, ami  organikus. Többe is kerül és általában finomabb is. Ami legjobban irigyelhető: rengeteg a félig vagy teljesen kész friss étel a szupertmarketekben. És nem csoffadt , kornyadt fajtából, hanem friss és ropogós és nagyon étvágygerjesztő a kínálat.

"New York is egy olyan város, ahol rengeteget lehet vásárolni. Az árak tekintetében Manhattan nem a legolcsóbb, de az európai árakhoz képest még mindig alatta van. Általánosságban el lehet mondani, hogy ami itt Európában 1 EUR, az kint 1 USD. Igaz ez a divatmárkákra, elektronikai cuccokra, játékokra. Ruhákban az amerikai márkák jelentősen olcsóbban Hilfiger, Ralph Lauren, Abercrombie, GAP. Hölgyeknek kötelező üzlet a FOREVER 21 a Times Square-en, garantált 1-2 óra elfoglaltság, hiszen ha jól emlékszem 4-5 emeletes. Én azt javaslom, hogy aki nagy bevásárlást akar csinálni, az kicsit menjen kijjebb, ne a belvárosban ejtse ezt meg, keressen pár factory outletet, ott garantáltak a kifejezetten olcsó árak (akár az itthoni árak fele, harmada). New York-ban járva el kell menni egy Macy's-be is, ezt se hagyjuk ki!" (György)


"Adó nélküli árak: Ezen a legtöbb külföldi fel van háborodva, de minimum megrökönyödik. A világ minden normális országában az az összeget írják ki az árura, amennyibe kerül, nem pedig azt, amennyit a forgalmi adó nélkül kellene fizetnünk érte. Ez a teljes nonszensz kategória. Én, aki sosem voltam jó matekból, az árakra ránézve csak abban voltam biztos, hogy minimum ennyit fogok fizetni egy termékért. Hogy mi lesz a végösszeg, azt csak megsaccolni bírtam, de ember legyen a talpán, aki képes úgy vásárolni egy üzletben, hogy nem csupán összead, hanem százalékot is számol fejben.

Italfogyasztás: Bármennyire hízelgő is, hogy 33 évesen is 21-nek nézik az embert, amikor egy doboz sör megvételéhez is elkérték az igazolványomat, igen cifrákat kérdeztem a pénztárostól. Mert hát ugye ki megy az útlevelével vagy a munkavállalási engedélyével közértbe? Sokszor kellett a pénztárban hagynom egy üveg bort csak azért, mert nem tudtam igazolni, hogy nagykorú vagyok. Ugyanezt a tortúrát egyébként minden este el kell játszani a szórakozóhelyek előtt is. Az, hogy bent tajtrészeg emberek sörpingpongot játszanak, már egyetlen biztonsági őrt nem érdekel." forrás


"A Brookfield Place Mall nem a turistákat, de még csak nem is a helybéli középréteget, de kifejezetten a vásárló elitet célozza luxus butikjaival, áruházaival. A "high end" képviselői közül itt van Michael Kors, Diane von Furstenberg, Tory Burch, Burberry, Gucci és a Hermes. A nagyágyú, a Saks Fifth Avenue nyitására azonban 2016-ig várni kell. Annak ellenére, hogy a vásárlást itt kihagyjuk, a csodás látvány miatt mindenképpen érdemes felkeresni New York City legújabb plázáját. A Brookfield Place Mall a Brookfield Place gyönyörű üvegkalitkája, a Télikert Átrium köré épült, mely a 2001-es támadás során szinte a földdel vált egyenlővé. (2015)" forrás


,, Aki 1 hétre jön, annak érdemes egy napot rászánnia a vásárlásra (amennyiben szeretne), mi Woodbury Commonba mentünk, a buszút kb. 1 óra, a Grey Line busztársasággal mentünk a Port Authority Bus Terminalról, a retúr jegy nem túl olcsó kb. 40 usd per fő, de kapunk hozzá egy kupont is, amivel egyes boltokban plusz akciókkal élhetünk. Szinte mindenhol alapból 40%-kal olcsóbban lehet vásárolni, és a százalékok összeadódnak. Én egy 3 órát terveztem ott lenni, de sajnos a hatalmas terület és a sok bolt miatt végül egy egész nap ráment. Érdemes megfontolni, aki egy hétnél rövidebb időre megy annak lehet jobb választás lehet a Jersey Mall (ott nem voltunk, de elvileg közelebb van, mint Woodbury és kisebb is). (Dóri, 2018)

Étkezés

Érdemes minden nap egy másik negyedet felkeresni (kínai, olasz, stb.) és ott kipróbálni a specialitásokat. New Yorkban pár nap alatt végigehetjük a Világot. New Yorkban mintegy négyezer utcai ennivaló árus stand található. Főleg hot dog-ot, preztel-t (olyasmi, mint a perec), falafelt és kebabot árulnak.

Délben messze a legjobb választás egy deli. Önkiszolgáló , tálcás rendszerű melegétel, kilóra kell fizetni érte. Ezzel könnyen kikerülhetően az átlagos éttermi  giga adagok is. Néhány nagyon finoman főző szakácsra lehet  így könnyedén bukkanni. A deliben minden más is kapható, amire bárkinek délben szüksége lehet,üdítő, fagy, minden. Ha nagyon helyinek akarjuk  magunkat érezni, tegyünk úgy, mint ők. Vegyük meg az  ennivalót egy deliben és üljünk ki  egy parkba megenni  azt. Félóra piknikező  pihenés nagyon üdítő  lehet. Arra nagyon kell vigyázni, hogy a new yorkiak is nagyon szeretik a hosszú hétvégéket. Ilyenkor általában előző  nap  már bezár a delik  nagy része. Ahogy a kávézóké és egyéb éttermeké is. Meglepően kevés a gyorsétterem, az amerikai vidékhez  képest különösen.

"New Yorkban minden van, de minden! Az 1 dolláros hotdog-tól a méregdrága luxuséttermekig hatalmas a választék. A világon a legjobb pizzákat is itt csinálják, ahogy a hamburgereket is:) Szinte minden sarkon van egy Deli, ahol az éhes turista, meglehetősen nagy választékból választhat kényére-kedvére, nem is túl drágán." (Gyuri, 2011)


"Buffalo-csirkeszárnyak nagyon ízlettek. Minden sarkon van egy gyorsétterem vagy étkezde, aki éhen hal, az, magának köszönheti. Mi a mexikói éttermeket preferáltuk. Az igazán jó helyek viszont drágák. Meglepetésünkre egy magyar cukrászdát találtunk az Amsterdam Ave-nen a 111-dik utca magasságában, ahol hosszú sor állt krémesért." (Kriszti, 2012)


"Jókat ettem, hatalmas adagok. A Carmine's nevű étteremben (Times Square-nél) akkora adagokat adtak, hogy abból egy elefánt is jól lakott volna. És még finom is volt. Viszont a gospel food (gospel mise után, vasárnaponként, Harlemben lévő bizonyos éttermekben) elég silány, sült csirkecomb vastag panírban, olajos panírozott oldalas, stb." (Ákos, 2011)


"Ha lehet valamit gyorsan és egyszerűen megoldani New Yorkban, akkor az a kaja. Végtelen sok variációs lehetőség van, attól függően, hogy az ember mit és hol szeretne enni, és mennyit szeretne költeni rá. Akinek nincs nagy igénye és csak be akar valamit kapni éhség ellen, az kb. 5-10 USD-ért talál az utcán sétálgatva neki valót. Aki ennél többre vágyik, az 10-20 USD-ért be tud ülni étterembe menüzni, és persze vannak az a’la carte jellegűek egész más árkategóriáért.

Egy tipp: szinte nem volt olyan híres múzeum, aminek az éttermében ne ettem volna. Általában az alsó szinteken ilyen gyorséttermi jellegű étkezdét alakítanak ki, ahol helyben sütnek, főznek, grilleznek és lehet nagyon finom édességeket is kapni. Néhol lemérik, ami a tányéron van és kilóban számolják az árat." (Orsi, 2012)


,, Kell egy olyan fotó, amin az egyik kezünkben hot dog, a másikban papírpoharas kávé, de legyen rajta a sárga taxi is. Hamar túl fogunk esni rajta: az utcai kocsikról árult hot dog tényleg semmi különös. Olcsó virsli a Walmartban megvett tucatkifliben, legtöbbször random módon árazva. Túl. (2018)" forrás


"New Yorkban kajálni a világ legegyszerűbb dolga, sok a lehetőség és a minőséggel sincsen probléma, és még az árak sem vészesek. Szerintem Európa nagyvárosai drágábbak. Vessetek meg érte, de én imádom a burgereket. New York tökéletes alany kiélni az ilyen jellegű vágyaimat. Több helyen is megkóstoltam a burgereket itt is, de két éttermet ajánlanék a figyelmetekbe. Az egyik a Wendy's, aki régebben Magyarországon már jelen volt, de sajnos kivonultak. Amerikai ismerőseim szerint is az egyik legjobb ilyen jellegű gyorsétterem, a másik pedig a Five Guys. Eddigi életem legjobb burgerét itt ettem. Nem bonyolítják túl, nincsen tele mindenféle plusz cuccokkal, egyszerű, mégis fenséges. Aki szereti az ilyen típusú ételeket, nem fog csalódni.

Persze minden nap nem lehet burgereket enni, mert visszafelé nem fogunk beférni a reptéri székbe, ilyenkor jönnek jól a delik. Az én kedvencem a Central Park mellett volt a 60. és a Park Avenue sarkán, a Sunberry's. Mese jó pizza szeletek, levesek , készételek, édességek, és minden amit a szemszáj megkívánhat. Többször visszatértem ide, annyira nem bírtam betelni vele. Onnan lehet a legkönnyebben kitalálni, hogy egy deli jó lehet-e, hogy mennyi a helyi (mondjuk ez a világon mindenhol bejött eddig nekem), a helyiek nem főznek otthon, ilyen delikből viszik a vacsorát haza. Amelyikben sokan állnak sorba, ott jó eséllyel jól főznek.

Jó szívvel ajánlom még a Chipotle mexikói gyorséttermeket, igazi jó kis mexikói kaják, nem túl drágán. Mindezt a helyiek is így gondolhatják, mert szinte mindig sor van. És még egy hely, amit ki kell próbálni, ami nem más, mint a Heal & Hearty. New York legjobb leveseit készítik itt, nagyon profin! Egészségesek, tele vannak zöldséggel, hidegebb időben, aranyat ér egy jó bögre meleg leves.
Be lehet ülni a la carte éttermekbe is, de nem feltétlenül ajánlom, mert aránytalanul drága a többi lehetőséghez képest, és a minőség sem mindig a legjobb. Persze ez maximálisan ízlés dolga, aki a magasabb szintű gasztronómiát keresi, az itt azt is megtalálja, csak győzze kifizetni.” (György, 2011)


"A kávé: Kezdjük azzal, hogy ez nem csupán Budapesten, hanem az egész világon finomabb, mint Amerikában. Aki ivott már repülőn kávét, az tudja, miről beszélek: fekete vizet adnak tejszínnel meg cukorral. Nos, New Yorkban az „amerikai” kávé ihatatlan. Forró és sötét. Ennyi emlékeztet belőle arra a nélkülözhetetlen italra, ami nélkül nem indul a reggel. Ahhoz, hogy az ember New Yorkban jó kávét kapjon, minden kávézóba be kell nézni, és csak oda szabad beülni, ahol látjuk az ismerős, barátságos eszpresszógépet. Szerintem egy amerikai menten szívrohamot kapna, ha inna egy finom kapucsínót bármelyik pesti kávézóban." forrás


"New York gasztronómiájának legjellemzőbb vonása a végtelen változatosság. A négyezer utcai standtól az olasz, kínai és indiai éttermekig, a hamburgertől a méregdrága csúcsgasztronómiáig minden hozzáférhető, a lehetőségeknek csak az ízlés és a pénztárca szabhat határt. Kávéhoz minden sarkon hozzájuthatsz, de készülj fel rá, hogy az itthon megszokott, erős eszpresszó helyett arrafelé a "hosszú" amerikai kávé az alapértelmezett verzió. A mindenki által ismert sajttortán kívül New York kulináris szimbóluma a bagel, a kelet-európai zsidó bevándorlóknak köszönhető kerek, középen lyukas kenyérféleség, amelynek „tölteléke" szinte bármi lehet. Az egyik leghíresebb klasszikus e műfajban a pácolt, füstölt lazaccal és krémsajttal megtöltött bagel, amely reggeliként és ebédként is megállja a helyét. (2014)" forrás


"Az Ötödik Sugárúton, a Vasalóház szomszédságában található Eataly az olasz konyhaművészet szerelmeseinek Disneylandje. 4700 m2-nyi ínyenc mennyország New York City legelevenebb városrészében. Az üzlet frontja elegánsan egyszerű, fekete alapon arany színű felirat: Eataly - kiváló olasz étel, bor és kávé. Belépve tapasztaljuk, hogy ennél sokkal többről van szó. Az Eataly egy olasz kisváros Manhattan szívében, kávéillattal, sokasággal, hangzavarral fűszerezve." forrás


"New York utcái tele vannak kis bódékkal, ahol a nyakkendős üzletemberek és a helyi hipsterek egyaránt sorban állnak a különböző finomságokért. Egy hot-dog két-három dollár (550-830 Ft) körül van, egy falafel 7 dollár (1940 Ft), de az adagok óriásiak. Az egyik legnagyobb csoda, ezt mindenkinek ki kell próbálnia, a 99 centes (270 Ft) sajtos pizza, ezt szinte minden második sarkon lehet kapni. Nagyon sokat tudunk spórolni, ha bevásárolunk előre, és szendvicseket készítünk a másnapi kiránduláshoz. Érdemes magunkkal vinni egy kulacsot, amelyet fel tudunk tölteni csapvízzel, valamint egy termosz kávét. New Yorkban mindenki kávéval a kezében rohangál az utcákon, így hamar megjön az ember kedve egy ötdolláros koffeinbombára. Jobb, ha inkább otthon lefőzünk egy pár adagot, hogy mindig kéznél legyen. (2016)" forrás


,, A sok művészettől megéheztünk kicsit, de mivel időt nem akartunk fecsérelni beülős helyekre, gyorsan bekaptunk egy hotdogot a múzeummal szembeni utcai árusnál. Nincs is ennél new yorkibb, igaz? Hát senki ne tegye! A legsilányabb „Tesco gazdaságos” virslit teszik bele egy kalácstészta jellegű buciba, és valami felhígított mustár vagy ketchupfélét nyom rá, ami aztán folyik mindenhol, ahol nem kéne. Az igazság az, hogy én kiírtam egy csomó menő kajálda címét, de Murphy törvénye, hogy az ember sosem ott lesz éhes, ahol a jó helyek vannak. Nem beszélve arról, hogy az igazán felkapott vendéglátóknál sorban kell állni nem keveset a harapnivalóért. (2018)" forrás

Közbiztonság

New York a története folyamán soha nem volt közbiztonsági szempontból olyan jó helyzetben, mint most. Az Egyesült Államokban az egyik legjobb közbiztonságú nagyváros! Ezt a helyiek leginkább Rudolph Giuliani úrnak köszönhetik, aki 1994-től 2001-ig volt roppant hatékony, eredményes polgármester. Világhírűvé vált a Nulla tolerancia politikája. Azt hirdette meg, hogy a szemetelés és a kevésbé veszélyes kihágások elleni határozott fellépés is hozzájárulhat a komolyabb bűnözés visszaszorításához. Könyörtelenül büntették az utcai vizelést és piálást is. Abból indult ki Giuliani, hogy a mindenre kiterjedő rendteremtés egyszerűen gyökértelenné teszi a városban a nehéz bűnözőket. Igaza lett.

2005 óta New York dicsekedhet a legalacsonyabb bűnözési rátával az Egyesült Államok 25 legnagyobb városa közül! New York utcáin nyugodtan sétálgathat szingli turista lány, nő, már csak azért is, mert a nagyváros tele van helyi szinglikkel és természetes jelenségei az utcáknak.

Természetesen vannak ebben a hatalmas városban rossz közbiztonságú környékek, de a legkevésbé a Manhattan-en, ahol a turisták hatalmas többsége járkál. Persze tanácsos azért feltűnően turistának kinézni térképpel, videóval, fényképezőgéppel tele aggatva, felvértezve magunkat. Persze, hogy a nem megvilágított parkokba nem kell egyedül kószálni az éjszakában. Éjszakai bulizásra készülve hagyjuk értékeinket a szállodai széfben, meg máskor is. Ha mégis rablótámadás éri a turistát, akkor semmiképpen ne próbáljon meg hősként viselkedni, főként, hogy a támadók esetleg kábítószer hatása alatt lehetnek.

A nagy sugárutak teljesen biztonságosak, a Central Park éjszaka picit rizikós. Magyar turista a legritkábban fordul meg a Bronx negyedben, vagy esténként, éjszakánként Brooklyn és Harlem egyes részein, azaz nincs ok parázni.

"Rengeteg rendőr van mindenhol, sehol sem éreztem úgy, hogy ne lennék biztonságban. Mondjuk nem is jártam a rosszabb hírű negyedekben, mint Bronx, vagy Harlem." (Gyuri, 2012)


"Nincs gond, én egy étteremben is dolgoztam rendszerint hajnal 3 kor jártam haza a belvárosból Queensbe, egyedül, nem ért incidens és egynek sem voltam tanúja." (Kata, 2011)


"Semmiféle rossz élmény nem ért. A Times Square környékén éjjel is sokat mászkáltunk, sok rendőrt lehetett látni, teljesen biztonságban éreztük magunkat." (Ákos, 2011)


"Sokszor hallani, hogy milyen veszélyes New York, de azt vettem észre, hogyha az ember odafigyel és észnél van legalább annyira, mint bármelyik nagyvárosban a világon, akkor nem lehet baj. „Városiasan” élni tudni kell. Az utcán folyamatosan jelen vannak a rendőrök és tűzoltók, ami máshol feszélyezne, itt viszont megnyugtatott." (Orsi, 2011)


"A rendőrök, bár köztudottan kemények és nem ismernek kegyelmet New Yorkban, kifejezetten segítőkészek is egyben. Többször kellett segítséget kérnem tőlük tájékozódási problémáimmal, de mindig rendkívül kedvesek és készségesek voltak. Maximálisan látszott rajtuk az, hogy segíteni akarnak, nem csak kötelességtudatból teszik a dolgukat. Ide tartozik az a kis történet is, amikor is épp egy Chipotle-ben kajáltam és toltam be a burritot. Bejött két rendőr, láthatóan szolgálatban voltak. Megvették a kajájukat, majd hatalmas mosollyal ültek le mellém egy jó nagy How R U doing, kíséretében. Jó érzés volt, komolyan mondom. Bíztam bennük, felnéztem rájuk, elképesztő biztonságérzetet adtak." (György, 2011)


"A lelkes és barátságos fiatalember megragadja a figyelmedet, amikor elsétálsz mellette és megkér, hogy hallgasd meg a zenéjét. Mielőtt átadja az ingyenesnek tűnő CD-t, azt mondja, szeretne kérni egy nagy szívességet: otthon is játszd le az ő zenéjét. Azonban amikor igent mondasz, a zenész pénzt kér tőled, ha viszont elutasítod, valahonnan megjelennek a barátai akik a "rábeszélés mesterei". (2015)" forrás


"Vigyázz a niggerekkel! - figyelmeztetett engem new yorki utazásom közeledtéről értesülve Nándi, aki feltehetően soha nem járt ott. Elnézően megmosolygtuk Nándi bugyuta beszólását, ami a széplaki teniszpályán hangzott el. Azért elmeséltük a nyugger Nándinak, hogy New York közbiztonsága nem olyan, amilyennek ő sommásan elképzeli." (Marci, 2015) 

Magyar főkonzulátus

Cím: 223 East 52nd Street, New York, N.Y.10022 - tel: lőhívó: 00-1-212 - telefon: 752-0669, 752-0661

Ügyelet munkaidőn kívül: 755-5348 -  Fax: 755-5986

Főkonzul: Pásztor István

Honlap: http://consulate.newyork.gov.hu/

Személyes ügyintézés: hétfő-szerda-csütörtök: 9.30-tól 13.30-ig (magyar és amerikai ünnepnapok kivételével

Ügyfélfogadás: Felvilágosítás telefonon: kizárólag a fenti - személyes ügyintézésre szolgáló - nyitvatartási időn kívül: hétfőtől csütörtökig 16.30-ig, pénteken 14.00-ig.

Konzuli kerület: Connecticut, Delaware, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont

Egyéb hasznos információk

1. WiFI: Bár én vagyok az, aki még konnektorátalakítót is elfelejtett csomagolni, ha nem hallom mindenhonnan azt, hogy tele van a város wififel, akkor intézek egy SIM-kártyát minimális mobilinternettel. Hiába mondja mindenki, hogy mindenhol van wifi, ez nem teljesen fedi a valóságot: egyrészt a legtöbb rejtett, ami nem, arra pedig nem csatlakozik a telefon, vagy annyira túlterhelt, hogy még az emailek sem töltenek be, az Instagramról pedig ne is álmodjunk.

A legmegbízhatóbb a buszmegállókba telepített vezeték nélküli internet, ha egyszer rácsatlakoztunk, a telefon később könnyen megtalálja a jelet és minden fut rajta. (2018)" forrás


,, Nincs túl sok közwc van, de egy hiper-szupert higiéniai szempontból tudok mondani: Bryant Park." (Dóri, 2018)


,, New Yorkban nincs csomagmegőrző a terroristák miatt, viszont az egyik belvárosi Macy’s áruházban ott lehet hagyni pár órára a táskákat." (2018)" forrás

Fotóegyveleg

A Los Angeles-i fitneszedző a New York-i pályaudvaron adja elő magát - m.n. fotója

Hot dog evő verseny - Coney Island- Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Attila, 2016. 06. 26. 03:36
Most voltunk New Yorkban alig egy honapja :) Sok jot olvastam itt rola , es azt is tapasztaltam , nagyon lenyűgöző város ,A Met , a central park es sorolhatnám , az étkezés a közlekedés ,az egesz egy nagy család , tenyleg segítő készek a helyiek , rengeteg a latni való , a metró picit használt (a pesti szebb ) de olcsó gyors , szinte minden elérhető velle lentről fel , a szabadság szobor es a yenkis stadion :) ,a boltok ,igen nincs az áron az adó , de kevesebb mint nalunk!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek New Yorkba Repülőjegyek New Yorkba
Olcsó repülőjegyek New Yorkba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes