ÚTIKRITIKA.HU / St Andrews


hirdetes

útikritikák


St Andrews

St Andrews

St Andrews-ról bevezető| Tetszett&Nem-tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás |Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb praktikus információk| Katedrális rom|Szent András-vár| St. Andrews University| Holy Trinity Church |A golf szülővárosa | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

St Andrews-ról bevezető

Lakosság (2024-ben): 18,700

St. Andrews egy festői szépségű és történelmi levegőjű városka, amely nemcsak a golfozás rajongói számára érdekes, hanem a középkori épületek, az egyetem, a homokos tengerpart és a lenyűgöző környezet miatt is vonzó látnivaló. Skócia északi partján található ez az egyetemi város. Itt található a világ legrégebbi, folyamatosan használt golfpályája, az Old Course. St Andrews-t a golfjáték szülővárosának vélik.

St. Andrews a skót Fife megyében (Fife Council) helyezkedik el, és az északi parttól nyugatra található, az Északi-tenger partján. Ha Edinburghból szeretnél odajutni, a távolság körülbelül 50-60 kilométer, attól függően, hogy melyik útvonalat választod. Az utazás autóval , busszal vagy vonattal lehetséges.

Ha egynapos a látogatás, akkor kb. 6 órás programot érdemes tervezni, nem kalkulálva éttermi ebédet.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem-tetszett

Tetszett

1. Az egyetemi épületek tetszettek a legjobban.

Kriszta fotója

2. A katedrális romjának látványos elhelyezkedése dombtetőn, és onnan a pazar kilátása városkára, az Északi-tengerre és egy világítótoronyra.

3. Tűzszekerek - West Sand Beach

4. The Crown itt forgatott részei és a Hope str.9, ahol Vilmos és Kate házat bérelt

5. Hétköznap, szezonon kívül is egy nyüzsgő kisváros, millió kávézó, bolt, kajálda

6. A főutca, azaz a Market Street hangulatos, aranyos a fapadokkal

Kriszta fotója

7. Az East Sands Beach-en üldögélni a padon

Nem tetszett

1. A város golfos vonatkozása, a golfpályák nem érdekeltek minket. 

2. A szeles idő (mondjuk mindig számítani kell rá)

3. A Glasgow-i egyetemtől jobban odavoltunk, mint a St. Andrews-i egyetemtől (leszámítva a Vilmos és Kate vonatkozást...)

Vélemények

Csodálatos kisváros az Északi-tenger partján. Egy valóságos diák enklávé, mert itt van az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb egyeteme, évszázados múlttal.

Ugyanakkor St Andrews a golfosok paradicsoma, 6 golfpályával. itt kezdődött a golf története, helyi apátsági szerzetesek találták fel a játékot.

Különleges hangulata van ennek a városkának, ahol a csend, a nyugalom, a békés légkör keveredik a diákélet és golfozók aktív életmódjával. (Aji, 2023)


Ha St Andrews felé mentek, akkor megállhatok olyan szép kisvárosokban, mint Anstruder cagy Crail.

Whyte-Melville Memorial Fountain (emlék kút) - Kriszta fotója 

Odajutás

Autóval: Ha autóval kívánsz eljutni Edinburghból St. Andrewshoz, az M90 autópályát használhatod, majd az A91 úton folytathatod az utat kelet felé. Az utazás időtartama a forgalomtól függően körülbelül 1,5-2 óra lehet.

Vonattal: St. Andrews-hoz legközelebbi vasűtállomás Leuchars-ban van, a várostól kb. 9 és fél kilométerre. Onnan busszal kell menni St Andrewsba. Edinburgh-ben a Dundee vagy az Aberdeen felé közlekedő járatrok valamelyikére kell jegyet venni, és leszállni Leuchars-ba. Onnan busszal vagy taxival juthatunk el Leuchars-ba. Összesen másfél órás a utazás.

Lehet venni open return jegyet, azaz nem kell előre fixálni, hogy aznap mikori vonattal megyünk vissza Edinburgh-be.

Olcsóbb a return, mint a két one way! A vonat és a buszjegyek együtt 31 font a (nyári) főszezonon kívül: Off-Peak Day Return.Egy jegyet lehet venni az Edinburgh Leuchar és a Leuchar-St. Andrews utazásra. Ehhez a St Adrews Bus-t kell mondani desztinációként. 

Csak busszal ugyanez olcsóbb, viszont két óráig is eltart. Minden faluban megáll a busz, szó szerint.

" Kicsit tartottam ettől a buszra átszállós dologtól. De a gyakorlatban nagyon jól működött. A vonatok félóránként járnak és a busz ott várta az utasokat az állomáson. Odafelé 1.10 perc alatt értünk oda, kényelmesen, jó körülmények között. Visszafelé a busz elindult az adott időben, a vonatra vártunk 20 percet, így jött ki a másfél óra. Kr"

Szállás

Vannak hotelek, panziók, Bed&Breakfast-ek, és persze Airbnb. A Bed and Breakfast-ek többsége a Murray Park és a Murray Place környékén vannak.

Helyi közlekedés

A főutcán, egyetemi épüetek közelében ingyenes parkolót találhatnak, azok, akik autóval látogatnak a városba. Helyi buszok is járnak, de turistaként sok szükség nincs rájuk. St Andrews nem egy nagy település.

Étkezés

Ajánlottak: Little Italy (szerda kivételével nyitva ebédidőben) ,

Thai kaja: Nok’s Kitchen (Stockbridge-nél, a Vár mellett)

Vásárlás

Ha euró készpénzt akarsz fontra váltani, akkor - bármennyire meglepő - a postahivatalban jó árfolyamon megteheted.

vagy M&S pénzváltó, de ott kérik az útlevelet. A városka három utcájában egyébként viszonylag ő a ruha-cipő választék, a jól szituált egyetemisták jó vásárlók talán.

Szórakozás

A Princess Street-en jó esély van arra, hogy hallasz utcazenészt skót dudát (Great Highland Bagpipe) fújni. Ha nem, marad a kocsma, mint szórakozás.

Kate Middleton itt dolgozott állítólag -Kriszta fotója

Aji fotója

Közbiztonság

A város közbiztonsága teljesen megbízható. A legjobban a fegyelmezetlenül közlekedő autósoktól kell tartani. Ja meg a roppant agresszív sirályoktól is félni kell. Képesek rátámadni akár a kezünkbe tartott fagylaltra is, pl. a katedrális romjának területén (közel a tenger). 

Egyéb praktikus információk

1. Az Északi-tenger itt sem alkalmas fürdésre, mert túl hideg a vize. Még nyár közepén is 13-16 C. közötti. 

2. Tűzszekereket tessék megnézni indulás előtt.

Katedrális rom

(St Andrews Cathedral) (Brit kiejtés: szent endrúsz kászídrol)

A zömében fémkerítéssel körülvett romterület 9:30 és 17:30 között látogatható. A belépás ingyenes, de van egy rész, ahol régi (de főleg csak 19. századi) sírok láthatók, ahová tán belépődíjat kérnek. 

12-14. századból való, tengerre néző dombtetőre épült. A 14. században volt a legdicsőbb korszaka ennek a 30 méter magas, 100 méter hosszú katedrálisnak. 

A fő látnivaló a katedrális árva romos törzse. 1538-ban V. Jakab skót király esküvőjét ünnepelték itt a katedrálisban. és üdvözölték feleségét, Maria de Guise-t. Bizonyára visszatartotta lélegzetét, amikor belépett a nyugati fronton a dicső, száznyolc méter hosszú templom hajója alatt, amelyen közel százötven éven át dolgoztak.

Kriszta fotói

Skócia legnagyobb és legszebb temploma volt. Az egész ország spirituális központja. Mindenfelől zarándokokok gyűltek ide, hogy imádkozzanak Skócia védőszentjéhez, Szent Andráshoz, akiről a katedrális a nevét kapta.

A késő középkorban, a reformáció és az azt követő vallási változások idején elhanyagolták és lerombolták. Az első rombolások a skót reformációs mozgalom és a későbbi vallási konfliktusok idején következtek be, amikor a presbiteriánus vallás felülkerekedett és a katolikus egyház meggyengült. A katedrális épületei pusztulásnak indultak, és romossá vált.

Van egy torony, aminek tetejére 162 lépcsőfokot kell leküzdeni. A kilátás fentről szép, amennyiben felengednek. (Nem engedtek fel. Renoválás - 2024. április) Ván egy kicsi látogatóközpont, ahol lehet erről-arról tájékozódni, és van egy rgészeti múzeum rész. Az amúgy illuzióromboló fémkerítésekre azért van szükség, mert egyes helyeken kőomlás veszélye forog fenn.  

"Csodaszép. A helyszín, a tengerpart a háttérben és a romok. Maga a vadromantika, kihagyhatatlan. A temetővel együtt roppanr fotogén ráadásul.  Kr"

Szent András-vár

(St. Andrews Castle)

Mindennap 9:30 és 17:30 között látogatható. Van belépődíj az úgymond belső terület meglátogatására, de hát az is csak rom, szóval akár maradhat a vár megtekintése csupán kívülről. A belépődíj 8.- GBP/fő, a nyugdíjas/diákjegy 6.- . A Szent András-vár a város érsekeinek volt a fő rezidenciája. A 13. századan épült. St. Andrews városka északi csúcsán, sziklás terepen áll romos állapotban.   A középkori Skócia egyházának központja volt. A 17. században lerombolták, és azóta ilyen romos állapotban van. Hagyták az erózió martalékának.

Kriszta fotói

A bánya része zárva van a látogatók elől. Viszont megnézhető a hajdani kínzókamra. Az alagutas rész kihagyható, ha nem akarunk kényelmetlenül meghajolva lépegetni, avagy klausztrofóbiásak vagyunk. 

A várrom bejáratánálvan egy turista információs iroda tartalmas interaktív kiállítással. Ez utóbbi hivatott, hogy valahogy elképzeljük milyen volt a vár épségben. Ja, és van egy közvécé is.

Ambivalens érzések töltöttek el minket, mert nem tudtuk eldönteni vajon jobb-e hogy hagyják a várat ebben a romos állapotban, vagy ahogy tették a világon sok helyen, újjáépítenék az eredetit rekonstruálva. 

" Gyerekekkel nagyon jó program. A belső kiállítás szépen és szájba rágósan meséli a várban történteket. Maga a vár kicsi, kompakt, a katedrális nagyobb élmény. Kr"

St. Andrews University

Hivatalosan: University of St Andrews

MIndennap 9:00 és 17:00 között látogatható, de az épületekbe, a tantermekbe nem lehet bemenni (bezzeg a Harvardon...). Az egyetem több épülete a városka különböző részein elszórtan áll.

Kriszta fotója

Az egyetemet 1411-ben alapították és lényegében a város központjának számít.  Azt olvastuk, hogy a filozófia és a teológiai tanulmányok vonatkozásában ez az egyetem nagyobb presztízsű, mint az Oxford vagy a Cambridge.

Nem templom, nem kápolna, hanem egyetemi épület - Kriszta fotója

Egy ex-diák arról számolt be, hogy a diákok bentlakásos szálláshelyei igencsak vacak műszaki állapotban vannak. Nyilván ezért is költöznek, költöztek át magán szálláshelyekre a diákok, amint az engedélyezett (volt). Úgy tudni, hogy az állandó skót lakosoknak ingyenes itt az egyetemi oktatás, igaz emiatt (is) óriási a túljelentkezés, nagyon nehéz bejutni.

"Keresgélni kell az épületeket, legyszerűbb, ha a legnagyobb és legszebb épületeket megnézzük közelről, tutira az egyetemhez tartoznak. Kr"

Kriszta fotói

A Skócia keleti tengerpartján fekvő város ad  otthont a világ 3. legrégebbi angol nyelvű egyetemének, a University of St Andrews-nak, ami Skócia legrégebbi egyeteme. A St Andrews egyetem hatalmas presztízzsel rendelkezik, igazából mondhatjuk, hogy az “elit” osztály gyerekei járnak ide tanulni. Itt tanult például Vilmos herceg és Kate Middleton is! Ami pedig igazán érdekes, hogy ezen az egyetemen találkozik a legtöbb hallgató a leendő párjával vagy házastársával (konkrétan minden 10. tanuló)! Ami kicsit arra enged következtetni, hogy az elit osztály még mindig egymás közt talál magának párt! (h.j.)

update: A The Crown című Nertflix-sorozatban Vilmos és Kate egyetemen történt egymásba szeretését bizony a valóságos helyszínen forgatták. A diákok teljesen rápörögtek a forgatásra, és amikor látták a sorozat vonatkozó jeleneteit, akkor ráhajtottak a konkrét helyek rekonstruálására. Olyannyira, hogy többen kipróbálták milyen kimászni azon az ablakon, ahol a filmben azt Vilmos tette. 

Itt béreltek lakást, itt nem volt ablakon mászkálás - Kriszta fotója 

e. d. fotója

Holy Trinity Church

(Szentháromság templom)

Skócia egyik legrégebbi és legjelentősebb templomai közé tartozik. A templomot a 15. században építették, és Skócia egyik leglátogatottabb vallási helyszíne, valamint turisztikai látványossága. A templomot  a Szent András-i egyetemhez tartozóan építették, és sok jelentős eseménynek volt a helyszíne a történelem során. A templomot többször is átépítették és kibővítették az évszázadok során, így különféle stílusjegyeket és építészeti részleteket láthatunk benne.

A templom jelentőségét tovább fokozza, hogy Skócia egyik leghíresebb protestáns reformátora, John Knox itt prédikált, és itt temették el 1572-ben.

Az épület jelenlegi formája a késő-gótikus stílus jegyeit hordozza magán, és lenyűgöző belső térrel, szép faragott részletekkel és impozáns ablakokkal büszkélkedhet. A templom továbbra is aktív vallási központ, de egyben fontos műemlék és idegenforgalmi látványosság is.

"Nem sikerült bejutnunk, ezt azért sajnálom. Kr"


Kriszta fotói

A golf szülővárosa

Az Old Course kizárólag vasárnap látogatható, de akkor sem mindig, mert versenyek idején zárva a turisták előtt.

St Andrew híres a golf történetében játszott szerepéről. St Andrew-t hagyományosan a golf szülővárosának tartják, és ennek több történeti oka is van:

A golf játék eredete vitatott, de St. Andrews városa azért vált az egyik legfontosabb helyszínné a golf történetében, mert itt található az első írásos említés a sportról. A városban található a St Andrew  Golfklub, ami 1754-ben alakult, és a klub irataiban találhatók az első írásos említések a golfjátékról.

St. Andrews városában található a világ legrégebbi, folyamatosan használt golfpálya, az Old Course. Ez a golfpálya már az 15. században is használatban volt, és a mai napig egyik legnépszerűbb pálya a világon.

St. Andrews-ban fogalmazódott meg néhány alapvető golfszabály, amelyek később a modern golf szabálykönyvek alapjául szolgáltak. Az itt működő golfklubok és játékosok fontos szerepet játszottak a golf szabályainak kidolgozásában és szabványosításában.

j. sz. fotója

Más látnivalók

St Andrews West Sands Beach

A tengervíz ottani hidegsége miatt ez semmiképpen sem egy klasszikus strandolásra szolgáló nevezetesség. Viszont a fapadlós sétányon járva hangulatos nézni a tengeri horizontot, másik irányban részben egy golfpályát. Nincs messze a városközponttól. Eldönthetjük, hogy a kb. 3 kilométer hosszú sétányon milyen távolságra van időnk, kedvünk. Nyilván sok függ attól, hogy éppen milyen az időjárás.

A strand leginkább arról híres, hogy itt forgatták a Tűzkerekek (Chariots Of Fire) című, 1981-es Oscar-díjas film nyítójelenetét: Egy csoport fiatal férfi fut a homokos tengerparton. Ez a jelenet ikonikus lett a filmtörténetben, és a film egyik legismertebb része. A jelenetet lassított felvételtechnikával örökítették meg, így a futók mozgása különlegesen szép és lendületes hatást kelt. A világhírű Vangelis által komponált filmzene e jelenet atmoszféráját drámaisággal telítette.

Ott futottak - Kriszta fotója

St Salvator óratorony 

A North Street-en - Kriszta fotója

Érdekességek

St Andrews Skócia védőszentjének nevét viseli, azaz Szent András apostolét. Feltehetőleg, Szent Adrás relikviái itt lettek elrejtve valahol a katedrális területén, ezért is ő Skócia védőszentje. A skót zászlón is emiatt ékeskedik az andráskereszt: kék alapon fehér átlós keresztként. (h. j.)

m. v. fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Ezekbe a kalicka-szerű csapdákban fogják ki a tarisznyarákokat (crab) - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon