ÚTIKRITIKA.HU / Skócia - függetlenség pro és kontra


hirdetes

útikritikák


Skócia - függetlenség pro és kontra

A 2016-os Brexit népszavazáson Skócia választóinak 62%-a arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unióban, míg Angliában a maradásra voksolók aránya csak 46,6% volt.

Egy független országként Skócia benyújthatna egy kérelmet az EU-hoz való visszatérésért tagállamként, amint egy megállapodás megszületik az Egyesült Királysággal való elszakadásról. Az ország ezután elkezdhetné tárgyalni a hozzáférési megállapodását, azzal a céllal, hogy részesedjen az EU egységes piacához való hozzáférésből, valamint a munkaerő, áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgásából.

Az önállósági kampány „még relevánsabbá vált a Brexit óta” Skócia „készen áll és vár, hogy csatlakozzon az EU-hoz”, ha elkülönülne az Egyesült Királyságtól.

De a „politikai támogatás az EU asztalánál” további kihívást jelenthet; Spanyolország „ellenezte a skót tagságot a Katalóniára gyakorolt lehetséges következmények miatt”, egy olyan régióban, ahol „erős függetlenségi mozgalom” van, amely követni akarja a példát.

2. Contra: kereskedelmi problémák

„Az Egyesült Királyság messze Skócia legnagyobb kereskedelmi partnere” - mondta az Economics Observatory, egy kapcsolat, amely próbára tehető lenne, ha Skócia az önállóság mellett döntene. Az Egyesült Királyság 60%-át tette ki a skót exportnak (kőolaj- és gázkivételével), míg az EU 19%-át és a globális export 21%-át 2019-ben, a skót kormány statisztikái szerint.

Ez még bonyolultabbá válhat, ha az ország újra csatlakozik az EU-hoz, ezzel „kiszakítva Skóciát az Egyesült Királyság vámuniójából és egységes piacából” - Elemzések szerint az EU-tagság „nem kompenzálja Skócia gazdasági veszteségeit azzal, hogy növekszik a határok költsége a többi Egyesült Királysággal szemben”, ha kemény kereskedelmi határt vezetnek be

A London School of Economics and Political Science 2021-ben közzétett egy tanulmányt, amely az EU-tagság, a kereskedelem és a skót függetlenség pénzügyi hatásait vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy „Skócia gazdasága számára az önállóság költségei valószínűleg kétszer-háromszor nagyobbak lesznek, mint a Brexit költségei”.


3. Pro: az NHS (Országos Egészségügyi Szolgálat)  „védelme”

Skóciában a 1999-es devolúciós megállapodás óta a saját egészségügyi szolgáltatásának működését irányítja. Azonban a finanszírozás és a főbb politikai döntések jelenleg is a Westminster-nél maradnak.

Az NHS privatizációjának megakadályozása a függetlenség mellett kampányolók prioritásai között szerepelt. Az SNP (Skót Nemzeti Párt) képviselője, Dr. Philippa Whitford „ragaszkodott” ahhoz, hogy a függetlenség „kulcsfontosságú” Skócia egészségügyének „védelméhez” - mondta a The National.

De az SNP egészségügyi szolgáltatásának kezelési eredményei nem feltétlenül győzik meg a szavazókat. A British Medical Association júniusban figyelmeztetett arra, hogy a párt „rosszul kezeli Skócia NHS-jét, ami az országot nagy szükségbe hozza az orvosok ezreire”, és bírálta „sikertelenségét az NHS munkaerőtervezésében” - mondta a Scottish Daily Express. A szolgáltatásnak nehézségei voltak a rekord várólisták és a rákkal kapcsolatos célkitűzések kezelésében az elmúlt években.

4. Contra: adósság és deficit dilemma

Az „gazdaságpolitika és a növekedés” „azon viták középpontjában állnak, amelyek a függetlenség hatásairól szólnak Skócia közpénzügyeire” - mondta az Institute of Fiscal Studies (IFS). Amíg az unióban marad, Skócia költségvetési hiánya „beolvad a szélesebb Egyesült Királyság költségvetési hiányába”.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon