ÚTIKRITIKA.HU / Edinburgh


hirdetes


útikritikák


Edinburgh

Edinburgh

Edinburgh dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Időjárás| Szállás | Vendéglátás | Közlekedés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Edinburgh épületeit a 20. század elejéig a Skóciában kitermelt, kiváló minőségű homokkővekből építették. Aztán jött a beton. - Kriszta fotója

A Ryanair ír fapados légitársaság hetente többször közlekedik Budapest és Edinburgh között. Érdemes a dátumokban flexibilisnek lenni, így könnyen kifoghatunk nagyon kedvező árú jegyeket. Csomaggal érdemes vesződni, különösen, ha fázós az ember. A repülési idő kb. 2 óra 45 perc. A napközbeni repülések (oda és vissza is) praktikusak az utazók számára. (Nem elfelejteni az időeltolódást!)

Edinburgh dióhéjban

Lakosság (2024-ben) 559,000

 • Edinburgh Skócia fővárosa.
 • Magyarországon a város kiejtésének ez a módja vált megszokottá: edinboró. Sokan vitatják ennek helyességét, pl. arra hivatkozva, hogy maguk a skótok - amúgy az angolok is - ,,édinbrá"-t mondanak.
 • Skót gall nyelven a város neve: Dùn Èideann (dun édzsen) 
 • Átlagos nettó havi fizetés (2024-ban): 1,1 millió forintnak megfelelő font
 • Skóciában 2023-as adat szerint nagyjából tízezer, ebből a fővárosban, Edinburgh-ben hétezer magyar él.
 • Edinburgh az Egyesült Királyságon belül az egyik legdrágább város. Londonnál csak árnyalatnyilag olcsóbb.
 • A Time Out magazin 2023-ban körkérdés alapján (53 országból választva) Edinburgh-öt ,,a világ legszebb városának" nevezte, persze főleg a turista szempontjából. A magazin hangsúlyozta: a város első helyezése nagy mértékben szól  annak, hogy mennyire könnyű gyalogosan felfedezni a várost. 
 • Egyik beceneve: Auld Reekie (Régi kandalló)

Érdemleges látnivalók és nevezetességek:

 • Az Óváros, amely az UNESCO kulturális világörökségének része, azon belül is a vár és a királyi palota
 • A várat és a palotát összekötő Királyi mérföld, azaz a Royal Mile
 • A Szent-Egyed katedrális
 • A skót parlament épülete
 • A John Knox-ház

Edinburgh leírása egyáltalán nem könnyű feladat — Valahogy tipikusan angol, mégis sajátos jellemzői vannak; régi épületei és sötét kőből készült falai miatt sötét és néha titokzatos; történelmileg jelentős, ugyanakkor világiasan modern. Különösen azonban kellemesen kicsi és emiatt valahogy otthonos.

Edinburgh gyakorlatilag két részre oszlik — Az óváros a Castle Hills hátán húzódik lefelé a Salisbury Crags lábáig. A Royal Mile alkotja ennek az óvárosnak a gerincét, innen indulnak oldalirányban a kis sikátorok. Minden itt szervesen nőtt ki egymásból.

Ellentétét az Újváros alkotja — Ez az óvárossal szemben helyezkedik el, elválasztva egymást a Princess Street Gardens által – mintha egy kis méretű New York-i Central Park lenne. Itt a geometrikus utcák dominálnak. Az oszlopos pompás klasszicista épületek adták Edinburghnak végül a "Észak Athénja" nevet.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vasárnapi Stockbridge Market termelői piacon a zöldségárus a kis standján elővette a bankkártya leolvasó terminálját
 2. A szuvenírüzleteket nem ide véve, a rengeteg kicsi bolt hangulatos cégtáblákkal, külön program a kirakatnézegetés
 3. A homokkövekből épült 18-19. századi sorházak (townhouse), amilyeneket filmekben látunk
 4. A rokonszenves helyiek, még akkor is, ha a dialektusok miatt egy szót sem érteni abból, amit nekünk mondanak
 5. Meglepően sok a látnivaló, 2 nap kevés rá
 6. A Royal Yacht Britannia érdekes élmény volt, főleg, hogy mi néztük a Crown sorozatot a Netflix-en.
 7. A St. Giles Cathedral korona formájú tornya
 8. A Surgeons' Hall Museums (Sebészcsarnok) nevű múzeuma egészen különleges, és a terjedelmes prepárátum gyűjteménye egyáltalán nem volt nekem gyomorforgató (pedig tartottam tőle)
 9. A National Museum of Scotland ingyenes, és ékes példája annak, hogy miként kell és érdemes friss, korszerű múzeumot összerakni.
 10. Hatalmas mázlink volt, hogy április végén nyolc nap alatt napközben egyszer sem esett az eső!
 11. A reptérről a centrumba vezető villamos praktikus, tiszta, gyors. A tengerpartig megy.

Kriszta fotója

11. Jó tömegközlekedés, príma az emeletes buszokon utazni

12. Harsogó zöld és tömény történelem, amikor kisüt a nap csodakék háttérrel

13. A New Town, szép, nagyon jól megtervezett. Itt szeretnék lakni érzés.

14. A Royal Mile, a világ egyik leghíresebb utcája, amelyen órákat lehet eltölteni, annyira érdekes

Kriszta fotója

15. A vasárnapi Stockbridge Market termelői piacon a zöldségárus a kis standján elővette a bankkártya leolvasó  terminálját

16. Igaz, hogy Edinburgh drága, de azért a Sainsbury's Local szupermarketlánc boltjaiban találtunk több mindent, ami olcsóbb, mint Budapesten (kávékapszula, néhány gyümölcs stb.)

17. A Dean Village romantikus, kellemesen meglepő környék

Kriszta fotója

18. A Vár sokkal tartalmasabbnak bizonyult, mint azt feltételeztük.

Kriszta fotója

19. Miként más brit nagyvárosban, itt is élvezkedtünk azon, hogy az emeletes buszok felső részén az első ülésekről bámészkodunk.

Kriszta fotója

Nem tetszett

 1. Elképesztően sok turista árad ide, egymás lábát tapossuk (főleg a nyári hónapokban)
 2. Meglepően sok a koldus, nem meglepően sok a részeg skót
 3. Kutyakaki a járdákon - tanácsos legfelé is nézni
 4. Gyakran pocsék az időjárás (hűvös szelek), eső, eső, eső, köd, meleg cuccot kell vinni
 5. Ugyan feleslegesen, de sajnáltuk a helyieket, hogy 9 fokban T-shirtben, rövid gatyában járkáltak
 6. A skótok Edinburghben sem szépek (szigetes belterjesség?), és ez sajna mindkét nemre érvényes. 
 7. A skót ételekre nem vágyódtunk.
 8. A nem tájékozott turista belefut a drágaságba, na azért Londonnál olcsóbb
 9. ,,Sértődötten" vettük tudomásul, hogy túl kevés a vörös hajú helyi. 
 10. A régi házak közötti és melletti modern (hetvenes, nyolcvanas évek?) épületek nem néznek ki jól.
 11. A Royal Mile ajándéküzleteinek választéka túlságosan hasonló, ráadásul sok a silány termék.
 12. A Hollyrood ,,működő" királyi palota nem kötött le minket olyan intenzítással, mint a látogatók nagy többségét. Tán túltelítődtünk a monarchia tematikával.
 13. Van néhány műemléképület és emlékmű, ami szinte teljesen elsötétedett, és hagyják ilyennek. Nem szép.

Például a Walter Scott Monument a Queen Street-en - Kriszta fotója 

Vélemények

Pár praktikus tanács, a múzeumokban a csomagmegőrzők 1-2 Ł-os éremmel működnek, azokat el is nyelve, ezért nem árt kevés kp-val rendelkezni. Skót fontot adnak vissza sok helyen, a régi, 2022-ben kivont angolf fontokat a „Központi Postahivatalok” váltják be.

A nagy Tesco-kban van Tesco-s pénzautomata, ami nem számol fel külön díjat, azaz Revolut kártyáról 20 Ł-ért 20 Ł-t ad díjmentesen.

Esernyőnek nincs sok értelme a szél miatt, éjszaka se hűl le nagyon a levegő.

Ami szokatlan volt a „balra tarts” mellett, hogy sötétebb a város, mint az itthoniak, nem tolják túl a világítást, valamint fura volt -2 emelet mélységben az utcákról lenyíló lakások, udvarok látványa.

Meglepett, hogy a skótok többsége lazán, sznob mentesen öltözködik, többen rövidnadrágban, pólóban, januárban. Nagyon segítőkészek és barátságosak az idegenekkel szemben is, a „hideg angolság” nyomával se találkoztunk!

Remek ötletnek tartom, hogy a bevásárlóközpontokban kiteszik a tiszta, jó állapotú felesleges ruháikat, amit bárki elvihet!

Összefoglalva érdemes meglátogatni ezt a szép, barátságos, középkori várost! (r. i., 2023)

Kriszta fotója


"Két napot töltöttünk Edinburghben. Mindenkinek tanácsolom, hogy korán kelljen fel és kezdje el a kastély látogatását, mielőtt áradni kezdenek a turista csoportok. A 15 fontos belépőjegy elég rémisztő volt. Végül nem mentünk be, csak megelégedtünk a látványával és az onnan nyíló pazar panorámával.

Az Artúr székéhez vezető út folyamán már belekóstoltunk a Royal Mile megismerésébe és elmentünk a Holyrood palota előtt is. A hegy tetejéről a kilátás a városra lélegzetelállító. Érdemes vinni innivalót, esetleg valami elemózsiát és meleg holmit.

Visszatérve a Royal Mile-ra, ez egy 1,7 kilométer hosszú útszakasz, ami kb. 6 utcából áll össze. Ha ezen végigsétál az ember, akkor a város turista látványosságainak nagy részét már ki is pipálta.

Este elmentünk vacsizni, majd sörözni és utána megcsodáltuk a kivilágított várat, és a Scott Monument-et a Princess Street Gardens-nél. Másnap elmentünk a skót nemzeti múzeumba, rengeteget sétáltunk a kis és nagy utcákban. Érdemes tudni, hogy Edinburgh belvárosa meglehetősen dimbes-dombos, azaz érdemes strapabíró cipőt felvenni. " (Zoltánék)


"Ha utazunk, akkor szeretjük felfedezni a városok különböző karakterű negyedeit is, ahelyett, hogy folyton a belvárosban időznénk. Edinburgh-ben az új-város északnyugati részén érdekes a Dean Village negyed a Dean-hídnál. A Stockbridge egy művész-, bohémnegyed az új-város északi, északnyugati részén. Marchmont az új-városban egy hangulatos diáknegyed alacsony házakkal. A legjobban Morningside tetszett, ami egy extravagáns, felkapott negyed sok érdekes kicsi bolttal, kávézóval, kocsmával, vendéglővel.

A parkokat is szeretjük. Edinburgh-ben sétáltunk a Princes Street Gardens-ben, a városközponttól északra lévő The Royal Botanic Garden-ben, ahol van egy szép kilátással rendelkező kávézó. Kötelező program a Royal Mile alsó végén lévő Holyrood Park az Artúr székével. Onnan szép időben szuper a kilátás a kikötőre, a régi és az új városra és a kastélyra. Ugyancsak szép a kilátás a Calton Hill-ről. Mi este mentünk oda a naplementében gyönyörködni. " (B. J.)

Kriszta fotója

,, Kb. 7 napot kóboroltunk összesen Edinburghben, és azt éreztük, hogy még mindig csodás, majd egy hét után is találtunk új és titkos parkokat, Magával ragadó épületeket, kedves kis utcácskákat, szobrokat. Azt találtuk, hogy ez a város bizony nagyon élhető, éjszaka is barátságos, és igazán csak a pozitív infrastrukturális előnyeit viseli a városnak, de egyáltalán nem szennyezett, vagy zsúfolt." forrás

Kriszta fotója

Ami rögtön szembetűnik, hogy dombokra épült a város, így természetileg is van látnivaló, illetve a középkori hangulata. Tele van várfalakkal, bástyákkal, középkori épületekkel a város, amikre ráadásul gyönyörű kilátásunk is van több helyről is. forrás

Időjárás

, Edinburgh időjárása tipikusan enyhe. Amire fel kell készülni, az az állandó szél, ami nagyban tudja befolyásolni a hőérzetet. Bár a köztudatban az van, hogy nagyon sokat esik az eső, ez nem úgy igaz, ahogy gondolják az emberek.

Ellentétben hazánkkal, nincsenek hosszú, napokon át tartó esőzések, inkább ritkább, gyakran intenzívebb záporok, emiatt rétegesen kell öltözködni. A tavasz amikor ott voltam korán kezdődött, ilyenkor 10 fok körül volt a nappali hőmérséklet, de ez nem változott júniusig.

Általában annyira megjósolhatatlan volt az időjárás, hogy jobb volt mindenre felkészülni. Ha érzékeny vagy az időjárásra, akkor nem érdemes a kirándulásokat nagyon előre megtervezni (ha ez
lehetséges), viszont ha reggel azt látod, hogy jó idő lesz, akkor mindenképpen érdemes kihasználni a lehetőséget. "


"Ha ragaszkodsz az esernyőhöz, akkor az erős szelek könnyen felrepíthetnek vele az égbe, amolyan Mary Poppins-módra Viszont, bármilyen évszakban is utazol oda, vigyél magaddal esőkabátot. Nem fogod megbánni!"

Április végefelé kevés eső sújtott minket. Viszont napközben 9-11 fok között eléggé fáztunk - Kriszta fotója

Érkezés

,, Jet2 és Ryanair
Busz és most már villamos is van a városközpont és a reptér között, amióta a villamos elindult ez a legjobb megoldás, tuti nem ülsz a dugóba. Jegyár csak oda £5.50, oda-vissza £8.50. Automatákból vehetsz jegyet, készpénzt és bankkártyát is elfogad. (2017)" forrás


A reptéri buszjárat (Airlink 100) 10 percenként jár és 4.50£/fő a jegy rá. Egészen a központig bemegy. 30 perc a menetidő. (2022)


"A repülőtérről való megközelítés: A legegyszerűbb megoldás a villamos (Edinburgh Tram) használata, amely körülbelül 30-45 perc alatt köti össze a repülőteret a belvárossal (St. Andrew Square). Számolj 8,5 fontot oda-vissza, vagy 5,5 fontot egy útra. Reggeltől késő estig közlekedik. Minden információ itt: https://edinburghtrams.com/


Londonban száltunk le és Lumo vonattal mentünk Edinburghbe másnap. A Lumo honlapján könnyedén meg lehet előre venni a jegyeket. Egy élmény volt, bár igaz a 10.20-as vonatunkat törölték, de gond nélkül elmehettünk a 12.18-kor indulóval. A vonat gyors volt és nagyon tiszta, de a klímát sajnos kicsit túltolták rajta. Bár nem tudom, lehet csak nekem volt hideg az a 15-16 fok. Az angolok/skótok lazán pólóban és rövidnadrágban rohangáltak a vonaton. (kr, 2022)

Szállás

Nincs metró, így a villamos mellett érdemes lakni. Nagy az árkülönbség a belvárosi és a külvárosi szállodák/lakások között. Kiszámíthatatlan, mivel járunk jobban, ha jó előre foglalunk vagy csak indulás előtt. Improvizálgatni nehéz, főleg a szezonban. Airbnb/booking működik, minden cipősdobozt kiadnak a turistákban.

Mi a külvárosban szálltunk meg. Ez nem okozott gondot, hiszen ott is volt mit megnézni, illetve Edinburgh nem túl nagy város, így gyalog is nagyjából háromnegyed óra alatt el tudtunk jutni a történelmi városrészig. forrás


Airbnb-ben foglaltunk, egy szobát közös használatú fürdőszobával, kb 33e Ft volt, arra az éjszakára teljesen megfelelt, mivel eléggé elvannak szállva az árak a belvárosban. (2024)

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: ibis budget Hotel Edinburgh Park

3 csillagos: Motel One Edinburgh-Princes

4 csillagos: Novotel Edinburgh

Vendéglátás

Ajánlások:

1. Kávézni a az Artisan Roast-ban

2. Vacsora a az Educated Flea-ban

3. Elephant House Café, ahol Harry Potter ,,született"

4. Bar de Frankenstein, a filmnek megfelelő dekorációval

"Nem lehet teljes a város leírása egy gasztronómiai kitérő nélkül. Először is: haggis. A skótok nemzeti eledele legalább olyan rosszul néz ki, mint ahogy az összetevői hangzanak: darált birkabelsőségek (szív, tüdő, máj) birkafaggyúval, darált zabbal, hagymával és fűszerekkel összekeverve, birkagyomorban megfőzve, krumpli- illetve karórépapürével tálalva. Nekem nagyon ízlett. (Létezik vegetáriánus változat is babbal, lencsével, dióval, répával és gombával, bár egy skót kollégám szerint ez felér a szentségtöréssel).

A legjobb haggis-t a Royal Mile-on, a Royal McGregor nevű kocsmában ettem, de gyakorlatilag mindenhol lehet kapni (még a kórházi kantinban is volt). Klárival első vacsoránkat mindenképpen egy jó skót vendéglőben szerettük volna elkölteni, útikönyvünk és kollégáim útmutatója alapján a szintén a Royal Mile-on található Wee Windaes-re esett a választásunk. Angol mércével mérve nagyon jót ettünk, de valahogy itt is hiányzott valami (leginkább a szív, no nem a birkaszív!) az ételekből. Második vacsoránkat a véletlen szerencse folytán megtalált Petit Paris nevű francia kisvendéglőben költöttük el a Grassmarket-en. Apró, kockás abroszos asztalok, teljes mértékben francia személyzet, kancsóban felszolgált házi bor és Párizst megszégyenítő ízek (pl. provance-i csiga) tette felejthetetlenné az estét." forrás

Itt jót ettünk - Kriszta fotója


"Reggelizzünk meg a híres Elephant House-ban (21 George IV Bridge), aminek bejáratánál nagy büszkén ott villog a „Harry Potter szülőhelye” felirat, hiszen tudható, hogy J.K. Rowling valóban itt kezdett neki a varázslótanonc mára kasszasikerré vált történetéhez. (Aminek köszönhetően a nagy Jo ma már gazdagabb, mint maga a brit királyi család... Költsünk el egy hamisítatlan full Scottish Breakfast-et, ami ha lehet, talán még kiadósabb, mint az angol, és biztosan semmi mást nem kívánsz meg egész nap a black pudding, (magyarul leginkább a véres hurkára hasonlít) a füstölt lazac, porridge – whisky-s zabkása – haggis és Benedict tojás halmok után. Vigyázat, rosszullét esetén inkább ne merészkedjünk az érthetetlen skótsággal beszélő patikusnők közelébe, inkább öblítsük le az egészet egy bögre isteni hideg kecsketejjel Ian Mellis (6 Baker’s Place) híres sajtkészítő műhelyében!" forrás

Kriszta fotója


Az árak nem túl magasak. A budapesti belvárosi árakon lehet enni/inni/vásárolni. Ajánlani tudom a The Newsroom éttermet, ha hagyományos Haggis-t szeretne valaki enni. Nagyon finom és árban normális. Nem mellesleg a whiskey is jó áron van. (kr, 2022)

Ez a míves cégértábla a The Witchery (Boszorkányság) nevet viselő óvárosi butikhotelt és fine dining éttermet hirdeti. Gondoltam, tán az étlapon szerepel denevérszárny sült ...- Kriszta fotója

Közlekedés

Aki ragaszkodik a jobboldali tömegközlekedés „élményeihez”, annak az egyetlen Edinburgh-i public transport-ot, az emeletes buszozást tudom tanácsolni, 5.- fontos daily ticket-tel felszerelkezve.

A jegyeket buszokon a sofőrnél, a villamoson a jegyellenőrnél, avagy a villamosmegállókban található automatákból lehet venni. A viteldíjat a buszokon elhelyezett perselybe kell bedobni, a buszvezető nem ad vissza, tehát a pontos összeget kell bedobni. Arra vigyázni kell, hogy több busztársaság működtet buszokat Edinburgben, nincs átjárás a jegyek között. A buszon természetesen kártyával is lehet fizetni.

A buszmegállók modernek, üvegezettek és sok közülük pont fordítva áll, mint otthon. A hátsó oldala néz az úttest felé. Ami esőben nagyon is jó ötlet, így az autósok nem csapják fel véletlenül a vizet az úttestről. Nem áztatják még jobban el a buszra váró, sorban álló tömeget. Mivel üveges, jól látszik, mikor jön a busz.

Mi lesétáltunk Dean Village-be is. Szerintem a szép utcák miatt jobban megéri, mint a buszozás, de amúgy el lehet jutni oda busszal is.
A városba nem kell tömegközlekedést használni, ha központi helyen van a szálloda, mert minden gyalogtávolságra van egymástól. Viszont a buszok 1.80£-ba kerülnek (felnőtt jegy) és érintős kártyákkal simán lehet a sofőrnél fizetni. (2022)

Nem jellemző a belvárosban az össze taggelt buszmegálló. Szerintem rendszeresen takarítják, meglepően csillog mindig. Kr

Okosan megtervezett buszmegálló - Kriszta fotója

Villamos

Egy vonalon jár 2024 áprilisában, a repülőtértől a Newhaven megállóig, ami gyakorlatilag a tengerpart. A  jegyár 2.- GBP/fő/út, csak a reptéri drágább. 18.5 km-t tesz meg összesen. Kicsit későn indul az első hajnali villamos ahhoz, hogy a Ryanair reggel hatos járatát elérjük vele. És este persze túl korán van az utolsó annak, aki a buliból ezzel szeretne hazaérni. Cserében nap közben 7 percenként jár, eléggé pontos, tutira csöndes és tiszta.

Kriszta fotója

Busz

Helyi buszokból rengeteg van. 2-3 nagy társaságé a piac, vannak olyan vonalak, ahol több társaság is jár, így néha van 5- centnyi árkülönbség is, de erre nem nagyon érdemes kalkulálni.

Távolsági buszok a St Andrews térről indulnak. A buszpályaudvar alaposan álcázva ott van ugyanis a föld alatt, nehézkes kicsit megtalálni. A cégek, menetrendek és az árak is kaotikusak, a google maps jó mankó hozzájuk, de nem 100%.

"Lehet, én vagyok béna, de Lothanian honlapjából menetrendet egyszerűen nem sikerült kicsikarnom. Maradt a Google maps, ami tényleg a barátomnak bizonyult, jó és pontos átszállásokat tervezett. Többször próbáltunk a helyiektől érdeklődni, de ez nem volt mindig feltétlenül sikeres. Nagyon kedvesek és segítőkészek volt, de nehéz őket érteni.Kr"

,, A buszok éjszaka is sokfelé járnak, de viszonylag ritkán. Viszont ez olyan, amire egyáltalán nem biztos, hogy szükséged lenne, tényleg mindent el lehet érni gyalog is.
Környező városokba érdemes busszal menni (CityLink), ami egy egész olcsó (Glasgowba oda-vissza 11 font) lehetőség. Északabbra (Inverness, Aberdeen) vonattal lehet eljutni, amit minél hamarabb le kell foglalni, hogy olcsóbb jegyhez juthass, de így is viszonylag drága az átlag jegyár (az élmény viszont minden pénzt megér, mert Skócia tényleg csodálatos ország).
Edinburgh és a környék egyébként nagyon biztonságos, éjszaka is nyugodtan lehet sétálni és közlekedni." forrás

Kriszta fotói


,, Edinburghban nagyon-nagyon sok busz van és mind kétemeletes, amiket nagyon élveztem. Na meg persze iszonyat sűrűn járnak. Néha el is vesztem de még azt is nagyon élveztem mert olyankor nagyokat sétáltam meg sokat kommunikáltam az emberekkel. A napijegy csak 900 ft és azzal egész nap buszozhatsz amennyit csak akarsz…durva,hogy ez mennyivel olcsóbb itt. " forrás

Bérautóval

Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy a repülőtérről bérelt autóval a belvárosba megyünk a szállodába. Edinburgh belvárosa nemcsak nagyon zsúfolt és tele van buszokkal és jelzőlámpákkal, hanem különösen a parkolás is nehézkes és pokoli drága, napi 25 font.

Taxi vagy Uber

Mindkettő műkdik, egyik sem olcsó.

Kriszta fotója

Hop-on Hop-off  városnéző busz

A legjobb megoldás annak, aki nem tud/akar egész nap caplatni a városban. Fáj a lába vagy gyerekkel utazik.

Kriszta fotója

Kerékpárral

https://utikritika.hu/skocia/edinburgh_-_kerekparos_kozlekedes

Vásárlás

A Stockbridge Market egy viszonylag kicsi, de roppant hangulatos termelői piac, amit vasárnap délettönként tartanak. A Stockbridge negyedben található. Piac ugyan, de árban nem olcsóbb a szupermarketnél, sőt.

Kriszta fotói

Ez paella (nagyüzemben) - Kriszta fotója

A Street-en tovább haladva a shopping-mániások beleshetnek valamelyik kiváló design boltba, elmerülhetnek a Princess Street Shopping Centre vagy közvetlen a bevásárlóutca kínálatában, ahol minden nagy brit márka képviselteti magát: River Island, Topshop, New Look, Burberry és még sokan mások. Ha pedig mélyebb pénztárcával áldott meg bennünket a sors, semmiképpen sem hagyhatjuk el a várost egy látogatás nélkül a patinás Jenners épületében, ami a világ legelső (1838-ban épült) és legszebb bevásárló központja, természetesen csakis haute couture kelmékben és luxuscikkekben utaznak.

Skótmintás mini és hagyományos skót férfiviselet egymás mellett - Kriszta fotója

Ez egy elegáns kilt szabászat - Kriszta fotója

Szórakozás

Edinburgh híres a vibráló zenei színteréről és éjszakai életéről. A városban éjfélkor zárják a bárokat és klubokat hivatalosan, de sok hely nyitva marad egészen a kora reggeli órákig. Edinburgh különböző negyedeket kínál, amelyek különböző éjszakai életet és hangulatot nyújtanak. Például az óvárosban sok hagyományos kocsma és történelmi épület található, míg Leith-ben sok trendi bár és klub található.

Edinburgh-ban sokszínű zenei színtér található, a hagyományos skót népzenétől egészen a modern indie rockig. Sok helyen élő zenei események és koncertek vannak a városban, így mindenki számára van valami. Mivel Edinburgh-ban sok egyetem és főiskola található, a diákok fontos szerepet játszanak az éjszakai életben. Sok helyen kedvező árú italokat és kedvezményeket kínálnak a diákoknak.

Bár Edinburgh izgalmas éjszakai életet kínál, fontos figyelmet fordítani a biztonságra is. Mint minden városban, vannak olyan helyek, ahol nem biztonságos késő éjszaka egyedül sétálni. Ezért érdemes csoportosan menni és egymásra figyelni.

Az óvárosban a Cowgate utcában láttuk a legnagyobb koncentrációban szórakozóhelyeket. (aji, 2024)

A Cowgate-en ez a Három növér nevű kerthelyiség hangulatosnak látszódott - Kriszta fotója 

Templomnak látszik, valójában szórakozóhely kidobóemberekkel - Kriszta fotója

V. Jancsi fotója

Utcazenész a Royal Mile-on - Kriszta fotója

Fekete bárány kávézólánc - Kriszta fotója

Kriszta fotója

A Royal Mile-on nagy valószínűséggel láthatunk/hallhatunk skót dudást. - Kriszta fotója

Hamilton musical - Kriszta fotója

Közbiztonság

Jó a közbiztonság. Egyedül utazó nőknek nem ajánljuk, hogy késő este a város modern részében, a Rose street tájékán a kocsmák környékén időzzön. A belvárosban nincs ilyen gond, és este, éjszaka is biztonságos sétálgatni az utcákon.

Kriszta fotója

A Vár területén van egy börtönépület. Hajdan ilyen függőágyon aludtak a rabok.  Manapság ágyon kell feküdniük.... - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

1. A telefon átáll roamingra (lehet újra kell indítani), és nem kell aggódni a díjak miatt, mert EU-s zónaként kezelik a telefontársaságok.

2. Eligazodás: Edinburgh-ban a turista könnyen el tud igazodni, mert az utcák struktúrája könnyen kiismerhető és vannak markáns tájékozódási pontok. Ha azonban éppen bizonytalanná válunk, akkor nyugodtan lehet helyiektől kérdezősködni, mert nagyon készségesen segítenek. Olyannyira, hogy ha a megkérdezett éppen nem tudja a választ, akkor ő maga megkérdez egy másik embert, addig, amíg nincs megbízhatónak tűnő válasz. Edinburgh-ban ilyen segítségkéréseknél szinte lehetetlen barátságtalan emberrel találkozni. Mennyire irigylésre méltó, hogy még azok is segítőkészek Edinburgh-ban, akiknek ez a munkájuk (kalauz, bolti eladó, taxis, pultos stb.)!

2. Van Edinburghben magyar főkonzulátus:

25 Union Street, Edinburgh, EH1 3LR - E-mail: konz.edi@mfa.gov.hu - Telefon: +441315563838

Ügyfélfogadási ideje: Kedden 10:00-14:00 között, illetve szerdán és csütörtökön 12.00-16.00 között - (kivéve magyar és brit munkaszüneti napokat)

3. Edinburgh-ben a csapvíz nyugodtan iható. A heliyek nagyon dicsérik, hogy tisztább, jobb mint máshol az Egyesült Királyságban. E sorok írója megkóstolta, de az ízét teljesen szokványosnak találta.

Látnivalók

Edinburgh látnivalóiról külön oldalon írunk, itt:  https://utikritika.hu/skocia/edinburgh/latnivalok


Royal Mile - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"Az Edinburgh Dungeons és a szellemtúra kissé megjátszós alakításainál jóval magasabb rendű színészi teljesítménnyel is találkoztunk - egy kocsmatúra alkalmával. Ezek a túrát igen népszerűek az angol városokban, de az idegenvezetés általában kimerül a történelmi háttér és egyéb érdekességek ismertetésében. Edinburgh-ban azonban az eleve Literary Pub Tour-ként meghirdetett túrák valódi irodalmi és színházi élményt nyújtanak. A mi túránk a Grassmarket-en kezdődött, a Beehive Inn nevű kocsmában. A vár aljában elterülő Grassmarket régen piactér volt, mára a fű helyét átvette a beton, a piacét pedig a kocsmák és éttermek. A fogadó második emeleti díszes tanácstermében gyülekezett kis társaságunk, ami rajtunk kívül három egyetemista lányból és nyugdíjas amerikaiakból állt. Az erős skót akcentussal bíró idegenvezető belekezdett mondókájába, de hamarosan félbeszakította egy választékos stílusban és előkelő (posh) kiejtéssel affektáló középkorú nő. Beletelt pár percbe, mire rájöttünk, hogy ő is a társulathoz tartozik. "

Mászófal - Kriszta fotója

"Két nagyobb városrészből áll: a hangulatos, macskaköves utcákkal, szűk sikátorokkal teli történelmi óváros, valamint a jelentős György-kori építészettel büszkélkedő új-város. A kettőt a Princess Street Gardens választja el, egy hatalmas, burjánzó bokrokkal és virágágyásokkal teli csendes park a városi sürgölődés közepette. Mindezek fölé vigyázó őrszemként magasodnak az Arthur’s Seat és a Salisbury Crags csúcsai. Temérdek látnivaló, kihagyhatatlan szórakozási lehetőségek…De mi legyen a sorrend ha csupán 24 óra áll rendelkezésünkre a filmdíszletek között?

A fent leírt terület könnyűszerrel bejárható gyalogosan mivel konkrétan a belvárosban nincsenek nagy távolságok. ,

A napot feltétlenül korán kezdjük, hiszen egy napfelkelte a Calton Hill-en (a Regent Gardens felett a Leith Street felől megközelítve) mindenképpen megéri a hajnali kelést. Talán innen, a vulkanikus eredetű dombról nyílik a legjobb kilátás Edinburgh-ra, és a csodás panoráma mellett igazi városi legendákat is rejt a hely, de ezt egyelőre fedje még homály, hiszen hamarosan írok majd erről is! Remek reggeli kezdés az Embro fölé hatalmas sasként emelkedő kilátóról nézni, ahogy a város óriás mechanizmusa kinyitja álmos szemeit és az első napsugarak végigcikáznak a Waverley vasútállomás sínein, bekukkantva a hétalvók ablakain át minden házikóba...

A Calton Hill-ről lefelé sétálva a Princess Street-en elénk tárul a Princess Street Gardens, ami a helyiek számára a béke szigete a rohanó hétköznapok során. Itt ketyeg a híres Floral Clock is már 1903 óta, ami a világ első virágórája több mint 2000 szivárványszínben pompázó ritka növénnyel. A park fölé magasodó a Scott’s Monument-et Sir Walter emlékére emelték, és ez a világ legnagyobb olyan szobra, ami egy író előtt tiszteleg.

Sétánk közben semmiképpen sem kerüli majd el figyelmünket az egész teret uraló, impozáns Balmoral Hotel sem, ami Edinburgh legexkluzívabb szállodája és engem mindig a „Reszkessetek betörők“ 2. részében a New York-i Plaza Hotel-re emlékeztet, hiszen itt is mindig tökéletes gentleman-ek várták az illusztris vendégeket és 20 centis Louboutin cipőkön egyensúlyozó, gyémánt fülönfüggős hölgyeket. Szinte vártam, mikor bukkan elő valamelyik lakosztály ablakából valaki „Tartsd meg az aprót te mocskos állat” felkiáltással. (Bár itt a portások skót szoknyával viselték a frakkot).

A Balmoral - Kriszta fotói


Royal Mile - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Kakkuktojás - Kriszta fotója

Skót emlékmű Walter Scott-szoborral. Sehol a világon nem emeltek költőnek, írónak ekkora emlékművet. Más: nagy mázlira van szüksége a turistának, hogy ilyen szép kék eget fotózhasson Edinburgh-ben. - Kriszta fotója (2024. április)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon