ÚTIKRITIKA.HU / Skócia


hirdetes


útikritikák


Skócia

Repülés | Körutazás helyben | Szállásválasztás | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Repülés és repülőjegy

A Jet2 brit fapados légitársaság üzemeltet Budapest-Edinburgh járatot. A nyári főszezonban hetente három járat is működik (kedd, csütörtök, vasárnap). A repülési idő kb. 3 óra (az egyórás időeltolódásra figyelni kell). Ha a Jet2 valamilyen okból nem jöhet szóba, akkor a Manchester-be repülés is lehet megoldás, igaz az angol város és a Edinburgh között a vonatozás átlagban 4 órát igényel.

Körutazás helyben

Jön!

Szállásválasztás

Skócia nagyon népszerű turista desztináció és nincs túlzottan nagy hotelkapacitás, így gyakran telt házak vannak. Különösen érvényes ez a főszezonra (áprilistól szeptemberig) és fesztiválok, ünnepek idején. Érdemes tehát nem helyben improvizálni, inkább tanácsos jó előre szobát foglalni. Különösen érvényes ez a szigetekre, pl. Skye szigetére. A szállodai árszint Skóciában igazán magas. A takarékosabbak bed & breakfast szálláshelyeket választanak. Ezek is korrektek, mindazonáltal tanácsoljuk, hogy helyben improvizálás esetén, döntés előtt, kérjük azt, hogy megnézhessük először a felajánlott szobát. En suite azt jelenti, hogy a szobában van vécé és/vagy kád vagy zuhanyozó.

Vannak szállodák azért, amelyek a bed & breakfastek árszintjén állnak. Nem árt tudni, hogy a skótok jól hozzá vannak edződve a hűvös éjszakákhoz és takarékosságból (elvégre skótok...) nem fűtenek be nagyon. Ez érvényes az olcsóbb bed & breakfast szálláshelyekre is, ahol a szobákban nincs érdemi fűtés, és ráadásul csak vékony pokróc dukál. Javasoljuk, hogy rimánkodjanak ki a vendéglátóktól extra pokrócot. Skóciában minden hotelre vonatkozik a teljes körű dohányzási tilalom, tehát nincsenek dohányzó szobák. Egyes szálláshelyek engedményt ajánlanak több éjszakás tartózkodás esetén.

A skót szállodában egy vendég panaszkodik:
- Kérem, a szobában a csapból csak 20 fokos víz folyik. Miért írják akkor a prospektusban, hogy hideg és meleg víz is van?
- Mert mosakodni hideg, inni viszont meleg...

Úti okmányok és vám

Nincs vízumkényszer magyar állampolgárok számára, ha a kint tartózkodás nem haladja meg a 6 hónapot. A vízumkényszer hiánya ellenére a Nagy-Britannia területére Skóciában történő belépéskor (is) a beutazót bevándorlási tiszt ellenőrzi és megkérdezheti (meg is szokta), hogy rendelkezik-e megfelelő anyagi fedezettel a tartózkodás időtartamára. A bevándorlási tiszt (immigration officer) akár meg is tagadhatja a turista belépését. Tanácsos felkészülni az anyagi ellátottságunkra, az ottani szálláshelyünkre vonatkozó határozott kérdésekre. Akár elbizonytalanító is lehet, ha Skóciában élő ismerősre, rokonra hivatkozunk. Talán egyszerűbb a belépés, ha átlagos turistának mutatkozunk. Ez esetben viszont kell tudnunk mutatni hazautazásra szóló repülőjegy foglalást és ottani szállásokra vonatkozó foglalásokat.

Fotóegyveleg

Youth Hostel a Loch Ossian-nál - Rákóczi Kata fotója

The Torridon Estate, 5 csillagos luxus kastélyhotel (140 fonttól felfelé) - Rákóczi Kata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

feigeleva0@gmail.com, 2019. 06. 07. 14:08
Ár leírtam, Saorse Skóciában állás..nincs információ..


feigeleva0@gmail.com, 2019. 06. 07. 14:06
Többször kerestem a Saorsa hotelt Skóciában, de elérhetőségüket nem találom. Engem állásajánlatuk érdekelne..


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon