ÚTIKRITIKA.HU / Glasgow


hirdetes

útikritikák


Glasgow

Glasgowról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Más gyakorlatias információk|A katedrális| A Necropolis|George Square|Kelvingrove művészeti galéria és múzeum|Más látnivalók |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Glasgow-i divat: Néhány szobor alakjának a fejére forgalmi terelőkupot raknak, mégpedig tartósan.  - Kriszta fotói

Glasgowról dióhéjban

Glasgow kiejtése: glázgo

Lakosság (2024-ben): 580,600, de a vonzáskörzetével együtt közel 1,7 milliós.

Glasgow Skócia legnagyobb városa, és szokták a másik skót nagyváros, Edinburgh valamiféle ellenpólusaként jellemezni. A két város autóúton 80 kilométerre van egymástól (átlagos menetidő: 1 óra 20 perc). Glasgow amúgy autóúton 650 kilométerre fekszik Londontól (hét és fél óra vezetés).

A 10 legsötétebb, pontosabban napsütéses órákban legszegényebb városának listáját Glasgow vezeti (1203 óra egy évben).

Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1,2 millió forintnak megfelelő font

Glasgow lakóinak kb. 27 százaléka római katolikus, 23 százalék a skót egyház hívője. A lakosság kb. egyharmada nem vallásos.

Fő látnivalók:

A katedrális, a Necropolis, a George Square , Kelvingrove művészeti galéria és múzeum
Glasgow-i egyetem területe, a parkok és a közlekedési múzeum 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Glasgow kapcsán - nekünk - valószínűleg a legemlékezetesebb élményként  a katedrális mögötti dombon elterülő, elképesztő Necropolis marad meg. 

Kriszta fotója

2. Sok a szép épület, lüktető város, sok diák, a menő West End (a Byres Road cuki boltjai), rengeteg a szórakozási lehetőség

3. Barátságosak, humorosak, természetesek az emberek, nagyon lokálpatrióták, nagy dumások a sörözőkben, a Celtic Glasgow az istenített csapat

4. A hajdan katolikus, majd protestánssá változtatott katedrális gyönyörű a (bajor) festett ablakaival (és még szebb lesz a renoválás után)

Kriszta fotója

5. Fiatal és fiatalos az egyetem területének hangulata

6. Szépek a parkok( pl. a Pollok Country Park a város kellős közepén)

7. A bárok és az éttermek az Ashton Lane-n

8. A Merchant City nevű menő negyed a kávézóival és az elegáns butikjaival

9. A Riverside Múzeum, nagyon profi közlekedési múzeum, ingyenes, és gyerekkel utazóknak (is) szuper program

Kriszta fotója

10. A 15. század közepe óta működő egyetem kampuszát látogatva erősen elfogott minket a Harry Potter-feeling.

Nem tetszett

1. A katedrálisban akkora turistatömeg volt, hogy zavarta a látványt. (Lévén magunk is turisták, nehéz felróni ezt a többieknek...)

2. Messze nem olyan szép, kifinomult, mint Edinburgh, elég nyers

3. Többnyire igénytelenek az étkezésben, mélyhűtött vackokat esznek

4. Baromira nem érteni, hogy mit mondanak, pedig tudok angolul ("skótul" nem)

5.. A gyakori eső, a hideg szelek

6. Brit viszonylatban látni bizony szegénységet, ami azért nem mély nyomor

7. Meglepően sok helyen nincsenek utcatáblák, és kevés a turisták számára praktikus útbaigazító jelzőtábla

8. A főtér, a George Square - szerintem - túl van zsúfolva szobrokkal. Ez már inkább szoborpark. Valamint a Walter Scott (költő, regényíró) furcsán túl van értékelve azzal, hogy az ő emlékműve sokkal magasabb, mint a többieké.

9. Hogy a városvezetés nem találja meg a módját annak, hogy a sirályokat eltántorítsák a szobrokon megjelenített hírességek fejének elfehérítésétől (a madarak húgysava fehér színű)

10. A hetvenes, nyolcvanas évekből való épületek többnyire csúnyák. 

Vélemények

Április végén Edinburgh-i bázisunkból mentünk vonattal egy napra Glasgow-val ismerkedni. Előző nap egy kiscsoportos vidéki túrán az Edinburgh-i idegenvezetőnk Glasgow-t lényegében ,,leprolizta", hangsúlyozva, hogy annak jellegét meghatározza a working class. Igaz, hozzátette, hogy Glasgow inkább önazonos hely, mint a turisták által ellepett Edinburgh.

Nekünk bejött Glasgow, mert kedveljük a ,,szottyosabb" miliőket. Kb. 7 óra alatt a leglényegesebbeket megnéztük és kialakíthattunk némi felületes képet a városról. Edinburgh látnivalói ütősebbek, és dominánsak a középkor emlékei, míg Glasgow aranykorszaka a 18. és 19. században volt, és ez az építészeti értéktömbjét is meghatározza.

Hogy ,,prolis"-e Glasgow? Tán annyiban igen, hogy hétköznapiasabb, egyszerűbb, mint Edinburgh. Emiatt érdekes is.

Önmagában a katedrális és még inkább a mellette lévő Necropolis miatt érdemes volt idejönnünk. MIndkettő lenyűgözött minket, de a Holtak városa volt a karakteresebb élmény. A tekintélyt parancsoló sírboltok, síremlékek sokasága közt járva meglendült képzelőerőnk. Kriszta találóan kifejtette. az ide temetett helyi potentátok előre elintézték maguknak, hogy haláluk után is rajta tarthassák szemüket a városon, utódaikon, egyben örökre fenntartva fontosságuk látszatát. 

A Riverside közlekedési múzeum a centrumhoz képest kieső helyen van, de jól tttük, hogy kimetróztunk oda. Csoda jó múzeum. Kár kihagyni! (Aji, 2024) 


"Miért is olyan népszerű Glasgow? Hisz rengeteget esik az eső, fúj a szél, a nyár is hűvös. Skócia legnépesebb városa hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt 20 évben, Európa egyik leglátogatottabb városává vált, évente több, mint 2 millió turista keresi fel a várost. Igazi, modern, kozmopolita város, még Edinburgh-nál is népszerűbb. Itt minden megtalálható egy helyen, ami a turistának kell: múzeumok, galériák, történelmi emlékek, menő üzletek, hangulatos éttermek és – utoljára, de nem utolsósorban – vibráló éjszakai élet. Már kelta neve – Glas cu – is jelzi, hogy ez egy kellemes hely (nevének jelentése egyébként zöld hely). Városnézést általában mindenki – a méltán híres – Szt. Mungo Katedrálisnál kezdi, majd a Városházánál folytatja. Az egész városban, lépten-nyomon Viktória korabeli építészeti emlékekbe botlunk.

Legtöbb múzeumába ingyenes a belépés, ezek közül talán a legérdekesebb a Museum of Religion (vallási múzeum), a Burrell Collection és a korabeli Gallery of Modern Art. Glasgowban szintén megnézhetjük Charles Rennie Mackintosh, az Art Nouveau leghíresebb képviselőjének/építészének, munkáit is (Lighthouse, a Glasgow School of Art, Art Lover).

Természetesen nem maradhat el egy kis vásárlás sem; a legnagyobb és leghíresebb dizájnerek és divatcégek is képviseltetik magukat Glasgow menő üzleteiben. Ne hagyjuk ki az Italian Centre (olasz központ), mely sajátos hangulatával és kitűnő kávézóival hívja fel magára a figyelmet. Összeszámolni is nehéz lenne, hogy hány étterem van a városban, igazi gasztronómiai „kavalkád”. Ezek közül kiemelném a The Ubiquitous Chip nevű kellemes éttermet, ahol minőségi ételeket és italokat szolgálnak fel. Számtalan pub és szórakozóhely található a városban, pl. a West End-en, ahol megkóstolhatjuk a méltán híres skót whiskyt és cidert is." forrás

Kriszta fotója

Gyalog jártam be a várost, csak egyszer használtam a metrót. Egy körjárat van, mindkét irányba közlekedik. A legfontosabb látnivalókat érinti is, szóval a séta egy részét ki lehet váltani ezzel.

Itt már egész nap kellemes idő volt, napsütés, 16-17 fok. Ezt itt meg kell becsülni. 🙂 (április eleje)

A Buchanan buszállomástól indultam el nyugati irányba. Elsőként a Kelvingrove Parkon át a glasgow-i egyetemhez mentem. Maga az épület is nagyon szép, a benne működő Hunterian Múzeum nemkülönben. Több témakörben láthatunk kiállítást ingyenesen.

Edinburgh a régi idők, míg Glasgow inkább a modern kort jelképezi. (2022)forrás


Edinburgh-nál Glasgow nekünk szimpatikusabb volt. Ott végre nem értettük, hogy mit beszélnek az emberek, és az épületek is valahogy vidámabbak voltak, kevésbé szürkék. forrás


Odajutás

Edinburghból  vonattal kb. 44 perc alatt lehet eljutni Glasgowba (67 kilométer). A vonatjegy egy irányba kb. 5,30 fontba kerül.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

A főpályaudvar, a Glasgow Queen Street - Kriszta fotója

,, Glasgowban a tömegközlekedés elég érdekes. Az nyilván senkit nem lep meg, hogy itt mindenki ’fordítva’ közlekedik. Glasgownak egyetlen metrója van, ez tulajdonképpen megtesz egy nagy kört. Rengeteg buszjárat, és 3 busztársaság is van a városban. Amikor a buszmegállóban várakozik az ember, akkor leinti a neki megfelelő buszt (lehet másnak ez nem lenne új, nekem az volt ). A ’First’ buszok fedik le leginkább a várost, én is ezeket használtam. Jegyet lehet venni a sofőrnél a pontos (!) összeg befizetésével (2Ł egy út; 4.30Ł az egész napra szóló jegy; 17Ł a heti jegy), le lehet tölteni a telefonra egy applikációt és online is meg lehet venni a jegyeket és a telefonnal bemutatni, vagy pedig a kijelölt helyeken (pl. posta) lehet venni négyhetes, tízhetes, bérleteket (39 ill. 110Ł-ért – utána számolva ezek érik meg a legjobban).

A buszok viszonylag gyakran közlekednek a menetrend szerint, a valóságban viszont előfordulhat, hogy egymás után közvetlenül jön három busz, majd fél óra várakozás után a következő, ilyenekkel kell azért számolni. Még két tudnivaló azoknak, akik esetleg a külvárosban találnak szállást: éjfél után az éjszakai járatok járnak, amikre külön jegyet kell venni (2Ł), és ezek a buszok bizony legtöbbször csak szombat, vasárnap hajnalban járnak, szóval aki hétköznap is akar bulizni, annak taxit kell fognia. (2015)

Kriszta fotója

Metró (Underground)

Kicsi a belmagasság. Kb. 185 cm magasság felett feltehetően le kell hajolni az ajtónál, sőt bent állva is. - Kriszta fotója

Taxizás


Kriszta fotója


UBER

Étkezés

Glasgow éttermi választéka szuper. Magasak az árak. Szinte minden étterem esetében ajánlott a foglalás, különösen hétvégén. A jobb éttermekben gyakran foglalás nélkül is kijönnek, még akkor is, ha még vannak szabad asztalok. A helyfoglalás ugyanúgy az étkezési kultúra része, mint az ülőhelyek kiosztása.

Ettem egy Scottish Square Sausage ételt is. Ez egy zsemleszerű pékáruban egy négyzet alakú húslapka. Ahogy mondani szokták, egynek elment, de én inkább maradok a hazai kolbásznál. 🙂 forrás

Vásárlás

Buchanan street (bevásárló)

Kriszta fotója

Skót humor szójátékkal: Ha valami nem sikerül, akkor szokták angolul mondani, hogy Shit happens (azaz: szar helyzet megtörténhet). Itt az üzlet elköltözött, és a kifejezést átírták Shut happens-re, ami annyit jelent, hogy (bolt)zárás előfordulhat. - Kriszta fotója

Szórakozás

Közbiztonság

Nagy Britanniában gyakori ááltalánosítás, hogy Glasgow lakói közt sok a balhézós, verekedős pasi. A külföldi turistát ritkán éri indultus, kivéve, ha egy zsúfolt kocsmában rossz helyen van, rosszkor, vagy ittasan sorba áll egy pofonért.

Kerülni tanácsos azokat a napokat, amikor a két városi rivális focicsapat csap össze. Mindkét csapatnak vannak huligánjai.   

A belvárosban a bünesetek jelentősen csökkentek, amióra erősebba rendőri jelenlét, még éjszaka is.

Más gyakorlatias információk

1. A helyiek angolját még az amerkai, ausztrál, sőt az angol turisták is nehezen értik meg. Szóval ne essünk kétségbe, ha információt kérünk járókelőtől és nem értjük a választ. Szerencsére a helyiek segítőkészek és akár személyesen is elkisérik a turistát a keresett helyhez. 

A katedrális

Ingyenes a belépés. Vasárnap csak 13 órától lehet bemenni a turistáknak.

2024. április update: a torony, valamint a belól a főhajó egy része tatarozás alatt áll.

Kriszta fotói

Aji fotója

Hatalmas ez a katedrális. A legtöbb látogató minimum egy órát tölt itt. Ennek a presbiteriánus templomnak 13. századi falak is vannak. Ez a legrégebbi épület Glasgowban és Skócia legrégebbi katedrálisa. 1197-ben szentelték fel.

Skóciában azon kevés templom egyike, amelyek sértetlenül megúszták a Reformáció katolikus templomokat célzó romboló, 16. századi  intézkedéseit. Presbiteriánus templommá változtatták. A katedrális külső falai részben megfeketedtek, mint a kölni dómé.    

Kriszta fotója

A katedrális tán legérdekesebb része a lejtős altemploma (kriptája), főleg, hogy ott van a Harry Potterből ismert Szent Mungo ,,unortodox"  sírja, a katedrális egyik legfontosabb és legtiszteltebb ereklyéje. Szent Mungo, vagy más néven Szent Kentigern, a katedrális patrónus szentje, és Glasgow védőszentjeként tisztelik. Az ereklyét a katedrálisban őrzik és tiszteletben tartják, és fontos szerepet játszik a vallási és kulturális hagyományokban, valamint a zarándoklatokban.

Kriszta fotója

p. j. fotója

A katedrálisban nincs vécé, de a közelben van egy kórház, ha nagyon sürgős a dolog, valamint szemben egy múzeum, ahová ugyancsak be lehet menni - e célból - nyugodtan.

A Necropolis

Mögötte, domboldalon és dombtető terül el egy régi temető, a Necropolis. Érdemes megnézni. Bocsi, de a fotogén jelzőt vagyok kénytelen használni rá.

A Necropolis (Holtak városa) Glasgow viktoriánus időkből való legnagyobb temetője, ami eléggé hasonlít a párizsi Père-Lachaise-re. Európa egyik legjelentősebb temetője.

Aji fotója

Kriszta fotói

George Square

Ez a nagyváros főtere. Szép épületekkel (pl. a Városháza) övezett. Erősen forgalmas. A téren áll több szobor, amelyek egy-egy skót hírességre (pl. Sir Walter Scott, Robert Burns, James Watt, ) emlékeznek, plusz Viktória királynő lovasszobra és mellette férjének Albert hercegnek a  lovaszobra. A szobrok egyik közös vonatkozása, hogy mindegyik fejére szorgalmasan űrítenek a galambok és sirályok, tartós nyomokat hagyva.  

Szép a tér az esti kivilágításban. A téren lévő éttermek és bárok ár-érték aránya elég rossz. Van sok pad, és jó üldögélni valamelyiken és nézelődni. 

A teret 1787 óta nevezik George Square-nek tisztelegve III. György brit király (1738-1820) előtt.

Háborús emlékmű (Glasgow War Memorial) - A két világháborúban elesett skótok emlékére - Kriszta fotója

Sir Walter Scott világhírű skót költő és regényíró (pl. Ivanhoe), költő (1771-1832) monumentális szobra - Kriszta fotója

James Watt is skót volt. Tévedés, hogy ő találta fel a gőzgépet, de - tény - főszerepe volt a továbbfejlesztésben. A teljesítmény mértékegységét azért róla nevezték el (,,szóval  elismerték a teljesítményét". - Kriszta fotója

Viktória királynő balesetveszélyesen ül a lován. Az még elfogadható, hogy nőiesen oldalvást ül, na de azért kapaszkodnia illene, nem csak a jogar markolászására összpontosítani. Így aztán nem is tud tekintélyt parancsolni a sirályokra, akik lazán az arcára ürítenek. - Kriszta fotója 

Kelvingrove művészeti galéria és múzeum

azaz Kelvingrove Art Gallery and Museum

Nyitva tartás 10:00 és 17:00 között, kivéve péntek és vasárnap, amikor 11:00-kor nyit. Ingyenes a belépés. Hatalmas a gyűjteményük: kb. 8 ezer műtárgy 22 kiállítóteremben. Vasárnaponként gyakran orgonakoncertet is élvezhetünk. Az egyiptomi kiállítás és a természettudományi külön figyelmet érdemel. 

Elsőre meglehetősen eklektikusnak tűnik, mert a festményektől kezdve a műanyag őslényekig minden van, de pont emiatt találja meg mindenki a számára a legérdekesebb kiállítótermeket. Az épület kívül-belül gyönyörű. (Virág)

V. Jancsi fotói

The Riverside Museum of Transport and Travel

Folyóparti közlekedési és utazási múzeum

Kriszta fotója

Nyitva mindennap 10-től 17-ig, kivéve péntek és vasárnap, amikor 11-kor nyitnak. Ingyenes a belépés.

Ez az, amit nem szabad kihagyni! Mindenféle jármű: a biciklitől, Da Vinci repülőjéig. Berendezett metróállomás, sőt századeleji utca boltokkal, lovaskocsival. Szinte felfoghatatlan, mennyiféle autó, motor, mozdony, villamos, és még sorolhatnám. Minden korosztálynak remek szórakozás. (Mónika)

Kriszta fotói

Alig más, mint ami jelenleg is közlekedik - Kriszta fotója

A Glasgow-i egyetem területe (kampusza)

Csak hétköznap látogatható, 9 és 17 óra között. Ingyenesen be lehet menni.

Gyönyörű épület, patinás falak. 1451 óta oktatnak itt. Érdemes meglátogatni a belső udvarát (a főépület átriuma) a csodás oszlopcsarnokon keresztül. Diákok nyüzsögnek, élettel teli hely.

Érdekes az épülettömbön belül a Hunterian múzeum és galéria.

Szuper a városra a kilátás.

V. Jancsi fotói

Kriszta fotója

Glasgow Science Centre

Felnőtteknek tán unalmas lehet, ellenben a gyerkőcöknek jó program. Sok mindent meg tudnak itt tanulni és sok mindent ki tudnak próbálni. A felnőttnek talán az okoz csalódást, hogy az elnevezés (tudományos központ) túl sokkal és fontossal kecsegtet. A belépődíj elég drága (felnőtteknek 12,50 font, 3-15 év közöttieknek 10,50). A gyerekek akár egy fél napot is képesek itt eltölteni, a felnőttnek elég lehet egy órácska is...

s. n. fotója

Más látnivalók

St George's Tron templom

Kriszta fotói


Pollok park

Ibrox stadion

V. Jancsi fotói

Olvasmányos linkek

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Ifjú Celtic Glasgow-drukker - V. Jancsi fotója 

Edinburgh-ban nincs, Glasgow-ban van néhány Art nouveau (vagy annak utánzata) épület - Kriszta fotója

Kriszta fotói

A Glasgow-i Közlekedési múzeumban egy tablón ez áll: Glasgow földalattija a világon a harmadik legrégebbi. Hajdan többféle módon müködtették a szerelvényeket. London gőzt használt, Budapest villamosságot. -  Aji fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon