ÚTIKRITIKA.HU / St Andrews


hirdetes

útikritikák


St Andrews

St Andrews-ról bevezető| Tetszett&Nem-tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás |Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb praktikus információk| Katedrális rom|St. Andrews University| Más látnivalók|A golf szülővárosa | Érdekességek | Fotóegyveleg

Cs. J. fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

St Andrews-ról bevezető

Lakosság (2023-ban): 16,700

St. Andrews egy gyönyörű és történelmi város, amely nemcsak a golfozás rajongói számára érdekes, hanem a középkori épületek, az egyetem, a homokos tengerpart és a lenyűgöző környezet miatt is vonzó látnivaló.

Skócia északi partján található ez az egyetemi város. Itt található a világ legrégebbi, folyamatosan használt golfpályája, az Old Course. St Andrews-t a golfjáték szülővárosának vélik.

St. Andrews a skót Fife megyében (Fife Council) helyezkedik el, és az északi parttól nyugatra található, az Északi-tenger partján. Ha Edinburghból szeretnél odajutni, a távolság körülbelül 80-90 kilométer, attól függően, hogy melyik útvonalat választod. Az utazás autóval vagy vonattal lehetséges:

Tetszett&Nem-tetszett

jön

Vélemények

Csodálatos kisváros az Északi-tenger partján. Egy valóságos diák enklávé, mert itt van az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb egyeteme, évszázados múlttal.

Ugyanakkor St AndrewsEz  a golfosok paradicsoma, 6 golfpályával. itt kezdődött a golf története, helyi apátsági szerzetesek találták fel a játékot.

Különleges hangulata van ennek a városkának, ahol a csend, a nyugalom, a békés légkör keveredik a diákélet és golfozók aktív életmódjával. (Aji, 2023)

j. sz. fotója

Odajutás

Autóval: Ha autóval kívánsz eljutni Edinburghból St. Andrewshoz, az M90 autópályát használhatod, majd az A91 úton folytathatod az utat kelet felé. Az utazás időtartama a forgalomtól függően körülbelül 1,5-2 óra lehet.

Vonattal: Ha vonattal utaznál, Edinburgh Waverley vagy Haymarket vasútállomásról elindulhatsz és utazz a Cupar vasútállomásig, majd onnan tovább St. Andrewshoz. A vonatút időtartama kb. 2,5-3 óra lehet.

Szállás

Helyi közlekedés

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

cs. j. fotója

Egyéb praktikus információk

Katedrális rom

12-14. századból

A fő látnivaló a katedrális árva romos törzse. 1538-ban V. Jakab skót király esküvőjét ünnepelték itt a katedrálisban. és üdvözölték feleségét, Maria de Guise-t. Bizonyára visszatartotta lélegzetét, amikor belépett a nyugati fronton a dicső, száznyolc méter hosszú templom hajója alatt, amelyen közel százötven éven át dolgoztak.

Skócia legnagyobb és legszebb temploma volt. Az egész ország spirituális központja. Mindenfelől zarándokokok gyűltek ide, hogy imádkozzanak Skócia védőszentjéhez, Szent Andráshoz, akiről a katedrális a nevét kapta.

m. n. fotói

St. Andrews University

A Skócia keleti tengerpartján fekvő városad  otthont a világ 3. legrégebbi angol nyelvű egyetemének, a University of St Andrews-nak, ami Skócia legrégebbi egyeteme. A St Andrews egyetem hatalmas presztízzsel rendelkezik, igazából mondhatjuk, hogy az “elit” osztály gyerekei járnak ide tanulni. Itt tanult például Vilmos herceg és Kate Middleton is! Ami pedig igazán érdekes, hogy ezen az egyetemen találkozik a legtöbb hallgató a leendő párjával vagy házastársával (konkrétan minden 10. tanuló)! Ami kicsit arra enged következtetni, hogy az elit osztály még mindig egymás közt talál magának párt! (h.j.)

e. d. fotója

Más látnivalók

Holy Trinity Church

t. j. fotója

A golf szülővárosa

St Andrew híres a golf történetében játszott szerepéről. St Andrew-t hagyományosan a golf szülővárosának tartják, és ennek több történeti oka is vank:

Az első írásos említés: A golf játék eredete vitatott, de St. Andrews városa azért vált az egyik legfontosabb helyszínné a golf történetében, mert itt található az első írásos említés a sportról. A városban található a St Andrew  Golfklub, ami 1754-ben alakult, és a klub irataiban találhatók az első írásos említések a golfjátékról.

Korai golfpálya: St. Andrews városában található a világ legrégebbi, folyamatosan használt golfpálya, az Old Course. Ez a golfpálya már az 15. században is használatban volt, és a mai napig egyik legnépszerűbb pálya a világon.

Golf szabályai: St. Andrews-ban fogalmazódott meg néhány alapvető golfszabály, amelyek később a modern golf szabálykönyvek alapjául szolgáltak. Az itt működő golfklubok és játékosok fontos szerepetjátszottak a golf szabályainak kidolgozásában és szabványosításában.

j. sz. fotója

Érdekességek

St Andrews Skócia védőszentjének nevét viseli, azaz Szent András apostolét. Feltehetőleg, Szent Adrás relikviái itt lettek elrejtve valahol a katedrális területén, ezért is ő Skócia védőszentje. A skót zászlón is emiatt ékeskedik az andráskereszt: a kék alapon fehér, átlós kereszt. (h. j.)

A Skócia keleti tengerpartján fekvő város otthont ad a világ 3. legrégebbi angol nyelvű egyetemének, a University of St Andrews-nak, ami Skócia legrégebbi egyeteme. A St Andrews egyetem hatalmas presztízzsel rendelkezik, igazából mondhatjuk, hogy az “elit” osztály gyerekei járnak ide tanulni. Itt tanult például Vilmos herceg és Kate Middleton is! Ami pedig igazán érdekes, hogy ezen az egyetemen találkozik a legtöbb hallgató a leendő párjával vagy házastársával (konkrétan minden 10. tanuló)! Ami kicsit arra enged következtetni, hogy az elit osztály még mindig egymás közt talál magának párt! (h.j.)

Fotóegyveleg

k. n. fotói

j. sz. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon