ÚTIKRITIKA.HU / Loch-ok, azaz tavak


hirdetes

útikritikák


Loch-ok, azaz tavak

Loch

Loch Ossian|Loch Carron|Loch Lomond|Loch Lubnaig|

A loch szó skót kiejtése: lah

Loch Affric - sz. s. fotója

Skót tavak

Tudod, Skóciában hány tó van? 31,460. A loch nem a lake (tó) skót megfelelője, hanem a fekete árnyalata, ami sokszor a víz színe. Két fajta lochot tartanak nyilván: édes- és sósvizű lochokat. Nyilván a sós vizűek valahol összeköttetésben állanak a tengerrel. Gyönyörűek, tiszták, hiedegek és általában csodás helyeken vannak. Ahol mindehhez még egy helyes falu vagy egy elhagyatott kastély is van a tó partján, az már giccsesen romantikus.

Loch Ossian

,, Közúton közelíthető meg. A pórnép Corrour állomásig megy vonattal, onnan 1 km a Loch közelebbi partja, ahol a Youth Hostel van. " (R. Kata, 2022)

Rákóczi Kata fotói

Loch Carron

valahol Plockton és Attadale között

Rákóczi Kata fotója

Loch Lomond

Loch Lomond Skócia egyik legismertebb és legnagyobb édesvízi tava. Skócia délnyugati részén található, a Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Park területén. A tó környéke rendkívül festői és népszerű turisztikai célpont, mivel gyönyörű tájakat kínál a hegyekkel, erdőkkel és vízesésekkel. A tóvíz tiszta és kristálytiszta, környezete pedig ideális a túrázásra, horgászásra, vízi sportokra és hajózásra.

Loch Lomond a Skócia egyik legfontosabb természeti látnivalója, és több mint 30 sziget található a tóban, amelyek közül néhány látogatható is. A tó partján számos vendéglátóhely, szálloda és üdülőhely található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezhessék a táj szépségét és a környék kulturális vonzerejét.

R. Cs. fotója

Loch Lubnaig

Az egyik leghangulatosabb skót loch.

Kb. 5 kilométer hosszúés vize 44 méter mély. A 985 méter magas Ben Vorlich és a 879 méter magas Ben Ledi hegyek közötti keskeny térbe szorult a tó.

A hegyek visszatükröződnek a tavon, ergo csodás fotókat lehet lőni. Arról azonban mondjunk le, hogy a fotók a gyönyörű valóságot igazán meg tudja örökíteni.  

Meglepő, hogy gyakran látni a nyári hónapokon kívül is fürdözőket (wild swimming), de ez annak tudható be, hogy ez az egyik leglangyosabb vizú skót tó. A Loch Lubnaig a skótok körében népszerű hely kenuzásra, kajakozásra, pecázásra, és bizony (teljesen biztonságos) fürdésre is. Nagyon gyorsan mélyül a vize.  

Lochs of Harray and Stenness

Loch of Harray: Ez Skócia egyik legnagyobb édesvízi tava az Orkney-szigeteken. A Loch of Harray az Orkney-szigetek központi részén található és a skót fősziget, Skócia partjaitól északra helyezkedik el. A tó híres a gazdag halállományáról és a vadon élő madarak sokszínűségéről. A tóparti területek gyakran felhasználásra kerülnek horgászatra, madármegfigyelésre és túrázásra.

Loch of Stenness: Ez egy másik jelentős tó az Orkney-szigeteken, közvetlenül a Loch of Harray mellett. A Loch of Stenness szintén gazdag természeti és kulturális értékekben. Különösen híres a környéken található ősi neolitikus emlékművekről, mint például a Ring of Brodgar és a Standing Stones of Stenness, amelyek a világörökség részét képezik és jelentős régészeti jelentőséggel bírnak.

Mindkét tó környéke gyönyörű és lenyűgöző természeti látványt nyújt, és ideális helyek a természet szerelmeseinek és azoknak, akik érdeklődnek Skócia gazdag történelme és kultúrája iránt.

Loch Maree

Loch Maree Skócia egyik legnagyobb és legfestőibb tava. A Loch Maree az északnyugati Skóciában, a Skót-felföldön található, a Wester Ross régióban fekszik. A tó partjai gyönyörű tájakat kínálnak, hegyekkel, erdőkkel és vadregényes vidékekkel körülvéve.

Loch Maree különleges szépsége azonban nemcsak a környező tájban rejlik, hanem a tó partján és szigetein található kulturális és történelmi látnivalókban is. A tó környékén számos mesebeli sziget található, amelyek közül néhányon ősi kápolnák és romok is megtalálhatók.

A Loch Maree a túrázás, horgászat és madármegfigyelés kedvelt helyszíne, mivel gazdag élővilággal rendelkezik, és csodálatos lehetőségeket kínál a természet közelségének élvezetére. A tó környéke csendes és eldugott, így ideális hely a nyugodt kikapcsolódásra és a Skócia vadonjainak felfedezésére vágyóknak.

Loch Coruisk

Loch Coruisk Skócia egyik ikonikus és gyönyörű tava, amely a Skót-felföld szívében, a Skócia legnagyobb szigetén, Skye szigetén található. A tó Skye egyik legelzártabb és nehezen megközelíthető részén, a Cuillin-hegységben helyezkedik el.

Loch Coruisk festői környezetét a körülötte magasra emelkedő hegyek, sziklák és meredek szurdokok határozzák meg. A tó partjának vad és lenyűgöző szépsége miatt gyakran nevezik a Skócia szívének vagy a Cuillin-hegység gyöngyszemének.

A Loch Coruisk elérhető gyalogosan, hajóval vagy kajakkal. A túra vagy hajóút során a látogatók gyönyörű kilátásban gyönyörködhetnek, miközben felfedezik a tó és a körülötte elterülő hegyek különleges tájait.

A tó és környéke gazdag élővilággal rendelkezik, és gyakran láthatóak itt ritka madarak és más állatfajok. Loch Coruisk tehát nemcsak a természeti szépségek miatt, hanem a vadon élő állatok megfigyelésének lehetősége miatt is vonzó célpont Skócia látogatói számára.

Loch Morar

Loch Morar Skócia egyik legnagyobb és legmélyebb tava. Az Skót-felföldön, a Skócia nyugati partjaitól északra, a Highlands régióban található. Loch Morar hossza mintegy 18 kilométer, mélysége pedig több mint 300 méter, amely Skócia és az Egyesült Királyság egyik legmélyebb tava.

A tó környéke festői szépségű, hegyekkel, erdőkkel és vadvizekkel tarkítva. Loch Morar a környező vidék egyik jelentős természeti látványossága, és ideális helyszín a túrázásra, horgászásra és madármegfigyelésre.

Egy másik érdekessége Loch Morarnak az a hiedelem, hogy egy legendás tengeri szörny, amelyet Moragnak neveznek, lakik a tóban, és sokan megfigyelték vagy állítják, hogy látták már a környéken. Ez a hiedelem hozzájárult a tó népszerűségéhez és legendás hírnevéhez.

Loch Morar és környéke lenyűgöző természeti szépségekkel rendelkezik, és ideális hely a nyugodt kikapcsolódásra és a Skócia vadregényes vidékeinek felfedezésére vágyóknak.

Sz. S. fotója

Loch Shiel

Loch Shiel Skócia egyik festői tava, amely a Skót-felföld nyugati részén, a Highlands régióban található. Ez a tó mintegy 28 kilométer hosszú, és egyik végétől a másikig számos lenyűgöző tájat kínál.

Loch Shiel környéke gazdag történelmi és kulturális jelentőséggel is rendelkezik. A tó partján több kastély és történelmi emlékmű található, köztük a Glenfinnan-kastély és a Glenfinnan-emlékmű, amelyek mind hozzájárulnak a tó vonzerejéhez és a látogatók élményéhez.

Az egyik legismertebb jellemzője a tónak azonban talán az, hogy a Glenfinnan-viadukton áthaladva a tó partján egy ikonikus szépségű, ívelő vasúti híd látható. Ez a helyszín különösen híres a Harry Potter-filmekben is, hiszen itt látható a filmekben ismert Hogwarts Express vonata.

Loch Shiel környéke ideális helyszín a túrázásra, horgászásra, hajókázásra és madármegfigyelésre. A tóparti tájak gyönyörűek, és a tó körül elterülő hegyek és erdők egyaránt lehetőséget kínálnak a természeti szépségek felfedezésére és a Skócia vadregényes vidékeinek felfedezésére.

Loch Katrine

Loch Katrine Skócia egyik gyönyörű tava, amely a Trossachs Nemzeti Park területén található. A Trossachs Nemzeti Park Skócia dél-keleti részén helyezkedik el, nem messze Glasgow és Stirling városaitól.

Loch Katrine lenyűgöző tájakkal rendelkezik, körülötte hegyek, erdők és vadvízi területek találhatók. A tópartot gyakran látogatják turisták, akik élvezik a szépségét és a nyugalmat, valamint az outdoor tevékenységeket, mint például a túrázás, kerékpározás, hajózás és horgászat.

Egy népszerű látnivaló Loch Katrine körül a Sir Walter Scott nevét viselő gőzös hajó, amely hajókirándulásokat kínál a tó körül. Ez az egyedülálló élmény lehetővé teszi a látogatók számára, hogy élvezhessék a tó látnivalóit és a környező táj szépségét a vízről.

Loch Katrine nemcsak a természeti szépségek miatt vonzó, hanem történelmi és irodalmi vonatkozásaival is. Az 1817-es "The Lady of the Lake" című versében Sir Walter Scott leírta a tó és környéke szépségeit, ami hozzájárult a tó hírnevéhez és népszerűségéhez.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon