ÚTIKRITIKA.HU / Glasgow


hirdetes

útikritikák


Glasgow

Glasgowról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Más gyakorlatias információk|A katedrális| George Square|Kelvingrove művészeti galéria és múzeum|Más látnivalók |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

George Square, a főtér - V. Jancsi fotója

Glasgowról dióhéjban

Glasgow kiejtése: glázgo

Lakosság (2022-ben): 592,000, de a vonzáskörzetével együtt közel 1,7 milliós.

Glasgow Skócia legnagyobb városa, és szokták a másik skót nagyváros, Edinburgh valamiféle ellenpólusaként jellemezni. A két város autóúton 80 kilométerre van egymástól (átlagos menetidő: 1 óra 20 perc). Glasgow amúgy autóúton 650 kilométerre fekszik Londontól (hét és fél óra vezetés).

A 10 legsötétebb, pontosabban napsütéses órákban legszegényebb városának listáját Glasgow vezeti (1203 óra egy évben).

Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 1,2 millió forintnak megfelelő font

Glasgow lakóinak kb. 27 százaléka római katolikus, 23 százalék a skót egyház hívője. A lakosság kb. egyharmada nem vallásos.

Fő látnivalók:

Kelvingrove művészeti galéria és múzeum
Glasgow-i egyetem területe
Buchanan street (bevásárló)
Pollok park

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett


Sok a szép épület, lüktető város, sok diák, a menő West End (a Byres Road cuki boltjai), rengeteg a szórakozási lehetőség
Barátságosak, humorosak, természetesek az emberek, nagyon lokálpatrióták, nagy dumások a sörözőkben, a Celtic Glasgow az istenített csapat
A helyi, legendás Tennent's Lager sör
Fiatal és fiatalos, az egyetem területének hangulata
Szépek a parkok(pl. a Pollok Country Park a város kellős közepén)
A bárok és az éttermek az Ashton lane-n
A Merchant City nevű menő negyed a kávézóival és az elegáns butikjaival

Nem tetszett


Messze nem olyan szép, kifinomult, mint Edinburgh, elég nyers
Többnyire igénytelenek az étkezésben, mélyhűtött vackokat esznek
Sok a részeg, a közlekedéstől büdös a levegő, szemetesek sok helyen az utcák
Baromira nem érteni, hogy mit mondanak, pedig tudok angolul ("skótul" nem)
A gyakori eső, a hideg szelek
Brit viszonylatban látni bizony szegénységet, ami azért nem mély nyomor

Vélemények

"Miért is olyan népszerű Glasgow? Hisz rengeteget esik az eső, fúj a szél, a nyár is hűvös. Skócia legnépesebb városa hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt 20 évben, Európa egyik leglátogatottabb városává vált, évente több, mint 2 millió turista keresi fel a várost. Igazi, modern, kozmopolita város, még Edinburgh-nál is népszerűbb. Itt minden megtalálható egy helyen, ami a turistának kell: múzeumok, galériák, történelmi emlékek, menő üzletek, hangulatos éttermek és – utoljára, de nem utolsósorban – vibráló éjszakai élet. Már kelta neve – Glas cu – is jelzi, hogy ez egy kellemes hely (nevének jelentése egyébként zöld hely). Városnézést általában mindenki – a méltán híres – Szt. Mungo Katedrálisnál kezdi, majd a Városházánál folytatja. Az egész városban, lépten-nyomon Viktória korabeli építészeti emlékekbe botlunk.

Legtöbb múzeumába ingyenes a belépés, ezek közül talán a legérdekesebb a Museum of Religion (vallási múzeum), a Burrell Collection és a korabeli Gallery of Modern Art. Glasgowban szintén megnézhetjük Charles Rennie Mackintosh, az Art Nouveau leghíresebb képviselőjének/építészének, munkáit is (Lighthouse, a Glasgow School of Art, Art Lover). Természetesen nem maradhat el egy kis vásárlás sem; a legnagyobb és leghíresebb dizájnerek és divatcégek is képviseltetik magukat Glasgow menő üzleteiben. Ne hagyjuk ki az Italian Centre (olasz központ), mely sajátos hangulatával és kitűnő kávézóival hívja fel magára a figyelmet. Összeszámolni is nehéz lenne, hogy hány étterem van a városban, igazi gasztronómiai „kavalkád”. Ezek közül kiemelném a The Ubiquitous Chip nevű kellemes éttermet, ahol minőségi ételeket és italokat szolgálnak fel. Számtalan pub és szórakozóhely található a városban, pl. a West End-en, ahol megkóstolhatjuk a méltán híres skót whiskyt és cidert is." forrás


Gyalog jártam be a várost, csak egyszer használtam a metrót. Egy körjárat van, mindkét irányba közlekedik. A legfontosabb látnivalókat érinti is, szóval a séta egy részét ki lehet váltani ezzel.

Itt már egész nap kellemes idő volt, napsütés, 16-17 fok. Ezt itt meg kell becsülni. 🙂 (április eleje)

A Buchanan buszállomástól indultam el nyugati irányba. Elsőként a Kelvingrove Parkon át a glasgow-i egyetemhez mentem. Maga az épület is nagyon szép, a benne működő Hunterian Múzeum nemkülönben. Több témakörben láthatunk kiállítást ingyenesen.

Edinburgh a régi idők, míg Glasgow inkább a modern kort jelképezi. (2022)forrás


Odajutás

Edinburghból  vonattal kb. 44 perc alatt lehet eljutni Glasgowba (67 kilométer). A vonatjegy egy irányba kb. 5,30 fontba kerül.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

,, Glasgowban a tömegközlekedés elég érdekes. Az nyilván senkit nem lep meg, hogy itt mindenki ’fordítva’ közlekedik. Glasgownak egyetlen metrója van, ez tulajdonképpen megtesz egy nagy kört. Rengeteg buszjárat, és 3 busztársaság is van a városban. Amikor a buszmegállóban várakozik az ember, akkor leinti a neki megfelelő buszt (lehet másnak ez nem lenne új, nekem az volt ). A ’First’ buszok fedik le leginkább a várost, én is ezeket használtam. Jegyet lehet venni a sofőrnél a pontos (!) összeg befizetésével (2Ł egy út; 4.30Ł az egész napra szóló jegy; 17Ł a heti jegy), le lehet tölteni a telefonra egy applikációt és online is meg lehet venni a jegyeket és a telefonnal bemutatni, vagy pedig a kijelölt helyeken (pl. posta) lehet venni négyhetes, tízhetes, bérleteket (39 ill. 110Ł-ért – utána számolva ezek érik meg a legjobban).

A buszok viszonylag gyakran közlekednek a menetrend szerint, a valóságban viszont előfordulhat, hogy egymás után közvetlenül jön három busz, majd fél óra várakozás után a következő, ilyenekkel kell azért számolni. Még két tudnivaló azoknak, akik esetleg a külvárosban találnak szállást: éjfél után az éjszakai járatok járnak, amikre külön jegyet kell venni (2Ł), és ezek a buszok bizony legtöbbször csak szombat, vasárnap hajnalban járnak, szóval aki hétköznap is akar bulizni, annak taxit kell fognia. (2015)

V. Jancsi fotója

Taxizás

v.  jancsi fotója

Étkezés

Glasgow éttermi választéka szuper. Magasak az árak. Szinte minden étterem esetében ajánlott a foglalás, különösen hétvégén. A jobb éttermekben gyakran foglalás nélkül is kijönnek, még akkor is, ha még vannak szabad asztalok. A helyfoglalás ugyanúgy az étkezési kultúra része, mint az ülőhelyek kiosztása.

Ettem egy Scottish Square Sausage ételt is. Ez egy zsemleszerű pékáruban egy négyzet alakú húslapka. Ahogy mondani szokták, egynek elment, de én inkább maradok a hazai kolbásznál. 🙂 forrás

Vásárlás

Buchanan street (bevásárló)

V. Jancsi fotója

Szórakozás

Közbiztonság

Nagy Britanniában gyakori ááltalánosítás, hogy Glasgow lakói közt sok a balhézós, verekedős pasi. A külföldi turistát ritkán éri indultus, kivéve, ha egy zsúfolt kocsmában rossz helyen van, rosszkor, vagy ittasan sorba áll egy pofonért.

Kerülni tanácsos azokat a napokat, amikor a két városi rivális focicsapat csap össze. Mindkét csapatnak vannak huligánjai.   

A belvárosban a bünesetek jelentősen csökkentek, amióra erősebba rendőri jelenlét, még éjszaka is.

Más gyakorlatias információk

1. A helyiek angolját még az amerkai, ausztrál, sőt az angol turisták is nehezen értik meg. Szóval ne essünk kétségbe, ha információt kérünk járókelőtől és nem értjük a választ. Szerencsére a helyiek segítőkészek és akár személyesen is elkisérik a turistát a keresett helyhez. 

A katedrális

V. Jancsi fotói

Elter Karcsi fotója

George Square

V. Jancsi fotója

Sir Walter Scott viilághírű skót regényíró (pl. Ivanhoe), költő (1771-1832) monumentális szobra - V. Jancsi fotója

Robert Burns skót költő (sirályürülékkel folyamatosan ékesített) szobra - V. Jancsi fotója

Kelvingrove művészeti galéria és múzeum

V. Jancsi fotói

Glasgow-i egyetem területe

V. Jancsi fotói

Glasgow Science Centre

Felnőtteknek tán unalmas lehet, ellenben a gyerkőcöknek jó program. Sok mindent meg tudnak itt tanulni és sok mindent ki tudnak próbálni. A felnőttnek talán az okoz csalódást, hogy az elnevezés (tudományos központ) túl sokkal és fontossal kecsegtet. A belépődíj elég drága (felnőtteknek 12,50 font, 3-15 év közöttieknek 10,50). A gyerekek akár egy fél napot is képesek itt eltölteni, a felnőttnek elég lehet egy órácska is...

s. n. fotója

Más látnivalók

St George's Tron templom

V. Jancsi fotója

Pollok park

Ibrox stadion

V. Jancsi fotói

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Ifjú Celtic Glasgow-drukker - V. Jancsi fotója 

Kalap került a szoborra - n. l. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon